Dodaj do ulubionych

A2 Lodz - Warszawa

15.12.24, 23:06
kwintesencja polskiego chamstwa za kierownica. i to jechalem w niedziele, niewiele tirow.

ale mruganie swiatlami, kierunkowskazami, siedzenie na dupie i goglne majecie w dupie przepisy. dzieki bogu to bylo moze 10% kierowcow.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 00:06
      Ten odcinek jest najgorszy zwłaszcza Wiskitki-Warszawa
    • hrasier_2 Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 00:26
      To trzeba było sobie zjechać na drugi pas. Można się było przyzwyczaić do tego. Normalka Mareczku. Witaj w Polsce to piękny kraj. Trochę schrzaniony przez ten nierząd..
    • engine8t Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 00:32
      A jak wg ciebie byc powinno?
      • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 05:14
        Nie jechałeś tam to nie wiesz. To najgorszy kawałek w Polsce. Może dodatkowy pas pomoże ale najbardziej by pomogło to co zrobili na trasie legnica wroclaw.
        • marekggg Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 12:08
          a co tam zrobili? bo moim zdaniem na ustawiac tyle radarow, ale mozna. to by sobie kierowcy sami zaplacili ten 3 pas.

@engin:
          ja rozumiem ze u was nie lapia kierowcow za nadmierne przekroczenie predkosci. ale zachowywanie sie jak ruSSkie bydlo na drogach, prawie ze spychanie samochodow i przekraczanie predkosci 30-40 km/h to juz przesada. i potem sie konczy jak tym idiota majtczakiem i cala rodzina na cmentarzu.
          • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 12:28
            Pomiar odcinkowy i ograniczenie do 110.
            I nagle spada różnica między prawym i lewym lasem do 20 km na godz, robi się spokojnie, nawet w tłoku
            Na tym kawałku łódź warszawa powinno być z 5 kawałków odcinkowych i wszyscy by jechali grzecznie
            • marekggg Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 12:32
              i najlepiej nieoznakowanych
        • donvito52 Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 16:46
          trypel napisał:

> Nie jechałeś tam to nie wiesz. To najgorszy kawałek w Polsce. Może dodatkowy pa
          > s pomoże ale najbardziej by pomogło to co zrobili na trasie legnica wroclaw.
          >

Dodatkowy pas pomoże na rok, dwa lub trzy. Taka prowizorka. Tu i na A4 powinna być wyznaczona nowa autostrada, po nowym śladzie. Wcześnie niż później zapewne dojdzie do tego.
          I faktycznie, stężnie chamstwa i buractwa rośnie proporcjonalnie w miarę zbliżania się do Warszawy ;(
          • hrasier_2 Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 18:06
            donvito52 napisał:

> trypel napisał:
            >
            > > Nie jechałeś tam to nie wiesz. To najgorszy kawałek w Polsce. Może dodatk
            > owy pa
            > > s pomoże ale najbardziej by pomogło to co zrobili na trasie legnica wrocl
            > aw.
            > >
            >
            > Dodatkowy pas pomoże na rok, dwa lub trzy. Taka prowizorka. Tu i na A4 powinna
            > być wyznaczona nowa autostrada, po nowym śladzie. Wcześnie niż później zapewne
            > dojdzie do tego.
            > I faktycznie, stężnie chamstwa i buractwa rośnie proporcjonalnie w miarę zbliża
            > nia się do Warszawy ;(
            > Zobaczysz nowy pas jak świnia niebo. Sami najlepsi i kulturalni kierowcy. Jak teraz na nic nie ma pieniędzy. Jedynie na stawianie nowych radarów. Taka jest Polska teraz i była wcześniej. Wśród nocnej ciszy głos się rozchodzi.
            >
            • vogon.jeltz Re: A2 Lodz - Warszawa 18.12.24, 13:24
              > Jak teraz na nic nie ma pieniędzy.

Na autostrady nie ma pieniędzy, bo pisiory skasowały myto. W tym czasie oczywiście podniosły podatki i opłaty tam, gdzie łatwiej było kraść.
              • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 18.12.24, 13:50
                Weź no
                Mieliśmy trzymać taki dziki system z bramkami jak nie powiem gdzie? :)
              • bywalec.hoteli Re: A2 Lodz - Warszawa 18.12.24, 15:13
                kradną to głównie spadkobiercy kulczyka podnosząc w kółko cenę autostrady a2 po chamsku, bez mydła, bez umiaru
                • jeepwdyzlu Re: A2 Lodz - Warszawa 18.12.24, 18:56
                  kradną to głównie spadkobiercy kulczyka podnosząc w kółko cenę autostrady a2 po chamsku, bez mydła, bez umiaru
                  ---+
                  Kulczyk nie jest większościowym udziałowcem, Autostrady kontroluje francuski fundusz Meridiam. Ale rozmawiamy o odcinku Warszawa Łódź a nie kulczykowskim Poznań - granica...
                  • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 18.12.24, 19:58
                    Od września zeszłego roku Meridiam ma 100 % udziałów w spółce chyba.
                  • bywalec.hoteli Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 00:10
                    jeepwdyzlu napisał:

> Kulczyk nie jest większościowym udziałowcem, Autostrady kontroluje francuski fu
                    > ndusz Meridiam. Ale rozmawiamy o odcinku Warszawa Łódź a nie kulczykowskim Poz
                    > nań - granica...

Nie jestem pewien czy kulczyki młode Sebix i Domi nie mają tam nadal jakichś udziałów. W każdym razie nowe czy stare chuye podnoszą nadal bez opamiętania.

Poza tym kulczykowka to nie Poznań-granica ale Stryków - Konin - Poznań - Granica
                    • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 06:46
                      Nie ogarniasz lokalnych informacji?
                      biznespoznan.pl/2023/09/08/sebastian-kulczyk-sprzedal-udzialy-autostrada-wielkopolska-ma-nowego-wlasciciela/?utm_source=chatgpt.com
                      Wyszukałem parę linków mówiących o sprzedaży 100% posiadanych akcji
                      • bywalec.hoteli Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 10:28
                        A skąd wiesz, że Sebix i Domi ewentualnie Grażka nie mają udziałów w Meridianie?
                        • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 11:06
                          Ryli?
                          en.m.wikipedia.org/wiki/Meridiam
                    • only_the_godfather Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 10:45
                      bywalec.hoteli napisał:

> Poza tym kulczykowka to nie Poznań-granica ale Stryków - Konin - Poznań - Grani
                      > ca
                      Stryków-Konin zarządzany jest przez GDDKiA i aktualnie dla samochodów do 3.5 tony DMC jest bezpłatny.
                      • bywalec.hoteli Re: A2 Lodz - Warszawa 20.12.24, 12:14
                        Racja, mea culpa! Kulczykówka to odcinek Konin-Września-Poznań-Buk-granica z DE.
                • vogon.jeltz Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 14:47
                  > kradną to głównie spadkobiercy kulczyka podnosząc w kółko cenę
                  > autostrady a2 po chamsku, bez mydła, bez umiaru

Primo: jak wspomniał już jeep - to nie ta autostrada.
                  Secundo: oni nie kradną, tylko robią normalny biznes, jak to w kapitalizmie.
                  • bywalec.hoteli Re: A2 Lodz - Warszawa 20.12.24, 12:14
                    vogon.jeltz napisał:

> Secundo: oni nie kradną, tylko robią normalny biznes, jak to w kapitalizmie.

Kradną, bezczelnie kradną. Tajna umowa z czasów kiedy rządziło SLD: Kwachu i Miller.
                    • jeepwdyzlu Re: A2 Lodz - Warszawa 20.12.24, 14:45
                      tajna umowa z czasów kiedy rządziło SLD: Kwachu i Miller.
                      --
                      Dotyczyła A4 i odcinka Katowice Kraków.
                      • bywalec.hoteli Re: A2 Lodz - Warszawa 20.12.24, 16:32
                        A2 Konin-Poznan-Buk to samo. Przy czym od Wrześni do Konina to istniała już autostrada budowana za komuny, kulczyk to wyremontował
          • only_the_godfather Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 10:50
            donvito52 napisał:

> Dodatkowy pas pomoże na rok, dwa lub trzy. Taka prowizorka. Tu i na A4 powinna
            > być wyznaczona nowa autostrada, po nowym śladzie. Wcześnie niż później zapewne
            > dojdzie do tego.
            > I faktycznie, stężnie chamstwa i buractwa rośnie proporcjonalnie w miarę zbliża
            > nia się do Warszawy ;(
            >
            >
            Na odcinku Łódź-Warszawa sporo zmieni powstanie przedłużenie S8 od węzła Łódź Południe do Tomaszowa Maz. Wtedy część ruchu który z S8 wpada na A2 pojedzie dalej prosto S8.
            • vogon.jeltz Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 14:50
              > Na odcinku Łódź-Warszawa sporo zmieni powstanie przedłużenie S8 od węzła Łódź Południe do
              > Tomaszowa Maz. Wtedy część ruchu który z S8 wpada na A2 pojedzie dalej prosto S8.

Od początku się zastanawiałem - kto tak debilnie zaprojektował tą S8, że składa się z dwóch całkowicie niepołączonych ze sobą odcinków, w dodatku przejazd z jednego na drugi jest bez sensu, bo można pojechać krócej i szybciej. No ale nic nie mówiłem, bo co ja się tam znam...
              • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 16:10
                Przeciez to szło dawna Katowicką, a ósemka bardzo fajnie się odlaczala w Piotrkowie i dalej na wroclaw. Jak powstanie łącznik to bardzo odciąży A2 i wtedy nabierze to więcej sensu
              • only_the_godfather Re: A2 Lodz - Warszawa 20.12.24, 07:42
                S8 miała iść w śladzie dawnej DK do Piotrkowa, dalej Bełchatów, Wieluń i na Wrocław, ale ówczesny minister Grabarczyk, który był z Łodzi mając poparcie mieszkańców przyciągnął S8 bliżej Łodzi. Węzeł Łódź-Południe zbudowane tak żeby dało się zrobić ewentualne przedłużenie ale błędem było to, że odrazu tego nie zrobiono.
            • allegropajew Re: A2 Lodz - Warszawa 21.12.24, 03:27
              Powinno powstać ze 20 lat temu. Nie dożyję, mimo iż króćce łącznikowe od razu na Łódź Pd. zbudowali.
              Ba, chyba nie dożyję likwidacji bramek na S8 za Rzgowem ani likwidacji ich w Strykowie, ani na wjeździe od ronda S14. Dobrze, że w Pruszkowie dożyłem. To, kurwa, jeden dzień, może dwa.

Gościula
        • jeepwdyzlu Re: A2 Lodz - Warszawa 18.12.24, 13:54
          Może dodatkowy pas pomoże
          ----
          Będzie 2x4
          • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 18.12.24, 14:38
            Ale z poboczem? Bo teraz co rusz jakiś świr poboczem wyprzedza więc teoretycznie jest 2.5 pasa
            • allegropajew Re: A2 Lodz - Warszawa 21.12.24, 03:29
              ElDursi?

Gościula
    • kreinto Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 18:21
      marekggg napisał:

> kwintesencja polskiego chamstwa za kierownica. i to jechalem w niedziele, niew
      > iele tirow.
      Tam niestety albo tniesz lewym min. 160km/h, 5 metrów za poprzedzającym pojazdem albo prawym między ciężarowymi. Innej opcji nie ma.
      Dobry tempomat adaptacyjny się sprawdza. Ale naprawdę dobry, który nie wyhamuje, gdy ktoś wpakuje się 2 metry przed maskę ale jedzie z tą samą lub wyższą prędkością. Taki miałem w Suzuki. I w miarę dobrze się tamtędy z nim jechało. Ale już w Ciamciągu, strach włączać bo nawet jeśli ktoś wjedzie 50 metrów przed i jedzie szybciej to ten koreański złom staje dęba aż odechciewa się go używać z obawy o zad.
      • marekggg Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 23:19
        kreinto napisał:

> Tam niestety albo tniesz lewym min. 160km/h, 5 metrów za poprzedzającym pojazde
        > m albo prawym między ciężarowymi. Innej opcji nie ma.

tylko 160?? moj samochod daje sporo powyzej 200, ale nie widze sensu scigania sie z debilami
        • kreinto Re: A2 Lodz - Warszawa 17.12.24, 07:18
          marekggg napisał:

> tylko 160?? moj samochod daje sporo powyzej 200, ale nie widze sensu scigania s
          > ie z debilami
          Min. oznacza dowolnie więcej. Z tym, że to nic nie da bo i tak jakiś debil wjedzie Ci 2 metry przed maskę, kiedy zostawisz chociaż 10 metrów odstępu.
          • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 17.12.24, 08:35
            Dlatego właśnie odcinkowy pomiar na tym kawałku plus ograniczenie do 110 zdzialaloby cuda.
            To ograniczenie mogłoby być jak w Niemczech godzinowe i ważne tylko w szczytach. I tak nagle zaczęłoby się płynnie jeździć
            • kreinto Re: A2 Lodz - Warszawa 17.12.24, 16:33
              trypel napisał:

> Dlatego właśnie odcinkowy pomiar na tym kawałku plus ograniczenie do 110 zdzial
              > aloby cuda.
              Marzenie. Oby to się wydarzyło.
    • only_the_godfather Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 18:52
      Akurat tam to standard a wynika to z ułomnego układu drogowego pomiędzy Warszawą a Łodzią. A2 na tym odcinku zbiera jeszcze ruch z S8, bo mało komu chce się nadkładać drogi i wracać A1 do Piotrkowa by dalej kontynuować S8 do Warszawy, prościej i szybciej jest A1 do Strykowa i dalej A2 do Warszawy, albo zjechać z S8 na S14 i potem na A2. Prace pod przedłużenie S8 które ma mieć wspólny przebieg z S12 od węzła Łódź Południe do Tomaszowa Maz. jest w planach z tego co wiem, to ruszyły prace związane z wykupem gruntów. Wtedy choć trochę A2 zostanie odciążona, bo jadąc od Wrocławia do Warszawy będzie można cały czas jechać S8.
      • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 19:04
        Dlatego właśnie jak jadę do Warszawy w okolice lotniska albo Mokotowa to znów zacząłem jeździć starą trasa, do Piotrkowa S8 a potem Widawa, Burzenia, Zloczew I znów wjazd na S8. Może dokładam z 15 min ale za to mam spokój i okoliczności przyrody
        • only_the_godfather Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 20:08
          Ja czasami jadę przez Brzeziny, Rawę Mazowiecką i dalej S8. Większy ruch jest tylko na odcinku Łódź Brzeziny, a potem dopiero w okolicach Rawy Maz.
          • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 20:13
            Czyli więcej takich co nie lubią a2 na tym kawałku jeździć? :)
            • only_the_godfather Re: A2 Lodz - Warszawa 16.12.24, 20:31
              Ja generalnie nie lubię jeździć po Warszawie samochodem, jak tylko mam do załatwienia coś w centrum to wybieram pociąg czas, jazdy z Fabrycznej na Centralna podobny do samochodu szczególnie jak się jedzie szybkim pociągiem który zatrzymuje się na Widzewie a potem dopiero na Zachodniej. Ale czasami muszę jechać samochodem i jeśli tylko pasuje mi opcja z ominięciem A2 to omijam.
              • bywalec.hoteli Re: A2 Lodz - Warszawa 17.12.24, 19:47
                A ja lubię jeździć przez Warszawę: czuć wielki świat, szerokie arterie stolicy, trasy W-Z i inne ważne.
                • marekggg Re: A2 Lodz - Warszawa 17.12.24, 22:16
                  no dobra, kazdyma tego co lubi. ja mam warszawe po dziurki w nosie.

przyjezdzam, zostawiam samochod w garazu i ruszam go jak wyjezdzam. uber/bolt/mpk zalatwia sprawe.
                  • qqbek Re: A2 Lodz - Warszawa 17.12.24, 23:01
                    marekggg napisał:

> no dobra, kazdyma tego co lubi. ja mam warszawe po dziurki w nosie.
                    >
                    > przyjezdzam, zostawiam samochod w garazu i ruszam go jak wyjezdzam. uber/bolt/m
                    > pk zalatwia sprawe.

Zależy - w godzinach szczytu jest wielki korek (pamiętam, jak raz w piątek po południu dojeżdżałem z Saskiej Kępy dłużej do rogatek Warszawy, niż zajął mi potem przejazd od tych rogatek do Lublina - ale to było przed ukończeniem S2 jeszcze), ale widać współpracę kierowców, widać też uprzejmość - jak stoisz na podporządkowanej i chcesz się włączyć, to w końcu się doczekasz. Jak chcesz zmienić pas w korku to też zaraz ciebie ktoś wpuści (a nie na złość wjedzie).

Co do poruszania się po samej Warszawie (a już zwłaszcza w zasięgu metra) - pełna racja - samochód nie ma najmniejszego sensu.
                  • hrasier_2 Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 11:44
                    marekggg napisał:

>
                    > przyjezdzam, zostawiam samochod w garazu i ruszam go jak wyjezdzam. uber/bolt/m
                    > pk zalatwia sprawe.
                    Ale tak jest w większych miastach. W Berlinie bez sensu się poruszać autem prywatnym. Nawet nie ma tam gdzie zaparkować. Za to wykupisz bilet miesięczny lub krótszy i jeździsz metrem , autobusem lub tramwajem. Ten po stronie wschodniej.

• vogon.jeltz Re: A2 Lodz - Warszawa 19.12.24, 14:56
                      > Ale tak jest w większych miastach. W Berlinie bez sensu się poruszać autem
                      > prywatnym. Nawet nie ma tam gdzie zaparkować.

Masz jeszcze takie patologie jak Rzym. W Rzymie niby jest tak samo, to znaczy - bez sensu poruszać się autem prywatnym, nie ma gdzie zaparkować itd. Tylko że za bardzo nie masz wyjścia, bo komunikacja miejska w Rzymie to dno i trzy metry mułu.

A nie, przepraszam, w tym mule na dnie na pewno są jakieś starożytne artefakty, które trzeba odkopać i skatalogować, dlatego trzecią linię metra budują już prawie 20 lat. W tym czasie takie Chengdu w Chinach awansowało z miasta bez metra do miasta z 15 liniami i czwartą najdłuższą siecią metra na świecie.
                  • only_the_godfather Re: A2 Lodz - Warszawa 20.12.24, 07:44
                    marekggg napisał:

>
                    > pk zalatwia sprawe.
                    Są też w Polsce takie miasta jak Łódź, gdzie jeśli nie mieszkasz/pracujesz w pobliżu głównych ciągów komunikacyjnych to poruszanie się transportem publicznym jest ciężkie i dlatego wtedy wybierasz samochód i stoisz w korkach.
            • simon921 Re: A2 Lodz - Warszawa 17.12.24, 19:16
              Oczywiście. Ja ostatnio głównie dołem przez S8. A2 tylko jak jadę, żeby być w Warszawie ok 11-13 lub o tej godzinie wyjeżdżam. Wtedy w miarę spokój.
        • allegropajew Re: A2 Lodz - Warszawa 21.12.24, 03:35
          A jak nawierzchnia? Jechałem rok temu na próbę Piotrków, Bełkotów, Wieluń i znów S8 i zasadniczo TRAGEDIA poza tymi lewymi obwodnicami.

Gościula
          • trypel Re: A2 Lodz - Warszawa 21.12.24, 07:53
            Ale ja jadę inaczej właśnie. Co prawda dalej są tam kiepskie kawałki ale w ciągu 2 lat na 70% nowy asfalt się pojawił. A zaleta drogi przez widawe burzenin jest zerowy ruch.
    • marekggg Re: A2 Lodz - Warszawa 17.12.24, 22:48
      zeby inspyracja moim postem?

Przejechałem najgorszą autostradę. Bilans? Trzy awaryjne hamowania, poganianie i jeden środkowy palec. Co jest z nami nie tak?
      • qqbek Re: A2 Lodz - Warszawa 17.12.24, 22:55
        marekggg napisał:

> zeby inspyracja moim postem?
        >
        > Przeje
        > chałem najgorszą autostradę. Bilans? Trzy awaryjne hamowania, poganianie i jede
        > n środkowy palec. Co jest z nami nie tak?

Jest szansa, że tak.
        Ale nikła.
        Tam to po prostu "standard".
        Jechałem chyba w maju ostatnio, w obie strony.
        Mało Zafira mi nie zdechła, żeby się tylko na lewym przy tirach na prawym utrzymać, a i tak się trafili "poganiacze", dla których 150-160 to było "o przynajmniej 50 za mało".
        Receptę podano już powyżej - odcinkowe i choć trochę drogówki na autostradach.
        Bo na razie to jest dramat, a nie autostrada.
        • only_the_godfather Re: A2 Lodz - Warszawa 18.12.24, 08:21
          Odcinkowy robi robotę, na A1 są i tam gdzie jest odcinkowy jedzie się spokojnie, da się normalnie wyprzedzać.
      • bywalec.hoteli Re: A2 Lodz - Warszawa 18.12.24, 00:25
        stażystki i stażyści z czerskiej często szukają materiału na "artykuł" na foum.
        to już ebaby dawno zauważyły.
    • wislok1 W Czechach jest tak samo.... 19.12.24, 19:48
      Kiedys czasem jezdzilem z Bawarii di PL lub odwrotnie przez Czechy, omijajac Austrie, ale to nie ma sensu od kilku lat...

Czescy idioci jadacy na zderzaku, kompletnie bezkarni, monitoring na autostradachw Cz nie istnieje w praktyce,
      scigajace sie tiry..
      Ograniczenia predkosci to smiech na sali, jak jest 110, to sie jedzie 140, jak sa roboty drogowe i jest 80-90, to sie to kompletnie ignoruje....
      I tak dalej, czyli dokladnie to samo jak w PL

Takich NIE DA SIE wychowac, tylko drakonskie kary i NIEUCHRONNOSC kary moga zadzialac

I tak to jest w Austrii oraz w DE,
      po przekroczeniu granicy najgorsze swiry nagle staja sie grzeczna i jada przepisowo...
      • wislok1 Re: W Czechach jest tak samo.... 19.12.24, 19:50
        To znaczy nie da sie wychowac po dobroci, to utopia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka