Dodaj do ulubionych

Wam też AC staniało?

29.12.25, 17:07
Właśnie policzyłem Odkurzacz (OC+AC na "full wypasie" tj. wariant serwisowy, wyłącznie ASO, bez udziału własnego) i wyszedł mi sporo taniej cały pakiet niż sama składka AC rok temu. Spadek wartości to 11% (było 63, jest niecałe 56), 10% zniżki dochodzi... a jest dużo taniej (to samo TU).

Jakiś ogólny spadek pazerności TU, czy po prostu elektryki jakoś mniej szkodowe są?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Wam też AC staniało? 29.12.25, 22:04
      Nikt tu AC nie wykupuje?
      Nie wierzę.
      • trypel Re: Wam też AC staniało? 30.12.25, 07:09
        W motocyklu spada ale z uwagi na cenę. Wciąż mam pakiet za wszystko i szczerze mowiac nie pamiętam czy jest to 1500 czy 1700.
        W skuterze nie mam.
        W bmw wykupiłem bo w sumie nie bylo zle (ok 3000 za wartość większą niz go kupilem) ale kolejna składka w kwietniu chyba to nie mam pojęcia czy bedzie więcej czy mniej
    • engine8t Re: Wam też AC staniało? 30.12.25, 02:57
      to co u was jest "AC" to u nas ta czesc ubezpieczenia tanieje wraz z wiekiem (i wartoscia) auta. Dlatego w starych autach w pewnym momenci eni eoplaca sie tego kupowac kiedy np skladki roczne sa porownywalne z kosztami wymiany starego grata.
      • boggi_dan Re: Wam też AC staniało? 30.12.25, 07:24
        engine8t napisał:

> to co u was jest "AC" to u nas ta czesc ubezpieczenia tanieje wraz z wiekiem (
        > i wartoscia) auta. Dlatego w starych autach w pewnym momenci eni eoplaca sie te
        > go kupowac kiedy np skladki roczne sa porownywalne z kosztami wymiany starego g
        > rata.
        Z wiekiem starego grata, nie opłaca się wykupywać AC.
      • qqbek Re: Wam też AC staniało? 30.12.25, 11:26
        engine8t napisał:

> to co u was jest "AC" to u nas ta czesc ubezpieczenia tanieje wraz z wiekiem (
        > i wartoscia) auta. Dlatego w starych autach w pewnym momenci eni eoplaca sie te
        > go kupowac kiedy np skladki roczne sa porownywalne z kosztami wymiany starego g
        > rata.

U nas jest dokładnie tak samo.
        Jak chcesz samochód ponad 10-letni ubezpieczyć "fully comp." to zapomnij.
        Inna sprawa, jak ubezpieczasz go od lat, wtedy składki na AC nie są jeszcze zaporowe.

A co do "AC" to wszystko zależy od umowy z towarzystwem.
        Najtańsze jest w wariancie kosztorysowym - wtedy dostajesz kasę do ręki i możesz się co najwyżej z nimi sądzić o zaniżenie kosztorysu naprawy. Tu może być z amortyzacją (najtańsze) wartości części, albo na zamiennikach liczone.
        Potem masz warsztatowe, ale w warsztatach nieautoryzowanych (z dopuszczeniem zamienników, lub wyłącznie na oryginalnych).
        Na koniec "wariant ASO", czyli naprawa wyłącznie na częściach oryginalnych, w autoryzowanym przez producenta warsztacie.

"Udział własny" to wasze "excess", albo "deductible".
    • e-zybi Re: Wam też AC staniało? 30.12.25, 03:44
      Opłacam w pakiecie ubezpieczenie samochodu w PZU i trend jest odwrotny (???) Z każdym rokiem płacę więcej, kiedyś wyglądało to inaczej. Z wiekiem auta opłata malała i to było prawidłowe, teraz nie wiedzieć czemu rośnie!!!
    • galtomone Re: Wam też AC staniało? 30.12.25, 08:49
      Niestety nie.

OC+ AC na full wypasie - rok temu 3600, teraz 3900
      • hukers Re: Wam też AC staniało? 30.12.25, 10:18
        galtomone napisał:

> Niestety nie.
        >
        > OC+ AC na full wypasie - rok temu 3600, teraz 3900

Coś ty ku..., Galtom, S klase, kupił, czy na uberze robisz?
      • qqbek Re: Wam też AC staniało? 30.12.25, 11:13
        No u mnie 2040 za upa (wyceniony na 55900 - czyli nadal drożej niż mnie wyszedł "na gotowo"), już z OC, NNW i Assistance (tylko assistance bez "wypasu" było brane - czyli ten pakiet "ciut ponad wypadkowy", bo up-em daleko od komina nie odjeżdżam, więc nie potrzebuję).
        W ubiegłym roku za samo AC było coś koło 2400 (wyceniony wtedy na 63000 był).

No i myć nie musiałem (choć dziś śniegu tyle, że psu na budę by się zdało umycie), bo przy kontynuacji nie trzeba kolejnej "sesji fotograficznej" robić.
    • only_the_godfather Re: Wam też AC staniało? 30.12.25, 09:02
      Fiata będę dopiero ubezpieczał w lipcu, ale w zeszłym roku płaciłem ciut taniej (coś ok 100 zł)niż dwa lata temu. Za to za to za pełnoletniego Modusa za AC zażyczyli sobie 320 zł.
    • hukers Re: Wam też AC staniało? 30.12.25, 10:17
      W tamtym roku płaciłem za starego 2150 pln, w tym 2300 pln, ale dokupiłem ochronę zniżek za 150 pln, bo sobie chcę błotnik zrobić w aso, więc rok do roku, ta sama kwota. Wersja ubezpieczenia super hiper platinum prestiż gold ekstawaganz exclusive.only for vip awejlebol.
      • bywalec.hoteli Re: Wam też AC staniało? 31.12.25, 02:35
        Hukers, Masz zamiar zgłosic błotnik do naprawy, kiedy jego uszkodzenie zdarzyło się jeszcze przed zawarciem polisy?
    • skitenis Re: Wam też AC staniało? 31.12.25, 09:26
      Mam w różnych konfiguracjach 5 szt. pojazdów wiec założyłem prywatne TU na AC.
      W zeszłym roku po raz pierwszy ubezpieczałem 3 letnią toyotę hajbrid, zaśpiewali mi za pakiet 2800.
      Wziąłem tylko mini casco (od kradzieży) i holowanie zagranicą za jakieś 800 ( zrobione 3 tys. za rok).
      W tym roku okazało się że za wszystko chcieli 1350, a że Zofija zaczęła podróżować nią do pracy (nie żebym wątpił w jej zdolności kierownicze), to wzionem.
      Nie wiem za co galtom płaci tyle, ale chyba przynoszą mu do domu polisę na złotej poduszce :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka