Dodaj do ulubionych

Rektor w Lexsusie LM

06.01.25, 13:22
www.onet.pl/informacje/onetkujawskopomorskie/panstwowa-uczelnia-kupila-limuzyne-jej-ceny-zaczynaja-sie-od-700-tys-zl/sw91ym2,79cfc278
Według przedstawiciela uczelni koszty napraw i serwisu pozostałych aut "tylko w ostatnim roku sięgnęły niemal 20 tys. zł", więc trzeba było kupić nowe auta. Na potrzeby uczelni zakupujemy aktualnie pięć nowych aut, w tym trzy combivany, z czego dwa elektryczne, jeden furgon dostawczy oraz jedno hybrydowe siedmiomiejscowe auto osobowe marki Lexus – opisał rzecznik. Mamy nadzieję, że samochody te służyć będą uczelni przez co najmniej 10 lat.

Czy ja źle liczę, że zamiast tego lexa mogli kupić cztery dobre auta (albo coś bardziej potrzebnego szkole)? Ale cóż, może nie dość dobre, poszli w jakość, nie w ilość : )))
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 13:37
      Przeciez to za państwowe kupowali czyli niczyje.
      Co się mają przejmować.
      • nousecomplaining Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 13:49
        > Przeciez to za państwowe kupowali czyli niczyje.
        Nie niczyje, bo za nasze. Fajnie, czuję się pośrednim posiadaczem lexa LM.
        • trypel Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 13:58
          Myślisz że oni tak myślą że to Twoja kasa?
          • nousecomplaining Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 14:07
            > Myślisz że oni tak myślą że to Twoja kasa?
            Mam przekonanie graniczące z pewnością, że nie. BTW, ciekawe jak się dalej potoczy ta sprawa:

www.onet.pl/informacje/newsweek/zloty-zegarek-pasek-louis-vuitton-co-slychac-u-bylego-rektora-collegium-humanum/0b3zm8b,452ad802

Niezły rozmach i zasięg. Fajne tłumaczenie Hołowni i kolegi: "W podobnym tonie wypowiadał się Kobosko. Przyznał się do zaniesienia dokumentów na uczelnię, ale twierdził, że ani on, ani Hołownia nie podjęli studiów, a potem zapomnieli z nich zrezygnować. A oceny, które pojawiały się w uczelnianym systemie? Zapewne rektor wpisywał je z własnej inicjatywy."
    • bolo2002 Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 14:07
      Wydali na naprawy samochodów przez rok 20 tys zł. Teraz za jeden przegląd LM-a zapłacą tez 20 tys zł. Ale oszczędnosci?
    • bolo2002 Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 15:50
      Pan Rektor pewnie ma doktorat z Collegium Tumanum- i pewnie chciał poprzez tego Lexusa LM podnieść swoją wartość- bo jak wiadomo dyplom tej wybitnej uczelni nic nie daje-poza problemami.
      • nousecomplaining Re: Rektor w Lexsusie LM 07.01.25, 15:56
        Tu akurat się mylisz:
        pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Adamski_(zootechnik)
    • grzek Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 17:50
      Przypuszczam, że zakup był jakoś "ustawiony". Ciekawe jaki jest roczny koszt AC.
    • engine8t Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 17:51
      nastepny zazdrosny?
      • trypel Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 20:07
        Uczelnia nie mieści się nawet w pierwszej piedziesiatce polskich uczelni i chyba dopiero w dwustetce europejskich.
        Dno.
        A jednocześnie zamiast kasę wydać na lepszych wykładowców wydaje na coś kompletnie zbędnego.
        I to nie swoją kasę.
        Faktycznie to zazdrość
        • nousecomplaining Re: Rektor w Lexsusie LM 07.01.25, 16:09
          A tak w temacie rankingów uczelni, to powoli wstajemy z kolan 🤣
          wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/ranking-uczelni-2025-polska-pnie-sie-w-gore/
          • nousecomplaining Re: Rektor w Lexsusie LM 07.01.25, 16:10
            Ja wiem, że można ustawić kryteria nawet tak, że Politechnika Bydgoska będzie wyżej niż MIT, but anyway...
            • jackk3 Re: Rektor w Lexsusie LM 07.01.25, 17:00
              nousecomplaining napisał(a):

> Ja wiem, że można ustawić kryteria nawet tak, że Politechnika Bydgoska będzie w
              > yżej niż MIT, but anyway...
              Wg Ciebie powinno być odwrotnie?
              • nousecomplaining Re: Rektor w Lexsusie LM 07.01.25, 19:11
                > Wg Ciebie powinno być odwrotnie?
                Chyba nie rozumiem pytania.
    • wislok1 Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 18:17
      Panstwowe czyli niczyje

Nie placili z wlasnej kasy
    • qqbek Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 22:15
      Fura fajna, ale "dudowóz" dla rektora można przyzwoity kupić za 1/2 tej ceny.
      • trypel Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 22:20
        Jedno mi się nie zgadza. Ten LM jest w 2 wersjach - 4 osobowej za 700 i 7 osobowej poniżej 600
        W artykule jest ze wydali 700 ale mają 7 miejsc.
        Jak szukali komfortowego vana to może mają jakiś w tym ukryty cel. A wtedy już ta cena to tylko caravella x2 :)
        • qqbek Re: Rektor w Lexsusie LM 06.01.25, 22:27
          trypel napisał:

> Jedno mi się nie zgadza. Ten LM jest w 2 wersjach - 4 osobowej za 700 i 7 osobo
          > wej poniżej 600
          > W artykule jest ze wydali 700 ale mają 7 miejsc.

Eee - nigdy nie konfigurowałeś auta kosztującego "bazowo" 100, żeby skończyć na "prawie 200"?

> Jak szukali komfortowego vana to może mają jakiś w tym ukryty cel. A wtedy już
          > ta cena to tylko caravella x2 :)

Buzz-a mogliby kupić - nie dość, że zeroemisyjny, to i połowę tańszy (a ta dłuższa wersja ma dość miejsca dla 7).
          Zasięg nie powala (460 km WLTP, więc realnie gdzieś z 350), ale przecież nie będzie tym rektor dalej niż do Warszawy/Gdańska na lotnisko jeździł.
    • bywalec.hoteli Re: Rektor w Lexsusie LM 07.01.25, 11:09
      Głupota, rektor-kacyk myśli że jest królem-szejkiem.
    • bywalec.hoteli Re: Rektor w Lexsusie LM 07.01.25, 16:23
      Coś mu się pomyliło. Lexus to samochód dla lektora. Rektor powinien kupić sobie Rex-usa :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka