Dodaj do ulubionych

Czy kupilbys samochod Made in China?

20.03.24, 01:45
Czy mielibyscie opory kupic samochod Chinski np BYD czy cos w tym stylu?
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 02:55
      A co, masz do sprzedania?
      • engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 17:12
        waga173 napisał:

> A co, masz do sprzedania?

No nie, sprawdzam czy Polacy glownie kieruja sie patriotyzmem czy cena.
        Ciekawi mnie czy jak pokaze sie Izera za $100k i "podobny" chinski BYD za powiedzmy 75k czy 80k to co kupia?
        • toreon Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 22:39
          Izera nie będzie przecież kosztowała 100k $
          Jeśli już to 100k PLN
          Inna sprawa że to tez przecież będzie chińczyk ale przynajmniej z polskim logo
          Bliższa koszula ciału więc raczej wybiorą Izerę
          • engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 22:59
            toreon napisał:

> Izera nie będzie przecież kosztowała 100k $
            > Jeśli już to 100k PLN
            > Inna sprawa że to tez przecież będzie chińczyk ale przynajmniej z polskim logo
            > Bliższa koszula ciału więc raczej wybiorą Izerę

To tak ja za moich czasow - wiekoszosc wybierala Fiata? LOL.
        • marekggg Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 21.03.24, 01:11
          engine8t napisał:

> waga173 napisał:
          >
          > No nie, sprawdzam czy Polacy glownie kieruja sie patriotyzmem czy cena.
          > Ciekawi mnie czy jak pokaze sie Izera za $100k i "podobny" chinski BYD za powi
          > edzmy 75k czy 80k to co kupia?

spoko izera sie nigdy nie pojawi. chyba ze jakis kolejny polski fiat w wersji elektrycznej.
          • engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 21.03.24, 01:28
            marekggg napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > waga173 napisał:
            > >
            > > No nie, sprawdzam czy Polacy glownie kieruja sie patriotyzmem czy cena.
            > > Ciekawi mnie czy jak pokaze sie Izera za $100k i "podobny" chinski BYD z
            > a powi
            > > edzmy 75k czy 80k to co kupia?
            >
            > spoko izera sie nigdy nie pojawi. chyba ze jakis kolejny polski fiat w wersji e
            > lektrycznej.

Ze wzgledu na nazwe? I(zera)
    • loyezoo Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 07:18
      Jak można gdzieś w Europie kupić jakiś chiński 30-40 letnie auto, to czemu nie :))
      • waga173 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 08:58
        To chyba bylby zrobiony w Chinach ruski ZiS 5 wywrotka. Tez bym kupil.
        Dwa produkty chinskie za PRL bily reszte dostepnego w sklepach towaru, chinskie pioro i chinska latarka.
        • qqbek Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 11:53
          Moja mama do tej pory wspomina, że jak mieli w ZSRR "przyjaciół po piórze" (organizacje młodzieżowe wymieniały się adresami uczniów, żeby ci mogli ćwiczyć język rosyjski, pisząc do swoich rówieśników) to już w pierwszym liście, który dostała od pewnej Wali ze Lwowa, była prośba o wysłanie jej "kitajskiej awtoruczki".

Rosja nie handlowała tak mocno z komunistami z Chin, jak inne demoludy, więc tam nie było takich luksusów.

Dodałbym zszywacze biurowe do listy. Od tanich, blaszanych, po naprawdę solidnie wykonane.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 12:02
            Tsingtao pamiętam.
        • loyezoo Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 23.03.24, 15:00
          Shanghai SH760 (nawet wtedy,kopia Mercedesa :)) 1958r.
    • marekggg Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 09:10
      nie.

jak patrze na niedopasowane elementy tesli, to mi sie kojarzy z Lada mojego ojca z lat '80.

BYD (Bring Your Dollars) wyglada calkiem niezle. ale dopoki volvo dziala, to nie mam zamiaru kombinowac
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 12:00
        Aktualne Y i 3 są spasowane bez zastrzeżeń. Jakość materiałów we wnętrzu jest całkiem zadowalająca.
    • bolo2002 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 09:23
      Ale czy BYD to dobry Byt ? Czy Niebyt? Myślę-ze ten rok pokaże -czy Polacy wybrali Dacię czy Chińczyka. Jak sprzedadzą tak ca 5 tys egz. żółtka/ głównie MG ZS i Bajca/ -to on już wejdzie na rynek na stałe. A jak 300 sztuk-to znaczy , ze Polacy mają opory. I ja mam opory- bo póki co-to do tej pory- wszystko co chińskie -kojarzyło mi sie z ... jednorazówką No i jak nowa Dacia-Duster bedzie od 100 tys zł- to Polacy wybiorą żółtka za 80 tys ..
    • ciao.bambino Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 20.03.24, 21:40
      jakby była cena np. 60-80 tys. zł za kompakt w klasie D, to myślę, że tak
      • engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 22.03.24, 16:42
        ciao.bambino napisał:

> jakby była cena np. 60-80 tys. zł za kompakt w klasie D, to myślę, że tak

No to spelnia ci sie byc moze marzenia

next.gazeta.pl/next/7,151003,30822463,chinczycy-beda-produkowac-samochod-elektryczny-w-polsce-w-miescie.html#s=BoxOpImg5
        • engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 22.03.24, 17:36
          engine8t napisał:

> ciao.bambino napisał:
          >
          > > jakby była cena np. 60-80 tys. zł za kompakt w klasie D, to myślę, że tak
          >
          > No to spelnia ci sie byc moze marzenia
          >
          > next.gazeta.pl/next/7,151003,30822463,chinczycy-beda-produkowac-samochod-elektryczny-w-polsce-w-miescie.html#s=BoxOpImg5

BTW,

BYD = "Build Your Dreams"
        • qqbek Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 22.03.24, 22:40
          engine8t napisał:

> No to spelnia ci sie byc moze marzenia
          >
          > next.gazeta.pl/next/7,151003,30822463,chinczycy-beda-produkowac-samochod-elektryczny-w-polsce-w-miescie.html#s=BoxOpImg5

Bywalec o kompakcie, a ten T03 krótszy od mojej Micry.
          Choć szczerze powiem - przy cenach FIUTA 500e to rozważyłbym toto jako alternatywę. Zupełnie ocipieli tam w Turynie z cenami. 135 tysięcy za pojazd z małą "miejską" bateryjką. Do tego to będzie, potencjalnie, w cenie Dacii Spring (albo nawet niższej), która to Dacia ma całe 45 KM (i też mniejszą "bateryjkę") - a też wywodzi się z auta z rynku chińskiego.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 23.03.24, 09:36
            Akurat z ceną 500e to sobie trafili dobrze, sprzedaż idzie świetnie. A czasami nie trafiali, jak np z ceną Stilo.
    • only_the_godfather Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 21.03.24, 07:07
      Na ten moment nie kupiłbym. Bałbym się jak z trwałością i serwiesem za kilka lat. Jeśli będą kilka lat na rynku, auta okażą się dobre to czemu nie.
      • ciao.bambino Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 22.03.24, 19:39
        A czy chińskie odkurzacze autonomiczne, telefony czy jakieś urządzenia smart działają po kilku latach? Serwis albo wymiana na nowe zapewniają? Mają dość chińczyków na miejscu, wizji, ukradzionych jak i własnych know-how by to wymyślić i zorganizować.
        Najwyżej w razie co wymienią ci ćwiartkę samochodu
        • engine8t Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 22.03.24, 20:37
          ciao.bambino napisał:

> A czy chińskie odkurzacze autonomiczne, telefony czy jakieś urządzenia smart dz
          > iałają po kilku latach? Serwis albo wymiana na nowe zapewniają? Mają dość chińc
          > zyków na miejscu, wizji, ukradzionych jak i własnych know-how by to wymyślić i
          > zorganizować.
          > Najwyżej w razie co wymienią ci ćwiartkę samochodu

Odkurzacze, telefony czy inne male urzadzenie sa tanie i traktowane jako jednorazowego uzytku. A autami to juz nie za bardzo.
          Problem bedzie kiedy rzady dojda do wniosku ze Chiny im wlazly za daleko czy tez sie o Taiwan poprztykaja i to na dobre i narzuca sankcje oraz wyrzuca ich z rynku razem z serwisami i czesciami. O np tak jak USA wywalilo Huawei. I jak sie USA czy Niemcy wsciekna to nie dosc ze sami to zrobia to i EU narzuca ? I bedzie jak na Kubie?
          • tbernard Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 07.04.24, 11:40
            A jakie samochody produkują na Kubie?
            • vogon.jeltz Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 07.04.24, 12:29
              Produkują, produkują. Tylko to jest ręczna produkcja jednostkowa, opierajaca się na składanie egzemplarza z części należących do różnych samochodów. Takiego parku samochodowego jak na Kubie nie zobaczysz nigdzie indziej na świecie.
              • marekggg Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 08.06.24, 11:45
                oj zobaczysz, akurat ze beda to stare lady.
    • waga173 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 23.03.24, 06:19
      Czy chciala by pani Chinczyka?
      Chinczyka Chinczyka oj nie!
      Bo Chinczyk to zdrajca i zolte ma jajca,
      Chinczyka Chinczyka oj nie!
    • bolo2002 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 07.04.24, 10:29
      Wygląda na to, ze w Europie-Chińczycy nie zaleją nas swoimi produktami.Jjeżeli Dacia Duster III z cena 79900 zł wejdzie do sprzedaży-Europejczyk-Kowalski wybierze Dacię a nie Chińczyka. A i Sandero Stepway dodatkowo opanuje rynek- a jest tańsze.
      • bywalec.hoteli Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 07.04.24, 11:15
        Wystarczy u że będę tańsi od dacii
        • only_the_godfather Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 07.04.24, 11:50
          Podejrzewam, że to nie wystarczy. Cena to nie wszystko.
    • thorpe Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 08.06.24, 09:21
      Chyba czas wrócić na serio do tego wątku
      Atakują mnie w internecie reklamy aut chińskich w cenach, które są nie do pobicia. I to nie elektryków, ale aut spalinowych.
      dixi-car.pl/baic-beijing-3-cena.htm
      SUV za 78 tysięcy
      A tu hybryda za 87 tysięcy
      auto.dziennik.pl/premiery/artykuly/9522658,nowy-mg3-rozbil-bank-cena-oto-najtansza-hybryda-na-rynku.html
      • only_the_godfather Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 08.06.24, 09:35
        Jeżeli ktoś chce kupić tanio to ostatnio moment jak wprowadza cła to już tanio nie będzie.
      • bywalec.hoteli Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 08.06.24, 13:06
        Trzeba kupować
    • marekggg a propos chinoli 08.06.24, 11:51
      engine8t napisał:

> Czy mielibyscie opory kupic samochod Chinski np BYD czy cos w tym

bylismy ostatnio troche poszperac w jednej chinskiej firmie.

w mailach ktore mialem mozliwosc sobie poczytac (po angielsku i po holendersku), to chinole uwazaja wszystkich innych za zacofanych. lacznie z USA. oni sa tak zadufani w sobie, ze to az jest nieprawdopodobne.

to ze firma pod kontrola innego "koncernu" panstwowego (wide orlen i obsrajtek), czyli pod kontrola komunistow, to juz inna sprawa.
      • bywalec.hoteli Re: a propos chinoli 09.06.24, 12:05
        Ciekawe. Ale to ci kontretnie Chińczycy mogli uważać resztę świata za zacofaną ale czy wszyscy?
        • marekggg Re: a propos chinoli 09.06.24, 17:08
          oni sie uwazaja za najlepszych.
          • bywalec.hoteli Re: a propos chinoli 09.06.24, 17:20
            Może systemowo jest im to przez partię wydrukowywane.

Jednakże ci „najlepsi” pozwolili by wirus uciekł z laboratorium w Wuhan i zakaził cały świat
    • bolo2002 Re: Czy kupilbys samochod Made in China? 09.06.24, 10:09
      Juz chyba wszystko jest jasne. Dacia Sandero i Duster oraz nowy Citroen C3/ a nie e-C3!/ wygraja w tym roku z zółtkami. Jeżeli ceny się potwierdzą- to kupowac bedziemy właśnie te marki. Żadne Tesle , czy VW albo Leapmotory.
      Cena jak zwykle zrobi swoje- no i Europejczyk to jednak- bliższa koszula ciału. Jak wejdą cła-żółtki uciekną z Europy. jeden juz sie zwinął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka