Dodaj do ulubionych

Nowa Ameryka

20.01.25, 10:02
Hameryka ma nowego -starego prezydenta od dziś 20.01.2025. Nie starego-tylko bardzo starego, o wiele za starego-patrz na poprzednika.
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 12:07
      Lubię cię bolo bo jesteś największym naiwniakiem na tym forum. Myślisz ciągłe, że zmienisz świat. Dzisiaj o 18 ma się rozpocząć ta uroczystość. Trump jest młodszy od Bidena. Musisz przez parę lat z tym żyć😂
      • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 12:20
        > Myślisz ciągłe, że zmienisz świat.

Jest dokładnie odwrotnie: bolowi wydaje się, że zatrzyma zmieniający się świat w realiach, które pamięta z własnej młodości (o ile wierzyć jego deklaracjom co do wieku, bo to mitoman przecież).

> Trump jest młodszy od Bidena.

Trump zostanie dzisiaj najstarszym prezydentem w historii USA w momencie objęcia urzędu.
        • trypel Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 12:26
          Widać nie stać go jeszcze na emeryture. Tak jak mojego tescia (74 w tym roku i pelny etat wciaz)
          • bywalec.hoteli Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 13:41
            Nie każdy chce być na emeryturze. Dla części osób ich robota to ich życie.
            • trypel Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 13:53
              Oczywiście. Żartowałem. Tesc się od 9 lat odgraża że odejdzie ale na razie bez pracy nie umie.
              • trypel Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 13:53
                Ale może Trump ma tak samo ;)
                • bywalec.hoteli Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 14:09
                  Może boi się teść, że jak przestanie pracować (rozumiem, że lekarz), to umrze.
                  • trypel Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 14:35
                    A może lubi to co robi
                    • bywalec.hoteli Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 15:02
                      Na pewno lubi to co robi, skoro mu się chce w wieku 74 la. Może to i to :)
                      • waga173 Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 15:58
                        A ja mam 84 lata i pracuje na pelen etat. Kontrolera jakosci. W burdelu.
                        • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 16:07
                          Oj waga, waga... Bujać to my, nie nas. Nikt z twoją tuszą nie dożywa 84 ;-)
                          • waga173 Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 18:31
                            vogon.jeltz napisał:

> Oj waga, waga... Bujać to my, nie nas. Nikt z twoją tuszą nie dożywa 84 ;-)

Czyli nie wierzysz tylko w to ze mam 84 lata a w reszte wierzysz?
                            • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 20.01.25, 19:45
                              Bez zastrzeżeń. Nie jesteś bolo, nie dałbyś rady tego zmyślić.
            • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 21.01.25, 16:08
              Nie każdy chce być na emeryturze. Dla części osób ich robota to ich życie.
              ----
              Współczuję. Ja mam 59 i jestem już na emeryturze.
              Śpię jak dziecko.
      • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 21.01.25, 09:07
        Mnie to zupełnie nie przeszkadza-a co do naiwności-to odpowiadam, żeby być naiwnym- trzeba być głupim. Widziałes ten teatr Trumpka. To całe przemówienie-to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Teatr starego aktora. Zapowiedzi, których nigdy nie zrealizuje. Oba stare dziady i tyle. Ułaskawił 1500 tych , których sam wysłał na Capitol i zapowiedział koniec Zielonego ładu i elektromobilnosci/a co na to 2-gi wariat-Musk z gestem Sieg Heil !/ . Szopka Kolego-taka szopka pod publikę- czyli w stylu amerykańskim. I pamietaj-To nie jest Trump tylko Drump- po dziadku z Bawarii i babci z Szkocji. Taki to on prawdziwy Amerykanin.
      • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 21.01.25, 09:09
        Tez Cie lubię- ale delikatnie zwracam uwagę- ze moje imię pisze sie dużą literą-bo to imię własne. czyli Bolo a nie bolo. pozdrawaiam
      • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 21.01.25, 09:15
        Żeby być naiwnym -trzeba być głupim. A Bolo pisze się z dużej litery , bo to tzw. imię własne. A co do obu panów-to powtórzę- dwa stare dziady. Tyle, że Trumpek narcyz nawiedzony -. Widziałem tę inaugurację-teatr zamiast rzeczywistości . Jestem pewien, że mózg mu sie lasuje od pewnego czasu-zniesie zielony ład i elektromobilnośc, a na swiecie sa tylko 2 płcie . Kanał Panamski jest amerykański, Canada i Grenlandia też. Moja płęta: na Wschodzie jest psychopata-Na Zachodzie mamy wariata. Smacznego !
      • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 21.01.25, 14:17
        Kolego-a dlaczego tylko przez parę lat-max 4 lata . Trumpek jest młodszy od Bajdena o 2 lata raptem-w tym wieku to tej róznicy prawie nie ma . Ciekawe-czy ten młodszy, ale niezrównoważony narcyz smarowany opalaczem i farbowany na złoto- to cokolwiek mądrego w trakcie 4-letniekj kadencji zrobi. Bo wymyślać niestworzone pomysły to każdy potrafi. Podobno ma zlikwidować elektromobilność-i co na to kierowcy elektryków i co na to Musk-koleś równie nawiedzony jak sam prezydent. Porozmawiajmy ca kilka m-cy-jak ten duet zacznie wdrażac swoje wyimaginowane pomysły. Przecież Musk ma byc ministrem d/s odchudzania Ameryki.
        • nousecomplaining Re: Nowa Ameryka 21.01.25, 14:56
          > Musk ma byc ministrem d/s odchudzania Ameryki.
          Dobór tych ludzi, którzy będą rządzić tak potężnym krajem, nie wróży niczego dobrego. Ścisłe powiązanie oligarchów "krzemowych" z władzą też nie. To już było przerabiane w Europie i kończyło się faszyzmem. Rzymski gest poddańczy Muska może i był zabawny dla niego, ale wcale zabawny nie jest. Imperium chce nim zostać za wszelką cenę, kosztem peryferiów, brutalnie jeśli trzeba.
        • hrasier_2 Re: Nowa Ameryka 21.01.25, 17:49
          bolo2002 napisał:

> Kolego-a dlaczego tylko przez parę lat-max 4 lata . Trumpek jest młodszy od Baj
          > dena o 2 lata raptem-w tym wieku to tej róznicy prawie nie ma . Ciekawe-czy te
          > n młodszy, ale niezrównoważony narcyz smarowany opalaczem i farbowany na złoto-
          > to cokolwiek mądrego w trakcie 4-letniekj kadencji zrobi. Bo wymyślać niestwor
          > zone pomysły to każdy potrafi. Podobno ma zlikwidować elektromobilność-i co na
          > to kierowcy elektryków i co na to Musk-koleś równie nawiedzony jak sam prezyde
          > nt. Porozmawiajmy ca kilka m-cy-jak ten duet zacznie wdrażac swoje wyimaginowa
          > ne pomysły. Przecież Musk ma byc ministrem d/s odchudzania Ameryki.
          A to nigdy niewiadomo ile. Trump schudł i nie farbuje już włosów, co wychodzi na korzyść. A co będzie dalej jedynie Bóg wie.
          • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 22.01.25, 10:33
            Złożyłem propozycję obu nawiedzonym -kolegom miliarderom. Podobno Elon zamierza zbudowac miasto na Marsie- to najlepiej niech we dwóch wsiada w tego Spaceka i założą tam miasto. Na ziemi zrobi natychmiast spokojniej. A jakby chcieli wracać-bo zabrakło krwistych steków- to niech ten Spacek znów wybuchnie .
    • wislok1 Deportacje Polakow na start 20.01.25, 17:16
      www.fakt.pl/polityka/polacy-w-usa-drza-o-przyszlosc-trump-ich-wyrzuci-z-kraju-glos-prawnika/dr1fgcx
      W nagrode za glosowanie na trumpka
      zwolennicy kaczej partii i trumpka zostana deportowani do PL

Engina to nie obejmie....

• waga173 Re: Deportacje Polakow na start 20.01.25, 17:39
        Tylko obywatele maja prawo glosowac.
        • wislok1 Trzeba wyjasnic 20.01.25, 18:16
          Oni glosowali w Chicago w konsulacie na kacza partie zawsze.
          na dudusia---....

Dla nich kaczor i trumpek to w sumie 1 osoba, tylko w 2 panstwach...

Mozliwe, ze teraz trumpek ich wypier... do PL w nagrode....

Natmiast engine i reszta Polakow z obywatelstwem w wiekzosci glosowala na trumpka, choc trumpek oglaszal, ze nielegalnych wywali na zbity pysk z USA;...
          Liczyli, ze Polakow to nie obejmie, bo trumpek to przeciez najlepszy kolega kaczora

Kazdy z tych legalnych zna sporo nielegalnych...

A teraz bek
      • hrasier_2 Re: Deportacje Polakow na start 20.01.25, 17:53
        wislok1 napisał:

> www.fakt.pl/polityka/polacy-w-usa-drza-o-przyszlosc-trump-ich-wyrzuci-z-kraju-glos-prawnika/dr1fgcx
        > W nagrode za glosowanie na trumpka
        > zwolennicy kaczej partii i trumpka zostana deportowani do PL
        >
        > Engina to nie obejmie....
        >
        > Mógłbyś czasami coś przeczytać, zanim bzdury napiszesz.
        • wislok1 Re: Deportacje Polakow na start 20.01.25, 18:20
          Wyjasnilem powyzej

Generalnie te deportacje to jest totalny absurd, bo w USA bezrobocia nie ma, firmy szukaja desperacko pracownikow...

Wywalajac tych nielegalnych robi sie pokazowke dla idiotow, ze trumpek sie martwi o zwyklego Amerykanina, co pracuje za niska pensje...
          A pracuje wedlug trumpka za niska, bo go okradaja nielegalni imigranci...
          Jak sie wywali nielegalnych, to dopiero nie bedzie rak do pracy, a za proste prace i tak nikt nie bedzie wiecej placil...

Ale ciemny lud te brednie kupil...
          • waga173 Re: Deportacje Polakow na start 20.01.25, 18:28
            Moglbys czasami cos poczytac i pomyslec zanim napierdolisz bzdur.
            • wislok1 Re: Deportacje Polakow na start 20.01.25, 19:48
              Napisalem tylko fakty

Jak ty wierzysz w bajki trumpka , to jest twoj problem
              • waga173 Re: Deportacje Polakow na start 20.01.25, 20:54
                wislok1 napisał:

> Napisalem tylko fakty
                >
                > Jak ty wierzysz w bajki trumpka , to jest twoj problem

Trump nie bedzie lapal i deportowal pracujacych tam Polakow ktorzy przyjechali tam legalnie tylko im sie spodobalo i zapomnieli wyjechac. Bedzie lapal przeroznej masci gangsterow alfonsow czy handlarzy dziecmi ktorzy tam przedostali sie przez granice ktora Trump budowal za pierwszej kadencji a Kamala szeroko otworzyla.
                Zauwazylem ze najlepiej na rzadzeniu Ameryka znaja sie fryzjerzy i taksowkarze. Skoro piszesz na forum motoryzacyjnym to pewnie jestes taksowkarzem.
                • nousecomplaining Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 15:29
                  > Bedzie lapal przeroznej masci gangsterow alfonsow czy handlarzy dziecmi ktorzy tam przedostali sie przez granice ktora Trump budowal za pierwszej kadencji a Kamala szeroko otworzyla.
                  Jaaasne. "A pan to skąd? Aaaa, z Polski, naszego największego sojusznika i przyjaciela, nie ma się pan czego obawiać, zawsze jest tu pan mile widziany". Ja prdle, serio takie w takie naiwne pierdy wierzysz, czy może to ironiczne było (mam nadzieję)? Za I kadencji Trumpa bezwzględnie wypierdalali jak leci, ponad milion, do Meksyku odsyłali ludzi, którzy żyli w USA prawie od urodzenia i nie znają hiszpańskiego, to była dla nich tragedia. Teraz jest 11 mln "bez papierów" potencjalnie do wypierdolenia, taki engine papiery pewnie ma, ale ilu Polaków nie? A jak DT chce przywrócić ten wielki przemysł do rozkwitu, to kto mu będzie w tych fabrykach zapierdalał? No chyba że rdzenni, zawsze ich można przymusowo do roboty wysłać, i tak chuja podskoczą.
                  • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 15:43
                    > A jak DT chce przywrócić ten wielki przemysł do rozkwitu, to kto mu będzie w tych
                    > fabrykach zapierdalał?

No jak to kto? White trash z pasa rdzy, LOL. A jak się któremuś coś stanie - bo oczywiście nie można ograniczać kapitalistów takimi komunistycznymi wymysłami jak BHP czy ubezpieczenia zdrowotne - to mu się przepisze opiaciki i po krzyku.
                  • waga173 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 16:37
                    Jak te chicagowskie Polaki pisiory tam siedza nielegalnie bo nie dali sobie rady wyrobic legalnego pobytu to za sama glupote tez bym ich stamtad wypierdolil.
                  • wislok1 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 17:37
                    Dokladnie wlasnie tak
                    • wislok1 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 17:40
                      Zmiana szczytu w USA

pl.wikipedia.org/wiki/Denali

Juz nie ma Denali, jest stara nazwa

trumpek po chamsku naplul w twarz wszystkim Indianom, bo Denali to nazwa indianska

Indian deporotwac nie bedzie, ale na pewno im zabierze kase, przywileje i bedzie traktowal ostro z buciora
                      • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 17:47
                        > trumpek po chamsku naplul w twarz wszystkim Indianom, bo Denali to nazwa indianska

No weź, wislok, w porównaniu do innych odpałów Trumpa jest kompletnie bez znaczenia jak będzie się nazywała jakaś góra na kompletnym zadupiu. Ruscy też nazywają Königsberg "Kaliningrad", a Brytole na Kanał LaManche mówią "English Channel".
                        • wislok1 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 19:18
                          Nie do konca tak, bo Obama chcial dowartosciowac Indian i pokazac im, ze USA to jest takze ich panstwo i ze beda sprawiedliwie traktowani....

W koncu to Indianie sa rdzenna ludnoscia USA....

trumpek im pokazuje, ze sa nikim, zerem, dnem, glupimi malpami i ze bedzie ich butowal...
                          To samo mysli o murzynach i latynosach
                          Ci co na niego glosowali z tych grup sa idiotami

Po dziadku to germanski rasista
                          • wislok1 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 20:17
                            trumpek dzisiaj wywalil z roboty generala, ktory go krytykowal...

Ten general jasno mowi, ze germanski trumpek to czysty faszysta....

Trump niejednokrotnie twierdził, że Hitler robił też dobre rzeczy.
                            businessinsider.com.pl/wiadomosci/byly-czlowiek-trumpa-nazywa-go-faszysta-spelnia-slownikowa-definicje/6jjnss7

A teraz jeszcze germanski afrykaner Musk hajluje....
                            wiadomosci.onet.pl/politico/niech-bedzie-przeklety-gest-elona-muska-wywoluje-wscieklosc-w-europie/5kl4hdb
                            • wislok1 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 21:06
                              Musk sie potem idiotycznie tlumaczyl, trumpek sie nie tlumaczy, bo uwaza sie za Pana Boga...

TO pokazuje , co w nich siedzi,
                              takie gesty , idiotyczne decyzje jak z Denali....

To jest BARDZO niebezpieczna ekipa dla swiata, takze dla PL,

SLEPY tego tylko nie widzi
                              • trypel Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 21:21
                                Idiotyczne to jest zmieniać po 120 latach nazwę góry, bo i tak każdy do dzisiaj włącznie znal nazwę McKinley a Denali to jest model chevroleta
                                • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 22:43
                                  > i tak każdy do dzisiaj włącznie znal nazwę
                                  > McKinley a Denali to jest model chevroleta

Dalej we Wrocławiu mówią "na maja"?
                                  • trypel Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 22:45
                                    Co tydzień parkujemy na 1 maja
                                    I idziemy stamtąd na spacer:)
                • donvito52 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 20:43
                  waga173 napisał:

> wislok1 napisał:
                  >
                  > > Napisalem tylko fakty
                  > >
                  > > Jak ty wierzysz w bajki trumpka , to jest twoj problem
                  >
                  > Trump nie bedzie lapal i deportowal pracujacych tam Polakow ktorzy przyjechali
                  > tam legalnie tylko im sie spodobalo i zapomnieli wyjechac. Bedzie lapal przeroz
                  > nej masci gangsterow alfonsow czy handlarzy dziecmi
                  ktorzy tam przedostali sie
                  > przez granice ktora Trump budowal za pierwszej kadencji a Kamala szeroko otworz
                  > yla.
                  > Zauwazylem ze najlepiej na rzadzeniu Ameryka znaja sie fryzjerzy i taksowkarze.
                  > Skoro piszesz na forum motoryzacyjnym to pewnie jestes taksowkarzem.

Musiałem skoczyć na kibel bo mało się ze śmiechu nie posrałem.
                  Dorwą tych co najłatwiej dorwać. Czyli tych co mają stały adres, stałą pracę, konto w banku, dziecko w przedszkolu czy w szkole.
                  Czyli, góralu wracaj do hal. Bo jak złapią to nie zdążysz spieniężyć tego domu, biznesu czy co tam posiadasz.
                  • donvito52 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 20:54
                    donvito52 napisał:

>
                    > Musiałem skoczyć na kibel bo mało się ze śmiechu nie posrałem.
                    > Dorwą tych co najłatwiej dorwać. Czyli tych co mają stały adres, stałą pracę, k
                    > onto w banku, dziecko w przedszkolu czy w szkole.
                    > Czyli, góralu wracaj do hal. Bo jak złapią to nie zdążysz spieniężyć tego domu,
                    > biznesu czy co tam posiadasz.
                    >
                    Ups ... wyszło, że cieszę się z czyjegoś nieszczęścia, bo dla kogoś kto przez dekady tam ( w USA ) pracował, dorabiał się, ułożył swoje życie deportacja będzie końcem świata. Więc ... NIE, nie cieszę się, żal mi ich.
                    Poza tym jak wrócą do PL to wzmocnią elektorat Narodowo-Socjalistyczny ( PiS ) lub Konfiturację ;) a tego nie chciałbym.
                  • waga173 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 22:38
                    donvito52 napisał:

> Musiałem skoczyć na kibel bo mało się ze śmiechu nie posrałem.
                    > Dorwą tych co najłatwiej dorwać. Czyli tych co mają stały adres, stałą pracę, k
                    > onto w banku, dziecko w przedszkolu czy w szkole.
                    > Czyli, góralu wracaj do hal. Bo jak złapią to nie zdążysz spieniężyć tego domu,
                    > biznesu czy co tam posiadasz.

