Dodaj do ulubionych

Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI

IP: *.tvk3.pl / *.tvk3.pl 17.11.04, 19:41
Artykulik ciekawy, ale ta 1 fotka z podpisem Golf V GTI to totalna wpadka,
przecież tam jest bardziej rasowe sportowe auto - Honda Civic TYPE R :D
Obserwuj wątek
    • Gość: Luk A gdzie 4MOTION? IP: *.pl / 80.51.245.* 18.11.04, 00:50
      Golf to tania imitacja Audi A3. W Audi jest DSG w kofiguracji z napędem Quatro,
      A w VW GOLF albo 4MOTION albo DSG - ale tak jest w przypadku zwykłego Golfa,
      nie wiem czy też tak jest w nowym GTI. Audi ma taką fajną reklamę nowego A3, w
      jednen ze scen jest pokazane DSG w akcji - jak taka fajna laska ściga się z
      takim wiejskim burakiem. Gdy burak zmienie bieg to się dziwi dlaczego jego
      samochód zwalnia. O każdą kolejną zmianę biegu zostaje w tyle, a panienka mknie
      do przodu.
    • Gość: Bartosz Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 18.11.04, 07:46
      Podzielam zdanie pierwszego czytelnika artykułu w aspekcie podpisu pod
      pierwszym zdjęciem.
    • Gość: olo Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI IP: 213.77.91.* 18.11.04, 08:59
      faktycznie wpadka z tym zdjęciem bo to auto na zdjęciu nie jest godne tej
      nazwy - to tylko Honda...
      • niknejm Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI 18.11.04, 10:26
        Gość portalu: olo napisał(a):

> faktycznie wpadka z tym zdjęciem bo to auto na zdjęciu nie jest godne tej
        > nazwy - to tylko Honda...

Honda to samochód o lepszej dynamice, o lepszym zawieszeniu (bardzo dobre
        wyniki na torze), psujący się trochę mniej niż Golf (w/g ADAC). Ma też lepsze
        fotele.

Zalety Golfa - lepsza elastyczność na niskich obrotach (turbo), może być 5D z
        tego co wiem (CTR tylko 3D).

CTR to samochód będący prawdziwym GTi, o bardziej sportowej charakterystyce.
        Golf - samochód praktyczniejszy, zwłaszcza w wersji 5D. I tyle.

Pzdr
        Niknejm
      • Gość: eska Re: GTI potrafi wyżłopać nawet 26 l/100 km IP: *.37.11.vie.surfer.at 18.11.04, 11:01
        Gość portalu: olo napisał(a):

> faktycznie wpadka z tym zdjęciem bo to auto na zdjęciu nie jest godne tej
        > nazwy - to tylko Honda...

Masz racje honda nigdy tego rekordu nie pobije (26 l/100 km)

• Gość: jaktooo Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI IP: *.busnet.pl 18.11.04, 12:17
      Ta furka spowrotem przekonuje mnie do golfów. Jest poprostu śliczna. I mysle ze
      odniesie spory sukces
      • Gość: SMIGOL Re:Volkswagen śliczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 13:02
        Chyba żartujesz albo masz przyciężkawy,germański gust.Już sama nazwa wskazuje,że
        to tylko samochód dla ludu.Zapewne podobają ci się VW"chrabąszcz",Skoda Fabia
        albo Opel Vectra? Nie martw się, to nie jest karalne.
        • Gość: jaktooo Re:Volkswagen śliczny? IP: *.busnet.pl 18.11.04, 13:07
          Nie martwie sie. Nie podobaja mi sie ani skody ani volksvageny ani ople.podoba
          mi sie natomiast golf V gti. A ty czytaj wyraznie to nie bedziesz tracił czasu
          na pisanie głupot. Narazie esteto.
          • Gość: SMIGOL Re:Volkswagen śliczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 17:25
            " Waćpan masz limfatyczne gusta" jak by powiedziała niedoszła narzeczona
            ordynata Waldi Michorowskiego.No ale czymś się muszą wyróżniać "bezguścia" bo
            jak byśmy ich poznawali?
            • Gość: Zenek Re:Volkswagen śliczny? IP: *.net 21.11.04, 12:34
              Gość portalu: SMIGOL napisał(a):

> " Waćpan masz limfatyczne gusta" jak by powiedziała niedoszła narzeczona
              > ordynata Waldi Michorowskiego.No ale czymś się muszą wyróżniać "bezguścia" bo
              > jak byśmy ich poznawali?

No coz,jednym podoba sie Golf a innym takim jak ty cwoku wielkie,bezprzewodowe
              zelazko Renault Megane hehehe!
          • Gość: K Re:Volkswagen śliczny? IP: *.3miasto.net / *.pronets.pl 21.11.04, 16:34
            Zaden to cod techniki ale cena jest ciekawa po ponizej 100 tys. PS- taka
            technologia silnika juz 10 lat temu nie budzila zbyt wielkiego szoku......
            • Gość: Zenek Re:Volkswagen śliczny? IP: *.net 21.11.04, 18:42
              Gość portalu: K napisał(a):

> Zaden to cod techniki ale cena jest ciekawa po ponizej 100 tys. PS- taka
              > technologia silnika juz 10 lat temu nie budzila zbyt wielkiego szoku......

Szoku moze i nie ale kto seryjnie 10-lat temu produkowal turbodoladowany silnik
              benzynowy z wtryskiem bezposrednim?
        • devote Re:Volkswagen śliczny? 19.11.04, 02:54
          Gość portalu: SMIGOL napisał(a):

> Chyba żartujesz albo masz przyciężkawy,germański gust.Już sama nazwa
          wskazuje,ż
          > e
          > to tylko samochód dla ludu.

no to moze pochwalisz sie czym ty jezdzisz.
          zobaczymy jaki ty masz gust.
          • Gość: Kaszana Re:Volkswagen śliczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 08:17
            devote napisał:

> Gość portalu: SMIGOL napisał(a):
            >
            > > Chyba żartujesz albo masz przyciężkawy,germański gust.Już sama nazwa
            > wskazuje,ż
            > > e
            > > to tylko samochód dla ludu.
            >
            >
            >
            >
            >
            > no to moze pochwalisz sie czym ty jezdzisz.
            > zobaczymy jaki ty masz gust.

Bardzo dobra uwaga.
            Jak widać SIMGOL stulił kitę i już go nie ma.
          • Gość: Jeżdżę CTR-em VW podszedł niepoważnie do tematu IP: 192.71.76.* 25.11.04, 11:38
            Odpowiem za SMIGOL-a na to:

> no to moze pochwalisz sie czym ty jezdzisz.
            > zobaczymy jaki ty masz gust.

Jeżdżę CTR-em i zacząłem się zastanawiać nad nowym Golfem GTI...

Gorsze osiągi być może można przełknąć dla lepszego wyposażenia i zawieszenia.
            Ale:
            1. fotele w Golfie to beznadzieja. Nie dotarło do nich że w RS32 były złe? :O
            2. fajny moment obrotowy, ale co z tego skoro pali jak dziki (do 26 litrów?!?)
            3. niestety to jest ZABAWKA dla grzecznych chłopczyków a nie auto sportowe,
            o czym najlepiej świadczy niemożność hamowania lewą nogą.
            Swiadczy to o kolejnym z rzędu niepoważnym podejściu Volkswagena do tematu.
            Golf V też niestety nie jest wart miana GTI.

Takie są moje wrażenia
            po przeczytaniu trzech recenzji- tej w Gazecie i w 2 zagranicznych pismach.
            Zweryfikuje to sobie na jeździe próbnej :)
    • Gość: sivvy Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 21:02
      ktoś pisał na temat audi A3 . To samochód typowo kobiecy i nie dorasta nawet do
      pięt golfowi v
      • Gość: karkuwa Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI IP: *.berlikomm.net 18.11.04, 21:31
        audi ,vw- marzenia biednych glupoli!
      • Gość: Jeżdżę CTR-em Przejedź się Golfem i A3 to zobaczysz IP: 192.71.76.* 25.11.04, 11:41
        > ktoś pisał na temat audi A3 . To samochód typowo kobiecy i nie dorasta nawet
        do
        > pięt golfowi v

Haaaaahaaaa! Ale z Ciebie znawca.
        Przejedź się najpierw Golfem a potem A3 z takim samym silnikiem
        to może zaczniesz rozumieć jak bardzo się mylisz...
    • Gość: szkoda To autko z wyglądu jest dla emeryta.Designe dno.nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 07:05
      • Gość: jaktooo Re: To autko z wyglądu jest dla emeryta.Designe d IP: *.busnet.pl 19.11.04, 12:06
        Wygląd to nie wszystko. To naprawde kawał dobrego samochodu. Przeczytaj zresztą
        uwarznie test tej furki.
        Dla mnie bez zastrzeżeń.
        Pozdrawiam
    • Gość: abc Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI IP: *.computerland.pl 19.11.04, 14:26
      mi sie vw ogolnie nie podobaja, ale to autko jest moim zdaniem sliczniusie.
      jesli rzeczywiscie z dsg przyspiesza w 6,9 do setki, to civic type r ma
      powaznego konkurenta.

pzdr

abc.
      • Gość: jaktooo Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI IP: *.busnet.pl 19.11.04, 15:00
        No i w końcu normalna opinia, nie w stylu "niemieckie auta są brzydkie ,a golf
        to porażka" w pełni popieram.
        pozdrowionka
        • Gość: RacerX Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI IP: *.gazeta.pl 20.11.04, 20:47
          Jestem ciekaw porownania najszybszego Golfa
          z najszybsza Astra. Mysle, ze GTC zloi skore GTI:-)))
          Nie tylko dlatego, ze jest mocniejsza.
          RX
          • wahacz Niemieckie auto? dziekuje postoje 20.11.04, 21:33
            Wybaczcie auto moze szybkie i nienajbrzydsze ale ja nie chcem spedzac calych
            dni w warsztacie dlatego wole Honde. Jak mnie bedzie stac :)
            • Gość: lola Re: Niemieckie auto? dziekuje postoje IP: 80.50.20.* 21.11.04, 12:24
              czym jezdzisz?? fiatem 126p?, porównaj to z tym golfem, i idę w zakład, że
              mechanicy będą mieli z Ciebie i z twojego wozu więcej pożytku.
              • wahacz Re: Niemieckie auto? dziekuje postoje 21.11.04, 12:38
                Gość portalu: lola napisał(a):
                > czym jezdzisz?? fiatem 126p?, porównaj to z tym golfem, i idę w zakład, że
                > mechanicy będą mieli z Ciebie i z twojego wozu więcej pożytku.

przyjmuje zakład. jezdze corolla
                i co łosiu łyso Ci? moje auto jest o wiele mniej awaryjne niż gó..any golf
                wygrałem zakład jaka nagroda?
                • Gość: espresso CTR IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.11.04, 12:50
                  "Najważniejsze, że Golf GTI rzadko roczarowuje. Jest wystarczająco sportowy, by
                  nie być nudnym i wystarczająco komfortowy, by stać się uciążliwym."

zatem autorzy maja rację Golf jest autem uciazliwym :)))) szczegolnie jak go
                  ukradna...
                • Gość: jx Re: Niemieckie auto? dziekuje postoje IP: *.aster.pl 21.11.04, 16:59
                  weź gościu spadaj z tą korolką, przecież to badziew
                  • wahacz Re: Niemieckie auto? dziekuje postoje 21.11.04, 19:15
                    Gość portalu: jx napisał(a):
                    > weź gościu spadaj z tą korolką, przecież to badziew

he he he badziew sto razy lepszy od kazdego VW
                    mniej sie psuje, lepsze silniki, lepiej zmontowany
                    i co najwazniejsze nie jezdza nim dresy (co do zasady)
                    • Gość: jx Re: Niemieckie auto? dziekuje postoje IP: *.aster.pl 21.11.04, 20:31
                      chyba żartujesz,
                      artykuł jest o Golfie GTI a Ty tutaj wyskakujesz ze swoją koroklą 1,4 hwc
                      (huj wie co)
                      wolałbym mieć jednak Golfa niż korolkę składaną w Turcji
                      • wahacz Re: Niemieckie auto? dziekuje postoje 21.11.04, 22:17
                        Gość portalu: jx napisał(a):
                        > wolałbym mieć jednak Golfa niż korolkę składaną w Turcji

wolalbys ale nie masz bo pewno golodupiec jestes
                        zreszta jak bys mial golfa nie mial bys kasy na naprawy w warsztacie bo VW sie
                        ceni za czesci a do tego psuje sie jak cholera
                        • Gość: . Re: Niemieckie auto? dziekuje postoje IP: *.dyn.optonline.net 21.11.04, 22:35
                          wahacz,wez spie..j ze swoja korolka
                          to wiekszy auto syf dla ludu niz golf

idz podniecaj sie niezawodnoscia
                          • wahacz Re: Niemieckie auto? dziekuje postoje 21.11.04, 22:46
                            Gość portalu: . napisał(a):
                            > to wiekszy auto syf dla ludu niz golf
                            > idz podniecaj sie niezawodnoscia

he he lepiej niezawodnościa niz faktem ze dresy idealnie leza z VW
                            w przypadku corolli mozna chociaz cieszyc sie niezawodnoscia, jakoscia
                            wykonania i dynamika silnikow a czym bedziesz sie cieszyl w VW? tym ze znasz
                            mechanikow albo ze musisz sobie kupic nowy komplet kluczy plaskich czy tym ze
                            nowe dresy maja wiecej paskow a glowa lysa jest
                            • Gość: Kaszana Re: Niemieckie auto? dziekuje postoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 08:42
                              wahacz napisał:

w przypadku corolli mozna chociaz cieszyc sie(...) dynamika silnikow

Dobre,bardzo dobre.
                              • wahacz Re: Niemieckie auto? dziekuje postoje 22.11.04, 09:36
                                Gość portalu: Kaszana napisał(a):
                                > Dobre,bardzo dobre.

zauwazylem juz w kilku innych watkach ze nie masz wiele do powiedzenia ale po
                                tobie wiel sie nie spodziewalem. porownaj sobie dynamike 1.4 Corolli i 1.4 z
                                Golfa he he.
      • Gość: Jeżdżę CTR-em Konkurencja?? :-))) IP: 192.71.76.* 25.11.04, 11:44
        > jesli rzeczywiscie z dsg przyspiesza w 6,9 do setki, to civic type r ma
        > powaznego konkurenta.

Golf przyspiesza z manualną skrzynią w 7,2 sekundy
        CTR w 6,6

Ktoś tu mówił o konkurencji? :-)))))

(automat się nie liczy jeśli ktoś chce mieć auto sportowe a nie zabawkę)
        • devote Re: Konkurencja?? :-))) 25.11.04, 16:09
          Gość portalu: Jeżdżę CTR-em napisał(a):

> > (automat się nie liczy jeśli ktoś chce mieć auto sportowe a nie zabawkę)

DSG to nie automat.

W kabinie wyglada jak automat (dzwignia) i po zalaczeniu na D pracuje jako
          automat.Jednak to nie jest skrzynia automatczna.Nie ma torque converter!!! (nie
          znam polskiej nazwy tego).Sa dwa sprzegla,dwa walki i dwa zestawy biegow.NA
          jednym walku sa biegi 1,3,5 i wsteczny a na drugim walku 2,4,6.

