Dodaj do ulubionych

Brakuje mi tych autostrad

02.10.25, 19:04
Ładnie wygląda docelowy plan autostrad w Polsce, ale brakuje mi planowanych bezpośrednich połączeń autostradowych lub drogami ekspresowymi na odcinkach:
- Kraków - Lublin
- Wrocław - Konin - Olsztyn
- Białystok - Olsztyn
[img]https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Autostrady_i_drogi_ekspresowe_w_Polsce#/media/Plik%3AHighwaysMapPoland.svg[/img]
Obserwuj wątek
    • ytartu Re: Brakuje mi tych autostrad 02.10.25, 19:05
      Tekst linku
    • wislok1 Absurdalny artykul o autostradzie Wieden-Brno 02.10.25, 20:18
      Zdaniem autorki z Brna do WIednia sa 44 kilometry, w sumie to prawie jak jedno miasto..

Do tego Czesi nie zbudowali autostrady z Brna do Pohorelic i jednoczesnie w artykule napisano, ze tan odcínek autostrady w Czechach jest jak najbardziej..

Autorce nie chcialo sie nawet spojrzec na mapy google...

Pisze TOTALNE brednie

Najwieksza to informacja, ze Czesi w TYM roku zbuduja nowy most na wiele kilometrow nad zalewem przed MIkulovem i go otworza....

Jeszcze w pazdzierniku nie zaczeli, ale do grudnia zbuduja...

Rece opadaja, to jest PRZERAZAJACE pimactwo nie dziennikarstwo

podroze.onet.pl/aktualnosci/krotsza-droga-do-chorwacji-czesi-wybuduja-brakujacy-fragment-autostrady/2v9fz7z
      • wislok1 Re: Absurdalny artykul o autostradzie Wieden-Brno 02.10.25, 21:18
        To ma byc jakis nasyp, nie most, na zalewie Mlyny przed Mikulovem...

Faktyczny termin realizacji inwestycji to rok 2032-----

• wislok1 Wybory w Czechach wygral Babis i koniec z budowa.. 05.10.25, 18:23
          ....autostrad oraz ekspresowek

Obecny rzad zabral sie do roboty i Czesi zaczeli szybko budowac autostrady i ekspresowki...

Nadrabiali zaleglosci za rzadow Babisa, ktory nie budowal NIC; ABSOLUTNIE NIC

Tylko remontowal istniejace autostrady i ekspresowki, placac firmom swoich kolegow KILKA razy wiecej za 1 kilometr niz za remont w DE

Babis tylko panstwowa kase transferowal do prywatnych firm kolesi,
          Swoj koncern powierzyl zonie i panstwowa kasa szla na jej konto....
          Twierdzil, ze to nie jego kasa, bo przieciez to konto zony...

I Czesi, ktorzy najpierw tego kolesia odsuneli od wladzy za pospolite zlodziejstwo, terza znowu na niego zaglosowalo, bo im OBIECAL, ze bedzie rozdawal kase...

W kazdym razie o skonczeniu budowy autostrady z Brna do granicy z Austria Czesi moga zapomniec
    • wislok1 Re: Brakuje mi tych autostrad 02.10.25, 20:24
      To fakt

Dodalbym, ze TRAGICZNIE sie jedzie w Malopolsce

Np. trasa z BIelska do Krakowa przez Wadowice to jest MASAKRA; google wytycza warianty po wioskach, bocznymi drogami, bo te glowne sa praktycznie w kazdy dzien roboczy zakorkowane...

Cala Malopolska poza autostrada Krakow-granica z Ukraina to jedna wielka strefa korkow
      • motobieda.689 Re: Brakuje mi tych autostrad 02.10.25, 21:21
        Przydała by się droga S52 z Bielska - Białej do okolic Krakowa, powinni zrobić S7 przynajmniej do Rabki - Zdrój, od Rabki - Zdrój S47 do Zakopanego, S44 z Gliwic do Krakowa, S94 z Dąbrowy Górniczej do Krakowa, S28 przynajmniej na odcinku od Zatoru do Rabki - Zdrój w układzie 2 + 1, a nawet na całym odcinku tej trasy, S75 z Nowego Sącza do Brzeska, S94 z Tarnowa do Krakowa, wtedy nie trzeba by poszerzać autostrady na całym tym odcinku do 3 pasów, S73 z Dąbrowy Tarnowskiej do Tarnowa. To są tylko potrzebne kolejne drogi w samym województwie Małopolskim.
      • hukers Re: Brakuje mi tych autostrad 03.10.25, 09:54
        wislok1 napisał:

> Cala Malopolska poza autostrada Krakow-granica z Ukraina to jedna wielka strefa
        > korkow

Małopolska może nie, ale Kraków na pewno.
        Wczoraj w Krakowie były derby w 1 lidze.
        Wisła Kraków grała z Wieczystą Kraków (to ci bogacze od Kwietnia, właściciela aptek Słoneczna).
        Mecz był opóźniony o 15 minut, ponieważ Wieczysta z hotelu w Krakowie na stadion Wisły jechała 1,5 godziny.

• wislok1 Re: Brakuje mi tych autostrad 03.10.25, 16:42
          Korki sa przerazajace w Krakowie..

Np. na obwodnicy....

To samo jest u sasiadow w Brnie czy Pradze czeskiej, ale to marne pocieszenie
      • skitenis Re: Brakuje mi tych autostrad 03.10.25, 09:58
        Beskidzka Droga Integracyjna (BDI) droga ekspresowa S52 o długości 61 km, Bielsko-Białą - Głogoczów - DK7 ("Zakopianka"). planowe wykonanie 2032 roku.
    • motobieda.689 Re: Brakuje mi tych autostrad 02.10.25, 21:12
      Kraków - Lublin jest obecnie najszybciej przez A4, S19, żeby robić drogę przez Sandomierz, jeździ chyba zbyt mało samochodów, w przyszłości może zrobią S12 od Radomia do Puław i wtedy sensowną alternatywą będzie S7 do Kielc, potem na Radom i Lublin. Wrocław - Konin - Olsztyn są średnio połączone na tej linii pod względem dróg ekspresowych. W przyszłości powinna być S11, m.in. od Kępna do Ostrowa Wielkopolskiego, od Ostrowa do Konina też powinna być droga szybkiego ruchu ze względu na ilość samochodów, od Torunia DK15 także powinni zrobić drogę w klasie ekspresowej do Ostródy. Z Białegostoku do okolic Ełku nie jeździ chyba aż tyle samochodów, żeby to się opłacało, a z Ełku do Olsztyna ma być S16.
      Mi osobiście też nie odpowiada docelowa sieć dróg ekspresowych i autostrad.
      • agios_pneumatos Re: Brakuje mi tych autostrad 05.10.25, 11:27
        Robi się S5 z Grudziądza do Ostródy.
    • boggi_dan Re: Brakuje mi tych autostrad 03.10.25, 09:37
      Mnie też, zwłaszcza ministra Nowaka. I budowy A1 jednego z jej wykonawców - firmy Alpine Bau.
    • hukers Re: Brakuje mi tych autostrad 03.10.25, 10:00
      ytartu napisał:

> Ładnie wygląda docelowy plan autostrad w Polsce, ale brakuje mi planowanych bez
      > pośrednich połączeń autostradowych lub drogami ekspresowymi na odcinkach:
      > - Kraków - Lublin

Nie wiem dlaczego brakuje Ci tej trasy, bo z Krakowa do Rzeszowa jedziesz autostradą A4, a z Rzeszowa do Lublina ekspresówką S19.
      • ytartu Re: Brakuje mi tych autostrad 05.10.25, 17:41
        hukers napisał:

> ytartu napisał:
        >
        > > Ładnie wygląda docelowy plan autostrad w Polsce, ale brakuje mi planowany
        > ch bez
        > > pośrednich połączeń autostradowych lub drogami ekspresowymi na odcinkach:
        > > - Kraków - Lublin
        >
        > Nie wiem dlaczego brakuje Ci tej trasy, bo z Krakowa do Rzeszowa jedziesz autos
        > tradą A4, a z Rzeszowa do Lublina ekspresówką S19.

To na okrętkę. Do Lublina powinno jechać się prosto, nie przez Rzeszów, który jest przecież na południe.
    • marekggg Re: Brakuje mi tych autostrad 03.10.25, 10:44
      30 lat temu, to nie bylo praktycznie nic. byla gierkowka (pseudo trasa szybkiego ruchu), oraz A4 z Katowic do Krakowa.
      a wiec jezeli sie ktos skarzy na wyzsze podatki, to ta kasa laduje naprzyklad w budowie tych drog. nie moze miec kazdy pod domem autostrade. w "europie" (tej zachodniej) tez tak nie jest.
      • wislok1 Re: Brakuje mi tych autostrad 03.10.25, 16:48
        W DE tez sa czesto potezne korki, tak samo w Austrii...
        Np. dzisiaj korkowalo sie w Garmisch-Partenkirchen na wiele kilometrow,
        tak samo od granicy DE-Austria az do Reutte....
        I kolo Lindau przy granicy z Austria...
        W Innsbrucku tez bylo mnostwo korkow na autostradach, w kierunku na Italie...

Dlugi weekend, mnostwo ludzi wyruszylo na poludnie

Przewaznie jednak korkow tam nie ma....

Na obwodnicy Krakowa korki sa prawie zawsze....

Tak samo na trasie z Bielska do Krakowa....
    • allegropajew Re: Brakuje mi tych autostrad 05.10.25, 20:52
      Absolutnym priorytetem jest łącznik Łódź Południe
    • bywalec.hoteli Re: Brakuje mi tych autostrad 05.10.25, 23:33
      Może zbudujmy to co jest planowane, to będziemy myśleć nad kolejnymi połączeniami?
    • bolo2002 Re: Brakuje mi tych autostrad 07.10.25, 08:25
      Nie dajmy sie zwariować. propozycja autostrady Olsztyn - Białystok to nieporozumienie-chcesz zniszczyc do konca Mazury-cud natury? zastanów sie, przecież to jest totalna dewastacja tego terenu. Będę przeciw i tyle.
      • kokosowy15 Re: Brakuje mi tych autostrad 07.10.25, 11:06
        Mnie zaś brakuje autobusu dojeżdżającego do większości wsi (choćby tak, jak 30 lat temu), odtworzenia połączeń kolejowych. Wtedy plebs jezdzlby komunikacja publiczna tanio, a korki na autostradach byłyby mniejsze.
        • marecky81 Re: Brakuje mi tych autostrad 07.10.25, 12:41
          Tak, to były cudowne czasy. Wszystko było tanie i działało.

"-Ja to proszę pana mam bardzo dobre połączenie. Wstaję rano, za piętnaście trzecia. Latem to już widno.Za piętnaście trzecia jestem ogolony, bo golę się wieczorem,śniadanie jadam na kolację,więc tylko wstaję i wychodzę.
          -No ubierasz się pan
          -W płaszcz jak pada.Opłaca mi się rozbierać po śniadaniu?
          -Aaaa...fakt.
          -Do PKS mam pięć kilometry.O czwartej za piętnaście jest PKS.
          -I zdanżasz Pan?
          -Nie, ale i tak mam dobrze, bo jest przepełniony i nie zatrzymuje się. Przystanek idę do mleczarni, to jest godzinka. Potem szybko wiozą mnie do Szymanowa. Mleko, wiesz pan, ma najszybszy transport, inaczej się zsiada. W Szymanowie zsiadam, znoszę bańki i łapię EKD. Na Ochocie w elektryczny, do Stadionu. A potem to mam już z górki, bo tak:119, przesiadka w trzynastkę, przesiadka w 345 i jestem w domu. To znaczy w robocie. I jest za piętnaście siódma. To jeszcze mam kwadrans. To jeszcze sobie obiad jem w bufecie.To po fajrancie już nie muszę zostawać,żeby jeść, tylko prosto do domu i góra 22.50 jestem z powrotem. Golę się, jem śniadanie i idę spać ."
          • kokosowy15 Re: Brakuje mi tych autostrad 07.10.25, 17:01
            Teraz się poprawiło. Żadnego autobusu nie ma, i nie będzie.
            • trypel Re: Brakuje mi tych autostrad 07.10.25, 17:57
              To kup autobus i jezdzij w wsiach, kolejki chętnych sie beda ustawiały, a ty będziesz sie spełniał
              • kokosowy15 Re: Brakuje mi tych autostrad 07.10.25, 18:27
                Czyli w ten sposób pojmujesz obowiązki państwa wobec swoich obywateli? Akurat po tobie niczego innego się nie spodziewałem.
                • trypel Re: Brakuje mi tych autostrad 07.10.25, 18:35
                  Państwo ma również podcierac obywateli po wizycie w wc czy wystarczy jak podstawi im autobus?
                  Ile jestes w stanie zaplacic za to zeby ktos mial autobus ze swojej wsi?
                  • kokosowy15 Re: Brakuje mi tych autostrad 07.10.25, 19:56
                    Wystarczy, że nie będę musiał płacić za kilometrówki posłów, fikcyjne biura poselskie, ulgi podatkowe dla najbogatszych. Wystarczy, że właściciele kilkunastu mieszkań zapłacą podatek katastralny. Wystarczy, że międzynarodowe koncerny będą płaciły podatki w Polsce a nie na Arubie. Coś jeszcze? Może zacznij uczyć swoje dzieci sam, ro sobie sam operacje, wynajmuje prywatna policję?
                    • trypel Re: Brakuje mi tych autostrad 07.10.25, 20:08
                      pl.m.wikipedia.org/wiki/Telewizyjny_koncert_%C5%BCycze%C5%84
                      I zeby wszyscy byli piekni i mlodzi
                      • kokosowy15 Re: Brakuje mi tych autostrad 08.10.25, 08:44
                        To, co wymieniłem zależy od władzy i ludzi, te władze popierających. Wiadomo, że właściciel "mieszkań inwestycyjnych" będzie lobbowal przeciw podatków katastralnym, przedsiebiorca - za podatkiem degresywny i ulgami, a najlepiej żeby mu podatek znieśli, a udzialowiec Google - za podatkiem w Monaco. Do zmiany tej sytuacji niepotrzebne jest ministerstwo zdrowia, szczęścia i pomyślności ale rewolucja.
                        • trypel Re: Brakuje mi tych autostrad 08.10.25, 09:19
                          To ja jestem za aczkolwiek liczę na zupełnie inne jej efekty :)
                          • kokosowy15 Re: Brakuje mi tych autostrad 08.10.25, 09:36
                            Jakie?
                            • trypel Re: Brakuje mi tych autostrad 08.10.25, 09:49
                              Jak to jakie? Mniej socjalizmu w Europie.
                              Europa staje sie powoli ogonem cywilizowanego swiata
            • trypel Re: Brakuje mi tych autostrad 09.10.25, 09:18
              kokosowy15 napisał(a):

> Teraz się poprawiło. Żadnego autobusu nie ma, i nie będzie.

Z dzisiejszych internetow - tu masz swietny przyklad jak władza wydaje nasze pieniadze na transport publiczny

www.pasazer.com/news/468647/znikome,zainteresowanie,polaczeniem,autobusowym,z,gorzowa,wielkopolskiego,do,babimostu.html
        • wislok1 A w Bawarii.. 07.10.25, 21:16
          ....jacys kolesie zbadali, czy da sie przejechac zbiorkomem ( pociagi i autobusy ), od Freilassing kolo Salzburga do Lindau nad Jeziorem Bodenskim..

Czyli przez cala Bawarie przy granicy z Austria....

Jada CALY CZAS wzdluz granicy...
          Jak najblizej granicaý z Austria...

W sumie wnioski byly NIBY tragiczne, bo sie nie da....

Bezposrednich polaczen nie ma....
          Kombinujac z przesiadkami zajeloby to KILKA DNI, a autem polowe dnia---

Ale to byl absurdalny eksperyment, bo nikt tak nie jezdzi....

Burza w szklance wody...

• carnivore69x Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 10:34
            wislok1 napisał:

> ....jacys kolesie zbadali, czy da sie przejechac zbiorkomem ( pociagi i autobus
            > y ), od Freilassing kolo Salzburga do Lindau nad Jeziorem Bodenskim..
            >

> Bezposrednich polaczen nie ma....
            > Kombinujac z przesiadkami zajeloby to KILKA DNI, a autem polowe dnia---

Mnie GoogleMaps pokazało, że można pociągiem w nieco ponad 4 godziny z jedną przesiadką w Monachium (sampochodem 3 i pół).
            • wislok1 Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 19:18
              Ale nie caly czas wzdluz granicy, jak najblizej granicy z Austria...

Monachium nie jest na granicy
              • kokosowy15 Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 19:28
                Na Mont blanc nie da się wjechać pociągiem ani nawet samochodem i też jest na granicy. Co z tego, w kwestii komunikacyjnej, wynika?
                • wislok1 Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 19:44
                  Jak sie nie da, to sie nie liczy ......

Liczy sie, jak jest droga asfaltowa i po niej kursuja autobusy, ewentualnie linia kolejowa i po niej kursuja regularnie pociagi ( zadna waskotorowka na przewoz drewna )
                  • trypel Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 20:04
                    W PL znam drogę szutrowa po której wciąż jeździ autobus do 2 wsi. I to pare ładnych km. Oczywiście na Podlasiu.
                  • carnivore69x Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 20:17
                    wislok1 napisał:

> zadna waskotorowka na przewoz drewna

Z Zell am See pod wodospady w Krimml jest właśnie taka wąskotorówka pasażerska (z przystankami na żądanie). I pewnie radzi sobie lepiej niż samochodu w letnie weekendy.
              • carnivore69x Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 19:35
                wislok1 napisał:

> Ale nie caly czas wzdluz granicy, jak najblizej granicy z Austria...
                >
                > Monachium nie jest na granicy

A dlaczego miałoby być wdłuż granicy? Z Łysej Polany do Chyżnego też trzeba było pokazać, że wzdłuż granicy da się pojechać, żeby udowodnić, że PKS-y działają ok?
                • wislok1 Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 19:42
                  Bo takie bylo IDIOTYCZNE zalozenie tego eksperymentu w Bawarii, ze sie nie da przejechac zbiorkomem...

I ze to niby wielki problem

W PL byloby to samo
                  • kokosowy15 Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 21:37
                    Być może. Choć 20 lat temu było w Polsce 1300 tysięcy kilometrów linii PKS, a obecnie jest niecałe 400 tysięcy. Całe czas walczymy z wykluczeniem komunikacyjnym, z wiadomym skutkiem. Mniejszym problemem jest to, że Trypel stoi w korku na autostradzie, większym fakt, że jego osiemdziesiecioletni sąsiad nie ma czym dojechać do lekarza, apteki, a także teatru, kina. Chyba, że założymy że już mu się to nie należy i powinien dawno być na cmentarzu.
                    • trypel Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 21:45
                      Moj sasiad ma 300 m do przystanku.
                      A jesli 80 latek w Chomontowicach
                      maps.app.goo.gl/Y6xER11GFjzPMR9T8
                      Potrzebuje pojechać do lekarza to gmina powinna zapewnić mu taxi bo bylby to 100 x niższy koszt niz fundowanie autobusu którym raz na tydzień przejęła sie 3 osoby.
                      I to byłoby rozwiązanie szanujące płacących podatki.
                      • kokosowy15 Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 21:59
                        Oczywiście, jest to jakiś sposób. Najpierw likwidacja 75% linii autobusowych, co zmusiło wiele osób do kupienia samochodu aby móc żyć. Później - uruchomienie komunikacji gminnej, z jednym autobusem o godzinie, 4, 45 rano i powrotnym o 7, 25.,a następnie, z powodu braku pasażerów - likwidacja tej komunikacji.
                        • kokosowy15 Re: A w Bawarii.. 09.10.25, 22:01
                          Oczywiście, chętnemu żadna gmina taksowki nie zafunduje, pierwszy Trypel za protestuje bo jeżeli on może jeździć samochodem, inni też mogą.
                          • trypel Re: A w Bawarii.. 10.10.25, 06:57
                            Gmina powinna rozsądnie gospodarować kasa. Jesli z wioski na zadupiu 7 osob w tygodniu musi pojechać do miasta a nie ma czym to lepiej podpisać umowę z taxi Zenka ze jest pod telefonem i opłacają mu do 30 kursów w miesiącu za 3000 pln niz wydać w tym czasie 30 tys na jeżdżący na pusto autobus. Tylko niestety ludzie maja spaczone pojęcie i bezmyślny tłum od razu walnie komentarz o tracenii forsy na taxi bo powinny byc tanie autobusy
                            • marecky81 Re: A w Bawarii.. 10.10.25, 08:37
                              Dla osoby tkwiącej mentalnie w poprzedniej epoce taksówka to synonim luksusu, cinkciarstwa, badylarstwa, dewizowych hoteli i szemranych interesów.

Swoją drogą branżą wymaga uregulowania standardów po wejściu przejazdów aplikacyjnych, typu Bolt/Uber/FreeNow/itp. Zamówienie czegoś w cywilizowanych rozmiarach graniczy z cudem. Jeżdżą Fabie, Yarisy, ostatnio widziałem Pandę z kogutem. Osoby ponad 180 cm sa więc wykluczone komunikacyjnie. Przejazd z rodziny z bagażami na lotnisko to jakiś absurd. Zamawia się auto "premium", a podjeżdża Auris :D
                    • wislok1 Zbiorkom a dzieciaki 10.10.25, 19:50
                      Pomijajac metro w Monachium i szybka kolej miejska w Monachium i okolicach, to

zbiorkom w Bawarii bardzo dobrze funkcjonuje w dni nauki szkolnej....

Woza glownie dzieciaki do szkoly i ze szkoly, kursy sa co pol godziny srednio......

Do tego male busy obsluguja rozne przysiolki wiosek i robia to samo, tylko rankiem zawoza, a po zajeciach w szkole odwoza...

Ale w soboty i niedziele to juz jest dramat i odpada 90 procent kursow regularnych, a te male busy przewozace dzieciaki od poniedzialku do piatku tez nie kursuja....

Wychodzi na to, ze dzieciaki utrzymuja zbiorkom...

NIe dotyczy to samego Monachoum, tylko wiosek na peryferiach
                      • kokosowy15 Re: Zbiorkom a dzieciaki 10.10.25, 19:59
                        Monachium ma być wyznacznikiem standardu komunikacyjnego? Jeżeli w okolicy są ludzie nie sprawni, bez samochodu, starzy to gmina wozi ich taksówkami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka