Dodaj do ulubionych

Q3 ktoś coś?

15.09.24, 12:27
Od paru msc sąsiad ma q3 w tej wersji że ściętym tyłem
W pakiecie s-line biala z czarnymi plastikami
Jezuu jak mi się to auto zaczyna podobać.
Żonie zresztą też.
Wiem że wada to dsg ale czy ktoś tym jezdzil wiecej? Starczy miejsca na 2 osoby? Bagaznik ok, zbiornik 58 l, mocniejszy diesel więcej niż wystarczający. Ale czy się tym dobrze jeździ w trasie? Cisza? Prowadzenie? Fotele?
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 15.09.24, 12:35
      Nic nie wiem ale chętnie się dowiem. Czy Q3 to kompakt suv?
      • trypel Re: Q3 ktoś coś? 15.09.24, 12:37
        To jest auto które mi się podoba.
        • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 15.09.24, 13:54
          Biała to nie kolor. Biała to napoj 40% :)
          • trypel Re: Q3 ktoś coś? 15.09.24, 14:06
            Mogę dopłacić za kupę rzeczy w aucie ale za dwie nigdy choćby były za złotówkę :)
            Za kolor
            Za poduszkę powietrzna
            • vogon.jeltz Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 15:44
              Ktoś jeszcze na rynku ma w ofercie poduszkę powietrzną jako wyposażenie dodatkowe, za które trzeba dopłacać?
      • pffpffpff Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 16:17
        Jest za małe na 2+3
    • j_malec Re: Q3 ktoś coś? 15.09.24, 13:57
      Ja jeździłem/miałem Q3 przez 5 lat ( od nowości ). Jednak zupełnie inny silnik (1.4) i ze skrzynią manualną.
      Ogólnie byłem bardzo zadowolony. Żona do tej pory żałuje że go sprzedaliśmy ;)
      • trypel Re: Q3 ktoś coś? 15.09.24, 14:08
        To ta generacja czy poprzednia? Bagaznik ok?
        Fotele? Zawieszenie bardziej komfort czy sport?
        • j_malec Re: Q3 ktoś coś? 15.09.24, 14:31
          Poprzednia. Fotele - przynajmniej mnie dobrze trzymały i nie narzekałem na odległość od podsufitki. Ale ja nie jestem 'dużym' facetem ;). Znajomy o większej posturze, jak jechał tym autem, trochę narzekał że podsufitka niebezpiecznie zbliżyła się do jego głowy. Ale jednak jej nie dotykał.

Z zawieszenia byłem zadowolony, mimo że tylko podstawowe. 'Testowałem' je na krętych, górskich drogach i nie czułem jakiegoś dużego dyskomfortu. Oczywiście po uwzględnieniu, że pojazd jest jednak trochę wyższy do sedana. Żona która ma chorobę lokomocji i woli 'twardsze' samochody, nie narzekała że czuje się jak w łódce ;)

Z bagażnikiem to mam problem ;) Zawsze wychodziłem z założenia, że biorę tylko tyle rzeczy, że muszą się wszystkie zmieścić w bagażniku. Więc dla mnie był o'k i nie zauważyłem, żeby mi czegoś zabrakło na wyjeździe. A i żona z czasem przyzwyczaiła się i nie jęczy że za mały bagażnik.

Ale na pewno to nie jest auto dla rodziny 2+2. Jest po prostu za małe. Co nie znaczy, że nikt nie zmieści się na tylnych siedzeniach. Jeździliśmy ze znajomymi, którzy łącznie mają około 280 kg i nie narzekali. Ale oni byli bez bagaży.

Tak jak napisałem wcześniej, byłem bardzo zadowolony. Brak jakichkolwiek problemów. Jedynie, czasami musiałem dolać oleju ( około 1l na 10 000 km ). Zgłosiłem to podczas przeglądu, ale jak domyślasz się, serwis powiedział że to norma.
    • galtomone 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ 15.09.24, 14:53
      trypel napisał:

> Starczy miejsca na 2 osoby?

Ty tak na serio pytasz?
      Jakieś zmiany w genach macie i nietypowi jesteście?
      • trypel Re: 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ 16.09.24, 03:03
        Nie, jezdzilem q5 i zawsze ten mniejszy wydawał mi się takim czymś drugim w domu. A nie pełnoprawnym autem. A teraz patrzę A to ma 4.5 m więc raczej na luzie dwójka nawet na dalekie trasy powinna się w środku odnaleźć
        • galtomone Re: 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ 16.09.24, 06:45
          Ty.... no to ma dwa siedzenia z przodu, o tyle nie wspomnę. To jak 2 osoby mają się nie mieścić? 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️
          • trypel Re: 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ 16.09.24, 08:07
            No np w bmw 3 jest z przodu ciasno i na głównej auto bym tego nie wziął.
            Albo troc, super autko ale jako główne za małe
            • galtomone Re: 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ 16.09.24, 08:47
              T-Roca nie znam, w kilku BMW 3 siedziałem/jechałem, myślę, że ciut przesadzasz.

Mam 186 cm wzrostu i w BMW było mi spoko. Fakt, auto ciasne, ale 2 osób spoko. Czułem sie fajnie "opakowany" autem jako kierowca.
              • trypel Re: 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ 16.09.24, 09:10
                No właśnie to opakowanie mi nieco przeszkadza. Autem jeździ się zajebiscie ale na jedyne codzień jest dla mnie za ciasne pod kątem tego opakowania. Wole luz wokół i miejsce.
                • tbernard Re: 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ 16.09.24, 13:26
                  trypel napisał:

> No właśnie to opakowanie mi nieco przeszkadza. Autem jeździ się zajebiscie ale
                  > na jedyne codzień jest dla mnie za ciasne pod kątem tego opakowania. Wole luz
                  > wokół i miejsce.

Jest taki stary znany żart o rabinie, biednym Żydzie i kozie, który jak ktoś nie zna, to z łatwością wygugla.
                  Moja rada jest taka, aby kupić sobie Pandę lub Seicento i poużywać tego przez jakiś czas a potem sprzedać i przesiąść się do tych "ciasnych" Audi i BMW.
                  • dodekanezowiec Re: 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ 16.09.24, 13:28
                    tbernard napisał:

> trypel napisał:
                    >
                    > > No właśnie to opakowanie mi nieco przeszkadza. Autem jeździ się zajebisci
                    > e ale
                    > > na jedyne codzień jest dla mnie za ciasne pod kątem tego opakowania. Wol
                    > e luz
                    > > wokół i miejsce.
                    >
                    > Jest taki stary znany żart o rabinie, biednym Żydzie i kozie, który jak ktoś ni
                    > e zna, to z łatwością wygugla.
                    > Moja rada jest taka, aby kupić sobie Pandę lub Seicento i poużywać tego przez j
                    > akiś czas a potem sprzedać i przesiąść się do tych "ciasnych" Audi i BMW.

Teoria względności znalazla swój wyraz również w komedii Bareji.
                    "Tego pana żona zdradza a pan mordę drzesz!"
                  • trypel Re: 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ 16.09.24, 13:32
                    Ale po co?
                    Dlaczego mam się ograniczać w swoich wymaganiach?
                    Czy żeby docenić kiełbasę zwyczajna powinienem przez tydzień żreć kaszankę?
                    • galtomone No, no, no... bez takich mi tutaj 16.09.24, 13:56
                      Prosze się odwalić od kaszanki.

Kaszanka jest pycha!
                      • trypel Re: No, no, no... bez takich mi tutaj 16.09.24, 14:34
                        Też lubię ale to dobry przykład był.
                        :D
                        Ty masz zdaje się niezły rower.
                        Dlaczego nie starczy Ci unibike za 1300?
                        Przeciez jakbyś się przesiadł na wigry 3 na pół.roku to potem unibike byłby jak bentley:)
                        • galtomone Re: No, no, no... bez takich mi tutaj 17.09.24, 10:26
                          trypel napisał:

> Ty masz zdaje się niezły rower.

Do niezłego to z 15k brakuje. Entry level ścieżkowca.

> Dlaczego nie starczy Ci unibike za 1300?

Bo na ścieżkach na takim można się zabić i rozpadłby się pewnie po pierwszym zjeździe.

> Przeciez jakbyś się przesiadł na wigry 3 na pół.roku to potem unibike byłby jak
                          > bentley:)

Wigry 3 to akurat bym chciał, do miasta bardzo fajny rower. Zdecydowanie wygodniejszy do spokojnego pedałowania niż Rift Zone.

A co do pytania wyżej. Mam teraz jeszcze gravela - jeden z niższych modeli Rometa (Romet to też brzmi surowo 😂😂😂) i nim na ścieżki też bym nie pojechał.
                          >
                          • trypel Re: No, no, no... bez takich mi tutaj 17.09.24, 10:49
                            Etam to jedz innymi ścieżkami.
                            Moim unibikiem byłem i na ścieżkach w serbii i w Hiszpanii, i w Luxemburgu. I daje rade. Masz za wysokie wymagania:)

A co do wigry - kupiłem 2 składaki i to fajna sprawa. W piątek jadę na targi i zabieram sobie jeden do bagażnika. Nawet do tych 390 l wejdzie i połowa wolna. Ale teraz to się nieco lepiej sklada niż wigry
                            • galtomone Re: No, no, no... bez takich mi tutaj 17.09.24, 11:20
                              Ja jeszcze kiedyś biało błękitnego Pelikana miałem. To były czasy...
                              • trypel Re: No, no, no... bez takich mi tutaj 17.09.24, 11:32
                                Pelikan to chyba ten mniejszy był? Na 16tkach?
                                • vogon.jeltz Re: No, no, no... bez takich mi tutaj 17.09.24, 11:56
                                  Wszystko się zgadza, to były czasy: bajtel jeździł na Pelikanie i niczym się nie przejmował.
                                • galtomone Re: No, no, no... bez takich mi tutaj 19.09.24, 08:42
                                  Tak, ten mniejszy. Mój był biało błękitny.
                                  Ileż zdrapek miałem dzięki niemu... W tym taką na pół uda i pośladek - do dziś mam ślady upadku na dupie 😂😂😂
    • jeepwdyzlu Re: Q3 ktoś coś? 15.09.24, 21:38
      Jeździłem Q5....

forum.gazeta.pl/forum/w,20,166320238,166320238,Audi_Q5_wrazenia.html
      • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 03:02
        Q5 też jezdzilem
        Ale pytam o q3 :)
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 07:33
          Jeździłem nowym Q2 (to chyba to samo?), ale tylko po Berlinie. Pozytywnie. Ale czy to będzie wygodne na trasie?
          • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 08:25
            30 cm różnicy na długości
            Chyba jednak nie to samo
            • galtomone Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 08:52
              trypel napisał:

> 30 cm różnicy na długości
              > Chyba jednak nie to samo
              >

Samymi cm bym sie nie sugerował.

Właśnie wyczytałem, że Symbioz (mimo chyba 15 cm większej długości niż Captur) to właśnie Captur.
              Co ciekawe rozstaw osi w Symbiozie jest o 1 mm mniejszy niż w Capturze.
              • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 09:09
                Dobra bagaznik w q2 120 litrów mniejszy. To jednak ważne. Mowie to z perspektywy Mercedesa w którym mam 390 l i to jest bardzo bardzo mało.
                • galtomone Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 09:15
                  390l to bagażnik do miejskiego wozidełka. Takiego na Rodzic + do 2 dzieci i zakupy.

Faktycznie śmieszna wielkość.
                  • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 10:15
                    Właśnie.
                    500 l to takie minimum na jakiś wyjazd
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 11:17
                Czy to przypadkiem nie jest para typu T-cross - Taigo?
                • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 12:54
                  Tcross taigo to ten sam samochód inaczej opakowany. Q3 i q2 patrząc po wymiarach to inne auta (rozstawu osi też inny)
                  I tak pojadę I się przymierze ale dopiero za ok 2 tyg mogę znaleźć czas na to
                  • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 12:57
                    A może masz racje jak sprawdzam dokładniej dane
                    No nic trzeba dotknąć samemu
        • jeepwdyzlu Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 10:06
          Q5 też jezdzilem
          Ale pytam o q3 :)
          ----
          Myślałem że opinia o aucie nieco większym - że jest przereklamowane - może być przydatna. Skoro nie to sorry.
          • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 10:14
            Jeep ale za to Twój japonski szuwaks jest genialny.
            Szyby boczne i lusterka potraktowane ponad miesiąc temu. Do dzisiaj po każdym deszczu czyste jak łza i suche po przejechaniu paruset metrów.
            Już mam zrobione 3 auta, u zony również szklany dach i tam to jeszcze lepiej działa bo dach od miesiąca praktycznie niezakurzony
            Dzięki!!!
            Znalazł stałe miejsce na półce
            • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 11:25
              jak się ten japoński szuwaks nazywa? to i ja wypróbuję
              • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 11:56
                Wątek o niewidzialnej wycieraczce.
                Nie będę spamował
                • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 12:10
                  Który z tych wybrać?
                  allegro.pl/listing?string=soft99%20glaco&order=p
                  • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 12:37
                    Ja mam ten
                    allegro.pl/oferta/wszechstronny-qick-detailer-soft99-rain-drop-bazooka-300ml-15444950158
            • jeepwdyzlu Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 12:45
              Jeep ale za to Twój japonski szuwaks jest genialny.
              ----
              Mają też super środek do czyszczenia wnętrza auta. Mam tez nawoskowane ichże japońskim woskiem auta. I jesli nosisz okulary - mają super specyfik do czyszczebia i antyfogowy. Chemia najlepsza na świecie, bez dwóch zdań.
          • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 10:16
            jeepwdyzlu napisał:

> Myślałem że opinia o aucie nieco większym - że jest przereklamowane - może być
            > przydatna. Skoro nie to sorry.

Spotkałem się z opinią, że pewne auta mają nie jeździć tylko wyglądać. Znaczy się robić wrażenie na sąsiadach i generalnie innych ludzi. Może Q5 do tego też należy?
    • vogon.jeltz Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 15:43
      Mogę zapytać: czemu on ci się właściwie podoba? Wygląda jak każdy inny generyczny SUV.
      • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 16:56
        To chyba jak z dziewczyną. Trudno powiedzieć dlaczego dokladnie podoba mi się ta a nie inna. No chyba że jedynym parametrem są cycki.
        Pamiętam jak weszło bmw x6 i był to dla mnie chyba najbrzydszy samochod świata. Potem wszystkie te suvy że ściętym tyłem odrzucały mnie od razu
        Potem pojawiła się C4 i bardzo mi się spodobała a teraz to audi
        Może dlatego że lubię zestawienie biało czarne. Może z uwagi na to że auto wygląda na małe i drobne a takie nie jest
        Nie wiem.
        Wiem tylko że mimo zrobionych już 75 tys km i 18 msc dalej GLC jest moim nie-ulubiencem.
      • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 18:22
        vogon.jeltz napisał:

> Mogę zapytać: czemu on ci się właściwie podoba? Wygląda jak każdy inny generycz
        > ny SUV.

Przyjrzou żym się mu jyszczy ros.
        A co łun pierun nawyt tych rylinguf nima? Jak nima rylinguf to nie SUF.
        Rylingi są znakiem rozpoznawczym SUFa. Proszę o tym pamiętać.
        (Czerwony kapelusz jest w zasadzie zawsze podejrzany, to taki znak rozpoznawczy, proszę o tym pamiętać).
        O, może mi qrevka, o przepraszam, kursywa, wyjdzie.
        • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 18:23
          dodekanezowiec napisał:

> O, może mi qrevka, o przepraszam, kursywa, wyjdzie.

Francuz w sklepie z cukierkami:

Pophosze 10 deko kuhewek.
          • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 18:30
            Aphopo "coupe" - znam na serio sytuacje. Rodzice (Polak i Francuzka, choć władająca polskim) dali 3-letniej córce jabłko. Dziewczynka dwujęzyczna.
            - Kupe - mówi corka.
            - Kupe ci się chce? - pyta tata.
            - Nie - odpowiada dziewczynka (szkoda że nie "no", byłby jeszcze większy galimatias).
            - Czekaj ona chce pokroić jabłko- domyslila się mama.
            Coupe - kroić.
            -
            • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 18:31
              Sorki za dialogi panosamochodzikowe :)
              - A czemu ci się podoba - dopytywał vogon jeltz
              - A bo tak jak dziewczyna się podoba - objaasnial cierpliwie trypel.
              😀
              • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 18:46
                A nawet qrła dialogi misiouszatkowe:
                - ... zaproponowała dziewczynka.
                - ...- dodał chłopiec.
                • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 19:11
                  Czy mogę wiedzieć co pijesz bo podoba mi się Twój stan :)
                  • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 19:13
                    trypel napisał:

> Czy mogę wiedzieć co pijesz bo podoba mi się Twój stan :)
                    >
                    Wodę z Odry :)
                    Głupawka jakas - odreagowanie.
                    Nie wiem czy można pić bo może wyślą jeszcze wieczorem autem na poszukiwanie wody w sklepach.
                    • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 19:24
                      Można. Ja wciąż piję ale mam ujęcie z lesnicy. Najlepsza woda :)
                      A panikarze wykupili wszystko
                      W Dino tylko woda smakowa. Jajka też wykupione. Zaraz papier toaletowy zniknie.
                      Byłem na Janówku na wieczór na betonowym nabrzeżu. Brakuje 90 cm do krawędzi. Wczoraj 110.
                      • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 19:35
                        Fajny wpis w necie dziś widziałem co do wykupywania wody - "znam ludzi którzy do dziś jedza kaszę z molami kupiona w pandemii".
                        • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 19:41
                          Podjechałem dzisiaj po chleb do kibały.
                          Chleba nie ma.
                          Będzie po 14.00
                          Podjechałem po 14, nie ma, chce się Pan na jutro zapisać..
                          Po chooja komuś 10 bochenkow. Ja chciałem pół.
                          • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 19:46
                            Dolnoslascy panikarze. W obliczu pandemii czy wojny mniej samolotów z Poznania było odwoływanych niż z Poznania.
                            Jak cukier drożał co taka afera byla, to najwięcej w dolnoslaskim wykupywali.
                            • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 19:51
                              dodekanezowiec napisał:

> Dolnoslascy panikarze. W obliczu pandemii czy wojny mniej samolotów z Poznania
                              > było odwoływanych niż z Poznania.
                              > Jak cukier drożał co taka afera byla, to najwięcej w dolnoslaskim wykupywali.

Znaczy mniej samolotów odeolywano z Poznania niż Wrocławia.
                              Poznaniacy tak nie panikują.
                              • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 20:20
                                Zawsze można hydroplanem.
                                Wtedy można lądować od razu kolo jakiejś greckiej wyspy.
                                Przy okazji - byłeś na Karpathos bo kolega był i wrócił zachwycony i za rok znow tam wraca
                                • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 20:21
                                  trypel napisał:

> Zawsze można hydroplanem.
                                  > Wtedy można lądować od razu kolo jakiejś greckiej wyspy.
                                  > Przy okazji - byłeś na Karpathos bo kolega był i wrócił zachwycony i za rok zno
                                  > w tam wraca
                                  >
                                  Ech, Karpathos jeszcze nie.
                                  • trypel Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 20:35
                                    Ale też coś wiesz? On samolotem na rodos i promem stamtąd. Mówi że skomplikowane ale warto
                                    • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 16.09.24, 20:52
                                      trypel napisał:

> Ale też coś wiesz? On samolotem na rodos i promem stamtąd. Mówi że skomplikowan
                                      > e ale warto
                                      >

Tak, z Rodos jest dużo promów na wyspy w okolicy.
                                      • tbernard Re: Q3 ktoś coś? 17.09.24, 12:55
                                        dodekanezowiec napisał:

> Tak, z Rodos jest dużo promów na wyspy w okolicy.

Z Rodos jest też blisko do Turcji. Kawę po turecq w Grecji nazywają kawa po grecq.
                                        Zaś Grecja to inaczej Hellada i mają bardzo gorący klimat w lecie.
                                        • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 17.09.24, 13:26
                                          tbernard napisał:

> dodekanezowiec napisał:
                                          >
                                          > > Tak, z Rodos jest dużo promów na wyspy w okolicy.
                                          >
                                          > Z Rodos jest też blisko do Turcji. Kawę po turecq w Grecji nazywają kawa po gre
                                          > cq.
                                          > Zaś Grecja to inaczej Hellada i mają bardzo gorący klimat w lecie.

Jeszcze niedawno bym podważał Twoje słowa w kontekście ze bardzo gorąco. Bo mają wiatr zwłaszcza na Rodos. Ale na Krecie w sierpniu w tym roku tego wiatru zabrakło. Upał był męczący jak w Turcji czy na Cyprze.
                                          Kawa po grecku, tak :) - podobna do tej po turecku.
                                          Z Rodos do Marmaris i Fethiye można popłynąć, fakt.
                                  • hukers Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 10:32
                                    dodekanezowiec napisał:

> trypel napisał:
                                    >
                                    > > Zawsze można hydroplanem.
                                    > > Wtedy można lądować od razu kolo jakiejś greckiej wyspy.
                                    > > Przy okazji - byłeś na Karpathos bo kolega był i wrócił zachwycony i za r
                                    > ok zno
                                    > > w tam wraca
                                    > >
                                    > Ech, Karpathos jeszcze nie.

Dodek, bo Ty się tu wypozycjonowałeś na forum jako znawca greckich wysp, to może byś polecił jakąś nie zadeptaną przez turystów, grecką wysepkę, z lotniskiem, w stylu Kefaloni.
    • hukers Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 08:37
      Ta Q3 (bodaj sportback) nawet im się udała (podobnie jak Q8 albo A5).
      Jeździłem tym 2 tyg. jako zastępczym i raczej bym się nie decydował na zakup, ewentualnie jako drugi w rodzinie, do jazdy wokół komina. Ale ja generalnie nie lubię suwów (czy tam crossoverów).
      • trypel Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 09:09
        Dlaczego?
        Nie dlaczego nie lubisz suwow ale dlaczego jako drugi? Bo właśnie ja q3 wcześniej za takie drugie uważałem. Mały? Niewygodny?
        • hukers Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 09:27
          trypel napisał:

> Dlaczego?
          > Nie dlaczego nie lubisz suwow ale dlaczego jako drugi? Bo właśnie ja q3 wcześni
          > ej za takie drugie uważałem. Mały? Niewygodny?
          >
          W trasę wolę czymś co jest większe, wygodniejsze, cichsze, ma większy bagażnik i lepiej się prowadzi.

• trypel Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 10:24
            O i to są poważne uwagi :)
            Q3 się źle prowadzi? Sprawdzałem i jeśli chodzi o rozstawy itd to jest to kopia tiguana ktory w trasie był lepszy od glc (poza głośnością która dla mnie nie jest najważniejszym parametrem)
            • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 10:46
              Tiguan i Tiguan Allspace są niestety małe. Mały bagażnik, połowa miejsca w środku na tylnej kanapie, a dodatkowe siedzenia w bagażniku Allspace'a to jakiś żart.
              Na ten moment nie widziałem jeszcze SUVa gdzie 5 osobowa rodzina mogłaby wygodnie pojechać na wakacje (albo 4 osoby plus pies). To działa tak jak u Ciebie: 2+1.
              • trypel Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 10:51
                Na takie okazję to tylko van. Jakiś voyager albo inny hamerykanski. Każdy inny będzie za maly
                • trypel Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 10:58
                  Wczoraj C8 woziłem po 50 worków z piaskiem
                  Napełnionych po 4 szufle.
                  Zakładam ze wilgotny piasek ważył jakieś 15-20 kg na worek czylj załadowałem jakieś 750-800 kg :)
                  A teraz mam tylko problem jal to wysprzątać:D
                • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 10:58
                  No nawet Ty Trypel kupiłeś tego starocia żeby móc wygodnie jeździć jak masz jakieś graty do zabrania.

Do Tiguana nie wejdzie ci tyle co do berlingo
                  • trypel Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 11:05
                    Oczywiście
                    Porównywanie tiguana, Passata czy innego "normalnego" auta do dużego vana czy innego berlingo jest bez sensu. Jakbyś kupil caravelle to byś wygodnie jezdzil 2+6 i co? Też byś pisał że tiguan jest za mały? Porównywanie nieporownywalnych
              • hukers Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 15:04
                bywalec.hoteli napisał:

> Na ten moment nie widziałem jeszcze SUVa gdzie 5 osobowa rodzina mogłaby wygodn
                > ie pojechać na wakacje (albo 4 osoby plus pies).

Chuj tam z wakacjami.
                Ostatnio wracaliśmy z wesela i zamówiliśmy taxi 7-osobowe z trzema rzędami siedzeń, ponieważ wracaliśmy w piątkę i w klasyku byśmy się nie zmieścili. Nie pamiętam jaki samochód po nas przyjechał, ponieważ jak wspomniałem, byłem po weselu a godzina była wczesno-poranna, pamiętam natomiast, że siedząc w trzecim rzędzie kolana miałem na wysokości uszu, tzn, musiałem przyjąć jakąś pozycję znaną pewnie tylko zaprawionym w bojach joginom, ponieważ w innej bym się tam najzwyczajniej w świecie nie zmieścił.
            • hukers Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 11:24
              trypel napisał:

> O i to są poważne uwagi :)
              > Q3 się źle prowadzi? Sprawdzałem i jeśli chodzi o rozstawy itd to jest to kopia
              > tiguana ktory w trasie był lepszy od glc
              >
              Zależy z czym porównujesz. Ja porównywałem z A5, to Q3 prowadził się gorzej.
              Generalnie nie był to zły samochód, ale nie warty swojej ceny.
              Tak go zapamiętałem.
              Najlepiej się przejechać i sprawdzić, bo tak jak nadmieniłem, nie jestem fanem suv-ów (czy tam crossoverów) i mogę być nieobiektywny.
              • trypel Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 11:34
                Tak i zrobię. Ale dobrze poczytać kogoś kto jeździ różnymi autami i ma porównanie.
              • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 13:03
                Hukers, ale koncerny samochodowe nie podzielają twojego gustu i odchodzą od plaskaczy. Nawet ikona Passat jest już tylko w wersji kombi a za to lansują różne T- w przypadku VW, Q- w przypadku Audi, -q w przypadku Skody
                • hukers Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 14:36
                  bywalec.hoteli napisał:

> Hukers, ale koncerny samochodowe nie podzielają twojego gustu i odchodzą od pla
                  > skaczy.

No niestety, Bywalcze, niestety...
                  Europa teraz suvami i crossoverami stoi..
                  W sprzedaży to już ponad 50%.

*głos mu się łamie, z trudem hamuje łzy

• trypel Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 14:47
                    Wiem co czujesz, nieraz budzę się z krzykiem jak mi się śni świat beż suwow
                    • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 21:00
                      pocaujcie mnie wirtualnie w wirtualną dupem
                • vogon.jeltz Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 15:46
                  > Hukers, ale koncerny samochodowe nie podzielają twojego gustu i odchodzą od plaskaczy.

To nawet nie o gust chodzi. Gdzieś czytałem, że to wynika po części z ciągle zaostrzających się wymagań dotyczących bezpieczeństwa. Po prostu te wszystkie wzmocnienia, strefy zgniotu i inne elementy bezpieczeństwa biernego trzeba gdzieś upchnąć. W plaskaczu da się, oczywiście, ale albo będzie on wyglądał karykaturalnie, albo urośnie o metr na długość w stosunku do generacji sprzed 20 lat (co przecież nastąpiło). Podniesione i "napompowane" nadwozie jest tu swego rodzaju kompromisem, a że dodatkowo można na nim przyciąć wyższą marżę - to już dodatkowy plus dla koncernów.
                  • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 21:29
                    Crossover czy SUV ma większy prześwit - w kontekście np. wód gruntowych :)
                    • trypel Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 21:36
                      Zdecydowanie jest to widoczna zaleta. U mnie na ulicy zostały tylko suwy. Plaskacze wywiezione na najbliższe górki:)
                      Kierowcom suwow się tak nie przelewa. A tym w plaskaczach się bardziej powodzi
                      • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 21:47
                        Dużo macie tych najbliższych górek w okolicy? :)

Chyba, że plaskacz to amfibia, wtedy nie trzeba go wywozić na najbliższe górki.
                        Albo to fiat multipla - wtedy właściciel może go chętnie schować pod wodą.
                        • trypel Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 21:52
                          bywalec.hoteli napisał:

> Albo to fiat multipla - wtedy właściciel może go chętnie schować pod wodą.

Ić stont i przestan grzeszyć
                          • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 22:14
                            Czyżbyś następcę berlingo widział w multipli?

Swoją drogą ciekawy timing i krajobraz jest poniższej reklamy którą mi się ukazała

• trypel Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 06:55
                              Multipla to zajebiste auto. Wciąż poluje na niezardzewiala pierwsza generacje.
                              Zresztą użytkownicy jakoś sprzedawać nie chcą póki jest ok.
                              Super funkcjonalne, wygodne i pakowne
                              • vogon.jeltz Re: Q3 ktoś coś? 23.09.24, 15:28
                                > Multipla to zajebiste auto. Wciąż poluje na niezardzewiala pierwsza generacje.

To już chyba nie upolujesz. Auto było zajebiste, ale jakościowo wykonanie bardzo marne, nawet jak na Fiata. Oprócz rdzy także obłażące plastiki we wnętrzu, odpadające elementy itp. rażące wady estetyczne. No chyba, że jakiś barn find - ale to tanio nie będzie.
                                • trypel Re: Q3 ktoś coś? 23.09.24, 16:01
                                  Te klejące oblazace plastiki są paskudne
                                  Fakt.
                                  Ale nieraz trafia się fajna sztuka
                                  A teraz jestem w germanii i gosc ma daihatsu copena na placu. Jak z znajdę chwilę w tygodniu to się przejda
                      • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 21:47
                        Jednakowoż np. Kia Stonic czy Kia Xceed to co najwyżej półcrossovery. 150 cm wzrostu (może 152 z relingami) to tyle co często samochody tradycyjne, zwane plaskaczami. Plaskacze tylko ostatnio zmalały z ok. 148-150 do ok. 145.
                        I chyba tylko dlatego Stonic czy Xceed ma 150 czy 152 bo ma większy prześwit.
                        • trypel Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 21:51
                          Ale jak idzie niska fala to właśnie ten przeswit robi robote
                        • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 22:13
                          Jak ostatnio widziałem nowego Passata to byłem zaskoczony jaki on niski. Zresztą z tyłu miałem głowę w dachu nie będąc wysokim jak Hukerski czy tam galotom.
                          • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 22:27
                            bywalec.hoteli napisał:

> Jak ostatnio widziałem nowego Passata to byłem zaskoczony jaki on niski. Zreszt
                            > ą z tyłu miałem głowę w dachu nie będąc wysokim jak Hukerski czy tam galotom.

A co to jakaś rubryczka jest gdzie forumowicze wzrost wpisuja :)
                            • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 22:43
                              Jeden się chwalił że grał w siatkę a drugi że jest dłuższy niż najdłuższe narty.

A do wrocławiakow: czy jest wam lżej kiedy Ursula z Donaldem u boku do Wrocławia przybyla obiecać wam pomoc finansową?
                              • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 23:09
                                Ale to raczej dotyczy Kłodzka Stronia Londynu Zdrój czy Glucholaz.
                                We Wrocławiu to jak wody będzie 10 cm to warto postawić na chodniku na Poznańskiej. Bo tam chodnik w niektórych miejscach 20 cm i tu by się nadal jakiś suf z super prześwitem.
                                Poznan się powinien zemscic i ulice Wrocławska dziadowska zrobić.
                                Tak dziadowska Poznanska. I jeszcze tam sąd gospodarczy i KRS na niej jest.
                                • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 19.09.24, 23:10
                                  W sensie taka nierówna tą Poznańska że krawężnik też czasem z 20 cm, w tym sensie
                                • trypel Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 06:57
                                  I jeszcze moj bank tam jest i muszę tam na te krawężniki się wspinać
                              • trypel Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 07:02
                                bywalec.hoteli napisał:
                                > A do wrocławiakow: czy jest wam lżej kiedy Ursula z Donaldem u boku do Wrocławi
                                > a przybyla obiecać wam pomoc finansową?

Pospinalem rowery na tarasie żeby nie zginęły.
                                Bo jak taki duet obiecuje pieniądze to albo coś zaraz zginie albo zaraz będzie świetne wytłumaczenie dlaczego trzeba na chwilę podwyższyć vat albo inne podatki.
                                • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 07:56
                                  No i słusznie że rowery pospinales

Skoro nawet taki der Onet publikuje taki artykuł mocno krytyczny dla „cesarzowej Europy”, to trzeba chować portfele przed nią:

wiadomosci.onet.pl/politico/takiej-wladzy-jak-ursula-von-der-leyen-w-unii-europejskiej-nie-mial-nikt/3zr9jqt

Dobrze że chociaż Zajączkowska z Bryłką będą po niej jechać przez 5 lat bo się nie boją wpływowej baby
                                  • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 16:01
                                    Trypel, chyba masz rację:
                                    • trypel Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 16:05
                                      Jak polityk mowi ze da to przede wszystkim trzymaj mocno portfel.
                                    • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 17:35
                                      bywalec.hoteli napisał:

> Trypel, chyba masz rację:
                                      Bywalec - weź Ty sobie przypomnij tę Polskę bez Unii (właśnie w 1997).

Podobno maja nowy rząd zrobić- PiS z Konfą i PSL. Na czele rządu bezpartyjni fachowcy - bywalec hoteli jako premier i trypel jako wice :)

Zgadzam się ze jak polityk mówi że chce coś dać to trzymaj się za portfel.

Ale najbardziej jak mówi przy tym o warrrrtosciach chrzescijanssssskich z partii typu Chrześcijańska Unia Jedności (ChUJ) itp.
                                      • dodekanezowiec Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 17:41
                                        A Rysiu Czarnecki niech wypier.ala Punto cabrio do Uzbekistanu czy gdzieś tam. Na lotnisku go zatrzymali? Przecież on wszędzie jeździ autem. Ja piermandole, czemu w PiS jest najwięcej rozwodników?
                                      • trypel Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 19:21
                                        To prawda (pisałem dzisiaj to do Markagg) że w 97 roku organizacyjnie powodz była porażką. Teraz naprawdę jest super. Jak trzeba worków czy piasku to nie wiadomo skąd się biorą ale są w pół godziny. Dzisiaj jak wal na bystrzyca zaczal w 3 miejscach przesiąkać to nie nadążaliśmy rozładowywać worków tyle ich przywozili.
                                        Ale trzeba też powiedzieć jedna ważna rzecz- większość umundurowanych co pomagają w powodzi to terytorialsi. I chwała im za to bo odwalają zajebista robotę. Ciekawe czy ktoś to w rządzie powie..
                                        • bywalec.hoteli Re: Q3 ktoś coś? 20.09.24, 21:02
                                          a kto terytorialsów utworzył?
                                      • hukers Re: Q3 ktoś coś? 21.09.24, 12:25
                                        dodekanezowiec napisał:

> Podobno maja nowy rząd zrobić- PiS z Konfą i PSL. Na czele rządu bezpartyjni fa
                                        > chowcy - bywalec hoteli jako premier i trypel jako wice :)
                                        >

A Danka jako minister edukacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka