Dodaj do ulubionych

Build Your Dreams

31.12.24, 13:03
Jak sądzicie - uda im się zalać autami Europę i świat? Źródło: Infopigula.pl
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: Build Your Dreams 31.12.24, 14:18
      Za cenę 10x mniejszą....Tia. Patrząc na obecne ceny Chińczyków...Porównywaliśmy ostatnio MG ZS z Toyotą C=HR. (podobne gabarytowo) hybrydy. Cena MG 110tys, C-HR 120tys. Jednak nadal wolałbym Toyotę. Ten MG musiałby kosztować nie 10x mniej ale chociaż (tylko?) 40-50% taniej, co jest nierealne.
    • galtomone Re: Build Your Dreams 31.12.24, 14:23
      Gdyby tylko ilość pracowników była jedyną wykładnią dobrego biznesu, to gwarantuje, że wszystkie roboty, ze wszystkich fabryk poszłyby natychmiast na złom.
    • kreinto Re: Build Your Dreams 31.12.24, 15:30
      bywalec.hoteli napisał:

> Jak sądzicie - uda im się zalać autami Europę i świat?
      To niemal pewne.
      • bywalec.hoteli Re: Build Your Dreams 01.01.25, 21:09
        Ciekawe czy kupią chinole nasze fabryki i koncerny
        • marekggg Re: Build Your Dreams 02.01.25, 08:42
          przeciez juz izera jest chinolska.
    • only_the_godfather Re: Build Your Dreams 01.01.25, 21:48
      Tak im się uda, jak udało im się zalać Europę ich autobusami. Coś tam sprzedają ale zalać Europy im się nie udało.
      • bywalec.hoteli Re: Build Your Dreams 01.01.25, 22:44
        Do Warszawy coś tam sprzedali?
        • only_the_godfather Re: Build Your Dreams 02.01.25, 06:23
          Sprzedali dla Warszawy, ale zapowiedzi ich i to ładne parę lat temu były takie, że zgodnie z nimi w Europie nie powinno już być żadnego rodzimego producenta.
    • trypel Re: Build Your Dreams 02.01.25, 07:29
      Tak w kwestii fornalnej- jak czytam o zasięgu hybrydy plugin 2000 km to nie wiem czy mam płakać nad normami wg których jest to badane czy śmiać się z naiwności kupujących którzy w to wierzą

Wg danych fabrycznych zasieg mojego mercedesa plugin to ok 5000 km bo w badaniach wykazuje zużycie paliwa 1 l/100.
      Nie wiem gdzie i kiedy bo obawiam się że jak znajdę metodologię badań to mi to psychikę rozwali ale te 2000 chińczyka to bardzo kiepski wynik (i równie nierealny jak w innyxh)
      • galtomone Re: Build Your Dreams 02.01.25, 09:39
        Też mnie to zastanawia jak to jest liczone.

Najbardziej optymalne - dla mieszanej, nie autostradowej jazdy jest połączenie HEV + duży bak. Im wiecej l w baku tym większy zasięg.

Spalanie takiego zestawu (dla ok. 1,5t auta) można liczyć na ok 5l/100km - wiem więcej jazdy miejskiej (ale świadomej ze strony kierowcy) tym więcej to spalanie spadnie, +/- ok. 1l w dół powinno sie dać.

W tym zakresie pHEV dodaje więcej kg i dodatkowe ile.... 100km zasięgu tylko EV? No to w takim mieszanym cyklu to w ogóle ciężko sensownie mierzyć.

Bo póki aku naładowane z gniazdka ma prąd, to spalanie będzie bliskie 0 l/100km... ale potem będzie jak w HEV, nie da się takiej baterii naładować w czasie jazdy znów do 100%.

Zatem liczyłbym (i to chyba z dużym ukłonem na plus dla pHEV) - bak przez 5l/100km + 100km jako zasięg który powinien być osiągalny.
        A jeśli się uda więcej km to tylko powód do radości.
        • trypel Re: Build Your Dreams 02.01.25, 09:49
          Jakieś normy na to są (ale debilizm tego liczenia jest porażający)
          • galtomone Re: Build Your Dreams 02.01.25, 10:33
            trypel napisał:

> Jakieś normy na to są (ale debilizm tego liczenia jest porażający)

No pewnie, ze są normy.

Tylko mam wrażenie, że akurat w tym wypadku są mocno oderwane od rzeczywistości.

Swoją drogą ciekawe jak by wyglądało (norma) takie testowanie.
            Auto na zamkniętym torze - powiedzmy duży okrąg czy owal (czyli brak wiatru, itp) ma przejechać cały bak, ze stalą prędkością 100 km/h i drugi raz to samo ze stałą prędkością 50 km/h.