Musialem zeskoczyc z kibla bo ze smiechu sie tak zesralem ze zrobila sie w nim dziura.
                    Zeby miec dom, biznes, konto w banku, prawo jazdy itd, nie musisz miec obywatelstwa ale musisz miec pozwolenie na staly pobyt. A nie pomyslales ze najprosciej to jest wylapac i deportowac tych co maja nieamerykanskie nazwiska? Na przyklad Brzezinski albo Trump czy Musk.
                    • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 22:46
                      > deportowac tych co maja nieamerykanskie nazwiska?

Wiem, że szydera, ale - nie ma czegoś takiego jak "nieamerykańskie nazwiska". Chyba że wykluczymy wszyskich, którzy nie nazywają się Napruty Bizon i Orle Guano.
                      • waga173 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 22:59
                        Szydera. Ale ja lubie ogladac filmy od deski do deski lacznie z czytaniem "czolowki" czy "tylowki". Dawno temu zauwazylem ze w starych filmach amerykanskich 99 procent nazwisk jest "amerykanskich" a w nowych 99 procent jest "nieamerykanskich". No moze z tymi procentami przesadzilem ale ja juz tak mam:)

• bywalec.hoteli Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:02
                          W trójce "Metro"-"Goldwyn"-"Mayer" 100% nazwisk jest nieamerykańskich
                          • trypel Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:04
                            A 33% jest nawet komunikacyjnych
                          • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:06
                            Weinstein i Spielberg też jakby bliskowschodnie czy cuś...
                            • waga173 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:22
                              Czyli co, zgadzacie sie? Bo zeby poprzec prawidlowo moja teze musialbym znalezc film z lat powiedzmy 40-tych i jego remake z lat dwudziestych tego wieku i porownac "list of cast and crew" ale mi sie nie chce.
                              • trypel Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:32
                                Uprościłem tylko do obsady co nie daje pełnego obrazu ale zrobiłem za Ciebie, to znaczy moja ulubienica zrobiła
                                Przykładem amerykańskiego filmu z lat 40., który doczekał się remake'u w ostatnich 20 latach, jest "Gasnący płomień" ("Gaslight") z 1944 roku. Oryginalny film został wyprodukowany w 1944 roku, a jego remake, zatytułowany "Gaslight", powstał w 2020 roku.

"Gasnący płomień" (1944):

Ingrid Bergman jako Paula Alquist Anton

Charles Boyer jako Gregory Anton

Joseph Cotten jako Brian Cameron

Angela Lansbury jako Nancy

May Whitty jako Miss Thwaites

Barbara Everest jako Elizabeth

Emil Rameau jako Maestro Guardi

Edmund Breon jako Generał Huddleston

Halliwell Hobbes jako Pan Mufflin

Tom Stevenson jako Williams

Heather Thatcher jako Lady Dalroy

Lawrence Grossmith jako Lord Dalroy

Jakob Gimpel jako Pianista

"Gaslight" (2020):

Chloë Grace Moretz jako Paula Alquist Anton

Alexander Skarsgård jako Gregory Anton

Michael Shannon jako Brian Cameron

Anya Taylor-Joy jako Nancy

Vanessa Redgrave jako Miss Thwaites

Julie Walters jako Elizabeth

Jonathan Pryce jako Maestro Guardi

Jim Broadbent jako Generał Huddleston

Derek Jacobi jako Pan Mufflin

Bill Nighy jako Williams

Imelda Staunton jako Lady Dalroy

Charles Dance jako Lord Dalroy

Lang Lang jako Pianista

Obie wersje filmu opowiadają historię Pauli, która poślubia Gregory'ego i zamieszkuje z nim w domu swojej ciotki. Gregory stopniowo manipuluje Paulą, próbując doprowadzić ją do szaleństwa, aby ukryć swoje mroczne sekrety.
                                • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:45
                                  > jego remake, zatytułowany "Gaslight", powstał w 2020 roku

Nie ma takiego filmu
                                  • trypel Re: Deportacje Polakow na start 22.01.25, 05:45
                                    Chcesz powiedzieć że mnie ejaj oszukała?
                                    To już i tego się od ludzi nauczyła?
                                    • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 22.01.25, 10:39
                                      > Chcesz powiedzieć że mnie ejaj oszukała?
                                      > To już i tego się od ludzi nauczyła?

Najwyraźniej. W dodatku w nieistniejącym rimejku 3/4 aktorów to Brytyjczycy (swoją drogą, film z TAKĄ obsadą nie przeszedłby niezauważony)
                                      • trypel Re: Deportacje Polakow na start 25.01.25, 10:35
                                        Swoją drogą zaczyna się uczyć od ludzi. Zaczyna celowo oszukiwać
                                • waga173 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:55
                                  Trypel, film Polanskiego "Pianista" mialem przyjemnosc obejrzec jak tylko go zaczeli pokazywac w kinach i akurat bylem wtedy w USA. Ludzie zawsze pod koniec filmu wstaja i wychodza i nikt nie czyta "napisow". Tym razem bylo zupelnie inaczej. Nikt nie wstal, CALA widownia w ciszy i skupieniu siedziala wpatrzona w napisy do samego konca. Zaczeli wstawac i wychodzic jak zapalily sie swiatla. Nigdy przedtem ani potem czegos takiego nie spotkalem.
                                  • trypel Re: Deportacje Polakow na start 22.01.25, 05:57
                                    Możesz pójść na film polski Lawa. Spotka Cie odmienne doświadczenie bo większość wyjdzie po pół godzinie a najdzielniejsi doczekają prawie do końca.
                              • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:32
                                > musialbym znalezc film z lat powiedzmy 40

Ale jak zamierzałbyś wykazać, że nazwiska na liście płac tego filmu są amerykańskie?
                                • waga173 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:45
                                  Ja tylko chcialem porownac nazwiska, a czy cos wykazalem czy nie, pozostawic Waszej "intligencji".
                                  • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:50
                                    > Ja tylko chcialem porownac nazwiska

Ale jakie nazwiska? Nawet nie wiedziałbyś, czy to prawdziwe. Czy Monroe to amerykańskie nazwisko? A Mortenson? Czy Pola Negri jest wystarczająco amerykańska? A Apolonia Chałupiec?
                                    • waga173 Re: Deportacje Polakow na start 21.01.25, 23:59
                                      Czekam kiedy zmienisz nick na crannmer2.
                                      • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 22.01.25, 00:06
                                        > Czekam kiedy zmienisz nick na crannmer2

Ależ wy nie lubicie konkretów i szczegółów...
                                        • waga173 Re: Deportacje Polakow na start 22.01.25, 00:31
                                          vogon.jeltz napisał:

> > Czekam kiedy zmienisz nick na crannmer2
                                          >
                                          > Ależ wy nie lubicie konkretów i szczegółów...

Czy to przypadkiem nie byla Twoja Zofija co dala ogloszenie "Encyklopedie sprzedam, niepotrzebna, maz wie wszystko zwlaszcza konkrety i szczegoly"?
                                          • vogon.jeltz Re: Deportacje Polakow na start 22.01.25, 10:41
                                            > Czy to przypadkiem nie byla Twoja Zofija co dala ogloszenie "Encyklopedie
                                            > sprzedam, niepotrzebna, maz wie wszystko zwlaszcza konkrety i szczegoly"?

Przeciwnie, dostałem od niej koszulkę: I don't need Google, my wife knows everything.
    • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 25.01.25, 09:57
      A ja na okoliczność -tej nowej trampkowej Hameryki- to wczoraj juz narabałem dużo drewna a dzis zlewam złote wino na cichą fermentację. Złote - pod kolor narcyza z Hameryki- no i z jabłek . Ktoś powie- jak to z jabłek złote wino- tak dokładnie wyszło złote-wystarczyło dodać trochę kurkumy. I tak bedę czcił złote włosy nowego-starego Trumpka.
      • hrasier_2 Re: Nowa Ameryka 25.01.25, 17:44
        I superowo Jest sobota trza się napić. Za Bążura pijmy polskie wino. Zdrówko Bolo.
        • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 09:05
          Ja pije i w niedzielę -jak mam co dobrego albo ochote. Póki co to zrobiłem 3 różne wina domowe: z moich winogron-typu madera, jabłkowo-aroniowe-czerwone i jabłkowo -kurkumowe -złote -Trumpkowe. No i za chwilę zrobię vermut domowy na ziołach prowansalskich -ot tak z nudów . W kwietniu juz upały-a tu serwujemy vermucik z lodem i cytryna na ochłodę. Moje wina wszystkie - 16-17 Volt oczywiscie. To sie czuje.
          • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 10:45
            Napój jabłkowo kurkumowy... nie nazywaj go winem. Gratuluję kreatywności ale proszę...to nie wina.
            Nalewki.
            • trypel Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 10:55
              Mnie ciekawi jak on te 16-17% osiąga skoro droższe przestają pracować powyżej 12-13%, chyba że coś dolewa od siebie
              • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 11:03
                > Mnie ciekawi jak on te 16-17% osiąga skoro
                > droższe przestają pracować powyżej 12-13%

Normalnie, na dwóch gaźnikach.
              • trypel Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 11:16
                Drożdże oczywiście- cholerny telefon
            • waga173 Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 12:41
              jeepwdyzlu napisał:

> Napój jabłkowo kurkumowy... nie nazywaj go winem. Gratuluję kreatywności ale p
              > roszę...to nie wina.
              > Nalewki.
              >
              A czy napoj zrobiony tak samo jak wino z winogron, tylko ze z czeresni, malin albo owocow dzikiej rozy to wino czy nalewka? Bez dodawania alkoholu.
              • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 12:51
                To jabol.
                • waga173 Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 13:06
                  vogon.jeltz napisał:

> To jabol.

Jak zrobiony przez Bola to jabol.
                  • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 14:17
                    Jak zrobiony przez bola to jabolo.
              • trypel Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 13:16
                W sensie prawnym to nie wino :) ale można to określić mianem wino owocowe.
                Tak jak ormianski Ararat to nie koniak mimo że koniak :)
                • waga173 Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 13:26
                  Ze to nie jest wino to rozumiem.

www.youtube.com/watch?v=Ov0Vi8OyWGk
              • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 14:05
                A czy napoj zrobiony tak samo jak wino z winogron, tylko ze z czeresni, malin albo owocow dzikiej rozy - to wino?

Nie. Te owoce mają za mało cukru. Jak dosypyjesz cukier, dodajesz drożdże - to masz inny proces. Inny niż w winie z winogron. Polecam wizytę w winnicy.
                • waga173 Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 15:23
                  Polacy swietsi od papieza. Za angielska wikipedia:

Although most wine is made from grapes, it may also be made from other plants. (See fruit wine.)
                • trypel Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 15:43
                  Czereśni akurat mają cukru tyle co winogrona
                  A poza tym pytanie czy wino robimy na dzikich drożdżach czy dodawanych
                  • waga173 Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 15:56
                    Jak przyjedziesz do mnie to Cie poczestuje winem z czeresni. A jak przyjedzie Jeep to otworze butelke z napisem Napoj zrobiony tak samo jak wino z winogron tylko ze z czeresni:)

Zawracaja dupe podzialami win na czerwone rozowe biale, polslodkie slodkie wytrawne a same kolory maja jeszcze podkolory i merloty pinonuary, malbeki sherry amontillado i wermuty, a mnie wystarczy moj wlasny podzial na tylko dwie kategorie: dobre i bardzo dobre.
                    • trypel Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 16:37
                      Bardzo dobre to jest to co nie tylko jest dobre ale i tanie?
                      • waga173 Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 16:44
                        Dobre i tanie to sie raczej wyklucza, czego dowodem jest taniarada.
                    • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 18:51
                      Waga twoje podzialy mam w dupie. Z czereśni nie produkuje się win. Koniec kropka. Wiki chuj wie na ten temat.
                      Po co spieramy sie o rzecz oczywistą? Wino jest z winogron.

Normalnie jak 7latki...
                      • engine8t Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 19:43
                        jeepwdyzlu napisał:

> Waga twoje podzialy mam w dupie. Z czereśni nie produkuje się win. Koniec krop
                        > ka. Wiki chuj wie na ten temat.
                        > Po co spieramy sie o rzecz oczywistą? Wino jest z winogron.
                        >
                        > Normalnie jak 7latki...
                        >

A nasze PRL owskie "japcoki" z jablek to nie byly wina?
                        • engine8t Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 19:57
                          O znalazlem..
                          EU jak zwykle wszytko na ustalone przepisami LOL

"In the European Union, wine is legally defined as the fermented juice of grapes"
                          • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 09:33
                            > EU jak zwykle wszytko na ustalone przepisami LOL

To m.in. po to, byś nie mógł nazywać gównianej amerykańskiej berbeluchy "whisky".
                            • bigimax4444 Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 12:20
                              Whisky gamoniu to nazwa rodzaju alkoholu ,jak wino
                            • engine8t Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 18:41
                              vogon.jeltz napisał:

> > EU jak zwykle wszytko na ustalone przepisami LOL
                              >
                              > To m.in. po to, byś nie mógł nazywać gównianej amerykańskiej berbeluchy "whisky
                              > ".

O to ty nie wiesz ze w USA nazywamy ta berbeluche Whiskey a nie Whisky?
                              I podobno wcale az taka gowniana nie jest.
                              Zapytaj tutaj kto lubi amerykanskie Whiskey i sie moze okazac ze znow nie masz racji.
                              O, Waga na pewno nie z jednej butlki i w niejednym barze z niejdnej szklanki Whiskey pil i wie co dobre...

Juz ni ewspomne ze jesli chodzi i popularnosc w filmach to nic sie nie rowna amerykanskiej whiskey
                              Pokaz mi gdzie w jewropie w barze i zamawia sie whisky nie na kieliszki a na butelki?
                              • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 19:23
                                > O to ty nie wiesz ze w USA nazywamy ta
                                > berbeluche Whiskey a nie Whisky?

Wiem doskonale. U siebie możecie nawet nazywać ją Susan. Ale na rynku europejskim nie moglibyście sprzedawać jej jako whisky.

> I podobno wcale az taka gowniana nie jest

W sumie ja też lubię Jacka. Ale jednak do dobrego szkockiego single malta to on startu nie ma.

> Juz ni ewspomne ze jesli chodzi i
                                > popularnosc w filmach to nic sie nie rowna
                                > amerykanskiej whiskey

A to też się zmienia w miarę, jak platformy udostępniając produkcje z całego świata podminowują pozycję amekerykańskiego mainstreamowego kina (które, swoją drogą, od dawna pożera swój własny ogon).

> Pokaz mi gdzie w jewropie w barze i zamawia
                                > sie whisky nie na kieliszki a na butelki?

Nigdzie nie zamawia się na kieliszki. Whisky pije się że szklanek.
                                • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 19:44
                                  W sumie ja też lubię Jacka. Ale jednak do dobrego szkockiego single malta to on startu nie ma.
                                  ----
                                  Mam kilka niezłych SMów ale i tak na codzień nalewam sobie Nr5.

To nie kwestia braku startu, to kwestia pijalności. Na single malty snobują się dyletanci. Może kilku procentom to smakuje. Czesto malty są nie do.picia. Za ostre, za torfowe zbyt morskie. Przed wojną NIKT nie pijał maltów. Same blendy. Chivas 10 i 18 to są do dziś poziomy niedostepne dla tych owcojebców z wysp. Więc te Twoje madrości... wywołuja u mnie uśmiech politowania. Nic lepszego niz dobry bourbon (i tak, Jack Daniels to też burbon mimo że to Tennesy whiskey) - nie istnieje. Może dobry szkocki blend. Ale blend. Złagodzony.
                                  • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 20:37
                                    > Na single malty snobują się dyletanci.

Ja akurat mam kumpla, który absolutnie nie jest dyletantem. Wie o szkockiej wszystko i ma pokaźną kolekcję. I prawie wszystko, czym mnie częstował, było znakomite.

> Czesto malty są nie do.picia. Za ostre, za
                                    > torfowe zbyt morskie.

Zdarzają się, nie zaprzeczę. Ale też widocznie mamy totalnie inny smak. Ja lubię, jak coś jest wyraziste, np. białe wino musi być mocno wytrawne, a czerwone - "ciężkie".

> Nic lepszego niz dobry bourbon (i tak, Jack
                                    > Daniels to też burbon mimo że to Tennesy
                                    > whiskey) - nie istnieje.

Etam, berbelucha z kukurydzy leżakowana diabli wiedzą w czym. Z kukurydzy to się robi dodatek do paszy dla grubasów, a nie porządną wódę. Żartuję ;-)
                                    • waga173 Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 22:40
                                      To dobrze ze zartujesz. Co ciekawe, Lynchburg Tennessee to miasteczko o jednym skrzyzowaniu ze swiatlami, w dry county.

www.youtube.com/watch?v=nezwMMDauaI
                                      • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 22:43
                                        > To dobrze ze zartujesz

A jakbym nie napisał, to obraziłbyś się za whiskey czy za paszę dla grubasów?
                                        • waga173 Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 22:56
                                          Za jedno, drugie i trzecie bo JD porownales do wodki. Nie zartuje:)
                                          • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 23:02
                                            > bo JD porownales do wodki

Nazwa "whisky" wywodzi się od celtyckiego słowa znaczącego tyle co "wódka".
                                  • waga173 Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 23:00
                                    Ja znalem takiego co pil tylko single malty bo wedlug niego bylo "czuc reke mistrza". A wedlug mnie on pierdolil. Tych mistrzow sa tysiace i nie moze tak byc ze wszyscy sa dobrzy.
                                • engine8t Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 19:52
                                  vogon.jeltz napisał:

> > O to ty nie wiesz ze w USA nazywamy ta
                                  > > berbeluche Whiskey a nie Whisky?
                                  >
                                  > Wiem doskonale. U siebie możecie nawet nazywać ją Susan. Ale na rynku europejsk
                                  > im nie moglibyście sprzedawać jej jako whisky.
                                  >
                                  > > I podobno wcale az taka gowniana nie jest
                                  >
                                  > W sumie ja też lubię Jacka. Ale jednak do dobrego szkockiego single malta to on
                                  > startu nie ma.
                                  >
                                  > > Juz ni ewspomne ze jesli chodzi i
                                  > > popularnosc w filmach to nic sie nie rowna
                                  > > amerykanskiej whiskey
                                  >
                                  > A to też się zmienia w miarę, jak platformy udostępniając produkcje z całego św
                                  > iata podminowują pozycję amekerykańskiego mainstreamowego kina (które, swoją dr
                                  > ogą, od dawna pożera swój własny ogon).
                                  >
                                  > > Pokaz mi gdzie w jewropie w barze i zamawia
                                  > > sie whisky nie na kieliszki a na butelki?
                                  >
                                  > Nigdzie nie zamawia się na kieliszki. Whisky pije się że szklanek.

Ja tez preferuje Schotch i to z mocnym smakiem torfu - ale to glownie kwestia gustu i po burbonie boli mnie leb.
                                  Ale wydaje mi sie ze prawdziwi mezczyzni rto pija Whiskey (a problemy zalatwiaja jak na Westernach - waleniem w morde i Coltem)
                                  A roznica w w nazwach whisky i whiskey to podobnie jak z Budwiserem...

O, a ja pije z "50-ki". Powod: bo te stoja na skraju polki i dalej mi sie siegac nie chce i spokojnie moge sobie wlac do pelna i nikt mnir od pijakow nie wyzywa.
                                  A 50-ka to juz szklanka czy jeszcze kieliszek?
                                  • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 20:40
                                    > Ja tez preferuje Schotch i to z mocnym
                                    > smakiem torfu - ale to glownie kwestia gustu i
                                    > po burbonie boli mnie leb.

Może pijesz jej za dużo? Taka nieśmiała sugestia.

> Ale wydaje mi sie ze prawdziwi mezczyzni rto
                                    > pija Whiskey

Och jak ja kocham te stereotypy "co robią prawdziwi mężczyźni".

> A 50-ka to juz szklanka czy jeszcze kieliszek?

Ale 50 czego? Mililitrów czy jakichś staromałpich jednostek objętości?
                                    • engine8t Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 21:31
                                      vogon.jeltz napisał:

> > Ja tez preferuje Schotch i to z mocnym
                                      > > smakiem torfu - ale to glownie kwestia gustu i
                                      > > po burbonie boli mnie leb.
                                      >
                                      > Może pijesz jej za dużo? Taka nieśmiała sugestia.
                                      >
                                      > > Ale wydaje mi sie ze prawdziwi mezczyzni rto
                                      > > pija Whiskey
                                      >
                                      > Och jak ja kocham te stereotypy "co robią prawdziwi mężczyźni".
                                      >
                                      > > A 50-ka to juz szklanka czy jeszcze kieliszek?
                                      >
                                      > Ale 50 czego? Mililitrów czy jakichś staromałpich jednostek objętości?

No mozesz zamiast prawdziwi mezczyzni ucyc slowa "hard core"

Chyba nie pije za duzo bo 50-ke pare rzy w tygod niu to chyba nawet lekarze zaalecja :)
                                      • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 22:28
                                        > No mozesz zamiast prawdziwi mezczyzni
                                        > ucyc slowa "hard core"

Ty też czujesz się niedowartościowany jak misiaczek i musisz nadrabiać atrybutami "hardkorowej męskości"?
                                        • engine8t Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 22:55
                                          vogon.jeltz napisał:

> > No mozesz zamiast prawdziwi mezczyzni
                                          > > ucyc slowa "hard core"
                                          >
                                          > Ty też czujesz się niedowartościowany jak misiaczek i musisz nadrabiać atrybuta
                                          > mi "hardkorowej męskości"?

O, a skad ci to przyszlo do glowy? Bo mnie nie.
                                  • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 22:50
                                    A roznica w w nazwach whisky i whiskey to podobnie jak z Budwiserem...
                                    ---
                                    Każda whiskey jest też whisky. Ale nie każda whisky jest whiskey
                                    :-)
                                    • marecky81 Re: Nowa Ameryka 28.01.25, 07:16
                                      Irlandczycy swój produkt nazywają whiskey, a w zasadzie to jest to samo co szkocka.

To tak jak hrasier_2. crezy2, voodok, casandrw_3, bguslawko_1, helleraiser1 czyli jedno i to samo goowno :D

jeepwdyzlu napisał:

> A roznica w w nazwach whisky i whiskey to podobnie jak z Budwiserem...
                                      > ---
                                      > Każda whiskey jest też whisky. Ale nie każda whisky jest whiskey
                                      > :-)
                                      >
                                • waga173 Re: Nowa Ameryka 31.01.25, 14:16
                                  vogon.jeltz napisał:

> Nigdzie nie zamawia się na kieliszki. Whisky pije się że szklanek.

A przedtem Engine napisal:

"O, Waga na pewno nie z jednej butlki i w niejednym barze z niejdnej szklanki Whiskey pil i wie co dobre..."

Jako niejako wywolany do tablicy, rzuce kapelusz na ring i Panow pogodze.
                                  W Ameryce maja inne miary niz w litrach, butelka nasze 375 tam sie nazywa pint a nasze 100 ml buteleczka tam sie nazywa "double shot". Dwa kieliszki. Nazwa "shot" wziela sie stad ze na Dzikim Zachodzie kowboje nie mieli w kieszeniach drobnych i jak poszli do baru to placili... nabojami do Colta. Za jeden naboj dostawali kieliszek a nie szklanke whiskey. Shot glass to kieliszek a rzadko kto wie skad ta nazwa. Dziekuje za uwage.
                                  • engine8t Re: Nowa Ameryka 01.02.25, 18:24
                                    waga173 napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                                    >
                                    > > Nigdzie nie zamawia się na kieliszki. Whisky pije się że szklanek.
                                    >
                                    > A przedtem Engine napisal:
                                    >
                                    > "O, Waga na pewno nie z jednej butlki i w niejednym barze z niejdnej szklanki W
                                    > hiskey pil i wie co dobre..."
                                    >
                                    > Jako niejako wywolany do tablicy, rzuce kapelusz na ring i Panow pogodze.
                                    > W Ameryce maja inne miary niz w litrach, butelka nasze 375 tam sie nazywa pint
                                    > a nasze 100 ml buteleczka tam sie nazywa "double shot". Dwa kieliszki. Nazwa "s
                                    > hot" wziela sie stad ze na Dzikim Zachodzie kowboje nie mieli w kieszeniach dro
                                    > bnych i jak poszli do baru to placili... nabojami do Colta. Za jeden naboj dost
                                    > awali kieliszek a nie szklanke whiskey. Shot glass to kieliszek a rzadko kto wi
                                    > e skad ta nazwa. Dziekuje za uwage.

Super informacja...
                                    Dobrze miec jeszcze pielgrzymow na podoredziu :)

Kiedys przyjechal swiatowy kuzyn i wybierajc sie na wycieczke pyta gdzie ma usiasc w aucie wiec mu mowie "you ridi'n shotgun today" - to ten popatrzyl na bagaznik i pyta -tam (bo kiedys widzial ze shotgun tam byl )? LOL
                      • trypel Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 19:56
                        A Belg na to - potrzymaj mi piwo
                        www.well.pl/life/148/wino_z_pomidorow_w_belgii_to_mozliwe,15309.html
                        • waga173 Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 20:20
                          W wypadku pomidorow drozdze musza byc dodane bo dzikich nie ma. Aby tylko nie dodawali tzw. czarnych drozdzy znanych jako gownojadki do szamba.
                          • trypel Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 20:31
                            Od naszego Włocha dostaliśmy litr wina z jeżyn. Robi tego max 10 l rocznie bo więcej nie zbierze ale określa to słowem vino :)
                            Ale może we we frulii tak można. A o dzikie drożdże nie pytałem bo moja znajomość włoskiego kończy się na vino rosso
                            • waga173 Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 20:44
                              Dobrze ze nie mieszkasz we Francji bo bys dostal wino z szyszek. Pinot Noir to czarna szyszka.
                              • trypel Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 20:49
                                We Francji jest zbyt niebezpiecznie, jak pomyślę skąd pochodzą drożdże w tym winie to mi się niedobrze robi
                                www.wine.com/product/old-fart-syrah-grenache-2001/59442
                      • waga173 Re: Nowa Ameryka 26.01.25, 20:15
                        To dlaczego pamietam, co prawda z czasow PRL, butelki z napisem "Wino Gronowe"? Ja amator uzywam mowy potocznej gdzie od zawsze wino z dzikiej rozy to bylo wino a nie produkt winopodobny. A purysci to nawet reguluja krzywizne banana bo jak urosnie prosty to nie bedzie banan.
                        • hrasier_2 Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 10:55
                          Przecież były takie wina dla klasy robotniczej, oprócz zwykłych jabcoków. Dziwie się że Jeb nie pamięta. To bezsiarkowe, gronowe wina i różne inne. Nawet truskawkowe. Tu jest fajny link o tym. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.jelonka.com/wina-w-prlu-97024&ved=2ahUKEwjurMOf0JWLAxVW2SoKHZWmOScQFnoECBgQAQ&usg=AOvVaw1nHxknsKfpUueAWq3md6g6
            • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 28.01.25, 09:40
              Nie masz racji-do nalewki potrzebny spirytus-a ten jest za drogi i nalewek już nie robię- a robiłem jeszcze 2 lata temu. Moja nalewka z pigwy gruszkowe j-to było coś. Dziś to sie nie opłaca.
      • al.1 Re: Nowa Ameryka 28.01.25, 02:03
        bolo2002 napisał:

> Ktoś powie- jak to z jabłek złote wino- tak dokładnie wyszło złote-wystarczyło
        > dodać trochę kurkumy. I tak bedę czcił złote włosy nowego-starego Trumpka.

A ja z jabłek podkolorowałem na róż.
        Jak informuje niżej pamiątkowa etykietka, zrobiłem wtedy wino wespół z kolegą z pracy, który partycypował w kosztach i doradztwie. Składnikami były:
        - 12 kg jabłek,
        - trochę winogron krajowych (dla egzotyki smaku)
        - herbatka owocowa "Herbapolu" z hibiskusa, dzikiej róży i czarnego bzu
        Wino wyszło rosé. Dałem mu nazwę, zrobiłem etykietę i poniosłem flachę do pracy. Jeden z kolegów - wielki znawca win - po pierwszym łyku zapytał "Gdzieś ty to wino kupił?" Wszyscy byli oczarowani smakiem.
        • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 28.01.25, 08:53
          Wszyscy byli oczarowani smakiem.
          ----
          Tak. Wiemy.
          Masz super znajomych i Przyjaciół.
          Naprawdę.
          Bo berbelucha robiona z jabłek i herbatek herbapolu (!!!!!) -nie moze być nawet zbliżona profilem.smakowym.do prawdaiwych win.
          Tak więc jesli pozwolisz - zostanę ze swoimi wątpliwościani do do Twoich talentów sommmeliera. :-)
          Ciao
          • al.1 Re: Nowa Ameryka 28.01.25, 22:19
            jeepwdyzlu napisał:

> Tak więc jesli pozwolisz - zostanę ze swoimi wątpliwościani do do Twoich talentów sommmeliera. :-)

A zostań. Nie próbowałeś, nie wiesz nic o smaku. Znawca win nie rozpoznał, a Ty wiesz lepiej. Ale sryt tam.
            Mam to w jelicie grubym :|

--
            haha
          • hrasier_2 Re: Nowa Ameryka 29.01.25, 20:33
            jeepwdyzlu napisał:

> Wszyscy byli oczarowani smakiem.
            > ----
            > Tak. Wiemy.
            > Masz super znajomych i Przyjaciół.
            > Naprawdę.
            > Bo berbelucha robiona z jabłek i herbatek herbapolu (!!!!!) -nie moze być nawet
            > zbliżona profilem.smakowym.do prawdaiwych win.
            > Tak więc jesli pozwolisz - zostanę ze swoimi wątpliwościani do do Twoich talent
            > ów sommmeliera. :-)
            > Ciao
            >
            A coś taki nastawiony negatywnie. Ja robiłem z głogu. Powiem Ci z każdą lampką ogarniał mnie błogi spokój😁
    • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 09:27
      Dzięki farbowanemu narcyzowi- swiatowe obroty handlowe spadną o 4 %. Podobno ten wariat ma zbombardować w Meksyku laboratoria narkotykowe i właczyc Grenlandię , Kanadę i Kanał Panamski do Hameryki, bo ta ma być wielka a on razem z nią. Dawno takich idiotyzmów nie słyszałem. Czyżby on robił to samo , co Putin? Co to chce swietnośc ZSRR przywrócić. A u Muska Tesla model Y zdrożała z 204 na 264 tys zł- dla mnie idiota ! To miało tanieć- a drożeje- no to bedzie jeszcze mniej chętnych na te pseudo-pojazdy i dobrze. Tak trzymać panie Musk !
      • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 11:51
        Dzięki farbowanemu narcyzowi- swiatowe obroty handlowe spadną o 4 %. Podobno ten wariat ma zbombardować w Meksyku laboratoria narkotykowe i właczyc Grenlandię , Kanadę i Kanał Panamski do Hameryki, bo ta ma być wielka a on razem z nią. Dawno takich idiotyzmów nie słyszałem.
        ----
        Żyjesz w bańce.
        Jesli chodzi o Kanal.Panamski to Trump.ma rację. Kanal am znaczenie strategiczne a niewdzięczne chujki "panamczycy" przekazsli zarząd Chińczykom. To nie do zaakceptowania. Grenlandia? Dania ma takie samo prawo do Grenlandii jak my do Inlantów.

Co do Tesli tez sie mylisz bo dostałem kilka dni temu ofertę na model 2024 Y na 175 tys minus dopłata a na model 2025 na 199. Minus dopłata. Obie long range.
        • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 12:12
          > Dania ma takie samo prawo do Grenlandii jak my do Inlantów

Natomiast USA mają mniejsze prawa do Grenlandii niż Polska do Tobago
          • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 12:16
            Owszem. Ale jeśli 55 tys Grenlandczyków powie że chce do USA to Dania może sie cmoknąć w pompkę.
            • trypel Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 12:17
              Dokladnie tak. Mają prawo do samostanowienia i nie ma co z tym dyskutować
            • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 12:34
              Jeśli. Ale musieliby być totalnymi idiotami, żeby tak powiedzieć. Amerykańskie firmy obrabowałyby ich z tych wszystkich bogactw naturalnych, które tam zalegają, nie zostawiając ani grosza, a jedynie zdewastowane środowisko.
              • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 13:02
                Przecież to banda eskimosów fokojebców. W Danii sie o nich opowiada dowcipy. Bardzo nieładne :-) Amertyanie podarują im koraliki, lusterka, dwie strzelby skałkowe i zarażone tyfusem koce - i będzie git!
                • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 13:06
                  Eee, te dowcipy to chyba mocno naciągane. Fokę chyba trudniej jebać niż kozę, szczególnie na lodzie przy - 30.
                  • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 13:13
                    Fokę chyba trudniej jebać niż kozę,
                    ---
                    Wierzę Ci na słowo...

:-))
                    • hrasier_2 Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:25
                      jeepwdyzlu napisał:

> Fokę chyba trudniej jebać niż kozę,
                      > ---
                      > Wierzę Ci na słowo...
                      >
                      > :-))
                      >
                      Bzdury. Koza ma rogi, więc nie ma problemu. Wracając do tematu. "Profesor Donald Tusk też nie bawi się w pól środki. Po objęciu ochrona państwa, sreber rodowych III RP ,- TVN i Polsatu, zlecił intensywne prace ministerstwu cyfryzacji nad ustawą kładąca tamę mowie nienawiści, na dniach zostanie wyłączona emisja jankeskich szczekaczek Facebooka i platformy X. Po wyborach prezydenckich, nowa, demokratyczna Krajową Rada Radiofonii i Telewizji cofnie koncesje ogólnopolska dla Republiki, a silni ludzie z miasta dokończą dzieła i zapanuje demokracja bez granic.
                      • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:35
                        na dniach zostanie wyłączona emisja jankeskich szczekaczek Facebooka i platformy X.
                        -----
                        Absolutnie w to nie wierzę. Nie ma mowy.
                    • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:28
                      Z drugiej strony - jednym ze slangowych młodzieżowych określeń na dziewczynę jest "foczka". Więc w sumie nie wiem...
                      • trypel Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:32
                        Gdyby ci co taka nazwę wymyślili wiedzieli jak masakrycznie śmierdzą foki z bliska
                        • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:37
                          > Gdyby ci co taka nazwę wymyślili wiedzieli jak masakrycznie śmierdzą foki z bliska

Tonem Stalina ze znanego dowcipu:
                          - A wy, towarzyszu, skąd wiecie, jak śmierdzi foka z bliska?
                          • trypel Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:42
                            To blisko wykluczało kontakt fizyczny. Oczy łzawią juz 1 m.
                            Donna nook w uk. Albo w stanach teraz. Leżą na bezczela jak koty na słońcu na kamieniach a ty stoisz za płotkiem
                            Leżą i śmierdzą.
                            • jeepwdyzlu Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 18:43
                              Leżą na bezczela jak koty na słońcu na kamieniach a ty stoisz za płotkiem
                              ---
                              A co mają robić? Grać w bridża?
                              • engine8t Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 19:00
                                jeepwdyzlu napisał:

> Leżą na bezczela jak koty na słońcu na kamieniach a ty stoisz za płotkiem
                                > ---
                                > A co mają robić? Grać w bridża?
                                >

Mlode plodzic?
                        • waga173 Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:41
                          Chyba im smierdzi tylko z geby po rybach. Taki niedzwiedz, ten to dopiero smierdzi. Nie ma naturalnych wrogow i nie musi dbac o zapachy. A wiewiorka po prostu pachnie lasem i swiezym powietrzem. Zofija nawet zapytala dlaczego nie robia kosmetykow o takim zapachu.
                          • waga173 Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:44
                            Na pytanie zartownisiow skad wiem jak smierdzi niedzwiedz odpowiadam od razu: Bo go powachalem:)
                            • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:46
                              > Na pytanie zartownisiow skad wiem jak smierdzi niedzwiedz odpowiadam od razu:
                              > Bo go powachalem

Grizzly?
                              • trypel Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:48
                                Niet
                                Strielali
                                • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:51
                                  > Niet
                                  > Strielali

Czekałem kto pierwszy napisze. Gratuluję, wygrał pan przyczłap do bulgulatora.
                                  • trypel Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:53
                                    Mogę jeszcze opowiedzieć dowcip o gąsce Balbince
                                    • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:56
                                      Ależ wodzu, co wódz...
                • tbernard Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 20:50
                  jeepwdyzlu napisał:

> Przecież to banda eskimosów fokojebców. W Danii sie o nich opowiada dowcipy. B
                  > ardzo nieładne :-) Amertyanie podarują im koraliki, lusterka, dwie strzelby sk
                  > ałkowe i zarażone tyfusem koce - i będzie git!
                  >

Mam nadzieję, że tu jest bardzo duża dawka ironii, tylko dobrze zamaskowana.
              • trypel Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:28
                A teraz tam zalegają i oni mają duzo z tego?
                • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:36
                  > A teraz tam zalegają i oni mają duzo z tego?

Teraz to się dopiero okazuje, ile oni tam tego mają. Ale też teraz mogą udzielić koncesji temu, kto da więcej i spełni ich warunki (np. dotyczące ochrony środowiska).

Jankesi wjechaliby tam na pełnej piździe, jak to mają w zwyczaju, i biedni Eskimosi mogliby się najwyżej sądzić przed Sądem Najwyższym. Jak Lakotowie, w przypadku których sąd uznał, że rząd USA złamał traktat i ukradł ziemie, ale że zwrot tych ziem się nie należy. A to był ten liberalny SCOTUS, teraz zasiadają w nim trumpistyczne zjeby.
                  • trypel Re: Nowa Ameryka 27.01.25, 14:44
                    Dlatego może będą mieli szansę zdecydować jaka przyszłość wybierają.
                    W przypadku takiego pytania zadanego na Tajwanie jestem pewien że woleliby do usa niż do Chin dołączyć
          • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 28.01.25, 09:51
            Trumpek podobno ma hopla nt. nagrody Nobla-dlatego pieprzy takie farmazony. To dopiero teraz -Kanał panamski ma znaczenie strategiczne- czy od conajmniej 70-ciu lat? Delikatnie powiem: Trump jest już infantylny- jak staruch, któremu zanik szarych komórek nie przeszkadza- bo on tego juz nie rozumie!
            A co do Tesli- to idę o zakład- za kilka m-cy Tesle przestana być / poza Chinami/ - w zainteresowaniu kierowców. W USA juz wielu włascicieli je oddaje . A w Niemczech Musk sam sie zaorze- bo popiera AfD-i to bedzie kleska tego nawiedzonego. Zapomnij o elektryku- dobra hybryda albo diesel-bo teraz coraz wiecej koncernów przywraca diesle w ofertach? Renault, Peugeot, Stellantis np , w Alfie, itd.
            • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 28.01.25, 11:40
              > Trump jest już infantylny- jak staruch, któremu zanik szarych komórek nie przeszkadza-
              > bo on tego juz nie rozumie!

Przyganiał kocioł garnkowi.
              • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 31.01.25, 15:50
                I tu się mylisz Kolego - pozory mylą . A jak potrafisz logicznie mysleć - to kocioł zawsze był większy od garnka. I to się nie zmieni.
                • vogon.jeltz Re: Nowa Ameryka 31.01.25, 16:58
                  Ja pitolę, idiomatyki też nie ogarniasz?
    • wislok1 Musk dostanie kopa w d... ???? 27.01.25, 20:03
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31643080,musk-straci-pozycje-u-boku-trumpa-media-wskazuja-na-lodowa.html#do_w=450&do_v=1273&do_st=RS&do_sid=2058&do_a=2058&s=BoxCzytImg12&do_upid=1273_ti&do_utid=31643080&do_uvid=1737841259592
      Pisalem juz kilka razy na forum, ze zaden szef nie bedzie tolerowal dkuzej takiej mendy jak Musk, co sie rzadzi i uwaza na wazniejszego od prezydenta USA,

nie moze byc 2 Panow Bogow...

( trumpek jest tak samo wredny jak Musk, ale ludzie glosowali na trumpka, nie na Muska

trumpek ma zamiar Mauska udu.ic, ale to najbogatszy kolo na swiecie,
      moze byc ciezko )

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31643080,musk-straci-pozycje-u-boku-trumpa-media-wskazuja-na-lodowa.html#do_w=450&do_v=1273&do_st=RS&do_sid=2058&do_a=2058&s=BoxCzytImg12&do_upid=1273_ti&do_utid=31643080&do_uvid=1737841259592
      • engine8t Re: Musk dostanie kopa w d... ???? 27.01.25, 20:10
        wislok1 napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31643080,musk-straci-pozycje-u-boku-trumpa-media-wskazuja-na-lodowa.html#do_w=450&do_v=1273&do_st=RS&do_sid=2058&do_a=2058&s=BoxCzytImg12&do_upid=1273_ti&do_utid=31643080&do_uvid=1737841259592
        > Pisalem juz kilka razy na forum, ze zaden szef nie bedzie tolerowal dkuzej tak
        > iej mendy jak Musk, co sie rzadzi i uwaza na wazniejszego od prezydenta USA,
        >
        > nie moze byc 2 Panow Bogow...
        >
        > ( trumpek jest tak samo wredny jak Musk, ale ludzie glosowali na trumpka, nie
        > na Muska
        >
        > trumpek ma zamiar Mauska udu.ic, ale to najbogatszy kolo na swiecie,
        > moze byc ciezko )
        >
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31643080,musk-straci-pozycje-u-boku-trumpa-media-wskazuja-na-lodowa.html#do_w=450&do_v=1273&do_st=RS&do_sid=2058&do_a=2058&s=BoxCzytImg12&do_upid=1273_ti&do_utid=31643080&do_uvid=1737841259592

Jedyne co moge ci poradzic to gleboka modlitwe bo to podobno pomaga.. a na reszte niems wplywu.

A na poczatek to moze raczej czytaj i ucz sie z bardziej wiarygodnych zrodel bo widze ze czytasz jakies "opracowania" ludzi o podobnych sobie pogladach i kiepskiej znajomosci faktow a piszacych aby sie "sprzedawalo" czyli nie to co jest prawda ale to ludzi by chcieli aby bylo.
        • wislok1 Musk albo trumpek 27.01.25, 20:38
          Napisalem fakty

trumpek kontra Musk,

walka 2 kogutow o wladze nad USA sie zapowiada, bo ani jeden nie odpusci

trumpek wygra, bo ma za soba caly sztab swojej partii, Musk ma kase....

No, ale to bedzie fajne jak te 2 koguty beda sie napier.alac.....
          • wislok1 Taa, Engine 27.01.25, 20:44
            Amerykanie wybrali na prezydenta totalnego narcyza, psychopate, osobnika, ktory za wczesniejsze przekrety, skazenaeko wielokrotnie przez sady,
            powinien byc teraz w wiezieniu...

A to ze pomogl mu wygrac jescze wiekszy swir, Musk,
            to juz jest dopiero wesole...

Musk nie umial wychowac jedynego dziecka, jest nazista....

Brawo, fajnych kolesi popierasz....
            • engine8t Re: Taa, Engine 27.01.25, 21:25
              wislok1 napisał:

> Amerykanie wybrali na prezydenta totalnego narcyza, psychopate, osobnika, ktory
              > za wczesniejsze przekrety, skazenaeko wielokrotnie przez sady,
              > powinien byc teraz w wiezieniu...
              >
              > A to ze pomogl mu wygrac jescze wiekszy swir, Musk,
              > to juz jest dopiero wesole...
              >
              > Musk nie umial wychowac jedynego dziecka, jest nazista....
              >
              > Brawo, fajnych kolesi popierasz....

I mam nadzije ze zdajesz sobie sprzwe ze Ameykanie byli tego swiaodmi kogo wybieraja i pomimo tego wszytkiego wybrali kogos kto ma szanse zatrzymac a przynajmniej mocno przychamowac tredy komunistyczne oraz Woke, DEI CRT ktore wy tolerujecie albo popieracie nie zdajc sobie chyba sprawy z konsekwencji i ktore by na 100% pogrzebalyby nie tylko spoleczenstwo amerykanskie ale i jak wszytko inne szybko przeniosloby sie do was?
              Tak ze badz wdzieczny dla Trumpa i nas co na siebie wezma pierwsze i najgorsze konsekwencje tego wyboru .
              • wislok1 Re: Taa, Engine 28.01.25, 20:12
                Komunistow to ty ostatni raz widziales w PRL
                • engine8t Re: Taa, Engine 28.01.25, 21:09
                  wislok1 napisał:

> Komunistow to ty ostatni raz widziales w PRL

heheh, Az tak ci mozg wyprali.?
                  Komunizm ma wiele twarzy tzn jest zdolny do dostosowania sie do warunkow i postepu i zmienia to co wg Marksa spelnia funkcje bazy i nadbudowy..
                  • wislok1 Re: Taa, Engine 28.01.25, 21:50
                    W USA nie ma zadnych komunistow, masz urojenia

Kto jest prezciwko trumpkowi, to jest demokrata..

Z komunizmem nie maja nic wspolnego...

ABSOLUTNIE NIC

Komunisci zakladaja likwidacje prywatnej wlasnosci....

Demokraci nawet o tym nie mysla...
                    • jeepwdyzlu Re: Taa, Engine 28.01.25, 22:06
                      Wisłok....
                      Mało jest problemów w Niemczech?
                      I w Polsce?
                      Żeby komentować sytuacje w Stanach? Która znasz z znanych z obiektywizmu niemieckich mediów. Kiedy byłeś ostatni raz w Stanach? Mieszkałeś tam? Pracowałeś? Studiowałeś?
                      Nie?
                      To skorzystaj kurwa z okazji i zamknij kurwa ten szwabski ryj!
                      Jesteś kurwa tak przewidywalny w kazdtm swoim wpisie, że az kurwa bolą oczy. Typowy polaczek w Niemczech. Pełen kurwa samozadwolenia i dumy kurwa ze świata którego nie zbudował i w którym i tak jest obcy.... Rzygać mi się chce od takich kurwa rodaków...
                      • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 28.01.25, 23:21
                        > Kiedy byłeś ostatni raz w Stanach?

Idiotyczny argument. Nie trzeba jechać do Korei Północnej, żeby wiedzieć, że to ultramegachujowy kraj. A na temat KRLD informacje są stosunkowo skąpe, o USA wiemy dużo więcej.
                        • jeepwdyzlu Re: Taa, Engine 29.01.25, 00:29
                          Nie jest idiotyczny. Wislok wypowiada sie bardzo kategorycznie ewidentnie nie rozumiejąc co sie w Stanach dzieje.
                          • waga173 Re: Taa, Engine 29.01.25, 01:34
                            Wislok jest wrecz zaslepiony jakas nienawiscia do Trumpa. Z artykulu gdzie opisana byla historia jak Trump budowal swoja "wieze" i zatrudnil do budowy jakiegos chujka polaczka co zatrudnial polskich nielegali i im nie placil, Trump dowiedzial sie oo tym i robotnikom zaplacil z wlasnej kieszeni, a potem dealowal z chujkiem, Wislok wysnul wniosek ze to Trump wyzyskiwal Polakow. No i oczywiscie dziadek byl przestepca bo spieprzyl przed wojskiem, a pozniej wzbogacil sie na burdelach, wowczas calkowicie legalnych. I pewnie nie modlil sie co wieczor przed snem.
                      • wislok1 Re: Taa, Engine 29.01.25, 16:33
                        jeepwdyzlu napisał:

> Wisłok....
                        > Mało jest problemów w Niemczech?
                        > I w Polsce?
                        > Żeby komentować sytuacje w Stanach? Która znasz z znanych z obiektywizmu niemie
                        > ckich mediów. Kiedy byłeś ostatni raz w Stanach? Mieszkałeś tam? Pracowałeś? St
                        > udiowałeś?
                        > Nie?
                        > To skorzystaj kurwa z okazji i zamknij kurwa ten szwabski ryj!
                        > Jesteś kurwa tak przewidywalny w kazdtm swoim wpisie, że az kurwa bolą oczy. Ty
                        > powy polaczek w Niemczech. Pełen kurwa samozadwolenia i dumy kurwa ze świata k
                        > tórego nie zbudował i w którym i tak jest obcy.... Rzygać mi się chce od takich
                        > kurwa rodaków...
                        >
                        >
                        Lecz sie na nogi, na glowe juz za pozno......

Jestes po prostu chory psychicznie
                        • wislok1 Re: Taa, Engine 29.01.25, 19:54
                          Ani jednego zlego slowa na Polske i Polakow w DE nie powiedzialem....

To, ze nie podoba mi sie trumpek, to sie pokrywa z prawie 50% Amerykanow, co na niego nie glosowali, a popieraja demokratow...

Obraziles nie tylko mnie, ale takze WSZYSTKICH Polakow mieszkajacych w Niemczech

• jeepwdyzlu Re: Taa, Engine 29.01.25, 19:58
                            Obraziles nie tylko mnie, ale takze WSZYSTKICH Polakow mieszkajacych w Niemczech

---
                            Nie wiem do kogo piszesz ale jesli do mnie - to ci zdradzę, że twoja opinia mi koło chuja lata... Idź rzygać na Trumpa gdzie indziej, folksdojczu.
                            • wislok1 Re: Taa, Engine 29.01.25, 20:26
                              Takiej odopowedzi sie spodziewalem.................

DNO ODPADLO
                    • engine8t Re: Taa, Engine 29.01.25, 01:19
                      wislok1 napisał:

> W USA nie ma zadnych komunistow, masz urojenia
                      >
                      > Kto jest prezciwko trumpkowi, to jest demokrata..
                      >
                      > Z komunizmem nie maja nic wspolnego...
                      >
                      > ABSOLUTNIE NIC
                      >
                      > Komunisci zakladaja likwidacje prywatnej wlasnosci....
                      >
                      > Demokraci nawet o tym nie mysla...

OK.. Widze ze nie zauwazasz zmian zachdzacych w swiecie i ze kumunizm osiagnal sukces w twoim umysle - tzn przekonal cie ze komunizm juz nie istnieje a to co widzimy nie ma z nim nic wspolnego.
                      A jednym z narzedzi komunizmu od jego poczaatku az po dni dziesiejsze jest tzw "masowe duraczenie" i popularyzwanie teorii wsrod mlodych ze "zabrania sie zabraniac"

Moze wiec poczytaj siebie ten artykul ktory probuje jakos to ogarnac. Wprawdzie nie najnowszy ale daje pewien pozuom zrozumienia..

open.icm.edu.pl/server/api/core/bitstreams/0aab3aef-c34f-4313-8866-76f6c5ff2ed0/content

Abstrakt

Celem artykułu jest ukazanie przyczyn powstania oraz głównych założeń nowego wy-
                      miaru marksizmu (zwanego marksizmem kulturowym lub neomarksizmem). Pomi-
                      mo pewnej przemiany istota tej ideologii pozostaje niezmienna, a jest nią dążenie do
                      ustanowienia materialistycznej i totalitarnej dyktatury. Dzisiejszy świat jawi się jako
                      zdominowany przez komunizm, w tej czy innej formie. Zastanawiające jest, że tezy
                      będące w istocie marksistowskimi są dziś postrzegane jako niemające z marksizmem
                      żadnego związku.
                      • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 29.01.25, 08:34
                        Doczytałem do momentu, kiedy "Najświętsza Panienka" pojawiła się w czasie bitwy warszawskiej 1920. Ale, kurwa, brednie.
                        • engine8t Re: Taa, Engine 29.01.25, 18:05
                          vogon.jeltz napisał:

> Doczytałem do momentu, kiedy "Najświętsza Panienka" pojawiła się w czasie bitwy
                          > warszawskiej 1920. Ale, kurwa, brednie.

No i jak widac i ty juz tez jestes przeprogramowany.
                          A wiec "masowe duraczenie" jako staly cel marksistow doskonale pracuje i to im daje ten "korzen".
                          • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 29.01.25, 18:14
                            > No i jak widac i ty juz tez jestes przeprogramowany.

Człowieku, to ty zostałeś zaprogamowany, żeby wierzyć w "Najświętsze Panienki". "Panienki" to sobie można zamówić na godziny.
                            • trypel Re: Taa, Engine 29.01.25, 18:20
                              A czy panienka o wzroście 55 m to wciąż panienka czy już raczej najświętsza babzilla?
                              wiadomosci.radiozet.pl/torun/powstaje-najwyzszy-pomnik-w-polsce-bedzie-wiekszy-niz-jezus-ze-swiebodzina
                            • engine8t Re: Taa, Engine 29.01.25, 20:41
                              vogon.jeltz napisał:

> > No i jak widac i ty juz tez jestes przeprogramowany.
                              >
                              > Człowieku, to ty zostałeś zaprogamowany, żeby wierzyć w "Najświętsze Panienki".
                              > "Panienki" to sobie można zamówić na godziny.

A czy ja mowie ze wierze? Ni ebylem tam , nie widzialem wiec si enie wypowiadam.
                              A Ty sie ucepiles jedego slowa ktore ni epasuje do towich puzli i coz mozna zrobic.... pokiwac glwa i wspolczuc.
                              Jak sie ktos nie chce uczyc to na sile sie nie da.
                              • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 29.01.25, 21:43
                                > A czy ja mowie ze wierze? Ni ebylem tam , nie
                                > widzialem wiec si enie wypowiadam.
                                > A Ty sie ucepiles jedego slowa ktore ni
                                > epasuje do towich puzli

Bo jak ktoś udaje, że pisze artykuł naukowy (typ sam używa tego sformułowania "artykuł naukowy", LOL) i w tym artykule sadzi pierdolety o objawieniach maryjnych na polu bitwy, to wiadomo, że nie warto tego czytać, bo to brednie debila.
                                • engine8t Re: Taa, Engine 29.01.25, 22:06
                                  vogon.jeltz napisał:

> > A czy ja mowie ze wierze? Ni ebylem tam , nie
                                  > > widzialem wiec si enie wypowiadam.
                                  > > A Ty sie ucepiles jedego slowa ktore ni
                                  > > epasuje do towich puzli
                                  >
                                  > Bo jak ktoś udaje, że pisze artykuł naukowy (typ sam używa tego sformułowania "
                                  > artykuł naukowy", LOL) i w tym artykule sadzi pierdolety o objawieniach maryjny
                                  > ch na polu bitwy, to wiadomo, że nie warto tego czytać, bo to brednie debila.

Rzecz w tym ze w tym artykule trzon jest prawdziwy i wyjasnia jak sie komuna przeksztalca i posuwa do przodu w celu opanowania i kontroli ludzkiej swiadomosci na skale globalna. A ludziom sie wciska ze to takie nic i wile w to wierzy. Nie wiem kiedy to napisane ale chyba dosc dawno a co ciuekwe to to jak wiele z tych rzeczy jest aktualne w obecnych czasach
                                  • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 29.01.25, 22:26
                                    Nie, to są w dalszym ciągu brednie debila. Świadomość ludzi ulega przekształceniu na skutek zmian społecznych (zresztą jest to proces w obie strony, zmiany społeczne są wynikiem zmian w świadomości ludzi), a nie dlatego, że spiseq komunistów. Gdybyś żył kilkaset lat temu, naturalne byłoby dla ciebie, że jedni mają wszelkie przywileje jedynie z racji urodzenia, a inni nie mają nic. Gdybyś żył 200 lat temu, uważał byś czarnuchów za podludzi, a niewolnictwo za jedynie słuszny system. Dzisiaj - przynajmniej w cywilizacji zachodniej - nie uważa tak prawie nikt. Choć nie zdziwiłbym się, gdybyś akurat ty był w tym "prawie".
                                    • jeepwdyzlu Re: Taa, Engine 29.01.25, 22:31
                                      wyborcza.pl/7,75400,31653514,odkrylismy-spizarnie-zycia-w-probkach-z-asteroidy-bennu-naukowcy.html#S.MT-K.C-B.2-L.1.duzy
                                    • jeepwdyzlu Re: Taa, Engine 30.01.25, 17:31
                                      uważał byś czarnuchów za podludzi, a niewolnictwo za jedynie słuszny system. Dzisiaj - przynajmniej w cywilizacji zachodniej - nie uważa tak prawie nikt.
                                      ---
                                      Zwłaszcza w krajach w którch nie ma wielu imigrantów. Jak trochę sie poobijasz po świecie - zaczynasz rozumieć różnice między rasami.
                                      • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 30.01.25, 18:28
                                        Wiesz, jeep, jakby co to... Ja Się trochę obijam po świecie.
                                        • jeepwdyzlu Re: Taa, Engine 30.01.25, 19:44
                                          Wiesz, jeep, jakby co to... Ja Się trochę obijam po świecie.
                                          ---
                                          No to odkladając na bok poprawnośc polityczną - noe zastanawiałeś sie nad genetyką np w Afryce Środkowej?
                                          • wislok1 Re: Taa, Engine 30.01.25, 19:57
                                            Jeep, jest naprawde zaje.isty,
                                            takiego przemadrzalego chamskiego kretyna az podziwiam....

Jaks miedzynarodowka bezdennej glupoty i chamstwa....

Zwolennicy kaczej partii, konfy, AFD, trumpka,
                                            jakis totalny zbior ludzi, ktoryz chca roz.ierdolic aktualny swiat, nie majac zadnegi pozytywnego planu na przyzslosc,
                                            poaz chorymi urojeniami...
                                            • wislok1 Re: Taa, Engine 30.01.25, 20:14
                                              To sie nie moze skonczyc dobrze....

Jestem raczej pesymista....

A ze macie poparcie...

Coz, adolf, Mussolini, tez mieli popracie...
                                              To o niczym nie swiadczy
                                              Ludzie w duzej czesci sa glupi i sa bardzo podatni na populityczne obietnice i chca wierzyc w cuda....

Dopoki nie dostana po d... za wlasna glupote, to nie zmadrzeja....

Niemcy i Italiano to przeszli w czasie wojny...
                                              Taraz dzieki AFD spora czesc znowu ma chec na odbudowe Weilkich Niemiec i widac znowu musi dostac po d....

• engine8t Re: Taa, Engine 30.01.25, 20:27
                                                wislok1 napisał:

> Ludzie w duzej czesci sa glupi i sa bardzo podatni na populityczne obietnice i
                                                > chca wierzyc w cuda....
                                                >
                                                > Dopoki nie dostana po d... za wlasna glupote, to nie zmadrzeja....

>

No wreszcie zaczynasz madrze pisac. Mam nadzieje ze przykladasz to do siebie?
                                              • jeepwdyzlu Re: Taa, Engine 30.01.25, 22:24
                                                Niemcy i Italiano to przeszli w czasie wojny...
                                                Taraz dzieki AFD spora czesc znowu ma chec na odbudowe Weilkich Niemiec i widac znowu musi dostac po d....
                                                ----
                                                No co ty folksdojczu jeszcze robisz w tych Niemczech?
                                                Ja potrafię powiedsieć - że mój wyjazd do Niemiec był błedem i naprawiam to. Włas ie dlatego że AfD ma takie poparcie. Włas ie dlatego że szeabiska podnoszą łeb. Ze wraca cień Adolfa. Ale ty tylko pisać potrafisz ale dalej tam siedzisz i liżesz im dupę. Smacznego

Jeep
                                                • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 31.01.25, 00:10
                                                  > No co ty folksdojczu jeszcze robisz w tych Niemczech?

Głupie pytanie. Jak jest volksdeutschem, to chyba normalne, że siedzi w Rzeszy?
                                                  • engine8t Re: Taa, Engine 31.01.25, 00:35
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > No co ty folksdojczu jeszcze robisz w tych Niemczech?
                                                    >
                                                    > Głupie pytanie. Jak jest volksdeutschem, to chyba normalne, że siedzi w Rzeszy?

No chyba niekoniecznie bo to znaczy ze ktos ma pochodzenie niemieckie ale obywatelstwa nie ma wiec niekoniecznie musi siedziec w Niemczech a raczej nawet siedzi poza Niemcami?
                                                  • jeepster Re: Taa, Engine 31.01.25, 01:43
                                                    engine8t napisał:

> No chyba niekoniecznie bo to znaczy ze ktos ma pochodzenie niemieckie ale obywa
                                                    > telstwa nie ma wiec niekoniecznie musi siedziec w Niemczech a raczej nawet sied
                                                    > zi poza Niemcami?

Z tym obywatelstwem, nie koniecznie amerykańskim, to są ciekawe sprawy. Gdy pierwszy raz leciałem z Kanady do Polski, w 1990 roku, to w polskim konsulacie w Toronto dostałem polską wizę do kanadyjskiego paszportu. Potem zmieniły się polskie przepisy i już dla obywateli polskich posiadających zagraniczne paszporty, wiz do Polski nie dawali. Musiałeś albo odnowić/wyrobić sobie polski paszport, albo zrzeknąć się polskiego obywatelstwa. To drugie to było o tyle ciekawe, że aby zacząć procedure, musiałeś mieć ważny polski paszport. Według prawa polskiego, dzieci urodzone w Kanadzie z obywateli polskich mają automatycznie polskie obywatelstwo. Niby to nie jest problem, ale w wypadku mojego kolegi, którego córka urodziła się w Kanadzie, będąc już dorosłą osobą musiała załatwiać zrzeczenie się spadku po swoim wujku, czyli bracie mojego kumpla, który zmarł z długami. Chociaż ona może widziała go raz lub dwa, to jak by tego nie zrobiła, a cała reszta rodziny się zrzekła tego spadku, to by jej przypadł w udziale, razem z długami do zapłacenia. W Kanadzie przepisy spadkowe są trochę inne. Jak dostaniesz spadek z długami, to masa spadkowa jest na spłacenie dłużników i jak zabraknie na pokrycie wszystkich długów, to "too bad". Ty nie musisz do tego dokładać.
                                                  • bigimax4444 Re: Taa, Engine 31.01.25, 14:22
                                                    Według prawa polskiego, dzieci urodzone w Kanadzie z obywateli polskich mają automatycznie polskie obywatelstwo.

Nie jest tak ,ze masz prawo do polskiego obywatelstwa ale musisz o nie wystapic?

• engine8t Re: Taa, Engine 31.01.25, 18:23
                                                    bigimax4444 napisał:

> Według prawa polskiego, dzieci urodzone w Kanadzie z obywateli polskich mają au
                                                    > tomatycznie polskie obywatelstwo.
                                                    >
                                                    >
                                                    > Nie jest tak ,ze masz prawo do polskiego obywatelstwa ale musisz o nie wystapic
                                                    > ?
                                                    >
                                                    Tez ni erozumiem co znaczy "ma automatycznie" i ja raczej mowie ze ma prawo polskiego obywatelstwa jako ze do momentu formalnego uznania takowego nie ma.

Tzn musisz wystapic i to udokumentowac
                                                    Ale to biurkratyczny i oklejone znaczkami skarbowymi proces i formalnosci :). Nie minie pol roku i juz masz. Ale podobno mozna to zalatwic w czasie miesiecznego pobytu w Polsce.
                                                    Musisz oczywiscie przedstawic ($) przetlumaczone ($) swiadectwo urodzenia dziecka plus rodzica - obywatela i to USC zarejestruje ($) albo Konsulat pomoze ($) ten akt urodzenia w Polsce "umijecowic" i przydzieli PESEL.
                                                    A jak sie ma Pesel to wtedy mozna dostac Paszport i dopiero wtedy jest sie udokumentowanym obywatelem :)
                                                  • bigimax4444 Re: Taa, Engine 31.01.25, 18:54
                                                    Tez ni erozumiem co znaczy "ma automatycznie" i ja raczej mowie ze ma prawo polskiego obywatelstwa jako ze do momentu formalnego uznania takowego nie ma

Teraz zlapalem o co chodzi, moze nie miec prawa do kanadyjskiego obywatelstwa wiec jakby z automatu ma polskie z polskich rodzicow , jakies musi w koncu miec
                                                  • bigimax4444 Re: Taa, Engine 31.01.25, 18:57
                                                    Z ciekawostek irlandia ma mix prawo ziemi , prawo krwi, jak sie urodzil w ire i rodzic mieszkal 5 lat wczesniej w ire to ma obywatelstwo
                                                  • jeepster Re: Taa, Engine 31.01.25, 19:27
                                                    bigimax4444 napisał:

> Tez ni erozumiem co znaczy "ma automatycznie" i ja raczej mowie ze ma prawo pol
                                                    > skiego obywatelstwa jako ze do momentu formalnego uznania takowego nie ma
                                                    >
                                                    >
                                                    > Teraz zlapalem o co chodzi, moze nie miec prawa do kanadyjskiego obywatelstwa w
                                                    > iec jakby z automatu ma polskie z polskich rodzicow , jakies musi w koncu miec

OK, źle się wyraziłem. Ma prawo do polskiego obywatelstwa, ale musi o nie wystąpić, jak pisał Engine.

Osoby urodzone w Kanadzie otrzymują kanadyjski akt urodzenia (birth certificate), który jest potrzebny do podania o paszport. Przed 9/11 kwit ten zastępował paszport dla tych co podróżowali do Stanów czy na Karaiby. Zresztą w Stanach było tak samo.

Mnie bardziej interesuje ten wątek o zrzeczeniu się spadku. Czy gdyby córka mojego kolegi nie zrzekła się spadku i pojechała do Polski to mogliby jej ten spadek narzucić? W chwili obecnej Polska nie wymaga wiz dla Kanadyjczyków, więc nie ma problemu wjazdu na kanadyjskim paszporcie.

• waga173 Re: Taa, Engine 31.01.25, 19:49
                                                    jeepster napisał(a):

> Mnie bardziej interesuje ten wątek o zrzeczeniu się spadku. Czy gdyby córka moj
                                                    > ego kolegi nie zrzekła się spadku i pojechała do Polski to mogliby jej ten spad
                                                    > ek narzucić?

Ajwaj, powiedz od razu ze kolega umarl w dlugach (niech mu ziemia lekka bedzie) a w Bolandii w spadku dziedziczy sie nieboszczyka dlugi. Jak jest na sali prawnik to niech mi doradzi co mam zostawic w spadku i kogo nazwac spadkobiorca w testamencie:)
                                                  • jeepster Re: Taa, Engine 31.01.25, 20:04
                                                    waga173 napisał:

> jeepster napisał(a):
                                                    >
                                                    > > Mnie bardziej interesuje ten wątek o zrzeczeniu się spadku. Czy gdyby cór
                                                    > ka moj
                                                    > > ego kolegi nie zrzekła się spadku i pojechała do Polski to mogliby jej te
                                                    > n spad
                                                    > > ek narzucić?
                                                    >
                                                    > Ajwaj, powiedz od razu ze kolega umarl w dlugach (niech mu ziemia lekka bedzie)
                                                    > a w Bolandii w spadku dziedziczy sie nieboszczyka dlugi. Jak jest na sali praw
                                                    > nik to niech mi doradzi co mam zostawic w spadku i kogo nazwac spadkobiorca w t
                                                    > estamencie:)

W tym wypadku to jednak brat kolegi zmarł i miał długi. Kolega się już zrzekł spadku i teraz jego córka to robi. Mnie tylko zastanawia jak długo lub do jakiego stopnia pokrewieństwa process przepisywania spadku może trwać.

A teraz pytanie w stylu Bywalca. Czy Kanadyjczyk urodzony z polskich rodziców w Kanadzie, nie mający oficjalnego polskiego obywatelstwa, przebywający w Polsce może zostać powołany do wojska, jeśli zaistnieje taka potrzeba?

• waga173 Re: Taa, Engine 31.01.25, 20:25
                                                    jeepster napisał(a):

A teraz pytanie w stylu Bywalca. Czy Kanadyjczyk urodzony z polskich rodziców w
                                                    > Kanadzie, nie mający oficjalnego polskiego obywatelstwa, przebywający w Polsce
                                                    > może zostać powołany do wojska, jeśli zaistnieje taka potrzeba?

Kanade widzialem na globusie, z wojska wymigalem sie lapowka, wiec moze to drugie, a podejrzewam ze na sto procent albo dwiescie zadzialaloby dzis, wiec chlopak niech jedzie spokojnie, tylko niech wezmie portfel z jedna przegrodka wiecej.
                                                  • bigimax4444 Re: Taa, Engine 31.01.25, 22:00
                                                    Ojca kolezka z wojska ,pracowal w wku, kuzyn , ojca chrzesniak, jak chcial sie wykpic z woja to mu powiedzieli, ze ma ich i jeszcze jednego trepa zabrac do najlepszego lokalu w miescie na libacje alkoholowa, potem pracowal u drugiego wujasa prawie dwa miesiace zeby to pokryc
                                                  • waga173 Re: Taa, Engine 31.01.25, 22:24
                                                    bigimax4444 napisał:

> Ojca kolezka z wojska ,pracowal w wku,

To w Armii Czerwonej maja wojskowaja komissyja uzupielnieniow?
                                                  • hrasier_2 Re: Taa, Engine 31.01.25, 23:14
                                                    waga173 napisał:

> bigimax4444 napisał:
                                                    >
                                                    > > Ojca kolezka z wojska ,pracowal w wku,
                                                    >
                                                    > To w Armii Czerwonej maja wojskowaja komissyja uzupielnieniow?
                                                    Czasami mam wrażenie, że ciebie przywlekli na tankach sowieckich. Musiałeś nieźle pałą wywijać w PRlu.
                                                  • waga173 Re: Taa, Engine 01.02.25, 02:13
                                                    Napisala gnida co jak piardnie to pyta kto tu sie spierdzial.
                                                  • bigimax4444 Re: Taa, Engine 31.01.25, 20:33
                                                    Nie jest zarejestrowany nikt o nim nie wie ,macha na granicy kanadyjskim paszportem i wypierdala
                                                  • engine8t Re: Taa, Engine 31.01.25, 20:42
                                                    jeepster napisał(a):

> A teraz pytanie w stylu Bywalca. Czy Kanadyjczyk urodzony z polskich rodziców w
                                                    > Kanadzie, nie mający oficjalnego polskiego obywatelstwa, przebywający w Polsce
                                                    > może zostać powołany do wojska, jeśli zaistnieje taka potrzeba?
                                                    >

Wyglada na to ze dziecko urodzona poza granicami musie sie "ubigac" o nadanie mu polskiego obywatlestwa
                                                    (A to sie staje w momenci enadania PESELa)

A wiec przed ofocjalnym nadaniem nie jest obywatlem polskim chociac ma do tego pelne prawo.

www.rodzicewameryce.com/2015/06/nadanie-obywatelstwa-polskiego-dziecku-urodzonemu-za-granica/
                                                    Oraz to
                                                    powroty.gov.pl/-/przekraczanie-granicy-polski-przez-dzieci-urodzone-za-granica-ktorych-rodzic-jest-polskim-obywatelem
                                                    I tu jest napisane

Oznacza to, że każdy obywatel polski (czyli wszystkie osoby, które mają nadany w Polsce nr PESEL z poświadczeniem posiadania obywatelstwa polskiego)

A wiec do momentu kiedy nie zostal dziecku nadany PESEL to nie mozna go traktowac jako obywatela Polski?

www.rodzicewameryce.com/2015/06/nadanie-obywatelstwa-polskiego-dziecku-urodzonemu-za-granica/

A wiec moze sie okazac ze skoro kasy urodziny z polskiego rodzica nabywa automatyczni eprzwo do obywatlestwa to wladze polskie moga takiej osobie po prostu nadac PESEL - nawet bez jego wiedzy i potraktowac go jako obywatela.
                                                  • bywalec.hoteli Re: Taa, Engine 01.02.25, 10:18
                                                    Jeepster, czemu pytanie to w stylu Bywalca?

Moim zdaniem jak Twoje dzieci nie maja obywatelstwa to nie zostaną powołane do polskiego wojska, a do kanadyjskiego mogą.
                                                  • jeepster Re: Taa, Engine 01.02.25, 16:16
                                                    bywalec.hoteli napisał:

> Jeepster, czemu pytanie to w stylu Bywalca?

Bo to pytanie czysto teoretyczne typu "co by było, gdy było". Z dwóch powodów, po pierwsze nie mam syna a po drugie jestem już w takim wieku, że nawet w Berlinie, w Maju 1945 roku, takich starych jak ja nie brali już do obrony.
                                                  • bywalec.hoteli Re: Taa, Engine 01.02.25, 16:27
                                                    Aha, rozumiem :)

A zajrzyj do wątku o cle na Kanadę
                                                  • hrasier_2 Re: Taa, Engine 31.01.25, 20:14
                                                    waga173 napisał:

> jeepster napisał(a):
                                                    >
                                                    > > Mnie bardziej interesuje ten wątek o zrzeczeniu się spadku. Czy gdyby cór
                                                    > ka moj
                                                    > > ego kolegi nie zrzekła się spadku i pojechała do Polski to mogliby jej te
                                                    > n spad
                                                    > > ek narzucić?
                                                    >
                                                    > Ajwaj, powiedz od razu ze kolega umarl w dlugach (niech mu ziemia lekka bedzie)
                                                    > a w Bolandii w spadku dziedziczy sie nieboszczyka dlugi. Jak jest na sali praw
                                                    > nik to niech mi doradzi co mam zostawic w spadku i kogo nazwac spadkobiorca w t
                                                    > estamencie:)
                                                    Bardziej poszukaj sobie psychiatry by cię zbadał. A pózniej prawnika jak pójdziesz za oszczerstwa do kicia.
                                                  • hrasier_2 Re: Taa, Engine 31.01.25, 20:23
                                                    Ale po co szczytować tym obywatelstwem. Jak masz paszport i wszędzie możesz wyjechać. Zamiast pierdzieć na necie.
                                                  • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 31.01.25, 18:55
                                                    > Ale to biurkratyczny i oklejone znaczkami skarbowymi proces i formalnosci :).
                                                    > Nie minie pol roku i juz masz. Ale podobno mozna to zalatwic w czasie miesiecznego pobytu w Polsce.

Może dla urodzonych w USA. Akurat przechodziłem ten proces z córką urodzoną we Włoszech i była to jedna wizyta w USC (żadne pół roku ani nawet miesiąc) z oryginalnym włoskim aktem urodzenia, bez tłumaczenia i kosztowało to jakieś zupełne fistaszki rzędu parudziesięciu złotych. Można też było załatwić to przez konsulat, ale to wychodziło znacząco drożej, a ja akurat i tak jechałem do Polski.
                                                  • bigimax4444 Re: Taa, Engine 31.01.25, 19:05
                                                    Debilizm z rejestracja vagon ale co sie po tobie spodziewac , bez rejestracji moze sobie powiedzmy studiowac medycyne dla obcokrajowcow w Polsce a jak sie dobrze zakrecic to nawet zadarmo a jak nie to 10-15 k euro rok,
                                                  • engine8t Re: Taa, Engine 31.01.25, 20:51
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > Ale to biurkratyczny i oklejone znaczkami skarbowymi proces i formalnosci
                                                    > :).
                                                    > > Nie minie pol roku i juz masz. Ale podobno mozna to zalatwic w czasie mie
                                                    > siecznego pobytu w Polsce.
                                                    >
                                                    > Może dla urodzonych w USA. Akurat przechodziłem ten proces z córką urodzoną we
                                                    > Włoszech i była to jedna wizyta w USC (żadne pół roku ani nawet miesiąc) z oryg
                                                    > inalnym włoskim aktem urodzenia, bez tłumaczenia i kosztowało to jakieś zupełne
                                                    > fistaszki rzędu parudziesięciu złotych. Można też było załatwić to przez konsu
                                                    > lat, ale to wychodziło znacząco drożej, a ja akurat i tak jechałem do Polski.

powroty.gov.pl/-/rejestracja-w-polsce-dziecka-urodzonego-za-granica-10056
                                                • wislok1 Re: Taa, Engine 31.01.25, 19:49
                                                  Nie dziekuje.

Jestes chory psychicznie....
                                                  Juz to raz napisalem i kolejny raz pisze.....

Przypadek nie do wyleczenia....

Z tym bredniami i urojeniami nie da sie dyskutowac....

Siedze, bo mi to pasuje, a AFD poki co ma poparcie 20% i nikt Polakow nie wypedza

Tylko ostrzegam przed ta niebezpieczna partia
                                                  • hrasier_2 Re: Taa, Engine 31.01.25, 20:17
                                                    wislok1 napisał:

> Nie dziekuje.
                                                    >
                                                    > Jestes chory psychicznie....
                                                    > Juz to raz napisalem i kolejny raz pisze.....
                                                    >
                                                    > Przypadek nie do wyleczenia....
                                                    >
                                                    > Z tym bredniami i urojeniami nie da sie dyskutowac....
                                                    >
                                                    > Siedze, bo mi to pasuje, a AFD poki co ma poparcie 20% i nikt Polakow nie wyped
                                                    > za
                                                    >
                                                    > Tylko ostrzegam przed ta niebezpieczna partia
                                                    Ale tu więcej jest zaburzonych razem z tą wulgarną dziewczynką co tu wkleja zdjęcia. I się lubi ocierać o facetów.
                                            • engine8t Re: Taa, Engine 30.01.25, 20:23
                                              wislok1 napisał:

> Jeep, jest naprawde zaje.isty,
                                              > takiego przemadrzalego chamskiego kretyna az podziwiam....
                                              >
                                              > Jaks miedzynarodowka bezdennej glupoty i chamstwa....
                                              >
                                              > Zwolennicy kaczej partii, konfy, AFD, trumpka,
                                              > jakis totalny zbior ludzi, ktoryz chca roz.ierdolic aktualny swiat, nie majac z
                                              > adnegi pozytywnego planu na przyzslosc,
                                              > poaz chorymi urojeniami...

Trump ma plany i je realizuje.. Nic tylko mu przyklasnac i robic to samo na swoim podworku..

• vogon.jeltz Re: Taa, Engine 30.01.25, 20:59
                                              > jakis totalny zbior ludzi, ktoryz chca
                                              > roz.ierdolic aktualny swiat, nie majac zadnegi
                                              > pozytywnego planu na przyzslosc

Tak to już jest, jedni przychodzą i robią rozpierdol, po nich przychodzą następni i budują coś nowego. Ale to nigdy nie są ci sami.
                                            • jeepwdyzlu Re: Taa, Engine 30.01.25, 22:19
                                              Wisłok:
                                              Jeep, jest naprawde zaje.isty,
                                              takiego przemadrzalego chamskiego kretyna az podziwiam....
                                              ----
                                              W twoim wykonaniu to komplement.

Jaks miedzynarodowka bezdennej glupoty i chamstwa....

Wisłok:
                                              Zwolennicy kaczej partii, konfy, AFD, trumpka,
                                              jakis totalny zbior ludzi, ktoryz chca roz.ierdolic aktualny swiat, nie majac zadnegi pozytywnego planu na przyzslosc
                                              -----
                                              Mniej pij. To ci szkodzi.
                                              • bigimax4444 Re: Taa, Engine 30.01.25, 22:24
                                                To nie od picia , to naturalny stan nieswiadomosci
                                          • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 30.01.25, 20:16
                                            A co jest z genetyką w. Afryce Środkowej, poza tym, że jest ona tam bardziej zróżnicowana niż w całej reszcie świata?
                                            • engine8t Re: Taa, Engine 30.01.25, 20:24
                                              vogon.jeltz napisał:

> A co jest z genetyką w. Afryce Środkowej, poza tym, że jest ona tam bardziej zr
                                              > óżnicowana niż w całej reszcie świata?

I co mnie to ma obchodzic? - to nie ich problem a nasz?
                                              • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 30.01.25, 20:59
                                                > I co mnie to ma obchodzic? - to nie ich problem a nasz?

Ja też nie wiem. Ale to jeep mnie pytał.
                                                • engine8t Re: Taa, Engine 30.01.25, 21:05
                                                  vogon.jeltz napisał:

> > I co mnie to ma obchodzic? - to nie ich problem a nasz?
                                                  >
                                                  > Ja też nie wiem. Ale to jeep mnie pytał.

Gates sie tym zajmuje i bez przerwy jakies genetyczne eksperymenty robi na afrykanach.
                                                  • vogon.jeltz Re: Taa, Engine 30.01.25, 21:41
                                                    > Gates sie tym zajmuje i bez przerwy jakies
                                                    > genetyczne eksperymenty robi na afrykanach

Nie Gates, tylko reptilianie i nie na Afrykanach, tylko na całej ludzkości. Poza tym się zgadza.
                                            • bigimax4444 Re: Taa, Engine 30.01.25, 20:27
                                              Tez nie wiem o co chodzi z genetyka
                                              Ale ta mapka to troche beka
                                              worldpopulationreview.com/country-rankings/average-iq-by-country
                                            • trypel Re: Taa, Engine 30.01.25, 20:30
                                              A jest? Wydawało mi się ze my np mamy jakiś procent genów neandertalskich a mieszkańcy Afryki nie mają ich w ogóle bo skrzyżowanie nastąpiło już po wyjściu z Afryki.
                      • wislok1 Re: Taa, Engine 29.01.25, 16:33
                        Nie ma czegos takiego, to sa twoje urojenia
                        • hrasier_2 Re: Taa, Engine 31.01.25, 14:34
                          Kuźwa zajebiste te wpisy. Tak się wątasek rozwinął. Bążur, pardą, o lala, a jak pomyślę, to pewnie coś mi się jeszcze przypomni.
                          Tak naprawdę z to z wami, ośmiogwiazdkowymi dewiantami seksualnymi, jest problem znacznie poważniejszy, gdyż wy nie tylko nie mówicie językami, ale macie poważne problemy z językiem ojczystym, z zasadami pisowni języka polskiego, zwłaszcza z deklinacją, a już szczególnie z dopełniaczem i to jest zjawisko powszechne w twoich kręgach, zarówno partyjnych jak i wśród dewiacyjnego elektoratu ferajny spod ciemnej gwiazdy aktywnie tu udzielającego się.
                          • waga173 Re: Taa, Engine 31.01.25, 14:46
                            @po miedzy Salon 24:

Z zasady z głuptasami nie rozmawiam, ale... Mówię po francusku, choć nawet nie mam potrzeby ani ochoty. Bążur, pardą, o lala, a jak pomyślę, to pewnie coś mi się jeszcze przypomni.
                            Tak naprawdę z to z wami, ośmiogwiazdkowymi dewiantami seksualnymi, jest problem znacznie poważniejszy, gdyż wy nie tylko nie mówicie językami, ale macie poważne problemy z językiem ojczystym, z zasadami pisowni języka polskiego, zwłaszcza z deklinacją, a już szczególnie z dopełniaczem i to jest zjawisko powszechne w twoich kręgach, zarówno partyjnych jak i wśród dewiacyjnego elektoratu ferajny spod ciemnej gwiazdy aktywnie tu udzielającego się. En masse, po francusku. Nie wstydzisz się, że osoba zagranicznego pochodzenia zwraca ci uwagę w tak podstawowej kwestii? Nie zaczepiaj mnie więcej bulgotem wybroczyn dwóch ostatnich zaropiałych komórek mózgowych. Tym razem byłem dla ciebie miły, ale wierz mi, nie zawsze taki jestem.
                          • jeepwdyzlu Re: Taa, Engine 31.01.25, 14:53
                            Hrasier jak ci się kurwa nie podobamy - to wypierdalaj!
                            • waga173 Re: Taa, Engine 31.01.25, 15:24
                              Gnida usilowal "zagluszyc" moj wpis dwa czy trzy posty wczesniej, na temat whisky i kieliszkow. Odswiezony watek ale jak ktos zajrzy "od najnowszego" to zobaczy belkot gnidy a nie moj wpis.
                              • hrasier_2 Re: Taa, Engine 31.01.25, 16:17
                                waga173 napisał:

> Gnida usilowal "zagluszyc" moj wpis dwa czy trzy posty wczesniej, na temat whis
                                > ky i kieliszkow. Odswiezony watek ale jak ktos zajrzy "od najnowszego" to zobac
                                > zy belkot gnidy a nie moj wpis.
                                Gnida to jesteś ty wyjątkowy ormowiec na tym forum. Śledzący ludzi po różnych forach. Zapijaczony stary cap.
                            • hrasier_2 Re: Taa, Engine 31.01.25, 16:18
                              jeepwdyzlu napisał:

> Hrasier jak ci się kurwa nie podobamy - to wypierdalaj!
                              >
                              To nie było do Ciebie, bo wedle polityki zagranicznej mamy podobne poglądy. Czytaj ze zrozumieniem do kogoś był ten wpis.
          • engine8t Re: Musk albo trumpek 27.01.25, 21:26
            wislok1 napisał:

> Napisalem fakty
            >
            > trumpek kontra Musk,
            >
            > walka 2 kogutow o wladze nad USA sie zapowiada, bo ani jeden nie odpusci
            >
            > trumpek wygra, bo ma za soba caly sztab swojej partii, Musk ma kase....
            >
            > No, ale to bedzie fajne jak te 2 koguty beda sie napier.alac.....

Napisales nie fakty ale znow sie zalaples na fejk news.... Bo skaad ty niby mialbys znac fakty?
    • engine8t Wyglada ze bedzieci emies fajnego Ambasadora USA 28.01.25, 19:23
      Jim Mazurkiewicz... "Jimus"
      Polak, Patriota z Texasu. Ten nie bedzie was zmuszal do promowania LGBT.

Poogladajcie sobie o nim na YT jak chcecie wiedziec wiecej
      • jeepwdyzlu Re: Wyglada ze bedzieci emies fajnego Ambasadora 28.01.25, 19:27
        Taaaa czytamy.
        Będzie fajnie.
      • vogon.jeltz Re: Wyglada ze bedzieci emies fajnego Ambasadora 29.01.25, 20:03
        Podobno ten Mazurkiewicz to jakiś specjalista od bydła cz trzody chlewnej? Ale w dzisiejszych czasach, kiedy każdy z każdym może się skomunikować w pięć minut, funkcja ambasadora nie ma już aż tak wielkiego znaczenia (co innego konsul, który na miejscu załatwia sprawy obywateli reprezentowanego przez siebie kraju). Ale czytałem, że gość jest polonusem już w piątym pokoleniu i mówi po polsku - za to szacun.
        • jeepwdyzlu Re: Wyglada ze bedzieci emies fajnego Ambasadora 29.01.25, 20:08
          A Żorżeta była fizykiem jądrowym?
          Ambasador to postać drugorzędna - a juz na pewno w amerykanskiej dyplomacji - sam zobacz:

www.filmweb.pl/serial/Dyplomatka-2023-10033009

P.S. Serial fajny, jak kto nke widział to polecam
    • trypel Re: Nowa Ameryka 30.01.25, 14:25
      Nawet wybiórcza popełni nieraz coś uczciwego
      Podpisuje się oboma kończynami pod wywiadem
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31623957,trump-to-nie-faszysta-lepiej-rozumie-ameryke-niz-lewica-wywiady.html
      • bywalec.hoteli Re: Nowa Ameryka 08.02.25, 10:21
        Trypel, fajny wywiad.
        • bywalec.hoteli Re: Nowa Ameryka 08.02.25, 10:22
          Swoją drogą, Ciekawe kiedy Niemcy, tacy jak Wisłok ale i urodzeni Niemcy, przestaną pouczać Amerykanów kogo mają sobie wybierać na prezydenta i partię rządzącą? Sami mają burdel u siebie nieziemski, sami są skompromitowani i w Berlinie i Brukseli a chcą pouczać innych. W tym Polskę.
          • trypel Re: Nowa Ameryka 08.02.25, 10:53
            Dzięki, nie przestaną.
            Najlepsze ze oczekują zmian ale wybieraja tych samych ludzi.
            Co kompletnie się nie spina.
            A jak przychodzi człowiek który zaczyna działać inaczej to jest święte oburzenie.
          • wislok1 Re: Nowa Ameryka 08.02.25, 19:54
            To sa jakies totalne idiotyzmy...

Kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie,,,,

Jako Polak w Niemczech jestem na tym forum obrazany straszniem wyzywany do najgorszych,
            tylko dlatego , ze nie podoba mi sie trumpek

Jakos to przezyje, mam gruby skore

Ale trumpek nie podoba sie tez polowie Amerykanow w USA i nad tym jego zwolennicy milcza
            • trypel Re: Nowa Ameryka 08.02.25, 20:08
              Bo połowa (a nawet więcej) ludzi woli znajome szambo i smród jaki znają od niepewnej zmiany na lepsze.
              Nawet jakby szansa była pow 50% na lepsze czasy to i tak będą tacy co wola stabilne stanie w szambie po uszy.
              Dlatego wciąż głosują na tych samych, wyobrażając sobie ze ci sami cokolwiek zmienia.
              Otóż nie zmienia.
              Te same osoby będą zawsze działały tal samo
              • wislok1 Konkluzja 08.02.25, 20:41
                W Europie nie tak dawno byli tacy, co obiecywali zlote gory i ze szambi sie skonczy....

komunisci, Mussolini, adolf i ich klony...

Wtedy to wyjscie z szamba si eskonczylo TOTALNA katastrofa....

Teraz po wielu latach znowu te same sily licza na poparcie ludzi...
                KLONY sa w akcji

Znajac jak to sie skonczylo za pierwszym razem, NIE WOLNO dac im nastepnjej szansy....
                • trypel Re: Konkluzja 08.02.25, 20:46
                  Zalinkowalem wywiad z wybiórczej dlaczego to nie jest to samo i dlaczego Trump nie jest nowym Hitlerem
                  • bywalec.hoteli Re: Konkluzja 08.02.25, 21:04
                    Wisłok problem z tobą jest że piszesz kompletne bzdury, blubry smalone, pierdoly, głupoty a jesteś uparty w tych bzdurach jak osioł
                    • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 14:28
                      Poki co kompletne bzdury, pieldory, glupoty robi trumpek

Oczywiscie kazdy ma prawo popierac kogo chce, ale ja tylko ostrzegam przed tym kolesiem
                      • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 14:56
                        Ale jak ja ostrzegam przed niemcami to mnie obrażasz:D
                        To jak to jest?
                        • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 15:08
                          Przed Niemcami z AFD to ostrzegam akurat ja, a ty ich popierasz, bo oni popieraja trumpka i Muska

Reszta Niemcow jest OK, pozy tymi z AFD
                          • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 15:16
                            Ja ostrzegam przed Niemcami jako krajem :)
                      • engine8t Re: Konkluzja 09.02.25, 18:28
                        wislok1 napisał:

> Poki co kompletne bzdury, pieldory, glupoty robi trumpek
                        >
                        > Oczywiscie kazdy ma prawo popierac kogo chce, ale ja tylko ostrzegam przed tym
                        > kolesiem

Ostrzegac to kazdy moze jak tylko chce ale co radzisz?
                        • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 18:55
                          Na polityke nic nie poradzimy, bo politycy decyduja bez nas

Zeby sie odstresowac mozna np. odwiedzic Bawarie w USA....

Bawarskie miasto daleko od Europy

en.wikipedia.org/wiki/Frankenmuth,_Michigan
                        • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 19:48
                          Można radzić sobie jak niemcy, przegłosować po cichu ceny emisji CO2 do takiego poziomu że za parę lat wszyscy producenci się stamtąd ewakuują
                          Będzie wtedy taki zielony niemiecki raj
                          Bo to chyba wykorzystali dyskusje na temat emigrantów i afd i po cichu klepnęli
                          • nousecomplaining Re: Konkluzja 09.02.25, 20:05
                            > Będzie wtedy taki zielony niemiecki raj
                            Niemieckie rządy przez ostatnie lata podejmowały fatalne decyzje. Wygaszenie elektrowni atomowych było idiotyczne, za chwilę będą kupować prąd od Francji, która atomem stoi i go rozwija. Gospodarka w recesji od kilku lat. Jak się zacznie bezrobocie, to dopiero się zaczną jaja. A nasza ekonomia z niemiecką powiązana bardzo. Sami sobie zgotowali ten los, ale niestety skutki dla nas też będą opłakane.
                            • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 20:16
                              Dokladnie tak. Dlatego coraz bardziej się boję tego co się u nich dzieje
                              A teraz jeszcze z prezydenta skaczą im notowania skrajnej lewicy Linke.
                              • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 20:57
                                Skrajna lewica Linke nie ma szans dostac sie do Bundestagu, oby to sie takze nie udalo Wagenknecht,
                                w Bawariii maja poparcie na granicy kilku procent, SPD miedzy 5 a 10 procent, tak samo zielone swiry....
                                • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 21:03
                                  Wiem że się nie dostaną ale sam fakt ze ludzie chcą głosować na skrajna lewicę pokazuje jakimi są idiotami
                                • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 21:04
                                  Sorki, Zielone swiry maja poparcie okolo 15%

Tu sa wyniki ostatnich wyborow w Bawarii, nie sondazy....

www.landtagswahl2023.bayern.de/

Raczej to sie powtorzy przy wyborach do Bundestagu.....

Freie Wähler to konserwatywna partia, ale nie nacjonalisci, koalicjant CSU,
                                  taka bawarska specyfika

Nie lubia CSU, ale razem z nimi rzadza Bawaria...
                                  Tyle ze do Bundestagu sie nie przebija, nie maja poparcia w innych landach...
                            • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 20:53
                              Niemcy juz od kilku lar kupuja prad z elektrowni atomowych we Francji...

Bawarska CSU strasznie krytykowala za to Scholza i zielonych swirow, bo jednoczesnie zamknieto elktrownie atomowe w Niemczech, w tym w Bawarii, kolo Landshut...

ALE
                              Gospodarka NIE JEST w recesji, jest w stagnacji
                              Zamiast bezrobocia jest problem z BRAKIEM pracownikow, bo Niemcy odchodza na emeryture, a nowi pracownicy sa tylko z zagranicy....
                              Spoleczenstwo sie starzeje....
                              Stad antyimigracyjna histeria AFD jest kompletnie oderwana od rzeczywistosci...
                              • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 21:02
                                Jak definiujesz stagnacje a jak recesje?
                                Bo wg ogólnych standardów jak PKB się kurczy to jest to jednak recesja
                                • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 21:06
                                  Jest stagnacja wedlug wszelkich danych....

Jak twoim zdaniem to jest totalna katastrofa i upadek, totalne zalamanie gospodarki, to juz twoj problem....
                                  • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 21:09
                                    Możesz przestać odstawiać swoją typowa histerie i napisać czy spadek PKB to stagnacja czy recesja? Bo w Niemczech od 2022 mamy spadek PKB
                                    • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 21:18
                                      To wedlug twoich wyobrazen
                                      • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 21:22
                                        Wzrost 0 1,4 procent w 2022 to recesja, ciekawe....

A spadek o 0,2 to jest na granicy bledu statystycznego, czyli po prostu stagancja

www.parkiet.com/gospodarka-swiatowa/art41683101-gospodarka-niemiec-skurczyla-sie-w-2024-roku
                                        • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 21:26
                                          8 mld euro to błąd statystyczny?
                                          To niezła dokładność mają ci niemieccy ekonomiści
                                          Wszystkie dane podaja z taką dokładnością?
                                          • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 21:31
                                            Napisales, ze od 2022 jest recesja, to jest KLAMSTWO ORDYNARNE

Masz swoje fobie, urojenia, ja to rozumie, ale nie mam zamiaru z toba dalej dyskutowac,

bez odbioru
                                            • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 21:37
                                              Przepraszam. W 2022 byl wzrost. A jak potem? Wzrost czy recesja?
                                              Fajnie jest krytykować Trumpa i jego decyzje. Gorzej jak ktoś zwraca uwagę na bałagan w miejscu w którym się mieszka. Prawda?
                                              A na razie widoku na poprawę nie ma żadnego
                                              • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 21:47
                                                0,2 czy 0,3 to jest stagnacja

• trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 21:53
                                                  -0.2 i -0.3 to stagnacja?
                                                  Jednak wg aktualnej nomenklatury nie

Definicje stagnacji i recesji w kontekście PKB:

1. Stagnacja – występuje, gdy wzrost PKB jest bliski zeru, czyli oscyluje w granicach 0% – 1%. Wzrost gospodarczy jest minimalny lub nie ma go wcale, ale nie ma też wyraźnego spadku. Gospodarka nie rozwija się dynamicznie, ale też nie kurczy się na tyle, by mówić o recesji.

2. Recesja – oznacza spadek PKB przez co najmniej dwa kolejne kwartały. W praktyce, jeśli roczna zmiana PKB jest ujemna, gospodarka kurczy się, co jest typowym objawem recesji. Wartości poniżej 0% wskazują na recesję, choć niektóre instytucje mogą uznawać również dłuższe okresy stagnacji za techniczną recesję.
                                                  • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 21:54
                                                    Czyli w Niemczech 2024 r był drugim rokiem recesji.
                                                    Wg wiedzy ekonomicznej a nie wg co się komu wydaje
                                                  • wislok1 Re: Konkluzja 09.02.25, 21:59
                                                    To jest na granicy bledu statystycznego.....

Juz to kilka razy pisalem i naprawde tak to jest....

Nie jest to fajne dal Niemiec, ale tez obrywa PL, bo jej gospodarkavjest scisle zwiazana z niemiecka...

Jesli ciebie to cieszy, ze DE ma problemy, a to wyczuwam w kazdym poscie,

to tylko wspolczuje...

Dobranoc
                                                  • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 22:03
                                                    A gdzie napisałem że mnie to cieszy? Po prostu nie lubię zakłamywania rzeczywistości. Oczywiście że to wpływa na PL. Dlatego większość firm eksportowych w panice dywersyfikuje od 2 lat rynki zbytu żeby nie utknąć z ręką w nocniku (czyli w DE)
                                                    Więc 8 mld euro to nie błąd statystyczny tylko recesja wg wiedzy ekonomicznej. A jeśli niemiecka prasa boi się to napisać to już problem pismaków a nie mój.
                                                  • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 22:12
                                                    A tak wygląda powiązanie gospodarki naszej z niemiecka za ostatnie 10 lat we wzroście/spadku PKB w %
                                                  • bywalec.hoteli Re: Konkluzja 09.02.25, 22:18
                                                    Mam kumpli z DE, rozmawiam z nimi i niestety mało pozytywów z Niemiec.
                                                    Przez durne rządy Berlin + Bruxela + zielony wał/fiut 4 55, może to wszystko jebnąć w dół.
                                                    Oczywiście polskie firmy wtedy w łeb dostaną.
                                                    Jeśli się Niemcy nie ogarną.

Z drugiej strony może to czas dla pewnych polskich firm by pokonać czy wygryźć niemieckie.

Z tym, że niemieckie durne decyzje w EU psują życie również Polakom i polskim firmom.

Wisłok tego pojąć nie może.

Niemcy są święci i mądrzy.
                                                  • hrasier_2 Re: Konkluzja 10.02.25, 11:07
                                                    bywalec.hoteli napisał:

> Mam kumpli z DE, rozmawiam z nimi i niestety mało pozytywów z Niemiec.
                                                    > Przez durne rządy Berlin + Bruxela + zielony wał/fiut 4 55, może to wszystko je
                                                    > bnąć w dół.
                                                    > Oczywiście polskie firmy wtedy w łeb dostaną.
                                                    > Jeśli się Niemcy nie ogarną.
                                                    >
                                                    > Z drugiej strony może to czas dla pewnych polskich firm by pokonać czy wygryźć
                                                    > niemieckie.
                                                    >
                                                    > Z tym, że niemieckie durne decyzje w EU psują życie również Polakom i polskim f
                                                    > irmom.
                                                    >
                                                    > Wisłok tego pojąć nie może.
                                                    >
                                                    > Niemcy są święci i mądrzy.
                                                    Droga do szparagów, zawsze otwarta jest.
                                                  • wislok1 Re: Konkluzja 10.02.25, 20:30
                                                    Jest recepts; wystapic z UE i NATO, przylaczyc sie do Zwiazku Rosji i Bialorusi, tego tak na serio chcesz
                                                  • wislok1 Re: Konkluzja 10.02.25, 20:31
                                                    W kazdym razie tak wynika z KAZDEGO twojego postu, KAZDY jest wrogi wobec UE i Niemiec

To samo dotyczy trypela
                                                  • trypel Re: Konkluzja 10.02.25, 20:57
                                                    wislok1 napisał:

> Jest recepts; wystapic z UE i NATO, przylaczyc sie do Zwiazku Rosji i Bialorus
                                                    > i, tego tak na serio chcesz

To jest też recepta dla ciebie. Jak ci się nie podobają aktualne wybory państw UE idące w prawa stronę to zawsze możesz wyprowadzić się z UE i wprowadzić gdzie tylko chcesz. Mi się podobają. I jestem zadowolony z ostatnich wydarzeń na scenie politycznej. Więc dlaczego mam się gdzieś wyprowadzać?
                                                  • wislok1 Re: Konkluzja 10.02.25, 21:10
                                                    Poki co to przeciwko wladzom UE sa w UE TYLKO Orban i Fico, ruskie pacholki, gratuluje takich idoli....
                                                  • trypel Re: Konkluzja 10.02.25, 22:31
                                                    Znów histeryzujesz, orban robi co mu niemcy każą.
                                                    A austria? A wlochy? A trendy we Francji?
                                                    To pokazuje że jeszcze eu może się zmienić w dobrym kierunku.
                                                    Na co licze. Pozytywny przykład zza oceanu mnie w tym utwierdza
                                                    Zobaczymy jak Niemcom pójdzie
                                                  • wislok1 Re: Konkluzja 11.02.25, 18:09
                                                    Orban robi, co fiutin mu kaze, tak samo fico....

Te twoim dobre zmiany to zniszczenie UE i opanowanie naszej czesci Europy przez fiutina....

Fantastyczne dobre zmiany...

A trumpek zrobi z fiutinem deal i sprzeda PL ruskim....

Taki jest jego plan

Bedzie znowu zelazna kurtyna....
                                                  • wislok1 Re: Konkluzja 11.02.25, 18:12
                                                    trumpek to 100 procentowy swir i mysli, ze jak pozyska fiutina, to fiutin porzuci chinoli i Arabow...

Arabowie sie sprzymierza z USA; chinole skapituluja przed trumpkiem, trumpek bedzie Panem Bogiem Swiata

To sa jego urojenia
                                                  • engine8t Re: Konkluzja 11.02.25, 18:41
                                                    wislok1 napisał:

> trumpek to 100 procentowy swir i mysli, ze jak pozyska fiutina, to fiutin porzu
                                                    > ci chinoli i Arabow...
                                                    >
                                                    > Arabowie sie sprzymierza z USA; chinole skapituluja przed trumpkiem, trumpek be
                                                    > dzie Panem Bogiem Swiata
                                                    >
                                                    > To sa jego urojenia

Co sie Tobie stalo ze tak sie wijesz i robisz z siebie pajaca jak nasi demokraci?
                                                    Ale ci sie zachwuja jakby im ktos wucuagnal dywanik spod nog

youtu.be/eh2i4yvlXlk
                                                    A dlaczego ?
                                                    Oj najwieksi i najbardziej lewicowi demokraci teraz krzycza ze to ci bardziej na lewo stracili kontk ze swiatem
                                                    youtu.be/dAD0jzAtW2M
                                                    Ty tez sie tak zachowujesz...

A niech sobie bedzi jaki chce byle robil to co obiecywal.
                                                    I jak na razie to widac ze robi bo poparcie narodu ma i to duze no i widac ze wie czego i gdzie szuka i im wiecej pisku tzn ze tam wlasnie boli czyli dotyka wlasciwych miejsc?
                                                    Teraz tylko nalezy to "wyleczyc" albo usunac.

• bigimax4444 Re: Konkluzja 11.02.25, 18:52
                                                    Co sie Tobie stalo ze tak sie wijesz i robisz z siebie pajaca jak nasi demokraci?

Miliardy wydane na robienie tłuszczy wody z mozgu nie poszly na marne

Taki przyklad, kazdy jeden tu powie o kijowie zdobytym w trzy dni, mozna pisac im ze to klamstwo i ni h. Nie pojma beda klepac to co uslyszeli w tvn
                                                  • engine8t Re: Konkluzja 11.02.25, 19:08
                                                    bigimax4444 napisał:

> Co sie Tobie stalo ze tak sie wijesz i robisz z siebie pajaca jak nasi demokrac
                                                    > i?
                                                    >
                                                    >
                                                    > Miliardy wydane na robienie tłuszczy wody z mozgu nie poszly na marne
                                                    >
                                                    > Taki przyklad, kazdy jeden tu powie o kijowie zdobytym w trzy dni, mozna pisac
                                                    > im ze to klamstwo i ni h. Nie pojma beda klepac to co uslyszeli w tvn

To trzeb zobaczyc jak nasz VP ustawia EU i World Liders a niektore miny sa bezcenne

youtu.be/MnKsxnP2IVk
                                                  • bigimax4444 Re: Konkluzja 11.02.25, 19:23
                                                    Eu to zdychajacy trup, dziwne ze amerykanom chce sie jeszcze gadac z tymi odklejencami
                                                  • engine8t Re: Konkluzja 11.02.25, 20:41
                                                    bigimax4444 napisał:

> Eu to zdychajacy trup, dziwne ze amerykanom chce sie jeszcze gadac z tymi odkle
                                                    > jencami

Europa i Polska sa Kool..
                                                  • waga173 Re: Konkluzja 11.02.25, 19:49
                                                    "To trzeb zobaczyc jak nasz VP ustawia EU i World Liders a niektore miny sa bezcenne"

Albo wynalezli jakis niewidzialny teleprompter albo gosciu ma "niesamowite gadane".

• bigimax4444 Re: Konkluzja 11.02.25, 20:36
                                                    Niebywale ze doszlismy do momentu ze 15 minut mowienia z sensem to jest jakies wydazenie dla tluszczy, co sie dziwic ze potem glosujecie na rudego klamce
                                                  • engine8t Re: Konkluzja 11.02.25, 20:44
                                                    bigimax4444 napisał:

> Niebywale ze doszlismy do momentu ze 15 minut mowienia z sensem to jest jakies
                                                    > wydazenie dla tluszczy, co sie dziwic ze potem glosujecie na rudego klamce

Posluchaaj przemowy Urszuli... "Mamy w D wasza AI - my mamy nasza i to lepsza bo ta jest -albo bedzie, demokratyczna" Cokolwiek to ma znaczyc
                                                  • bigimax4444 Re: Konkluzja 11.02.25, 20:52
                                                    Nie moge patrzec na ta wysuszona raszple, nie mowiac o sluchaniu, zreszta co godzine belkocze cos innego zupelnie jak rudy z dupiarzem
                                                  • engine8t Re: Konkluzja 11.02.25, 18:51
                                                    wislok1 napisał:

> Orban robi, co fiutin mu kaze, tak samo fico....
                                                    >
                                                    > Te twoim dobre zmiany to zniszczenie UE i opanowanie naszej czesci Europy prze
                                                    > z fiutina....
                                                    >
                                                    > Fantastyczne dobre zmiany...
                                                    >
                                                    > A trumpek zrobi z fiutinem deal i sprzeda PL ruskim....
                                                    >
                                                    > Taki jest jego plan
                                                    >
                                                    > Bedzie znowu zelazna kurtyna....

Kurna, czy Ty sobie zdajesz sprawe ze zwalanie winy na innych i samemu nic nie robienie do niczego nie doprowadzi?

Niemcy i EU musza sie zmienic - czy im sie to podoba czy tez nie i to drastycznie poniewaz swiat juz sie zmienil i dalej sie zmienia i to sie nie odwroci. A stanie w miejscu i tupanie nie przynosi efektow.

Stara demokracja oparta na wartosciach, uczuciach i sentymentach juz nie istnieje..
                                                    Czss kiedy pacjenta mozna bylo probowac leczyc tabletkami od bolu glwy sie skoncczyl i teraz czas na radykalne posuniecia - chemoterapia i operacja.

nie ma rady i trzeba sie zastaniwci czy nie zastosowac starej zasady "If you can't beat them, join them"
                                                  • wislok1 Re: Konkluzja 11.02.25, 21:37
                                                    To co proponuje trumpek to jest czysta dykatura w USA
                                                  • engine8t Re: Konkluzja 11.02.25, 23:15
                                                    wislok1 napisał:

> To co proponuje trumpek to jest czysta dykatura w USA

Viva Trump!
                                                  • bigimax4444 Re: Konkluzja 12.02.25, 09:38
                                                    To co proponuje trumpek to jest czysta dykatura w USA

To moze mi laskawie wyjasnisz jak to mozliwe , ze dyktatura trumpa ma duze poparcie wsrod amerykanow a liberalna demokracja eu ma delikatnie mowiac male poparcie i zadowolenie wsrod mieszkancow eu?
                                                  • wislok1 Re: Konkluzja 11.02.25, 22:00
                                                    Najweselsze jest uwielbienie trumpka i nienawisc do Niemcow w wykonaniu jego polskich zwolennikow....

To tak jakby karpie glosowaly za przyspieszeniem Bozego Narodzenia,,,,

Bo trumpek i Musk juz sie dogadali z niemiecka AFD, Niemcy nacjonalistyczne maja stac sie ich sojusznikami,,,
                                                    trumpek do Niemiec po dziadku, Musk afrykaner Germanin....

PL sprzedadza fiutinowi i wtedy bedzie za pozno, wtedy bedzie bek zwolennikow kaczej partii i konfy, ze trumpek ich zdradzil....

Juz to pisalem, trumpke idzie na deal z fiutinem, sprzeda mu wschodnia Europe, jak fiutin porzuci chinoli i zostanie jego sojusznikiem...

Jesli trumpek przekupi tez Arabow, to jego zdaniem chinoli doprowadzi do kapitualacji i USA bedzie panowac na swiecie...

Oczywiscie to sie nie uda, ale trumpek jako alzheimer juz nie mysli racjonalnie, to jest szaleniec
                                                  • trypel Re: Konkluzja 11.02.25, 22:13
                                                    Całe szczęście ze mamy wspaniałych niemieckich polityków którzy co prawda wpędzają nas w recesje ale są w tym niezwykle przewidywalni i tacy sympatyczni
                                                  • wislok1 Re: Konkluzja 11.02.25, 22:24
                                                    Oni nie sa wspaniali, ale w przeciwienstwie do alzheimera trumpka jednak mysla i oceniaja swiat realnie....

Ciekawe jak dlugo ta szalencza szarza trumpka potrwa, bo do tej pory on CALKOWICIE ignoruje Kongres....

Parlament ma w d...

Jak dlugo jeszcze republikanie beda to tolerowac, ze alzheimer trumpek rzadzi panstwem bez poparcia Kongesu :?
                                                  • engine8t Re: Konkluzja 11.02.25, 23:14
                                                    wislok1 napisał:

> Oni nie sa wspaniali, ale w przeciwienstwie do alzheimera trumpka jednak mysla
                                                    > i oceniaja swiat realnie....
                                                    >
                                                    > Ciekawe jak dlugo ta szalencza szarza trumpka potrwa, bo do tej pory on CALKOWI
                                                    > CIE ignoruje Kongres....
                                                    >
                                                    > Parlament ma w d...
                                                    >
                                                    > Jak dlugo jeszcze republikanie beda to tolerowac, ze alzheimer trumpek rzadzi p
                                                    > anstwem bez poparcia Kongesu :?

A to raczej - jakby tu delikatnie powiedziec, nie twoj zasrany interes? Nieprawda?
                                                    A jak juz to wszedzie gdzie jest wymagane poparcie kongresu - jest poparcie Kongresu.
                                                    Nie rozumiesz to sie ucz

Thanks God for Trump
                                                  • engine8t Re: Konkluzja 12.02.25, 01:19
                                                    wislok1 napisał:

> Oni nie sa wspaniali, ale w przeciwienstwie do alzheimera trumpka jednak mysla
                                                    > i oceniaja swiat realnie....
                                                    >
                                                    > Ciekawe jak dlugo ta szalencza szarza trumpka potrwa, bo do tej pory on CALKOWI
                                                    > CIE ignoruje Kongres....
                                                    >
                                                    > Parlament ma w d...
                                                    >
                                                    > Jak dlugo jeszcze republikanie beda to tolerowac, ze alzheimer trumpek rzadzi p
                                                    > anstwem bez poparcia Kongesu :?

A ty uwazasz ze powinien przestac szikac problemow i zostawic wszytko tak jak jest?
                                                    Nawet jak Musk odkryl pierwsz akrtek i widze ze my tu mamy ludzi wg rzdu zywych bo ime merytury placa ale oni maj po 150 lat i nik o nich nie slyszal.
                                                    I co sadzisz ze dla dobra Nimiec powinnismy to bagno zostawic?
                                                    youtu.be/IatRmhSDths
                                                  • waga173 Re: Konkluzja 11.02.25, 23:10
                                                    Ja juz przestalem z tym opetanym rozmawiac o polityce, na pozegnanie po krotkim namysle nazwalem go Wiwlok i to nie byla literowka.
                                                  • trypel Re: Konkluzja 12.02.25, 06:08
                                                    waga173 napisał:

> Ja juz przestalem z tym opetanym rozmawiac o polityce, na pozegnanie po krotkim
                                                    > namysle nazwalem go Wiwlok i to nie byla literowka.

A mnie on cały czas bawi. Taka gorliwość neofity.
                                                    Nie myśleć tylko popierać.
                                                  • wislok1 Zobaczymy 12.02.25, 17:25
                                                    Na razie trumpek slowami swojego ministra WYKLUCZYL udzial Ukrainy w NATO, co juz jest wielkim zwyiestwem fiutina..

Kapitulacja przed Rosja trwa, bo w Moskwie sa tajne rozmowy
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31687104,wyslannik-trumpa-mial-spotkac-sie-z-putinem-media-rozmowa.html#s=BoxPWD
                                                    Zeby sprzedac Ukraine fiutinowi, bo bez uczestnictwa w NATO Ukraina jest bezbronna i wszelkie pi.edolonie, ze USA daje im jakies gwarancje, to jest smiech na sali....

trumpek nie daje gwarancji, ze jest zdrowy psychicznie, a co dopiero gwarancja dla innych ....

Oczywiscie fiutin zazada oddania mu nastepnie panstw dawnego Ukladu Warszwskiego...

Niech Bog ma w opiece Europe, bo trumpek nie bedzie mial
                                                  • engine8t Re: Zobaczymy 12.02.25, 18:07
                                                    wislok1 napisał:

> Na razie trumpek slowami swojego ministra WYKLUCZYL udzial Ukrainy w NATO, co j
                                                    > uz jest wielkim zwyiestwem fiutina..
                                                    >

No skoro nasi widza ze bron wyslana na Ukraine znajduje sie rekach karteli meksykanskich to wiedza ze jak Ukraina przystapi do NATO to meksykanie bedza przerzucac narkotyki na F35.

>
                                                    > Niech Bog ma w opiece Europe, bo trumpek nie bedzie mial

A, teraz jak trwoga to do Boga?

Jak Kuba Bogu tak Bog Kubie
                                                  • trypel Re: Zobaczymy 12.02.25, 18:43
                                                    Ja się muszę jednak rzeczą podzielić bo mi dzisiaj zrobiła dzień.
                                                    Miałem od rana dostawce z Ukrainy, gosc stawia nowa fabrykę i ustawia sobie zbyt.
                                                    Fakt ze ja stawia w zachodniej Ukrainie bo ta w Donbasie jest ryzykowna, no bo wojna. Stawia gdzieś koło Chmielnickiego i zaprasza żeby zobaczyć.
                                                    No ale gosc jest z Donbasu. Opowiadał dużo. Teraz w sumie jak wszyscy wiemy jest wojna pozycyjna. Ale najlepsza historia (nieweryfikowalna bo przecież nie pojade) - gosc mówi że co tydzień mają zawieszenie broni, jeden dzień, takie nieoficjalne. Pytam czy to dlatego żeby po obu stronach wyjść że schronów i zrobić zakupy, a on się śmieje że nie - że zawieszenie jest wtedy kiedy mają giełdę samochodowa bo na giełdę i ruscy i ukraincy przychodzą. Potem giełda się kończy i ostrzał zaczyna znow.
                                                  • wislok1 Make Russia Great Again 13.02.25, 17:50
                                                    trumpek jesli nie jest szalencem, to jest ruskim agentem zwerobowanym w Moskwie, kiedy bawil sie tam z prostytutkami i KGB

To jest juz jawna ZDRADA Ukrainy i Europy, NATO; UE

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31688480,trump-i-putin-rozmawiali-o-wojnie-eksperci-bija-na-alarm-mowia.html#s=BoxMMtCzol1
                                                    PL tez sprzeda ruskim

Ciekawe co wtedy powiedza jego polscy zwolennicy ?
                                                  • wislok1 Re: Make Russia Great Again 13.02.25, 19:44
                                                    Ja to pisalem na forum juz od kilku dobrych dni i wtedy fani trumpka wsciekle mnie atakowali....

Teraz milcza

Niestety sprawdzilo sie w 100 procentach, przed czym ostrzegalem....

Zreszta nie bylo to trudne do przewidzenia, trumpek jak oglaszal plan zakonczania wojny w 1 dzien to oglaszal plan kapitulacji Ukrainy przed Rosja....

Czekaja nas ciezkie czasy, chyba, ze parlament USA wykaze instynkt samozachowawczy i pozbawi trumpka wladzy
                                                  • engine8t Re: Make Russia Great Again 13.02.25, 23:10
                                                    wislok1 napisał:

> Ja to pisalem na forum juz od kilku dobrych dni i wtedy fani trumpka wsciekle
                                                    > mnie atakowali....
                                                    >
                                                    > Teraz milcza
                                                    >
                                                    > Niestety sprawdzilo sie w 100 procentach, przed czym ostrzegalem....
                                                    >
                                                    > Zreszta nie bylo to trudne do przewidzenia, trumpek jak oglaszal plan zakoncza
                                                    > nia wojny w 1 dzien to oglaszal plan kapitulacji Ukrainy przed Rosja....
                                                    >
                                                    > Czekaja nas ciezkie czasy, chyba, ze parlament USA wykaze instynkt samozachowaw
                                                    > czy i pozbawi trumpka wladzy

Moze was czekaj ciezkie czasy ale dlaczego USa mailby pozbawiac Trumpa wladzy? Bo nie chce bronic Ukrainy i EU?
                                                    Za to to raczej zarobi punkty dodatnie bo nam zostanie wiecej no i EU sie moze rozleciac jak ZSRR

A
                                                    Po pierwsze primo nie ty pierwszy a po drugie widzieleiscie co sie szykuje i co w tej sprawie zrobiliscie aby uchronic wlasna D? Gieroja udawaliscie ?
                                                    A moze czekaliscie liczac ze jakos to bedzie?
                                                    No i bedzie tylko ze teraz macie 2 czy 3 zle opcje..
                                                    - Przeznaczyc 5% na zbrojenia i obnizyc narodowi pozimo zycia - i kazdy kanclerz ktory to zaproponuje bedzie mial 2 dni aby sei spakowac?
                                                    - Wyslac swoje wojsko na granice rusko/ukrainska bez opcji ze NATO za tym stoi bo zadna zes tron wojujacych nie nalezy do NATO?
                                                    - Dogadac sie z Putinem kosztem Ukrainy ? (na razie) a potem moze i innych krajow?

Reszta nie tylko Niemcy ale i Polska teraz juz chyba przestanie liczyc na #5 i powaznie pomysli o wprowadzeniu poboru.
                                                  • trypel Re: Make Russia Great Again 13.02.25, 20:32
                                                    Jak zdradził NATO to trzeba Stany z NATO wyrzucić. Musisz zadziałać w tym kierunku. Reszty nie zdradził bo niby dlaczego?
                                                  • waga173 Re: Make Russia Great Again 13.02.25, 20:39
                                                    Jednego amerykanskiego prezydenta gosciu o nazwisku Czolgosz (chyba Polak?) juz zastrzelil. Kolej na Wisloka.
                                                  • vogon.jeltz Re: Make Russia Great Again 18.02.25, 11:16
                                                    Amerykanin polskiego pochodzenia - w pierwszym pokoleniu tj. urodzony w USA z polskich rodziców. Zabójca McKinleya - tego samego, którego nazwiskiem nazwano najwyższy szczyt Alaski, który później przemianowano na Denali, a teraz Trump wrócił do poprzedniej nazwy.
                                                  • bigimax4444 Re: Make Russia Great Again 13.02.25, 21:24
                                                    Ale to troche jak wyrzucenie barmana , ktory ma wszystkie butelki, z imprezy
                                                  • trypel Re: Make Russia Great Again 13.02.25, 22:45
                                                    Nie dość że on trzyma wszystkie butelki to większość gości próbuje chlać na krzywy
                                                  • engine8t Re: Make Russia Great Again 13.02.25, 22:59
                                                    trypel napisał:

> Nie dość że on trzyma wszystkie butelki to większość gości próbuje chlać na krz
                                                    > ywy
                                                    >

Problem w tym ze jak wyrzucisz barmana to bar i butelki zostaja bez nadzoru
                                                    A jak wyrzucisz USA z Nato to jakbys plunac na dzurawej lodzi wyrzucil jedyny i dobry ponton.
                                      • trypel Re: Konkluzja 09.02.25, 21:23
                                        Nie
                                        Wg danych ekonomicznych
                                        2023 spadek 0.3%
                                        2024 spadek 0.2%
                                        Plus dość kiepskie nastroje konsumenckie beż szansy na szybką poprawę
                                        www.reuters.com/markets/europe/new-year-same-gloom-german-consumer-sentiment-gfk-survey-shows-2025-01-29/
              • waga173 Re: Nowa Ameryka 08.02.25, 22:16
                Trypel, nie dyskutuj z Wiwlokiem. To jest baba z radia Baba z lawki przed kosciolem. Zapytana dlaczego Donald Trump nie powinien byc prezydentem USA odpowiada: Pani, bo un ma pumarancowe wlosy!
                • trypel Re: Nowa Ameryka 08.02.25, 22:28
                  Bo tacy ludzie najbardziej się boją nieprzewidywalności i inności.
                  Lepiej żeby było wujowo ale tak jak zawsze
                  • waga173 Re: Nowa Ameryka 08.02.25, 23:09
                    Jak bylem maly to Mama wozila mnie czesto na cmetarz na Powazkach bo co rusz to byl czyjs pogrzeb, zaduszki czy rocznica. A wzdluz jeszcze wtedy brukowanej ulicy nie bylo nic tylko jeden za drugim zaklad robiacy nagrobki, w sumie nic dziwnego. Tylko ze one wszystkie byly opanowane przez mafie gluchoniemych czy moze tylko gluchych albo tylko niemych (nie slepych:) W kazdymbadz razie Mama powiedziala ze jak panbog komus nie dal jakiegos zmyslu to mu to wynagrodzil super inna zdolnoscia, w tym przypadku zdolnoscia wygladzenia plyty granitowej na lustro uzywajac tylko oka. No wiec nasz kolega co nie pije bawarki ma duza wiedze historyczna, ale jezeli chodzi o przyszlosc, to jest niemowa, gluchy i slepy.
                    • trypel Re: Nowa Ameryka 09.02.25, 07:51
                      A ja naprawdę lubię czytać to co on pisze o historii.
                    • wislok1 Re: Nowa Ameryka 09.02.25, 14:26
                      Pozyjemy, zobaczymy
                      • hrasier_2 Re: Nowa Ameryka 10.02.25, 11:10
                        Blisko 250 tys. ludzi zebrało się w Monachium, by protestować przeciwko prawicowemu ekstremizmowi i wezwać do obrony demokratycznych wartości. A ty nic nie mówisz Wisłok. No smuteczek.
                        • bigimax4444 Re: Nowa Ameryka 10.02.25, 11:43
                          Kolejny "spontaniczny" protest , zobaczymy na ile im pary starczy bez amerykanskiego finansowania
                        • engine8t Re: Nowa Ameryka 10.02.25, 18:17
                          hrasier_2 napisał:

> Blisko 250 tys. ludzi zebrało się w Monachium, by protestować przeciwko prawico
                          > wemu ekstremizmowi i wezwać do obrony demokratycznych wartości. A ty nic nie mó
                          > wisz Wisłok. No smuteczek.

No bo jak ma tu wytlumaczyc ta forme niemieckiej demokracji gdzie czesc narodu uwaza ze druga czesc ma nie miac rwnych praw obywatelskich bo sie tej pierwszej nie widzi?
                          • trypel Re: Nowa Ameryka 10.02.25, 22:36
                            engine8t napisał:

> hrasier_2 napisał:
                            >
                            > > Blisko 250 tys. ludzi zebrało się w Monachium, by protestować przeciwko p
                            > rawico
                            > > wemu ekstremizmowi i wezwać do obrony demokratycznych wartości. A ty nic
                            > nie mó
                            > > wisz Wisłok. No smuteczek.
                            >
                            > No bo jak ma tu wytlumaczyc ta forme niemieckiej demokracji gdzie czesc narodu
                            > uwaza ze druga czesc ma nie miac rwnych praw obywatelskich bo sie tej pierwszej
                            > nie widzi?

To jest chyba generalnie problem dzisiejszego pojmowania demokracji jako wyboru zgodnego z MOIM przekonaniem. Jeśli wybór jest z MOIM przekonaniem niezgodny to jest z zasady niedemokratyczny.
                        • wislok1 Re: Nowa Ameryka 10.02.25, 20:33
                          hrasier_2 napisał:

> Blisko 250 tys. ludzi zebrało się w Monachium, by protestować przeciwko prawico
                          > wemu ekstremizmowi i wezwać do obrony demokratycznych wartości. A ty nic nie mó
                          > wisz Wisłok. No smuteczek.

Tp byl wiec SPD, Linke i Zielonych oraz tej idiotki Wagnknecht

Jest kampania wyborcza, partie robia wiece
                          • wislok1 Re: Nowa Ameryka 10.02.25, 20:44
                            To jest teatr polityczny, bo politycy CDU i CSU oraz lewicy, czyli SPD; Zieloni, znaja sie bardzo dobrze...

Wspolnie rzadza w wielu landach...

I po wyborach znowu beda razem rzadzic....
                            W najgorszym razie rzad CDU-CSU-SPD-Zieloni

Tyle, ze teraz CDU bedzie dominowac i obsadzi wiekszosc stanowisk...

Chyba ze CDU,CSU zawrze koalicje z AFD...

Tego sie PANICZNIE boja w SPD, bo ta partia CIAGLE rzadzi w NIemczech, w kolalicji z CDU-CSU, czy z Zielonymi

Stad te demonstracje...

Strach przed utrata stolkow

• wislok1 Re: Nowa Ameryka 10.02.25, 21:23
                              SPD rzadzilo w Niemczech od 1918 do 1933, w koalicji i z roznymi partiami, czasem nie w rzadzie centralnym, ale zawsze w wielu lamdach...

I od powstania RFN jest to samo, ciagle rzadza, jak nie w rzadzie federalnym, to w landach....

W sumie to nie jest jakas zla partia, zawsze broni pracownikow najemnych i jest za bogatym socjalem....

Z socjalizmu zrezygnowala jeszcze przed 1918 i chce w Niemczech prywatnej gospodarki z ogromna interwencja panstwa
                              I tu problem jest ta OGROMNA, bo jest to zarzynanie gospodarki przez ´ogromne podatki..

Jak do tego dodac pomyslu zielonych swirow, koalicjantow,
                              to wiemy dlaczego Niemcy SPD i zielonych swirow maja dosc

• bolo2002 Re: Nowa Ameryka 08.02.25, 08:30
      To warto wiedzieć- zwłaszcza -dla tych, którzy sie Hameryką zachłystują. Dzis -t.j. 8.02-czyli krótko po zaprzysiężeniu Trumpa- Ci Amerykanie-którzy na niego głosowali- stoja na skraju bankructwa. Podaja to amerykanskie publikatory. Tak sie odwdzięcza swoim-ten farbowany oszust. Pogratulować naiwnosci.-
      A jak wprowadzi cła dla Europy to pewnie Jim Beama czy Tennesy Whyski już bedzie dla nas za drogie- to bedziemy kupować oryginalną szkocką- i niech sobie Trumpek u siebie produkuje beczki na stock !
    • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 18.02.25, 08:56
      17 luty 2025- Hamerykę zalewa fala protestów z powodu dyktatury 2-ch obłakanych- Trumpa i Muska. Musk został wynajety do robienia czystek w programach edukacji, społecznych, zdrowia i innych. Dyktatura zajmuje sie zwalnianiem tysiecy Amerykanów-bo trzeba pokazać oszczędnosci. Na ten tydzień zapowiedziano kolejne protesty w wielu miastach USA i bojkot Tesli z próbami nawet podpalania salonów tej marki. Sprzedaz Tesli 2025 do 2025 spadła o 25 % i dalej dołuje. Moje obawy sa takie- ze skonczy to sie rozruchami z poważnymi stratami. No i Hameryka ma nowego-starego i dziwnego prezydenta , a ten ma nawiedzonego doradcę .
      • engine8t Re: Nowa Ameryka 18.02.25, 17:47
        bolo2002 napisał:

> 17 luty 2025- Hamerykę zalewa fala protestów z powodu dyktatury 2-ch obłakanych
        > - Trumpa i Muska. Musk został wynajety do robienia czystek w programach edukacj
        > i, społecznych, zdrowia i innych. Dyktatura zajmuje sie zwalnianiem tysiecy Ame
        > rykanów-bo trzeba pokazać oszczędnosci. Na ten tydzień zapowiedziano kolejne pr
        > otesty w wielu miastach USA i bojkot Tesli z próbami nawet podpalania salonów t
        > ej marki. Sprzedaz Tesli 2025 do 2025 spadła o 25 % i dalej dołuje. Moje obawy
        > sa takie- ze skonczy to sie rozruchami z poważnymi stratami. No i Hameryka ma n
        > owego-starego i dziwnego prezydenta , a ten ma nawiedzonego doradcę .

Thanks God for Trump and Musk. :)
    • bolo2002 Re: Nowa Ameryka 23.02.25, 09:50
      Teraz już widać- ze Hameryka ma nowego-wybitnego, wybitnie naiwnego prezydenta. Putin nie może sie go nachwalić. A nasza Du.a zachwycona - -całe 10 minut czasu mu Trumpek poswiecił- a ta Du.a okrzyknęła to sukcesem-tyle tylko, ze rozmowa była o wszystkim i o niczym- bo w takim czasie to nie można niczego załatwić ani nawet omówić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka