galtomone 03.04.26, 11:33 Całkiem ciekawie sie to czyta i otwiera oczy. PHEV to chyba jest jednak koncept (generalnie) z dudy i HEV jest o niebo praktyczniejsze. Jednym przyciskiem obniżyłem zużycie o 2 litry. W Omodzie 9 nic nie jest proste Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 12:07 Jest to auto jak widac dla dojrzałego i wyedukowanego użytkownika co przeczyta instrukcje obsługi. A autorowi artykułu przydałby się kurs obslugi gugla skoro nie wie jak sie bada zuzycie paliwa w hybrydach plugin zgodnie z normą :) ty juz wiesz Nie chcialbym takiego auta, ale chciałbym takie możliwości konfiguracji. Toż to nieograniczone mozliwowosci zabawy w drodze. Nigdy bym sie nie nudzil Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 12:50 Mnie bardziej by interesowało nie badanie zgodnie z normą, ale rzeczywiste – cykl mieszany i 1 ładowanie (+ odzysk). Czyli tak jak chciałbym korzystać (korzystam) z auta. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 13:18 > Mnie bardziej by interesowało nie badanie zgodnie z normą, ale rzeczywiste – cykl mieszany i 1 ładowanie (+ odzysk). Ale co to jest "rzeczywiste"? Mój szef ma B-klasę PHEV, baterii wystarcza mu na kurs dom-biuro tam i nazad, w pracy ma ładowarkę (darmową), na benzynie nie jeździ prawie w ogóle. Mam podejrzenie graniczace z pewnością, że średnie spalanie ma nawet niższe niż to deklarowane wg WLTP, a jeden bak benzyny schodzi mu na 20? 30? ładowań. To nie jest rzeczywiste? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 13:21 Dokladnie, laska w naszym niemieckim biurze ma od roku a klasę phev i ponieważ w firmie laduje za free to tankuje raz na parę msc jak jedzie ns urlop czy inny dłuższy wyjazd. Na codzien tylko na pradzie. Ale pracuje 15 km od biura i to robi robotę Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 14:02 vogon.jeltz napisał: > > Mnie bardziej by interesowało nie badanie zgodnie z normą, ale rzeczywist > e – cykl mieszany i 1 ładowanie (+ odzysk). > > Ale co to jest "rzeczywiste"? Takie, ktore wynika z rzeczywistoci. W rzeczywistosci, wiekszosc uzytkownikow PHEV nie laduje ich regularnie. Praktyka i wygda mowia - 1 ladowanie + jedno tankowanie. Skoro HEV daje rade z malutkiej bateryki wspomagac auto przez clay bak to PHEV tym bardziej moze. Wystarczy tylko sensownie przmyslany soft ktory bedzie dzialac jak w HEV ale bedzie potrafic skorzystac z wieksze baterii. Nich zalozy tryb "long-range" i tu jazde z predkosciami 40 - 80km/h i podzieli wielkosc baterii na wspomagane calego baku. Skoro moj akumulator 1,3kWh i jestem wstanie spokojnie spalac 4,5 a ja sie upre to 3,6 - NA BAK no to majac wiecej pradu do tego baku chyba splibym srednio jeszcze mniej? Mój szef ma B-klasę PHEV, baterii wystarcza mu na > kurs dom-biuro tam i nazad, w pracy ma ładowarkę (darmową), na benzynie nie je > ździ prawie w ogóle. Mam podejrzenie graniczace z pewnością, że średnie spalani > e ma nawet niższe niż to deklarowane wg WLTP, a jeden bak benzyny schodzi mu na > 20? 30? ładowań. To nie jest rzeczywiste? To nne rzeczywoste - przeciez jedno nie wyklucza drugiego. Ale wiekszosc ludzi, ktorzy maja phev tak nie jedzi stad marne wynuki spalania. Zapytaj Trypla jak czesto swoja laduje... www.autoweek.com/news/a60383277/wltp-phev-data-gap-report/?utm_source=copilot.com Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 14:11 > Ale wiekszosc ludzi, ktorzy maja phev tak nie jedzi stad marne wynuki spalania. Większość ludzi nie potrafiła ustawić zegarka w magnetowidzie, nie mówiąc o bardziej zaawansowanych funkcjach. To nie znaczy, że magnetowidy były do dupy, tylko że użytkownicy nie wykorzystywali ich możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 14:20 vogon.jeltz napisał: > > Ale wiekszosc ludzi, ktorzy maja phev tak nie jedzi stad marne wynuki spa > lania. > > Większość ludzi nie potrafiła ustawić zegarka w magnetowidzie, nie mówiąc o bar > dziej zaawansowanych funkcjach. To nie znaczy, że magnetowidy były do dupy, tyl > ko że użytkownicy nie wykorzystywali ich możliwości. No, ale nie mówimy o ich umiejętnościach czy chęciach, tylko o tym, jak wygląda rzeczywistość. A rzeczywistość właśnie wygląda tak, że raz tankujesz i raz ładujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 14:43 > A rzeczywistość właśnie wygląda tak, że raz tankujesz i raz ładujesz. Dla jednych wygląda tak, dla drugich wygląda śmak. Jedna z tych grup popełniła błąd kupując PHEV i/lub nie nauczyła właściwie z niego korzystać, ale to nie znaczy, że pluginy są gorsze od zwykłych hybryd albo w ogóle bez sensu. Po prostu są przeznaczone dla innych użytkowników. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 14:51 vogon.jeltz napisał: > > A rzeczywistość właśnie wygląda tak, że raz tankujesz i raz ładujesz. > > Dla jednych wygląda tak, dla drugich wygląda śmak. Dobra - whatever. Statystyki jasno pokazują, że ludzi, którzy regularnie doładowują swoje PHEVY, jest mniejszość. Więc mnie interesuje rzeczywiście większość i dostosowanie trybów pracy i softu do takiego jeżdżenia. Poki na bak, bez dodatkowego ładowania HEV jest ekonomiczniejszy (i tańszy w zakupie i mniej psujący się) niż PHEV. To idea tego drugiego jest mocno niedopracowana. > Jedna z tych grup popełniła > błąd kupując PHEV i/lub nie nauczyła właściwie z niego korzystać, ale to nie zn > aczy, że pluginy są gorsze od zwykłych hybryd albo w ogóle bez sensu. Po prostu > są przeznaczone dla innych użytkowników. Podobnie można powiedzieć o większości kierowców, bo większość jeździ nieekonomicznie. W HEVach tez. Mam kilkoro znajomych z hybrydami i nikt nie ma pojecia jak ich naped dziala i jak jezdzic ekonomicznie. Jzedzja jak kazdym innym autem. Skoro wiemy, że ludzie to debile, to auto powinno ich przed ich własną głupotą chronić. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 15:03 > Więc mnie interesuje rzeczywiście większość No to pisz, że interesuje cię większość, a nie że interesuje cię rzeczywistość. Rzeczywistość jest różnorodna i występują w niej także nieepsilonowo tacy, którzy korzystają z PHEV zgodnie z przeznaczeniem. > To idea tego drugiego jest mocno niedopracowana. Jak ktoś kupi Sprintera by dojeżdżać nim do biura, to napiszesz, że idea dostawczaków jest "mocno niedopracowana"? > Skoro wiemy, że ludzie to debile, to auto powinno ich przed ich własną głupotą chronić. Już teraz auta chronią ludzi przed ich głupotą na milion sposobów. Pewnym zachowaniom nie da się jednak zapobiec, co więcej, jestem (być może mylnego) zdania, że primo: byłaby to prosta droga do idiokracji, secundo: że w ten sposób tylko utrudniałoby życie świadomym userom. Zobacz jak to wygląda w przypadku cyberbezpieczeństwa, w szczególności bankowego. Banki wprowadzają (a regulatorzy wymagają) coraz to bardziej wyrafinowane zabezpieczenia mające zapobiegać fraudom, co czyni korzystanie z nich coraz bardziej upierdliwe - a mimo to co i rusz ktoś nabiera się na phishing czy inny scam i traci swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 16:06 vogon.jeltz napisał: > > Więc mnie interesuje rzeczywiście większość > > No to pisz, że interesuje cię większość, a nie że interesuje cię rzeczywistość. > Rzeczywistość jest różnorodna i występują w niej także nieepsilonowo tacy, któ > rzy korzystają z PHEV zgodnie z przeznaczeniem. > > > To idea tego drugiego jest mocno niedopracowana > > Jak ktoś kupi Sprintera by dojeżdżać nim do biura, to napiszesz, że idea dostaw > czaków jest "mocno niedopracowana"? Jesli wiekszosc ludzi bedzie je po to kupowac to tak... tzn ze cos jest nie halo z komunikacja. To ze tobie sie cos wydaje, nie znaczy z kilnetowi 1 : 1 to samo. > > > Skoro wiemy, że ludzie to debile, to auto powinno ich przed ich własną gł > upotą chronić. > > Już teraz auta chronią ludzi przed ich głupotą na milion sposobów. A ja pisze ze nie - ja mowie o tym konkretnym przypadku. Wiekszosc ludzi korzysta inaczej i producenci po tylu latach juz powinni to przewidywac i uwzgledniac. na pewno nie wplyneloby to negatywnie na poziom sprzedazy, gdyby auto bylo lepiej dopasowane do potrzeb i oczekiwan uzytkownika. > Zobacz jak to wygląda w przypadku cyberbezpieczeństwa, w szczególności bankoweg > o. Banki wprowadzają (a regulatorzy wymagają) coraz to bardziej wyrafinowane za > bezpieczenia mające zapobiegać fraudom, co czyni korzystanie z nich coraz bardz > iej upierdliwe - a mimo to co i rusz ktoś nabiera się na phishing czy inny scam > i traci swoje pieniądze. Ale na coraz mniejsza skale - a dzieje sie tak nie z dobroci serca bankow, tylko dlatego, ze jak klienta uda sie oszukac, to w wiekszosci sprawa placi za to bank. Jakby producent auta mial placic za roznice miedzy tym co podal ze auto pali a tym co pali to tez prae rzeczy zmieniloby sie na nasza korzysc w zakresie spalania. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 17:28 > tzn ze cos jest nie halo z komunikacja Prawdopodobnie. Ale to jakby zupełnie co innego niż "coś jest nie halo z koncepcją PHEV". > Wiekszosc ludzi korzysta inaczej i producenci po tylu latach juz powinni to przewidywac i uwzgledniac. Jak sobie to wyobrażasz? Że komputer wykrywszy, że użytkownik nie ładuje, tylko jeździ głównie na benzynie, w którymś momencie odmówi uruchomienia samochodu? > Jakby producent auta mial placic za roznice miedzy tym co podal ze auto pali a tym co pali... ... to miałbyś rzeszę cwaniaków deptających gaz w podłogę od świateł do świateł i liczących, że zużycie paliwa ponad to w papierach pokryje im producent. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 08:00 vogon.jeltz napisał: > > tzn ze cos jest nie halo z komunikacja > > Prawdopodobnie. Ale to jakby zupełnie co innego niż "coś jest nie halo z koncep > cją PHEV". A wg mnie nie. > > > Wiekszosc ludzi korzysta inaczej i producenci po tylu latach juz powinni > to przewidywac i uwzgledniac. > > Jak sobie to wyobrażasz? Że komputer wykrywszy, że użytkownik nie ładuje, tylko > jeździ głównie na benzynie, w którymś momencie odmówi uruchomienia samochodu? Nie, wystarcz by komuter mial tryb "eco long range" i juz. Czy to bedzie dopasowane do wszystkich? Nie. > > > Jakby producent auta mial placic za roznice miedzy tym co podal ze auto p > ali a tym co pali... > > ... to miałbyś rzeszę cwaniaków deptających gaz w podłogę od świateł do świate > ł i liczących, że zużycie paliwa ponad to w papierach pokryje im producent. No i? To moj problem czy policji? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 11:08 > Nie, wystarcz by komuter mial tryb "eco long range" i juz. Co to miałoby być "eco long range"? Do przejechania określonego kawałka drogi potrzebujesz określonej ilości energii. Jak nie masz tej energii w akumulatorze, bo nie naładowałeś, to musisz ją wyprodukować z benzyny. I żadna optymalizacja wiele tu nie pomoże - można zejść najwyżej do poziomu zwykłej hybrydy odzyskując energię z hamowania i na zjazdach i to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 11:58 To miałoby sens dla bardziej kumatych użytkowników- typu wsiadasz a komputer sie pyta ile masz zamiar dzisiaj przejechac i wybierasz z 3 opcji typu do 50, do 100, pow 100, potem następny wybor - miasto, trasa do 90, autostrada (mozna kliknąć mix) a na koniec - optymalizuj zuzycie paliwa wykorzystujax prad do zera. I już. Nawet myślę ze ok 1% by wykorzystywał takie opcje Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 08:57 vogon.jeltz napisał: > > Nie, wystarcz by komuter mial tryb "eco long range" i juz. > > Co to miałoby być "eco long range"? Odpowiedno dobranym programem zarzadzeniem energia przy specyficznych zalozeniach o ktorych pisalismy wyzej. A czym jest dowolny inny program w hybrydach? > Do przejechania określonego kawałka drogi p > otrzebujesz określonej ilości energii. Jak nie masz tej energii w akumulatorze, > bo nie naładowałeś, to musisz ją wyprodukować z benzyny. Owszem, ale tu ja mam. Mam jej nawet wiecej niz na dany odcinek potrzebuje, stad w trybie EV PHEV moze jecac dalej niz HEV.. A w proponownym trybie (zakladajac, ze kierowca jedzie w przedziale predkosci np 40 - 70 i naciska gaz z okreslona sila) elektryk (choc moglby dzialac jako jedyn naped ) jest tylko wspomagaczem silnika spalnowego. Chcesz inaczej - np. - masz przeciez nadal wszystkie obecne tryby jazdy. Ale ten ma poomoc ci rozlozyc pojemnosc baterii na caly bak o ile jedziesz w takich warnunkach (jazda miejsko/podmiejska) gdzie mozna to optymalnie polaczyc - predkosci, ruszanie, hamowanie, itd... > I żadna optymalizacja > wiele tu nie pomoże - można zejść najwyżej do poziomu zwykłej hybrydy odzyskuj > ąc energię z hamowania i na zjazdach i to tyle. I taka optymalizacja wlasnie by tu pomogla. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 19:57 > Ale ten ma poomoc ci rozlozyc pojemnosc baterii na caly bak Ale jaka to różnica, czy rozłożysz energię z baterii na cały bak, czy też zużyjesz ją najpierw, a potem będziesz jechał na benzynie (czy raczej w trybie normalnej hybrydy, bo przecież PHEV odzyskuje tak samo). Energia jest energia, do przejechania określonego dystansu z określoną prędkością potrzebujesz jej zasadniczo tyle samo. Ważniejsze jest, żeby w baterii było w miarę możliwości tyle energii, żeby wspomagać silnik spalinowy silnikiem elektrycznym przy ruszaniu i przyspieszaniu, bo to najbardziej wpływa na zużycie. No ale tak zarządzać energią to hybrydy potrafią nawet i bez specjalnego programu "long range". Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 14:52 Dlaczego błąd? Jesli jacyś idioci wprowadzili dotacje do phev takie ze nawet ładując zero raz w ciągu zycia pojazdu mialo sens taka wziac w leasing to nie jest błąd. To ze mi to nie pasuje to nie znaczy ze to nie mialo sensu Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 15:06 Ano właśnie. Błędem jest nie sama koncepcja PHEV, tylko dopłaty, które skłaniały do ich zakupu ludzi, którzy wcale takich samochodów nie potrzebowali. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 16:07 Ja jestem przeciwnikiem wszelkich dopłat do aut – jakichkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 16:44 Ja tez. I do paliwa również. Ale również przeciwko tym odwrotnym Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 08:17 Czyli przeciwko takim extra opłatom niektórych nosnikow energii ktore sprawiają ze tracą konkurencyjność dla swoich odbiorcow Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 08:30 Konkret prosze. Czasem dopłaty z publicznej kasy do różnych rzeczy mają sens. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 08:53 Np ETS2 albo np extra dopłaty teraz do produkcji pradu nie z OZE czyli sztuczne podrażanie cen energii Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 09:02 ETS2 juz obowiazuje? Nie wiem, o co kaman z tego, co napisałeś. Zbyt ogólnie - musisz mi mechanizm wyjaśnić i co wg Ciebie jest w nim do dupy, bo ja nie znam tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 09:09 A ty jestes przeciwnikiem tylko tego co obowiązuje? A tego co bedzie obowiązywać juz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 17:04 Zależy. Na temat ww nie mam zdania Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 12:51 145 km zasięgu WLTP na 34,5 kWh bateryjce, która pewnie ze 200 kg masy dodaje (jak nie więcej 32,3 kWh z mojego upa waży 250) - fiu, fiu, słuszną linię ma KPCh. W trasie to realnie 80-100 będzie, przy prędkości "ekspresówkowej", a potem mały silniczek benzynowy będzie musiał jeszcze to wszystko ciągnąć. Dopóki będzie prąd na pokładzie, to jeszcze jakoś to widzę. Ale jak po zużyciu bateryjki ten 1.5 ze 143 KM ma ciągnąć prawie 2,3t masy własnej (plus masa "nadzienia") samodzielnie, to to będzie bardzo wujowo wyglądać (coś na ten temat wiem, bo Jerychońska ma 1.4 i 140 KM, ale waży ponad pół tony mniej, a i tak powyżej 100-120 km/h jest już bardzo krowiasta). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 13:23 Ale tyle pradu ciągnie phev, moj przy super oszczędnej jeździe w lecie bierze 25 a w zimie 30 kwh/100. Ale to też stara generacja. Nowa podobno juz mniej Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 16:17 A Twingo ile? Udaje ci się poniżej 9,5 w mieście zejść? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 16:45 Nie. Co mi Zofia zejdzie do 10 to ja wsiadam i podciągam na 11. Prawdopodobnie jej wychodzi ok 9 a mi koło 13. Ale za to ja sie swietnie bawię. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 21:41 trypel napisał: > Nie. Co mi Zofia zejdzie do 10 to ja wsiadam i podciągam na 11. Prawdopodobnie > jej wychodzi ok 9 a mi koło 13. Ale za to ja sie swietnie bawię. > To ja ostatnio mam odwrotnie - ja wsiadam, zasięg rośnie. Ale moja Zofia stópkę ma małą, zgrabną, ale wykonaną najwyraźniej z żywego ołowiu - jak sama do pracy jeździ, to wyrabia takie średnie na trasie, że ja bym się aż tyle jechać bał. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 23:02 qqbek napisał: > A Twingo ile? > Udaje ci się poniżej 9,5 w mieście zejść? > Kiedys to bylo latwo - wkladalo sie cienki drucik w dysze gaznika i spalanie spadalo. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 23:29 engine8t napisał: > Kiedys to bylo latwo - wkladalo sie cienki drucik w dysze gaznika i spalanie sp > adalo. Ale wiesz, że pytałem Trypla o jego "bateryjny" zakup, celem porównania zużycia z zupełnie nietrafionym, wielgachnym PHEV? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 08:22 Wczoraj, ponieważ na 900 km na dyzlu "zaoszczedzilem" prawie cały alumulator pradu, postanowiłem spełnić marzenie Galto o phev działającym tak zeby dodawać prad przez duzy przebieg na paliwie kopalnym. Odbierałem zofie z lotniska, mialem 160 km I w pyte czasu. Wiec pojechałem omijając autostrady przez okoliczności przyrody i grając ustawieniami tak zeby dorzucać prad kiedy trzeba, przez zabudowany na pradzie, ladowanie na górkach itd. W efekcie dojechałem na marco polo ze srednia 3.5 l na 100 i dodatkowo na te 160 km zużyłem ok 3 kwh. O to chyba chodziło galto Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 16:45 Fantastyczna zabawka, ale wychodzi, ze nie dla owiec. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 03.04.26, 23:01 Oj nieodobrze nieodobrze sie zaczyna dziac w Rzeczypospolitej jak chinszczyzna zamiast wurst mit kohl zaczyna wyplywac na powierzchnie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 08:27 Gdzie nie jedziesz to ich tu pełno. Doszedłem do momentu w życiu ze nie jestem w stanie podążać za nowymi markami i modelami tyle ich naraz wylazło z tych Chin. Tylko juz słyszę ze chiny zrobiły to co kiedys robiły marki europejskie. Tylko one maja monopol na części zamienne. I juz usłyszałem o reflektorze do komody za ponad dyche. Będzie ciekawie jak sie pokończą pakiety AC i ludzie beda sami płacić Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 09:05 trypel napisał: > I juz usłyszałem o reflektorze do komody z > a ponad dyche. Będzie ciekawie jak sie pokończą pakiety AC i ludzie beda sami p > łacić Hmmm.... w taj formie to na raie "urban legend" allegro.pl/kategoria/oswietlenie-lampy-przednie-i-elementy-255098?string=omoda%205&stan=nowe&order=pd Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 09:17 Tu masz 2500 do ponad 4000. Nie wykluczone ze jest wersja jakiej tam wlasnie nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 09:20 Do bmw sporo tańsze ze o reno nie wspomnę allegro.pl/kategoria/lampy-przednie-i-elementy-lampy-przednie-255099?string=Reflektor%20bmw%20f11 Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 09:51 Ceny spadną jak zaczną je kraść na części :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 10:02 Prawda :) Do komody 9 znalazłem tylko za 7500. Wiec moze to byc łakomy kasek dla złodziei Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 11:25 trypel napisał: > Gdzie nie jedziesz to ich tu pełno. Doszedłem do momentu w życiu ze nie jestem > w stanie podążać za nowymi markami i modelami tyle ich naraz wylazło z tych Chi > n. To racja - gdzie nie pójdziesz/pojedziesz to w promieniu rzutu zdechłym szczurem będzie przynajmniej kilka "Chińczyków". Jak 4 czy 5 lat temu sąsiedzi MG kupili, to była sensacja na pół dzielni, teraz są wszędzie. > Tylko juz słyszę ze chiny zrobiły to co kiedys robiły marki europejskie. Tylko > one maja monopol na części zamienne. I juz usłyszałem o reflektorze do komody z > a ponad dyche. Będzie ciekawie jak sie pokończą pakiety AC i ludzie beda sami p > łacić To chyba normalne. W każdej europejskiej marce też jest tak, że "prawdziwe pieniądze zarabia się na drogich, słomianych częściach zamiennych" - Chińczycy tu Ameryki nie odkryli, bo zanim robili na potęgę samochody to na potęgę tłukli tańsze zamienniki do tych "drogich słomianych" :D Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 19:13 trypel napisał: > Gdzie nie jedziesz to ich tu pełno. Doszedłem do momentu w życiu ze nie jestem > w stanie podążać za nowymi markami i modelami tyle ich naraz wylazło z tych Chi > n. > Tylko juz słyszę ze chiny zrobiły to co kiedys robiły marki europejskie. Tylko > one maja monopol na części zamienne. I juz usłyszałem o reflektorze do komody z > a ponad dyche. Będzie ciekawie jak sie pokończą pakiety AC i ludzie beda sami p > łacić > Z chinskich to tu chyba tylko Volvo i jego kuzyni. Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 09:37 W chinskich samochodach , w wiekszosci z nich masz totalnie paliwożerne silniki. Jak Ci piszą , że silnik benzynowy 1,5 l w MG ZS pali fabrycznie 8,5 l średnio-to jest to 2-3 l wiecej niż we francuskim Tce 1,3. A na dodatek jest tez chinagate-czyli kłamstwo producenta- bo ten 1,5 faktycznie spala 9,5-11 l benzyny na 100 km. Wiec-dziekuje i za Omodę-spalam 5,5 l srednio w 20-letnim dieslu z Korei. Na chinszczyzne czasem chodze - ale do baru-i tez do konca to nie jest chinszczyzna- bo kucharze z ... Wietnamu/ bo taniej/. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 09:47 > Wiec-dziekuje i za Omodę-spalam 5,5 l srednio w 20-letnim dieslu Niedawno miałeś spalanie 4. Cerata przestała produkowac paliwo? Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 07:34 4,1 dokładnie-na autostradzie- czytaj ze zrozumieniem- amatorze! Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 14:06 > 4,1 dokładnie-na autostradzie Chyba jak jedziesz 90 km/h za TIRem. ŻADEN samochód nie spali 4,1 l/100 km przy prędkościach 130+ (może wg deklaracji producenta), więc nie łżyj. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 21:21 vogon.jeltz napisał: > Chyba jak jedziesz 90 km/h za TIRem. ŻADEN samochód nie spali 4,1 l/100 km przy > prędkościach 130+ (może wg deklaracji producenta), więc nie łżyj. KIA twierdzi, że 4,0 na autostradzie (1.6 CRDI). Mój Golf, z podobnym silniczkiem (1.6 TDI) miał wg. VW spalać 3.4 na autostradzie. Praktyka była taka, że na autostradzie brał 5-5,5 (minimum 1,5 x deklaracja VW), a w okolice 3,6 dało się zejść naprawdę "krajobrazową" jazdą pozamiejską, bocznymi dróżkami. W mieście wychodziło 6, 6,5. Na ekspresówce, z tempomatem ustawionym na 120, brał 4 z drobnym hakiem (4,2-4,4). Co i tak było takim wynikiem, że mi buty spadały. W mieście było gorzej, bo zamiast produkować paliwo, jak Cerata, to on je żłopał (choć okolice 6/100 przy lubelskich korkach to był bardzo przyzwoity wynik) 666 kilometrów z domu nad morze (co do kilometra) zrobił spokojnie na jednym baku, jeszcze sporo ponad 1/4 została. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 04.04.26, 13:03 > pali fabrycznie 8,5 l średnio-to jest to 2-3 l wiecej niż we francuskim Tce 1,3 Czyli że Tce 1.3 niby pali średnio 5,5 - 6,5? Odpowiedz Link Zgłoś
humorysta Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 06.04.26, 09:08 Nawet mniej-bo średnio zmieścisz sie w 6-ciu litrach-jak potrafisz jezdzic z tzw. prędkoscią ekonomiczną.I jeżeli wiesz-co to jest prędkośc ekonomiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 06.04.26, 13:38 > Nawet mniej-bo średnio zmieścisz sie w 6-ciu litrach-jak potrafisz jezdzic z tzw. prędkoscią ekonomiczną. Bulszit. Przez sześć lat jazdy najlepszy osiągnięty wynik to 5,5 - 6,0 na trasie w idealnych warunkach i przy stałej, niskiej prędkości (ekonomicznej według twojego nazewnictwa). Średnia z jazdy za miastem i po mieście jest bliska 8,0. Spróbuję założyć dwa gaźniki, to może zejdę niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 13:10 A ten diesel jest z automatyczną skrzynią biegów, czy z ręczną. Bo od tego też sporo zależy. Diesle to z tego co pamiętam najpierw były ropniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 20:01 > A ten diesel jest z automatyczną skrzynią biegów, czy z ręczną Bolo ma kij do mieszania w wiadrze z gnojówką. To nawet nie jest współcześnie pełnoprawny samochód, bo nie spełnia dwóch z trzech podstawowych kryteriów wyposażeniowych (prócz automatu nie ma też tempomatu), od wielkiej biedy nadaje się do poruszania się w sytuacjach awaryjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 21:29 vogon.jeltz napisał: > Bolo ma kij do mieszania w wiadrze z gnojówką. To nawet nie jest współcześnie p > ełnoprawny samochód, bo nie spełnia dwóch z trzech podstawowych kryteriów wypos > ażeniowych (prócz automatu nie ma też tempomatu), od wielkiej biedy nadaje się > do poruszania się w sytuacjach awaryjnych. Trzeciego też nie spełnia, bo tam zdaje się jest ręczny schładzacz, a nie klimatyzacja "fire and forget". W Micrze miałem ostatnio taki ręczny schładzacz (pierwszy raz od czasów drugiej Astry) i powiem tak - męczyło... ale może i lepiej, bo jak poza miastem pod górkę chciałem przyśpieszać, to mogłem sprawnie wyłączyć, bo przycisk był duży. E36, E53, Golf i Pug - wszystkie miały klimatyzację z prawdziwego zdarzenia, Zafira i up też mają (w Zafirze dwustrefowa, w upie niestety jednostrefowa, co źle, bo Zofia jest bardziej ciepłolubna niż ja i mi zamyka/przymyka w lecie nawiewy od klimy po swojej stronie zawsze - jak jeszcze prowadząc się tego dopuszcza, to pół biedy, ale jak ja prowadzę, to potem - jak już sam gdzieś jadę, muszę przez pół kokpitu sięgać, żeby otworzyć). Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 22:22 > Trzeciego też nie spełnia, bo tam zdaje się jest ręczny schładzacz, a nie klimatyzacja "fire and forget". Schładzacz jestem w stanie zaakceptować. Dla mnie podstawową funkcją klimy jest - dość paradoksalnie jak na moje miejsce zamieszkania - wcale nie chłodzenie wnętrza, tylko osuszanie jak jest wilgotno. A do tego manualna klima nadaje się tak samo dobrze jak automat. OK, chłodzenie w hybrydzie też jest ważne, bo bateria - ale wtedy po prostu puszczam klimę na maxa, czyli znów ręczny schładzacz może być. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 05.04.26, 22:36 Ja chyba za wygodny jestem. Włączam klimę kupując samochód... potem co najwyżej nastawy temperatury zmieniam :-) Jak w Micrze znów musiałem się bawić, to było to co najmniej "dziwne". No, ale ona spełniała jeszcze jedno z twoich (i moich) kryteriów, a do tego była "za czapkę orzechów"... miała być na 2 tygodnie, a posłużyła prawie 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile pali Omoda 9 PHEV 06.04.26, 17:38 A mnie zawsze wyłączona. Włączam tylko jak sie robi upalnie :) W instrukcji do twingo napisali zeby w miescie raczej otwierać okna a klimę dopiero w trasie. I ja tak robie od zawsze - jak jade wolno to wole otwarte okna Odpowiedz Link Zgłoś