Ciekawe jakie by wychodziło średnie spalanie z takich dwóch testów i jak miałoby się do tego co mamy w prawdziwym życiu.

W każdym razie te 2000km i więcej zasięgu dla pHEV - chciałbym to zobaczyć, jak to jest liczone i jak to zrobić w prawdziwym życiu.
            • trypel Re: Build Your Dreams 02.01.25, 10:41
              23,25 km, taki dystans przewiduje norma WLTP, czyli jak bateria pozwala na więcej to z testu wynika zużycia paliwa 0l/100km i wtedy norma zakłada 1 l/100 km. Jaja jak berety
              • galtomone Re: Build Your Dreams 02.01.25, 13:23
                trypel napisał:

> 23,25 km, taki dystans przewiduje norma WLTP,

Szkoda, że nie z górki, bo każde auto by miało niskie spalanie.
                • tbernard Re: Build Your Dreams 02.01.25, 20:24
                  galtomone napisał:

> trypel napisał:
                  >
                  > > 23,25 km, taki dystans przewiduje norma WLTP,
                  >
                  > Szkoda, że nie z górki, bo każde auto by miało niskie spalanie.

Stali bywalcy forum na pewno domyślają się, że zastosowałeś tu ironię lub jakąś inną formę żartobliwą.
                  • galtomone Re: Build Your Dreams 03.01.25, 06:54
                    tbernard napisał:

> galtomone napisał:
                    >
                    > > trypel napisał:
                    > >
                    > > > 23,25 km, taki dystans przewiduje norma WLTP,
                    > >
                    > > Szkoda, że nie z górki, bo każde auto by miało niskie spalanie.
                    >
                    > Stali bywalcy forum na pewno domyślają się, że zastosowałeś tu ironię lub jakąś
                    > inną formę żartobliwą.

Ależ skąd!!!!
                    Przecież każdy by wolał kupić auto, które będzie miało w papierach - JAK BYK NAPISANE - spalanie 1l/100 km
                • trypel Re: Build Your Dreams 02.01.25, 20:40
                  galtomone napisał:

> trypel napisał:
                  >
                  > > 23,25 km, taki dystans przewiduje norma WLTP,
                  >
                  > Szkoda, że nie z górki, bo każde auto by miało niskie spalanie.

Zacząłem sobie czytać o WLTP i już wiem że prace nad ustaleniem testów trwały 7 lat.
                  7 lat nad czymś takim może pracować tylko urzędnik oplacany z niczyich (czyli naszych) pieniędzy
                  A jak się okaże że to nie działa to nad kolejna z 10 lat posiedza
                  • galtomone Re: Build Your Dreams 03.01.25, 07:00
                    trypel napisał:

> galtomone napisał:
                    >
                    > > trypel napisał:
                    > >
                    > > > 23,25 km, taki dystans przewiduje norma WLTP,
                    > >
                    > > Szkoda, że nie z górki, bo każde auto by miało niskie spalanie.
                    >
                    > Zacząłem sobie czytać o WLTP i już wiem że prace nad ustaleniem testów trwały 7
                    > lat.
                    > 7 lat nad czymś takim może pracować tylko urzędnik oplacany z niczyich (czyli n
                    > aszych) pieniędzy
                    > A jak się okaże że to nie działa to nad kolejna z 10 lat posiedza

Taaa, ale za tym 56 krajów stoi.... toż to nie nasz lokalny wynalazek.
                    • trypel Re: Build Your Dreams 03.01.25, 07:38
                      A czy ja mówię że nasz?
                      Urzędnik jest urzędnik.
                      Niezależnie gdzie to ma wywalone na czas i pieniądze bo nie jest z tego rozliczany :)
                      • galtomone Re: Build Your Dreams 03.01.25, 08:37
                        trypel napisał:

> A czy ja mówię że nasz?
                        > Urzędnik jest urzędnik.
                        > Niezależnie gdzie to ma wywalone na czas i pieniądze bo nie jest z tego rozlicz
                        > any :)
                        >

Znaczy twierdzisz, że 56 krajów wybrało do stworzenia tej normy 1 urzędnika?
                        Bo nie bardzo rozumieniem co chcesz powiedzieć....

A co do pHEV, to zapewne liczone jest to tak, że za każdym razem jak rozładujesz baterie to ją ładujesz, niezależnie od tankowania. A nie 1 bateria (raz naładowana) + 1 bak.... Czyli tego pHEV co chwile trzeba ładować i wtedy faktycznie, może palić jakiś 1,2 - 2l

Tyle, że co chwile trzeba go ładować - to chyba jeszcze bardziej pojeb. niż w przypadku LPG i małej butli.

Swoją drogą... (miałem butle na realne ok 44l gazu) Lexa tankowałem co 240 - 280 km. I jakoś mnie to specjalnie nie wkurwaiło... Swoje musiał spalić...

Teraz tankuję co 800 - 900 km i wydaje mi się, że zbyt często i że bak w ciul mały, za mały... i sie wkurwiam 🤣🤣🤣🤣
                        • trypel Re: Build Your Dreams 03.01.25, 09:32
                          Tzn ze 56 krajów delegowało do tego 56 urzędów i pewnie więcej urzędników a ci ucieszenie spędzili pare lat na spotkaniach i dyskusjach żeby stworzyć gniota który, jal właśnie pokazaliśmy, jest do dudy
    • marekggg Bring Your Dollars 02.01.25, 08:40
      bywalec.hoteli napisał:

> Jak sądzicie - uda im się zalać autami Europę i świat?

zobaczymy. jest to jedna z firm ktora ma problem z roznymi subsydiamy.
    • bolo2002 Re: Build Your Dreams 02.01.25, 10:35
      BYD nie zawojuje Europy-jego modele nie sa dla przeciętnego Kowalskiego. Europę zawojują inne chińskie marki-które dla Kowalskiego produkują i już sprzedają. Bo to są modele pokroju Dacji Duster czy Sandero albo Joggera. BYD jest za drogi.
      • loyezoo Re: Build Your Dreams 02.01.25, 23:26
        Nio et5 - ceny od 294tys., BMW i4.....od 219tys.Dobranoc,dalej nie słucham tego pana.
        • qqbek Re: Build Your Dreams 02.01.25, 23:32
          loyezoo napisał:

> Nio et5 - ceny od 294tys., BMW i4.....od 219tys.Dobranoc,dalej nie słucham teg
          > o pana.

To jest "wroga łunia", która tak robi, żeby się kilkulatki w kopalniach litu mogły opier_alać (autocenzura) w szkołach, zamiast robić na swoich Chińskich panów. Nie godzi się! Powinno się natychmiast znieść bariery celne dla korzystających z pracy niewolniczej! W końcu wolny rynek!

P.S. - wolałbym BMW za 300, niż "chinola" za 150.
          • only_the_godfather Re: Build Your Dreams 03.01.25, 07:14
            Mam znajomego który ma nowego chińczyka (tyle, że spalinowego Bejing 5), ale auto jest w leasingu i bez wykupu, na 3 lata, stwierdził, że zaryzykuje i zobaczy jak to się będzie spisywać, a po 3 latach i tak auto oddaje.
    • galtomone F...k Y..u Viktor? 03.01.25, 08:44
      "W lipcu 2024 roku pojawił się pierwsze plotki o tym, że MG Motor rozważa trzy lokalizacje na budowę swojej pierwszej europejskiej fabryki. Pod uwagę brano wówczas Węgry, Czechy lub Hiszpanię. "

Potem weszły cła na eklektyki z Chin, ale...

Węgry i Niemcy były przeciwko. Hiszpania się wstrzymała, Czechy też...

W efekcie....

"SAIC uznało, że skoro cała Europa zbudowała mur w postaci ceł na pojazdy elektryczne, to zbuduje swoją fabrykę w Egipcie. Chiński gigant podpisał już umowę o współpracy z egipską grupą Mansour."

I tyle z obkładania się przez Viktora wazeliną...
    • kreinto Re: Build Your Dreams 08.01.25, 21:53
      bywalec.hoteli napisał:

> Jak sądzicie - uda im się zalać autami Europę i świat? Źródło: Infopigula.pl
      Chińczycy są ze swoimi autami na rynku polskim kilka miesięcy a w ujęciu rocznym za 2024 sprzedażą wyprzedzili m.in. takie marki z historią jak Citroen, Honda, Fiat, Subaru, Alfa Romeo, Mitsubishi, Land Rover, Mini, Jeep, Seat, które przez cały rok nie zdołały sprzedać tyle co Chińczycy.
      www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/chinskie-mg-lepsze-od-citroena-baic-od-alfy-romeo-a-omoda-od-subaru-mamy-pelne-dane-z/vlgjvmn
      • bywalec.hoteli Re: Build Your Dreams 09.01.25, 20:23
        kreinto napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
        >
        > > Jak sądzicie - uda im się zalać autami Europę i świat? Źródło: Infopigula
        > .pl
        > Chińczycy są ze swoimi autami na rynku polskim kilka miesięcy a w ujęciu roczny
        > m za 2024 sprzedażą wyprzedzili m.in. takie marki z historią jak Citroen, Honda
        > , Fiat, Subaru, Alfa Romeo, Mitsubishi, Land Rover, Mini, Jeep, Seat, które prz
        > ez cały rok nie zdołały sprzedać tyle co Chińczycy.
        > www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/chinskie-mg-lepsze-od-citroena-baic-od-alfy-romeo-a-omoda-od-subaru-mamy-pelne-dane-z/vlgjvmn

A jest gdzieś ranking sprzedaży za 2024 uwzględniający modele? Na razie nie udało mi się znaleźć
        • trypel Re: Build Your Dreams 09.01.25, 20:34
          Najlepiej sprzedające się marki samochodowe w Europie w 2024 roku:

1. Volkswagen – ponad 1 milion rejestracji, utrzymując pozycję lidera na rynku europejskim.

2. Toyota – 693 567 zarejestrowanych pojazdów, co stanowi wzrost o 11,4% w porównaniu do roku poprzedniego.

3. BMW – 574 919 rejestracji, z imponującym wzrostem o 9,5%, co pozwoliło marce awansować na trzecie miejsce, wyprzedzając konkurentów z segmentu premium.

4. Škoda – 561 009 zarejestrowanych samochodów, z 10,4% wzrostem sprzedaży.

5. Renault – 508 025 rejestracji, z niewielkim wzrostem o 0,8%.

6. Audi – 505 364 zarejestrowanych pojazdów, jednak z spadkiem sprzedaży o 8,5%.

7. Mercedes-Benz – 497 888 rejestracji, z minimalnym wzrostem o 0,4%.

8. Peugeot – 485 037 zarejestrowanych samochodów, co oznacza spadek o 3,4%.

9. Dacia – 427 032 rejestracje, z 2% wzrostem sprzedaży.

10. Kia – 413 327 zarejestrowanych pojazdów, ze spadkiem o 7,7%.

Największe wzrosty sprzedaży odnotowały:

Mitsubishi – wzrost o 58,1% w porównaniu do roku poprzedniego.

Volvo – wzrost o 37%.

Honda – wzrost o 35%.

Lexus – wzrost o 25,7%.

Największe spadki sprzedaży zanotowały:

Smart – spadek o 43%.

DS Automobiles – spadek o 26,1%.

MINI – spadek o 22,7%.

Ford – spadek o 17,9%.

Fiat – spadek o 13,4%.
          • bywalec.hoteli Re: Build Your Dreams 09.01.25, 23:23
            Trypel, chyba nie zrozumiałeś do końca. Pytałem:
            A jest gdzieś ranking sprzedaży za 2024 uwzględniający modele?
            Czyli ile sprzedało się Corolli, ile Octavii, ile Golfa itp.
            • bywalec.hoteli Re: Build Your Dreams 09.01.25, 23:59
              znalazłem sam.
              źródło:
              www.samar.pl/__/3/3.a/122456/3.sc/11/Rejestracje-samochod%C3%B3w-osobowych-i-dostawczych-w-grudniu-2024-roku.html?locale=pl_PL
            • trypel Re: Build Your Dreams 10.01.25, 07:04
              Oj przepraszam, taki nieuważny byłem
              o TOP 20 najlepiej sprzedających się modeli w Europie w 2024 roku w skróconej formie:

1. Dacia Sandero – 143 596 szt. (+16%)

2. Volkswagen Golf – 126 993 szt. (+43%)

3. Renault Clio – 114 623 szt. (+15%)

4. Volkswagen T-Roc – 111 381 szt. (0%)

5. Peugeot 208 – 107 097 szt. (+1%)

6. Škoda Octavia – 102 945 szt. (+25%)

7. Citroën C3 – 102 304 szt. (+50%)

8. Tesla Model Y – 101 181 szt. (-26%)

9. Toyota Yaris Cross – 99 694 szt. (+3%)

10. Toyota Yaris – 93 576 szt. (+10%)

11. Peugeot 2008 – 93 436 szt. (+11%)

12. Dacia Duster – 89 435 szt. (+3%)

13. Kia Sportage – 87 146 szt. (+13%)

14. Opel/Vauxhall Corsa – 87 102 szt. (-18%)

15. Ford Puma – 83 972 szt. (+9%)

16. Nissan Qashqai – 82 816 szt. (+13%)

17. Hyundai Tucson – 80 948 szt. (-2%)

18. Renault Captur – 80 778 szt. (+4%)

19. Fiat 500 – 79 546 szt. (+2%)

20. Volkswagen Polo – 78 932 szt. (+5%)
              • bywalec.hoteli Re: Build Your Dreams 10.01.25, 08:45
                Dziękuję Trypel. A masz takie zestawienie dla Polski?
                • trypel Re: Build Your Dreams 10.01.25, 08:53
                  Ale od stycznia do października
                  1. Toyota Corolla – 21 525 szt.

2. Škoda Octavia – 15 653 szt.

3. Toyota Yaris Cross – 12 890 szt.

4. Toyota Yaris – 11 857 szt.

5. Toyota C-HR – 11 724 szt.

6. Kia Sportage – 11 565 szt.

7. Hyundai Tucson – 10 720 szt.

8. Toyota RAV4 – 9 762 szt.

9. Dacia Duster – 8 029 szt.

10. Volkswagen T-Roc – 7 048 szt.

11. Škoda Kamiq – 6 500 szt.

12. Volkswagen Tiguan – 6 200 szt.

13. Renault Clio – 5 800 szt.

14. Ford Focus – 5 500 szt.

15. Opel Astra – 5 200 szt.

16. Peugeot 208 – 5 000 szt.

17. Nissan Qashqai – 4 800 szt.

18. Mazda CX-5 – 4 600 szt.

19. Hyundai i30 – 4 400 szt.

20. Kia Ceed – 4 200 szt.
                  • bywalec.hoteli Re: Build Your Dreams 10.01.25, 09:08
                    dzięki. To ciekawe, że w Europie najwięcej zeszło Dacii Sandero, której u nas nie ma na liście 20.
                    • trypel Re: Build Your Dreams 10.01.25, 09:17
                      Może się najlepiej pala i kupuje się je na sylwestra
                      • bywalec.hoteli Re: Build Your Dreams 10.01.25, 12:42
                        Aha. A to C8 ma drzwi przesuwne z tyłu?
                        • trypel Re: Build Your Dreams 10.01.25, 12:49
                          Ma z boku (nie odbieraj tego osobiscie) i to na guziczek.
                          • bywalec.hoteli Re: Build Your Dreams 10.01.25, 13:19
                            Tylne drzwi z boku - o to mi chodziło. Ja nie uważam zresztą klapy bagażnika za tylne, 5 drzwi.
                            A jak działa ten guziczek?
                            • trypel Re: Build Your Dreams 10.01.25, 13:31
                              Że otwiera się i zamyka na guziczek. Może zamknąć i otworzyć z miejsca kierowcy. Jest guziczek przy tylnych fotelach i oczywiście dla miłośników analogowych rozwiązań można ruszyć klamkę i też pójdzie.
                              • bywalec.hoteli Re: Build Your Dreams 10.01.25, 16:10
                                ale po naciśnięciu guziczka całe drzwi odsuwają się w pełni?
                                • trypel Re: Build Your Dreams 10.01.25, 16:15
                                  No tak
                                  I zamykają też same do końca
                                • trypel Re: Build Your Dreams 10.01.25, 16:16
                                  A jeszcze dziwniejsze że w 16 letnim w tym roku Francuzie to cały czas działa:)
                  • kreinto Re: Build Your Dreams 11.01.25, 10:50
                    trypel napisał:

> Ale od stycznia do października
                    "flagowy model brytyjsko-chińskiego producenta – MG HS – wyprzedził w rankingu rejestracji w Polsce takie modele, jak chociażby KIA Xceed, Skora Karoq czy Suzuki Vitara. Roczny wynik marki to w sumie 6763 rejestracji co oznacza, że każdego dnia roboczego rejestrowano w Polsce ponad 25 nowych MG"
                    • trypel Re: Build Your Dreams 11.01.25, 12:00
                      3771 od stycznia do listopada
                      I komu wierzyć
                      chinskiesamochody.pl/strefa-wiedzy/wyniki-sprzedazy-chinskie-samochody-polska?utm_source=chatgpt.com
                      • kreinto Re: Build Your Dreams 11.01.25, 12:52
                        trypel napisał:

> 3771 od stycznia do listopada
                        > I komu wierzyć
                        Nie mam pojęcia ale może chodzić o konstrukcję zdania, która jest dwuznaczna. Wynik liczbowy może oznaczać wynik całej marki.
                        • trypel Re: Build Your Dreams 11.01.25, 13:11
                          Tak może być. Ale niewątpliwie mają rozmach i dopiero startują

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka