Dodaj do ulubionych

yaris czy corsa?

IP: *.p.lodz.pl 19.11.04, 09:11
witam:) Chcemy z chlopakiem kupic nasz pierwszy własny samochod w okolicach
45 tys. Ostatecznie (po rozpatrzeniu omawiannych na forum aut w tej
kategorii, m.in. peugeota 206, getza, punto, atosa, c3, fiesty) zawęziliśmy
wybór do 2: opla corsy albo toyoty yaris, nowych, z ABSem i wspomaganiem, z
dwiema poduszkami. Przeczytałam skwapliwie wszystkie <mam nadzieje> posty o
yarisie i o corsie, ale nie znalazłam definitywnej odpowiedzi - oba wydają
się względnie bezawaryjne, wiem tylko, że yaris jest droższy w eksploatacji
(częsci zamienne), więcej róznic nie znalazłam. Bardzo proszę wszystkich
forumowych ekspertów (obu płci) o radę. Z góry wielkie dzięki:)*.
P.S. Prosze nie podnosić argumentów dotyczących estetyki toyoty yaris - nam
sie podoba:> <mnie nawet bardzo hihihi>
Jeszcze raz dzięki
Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: El Nino Corsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 09:23
      corsa jest wieksza ma wiekszy bagaznik
      wiekszy rozstaw osi, za 45 tys kupisz z silnikiem 1,4 ktory ma niezlego kopa w
      porownaniu z Yarisem
      koszty eksploatacji podobne a jednak bedzie jezdzilo sie wygodniej
    • ptic_a Re: yaris czy corsa? 19.11.04, 09:29
      > ... yaris jest droższy w eksploatacji (częsci zamienne),...

Pięcioletni yaris (85tys km)- naprawa alternatora (400zł) to jedyny wydatek
      poza paliwem, przeglądami i ubezpieczeniem. O jakich więc częściach mówisz?
      • Gość: Lanumisu Re: yaris czy corsa? IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.04, 09:51
        Tylko przy sprzedazy wieksze szanse ma Opel, niz Japoniec. Bylbym za Corsa, sam
        kiedys mialem i nie sprawiala mi klopotow.
        • Gość: KRIS Re: yaris czy corsa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 10:19
          Mam Corse 1.2 75 km N-Joy z 2003 roku kupiona w salonie. Do tej pory żadnych
          usterek. Gdybym mógł wybierac jeszcze raz zdecydowałbym się na silnik 1,4 bo
          1,2 jest troszkę za słaby szczególnie gdy włączysz światełka,sprzęcik grający i
          klimatyzację.
        • Gość: asia Re: yaris czy corsa? IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 19:17
          co to znaczy że ma większe szanse? że łatwiej go sprzedać? czy że mnie sie
          traci przy sprzedaży? :)
        • niknejm Re: yaris czy corsa? 20.11.04, 23:48
          Gość portalu: Lanumisu napisał(a):

> Tylko przy sprzedazy wieksze szanse ma Opel, niz Japoniec. Bylbym za Corsa,
          > sam kiedys mialem i nie sprawiala mi klopotow.

No nie wiem. Akurat Toyoty niezwykle mało tracą na wartości. Z Opli podobny
          wynik ma tylko Astra Classic.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Czynnik Re: yaris czy corsa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 08:46
            dzieki temu ludzie wierza ze Yaris
            po 3 latach eksploatacji jest warty 30000zl
            tymczasem realna wartosc to max 23-25 tys zl
            dzieki temu ludzie wola kupic nowego Getza niz starego Yarisa po gwarancji
            • niknejm Re: yaris czy corsa? 22.11.04, 09:43
              Gość portalu: Czynnik napisał(a):

> dzieki temu ludzie wierza ze Yaris
              > po 3 latach eksploatacji jest warty 30000zl
              > tymczasem realna wartosc to max 23-25 tys zl
              > dzieki temu ludzie wola kupic nowego Getza niz starego Yarisa po gwarancji

Przepraszam, to jest rynek, i to on ustala ceny. Obawiam się, że tenże rynek
              może być mało podatny na Twoje argumenty o 'realnej wartości' ;-))

Pzdr
              Niknejm
    • Gość: asia Re: yaris czy corsa? IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 19:18
      3:1 dla Corsy - dziękuje za już (wszystko zapisane) i proszę o jeszcze:)
      • Gość: khror Re: yaris czy corsa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 19:29
        Witam, wydaje się, że źle trafiłaś próbując zdobyć obiektywne informacje na tym
        forum. Ostatnio panuje taka moda na wyśmiewaniu yarisa w porównaniu z innymi
        samochodami tej klasy. Po prostu yarisów dużo jeżdzi i kolą ludzi w oczy.
        Podobnie jak skoda fabia. Zajrzyj lepiej na www.autocentrum.pl, znajdziesz tam
        opinie właścicieli chyba wszystkich samochodów występujących w Polsce. Kilkaset
        opinii nt. każdego samochodu, zbieranych od kilku lat.
        Pozdrawiam :)
        khror
        • inna-bajka Re: yaris czy corsa? 20.11.04, 20:15
          I wszystko jasne. Nie słuchaj tych ekspertów od 7 boleści, którzy nie widzą
          różnicy między nowoczesnym, bezawaryjnym i ładnym Yariskiem, a tą heblowatą
          kupą złomu Oplem, który nie zmienia nic oprócz świateł.
          I kto napisał te głupoty, że Opel jest bardziej poszukiwany, chyba na zabitych
          dechami wsiach. I jak ktoś lubi kącik z gazetkami i lurowatą kawą na serwisie,
          to polecam Opla.
          • Gość: tojotowiec Re: yaris czy corsa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 20:35
            Zapytaj czy w jakimkolwiek sklepie motoryzacyjnym maja częsci do Yarisa?.W
            zadnym nie ma .Dlaczego -bo toyoty sie nie psuja tak jak wszelkie niemickie
            padło:ople,vw-szczególnie te tansza
    • Gość: ji Bez zastanowienia Corsa IP: 217.116.101.* 20.11.04, 20:44
      Jezdzilem Yaris, Corsa, Peugeot 206 (oraz wieloma innymi).
      Szczegolnie swieze mam wrazenia ostatnich jazd Corsa i P206.
      P206 to kupa bez komentarza (choc sam teraz jezddze P307).

Yaris draznil mnie fatalnie wyciszonym wnetrzem i skrzynia biegow (zmiana
      biegow tam to jak grzebanie w skrzynce z narzedziami) oraz tandetnym wnetrzem.
      Mysle ze ewentualne naprawy (np. blacharskie) beda drozsze z Yaris'em.
      Bagaznik w Yaris tez jest widocznie mniejszy (jak oni to zrobili bo oba
      samochodziki sa w zasadzie takie same).

Corsa zrobilem ostatnio ~600 km (jezdzilem tez 200 km poza Warszawe) i bylem
      mile zaskoczony ostatnia wersja. Co prawda miala silnik 1.4 nie mniejszy ale i
      1.2 bedzie dobry (tylko nie mniejszy).

Nie prawda jest ze uzytkownicy samochodow obiektywnie powiedza Ci prawde o
      samochodach - natura ludzka jest taka, a chyba u nas jeszcze bardziej widoczna,
      ze chwali swoje. Bierz pod uwage rady tych ktorzy mieli sporo samochodow w
      swoim zyciu nie jeden.

• inna-bajka Re: Bez zastanowienia Corsa 20.11.04, 20:58
        Co do Twojej oceny Yariska to nie uważam, by wnętrze było mniej przyjemne niż
        w Corsie. Corsa - klamot i tyle. Przed wczoraj miałam nieprzyjemność tym
        jechać. 25-letni Maluch po remoncie lepiej wygląda. I nie rozumiem tego
        zafascynowania bagażnikiem. Różnice sa minimalne, a jak ktoś chce duży bagażnik
        to zawsze może kupić inne g.... Fiata Sienę albo Albeę
      • Gość: Siwy Re: Bez zastanowienia Corsa IP: *.telia.com 01.12.04, 14:02
        Bez zastanowienia Corsa IP: 217.116.101.*
        Gość: ji 20.11.2004 20:44

Jezdzilem Yaris, Corsa, Peugeot 206 (oraz wieloma innymi).
        Szczegolnie swieze mam wrazenia ostatnich jazd Corsa i P206.
        P206 to kupa bez komentarza (choc sam teraz jezddze P307).
        ________________________________________________________________________________

... Pgt.206 to kupa bez komentarza ???
        w takim razie istnieja dwa rynki zbytu produktów PSA, A i B -
        Polska nalezy do rynku _B_ , zeby porównywac Pgt.206-ke do Yarisa
        lub innych podanych tu marek/modeli aut-trzeba miec b.bujna wyobraznie
        lub kupic produkt gatunku _B_ -

Po 14-tu latach Pgt.405 SRi obecnie od 10-ciu miesiecy Pgt.306 SW 2,0lt
        automatic, moj syn od trzech lat jezdzi Pgt.206 1,6lt 109kM i tez zadnych
        problemów,nawet zarówki sa orginalne,-auto zostalo przez importera poddane
        zabiegowi antykorozyjnemu i zabiegowi chroniacemu lakier "DiTec" - nie trzeba
        woskowac przez 6-c lat-zawsze blyszczacy lakier,mechanika i elektronika nie
        daja znaku o swoim istnieniu tzn. dzialaja bez zarzutu , maluch przejechal juz
        ponad 60 000 km i wszystko jest OK .
        • Gość: Siwy Re: Bez zastanowienia Corsa IP: *.telia.com 01.12.04, 14:05
          korekta: literówka , ma byc Pgt.307 SW 2,0lt. automatic
          nie wiem skad ,ale 6-ka blisko 7-ki lezy.
    • Gość: Andrzej Re: yaris czy corsa? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 20.11.04, 20:57
      Yaris to moda, owszem ładna.
      Niektórzy maja pretensje do opla ze mało zmienia w swoich samochodach. Ja mówię że dobrych aut nie trzeba zmieniać. Kupcie lepiej Corsę. Ale nie nalegam.
      Pozdr.
      • inna-bajka Re: yaris czy corsa? 20.11.04, 21:04
        Jaka moda ! Ludzie zaczęli w końcu myśleć i zaprzestali budowy ołtazyków VW i
        Mercedesom (bez obrazy dla tych marek). Ale ostatnie raporty serwisowe donoszą,
        że niektóre marki leca w Polsce tylko na opinii.
        Ja przerzuciłam ok. 15 samochodów. I japończyki to coś co się nie psuje.
        Wszystko jest ładne, poukładane i mało awaryjne.
        • Gość: Andrzej Re: yaris czy corsa? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 20.11.04, 21:09
          Twoje porównanie corsy do 25 letniego F126 najlepiej świadczy o twej wiedzy o temacie. A dobra rada dla ciebie. Przestań przerzucać auta i czytać raporty, a zacznij wreszcie którymś jeździć.
          Pozdr.
          • inna-bajka Re: yaris czy corsa? 20.11.04, 21:18
            Oczywiście. Tylko ja w miesiącu robię więcej kilometrów niż do przcy na hutę i
            dlatego muszę je zmieniać, a poza tym lubię i jestem zmuszona. Sprzedaż
            samochodu z zarobkiem przed upływem 6 miesięcy jest opodatkowana.
            • anetzet Re: yaris czy corsa? 20.11.04, 22:31
              czesci do yarisa moze sa drozsze,ale wymienisz je po 300tys a w oplu po100 wiec
              ktore auto jest lepsze to widac,gwarancja 3 lata,pomoc drogowa w calej europie
              w razie awarii,pierwszy przeglad kosztowal mnie 400zl,polecam Wam YARISA z
              motorem 1,3.
    • niknejm Re: yaris czy corsa? 21.11.04, 00:09
      Zona miała ten dylemat. Kupiła Yarisa, bo:
      1. Na ogół mniej się psuje. Patrz raporty ADAC, TUV.
      2. Mniej pali w danych kategoriach osiągów.
      3. Jeśli chodzi o wersję z automatem, to jest to jedna z najtańszych propozycji
      (wersja 1.0 ze skrzynią MMT).
      4. Żona nie potrzebuje wielkiego bagażnika. W razie czego można go zresztą
      powiększyć przez przesunięcie kanapy tylnej.

Jeśli zdecydujesz się na Corsę, nie bierz 1.0. Ma 3 cylindry, chodzi jak
      traktor i jest potwornie wołowaty. 1.0 Yarisa ma 4 cylindry i oferuje lepszą
      dynamikę.

Największą zaletą Opla jest lepsze prowadzenie na zakrętach.

Zachęcam do jazdy próbnej obydwoma samochodami. Bez tego nie podejmujcie
      decyzji.

Pzdr
      Niknejm
      • speedy1000 Re: yaris czy corsa? 21.11.04, 00:17
        Tylko corsa, mam taka na zime z silnikiem 1.4, tylko wersje B... Polecam, dobre
        prowadzenie, bezawaryjny i malo pali. POZDR
        • gruman Re: yaris czy corsa? 21.11.04, 00:41
          Masz tu mase wierzacych (w swoje samochody). Ja mam tylko porownanie miecy Astra Classic a Yarisem:
          Siedenia plus dla Opla, fatalne wygluszenie kol w Yarisie - czy ktos z was kiedys przejechal tym samochodem po lekko zwirem posypanej drodze - chyba nie albo macie klopoty ze sluchem, wnetrze chyba wolniej sie starzeje w Toyocie, co do jakosci to moje wrazenia sa odwrotne - moze mam pecha. Lepiej sie wsiada do Yaris - jest wyzszy. Materialy kwestia gustu. Jazda oboma powinna wiele wyjasnic, bo jednak Astra to nie to samo co Corsa i zawieszenie trudno porownac. Silnik Yarisa jest rzeczywiscie OK, masz w nim lancuch rozrzadu, ktory ma kontrole dopiero przy 90 kkm, a Ople chyba maja paski przy ktore najlepiej wymieniac wczesniej niz w instrukcji serwisowej napisali.
          O bagazniku juz pisano, jednak majac cztero-osobowa rodzine jezdze na krajowe wakacje bez klopotu z rowerami i na 3 tygodnie.

pzdr
        • niknejm Re: yaris czy corsa? 21.11.04, 01:03
          speedy1000 napisał:

> Tylko corsa, mam taka na zime z silnikiem 1.4, tylko wersje B... Polecam,
          > dobre prowadzenie, bezawaryjny i malo pali. POZDR

Pali litr więcej niż Yaris 1.3, jego odpowiednik.
          W statystykach bezawaryjności Corsa jest nieco niżej.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: speedy1000 Re: yaris czy corsa? IP: 62.199.202.* 21.11.04, 11:35
            Ale sorki, czy musicie wszyscy patrzec na te statystyki?? Ja mowie jak jest w
            moim przypadku, nie jezdziles corsa to nie wiesz. Nie wypowiadam sie na temat
            Yarisa bo nie znam tego autka, a wyglad toyoty mi sie nie podoba, ale to
            kwestia gustu!!!
            • Gość: asia Re: yaris czy corsa? IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:20
              prosiłam, żeby o gustach nie zaczynać ;)
              Dzięki wszystkim - w tym tygodniu się przejedziemy oboma autami i zapadnie
              ostateczna decyzja. Skłaniamy się ku Toyocie.
              Pozdrawiam bardzo serdecznie:)
            • niknejm Re: yaris czy corsa? 22.11.04, 09:48
              Gość portalu: speedy1000 napisał(a):

> Ale sorki, czy musicie wszyscy patrzec na te statystyki??
              > Ja mowie jak jest w
              > moim przypadku, nie jezdziles corsa to nie wiesz. Nie wypowiadam sie na temat
              > Yarisa bo nie znam tego autka, a wyglad toyoty mi sie nie podoba, ale to
              > kwestia gustu!!!

Musimy, bo ADAC i TUV są bardziej prawidłowe z punktu widzenia wnioskowania
              statystycznego (rozmiar próbki), niż Twoje doświadczenia z eksploatacji jednego
              egzemplarza. :-)

Poza tym jeździłem Corsą (łącznie kilkanaście godzin, różne modele).
              Subiektywnie lepiej jeździ mi sie Yarisem. Corsa ma trochę twardsze
              zawieszenie, i to bym akurat chętnie przeniósł do Yarisa - wolę taką
              charakterystykę. Ale poza tym - wolę jednak Yarisa.

Pzdr
              Niknejm
    • Gość: asia Re: yaris czy corsa? IP: *.p.lodz.pl 01.12.04, 13:27
      17ego najpóźniej odbieramy yarisa :) dzieki all:)*
    • Gość: Siwy Re: yaris czy corsa? IP: *.telia.com 01.12.04, 13:48
      ... szkoda ze wteliminowaliscie PGT.206 ,i jeszcze na kozysc Corsa ?
      kiedys bedziecie Corse lub Yarisa sprzedawali,-popatrzcie ile kosztuje Pgt.206
      z tego samego roku ,z tym samym przebiegiem ,ile w % i ile w Pln-ach .
      Czy ktos Wam doradzal ??? ...
    • Gość: Woman28 Re: yaris czy corsa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 14:03
      Corsą nie jeździłam. Yariską IV'2004 (z wypożyczalni)ktora miała przebieg 8 tys
      km, full wypas zrobiłam 1800km i powiem tak : nigdy nie kupiłabym tego
      auta.Powody : tylna klapa -bez względu z jakiej wysokości zamykana-trzaskała
      niemiłosiernie.Drzwi od pasażera -trzeba było trzasnąć żeby się zamknęły.Przy
      prędkości (na równej drodze -new national Cretan Road)140km/h z podwozia
      dochodziły jakieś stuki.Ale najbardziej drażniło mnie to, że siedząc jako
      pasażer z przodu (a ja jak i kierowca zaliczamy się do osób szczupłych)przy
      każdej zmianie biegów byłam tyrpana po ręce przez kierowcę ;-).Autko zwrotne,
      bardzo dobre do jazdy miejskiej dla 2 osób wystarczające.Co do wyposażenia
      tudzież działania klimy nie mam zastrzeżeń.W środku całkiem przyjemnie ;-)Dodam
      że auto mimo że z wypożyczalni to nie wyglądało na wyekslopatowane.OCzywiście
      te mankamanty można zwalić na karb pechowego egzepmlarza, ale wydaje mi się że
      płacąc jednak sporo pieniędzy za tak nieduże auto toyota mogłaby się bardziej
      postarać.Pozdrawiam.Woman28-ta prawdziwa.
    • woman29 Re: yaris czy corsa? 03.12.04, 22:21
      Przypomnialo mi sie, ze bardzo mile w yarisce zaksoczyla mnie ilosc pzrydatnych
      schowkow ;-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka