Dodaj do ulubionych

O/T Pytanie do forumowiczów

08.02.24, 12:52
Słuchajcie, jak wiecie kupiłem niedawno auto w ASO.
Biorąc pod uwagę jakim bagnem jest sprzedaż aut używanych w PL to muszę powiedzieć, że jestem super pozytywnie zaskoczony tym jak się to odbyło i jak jestem traktowany przez ASO także już po zakupie - choć mogliby mnie mieć głęboko w dupie.

Uważam, że opisanie (bez linku ale z nazwą dealera) tego gdzie używane auto warto kupować może się kiedyś komuś przydać a poza tym chyba warto promować miejsca, które nie walą ludzi w rogi.

Zatem pytanie mogę i to będzie ok czy nie?

Obserwuj wątek
    • waga173 Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 13:22
      A mnie interesuje skad wiesz ze nastepne auto przez kogos w tym samym ASO kupione bedzie "warte kupienia"?
      Bo u mnie czyjas nadmierna grzecznosc wzbudza podejrzenie.
      • galtomone Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 13:32
        Nie chce pisać o aucie, tylko o tym jak zostałem obsłużony przed zakupem, w trakcie i (o dziwo!!!) po.
    • tbernard Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 13:24
      Tu jesteś na tyle rozpoznawalny, że nikt o zdrowych zmysłach nie odbierze tego jako zaśmiecanie spamem, tylko wiarygodną opinię.
      • galtomone Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 13:33
        Grzecznie jest jednak najpierw zapytać ;-)
      • hell-raiser1 Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 17:51
        tbernard napisał:

> Tu jesteś na tyle rozpoznawalny, że nikt o zdrowych zmysłach nie odbierze tego
        > jako zaśmiecanie spamem, tylko wiarygodną opinię.
        A kto wie czy ktoś się pod niego nie podszył?
    • bywalec.hoteli Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 17:22
      Możesz napisać. Z moich doświadczeń z ASO to auta jakie oglądałem były całkiem okej, tylko ceny nie były okej.
      Za 2 albo 3 letnią polizingową oktawię ze sporym przebiegiem chcieli niewiele mniej niż kosztował nowy golf. Byłbym głupkiem jakbym kupił za taką cenę.

Tu cena nie była zawyżona?
      • hell-raiser1 Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 17:54
        No fakt. Wszystkie auta tam są zawyżone, ale dlatego że to pewniaki. Nie bite, nie kręcone liczniki i mają komplet opon letnich i zimowych😀
      • shellyanna Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 19:25
        A Ty już to auto dla 3 dzieci kupiłeś? 🤓
        • hukers Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 21:11
          shellyanna napisała:

> A Ty już to auto dla 3 dzieci kupiłeś? 🤓

Jeszcze nie kupił.
          Na razie się rozgląda za kluczem do świec i radiem do garażu.
      • galtomone Re: O/T Pytanie do forumowiczów 09.02.24, 06:52
        bywalec.hoteli napisał:

> Tu cena nie była zawyżona?

Na tle używanych w ASO w ramach aut z gwarancją raczej nie.
        Jak patrzę teraz po ogłoszeniach, to nawet z 5k mniej (przynajmniej w mojej okolicy).

Choć z tego co generalnie obserwowałem, to aut (przynajmniej takich jak szukałem) na północy PL było więcej i ciut tańsze (ale dla mnie za daleko, żeby jechać).

Na tle aut z "prywatnych i nie ASO" ogłoszeń troche droższa, ale to nie jakość drastycznie.

Inna sprawa, że aut w mojej wersji wyposażenia w ogłoszeniach jest jak na lekarstwo..... zatem jest sporo tańszych (wyposażeniowo gorszych) i troche droższych (wyposażeniowo gorszych).
        Generalnie chyba znalazłem w przedziale "wyższa średnia".

Co ciekawe, to konkretne auto stało na placu u dealera od maja 2023 i nikt go nie chciał. A napraw blacharskich, itp. 0. Rdzy (przynajmniej tam gdzie nie ma osłon pod autem) nie zauważyłem, wyposażenie było prawie max (bez kilku opcji dodatkowo płatnych), przebieg też spoko, bo są takie (w podobnej cenie, co mają o 100k więcej na blacie).
        No i (co dla mnie nie było decydujące, a jest dużym plusem) nie jest biała.
        • bywalec.hoteli Re: O/T Pytanie do forumowiczów 09.02.24, 08:54
          No to gratulacje.
          Podasz nazwę dealera?
          Mój znajomy z Poznania niedawno jechał do Katowic po auto z ASO. I to jakiegoś dwupoziomowego chyba :)

A jeszcze pytko: jak pół roku stał, to jak z aku?
          • galtomone Re: O/T Pytanie do forumowiczów 09.02.24, 10:08
            bywalec.hoteli napisał:

> No to gratulacje.
            > Podasz nazwę dealera?
            > Mój znajomy z Poznania niedawno jechał do Katowic po auto z ASO. I to jakiegoś
            > dwupoziomowego chyba :)
            >
            > A jeszcze pytko: jak pół roku stał, to jak z aku?

Będę (tylko musze znaleźć chwile) pisał większego posta o całym zakupie (bo nie wszystko poszło gładko, ale sprzedawca zachowała się więcej niż dobrze).

O które aku pytasz?
            • bywalec.hoteli Re: O/T Pytanie do forumowiczów 09.02.24, 10:17
              Aku od tej maszyny którą kupiłeś w grudniu a która stała w Aso od maja.
              Dolafowywali?
              • galtomone Re: O/T Pytanie do forumowiczów 09.02.24, 10:34
                Aku 12V dali nowe (stąd miałem drobny problem z szybami).

Myślałem, ze o trakcyjny pytasz (one też nie lubią stania)
    • hukers Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 21:13
      Galtom chciałem zwrócić nieśmiało uwagę, że jedno z pytań w ankiecie jest tzw. pytaniem sugerującym.
      • galtomone Re: O/T Pytanie do forumowiczów 08.02.24, 22:29
        I? 😜
    • bolo2002 Re: O/T Pytanie do forumowiczów 09.02.24, 09:11
      Chyba urwałeś sie z choinki? 5 % kupuących jest zadowolonych z takiego żródłą a 95 % to zródło opluwa. ASO-nigdy!
      • galtomone Re: O/T Pytanie do forumowiczów 09.02.24, 10:05
        Widzisz gdzieś tu pytanie o przymus?
        Widzisz gdzieś tu pytanie o opinie o WSZYSTKICH ASO?

Kupuj co chcesz i gdzie chcesz.

Ja pierwszy raz w życiu w (w PL), kupiłem używane auto jak człowiek i (co chyba ważniejsze) nie zostałem spuszczony dupą po brzytwie już po zakupie.
    • simon921 Re: O/T Pytanie do forumowiczów 09.02.24, 10:52
      ASO Toyoty, nie powiem które - bardzo mili ja się przyjeżdża na przeglądy olejowe. Normalnie nic do zarzucenia. Natomiast ja się przyjeżdża z awarią (a miałem już dwie w rocznym aucie), to jest masakra. Wszyscy mają wszystko w dupie i totalna wyjebkę. Toyoty się nie psują, więc na jedną część czekałem 2 miesiące.
    • loyezoo Re: O/T Pytanie do forumowiczów 10.02.24, 16:06
      Ile ASO tyle opinii będzie. Nie raz, nie dwa, oglądałem auta i okazywały się nieźle "zabetonowane" i z ceną z dupy. A ludzie i tak kupili, bo z ASO. Za to znajomy, który prowadzi ponad 20 lat komis, ma prawie zawsze, po kilka aut, które są na gwarancji fabrycznej, a ludzie wybiorą drożej w ASO. I taka ciekawostka. Sporo tych aut kupuje (kolega) właśnie z ASO w takich cenach, że spokojnie może "dokleić" kilka tysięcy, a i tak ma dobrą cenę :) Na układy nie ma rady :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka