qqbek 07.05.24, 19:50 Niemcy będą warzyć Tyskie. Przyzwyczajony jestem do tego, że Niemcy warzą piwo. A tutaj zdecydowali się warzyć siki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 20:20 Zaraz beda tłumaczenia ze to tylko dla Polaków (i to pisowych) będzie bo nikt inny tego nie ruszy A prawda jest taka ze gorsze wypiera lepsze. Takie jest odwieczne prawo natury :) I w UK też tyskie wszędzie dalej jest. Czyli ktoś to kupować musi Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 20:34 Nikt tego nie musi kupowac... Kupuje, bo chce W Kauflandzie w DE Tyskie maja mocna pozycje, tak jak czeski Budweiser i austriacki Stiegl ........ Kosztuja podobnie, najlepszy jest Stiegl, potem Budweiser, potem Tyskie Te 2 piwa sa BARDZO dobre, Tyskie sa dobre W DE jest sporo piw produkowanych dla konkretnych marketow, glownie w Frankfurcie nad Odra, Perlenbacher dla Lidla, Kolosterhof dla Netto i tak dalej TO juz nie sa za bardzo dobre piwa Ale tez tragiczne nie sa... Na pewno lepsze od Harnasiow i innych tego typu piw w PL Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 20:40 wislok1 napisał: > Na pewno lepsze od Harnasiow i innych tego typu piw w PL Mnie śmieszy reklama Harnasia. Twierdzą tam, że otwierając te siki można wygrać piwo, ale jak się wczytać, to wychodzi, że to kolejna butelka sików będzie. Pamiętam, że kilka lat temu otworzyłem Tatrę (bo już nic innego nie było na imprezie) po wypiciu 5 czy 6 innych piw wcześniej. Nawet lekkie znieczulenie poprzednimi piwami i mocne schłodzenie Tatry nie pomogły - połowę wylałem, nie mogłem "zmęczyć". Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 20:53 Harnas i Tatra sa tragiczne, trucizna dla szczurow Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 21:33 wislok1 napisał: > Harnas i Tatra sa tragiczne, trucizna dla szczurow Do nich trzeba mieć mocną głowę jak Janosik. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 21:00 > Tyskie sa dobre Sorry, Tyskiego się nie da pić. Było dobre za moich czasów studenckich, czyli jakieś 30 lat plus temu. Z browaru obywatelskiego. Teraz to syf nad syfy. Chyba że do Niemiec wysyłają jakiś lepszy sort, nigdy nie próbowałem tam, bo lubię niemieckie piwa i szkoda mi wydać choćby ojro po to, żeby sprawdzić. W knajpach na Górnym Śląsku czasem jest lane tyskie "14-dniowe" i jest ok, ale to do kupienia w sklepach to jest badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 21:21 nousecomplaining napisał(a): > Chyba > że do Niemiec wysyłają jakiś lepszy sort... Nikt niczego, nigdzie nie wysyła. Piwa warzone są na miejscu w lokalnym browarze grupy lub na licencji. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 21:53 No, tak to jest Ale te niemieckie Krombacher, Holsten, Becks, itd... ( juz pisalem jakie jescze ), nie sa lepsze Mi smakuje, choc to masowka Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 15:17 > lub na licencji No właśnie z tym "na licencji" może być jakościowy problem. Kiedyś (nie wiem jak teraz) Pilsner Urquell był warzony w Polsce na licencji i sorry, ale to piwo nie miało nic wspólnego z Urquellem kupowanym w Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 17:30 Niby mialo To znaczy sklad piwa byl taki sam, z Czech przywozono identyczne rzeczy potrzebne do produkcji.... Ale woda byla z okolic kopalni wegla w Tychach... Woda robila kolosalna roznice.. Pilzneńska woda posiada niską zawartość minerałów i jest jedną z najbardziej miękkich wód na świecie. Przypomina niemalże wodę destylowaną, która zapewnia Pilsnerom wyjątkową łagodność. Z takiej wody korzysta się przy warzeniu Pilsner Urquella. tiny.pl/dcnn3 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 17:41 Jesli Tyskie warzone w DE bedzie korzystalo z lepszej wody niz te warzone w Tychach, to bedzie lepsze niz w PL Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 17:58 Fakt. A najlepsze ze tyskie z tych i tak miało najlepsza wodę bo Tyskie z Poznania miało wodę wodociągowa a tyskie z dojlidow wodę z płytkiej studni chyba z 50 m (a w Tychach z kilkustet) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone I tu masz 100% racji 10.05.24, 08:31 wislok1 napisał: > Niby mialo > > To znaczy sklad piwa byl taki sam, z Czech przywozono identyczne rzeczy potrzeb > ne do produkcji.... > Ale woda byla z okolic kopalni wegla w Tychach... > > Woda robila kolosalna roznice.. Swego czasu współpracowałem w zakresie PR i komunikacji z gorzelnią ze śląska. Wódkę robili i robią bardzo fajną, 90% produkcji szło na eksport (teraz już ją widuję w sklepach). W każdym razie przy okazji kolejnych wizyt (ja nie jestem fanem wódki) pogadaliśmy z kumplem z dyrektorów (dr chemii, od zawsze pracujący w Polmosach jeszcze za poprzedniego systemu) jak to jest ze smakiem (że jedna rzuca o ścianę - on mówił o takich "charakterna" - a inna wchodzi gładko), jak to jest z produkcją, albo o co kaman (wtedy były jakieś takie reklamy), że X razy filtrowana węglem aktywnym, itd. I potwierdził to co mówisz. Że większość producentów wódek nie produkuje spirytusu, tylko go kupuje. Tak to wygląda w zakresie produkcji czy ze zboża czy z ziemniaków - po prostu bardziej opłaca się produkować spirytus wielkoskalowo i sprzedawać producentom samego alkoholu. I spirytus, jak spirytus.... wiele się tu nie wymyśli, byle był faktycznie czysty. Cała reszta (no bo spirytusu w wódce jest 40% i ze smakiem wiele się zrobić nie da) zależy tylko i wyłącznie od wody. Czy twarda, czy miękka, czy i jaki mam smak, na ile zmineralizowana, itd. Dlatego piwo X robione na wodzie X smakuje jak X.... a piwo X robione na wodzie Y smakuje jak "weź Pan mie to gufno, co to k....wa jest?!?". Mnie tak rozczarował Kozel. Piwosz ze mnie żaden, lubię jasne, delikatne alkoholowo ale jednak z jakimś smakiem. I bardzo polubiłem Kozela, którego pierwszy raz piłem lanego na Słowacji w Bańskiej Bystrzycy.... ale od czasu jak go zaczęły lokalnie produkować browary Tyskie to już takie samo gufno jak i Tyskie. Ta sama woda, takie same siki. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: I tu masz 100% racji 10.05.24, 20:02 O, matko, to Kozel polski jest produkowany w Tychach ? Czeski Kozel w Czechach jest drozszy od tego sprzedawanego w PL No i w Czechach jest Mistruv Lezak Kozel, bardzo dobry Generalnie zawsze mnie zaskakuja ceny PRAWDZIWYCH czeskich i slowackich piw w PL, sa kosmiczne.... Czasem prawie 100 procent drozej w polskim CIeszynie niz w Czeskim Cieszynie, a to w sume 1 miasto podzielone w polowie granica Cla nie ma, sprowadzenie takiego piwa z czeskiej czesci miasta to pol godziny, a ceny z kosmosu sa w PL Piwa niemieckie w PL tez kosmicznie drogie, tak samo z innych krajow, wyjatkiem jest polski Lidl, gdzie ich piwa Perlenbacher sa tanie W Austrii i Niemczech czasem piwa austriackie jak Stiegl sa tansze w Niemczech, a w Austrii piwa niemieckie sa czasem tansze niz w Niemczech... Generalnie srednio wychodzi to tak samo.. A w PL kosmiczna roznica miedzy piwa polskimi i sasiadow PL Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: I tu masz 100% racji 11.05.24, 07:55 Owszem, ceny to kosmos.Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: I tu masz 100% racji 11.05.24, 08:45 A mimo że Kozel to koncernowe szczochy z kompanii piwowarskiej, to tego akurat ja nawet lubię. A to w ogóle jest czeskie piwo? Ja miałem wrażenie że to polskie piwo, koncept marketingowy żeby uznawało Czechy i miejscowość Velke Popovice jest wymyślone a reklamy są kręcone na rynku dziwnie przypominającym Poznań 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: I tu masz 100% racji 11.05.24, 17:34 A to w ogóle jest czeskie piwo? Ja miałem wrażenie że to polskie piwo, koncept marketingowy żeby uznawało Czechy i miejscowość Velke Popovice jest wymyślone a reklamy są kręcone na rynku dziwnie przypominającym Poznań 🙂 Polskie piwo to jest Zatecky z browaru Okocim, ma czeska nazwe i chmiel jest z miejscowosci Zatec w Czechach Ale Velkopopovicky Kozel to piwo naprawde czeskie, z tej miejscowosci.. Przynajmniej tam powstawalo i bylo warzone... Potem Japonczyczy kupili browar i teraz warza, tam gdzie impasuje Warza go tez w PL i wtedy to juz jest czesciowo czeskie piwo, tak samo bylo z polska wersja Pilsner Urquell Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: I tu masz 100% racji 11.05.24, 18:25 Z tego co pamiętam, to dobry wojak Szwejk umawiał się z saperem Wodiczka, po wojnie, właśnie na Velkopopovicky Kozel. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: I tu masz 100% racji 11.05.24, 20:27 Bardzo mozliwe cs.wikipedia.org/wiki/Velkopopovick%C3%BD_Kozel Browar zalozyl czeski biznesmen František Ringhoffer w 1874 roku i szybko zrobil z niego jeden z wiekszych browarow w Czechach Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: I tu masz 100% racji 11.05.24, 20:29 jeepster napisał(a): > Z tego co pamiętam, to dobry wojak Szwejk umawiał się z saperem Wodiczka, po wo > jnie, właśnie na Velkopopovicky Kozel. Tos Ty taki stary ze Szwejka pamietasz? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: I tu masz 100% racji 11.05.24, 20:43 Raczej pamieta ksiazke, nie Szwejka jako Szwejka, bo to postac fikcyjna.......... pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Szwejk Autor ksiazki byl prywatnie totalnym debilem, ale umial fantastycznie pisac smieszne rzeczy.... Z powodu wrodzonej glupoty ciagle pakowal sie w klopoty, w czasach Austro-Wegier uchodzil za skandaliste Raz do zony w Pradze powiedzial, ze idzie kupic paierosy i wrocil po kilku latach... Non stop imprezowal Jak wybuchla I wojna, to go wzieli do armii Austro-Wegier... ALe zaraz sie poddal ruskim, zeby ocalic zycie... Ruscy wyslali go na tyly pilnowac Syberii W czasie rewolucji bolszewickiej w Rosji udawal bolszewika i bolszewicy o malo co go nie zabili przez pomylke... Po powrocie do Czech zamieszkal u kumpla w gospodzie w Lipnicy i tam pisal Szwejka... Wieczorami, to co wczesniej napisal, czytal bywalcom gospody, ci sikali ze smiechu, stawiali mu masowo piwa i opiwiadali ciekawe historyjki... Ktore potem umieszczal w powiesci...... Bywalcy byli zachwyceni, ze taki znany pisarz,a mieszka w Lipnicy. Kumpel , wlasciciel gospody byl dopiero zachwycony, bo obroty kanjpy gigantycznie rosly... Tylko autor Szwejka nie wytrzymal tego picia i zmarl.. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: I tu masz 100% racji 11.05.24, 19:51 lata temu poznalem jedna z corek wlasciciela koncernu asahi. pukal ja polak, wiec moze dlatego milosc tego koncernu do polski. nie bede wymienial nazwisk... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 20:28 Czemu swiat sie konczy ? Tyskie w DE musi byc warzone zgodnie z niemieckim prawem z 1516 roku, czyli to nie moga byc siki... Tyskie jest w niemieckim Kauflandzie drozsze od wielu piw niemieckich Ja bym sie ucieszyl... Warsteiner z tego samego koncernu nie smakuje lepiej niz Tyskie...., tak samo jak Krombacher, Holsten, itd... Bawarskie piwa z wielkich browarow sa lepsze, jak Paulalner, Hacker-Pschorr, Spaten A jako alternatywa jest mnostwo malych browarow w DE, piwa sa lepsze, ale tez drozsze Z tych malych browarow to jest klasa swiatowa Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 20:37 Jak by to miało oznaczać warzenie dobrego piwa, to by się dogadali, nie wiem, z browarem Fortuna na przykład i warzyli Miłosław Pilzner. A tak to kolejny przypadek, w którym Polska będzie się kojarzyć w Niemczech z badziewiem. Tyskie spełnia wymogi Reinheitsgebot (nie ma dodatków, jak przykładowo niektóre czeskie piwa, które warzą z dodatkiem cukru), nawet jak jest warzone w Tychach, więc w tym, że je będzie warzył Warsteiner nie ma nic niezwykłego - sik-receptura nie ulegnie pewnie żadnej zmianie. Z jednym masz rację "das einzig Wahre" to też siki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 20:46 Właśnie jak to teraz jest z prawem czystości? Byłem niedawno tu brauerei-strate.de/unsere-biere/ Fajne miejsce do odwiedzenia Świetne piwa Ale sporo smakowych, mieszanek, podają koktajl piwo pszeniczne + prosecco (myślałem że będzie tragedia a był naprawdę ciekawy) Czyli warzyc trzeba czysto ale potem co się chce? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 20:50 Warsteiner, Holsten, Krombacher, Becks, to jest poziom Tyskiego, ani troche lepsze Troche lepsze sa Bitburger i Radeberger oraz Kölsch Ale jak bylem kika lat temu w saskim Chemnitz w Getränke Markt, to mi kopara opadla.... Mnostwo piw z malych browarow i do tego wysmienite.... Swietne piwa sa z Bambergu w Bawarii, w supermarketach nie do dostania Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 21:33 W Kamienicy Saskiej (tak mówimy na Chemnitz, tak jak Akwizgranu nie nazywasz Aachen) też coś piłem, ale nie pamiętam co to było - było dobre, lokalne, niestety tylko jedno, bo prowadziłem. Nawet w Hiszpanii piłem smaczne piwa, bo tam też jest teraz masa lokalnych, dobrych browarów. W Hiszpanii za to najbardziej mi się podobał wytrawny cydr. Niby Polska jabłkową potęgą, a dostępny w handlu cydr jest słodki jak lizak dziecka - kto to jest w stanie pić? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 21:58 Jak ktos nazywa to jego sprawa Ale w Chemnitz, w Dresden, jest sporo borwarow, co jakos przezyly NRD i teraz maja swoich stalych klientow W München dominuja duze borwary, ale na wsiach i miasteczkach sa prawdzowe perelki, szczegolnie w regionie Allgäu Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 22:10 Kamienica Saska to jest sztuczna nazwa, nigdy tam nie mieszkali Slowianie, po prostu Chemnitz Co innego Dresden-Drezno . Meissen-Misnia, Bautzen-Budziszyn, Görlitz-Zgorzelec.... Co do innych nazw to München to po czesku Mnichovo, nazwa sie wywodzi do klasztorow, MNICHOW. polskie Monachium tez sie z tam kojarzy, ale nie tak bardzo jak po czesku, MNICH-ZAKONNIK Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 22:26 wislok1 napisał: > Kamienica Saska to jest sztuczna nazwa, nigdy tam nie mieszkali Slowianie, > > po prostu Chemnitz > > Co innego Dresden-Drezno . Meissen-Misnia, Bautzen-Budziszyn, Görlitz-Zgorzelec > .... > Chemnitz to już nie Łużyce. Czasem niektóre te spolszczenia też nie miały chyba nic wspólnego z rodowodem nazwy, tylko walili coś że podobnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 22:35 wislok1 napisał: > Kamienica Saska to jest sztuczna nazwa, nigdy tam nie mieszkali Slowianie, A to bardzo ciekawe, zwłaszcza pod kątem tego, że pierwsza odnotowana (w XII wieku) nazwa miasta to "Kameniz". Czy mógłbyś coś więcej na ten temat mi wyjaśnić? Bo mi się wydawało, że nazwa ta pochodzi od łużyckiego "kamjenica". > po prostu Chemnitz No moim zdaniem dupa blada. Miałeś kiedykolwiek słowiańskie populacje Akwizgranu, Monachium, czy Ratyzbony, że rezygnujesz z historycznego "Kamienica Saska", na rzecz Chemnitz? Nawet Niemcy przez kilkadziesiąt lat nie nazywali tak Chemnitz ;) > Co innego Dresden-Drezno . Meissen-Misnia, Bautzen-Budziszyn, Dlaczego "co innego"? > Görlitz-Zgorzelec > .... Zgorzelec to polska nazwa prawobrzeżnej części Görlitz, zajętej po 1945 roku. Owszem, Görlitz miało swoje nazwy w językach łużyckich i czeskim, ale z tego co wiem, nie w języku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 00:21 Brawo Qqbek za konsekwentne stosowanie języka polskiego w nazwach, chociaż chyba nie leży Kamienica Saska ani Ćwików na obszarze Łużyc i o to pewnie chodziło Wisłokowi. Co do pochodzenia nazwy Chemnitz, to nawet niemiecka wikipedia pisze: "Der Name Chemnitz leitet sich vom gleichnamigen Fluss ab, der durch die Stadt fließt. Dessen Name wiederum geht auf altsorbisch Kamenica „Steinbach“ (zu kamjeń „Stein“; vgl. Kamenz) zurück.[11][12]" Städte der Lausitz Altmarkt in Cottbus In Cottbus und Görlitz verkehren innerstädtisch Straßenbahnen Hauptorte der Niederlausitz sind Cottbus (sorbisch Chóśebuz), Calau (Kalawa), Eisenhüttenstadt (ehemaliges Fürstenberg bzw. Stalinstadt), Guben (Gubin), Forst (Baršć), das historische Verwaltungszentrum des Markgraftums Niederlausitz Lübben (Spreewald) (Lubin), Lübbenau/Spreewald (Lubnjow), Luckau (Łukow), Finsterwalde (Grabin), Senftenberg (Zły Komorow) Spremberg (Grodk) und Vetschau/Spreewald (Wětošow) sowie im polnischen Teil Żary (Sorau; Žarow). Für die Oberlausitz sind die Sechsstädte Bautzen (Budyšin) als Verwaltungszentrum, Görlitz (Zhorjelc; der polnische Teil heißt Zgorzelec) als größte Stadt, Lubań (Lauban), Zittau (Žitawa), Löbau (Lubij) und Kamenz (Kamjenc) bedeutend, des Weiteren auch Bischofswerda (Biskopicy), Niesky (Niska), Hoyerswerda (Wojerecy), Weißwasser/O.L. (Běła Woda) und Bad Muskau (Mužakow). In der Oberlausitz sind auch die im südlichen Teil gelegenen Städte und Dörfer mit ihrem reichen architektonischen Schatz an historischen Umgebindehäusern interessant, u. a. Ebersbach-Neugersdorf, Großschönau, Wehrsdorf, Sohland an der Spree, Taubenheim/Spree und Obercunnersdorf. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 00:23 ...co ciekawe jeszcze, stolica ziemi lubuskiej - Lubusz - leży w Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 10:28 Bo ja lubię język polski. Co ciekawe, łużycki (w obu odmianach) jest w południowo-wschodniej Saksonii nadal w użyciu (choć rzadko, to jednak słyszy się czasem "lokalesów" mówiących po łużycku) i jak się tamtędy przejeżdża, to wszystkie oznaczenia nazw miejscowości są dwujęzyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 10:46 Ja nie słyszałem tego języka, ale Saksończyków to ja szanuję. Bardzo solidni pracownicy - pewnie z pochodzenia Słowianie ;) A co do nazw oprócz oczywistych Chociebuż itp., to nawet dzielnice Berlina mają słowiańsko brzmiące nazwy Pankow, Treptow-Köpenick itp. ruskie miały w tym zatem jakąś logikę przyłączając wschodnie niemcy do bloku wschodniego Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 10:53 zresztą sama nazwa Berlin jest słowiańska: "Językoznawcy wywodzą nazwę Berlin od prasłowiańskiego *brl, oznaczającego bagno lub moczary, i podają znaczenie nazwy jako miasto na bagnach[3]. Według hipotezy Reinholda Trautmanna Berlin jest zniekształconą nazwą Bralin (za czym przemawia m.in. zapis w dokumencie z 1215 nazwy miejscowości jako Braline) i pochodzi od nazwy osobowej Bral, czyli skróconej formy słowiańskiego imienia złożonego Bratosław[4]. " Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 20:15 To sa juz fantazje Nazwa Berlin jest od niedzwiedzia Bär - niedzwiedz I niedzwiedz jest w HERBIE MIASTA Tak samo jak miasta Berno w Szwajcarii I miasta Brno w Czechach Slowianska osada w obecnym Berlinie to bylo Cölln - Kolno Potem polaczono niemieckie Berlin i Kolno i zostal tylko Berlin pl.wikipedia.org/wiki/Berlin Dlaczego w wikipedii pisze sie te pie.doly, nie mam pojecia Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 20:47 National Geographic też fantazjuje? www.national-geographic.pl/traveler/artykul/berlin-ciekawostki Pierwsze wzmianki o Berlinie pochodzą z XIII wieku, a dokładniej 1237 roku. Językoznawcy przyznają, że najbardziej prawdopodobną opcją pochodzenia nazwy „Berlin” jest prasłowiańskie słowo oznaczające bagno lub mokradło. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 20:57 To sa tylko teorie Albrecht Niedzwiedz czyli Bär, w herbie miasta Bär czyli niedzwiedz... Miasto zalozone jako przeciwienstwo slowianskiego Kolna Moim zdaniem jest to jasne jak slonce dzialanie polityczne tego Albrechta... No, ale mozna wierzyc w bajki Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 21:14 Jasne a z niedźwiedziem to nie teorie www.prosieben.de/serien/galileo/news/staedtenamen-von-berlin-dresden-und-stuttgart-und-ihre-wahre-bedeutung-und-herkunft-der-namen-330863 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 21:15 www.jura.fu-berlin.de/studium/lehrplan/projekte/hauptstadtfaelle/berlin/index.html Jakoś nic o niedźwiedziach nie chcą pisać Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 21:19 Moja rodzinna legnica ma w herbie lwa i zdarzają się barany co mówią że nazwa pochodzi od niemieckiej nazwy lwa. A pochodzi od słowiańskiego leżeć, legowisko Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 21:27 Nie moja wina, ze ktos ma bujna wyobraznie Miasto Berlin powstalo w 1237 roku, jako jego patron zostal Albrecht Niedzwiedz i w herbie otrzymalo Niedzwiedzia Raczej proste jak konstrukcja cepa Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 21:42 Bardziej ciekawe jest, jak skasowano to drugie miasto Kolno-Cölln i wcielono go do Berlina.... Poczatki miast zwykle gdzies tam gina w pomroce dziejow, trudno to ustalic, co dopiero zweryfikowac na 100 procent , kto dane miasto zalozyl.... A co dopiero ustalic, skad sie wziela nazwa miasta.. Tu zawsze jest sporo teorii, ktore przewaznie sobie zaprzeczaja... A juz ustalenie jakiej narodowosci byli pierwsi mieszkancy miasta, to jest juz horror Zaleznie od pogladow politycznych, np. Czesi uwazaja, ze Cieszyn zalozyli Czesi, a Polacy uwazaja, ze Cieszyn zalozyli Polacy... W sumie miasto jest podzielona na pol, wiec wszyscy maja racje Liczy sie w zasadzie oficjalne zalozenie miasta, bo to wynika z dokumentow lokacyjnych... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 21:49 No nie bardzo proste Proste byłoby jakby się nazywało Niedźwiedz. Bär Wiec dlaczego się tak nie nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 22:05 etymologia ludowa umieściła niedźwiedzia w ramionach miasta, jakby nazwa pochodziła od Bärlin, zdrobnienia od „niedźwiedzia” Bär. I jest odpowiedz tiny.pl/dcpt9 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 22:09 Niezwykle wiarygodna strona Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 22:14 www.planet-wissen.de/kultur/metropolen/berlin_aufbruch_nach_dem_mauerfall/pwiediegeschichteberlins100.html Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 20:52 Berlin zalozono na czesc Albrechta Niedzwiedzia, miejscowego wladcy pl.wikipedia.org/wiki/Albrecht_Nied%C5%BAwied%C5%BA Slowianie zajeli tereny obecnych wschodnich Niemiec po upadku Cesarstwa Rzymskiego Wtedy Germanie ruszyli na Zachod, np. Frankowie zalozyli Francje.... Na opuszczone tereny ruszyli Slowianie... Potem sytuacja sie zmienila i po kilkuset latach Germanie zaczeli intenysywnie powraca na swoje dawne tereny wypierajac Slowian... Zaczal to Karol Wielki, dalej dzialali w tym kierunku wladcy Niemiec I potem ksiazeta, np. Albrecht Niedzwiedz Ich zdaniem odzyskiwali tylko to, co wczesniej opuscili Ale kto mieszkal na obecnych ziemiach Polski w czasach rzymskich ??? Tu jest prawie totalna niewiedza Czesc historykow mowi, ze Slowianie, co jest calkiem logiczne... Bo potem ci Slowianie szybko opanowali obecne tereny wschodnich Niemiec, jak je opuscili Germanie... Ale tez historycy POTWIERDZILI liczna obecnosc Gotow, potem podzielonych potem na Wizygotow i Ostrogotow na Pomorzu Przybyli z obecnej Szwecji, czyli zadni Niemcy, raczej przodkowie Szwedow Z Zatoki Gdanskiej zrobili sobie rajd na poludnie Europy, doszli do Balkanow w IV wieku naszej ery i potem zaatakowali Rzymian i spscili im straszny wpier.ol... Wiadomo, wikingowie Ze Skandynawii szwedzkiej przybyli tez na ziemie obecnej PL Wandalowie, tw czasach rzymskich mieszkali przejsciowo na obecnym Slasku ,potem spuscili totalny wpier.ol Rzymianom, zdobyli i zrabowali Rzym jak Goci.... Najwieksza zagadka to Wenedowie, zdaniem wielu historykow to byli Praslowianie To oni mieszkali w PL, kiedy tam przybyli Goci i Wandalowie, jakos z nimi sie dogadali i obylo sie bez rzezi Czesc historykow uwaza, ze ich PRASLOWIANIE wyrzneli Ze siedziba Praslowian to byla Ukraina i ze z Ukrainy ruszyli przodkowie na podboj zachodu Wyrzneli Wenetow, potem przekroczyli Odre i zajeli obecne wschodnie Niemcy... Czesc poszla na poludnie dochodzac az do Adriatyku i Morza Czarnego......... Ci najglupsi poszli na wschod tworzac obecna Rosje... ALe matka Slowian ma bc Ukraina Tego nie da sie potiwerdzic, to sa tylko teorie Sam nie wiem, jak to bylo Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 00:01 No chyba nie jest jak piszesz Wislok. Nawet niemieckan Wikipedia twierdzi że Berlin pochodzi od bagna. Od tego Albrechta pochodzi niedźwiedz w herbie miasta ale nie nazwa miasta: Namensherkunft und erste Besiedlungen Der Name der hochmittelalterlichen Gründungsstadt Berlin geht auf das altpolabische Wort Birlin, Berlin zurück, das ‚Ort in einem sumpfigen Gelände‘ bedeutet. Noch heute gibt es den See Berl in Berlin-Neu-Hohenschönhausen. Zugrunde liegt altpolabisch birl-, berl- ‚Sumpf, Morast‘, ergänzt um das ortsnamenbildende slawische Suffix -in. Die urkundliche Überlieferung mit dem Artikel („der Berlin“) spricht für einen Flurnamen, den die Stadtgründer aufgenommen hatten.[41][42] Wie alle slawischstämmigen deutschen Ortsnamen im nordöstlichen Mitteleuropa, die auf -in enden (Schwerin, Stettin, Eutin, Templin, Küstrin usw.), wird auch Berlin auf der letzten Silbe betont. Der Name Kölln ist vermutlich eine Namensübertragung von Köln am Rhein, der auf lateinisch colonia ‚Pflanzstadt in einem eroberten Land, Kolonie‘ zurückgeht. Nicht ganz auszuschließen ist jedoch auch eine Herleitung von einem altpolabischen Namen *kol’no, der zu kol ‚Pfahl‘ gebildet wäre.[41] Der Stadtname ist weder auf den angeblichen Gründer der Stadt, Albrecht den Bären, noch auf das Berliner Wappentier zurückzuführen. Hierbei handelt es sich um ein redendes Wappen, mit dem versucht wird, den Stadtnamen in deutscher Interpretation bildlich darzustellen. Das Wappentier leitet sich demnach vom Stadtnamen ab, nicht umgekehrt.[43] Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 06:42 Najebales cala strone po miemiecku na podludzkim polnische schaise polnishe schwaine schnell schnell hande hoch zwilinge to the recht, na polnische forum. A moje gesi sie wkurwily i siem nie niesom. Bo my kurwa nie gesi i swoj jezyk majom. Co do kurwy nedzy obchodzi kogos zrodlo nazwy Berlin? Popytaj Niemcow czy wiedza z czego i jak powstala nazwa Germany jak to jest kurwa Deutschland. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 08:26 Pochodzenie nazwy i pierwsze osadnictwo Nazwa miasta lokacyjnego Berlina w późnym średniowieczu wywodzi się od staropołabskiego słowa Birlin, Berlin, które oznacza "miejsce na bagnistym terenie". Do dziś jezioro Berl istnieje w Berlinie-Neu-Hohenschönhausen. Opiera się na staropołabskim birl-, berl- 'bagno, bagno', uzupełnionym słowiańskim przyrostkiem -in, tworzącym nazwy miejscowości. Tradycja dokumentalna związana z artykułem ("der Berlin") przemawia za nazwą pola, którą umieścili założyciele miasta. [41] [42] Podobnie jak wszystkie niemieckie nazwy miejscowości urodzone w Słowiańszczyźnie w północno-wschodniej Europie Środkowej kończące się na -in (Schwerin, Stettin, Eutin, Templin, Küstrin itp.), Berlin jest również akcentowany na ostatniej sylabie. Nazwa Kölln jest prawdopodobnie przeniesieniem nazwy z Kolonii nad Renem, która wywodzi się z łacińskiego colonia "miasto sadzące w podbitym kraju, kolonii". Nie można jednak całkowicie wykluczyć pochodzenia od staropolskiej nazwy *kol'no, która zostałaby uformowana w kol 'pal'. [41] Nazwa miasta nie pochodzi ani od domniemanego założyciela miasta, Albrechta Niedźwiedzia, ani od berlińskiego zwierzęcia heraldycznego. Jest to mówiący herb, który jest próbą obrazowego przedstawienia nazwy miasta w niemieckiej interpretacji. Zwierzę heraldyczne wywodzi się więc od nazwy miasta, a nie na odwrót. [43] Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 08:41 Przepraszam cię waga, oczywistym jest że warszawiak z dziada pradziada nie będzie się dobrze czuł słysząc język najeźdźców którzy mu zniszczyli całą stolicę i wymordowali tam wiele osób. Najważniejsze jest to, że Wisłok się myli, nazwa Berlin jest słowiańska i oznacza mniej więcej "miasto na bagnie" :) i to niedźwiedzia w herbie umieścili bo brzmi podobnie do Berlin a nie że nazwali Berlin od niedźwiedzia. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 09:07 To jest tylko teoria, z tym bagnem Nie ma na to zadnych dowodow Natomiast niedzwiedz w herbie miasta to jest fakt Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 09:36 Zupełnie jak z legnica, przecież co tam naukowcy wiedzą o językach i historii a lew w herbie to jest fakt :D Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 10:58 To zupelnie cos innego Według hipotezy Reinholda Trautmanna Berlin jest zniekształconą nazwą Bralin To jest hipoteza, nie fakt A fakty sa takie: Najwcześniej w drugiej połowie XII wieku obszar znalazł się w granicach Marchii Brandenburskiej, rządzonej przez Albrechta Niedźwiedzia. Około 1200 był już poddany pełnej kolonizacji niemieckiej, głównie z Saksonii oraz terenów dzisiejszej Holandii. Miasto Cölln (słowiańskie Kolno), położona na wyspie na Sprewie część podwójnego osiedla Berlin-Cölln, zostało po raz pierwszy wspomniane w 1237, zaś Berlin, położony na prawym (północnym) brzegu rzeki, w 1244. Czyli Niemcy zalozyli Berlin, nazwe wzial od niedzwiedzia, Albrechta Niedzwiedzia, w herbie znalazl sie niedzwiedz pl.wikipedia.org/wiki/Berlin Co ani troche nie zaprzecza temu, ze mieszkali tam Slowianie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 11:08 No nie jest tak Wisłok, tylko zupełnie przeciwnie: "Nazwa miasta lokacyjnego Berlina w późnym średniowieczu wywodzi się od staropołabskiego słowa Birlin, Berlin, które oznacza "miejsce na bagnistym terenie". Do dziś jezioro Berl istnieje w Berlinie-Neu-Hohenschönhausen. Opiera się na staropołabskim birl-, berl- 'bagno, bagno', uzupełnionym słowiańskim przyrostkiem -in, tworzącym nazwy miejscowości. Tradycja dokumentalna związana z artykułem ("der Berlin") przemawia za nazwą pola, którą umieścili założyciele miasta. [41] [42] Podobnie jak wszystkie niemieckie nazwy miejscowości urodzone w Słowiańszczyźnie w północno-wschodniej Europie Środkowej kończące się na -in (Schwerin, Stettin, Eutin, Templin, Küstrin itp.), Berlin jest również akcentowany na ostatniej sylabie. Nazwa miasta nie pochodzi ani od domniemanego założyciela miasta, Albrechta Niedźwiedzia, ani od berlińskiego zwierzęcia heraldycznego. Jest to mówiący herb, który jest próbą obrazowego przedstawienia nazwy miasta w niemieckiej interpretacji. Zwierzę heraldyczne wywodzi się więc od nazwy miasta, a nie na odwrót." Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 11:44 To jest tylko hipoteza Tu pisza calkiem cos innego, takz e wikipedii en.wikipedia.org/wiki/History_of_Berlin Pochodzenie nazwy Berlin jest niepewne. Może mieć korzenie w języku wschodniosłowiańskim, prasłowiańskim rdzeniu berl- / berl- , co oznacza „niedźwiedź”. Rza bagno, raz niedzwiedz Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 11:57 No ta strona wskazuje że nazwa Berlin jest słowiańska - niezależnie czy chodziło o niedźwiedzia czy bagno. Czyli: Berlin to w zasadzie polskie miasto ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 12:10 Tak samo jak Dublin czy Londyn oraz Nowy Jork Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 10:46 Skoro już ustaliliśmy, że Berlin, Szczecin, Kostrzyn to polskie nazwy, to jacy Słowianie założyli Dublin? :) [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Berlin_Hufeisensiedlung_UAV_04-2017.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 09:51 Waga a jak ty oglądałeś 40lat temu pornole na VHS jak wszystkie miały niemiecki dubbing? Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 13:40 trypel napisał: > Waga a jak ty oglądałeś 40lat temu pornole na VHS jak wszystkie miały niemiecki > dubbing? Aaaa, Aaaa, Oooch, Uuuu, to bylo po niemiecku? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 13:45 waga173 napisał: > Aaaa, Aaaa, Oooch, Uuuu, to bylo po niemiecku? No z "Komm zu Hause Kinder machen" w latach 90-tych zrobiło się "pozor! pozor budu triskat!" Myślę, że rozwój branży porno to jedna z wielu rzeczy, w których ci wredni Czesi nas wyprzedzili (że o piwie nie wspomnę). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 14:08 waga173 napisał: > trypel napisał: > > > Waga a jak ty oglądałeś 40lat temu pornole na VHS jak wszystkie miały nie > miecki > > dubbing? > > Aaaa, Aaaa, Oooch, Uuuu, to bylo po niemiecku? Pomyliłeś porno z Tarzanem Chociaż o gustach nie chciałbym dyskutować Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 09:32 qqbek napisał: > Nawet Niemcy przez kilkadziesiąt lat nie nazywali tak Chemnitz ;) Na Wikipedii jest napisane, że nosił nazwę Karl-Marx-Stadt z powodu popularności Karola Marksa u Niemców o demokratycznych poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 10:38 No u nas też popularne były takie wymyślne nazwy. Mój ojciec urodził się na Śląsku, w Stalinogrodzie na przykład. Duże miasto ten Stalinogród i bardzo śląskie w swoim charakterze (rodzina stryja tam do tej pory mieszka, mój stryjeczny brat mieszka tam na starym Giszowcu i godo po ślunsku). Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 20:03 Moja wtopa z tym Chemnitz Mieszkali tam Slowianie Ale jako miasto juz bylo niemieckie i Slowianie byli na Luzycach, na wschod od Drezna , stopniowo coraz bardziej ustepowali NIemcom To, ze przetrwali, to wynik tego, ze Luzyce nalezaly glownie do Czech w tamtych czasach... A po wlaczeniu do Saksonii jej wladcy zagwarantowali prawa jezykowe slowianskiej ludnosci Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 21:21 wislok1 napisał: > Moja wtopa z tym Chemnitz Ze Zgorzelcem też. Masz tutaj stronę z ostatniej przedwojennej jednotomowej polskiej encyklopedii (M. Arcta nowoczesna encyklopedia ilustrowana, 1938). Hasło "Zgorzelice" gdybyś się jeszcze zastanawiał, gdzie szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 21:33 Czemu wtopa ? Nie rozumiem pl.wikipedia.org/wiki/Zgorzelec Gorlitz to tylko niemiecka wersja slowiankiej nazwy Co do Chemnitz, to miasto zalozyli Niemcy w 1136 oku i jedyne, co go ze Slowianami laczy to , ze tam kiedys mieszkali Slowianie Bardzo, nbardzo, bardzo dawno temu... I ze nazwa miasta ma byc slowianska.... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 22:41 wislok1 napisał: > Czemu wtopa ? Nie rozumiem > > pl.wikipedia.org/wiki/Zgorzelec > > Gorlitz to tylko niemiecka wersja slowiankiej nazwy > > Co do Chemnitz, to miasto zalozyli Niemcy w 1136 oku i jedyne, co go ze Slowian > ami laczy to , ze tam kiedys mieszkali Slowianie > Bardzo, nbardzo, bardzo dawno temu... > > I ze nazwa miasta ma byc slowianska.... Czytasz ty czasem to, co podlinkujesz? "Zgorzelec – obecna nazwa polskiej części miasta wprowadzona po II wojnie światowej obowiązująca od 19 maja 1946[13]" Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 11:02 Nazwa wywodzi się z języka starołużyckiego, w którym miała najpierw postać *Izgorěľc, a później *Zgorěľc. Została ona utworzona od wyrazu *(i)zgorěły, czyli ‘zgorzały, spalony’, u podstaw którego leży czasownik *(i)zgorěti, czyli ‘zgorzeć’[4]. Nazwa określała miejsce wypalone, osadę utworzoną na miejscu wypalonym[5]. pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6rlitz Wprowadzono w 1945, ale SCISLE nawiazujac do dawnej nazwy slowianskiej Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 12:34 wislok1 napisał: > Wprowadzono w 1945, ale SCISLE nawiazujac do dawnej nazwy slowianskiej Jak ściśle, jak poprzednia nazwa brzmiała "Zgorzelice", a nie "Zgorzelec" i była w powszechnym użyciu. Powiem to jeszcze raz, bo najwyraźniej do ciebie nie dochodzi: "Zgorzelec" to nazwa prawobrzeżnej części Görlitz, nadana jej przez komunistyczne władze okupacyjne, nigdy nie odnosiła się do całego miasta Görlitz (którego większość znajduje się na prawym brzegu, Zgorzelec był właściwie przedmieściem Görlitz). Jeżeli szukasz poprawnej, polskiej nazwy całego Görlitz, to już ją ci tutaj podawałem, brzmi ona "Zgorzelice". Walnąłeś byka, a teraz go próbujesz bronić. Wypiłem w Zgorzelcu i Görlitz więcej piwa i złaziłem więcej knajp i barów, niż pewnie ty w Polsce za ostatnie 10 lat (najfajniejsza jest restauracja w hotelu na zamku na szczycie Landeskrone - można dojechać tramwajem z centrum pod samą górkę, wdrapać się na szczyt i piwo od razu lepiej smakuje), nie przekonasz mnie, że masz rację, bo jej po prostu nie masz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 12:34 Na "zachodnim brzegu" powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 12:47 Zgorzelice czy Zgorzelec to jest praktycznie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 13:53 wislok1 napisał: > Zgorzelice czy Zgorzelec to jest praktycznie to samo No i tu się bardzo mylisz. Nazwy miejscowości zakończone na "ice" są powszechnie występujące w Polsce i naturalne (co innego podział północ-południe na "owo" i "ów"). Miejscowości kończące się na "ec" to ledwie kilka wyjątków (i to głównie na wschodzie i podkarpaciu - Bełżec, Bachórzec). Ktoś wymyślając nazwę dla Zgorzelca był ignorantem. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 13:56 Zilustruję to przykładem. Jak się pan nazywał Chuj, to: Na południu Polski naturalny byłby "Chujów", a na północy "Chujowo", albo uniwersalnie, w całej Polsce "Chujowice". "Chujec" brzmi obco. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 22:20 W okolicach Poznania byłoby „Chujowo”. Niektórzy Poznaniaki nawet mówią na Tarnów Tarnowo a na Stryków Strykowo 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 07:59 bywalec.hoteli napisał: > W okolicach Poznania byłoby „Chujowo”. 😂 Nie byłoby tylko jest :D Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 17:37 W 1945 nazwy na Ziemiach Zachodnich byly nadawane masowo i czesto zdarzaly sie wpadki.... Sporo miejscowosci mialo TRADYCYJNE polskie nazwy, ktore uznano jednak za zbyt niemieckie I tak Wartembork stal sie Barczewem, Ządzbork zostal nazwany Mrągowo, a Lec nazwano Giżycko Najlepsze bylo nazwanie dzielnica Karpacza Bierutowice Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 22:11 Tu jest pelna lista co do Warmii i Mazur.... W latach 1945–1950 Komisja Nazw Miejscowości i Obiektów Fizjograficznych ponownie nazwała niektóre miejscowości i obiekty fizjograficzne (rzeki, jeziora) na terenie przyznanej Polsce południowej części byłych Prus Wschodnich. Istniejące wcześniej w polskim piśmiennictwie lub lokalnej mowie nazwy przemianowano na nowe, wcześniej nieistniejące, związane m.in. z zasłużonymi dla regionu postaciami[7][8]: Ządzbork – Mrągowo Lec lub Łuczany – Giżycko Rastembork – Kętrzyn Węgobork – Węgorzewo Dryfort – Srokowo Nibork – Nidzica Rudczane – Ruciane Jańsbork – Pisz Wartembork – Barczewo Zybork – Jeziorany Melzak – Pieniężno Braunsberga – Braniewo Pruski Holąd – Pasłęk Zełwałd – Zalewo Margrabowa – Olecko Barsztyn – Bartoszyce Barty – Barciany Lecbark – Lidzbark Warmiński Ostród – Ostróda pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3%B3dztwo_warmi%C5%84sko-mazurskie Takie troche idiotyczne dzialanie, bo te nazwy polskie przed 1945 wcale nie byly niemieckie oficjanie i uzywali ich Polacy przed 1945 No, ale kto komuchom w 1945 by zabronil robic siary ? Nazwy to maly pikus, gorsze, ze komuchy zaczely traktowac z buciora Mazurow i Warmiakow, ktorzy wytrzymali polityke germanizacji, a teraz byli wyzywani od szwabow i wypedzani do Niemiec... Róża-film polski 2011 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 20:44 Dzieki koncernowi Asashi Tyskie opanowalo czesc rynku w DE i to jest absolutny wyjatek, bo zeby w Bawarii kupic Zywiec czy inne piwa z PL to mozna zapomniec W Bawarii ludzie przewaznie kupuja piwa miejscowe, czyli bawarskie.... O ile w supermarketach dominuja piwa z duzych browarow 8 choc nie tylko ), to w Getränke Markt, sklepach z napojami, jest wielki wybor swietnych piw z malych browarow.... Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 21:10 Swiat się kończy bo podobno chmiel się kończy.. Qrde Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 20:48 Wszystkie od kożlaków. Weizenbock (koźlak pszeniczny). Większa część to dużo słodu. W Berlinie smakowało mi Berliner Kindl Pilsener. Nie jest jakimś super, ale mi podchodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 21:26 > W Berlinie smakowało mi Berliner Kindl Pilsener. Nie jest jakimś super, ale mi podchodziło. Tak jest, pełna zgoda. "Prostackie" (nie żadne krafto-coś-tam) i tanie, a dobre. Znaczy tanie w Berlinie, bo w Auchanie u nas dwa razy droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 21:39 Jak kiedyś byłem w Berlinie, to najlepsze były piwa puszkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 nie tylko świat się kończy 08.05.24, 00:55 ale i życie za ujawnienie prawdy o piwie. wislok1 napisał: > Tyskie w DE musi byc warzone zgodnie z niemieckim prawem z 1516 roku, czyli to nie moga byc siki... Autor poniższego wideo (ZC) powiedział o piwie coś, za co został zamordowany: Piwo, alkohol i inne bronie masowego rażenia > Tyskie jest w niemieckim Kauflandzie drozsze od wielu piw niemieckich > > Ja bym sie ucieszyl... Tyskie produkowane przed przejęciem przez kampanię piwowarską miało niezrównany smak. Dziś jest piwem o uśrednionym smaku. Żywiec - szczególnie od niedawna - strach kupować. A ta informacja wyparowała: "nczas.com › 2023 › 02 › 24 › co-on-szykuje-bill-gates-kupuje-akcje-spolki-ktora-w-polsce-kontroluje-grupe-zywiec Co on szykuje? Bill Gates kupuje akcje spółki, która w Polsce ... 24 lut 2023 Bill Gates wydał prawie miliard dolarów za niecałe 4 proc. udziałów w Heineken Holding NV, który w Polsce kontroluje Grupę Żywiec. Kontrowersyjny miliarder, nazywający się filantropem, kupił 10,8 mln akcji (3,76 proc. udziałów Heinekena) za równowartość 940 mln dolarów." > Bawarskie piwa z wielkich browarow sa lepsze, jak Paulalner, Hacker-Pschorr, Spaten Paulaner jest pszeniczny - nie przepadam za takimi. > A jako alternatywa jest mnostwo malych browarow w DE, > piwa sa lepsze, ale tez drozsze > > Z tych malych browarow to jest klasa swiatowa A w Polsce, wg. mnie to piwo Żywe (100% polski kapitał). -- Chodz na piwko naprzeciwko Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: nie tylko świat się kończy 08.05.24, 20:08 Paulaner to nazwa browaru w Monachium Produkuja rozne piwa, z ktorych JEDNO jest pszeniczne , Paulaner Weissbier i to jest najbardziej znane Aöle tak samo jest np. Paulaner Hell, jesne pelne, lager, w PL praktycznie nie do kupienia, a w DE tak samo popularne jak pszeniczne Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 08:35 wislok1 napisał: > A jako alternatywa jest mnostwo malych browarow w DE, > piwa sa lepsze, ale tez drozsze Zawsze jak jestem w DE to kupuje takie z lokalnego browaru. Fajne jest to, że praktycznie każda kanjpa w danym rejonie zamiast lać konsernowe siki (tam gdzie jest loklany browar to siki sa w sklepach) leje to co warzone jest lokalnie. I nie ważne czy to pizzeria czy coś innego. U nas niestety tak sie mniejsi przedsiebiorcy nie wspierają. Wszedze Tyskie albo Żywiec, albo inne koncernowe gufno. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 08:43 Wiesz jak do tej małej knajpki przychodzi rep z dużego browaru i daje parasole, lodówki, stoły i krzesła do ogródka tylko pod warunkiem że knajpa będzie miała jego napoje to co byś zrobił? Małego browaru na to nie stać, a knajpa jak ma wywalić 50 tys na sprzęt albo dostać go free to co zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 08:46 A co robią w DE? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 08:55 Może ludziom jest mniej obojętne co piją i gosc woli mieć ten sam parasol od 40 lat ale dobre piwo :) Pamiętaj że do nas na dziewiczy rynek zawitały wielkie koncerny w latach 90 zaanektowaly go w 99%. My nie mieliśmy wtedy tych tysięcy browarów prywatnych które dbały o swojego lokalnego klienta bo spora część została przez naszych sąsiadów zniszczona a reszta w rękach państwowych produkowała coś co z piwem niewiele miało wspólnego, że wspomnę browar w Legnicy - piastowski z 1345 roku, a w czasach mojej młodości tym czymś co robili straszono dzieci. I na ten biedny zniszczony rynek trafiły wielkie koncerny. I sobie go zbudowały dla siebie a nie dla klienta. Tak żeby maksymalizować zyski. Jestem pewien w 100 % że jakby tajemnicza epidemia piwna spowodowała padniecie 90% małych niemieckich browarów to po 10 latach odradzający się rynek wyglądałby tak jak u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 09:32 U nas powoli "idzie ku lepszemu". Małe browary regionalne i rzemieślnicze zdobyły już spory udział w rynku właśnie dzięki temu, co wyprawiały koncerny. W Lublinie do jakiej knajpy nie pójdziesz (no może za wyjątkiem przybrowarnianej "Perłowej Pijalni Piwa" przy Bernardyńskiej - ale tam zawsze sytuację ratuje Zwierzyniec i piwa sezonowe) tam zazwyczaj masz do wyboru "siki św. trójcy" (+Perłę jako "regionalizm"), ale i jakieś piwa regionalne, a coraz częściej nawet rzemieślnicze. Byłem w poniedziałek w skansenie (Muzeum Wsi Lubelskiej) i zdziwiłem się, że nawet mała knajpka tam działająca, która jeszcze kilka lat temu oferowała tylko przekąski i Perłę z nalewaka, dziś ma w karcie nie tylko dania obiadowe, ale i piwa rzemieślnicze. Owszem - robiący na budowie Jaś Kowalski, czy studiujący hotelarstwo Walduś Dwuleworęki pójdą do Biedry po Harnasia w promocji, bo ma być "tanio i ryć beret", ale jest coraz większa grupa osób, które koncernówek po prostu nie dotykają... i już nie trzeba jeździć z Karpacza do Miłkowa (jak robiliśmy na studiach na jednym z obozów naukowo-badawczych), żeby się napić przyzwoitego wtedy piwa z browaru Spiż. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 09:56 W sumie od rozwodu z kompania Piwowarska nie pije za bardzo piwa ale fajnie że lokalnie się takie rzeczy dzieją. Jak idę do swojego baru we wloszech to Klara pyta od jakiego wina dzisiaj zaczynamy i każde jest z okolicy, i o każdym jest jakaś historia i do każdego coś innego poda do przegryzienia. I mówiąc po białostocku- to się dla mnie podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 07.05.24, 23:43 Picie piwa to cos w rodzaju ogladania dzieciecej pornografii. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 02:37 waga173 napisał: > Picie piwa to cos w rodzaju ogladania dzieciecej pornografii. www.youtube.com/watch?v=rwxUb170pi0 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 00:03 To chyba dobrze, bo w niemczech jest ten reinheitsgebot dla piwa, a więc nie można warzyć sików z koncentratu i tytułować je "zawiera słód jęczmienny". Wprawdzie eliminuje to różne piwne wynalazki (IPA/AIPA/witbier), ale przy piwach dolnej fermentacji nie można używać też cukru, syropu glukozowego, ryżu, kukurydzy itp. Więc może po klasycznego pilznera z etykietą Tyskie trzeba będzie jechać do Niemiec - albo sklepy specjalistyczne z piwem będą go sprowadzać? Paradoks taki Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 00:49 masz w dupie. ja widze po brukseli porozrucane rozne puszki, czesto jakies tyskie, lechy, nawet te tatry czy zywce. oczywiscie rowniez belgijskie, ale rzadko jakies heinekeny czy carlsbergi. cos to mowi o tym co tutaj ludzie kupuja. i o ich pokroju. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 08:27 Nie wiadomo, czy helmuty maja dobre wagi? No i to oznacza, że Śląsk wrócił do macierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 08.05.24, 23:17 A zobaczcie jakie sa najlepsze piwa na swiecie www.gearpatrol.com/food/world-beer-cup-2024-winners/ Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 09:02 Wszystkie z USA-bo jury było amerykanskie. To mi przypomina ranking najlepszych samochodów w wdaniu ADAC- najlepsze zawsze niemieckie. dziekuję , ale nie skorzystam. Zapewniam, ze najlepsze piwo to takie-które pijesz zimne a bardzo Ci sie chciało pić. Czyli - każde w tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 17:39 W USA, nie na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 20:02 wislok1 napisał: > W USA, nie na swiecie A to nie to samo? Co tam jeszcze jest na Globie oprocz USA co jest warte zauwazania? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 20:22 Nic Dowodem na to są wszystkie filmy SF gdzie najeźdźcy z kosmosu zawsze przylatują właśnie do USA Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 21:07 Troche panstw by sie nazbieralo....... Ale skoro twoim zdaniem USA to prawie caly swiat, sasiad na polnocy Kanada to tylko kraj komunistow, Meksyk to poje.y narkotykowe oraz zbrodnirze, a im dalej na poludnie Ameryki to dopiero przestepcy, gangsterzy, itd.... A Europa sami komunisci, Afryka debile, malpy przypominajace ludzi, Azja debile i komunisci... Australia debile i komunisci w wersji soft... Tak wedlug twoich postow oceniasz swiat Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 12.05.24, 18:13 wislok1 napisał: > Troche panstw by sie nazbieralo....... > > Ale skoro twoim zdaniem USA to prawie caly swiat, sasiad na polnocy Kanada to t > ylko kraj komunistow, Meksyk to poje.y narkotykowe oraz zbrodnirze, a im dalej > na poludnie Ameryki to dopiero przestepcy, gangsterzy, itd.... > > A Europa sami komunisci, Afryka debile, malpy przypominajace ludzi, > Azja debile i komunisci... > Australia debile i komunisci w wersji soft... > > Tak wedlug twoich postow oceniasz swiat No wreszcie zaczynasz cos pojmowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Wuj a nie ranking 09.05.24, 21:40 engine8t napisał: > A zobaczcie jakie sa najlepsze piwa na swiecie to by kazdy kraj mogl sobie zrobic taki ranking. poszukaj sobie to - Trappist Westvleteren nie jest w moim stylu, ale to juz inna sprawa. a te wszystkie ipy to se mozecie w dupe wsadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wuj a nie ranking 09.05.24, 22:22 Engin, przygaltomowales z tymi linkami ostatnio trochę za mocno. Wypi….j z linkami jak sam nie dasz treści od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wuj a nie ranking 09.05.24, 22:23 A nie, to Marek, to to samo! Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Wuj a nie ranking 10.05.24, 08:55 mam ci wkleic cala strone po flamandzku? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wuj a nie ranking 12.05.24, 18:18 bywalec.hoteli napisał: > Engin, przygaltomowales z tymi linkami ostatnio trochę za mocno. Wypi….j z link > ami jak sam nie dasz treści od siebie. Nikt mi nie bedzie mnowil co ja mam robic. Jak ktos cos napisze i nie da linku to nie wierzysz a jak ktos da link i nie kometuje to tez zle... K to sie zdecyduj.. albo ignoruj i nie narzekaj jak baba Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Wuj a nie ranking 10.05.24, 06:13 marekggg napisał: > poszukaj sobie to - Trappist Westvl > eteren Sto procent racji, te piwo mnichow. Na reklamie te mnichy jakies chudsze w pasie niz w rzeczywistosci:) Jak zwykle, pojade opowiastka. Lata temu na Ziemi Engina zaliczylismy wycieczke do miasta Temecula na degustacje lokalnych win. Upal byl saharyjski. Jak pani przyniosla tace probek wina, to sie bezczelnie zapytalem czy maja tez piwo. O, tak, powiedziala i przyniosla mi butelke niebieskiego Chimay. Wtedy w mojej madrej glowce pojawil sie pomysl ze tak jak ja spijam te piwo, to musi sie czuc wampir po pierwszych lykach swiezej krwi po trzystu latach glodu:) Drogie jebane, ale warte tej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Wuj a nie ranking 10.05.24, 09:16 jakby bywalec poczytal, to te pare mnichow (jedenascie bodajze) warzy piwo po to zeby zyc a nie zyja po to zeby warzyc piwo. zreszta kupienie tego piwa to dosyc trudna sprawa, bo mozna coprawda kupic z dostawa do domu, ale nalezy sie zalogowc (pol biedy) i potem nalezy upolowac moment kiedy akurat sprzedaja on-line. ale dostawa tylko w belgii. mozna jeszcze zamowic i przyjechac, ale to jest po pierwsze upierdliwe i po drugie mozna kupic dosyc ograniczona ilosc. jak pare lat temu wykanczali nowy budynek klasztoru, to mozna bylo kupic ich piwo nawet w sklepach Delhaize. W ciagu tygodnia nie bylo nic. wszystko wykupione. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wuj a nie ranking 10.05.24, 10:21 słyszałem o tym, że trudno w poznaniu był a może jest jeszcze taki pub "Kriek", gdzie jest 100 albo 300 belgijskich piw tego właśnie typu, do każdego jest dedykowane szkło, piwo drogie, ale mocne. sorka marek, myslalem ze to kolejny gowniany ranking z dupyu Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Wuj a nie ranking 10.05.24, 11:45 ranking engina jest z dupy. ten browar - to naprawde trzyma klase. jak napisalem - nie jest to moj rodzaj piwa, ale OK. zalozony zostal przez mnicha ktory uciekl przed napoleonem z francji. bo belgia to taki dziwny kraj - tutaj rzadzili habsburgowie oraz hiszpaie - czyli malutka wyspa katolicyzmu pomiedzi protestantami - holandia, niemcami i laicka francja. Kriek - hmmm - to niezle piwo, takie dla kobitek - mozna sie nim strasznie ubzdragolic, bo jest slodkie, smaczne, powinno byc robione z wisni. to nie jest zwykle piwo, ono dojrzewa inaczej. pareset piw w belgii - to nie problem, w sumie kiedys kazdy monastyr warzyl wlasne piwo. dzisiaj najwiekszym producentem piwa na swiecie to jest - o dziwo InBevAB - International Brewery - Anheuser Bush - South African Breweries. niektore sa lepsze, niektore gorsze. i to musze przyznac, ze tutaj w knajpach KAZDE piwo ma wlasna szklanke. nawet w totalnych spelunach, nie wlewaja co popadnie do czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wuj a nie ranking 10.05.24, 12:05 Wiem, Engin mocno galtomoni ostatnio, zapuszczając link z dupy i nie dając treści od siebie, zwłaszcza gdy chodziz o dwugodzinny film na youtube. Bardzo mnie to galtomienie irytuje. Lokal nazywał się Kriek, ale piwa były bardzo różne. Znajoma opowiadała, że jak się kupuje piwo od mnichów z Belgii, to można na przykład jedną skrzynkę max kupić i trzeba tam jechać, nie przyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Wuj a nie ranking 10.05.24, 13:04 bywalec.hoteli napisał: > Lokal nazywał się Kriek, ale piwa były bardzo różne. > Znajoma opowiadała, że jak się kupuje piwo od mnichów z Belgii, to można na prz > ykład jedną skrzynkę max kupić i trzeba tam jechać, nie przyślą. to jest chyba to co wsponialem - ten Westvleteren. reszta borwarow gdzie warza mnisi - to w 90% koncernowki. i te mozna kupic w kazdym sklepie. czego sie tutaj nie kupi, to oprocz heinekena i paru polskich piw (w polskich sklepach) zadnych innych piw. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wuj a nie ranking 12.05.24, 18:22 bywalec.hoteli napisał: > Bardzo mnie to galtomienie irytuje. Ciesze sie bardzo i postaram sie kontynuowac poniewaz wlasnie po tu tu zagladam bo przyjemnosci to moge robic zonie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wuj a nie ranking 12.05.24, 18:16 marekggg napisał: > > a te wszystkie ipy to se mozecie w dupe wsadzic. Strony ci sie pomylily? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 19:46 Już dawno temu były reklamy o tym, że Tyskie uznawane jest za najlepsze piwo świata ale tu na forum mało kto wierzył i każdy przekrzykiwał, że najlepsze są tylko piwa zagraniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 09.05.24, 21:11 No, byla taka reklama Stara reklama Tyskiego - "moja babiczka pochaz'i z Chrzanowa Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 10:41 Była też z Oktoberfest: Tyskie in Bavaria Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 10:58 Tyskie in Bayern po niemiecku. Bavaria to są wiertarki z .. Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 19:46 To byla kompletna abstrakcja i totalny absurd, bo na Oktoberfest nie wpuszczaja browarow nie z Monachium, a co dopiero zagranicznych Oktoberfest organizuja TYLKO browary z Monachium i rzecz jasna tez ponosza jego bardzo duze koszty... W zamian dziela sie zyskami.... Nikogo obcego nie wpuszczaja, nwet z okolic miasta Monachium Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 14:43 Wszystko zależy od aury. Dla mnie Tyskie i Żywiec w zasadzie są niepijalne, natomiast kiedy nadchodzi lato i temp. przekracza 25 stopni, Żywiec staje się moim podstawowym poidłem. W czasie upałów "sikacz" wchodzi mi dużo lepiej niż "rzemieślnik". Byliśmy w ostatnie wakacje u znajomych w Żywcu, łaziliśmy po górach. Wędrówka długa, temp. afrykańska, doszliśmy do schroniska i pytam gościa czy ma Żywca. On na to, że nie, bo my tu mamy tylko dobre piwa. Kupiłem jakiegoś Cieszyna, czy coś w tym stylu i za chuja mi to nie smakowało. Żywiec wszedłby mi zdecydowanie lep[ej. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 12.05.24, 15:07 > natomiast kiedy nadchodzi lato i temp. przekracza 25 stopni No to racja, wtedy wszystko smakuje inaczej. Pamiętam podobną sytuację do Twojej, w Tatrach na Słowacji. W jakimś schronisku było tylko piwo o nazwie bodajże Kamzik. Matko, jak to smakowało : ) Po powrocie zakupiliśmy w markecie kratę tego Kamzika i przy ognisku wieczorem zdegustowaliśmy. Matko, co za syf : )))) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 13.05.24, 18:16 Zdarza sie, ja cos takiego przezylem w Slowenii, miejscowe piwo Lasko swietnie smakowalo w upale na plazy.... Kupilem do PL kilka sztuk i tego sie nie dalo pic w PL... Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 20:00 qqbek napisał: > Przyzwyczajony jestem do tego, że Niemcy warzą piwo. > A tutaj zdecydowali się warzyć siki. O ile pamietam to po szwedzku Niemcy sa Tyskland wiec wszystko sie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 21:42 waga173 napisał: > O ile pamietam to po szwedzku Niemcy sa Tyskland wiec wszystko sie zgadza. Tyskland czy Tuskland? Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT - świat się kończy (wątek piwny). 10.05.24, 22:04 Zrozumiesz jak w Niemczech bedzie produkowane piwo Tuskie. Odpowiedz Link Zgłoś