Przy atrzymaniu sie skrzynia wyzuca na luz.W momencie gdy puszczamy hamulec
          wchodzi biegi i ruszam.To nie jest automat.To jest manual sterowany
          elektronicznie.Hest to technologia ktora byla stosowana c 20 lat temu w rajdach
          samochodowych i dopiero dzisiaj zostala przeniesiona do aut cywilnych.

Nie wiem jak bys sie staral to i tak nie dasz rady szybciej zmieniac biegow niz
          DSG.
          • niknejm Re: Konkurencja?? :-))) 26.11.04, 10:48
            devote napisał:

> Hest to technologia ktora byla stosowana c 20 lat temu w rajdach
            > samochodowych i dopiero dzisiaj zostala przeniesiona do aut cywilnych.

Masz rację, że w jeździe cywilnej DSG jest dobre.
            Natomiast w warunkach torowych lub rajdowych obecność sprzęgła się przydaje.

Poza tym, osobiście mam problemy z przyzwyczajeniem się do takiej sekwencyjnej
            skrzyni (do automatu zresztą też). Żona ma coś takiego w Yarisie, ciągle szukam
            nogą sprzęgła i naciskam na hamulec ;-))

Pzdr
            Niknejm
            • devote Re: Konkurencja?? :-))) 26.11.04, 15:19
              niknejm napisał:

> ciągle szukam
              >
              > nogą sprzęgła i naciskam na hamulec ;-))

duzo takich opinni czytalem i troche mnie to smieszy.
              czy miales okazje przyzwyczajac sie do elektrycznie otwieranych okien ? :)
              smiech
              ja nie mialem problemu z przestawieniem sie na automata juz przy pierwszej
              jezdzie

• niknejm Re: Konkurencja?? :-))) 26.11.04, 16:08
                devote napisał:

> > niknejm napisał:
                > > ciągle szukam nogą sprzęgła i naciskam na hamulec ;-))
                >
                > duzo takich opinni czytalem i troche mnie to smieszy.
                > czy miales okazje przyzwyczajac sie do elektrycznie otwieranych okien ? :)
                > smiech
                > ja nie mialem problemu z przestawieniem sie na automata juz przy pierwszej
                > jezdzie

A ja mam ten problem, że po wielu latach za kółkiem rzeczy takie jak zmiana
                biegów 'zautomatyzowały mi się', po prostu 'wychodzą mi same', nie muszę o tym
                myśleć, a 'ręka sama skacze do lewarka'. Stąd ten problem z przyzwyczajeniem. I
                dlatego nie lubię jeździć Yarisem żony jako kierowca.

Ile lat jeździłeś na manualu, zanim wsiadłeś do automata?

Pzdr
                Niknejm
              • Gość: Jeżdżę CTR-em Wyjątek IP: *.cm-upc.chello.se 26.11.04, 19:07
                > ja nie mialem problemu z przestawieniem sie na automata juz przy pierwszej
                > jezdzie

No to jesteś ABSOLUTNYM wyjątkiem :-b
                • devote Re: Wyjątek 26.11.04, 21:34

>
                  > No to jesteś ABSOLUTNYM wyjątkiem :-b

nie,po prostu mam mozg i wiem czym jade
                  bardziej bym uwierzyl gdybyscie gadali ze trzeba bylo sie nauczyc operowac
                  pedalem gazu
          • Gość: Jeżdżę CTR-em Zwał jak zwał IP: 192.71.76.* 26.11.04, 11:19
            > DSG to nie automat.
            >
            > W kabinie wyglada jak automat (dzwignia) i po zalaczeniu na D pracuje jako
            > automat.Jednak to nie jest skrzynia automatczna.Nie ma torque converter!!!

Zwał jak zwał... ;-)
            Chodzi o to, że auto wybiera biegi za kierowcę
            i nawet w trybie tzw. manualnym kierowca NIE MA pełnej kontroli.

A to nie powinno mieć miejsca w aucie sportowym.
            • niknejm Re: Zwał jak zwał 26.11.04, 13:15

> Zwał jak zwał... ;-)
              > Chodzi o to, że auto wybiera biegi za kierowcę
              > i nawet w trybie tzw. manualnym kierowca NIE MA pełnej kontroli.

Nie do końca się zgodzę. W trybie sekwencyjnym to kierowca inicjuje zmianę
              biegu. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy hamujemy - wtedy, tuż przed zatrzymaniem,
              skrzynia sama wrzuca 'luz'.

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: Jeżdżę CTR-em No tak, ale: IP: 192.71.76.* 26.11.04, 13:51
                Cytat z komentowanego artykułu:

"Pewne "ale" pojawia się, gdy chcesz skrzyni poprzeszkadzać,
                wymuszając zmianę łopatką przy kierownicy.
                Bywa, że obmyśli sobie zmianę na inny bieg,
                niż chce kierowca (wynika to z konstrukcji skrzyni DSG)"

Na szczęście Golfa GTI da się też zamówić z normalną manualną skrzynią.
                Tylko że wtedy ma gorsze przyspieszenie :-/
                • niknejm Re: No tak, ale: 26.11.04, 14:01

> Cytat z komentowanego artykułu:
                  > "Pewne "ale" pojawia się, gdy chcesz skrzyni poprzeszkadzać,
                  > wymuszając zmianę łopatką przy kierownicy.
                  > Bywa, że obmyśli sobie zmianę na inny bieg,
                  > niż chce kierowca (wynika to z konstrukcji skrzyni DSG)"

Aha, o to Ci chodzi. :-)
                  Ten fragment nie traktuje o tym, że skrzynia WRZUCI sobie inny bieg, niż
                  kierowca 'każe' jej łopatką przy kierownicy. W sytuacji, o której mowa, zmiana
                  biegu trwa po prostu dłużej niż w przypadku, kiedy "przewidywania skrzyni co do
                  zamiarów kierowcy" sprawdzą się. Dlaczego? Bo to skrzynia dwusprzęgłowa. Kiedy
                  przyspieszasz jadąc np. na 1, skrzynia (niejako dwudzielna) wrzuca sobie już
                  dwójkę (na razie odłączoną sprzęgłem) i czeka z przełączeniem sprzęgieł
                  (odłączenie 1 i dołączenie 2) na Twój ruch łopatką. Chytry mechanizm, tu muszę
                  pochwalić VW AG. ;-) Kiedy skrzynia jednak się 'pomyli' (bo np. wymyślisz sobie
                  wrzucić od razu 3 i naciskasz szybko na łopatkę dwa razy), wtedy mechanizm
                  dwóch sprzęgieł nie jest w stanie przyspieszyć zmiany biegu - odłączana jest 1,
                  wrzucana jest 3 i sprzęgło dopiero się załącza (jak w klasycznych skrzyniach
                  sekwencyjnych z 1 sprzęgłem).

Pzdr
                  Niknejm
                  • Gość: Jeżdżę CTR-em Re: No tak, ale: IP: *.cm-upc.chello.se 26.11.04, 19:14
                    > W sytuacji, o której mowa, zmiana biegu trwa po prostu dłużej

No dokładnie.
                    A więc bieg nie wchodzi wtedy kiedy chcesz, a wtedy kiedy skrzynia go wrzuci.

A przecież podczas szybkiej jazdy natychmiastowa redukcja o 2 biegi-
                    którą DSG wykonuje z opóźnieniem- nie jest niczym dziwnym ani rzadkim-
                    przeciwnie!
                    • devote Re: No tak, ale: 26.11.04, 21:36

> A przecież podczas szybkiej jazdy natychmiastowa redukcja o 2 biegi-
                      > którą DSG wykonuje z opóźnieniem

z jakim opoznieniem? DSG jest szybasza niz czlowiek
                      szybciej to zrobi niz ty w manualu
                      • Gość: Jeżdżę CTR-em Redukcja o 2 biegi IP: *.cm-upc.chello.se 28.11.04, 16:26
                        > z jakim opoznieniem? DSG jest szybasza niz czlowiek
                        > szybciej to zrobi niz ty w manualu

Weź sobie poczytaj o DSG a nie mędrkuj.
                        Mowa jest o redukcji o 2 biegi.
                        W takiej sytuacji DSG wysiada, tzn. MA opóźnienie.
                        • devote Re: Redukcja o 2 biegi 28.11.04, 16:35

> > Mowa jest o redukcji o 2 biegi.
                          > W takiej sytuacji DSG wysiada, tzn. MA opóźnienie.

pokaz mi gdzie jest tak napisane
                          • Gość: Jeżdżę CTR-em Re: Redukcja o 2 biegi IP: *.cm-upc.chello.se 28.11.04, 20:10
                            cytowałem to już wcześniej:
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=17742552&a=18038085
                            Poza tym czytałem to w innych recenzjach Golfa GTI.
                            Sam NA RAZIE nim nie jeździłem.
                • devote Re: No tak, ale: 26.11.04, 15:24

> >
                  > "Pewne "ale" pojawia się, gdy chcesz skrzyni poprzeszkadzać,
                  > wymuszając zmianę łopatką przy kierownicy.
                  > Bywa, że obmyśli sobie zmianę na inny bieg,
                  > niż chce kierowca (wynika to z konstrukcji skrzyni DSG)"

bzdura kompletna!!!
                  w trybie manualnym DSG zmienia bieg w zaleznosci ile razy "klikniesz" lopatka
                  jedno klikniecie,zmiana o jeden bieg
                  klikasz dwa razy,zmiana o dwa biegi
                  itd
                  pelna kontrola nad zmiana biegow

jedynie w trybie D komputer kieruje zmianami
            • devote Re: Zwał jak zwał 26.11.04, 15:20

> > A to nie powinno mieć miejsca w aucie sportowym.

ech te glupki z Formuly 1 nie widza co dobre :)
              • niknejm Re: Zwał jak zwał 26.11.04, 16:11
                devote napisał:

> ech te glupki z Formuly 1 nie widza co dobre :)

W F1 nie jeździ się poślizgami.

Pzdr
                Niknejm
                • Gość: Forumowicz Re: Zwał jak zwał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:37
                  Na rajdach też nie??? Chyba tylko Misiek A grupy ma manual, reszta ma właśnie
                  łopatkowy "DSG - system"... I poślizgi?????
                  • niknejm Re: Zwał jak zwał 29.11.04, 18:46
                    Gość portalu: Forumowicz napisał(a):

> Na rajdach też nie??? Chyba tylko Misiek A grupy ma manual, reszta ma właśnie
                    > łopatkowy "DSG - system"...

Cosik mi się nie wydaje, sądząc z tego jak zmieniają biegi kierowcy rajdowi (w
                    relacjach sportowych z rajdów - obraz z kamer pokładowych).

Ale moze się mylę.

Pzdr
                    Niknejm
              • Gość: Jeżdżę CTR-em Ale argument! :-))) IP: *.cm-upc.chello.se 26.11.04, 19:10
                > > > A to nie powinno mieć miejsca w aucie sportowym.
                > > ech te glupki z Formuly 1 nie widza co dobre :)

No chyba nie chcesz komuś wmówić że Golf ma tak samo zaawansowaną (=szybką)
                skrzynię jak F1 ?!

:-)))))))))))))))))))))))
                • devote Re: Ale argument! :-))) 26.11.04, 21:38

> No chyba nie chcesz komuś wmówić że Golf ma tak samo zaawansowaną (=szybką)
                  > skrzynię jak F1 ?!

nie chce i nie powiedzialem

• Gość: someone a ile to cudeńko pali IP: *.grybow.net.pl / *.grybow.net.pl 21.11.04, 23:00
      nic nir pisze
      • Gość: BOBO Re: a ile to cudeńko pali IP: 80.50.20.* 24.11.04, 15:49
        Wam się GTI nie podoba, bo to samochód niemiecki, niedługo będziecie jezdzić
        samochodem ukraińskim z Żerania - będzie super.
        • niknejm Re: a ile to cudeńko pali 24.11.04, 23:05
          Trabant też był niemiecki ;-))

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Nico Re: a ile to cudeńko pali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:39
            A ile pali CTR?
            Katalog AutoŚwiata - maksimum 23l.... Wcale niedużo mniej....
            • Gość: Jeżdżę CTR-em Re: a ile to cudeńko pali IP: *.cm-upc.chello.se 28.11.04, 16:23
              > A ile pali CTR?
              > Katalog AutoŚwiata - maksimum 23l.... Wcale niedużo mniej....

Ten katalog jest sponsorowany przez VW?
              Bo te 23 litry z księżyca chyba wzieli !! :-)))))))
              • niknejm Re: a ile to cudeńko pali 29.11.04, 18:47
                Też mi się wydaje, że to niemożliwe. Znam ludzi, którzy przy ekstremalnej
                jeździe potrafili wciągnąć 14-15 litrów podobnymi autkami, ale więcej - nie.

Pzdr
                Niknejm
      • Gość: Jeżdżę CTR-em Podobno poniżej 9 litrów IP: 192.71.76.* 25.11.04, 11:50
        Czytałem w innej recenzji że niby średnio poniżej 9 litrów
        Akurat :))
        • Gość: rrr Re: Podobno poniżej 9 litrów IP: *.u.wavenet.pl 25.11.04, 15:05
          ...moje "stare" 1.8 T 180 KM pali realnie średnio 12 l/100km. Ten nie będzie
          palił mniej, chyba że będziesz jeździć jak emeryt, ale wtedy kup sobie 1.4. 9
          litrów to on pali na trasie przy 110-130 km/h. Oszczędzasz-kup TDI.
          • Gość: Jeżdżę CTR-em Móc CTR pali mniej IP: 192.71.76.* 26.11.04, 11:16
            > ...moje "stare" 1.8 T 180 KM pali realnie średnio 12 l/100km. Ten nie będzie
            > palił mniej, chyba że będziesz jeździć jak emeryt,

No widzisz, w takim razie CTR górą :)
            Mój CTR pali średnio 10,8 (większość w mieście ale i sporo autostrad)
            a nie jeżdżę jak emeryt ;-)
          • Gość: Kaszana Re: Podobno poniżej 9 litrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 11:46
            Gość portalu: rrr napisał(a):

> ...moje "stare" 1.8 T 180 KM pali realnie średnio 12 l/100km. Ten nie będzie
            > palił mniej, chyba że będziesz jeździć jak emeryt, ale wtedy kup sobie 1.4. 9
            > litrów to on pali na trasie przy 110-130 km/h. Oszczędzasz-kup TDI.

Jak jeszcze ujeżdżałem 1,8T ale 150KM,to palił mi średnio 9,5 l/100 km.
    • Gość: rrr Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI IP: *.u.wavenet.pl 25.11.04, 15:02
      GTI nie ma seryjnie klimy!!!! Ani radia i innych dodatków. Trzeba doliczyć ok.
      10000 PLN żeby miał w miare komfortowe wyposażenia. Czyli cena zbliża się 110
      tys, co jednak pamiętając o parametrach, jest do przyjącia. Poza tym to DSG!
      Rewelka, jeździłem w dieselu... Problem w tym, że zaraz go jakiś drechol będzie
      chciał buchnąć, bo to największy szpan wśród blokersów (albo beema!)
      • Gość: Wojtek Re: Pierwsza jazda: Volkswagen Golf GTI IP: *.csk.pl / *.csk.pl 28.11.04, 21:40
        Mam pytanie do posiadacza CTRa. Ile pali Honda w miescie przy jezdzie troche
        powyzej normalnej tzn. szybszej :) a ile na trasie przy 130km/h. Prosze o
        szczera odpowiedz. Pozdro
        PS. Jestem nagrzany jak malo kto na CTRa i mam nadzieje ze niedlugo bede go
        mial :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka