engine8t 20.03.24, 01:45 Czy mielibyscie opory kupic samochod Chinski np BYD czy cos w tym stylu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waga173 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 02:55 A co, masz do sprzedania? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 17:12 waga173 napisał: > A co, masz do sprzedania? No nie, sprawdzam czy Polacy glownie kieruja sie patriotyzmem czy cena. Ciekawi mnie czy jak pokaze sie Izera za $100k i "podobny" chinski BYD za powiedzmy 75k czy 80k to co kupia? Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 22:39 Izera nie będzie przecież kosztowała 100k $ Jeśli już to 100k PLN Inna sprawa że to tez przecież będzie chińczyk ale przynajmniej z polskim logo Bliższa koszula ciału więc raczej wybiorą Izerę Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 22:59 toreon napisał: > Izera nie będzie przecież kosztowała 100k $ > Jeśli już to 100k PLN > Inna sprawa że to tez przecież będzie chińczyk ale przynajmniej z polskim logo > Bliższa koszula ciału więc raczej wybiorą Izerę To tak ja za moich czasow - wiekoszosc wybierala Fiata? LOL. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 21.03.24, 01:11 engine8t napisał: > waga173 napisał: > > No nie, sprawdzam czy Polacy glownie kieruja sie patriotyzmem czy cena. > Ciekawi mnie czy jak pokaze sie Izera za $100k i "podobny" chinski BYD za powi > edzmy 75k czy 80k to co kupia? spoko izera sie nigdy nie pojawi. chyba ze jakis kolejny polski fiat w wersji elektrycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 21.03.24, 01:28 marekggg napisał: > engine8t napisał: > > > waga173 napisał: > > > > No nie, sprawdzam czy Polacy glownie kieruja sie patriotyzmem czy cena. > > Ciekawi mnie czy jak pokaze sie Izera za $100k i "podobny" chinski BYD z > a powi > > edzmy 75k czy 80k to co kupia? > > spoko izera sie nigdy nie pojawi. chyba ze jakis kolejny polski fiat w wersji e > lektrycznej. Ze wzgledu na nazwe? I(zera) Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 07:18 Jak można gdzieś w Europie kupić jakiś chiński 30-40 letnie auto, to czemu nie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 08:58 To chyba bylby zrobiony w Chinach ruski ZiS 5 wywrotka. Tez bym kupil. Dwa produkty chinskie za PRL bily reszte dostepnego w sklepach towaru, chinskie pioro i chinska latarka. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 11:53 Moja mama do tej pory wspomina, że jak mieli w ZSRR "przyjaciół po piórze" (organizacje młodzieżowe wymieniały się adresami uczniów, żeby ci mogli ćwiczyć język rosyjski, pisząc do swoich rówieśników) to już w pierwszym liście, który dostała od pewnej Wali ze Lwowa, była prośba o wysłanie jej "kitajskiej awtoruczki". Rosja nie handlowała tak mocno z komunistami z Chin, jak inne demoludy, więc tam nie było takich luksusów. Dodałbym zszywacze biurowe do listy. Od tanich, blaszanych, po naprawdę solidnie wykonane. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 12:02 Tsingtao pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 23.03.24, 15:00 Shanghai SH760 (nawet wtedy,kopia Mercedesa :)) 1958r. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 09:10 nie. jak patrze na niedopasowane elementy tesli, to mi sie kojarzy z Lada mojego ojca z lat '80. BYD (Bring Your Dollars) wyglada calkiem niezle. ale dopoki volvo dziala, to nie mam zamiaru kombinowac Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 12:00 Aktualne Y i 3 są spasowane bez zastrzeżeń. Jakość materiałów we wnętrzu jest całkiem zadowalająca. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 09:23 Ale czy BYD to dobry Byt ? Czy Niebyt? Myślę-ze ten rok pokaże -czy Polacy wybrali Dacię czy Chińczyka. Jak sprzedadzą tak ca 5 tys egz. żółtka/ głównie MG ZS i Bajca/ -to on już wejdzie na rynek na stałe. A jak 300 sztuk-to znaczy , ze Polacy mają opory. I ja mam opory- bo póki co-to do tej pory- wszystko co chińskie -kojarzyło mi sie z ... jednorazówką No i jak nowa Dacia-Duster bedzie od 100 tys zł- to Polacy wybiorą żółtka za 80 tys .. Odpowiedz Link Zgłoś
ciao.bambino Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 21:40 jakby była cena np. 60-80 tys. zł za kompakt w klasie D, to myślę, że tak Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 22.03.24, 16:42 ciao.bambino napisał: > jakby była cena np. 60-80 tys. zł za kompakt w klasie D, to myślę, że tak No to spelnia ci sie byc moze marzenia next.gazeta.pl/next/7,151003,30822463,chinczycy-beda-produkowac-samochod-elektryczny-w-polsce-w-miescie.html#s=BoxOpImg5 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 22.03.24, 17:36 engine8t napisał: > ciao.bambino napisał: > > > jakby była cena np. 60-80 tys. zł za kompakt w klasie D, to myślę, że tak > > No to spelnia ci sie byc moze marzenia > > next.gazeta.pl/next/7,151003,30822463,chinczycy-beda-produkowac-samochod-elektryczny-w-polsce-w-miescie.html#s=BoxOpImg5 BTW, BYD = "Build Your Dreams" Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 22.03.24, 22:40 engine8t napisał: > No to spelnia ci sie byc moze marzenia > > next.gazeta.pl/next/7,151003,30822463,chinczycy-beda-produkowac-samochod-elektryczny-w-polsce-w-miescie.html#s=BoxOpImg5 Bywalec o kompakcie, a ten T03 krótszy od mojej Micry. Choć szczerze powiem - przy cenach FIUTA 500e to rozważyłbym toto jako alternatywę. Zupełnie ocipieli tam w Turynie z cenami. 135 tysięcy za pojazd z małą "miejską" bateryjką. Do tego to będzie, potencjalnie, w cenie Dacii Spring (albo nawet niższej), która to Dacia ma całe 45 KM (i też mniejszą "bateryjkę") - a też wywodzi się z auta z rynku chińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 23.03.24, 09:36 Akurat z ceną 500e to sobie trafili dobrze, sprzedaż idzie świetnie. A czasami nie trafiali, jak np z ceną Stilo. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 21.03.24, 07:07 Na ten moment nie kupiłbym. Bałbym się jak z trwałością i serwiesem za kilka lat. Jeśli będą kilka lat na rynku, auta okażą się dobre to czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciao.bambino Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 22.03.24, 19:39 A czy chińskie odkurzacze autonomiczne, telefony czy jakieś urządzenia smart działają po kilku latach? Serwis albo wymiana na nowe zapewniają? Mają dość chińczyków na miejscu, wizji, ukradzionych jak i własnych know-how by to wymyślić i zorganizować. Najwyżej w razie co wymienią ci ćwiartkę samochodu Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 22.03.24, 20:37 ciao.bambino napisał: > A czy chińskie odkurzacze autonomiczne, telefony czy jakieś urządzenia smart dz > iałają po kilku latach? Serwis albo wymiana na nowe zapewniają? Mają dość chińc > zyków na miejscu, wizji, ukradzionych jak i własnych know-how by to wymyślić i > zorganizować. > Najwyżej w razie co wymienią ci ćwiartkę samochodu Odkurzacze, telefony czy inne male urzadzenie sa tanie i traktowane jako jednorazowego uzytku. A autami to juz nie za bardzo. Problem bedzie kiedy rzady dojda do wniosku ze Chiny im wlazly za daleko czy tez sie o Taiwan poprztykaja i to na dobre i narzuca sankcje oraz wyrzuca ich z rynku razem z serwisami i czesciami. O np tak jak USA wywalilo Huawei. I jak sie USA czy Niemcy wsciekna to nie dosc ze sami to zrobia to i EU narzuca ? I bedzie jak na Kubie? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 07.04.24, 11:40 A jakie samochody produkują na Kubie? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 07.04.24, 12:29 Produkują, produkują. Tylko to jest ręczna produkcja jednostkowa, opierajaca się na składanie egzemplarza z części należących do różnych samochodów. Takiego parku samochodowego jak na Kubie nie zobaczysz nigdzie indziej na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 08.06.24, 11:45 oj zobaczysz, akurat ze beda to stare lady. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 23.03.24, 06:19 Czy chciala by pani Chinczyka? Chinczyka Chinczyka oj nie! Bo Chinczyk to zdrajca i zolte ma jajca, Chinczyka Chinczyka oj nie! Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 07.04.24, 10:29 Wygląda na to, ze w Europie-Chińczycy nie zaleją nas swoimi produktami.Jjeżeli Dacia Duster III z cena 79900 zł wejdzie do sprzedaży-Europejczyk-Kowalski wybierze Dacię a nie Chińczyka. A i Sandero Stepway dodatkowo opanuje rynek- a jest tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 07.04.24, 11:15 Wystarczy u że będę tańsi od dacii Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 07.04.24, 11:50 Podejrzewam, że to nie wystarczy. Cena to nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
thorpe Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 08.06.24, 09:21 Chyba czas wrócić na serio do tego wątku Atakują mnie w internecie reklamy aut chińskich w cenach, które są nie do pobicia. I to nie elektryków, ale aut spalinowych. dixi-car.pl/baic-beijing-3-cena.htm SUV za 78 tysięcy A tu hybryda za 87 tysięcy auto.dziennik.pl/premiery/artykuly/9522658,nowy-mg3-rozbil-bank-cena-oto-najtansza-hybryda-na-rynku.html Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 08.06.24, 09:35 Jeżeli ktoś chce kupić tanio to ostatnio moment jak wprowadza cła to już tanio nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 08.06.24, 13:06 Trzeba kupować Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg a propos chinoli 08.06.24, 11:51 engine8t napisał: > Czy mielibyscie opory kupic samochod Chinski np BYD czy cos w tym bylismy ostatnio troche poszperac w jednej chinskiej firmie. w mailach ktore mialem mozliwosc sobie poczytac (po angielsku i po holendersku), to chinole uwazaja wszystkich innych za zacofanych. lacznie z USA. oni sa tak zadufani w sobie, ze to az jest nieprawdopodobne. to ze firma pod kontrola innego "koncernu" panstwowego (wide orlen i obsrajtek), czyli pod kontrola komunistow, to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: a propos chinoli 09.06.24, 12:05 Ciekawe. Ale to ci kontretnie Chińczycy mogli uważać resztę świata za zacofaną ale czy wszyscy? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: a propos chinoli 09.06.24, 17:20 Może systemowo jest im to przez partię wydrukowywane. Jednakże ci „najlepsi” pozwolili by wirus uciekł z laboratorium w Wuhan i zakaził cały świat Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 09.06.24, 10:09 Juz chyba wszystko jest jasne. Dacia Sandero i Duster oraz nowy Citroen C3/ a nie e-C3!/ wygraja w tym roku z zółtkami. Jeżeli ceny się potwierdzą- to kupowac bedziemy właśnie te marki. Żadne Tesle , czy VW albo Leapmotory. Cena jak zwykle zrobi swoje- no i Europejczyk to jednak- bliższa koszula ciału. Jak wejdą cła-żółtki uciekną z Europy. jeden juz sie zwinął. Odpowiedz Link Zgłoś