Dodaj do ulubionych

Propozycja limitu alkoholu 0.0

21.01.25, 13:25
motofakty.pl/limit-alkoholu-dla-kierowcow-jest-propozycja-zmian/ar/c4-19047564
Jak to wejdzie, to dopiero policja będzie mogła się wykazać ofiarnością w walce o bezpieczeństwo na drogach.
Obserwuj wątek
    • hukers Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 13:30
      Ech, tęsknię za Ameryką.
      • vogon.jeltz Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 13:49
        > Ech, tęsknię za Ameryką.

W sensie za USA? Które mają wyższy współczynnik śmierci w wypadkach drogowych per capita niż wszystkie kraje UE, a w trupach na miliard kilometrów z krajów unijnych wyprzedza je tylko Słowenia?
        (dane za: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate)
        • hukers Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 13:59
          vogon.jeltz napisał:

> > Ech, tęsknię za Ameryką.
          >
          > W sensie za USA? Które mają wyższy współczynnik śmierci w wypadkach drogowych p
          > er capita niż wszystkie kraje UE, a w trupach na miliard kilometrów z krajów un
          > ijnych wyprzedza je tylko Słowenia?

W sensie, idę na obiad wypijam lampkę wina i wracam samochodem, idę na mecz, wypijam piwo, wracam samochodem itd.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 14:08
            To możesz i u nas, na moją odpowiedzialność
          • vogon.jeltz Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 14:09
            > W sensie, idę na obiad wypijam lampkę wina i wracam samochodem,
            > idę na mecz, wypijam piwo, wracam samochodem itd.

Fajnie, jakby to była tylko lampka lub kufelek. Niestety, problem był taki, że polscy kierowcy jeździli nawaleni jak szpadel. Oczywiście nie wszyscy, z tych nietrzeźwych większość miała pomiędzy 0,5 a 1 promila, ale było takich przypadków wystarczająco dużo (w tym liczne wypadki śmiertelne), by wzbudzić moralną panikę i wymusić uchwalenie drakońskich praw.
            • loyezoo Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 15:59
              Popytaj jakiegoś znajomego (albo nieznajomego) policjanta, ilu łapią, tych po użyciu alkoholu, do 0,5 promila. Podpowiem, 80-90% ale w statystykach pokazują całość, jako nietrzeźwych, a to bzdura. Jakby zrobili jak na zachodzie, do 0,5 to okazałoby się, że bardzo mało nawalonych jeździ.
              • vogon.jeltz Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 16:24
                Zapewne tych ciężko nawalonych jest względnie mało. Ale... Jak wiesz, mieszkam w kraju, który ma dosyć liberalne podejście do kierowania po alkoholu (a raczej miał, bo ostatnio zaostrzyli prawo): 0,5 promila, ale kontrole są rzadkie (mnie przez dekadę jeszcze się nie zdarzyło), a wypicie kieliszka wina czy nawet dwóch i wsiadanie za kółko nie jest tu przez nikogo potępiane. Jednak o wypadkach typu "najebany małolat wracając BMW z kumplami z imprezy rozjebał się na drzewie, trzy trupy, dwóch w stanie krytycznym" albo "nawalony ziomek wjechał w przystanek autobusowy, nie żyje matka i dwójka dzieci" jakoś się tutaj nie słyszy.
                • trypel Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 16:29
                  Bo tam w piątek i w sobotę wieczorem jak widać wolno jadący samochód to na 90% gosc jest pod wpływem i jedzie mega ostrożnie.
                  Do naszego baru tylko my piechota chodzimy, cała reszta przyjezdza, pije, i odjeżdża. A niektórzy mają sporo więcej niż 0.5 na oko
                  • vogon.jeltz Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 16:36
                    > Bo tam w piątek i w sobotę wieczorem jak widać wolno jadący samochód
                    > to na 90% gosc jest pod wpływem i jedzie mega ostrożnie.

No właśnie. A w Polsce niemało jest takich, którzy jeżdżą wtedy mega nieostrożnie. Stąd podejmowane są środki, by takim zdarzeniom zapobiegać. Być może są to środki głupie, ale na pewno uzasadnione.
                • galtomone Spiseg mediów main-stream czy.... 21.01.25, 16:41
                  vogon.jeltz napisał:

> Jednak o wypadkach
                  > typu "najebany małolat wracając BMW z kumplami z imprezy rozjebał się na drzew
                  > ie, trzy trupy, dwóch w stanie krytycznym" albo "nawalony ziomek wjechał w przy
                  > stanek autobusowy, nie żyje matka i dwójka dzieci" jakoś się tutaj nie słyszy.

.... cenzura? 😱😱😱

Spoko, Meloni wszystko zmieni, będzie dobrze 😉(a nawet lepiej, znowu).
          • marecky81 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 14:15
            A jak wypijesz 2 lampki, a potem trzecią?

usinfo.pl/ile-promili-w-usa-kluczowe-informacje-o-limitach-alkoholu-we-krwi-w-kazdym-stanie/

A tych samych USA, w wielu stanach, nie możesz przewozić zakupionego alkoholu w kabinie samochodu, a pasażer nie może pić np. piwa w czasie jazdy.

W tych samych USA w wieku 18 lat jesteś na tyle dorosły aby "get a gun; travel to exotic distant lands; meet exciting people and kill them" ale nie jesteś na tyle dorosły aby kupić w markecie puszkę 3,5% miejscowego sikacza albo wypić tego samego sikacza w knajpianym ogródku.

Za tym tęsknisz?
            • marecky81 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 14:26
              A tu jeszcze w temacie tęsknoty za Ameryką :)

www.zpiwem.pl/2018/04/bud-light-najpopularniejsze-piwo-w-usa.html
            • hukers Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 14:30
              marecky81 napisał(a):

> A tych samych USA, w wielu stanach, nie możesz przewozić zakupionego alkoholu w
              > kabinie samochodu, a pasażer nie może pić np. piwa w czasie jazdy.
              >
              > W tych samych USA w wieku 18 lat jesteś na tyle dorosły aby "get a gun; travel
              > to exotic distant lands; meet exciting people and kill them" ale nie jesteś na
              > tyle dorosły aby kupić w markecie puszkę 3,5% miejscowego sikacza albo wypić te
              > go samego sikacza w knajpianym ogródku.
              >
              > Za tym tęsknisz?

Wydaje mi się, że napisałem dość prostym językiem za czym tęsknię.
              • marecky81 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 21:30
                Tęsknisz za wybieraniem z półek w Jewel's tego co ci pasuje.
            • jeepster Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 00:08
              marecky81 napisał(a):

> A tych samych USA, w wielu stanach, nie możesz przewozić zakupionego alkoholu w
              > kabinie samochodu, a pasażer nie może pić np. piwa w czasie jazdy.

Z tego co wiem, to nie możesz przewozić w samochodzie otwartej butelki z alkoholem w zasięgu ręki. Możesz ją mieć w bagażniku. Jak masz zamknięte butelki/puszki, to możesz je przewozić w "kabinie". W Kanadzie jest podobnie. Podobny jak w USA, jest też legalny limit alkoholu - 0.8 promila.

• trypel Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 14:49
        hukers napisał:

> Ech, tęsknię za Ameryką.

W UK masz to samo, wczoraj wypiliśmy butelkę wina do kolacji w trójkę i spokojnie pojechaliśmy 10 mil do hotelu.
        Ale oczywiście też bym wolał wypić w Ameryce
        • galtomone Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 16:43
          trypel napisał:

> Ale oczywiście też bym wolał wypić w Ameryce

Obawiam sie, ze takich jak Ty (i ja) nikt tam nie chce.
          • trypel Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 16:48
            Dlaczego? Myślisz że przestaną wpuszczać turystów?
    • vogon.jeltz Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 13:42
      Wniosek Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego. Widać piwo bezalkoholowe przynosi coraz więsze zyski - co nie dziwi, bo kosztuje tyle samo, co normalne, a nie podlega akcyzie - i chcieliby je jeszcze zwiększyć.
      • klemens1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 15:37
        vogon.jeltz napisał:

> Wniosek Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego. Widać piwo bezalkoholowe p
        > rzynosi coraz więsze zyski - co nie dziwi, bo kosztuje tyle samo, co normalne,
        > a nie podlega akcyzie - i chcieliby je jeszcze zwiększyć.

Właśnie to mnie najbardziej zastanawiało - dlaczego od nich wyszła ta inicjatywa.
        • galtomone Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 16:44
          Bo dobre jest sobie robić dobry PR ktory jest synergiczny z celami biznesowymi.
          • bunkum Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 16:59
            Robic synergiczny PR. Nowotwor-rekordzista. Ja piernicze.
    • qqbek Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 14:22
      Zauważ, że w Polsce statystyki rozbija się na pół, bo do 0,5 jest wykroczenie, a powyżej 0,5 już art. 178a kk.
      Ja myślę, że mogłoby być jak w Niemczech, wcale tak strasznie już kulturą picia in minus noe odstajemy od nich.
      0,5 dozwolone, do 1,1 grzywna i zatrzymanie prawa jazdy (na miesiąc), powyżej poważniejsze konsekwencje.
      Potrzeba do tego "tylko" sprawnej niemieckiej drogówki.
      Bo u nas wiele zmienia się od strony prawa (idącego w stronę "wieszatielstwa", bo to zyskuje szeroki poklask), a nic od strony egzekwowania tego prawa.
      • klemens1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 15:39
        A na rowerze nają 1.6 %o.
        U nas jak byś samochodem jechał. Ważne, że ów poklask jest u co bardziej podatnych na prymitywną manipulację (czyli u wiekszości).
        • vogon.jeltz Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 15:49
          > Ważne, że ów poklask jest u co bardziej podatnych na prymitywną manipulację

Wybacz, klimek, ale wcale nierzadkie do niedawna (nie wiem jak dziś) przypadki z cyklu "najebany jak szpadel kierowca wjechał w przystanek i zabił matkę z dwójką dzieci" może i w mediach są przedstawiane w sposób zahaczający o manipulację - ale są (były) to też niestety fakty. Stąd potem ciśnienie na zaostrzanie przepisów.
          • klemens1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 18:20
            vogon.jeltz napisał:

> > Ważne, że ów poklask jest u co bardziej podatnych na prymitywną manipulac
            > ję
            >
            > Wybacz, klimek, ale wcale nierzadkie do niedawna (nie wiem jak dziś) przypadki
            > z cyklu "najebany jak szpadel kierowca wjechał w przystanek i zabił matkę z dwó
            > jką dzieci" może i w mediach są przedstawiane w sposób zahaczający o manipulacj
            > ę - ale są (były) to też niestety fakty. Stąd potem ciśnienie na zaostrzanie pr
            > zepisów.

Dobry przykład podatności na manipulację.
            Podobnie jak słynne ograniczenie przed nieistniejącą już "hopką Zientarskiego" - hopki nie ma, ograniczenie pozostało. A jak była, to i tak spokojnie można było 90 jechać.
            • marekggg Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 23:00
              a tak te hopke na pulawskiej niedaleko wyscigow pamietam - co za gowno
              • tiges_wiz Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 11:19
                Ja tam dwa dni po wypadku jechał i nawet film nagrałem i było lekkie bujnięcie.
            • riki_i Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 23:29
              klemens1 napisał:

> Dobry przykład podatności na manipulację.
              > Podobnie jak słynne ograniczenie przed nieistniejącą już "hopką Zientarskiego"
              > - hopki nie ma, ograniczenie pozostało.

Nie tylko pozostało, ale jeszcze zrobili tam sobie "karmnik" (określenie nie moje, tylko jednego czytelnika "Wyborczej" z komentarzy). Regularnie łowią. Ograniczenie 50 km/h na trójpasmówce bez świateł , przejść dla pieszych, bez żywego ducha. A dalej , za ul. Poleczki, gdzie to wszystko jest (światła, przejścia dla pieszych, chodniki i przystanki autobusowe z ludźmi), obowiązuje.... 60 km/h !!!
          • qqbek Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 23:40
            vogon.jeltz napisał:

> Wybacz, klimek, ale wcale nierzadkie do niedawna (nie wiem jak dziś) przypadki
            > z cyklu "najebany jak szpadel kierowca wjechał w przystanek i zabił matkę z dwó
            > jką dzieci" może i w mediach są przedstawiane w sposób zahaczający o manipulacj
            > ę - ale są (były) to też niestety fakty. Stąd potem ciśnienie na zaostrzanie pr
            > zepisów.

Gdzieś czytałem, że rekordzista ma w Polsce 32 aktywne, dożywotnie zakazy prowadzenia pojazdów.
            W Niemczech po drugim nieskutecznym gniłby "w tiurmie", ale nie w Polsce, gdzie prawo mamy surowe, tylko jego egzekucja wygląda tak, jak wygląda (i to nie z winy sądów, a z winy przepisów wykonawczych, a do tego totalnej olewki prokuratury - czy wiesz, że na większości procesów karnych, na których byłem prokuratora nawet nie było na sali? Zerro ich zwolnił z tego obowiązku, w sporej liczbie spraw, zaraz na początku 2016 roku, tak więc procesy toczą się pod ich nieobecność - zarzuty przedstawia teraz Sąd, a nie prokurator, co uważam za kuriozum).
            Zamiast (mocno potencjalnych) 3 lat więzienia za jazdę po pijaku wolałbym jednak solidne grzywny (gdzieś tak do promila, jak jest w Niemczech - których nieuiszczenie skutkowałoby zatrzymaniem prawa jazdy i aresztem), a powyżej promila bezwzględny areszt. 30 dni "na państwowym" byłoby dużo bardziej odstraszające, niż "3 lata w zawiasach na 3 lata, za 3 lata, jak się skończy postępowanie odwoławcze".
            Typowa kara teraz, to albo "zawiasy", albo (co bardziej dotkliwe) jakieś prace społeczne w DPS-ie - pół roku po przestępstwie (o ile nie będzie apelacji, bo w wypadku apelacji, to 3-4 lata "po").
            A to kpina jest.
      • wislok1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 17:28
        Zgadzam sie calkowicie
    • waga173 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 15:34
      Podobno istnieja ludzie u ktorych jest ponad zero zawsze nawet jak nic nie pija, a u innych cos sie pokaze jak zjedza truskawki.
    • galtomone Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 16:38
      Z p. widzenia kogoś kto jest odpowiedzialny taka zmiana niczego nie zmienia.

Z p. widzenia kogoś kto jest durny i 0,2 rozumie jako mogę się napić ale troche a potem ma kłopotu - to ma jasność, ze nie moze i nie ma kłopotu.

Z p. widzenia kogoś kto dziś 0,2 ma w prezydencie a jak jeździ to i tam ma powyżej 1,0 też sie nic nie zmienia.

Z mojego p. widzenia, skoro nie pozwalamy na te 0,5 - 0,7 (i w sumie sie nie dziwie, ze nie pozwalamy) to z dwojga zlego lepiej juz jak bedzie 0.0 i tym samym ZERO wątpliwości czy moge i ile...

A ci co pili browar i grzecznie czekali.... cos... poczekaja ciut dluzej. Kosmos sie od tego nie zacznie kurczyć

• vogon.jeltz Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 17:08
        > A ci co pili browar i grzecznie czekali.... cos... poczekaja ciut dluzej.
        > Kosmos sie od tego nie zacznie kurczyć

Tradycyjnie odpowiem: a tego to nie wiemy. Skoro potrafił w mikroskopijnym ułamku sekundy zwiększyć swoją objętość 10^78 razy (i ni chuja nie wiemy dlaczego - choć ostatnio przeczytałem bardzo fajną hipotezę, choć oczywiście mocno z gatunku SF), to równie dobrze może zacząć się kurczyć bo kogoś będzie za bardzo świerzbiło czekanie na zero promili.
        • galtomone Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 17:54
          💲💲💲 przeciwko 🥜🥜🥜
      • klemens1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 18:22
        galtomone napisał:

> Z p. widzenia kogoś kto jest odpowiedzialny taka zmiana niczego nie zmienia.

Zmienia - i to bardzo. Jazda z 0.2 nie ma nic wspólnego z brakiem odpowiedzialności. A teraz jest propozycja, by to ścigać. I policja będzie się tym zajmowała, zamiast realnymi zagrożeniami.

> Z mojego p. widzenia, skoro nie pozwalamy na te 0,5 - 0,7 (i w sumie sie nie dz
        > iwie, ze nie pozwalamy) to z dwojga zlego lepiej juz jak bedzie 0.0 i tym samym
        > ZERO wątpliwości czy moge i ile...

Wątpliwości będzie właśnie jeszcze więcej. "Czy już mam 0.0 po X godzinach, czy jednak jeszcze 5 godzin czekać?"
        Poza tym samo to "czekanie dłużej" sensu żadnego nie ma.
    • wislok1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 17:25
      W tych krajach, gdzie jest 0, jak Czechy i Slowacja,
      to policja ma to w d....

Karze za powyzej 0,2

Zawsze moze wyjsc 0,1, jak ktos bedzie wcinal cukierki czy ciastka, do ktorych dodano alkohol
      • nousecomplaining Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 17:54
        > Karze za powyzej 0,2
        A skąd masz takie informacje?
        • wislok1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 21:02
          Kubek to ponizej opisal

Moga wyjsc idiotyczne rzeczy

Powyzej 0,2 to juz jest fatyczne spozycie i da sie to zweryfikowac
          • nousecomplaining Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 10:38
            > Kubek to ponizej opisal
            Ale mnie chodziło o to, skąd wiesz, że policja ma to w d.? Jak jestem w Czechach czy Słowacji, to trzymam się tego 0.0, wolę nie ryzykować. Dmuchałeś tam kiedyś i puścili cię, mimo że miałeś np. 0,1?
            • wislok1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 17:45
              W czeskiej gazecie czytalem wywiad z policjantem, ktory zapewnial, ze nikogo nie karza, jak ktos nie ma 0,2
              Po prostu w razie sprawy sadowej nie da sie realnie udowodnic, ze ktos byl po spozyciu ponizej 0,2
              • nousecomplaining Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 17:54
                "ktory zapewnial", "nie da sie realnie udowodnic", WTF? Sorry, ale wolałbym tego nie sprawdzać w praktyce. To jest qrna jakieś dziwne - to po ch przepis, że ma być 0,0? A jakby było 0,2, to by pierdolili to, że ktoś ma poniżej np. 0,5? Równie dobrze mogę w Polsce po dmuchaniu powiedzieć, że mają spierdolony alkomat, i niech mnie wiozą na badanie krwi jak chcą. Powodzenia życzę.
                • waga173 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 18:50
                  Paa, paaa, paanowie maja spie, spie, spierdolony aaalkomat. Powodzenia zycze.
                • wislok1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 18:57
                  0,0 jest po to, zeby straszyc ludzi

To jedyny cel
                  • waga173 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 20:09
                    wislok1 napisał:

> 0,0 jest po to, zeby straszyc ludzi
                    >
                    > To jedyny cel

Zgadza sie! Ja moje corki w czasie kiedy zaczynaly myslec o zrobieniu prawa jazdy straszylem ze w Polsce obowiazuje limit zero. Jak cos przebakiwaly ze to nieprawda to je nastraszylem ze za to grozi kara smierci ktora wykonam ja sam.
                    • engine8t Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 23:45
                      waga173 napisał:

> wislok1 napisał:
                      >
                      > > 0,0 jest po to, zeby straszyc ludzi
                      > >
                      > > To jedyny cel
                      >
                      > Zgadza sie! Ja moje corki w czasie kiedy zaczynaly myslec o zrobieniu prawa jaz
                      > dy straszylem ze w Polsce obowiazuje limit zero. Jak cos przebakiwaly ze to nie
                      > prawda to je nastraszylem ze za to grozi kara smierci ktora wykonam ja sam.

Mojego straszyc nie trzeba bylo bo od malego widzial i wiedzial za co ci ludzi sprzataja smieci na autostradach. No i wiedzial ze oprocz tego koszt bedzie ok $10k, zwwiaadomienie do pracy i rok bez prawa jazdy.
                      • waga173 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 23.01.25, 00:06
                        Moze nie zdawales sobie sprawy, ale u Was odebranie prawa jazdy oznacza takze odebranie licencji pilota (!).
                        • engine8t Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 23.01.25, 00:27
                          waga173 napisał:

> Moze nie zdawales sobie sprawy, ale u Was odebranie prawa jazdy oznacza takze o
                          > debranie licencji pilota (!).

No nie zdawalem bo mnie to lata :). Gorzej bylby jakby odebraali karte stalego klienta w sklepie z alkoholem
                          • waga173 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 23.01.25, 00:31
                            Czyli jednak odebraliby status "frequent flyer".
                • trypel Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 19:53
                  Tu Wislok ma rację
                  Cyt W Czechach obowiązuje zasada zerowej tolerancji dla alkoholu u kierowców, co oznacza, że dopuszczalne stężenie alkoholu we krwi wynosi 0,0 promila. Jednakże, zgodnie z informacjami dostępnymi na czeskiej stronie iDNES.cz, jeśli u kierowcy zostanie wykryte stężenie alkoholu we krwi poniżej 0,24 promila, wynik ten jest uznawany za negatywny, pod warunkiem że kierowca nie przyzna się do spożycia alkoholu. Oznacza to, że w praktyce kierowcy z poziomem alkoholu poniżej 0,24 promila zazwyczaj nie są karani, chyba że sami potwierdzą spożycie alkoholu.
                  • jeepster Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 20:07
                    trypel napisał:

> Tu Wislok ma rację
                    > Cyt W Czechach obowiązuje zasada zerowej tolerancji dla alkoholu u kierowców, c
                    > o oznacza, że dopuszczalne stężenie alkoholu we krwi wynosi 0,0 promila. Jednak
                    > że, zgodnie z informacjami dostępnymi na czeskiej stronie iDNES.cz, jeśli u kie
                    > rowcy zostanie wykryte stężenie alkoholu we krwi poniżej 0,24 promila, wynik te
                    > n jest uznawany za negatywny, pod warunkiem że kierowca nie przyzna się do spoż
                    > ycia alkoholu. Oznacza to, że w praktyce kierowcy z poziomem alkoholu poniżej
                    > 0,24 promila zazwyczaj nie są karani, chyba że sami potwierdzą spożycie alkohol
                    > u.
                    >
                    Kiedyś czytałem, że jak zjesz kilo jabłek i popijesz wodą to alkomat może wykryć pewien niski poziom alkoholu. Może to być tzw. "urban legend", ale myślę, że zero tolerance tutaj nie zadziała. No chyba, że będą wszystkim robić analizę krwi.

Podobnie jest w Ontario z prędkością na autostradach. Limit jest 100 km/h, ale jak jedziesz tak do 120, to policja cię nie złapie. Chociaż ostatnio na niektórych autostradach podnieśli limit do 110, więc nie wiem czy można jechać 130 czy dalej 120.
                    • wislok1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 20:48
                      To jest granica tolerancji

To samo jest w Niemczech czy w Austrii, czy Szwajcarii...

Jedziesz powyzej 60 na liczniku w terenie zabudowanym, to placisz....
                      Poza terenem zabudowanym powyzej 90 w Szwajcarii, powyzej 110 w Austrii i DE...
                      Na autostradach powyzej 130 w Szwajcarii i powyzej 140 w Austrii
                      Licznik zawyza faktyczna predkosci o kilka kilometrow

DO tego pomiar moze byc niedokladny, wiec jest granica tolerancji...

Pisza to oficjalnie na mandatach, ze od predkosci zmierzonej przez radar odjeli granice tolerancji, dobre kilka kilometrow...

Jak jest limit 0,0 tez musza taka granice tolerancji zastosowac, bo roznica miedzy 0,2 promila a 0,1 to jest dosc idiotyczna sprawa ....
                      0,0 jest po to, zeby ludzi straszyc, zeby nic nie pili....
                      Ale przyklady z cukierkami, ciastami z alkoholem, jakimis innymi przypadkami, kiedy ktos nie pil, a i tak w pierwszym badaniu alkomat pokazuje spozycie, to sa realne sprawy
                      • wislok1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 20:56
                        Z alkoholem z tym limitem tolerancji to jest w Czechach....

W DE, Austrii i Szwajcarii jest 0,5 promila...

Tyle ze jak dojdzie do wypadku i okaze sie ktos mial mniej niz 0,5, a byl poszkodowany,
                        to firma ubezpieczenowa mu nie wyplaci kasy....
                        Wiec lepiej nie pic
                  • nousecomplaining Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 20:16
                    > chyba że sami potwierdzą spożycie alkoholu
                    Ja prdle, Szwejk by tego lepiej nie wymyślił 🤣
                    • trypel Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 20:24
                      Z drugiej strony dobrze to wiedzieć bo u nas człowiek by zaczal - panie milicjancie, to tylko jedno małe piwo było.. A tam za to już by była pokuta pare tys koron, i trzeba - panie milicjancie nic nie piłem od tygodnia, ani ani a chuch mam taki od dziecka
                      • nousecomplaining Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 23.01.25, 11:16
                        > ani ani a chuch mam taki od dziecka
                        🤣🤣🤣
      • qqbek Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 18:08
        wislok1 napisał:

> W tych krajach, gdzie jest 0, jak Czechy i Slowacja,
        > to policja ma to w d....
        >
        > Zawsze moze wyjsc 0,1, jak ktos bedzie wcinal cukierki czy ciastka, do ktorych
        > dodano alkohol

Urban legend.
        Popularne "Baryłki" zawierają 4% alkoholu wagowo.
        Żeby dorosły facet cokolwiek wydmuchał, to musiałby zeżreć w kilka minut pół kilo, wsiąść za kierownicę i od razu trafić na patrol z alkomatem.
        Trudno byłoby zjeść na szybko całe pudełko (200 g) i się przy tym nie porzygać, dojść do pół kilo mógłby chyba tylko jakiś spaślak (ale u niego te 20g alkoholu rozłożyło by się na dużo większą masę i też by nic nie wydmuchał).

O ile nie wsuwasz baryłek w aucie, minuty przed kontrolą (ale wtedy wynik będzie fałszywie dodatni - przy drugim pomiarze 15 minut później będziesz już trzeźwy jak niemowlę), to jedyną inną okolicznością w której "nie piłeś, a wydmuchasz" jest wypłukanie ust płynem do płukania z alkoholem i niemalże natychmiast kontrola (jak płyn wyplułeś to wyjdzie fałszywie dodatni, jak połknąłeś to w drugim badaniu może uda ci się 0,2 też przekroczyć).
        • wislok1 Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 21:01
          Za pierwszym razem wyjdzie powyzej 0,0

I dlatego maj to 0,0 w d...
          • qqbek Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 21:25
            wislok1 napisał:

> Za pierwszym razem wyjdzie powyzej 0,0

Ja bym powiedział nawet, że może wyjść 2,5-3,0.
            Bawiłeś się kiedyś alkomatem?
            Walnij "lufę" (najlepiej nie zapijaj/zagryzaj) i przebadaj się po 3-5 i po 20 minutach.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 20:45
      W mojej ocenie, pomysł nad wyraz debilny. Jestem za 0,5 , przynajmniej nie musiałbym używać swojego alkomatu w PL po jednym piwie w knajpie do kolacji. J.bana demokracja
      • tbernard Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 21:47
        Miara pod tytułem 'jedno piwo' wrzuca do jednego worka butelkę 0.33 l piwa o mocy 4% z butelką 0.5 l piwa o mocy ponad 6%
        • vogon.jeltz Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 21:53
          A nawet dziewięcioprocentowego mózgotrzepa w litrowej butelce plastikowej.
          • trypel Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 21:59
            I moja ulubiona pojemność 0.25
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 21.01.25, 22:01
            Dla mnie jedno piwo to 0,5l 5%
            • hukers Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 10:13
              duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Dla mnie jedno piwo to 0,5l 5%
              >
              Dla mnie w sumie też, ale mocniejszym też nie pogardzę.
              Tu np. bardzo dobrze ukryte 9% w triple neipa.
              ocen-piwo.pl/funky-fluid-gizmo-s1-n32303
              Co ciekawe, przy limicie 0,8, nawet po wypiciu takiego piwa można byłoby wsiadać za kółko.
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 10:24
                Ja wolę 4% niż 6. Teściu mi pod choinkę wżenił zestaw Komesa, wybitnie mocne, leżakowane nie wiadomo jak długo i w czym. Męczę się z tymi trunkami
                • qqbek Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 20:56
                  duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Ja wolę 4% niż 6. Teściu mi pod choinkę wżenił zestaw Komesa, wybitnie mocne, l
                  > eżakowane nie wiadomo jak długo i w czym. Męczę się z tymi trunkami

Komesa Potrójnego Złotego to nawet lubię, warunek taki, że musi być w miarę świeży.
                  Jak jest świeży, to ma mocną słodową nutę, która w połączeniu z solidnym nachmieleniem tego piwa sprawia, że jest mocno pijalne. Jak Komes poleży, to robi się bardziej wytrawny (bo to piwo dojrzewające w butelce) i już mniej mi smakuje.
                  Tak więc, jak nie lubisz mocno słodowego piwa to daj mu poleżeć w piwnicy/lodówce pół roku i zobaczysz, że po wyjęciu to będzie już inne piwo.
                  • tbernard Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 23.01.25, 12:11
                    Można też mocne piwo przedestylować i uzyskać bimber.
                    • qqbek Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 23.01.25, 12:21
                      tbernard napisał:

> Można też mocne piwo przedestylować i uzyskać bimber.

Mocne piwa się wymraża, a nie destyluje, żeby smaku nie zabić.
                      Z browaru Fortuna, jak już o Komesie mówimy, jest na przykład Komes Wymrażany Barley Wine i Komes Wymrażany Porter Bałtycki (ten ostatni, jak ktoś lubi, to trzeba teraz zamawiać, pod koniec miesiąca rozlewać mają).
                      Cena za butelkę 0,33 w okolicach 50 ziko, jak byś reflektował :)
                      • duze_a_male_d_duze_m Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 23.01.25, 12:32
                        Dostałem następujące egzemplarze:
                        - Komes Imperial Stout,
                        - Komes Barley Wine,
                        - Komes Porter Bałycki Sherry Oloroso,
                        - Komes Porter Malinowy
                        większość 12%. Nie moja bajka. Za to w zestawie był zajebisty kieliszek 0,33l
    • riki_i Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 22.01.25, 23:35
      No ale jest też propozycja, aby zrównać limit w całej UE do 0,5 promila.
      • qqbek Re: Propozycja limitu alkoholu 0.0 23.01.25, 12:23
        riki_i napisał:

> No ale jest też propozycja, aby zrównać limit w całej UE do 0,5 promila.

Już słyszę ten skowyt "specjalistów od BRD" 🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka