Dodaj do ulubionych

Tor Poznań zamknięty

14.04.26, 19:38
Od dziś Tor Poznań, jedyny tor w Polsce , homologacją FIA na którym mogły odbywać międzynarodowe imprezy został zamknięty, bo przeszkadzał. Przeszkadzał tym którzy tanio kupili domy czy mieszkania a potem było im za głośno. Za chwilę podobny los spotka tor w Toruniu i Łodzi. Jak to jest, chcesz się wyszaleć jedź na tor, a nie na publiczną drogę. Na który tor?niewiem, nieobchodzi mnie to.
Obserwuj wątek
    • kreinto Re: Tor Poznań zamknięty 14.04.26, 21:31
      only_the_godfather napisał:

> Od dziś Tor Poznań, jedyny tor w Polsce , homologacją FIA na którym mogły odbyw
      > ać międzynarodowe imprezy został zamknięty, bo przeszkadzał...
      Zobacz jeszcze na Geoportal, co widnieje już na tym terenie. 😉
      • qqbek Re: Tor Poznań zamknięty 14.04.26, 21:57
        kreinto napisał:

> Zobacz jeszcze na Geoportal, co widnieje już na tym terenie. 😉

Nie chce mi się sprawdzać - zakładam, że "MW"?
      • only_the_godfather Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 06:05
        Jeśli piszesz o tym co krąży już po necie, to ktoś poszedł po bandzie bo wszedł z tym już na terenie lotniska Poznań Ławica.
        • boggi_dan Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 09:06

> Jeśli piszesz o tym co krąży już po necie, to ktoś poszedł po bandzie bo wszedł
          > z tym już na terenie lotniska Poznań Ławica.
          >
          Byś sobie przeczytał co napisał w roku 2015 prezydent Poznania. Jest poniżej mój wpis. Prezydent Poznania wydał oświadczenie, w którym zapewnia, że nie przeszkadza mu sam tor wyścigowy, a jedynie hałas i dlatego proponuje, aby tor służył rowerzystom, rolkarzom i panczenistom. Tacy rządzą miastem. Jak u nas w Częstochowie i nic nie można zrobić. Pomimo zarzutów Matyjaszczyk się nie chce puścić koryta. A miasto w stagnacji. I jeszcze niektórzy ludzie za nim. wiadomosci.wp.pl/poznan/jacek-jaskowiak-nie-zamknie-toru-poznan-jesli-bedzie-cicho-6027702907269761a
        • kreinto Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 18:28

> Jeśli piszesz o tym co krąży już po necie, to ktoś poszedł po bandzie bo wszedł
          > z tym już na terenie lotniska Poznań Ławica.
          To niestety nie fejk. Właśnie sprawdziłem. 😉
          • qqbek Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 22:13
            No ja też, tylko na laptopie, w bardziej "strawnej" formie.
            Już deweloper (do spółki z władzami miasta) podzielił, będą domki i szeregowce z tego co widzę.
    • qqbek Re: Tor Poznań zamknięty 14.04.26, 21:37
      Już miałem dodawać sam temat.
      To już się, biurwa (żeby nie powiedzieć brzydziej), schemat się zrobił.
      W Lublinie był tor kartingowy (ale mógł służyć też za wyścigowy, miał homologacje na te wszystkie puchary osobówek - zresztą sam "za bajtla" tam uczyłem się szybciej jeździć). Tor na kompletnym zapupiu, tam gdzie wrony zawracały, a psy tyłkami szczekały.

Podciągnęli bloki (deweloperzy tanio kupili tam ziemię, bo kto by chciał w tym wiecznym hałasie funkcjonować) i nazwali osiedle "Słoneczny Wrotków", mieszkańcy zaczęli protestować (najaktywniejszy "protestant", pan Dariusz M. był ponoć na etacie u największego lokalnego dewelopera), tor zamknięto ze względu na uciążliwość.
      Co się stało z wielohektarowym terenem toru?
      PZM sprzedał tor, którego nie mógł już eksploatować... deweloperowi, który wcześniej wybudował osiedle w bezpośrednim sąsiedztwie toru.
      Miasto obiecało nowy tor.
      Kilkanaście lat mija, nowego toru nie ma.
      • vogon.jeltz Re: Tor Poznań zamknięty 14.04.26, 22:19
        Ale o co chodzi? Jest ustrój ekonomiczny jaki jest, ludzie chcą mieszkań, mieszkań, mieszkań! Ja się zastanawiam, ile już tego nadbudowano i kto w tym będzie docelowo mieszkał, jak się populacja kurczy, ale słyszałem, że to na "inwestycje". A jakieś tam niszowe tory samochodowe albo inna, nie wiem, sztuka, parki narodowe czy coś - po co to komu? No, ewentualnie stadiony piłkarskie, bo kopaną tłuszcza lubi i można na tym nawet zrobić jakiś biznes (szczególnie ciągnąc dotacje od samorządów).
      • engine8t Re: Tor Poznań zamknięty 14.04.26, 23:47
        qqbek napisał:

> Już miałem dodawać sam temat.
        > To już się, biurwa (żeby nie powiedzieć brzydziej), schemat się zrobił.
        > W Lublinie był tor kartingowy (ale mógł służyć też za wyścigowy, miał homologac
        > je na te wszystkie puchary osobówek - zresztą sam "za bajtla" tam uczyłem się s
        > zybciej jeździć). Tor na kompletnym zapupiu, tam gdzie wrony zawracały, a psy t
        > yłkami szczekały.
        >
        > Podciągnęli bloki (deweloperzy tanio kupili tam ziemię, bo kto by chciał w tym
        > wiecznym hałasie funkcjonować) i nazwali osiedle "Słoneczny Wrotków", mieszkańc
        > y zaczęli protestować (najaktywniejszy "protestant", pan Dariusz M. był ponoć n
        > a etacie u największego lokalnego dewelopera), tor zamknięto ze względu na ucią
        > żliwość.
        > Co się stało z wielohektarowym terenem toru?
        > PZM sprzedał tor, którego nie mógł już eksploatować... deweloperowi, który wcze
        > śniej wybudował osiedle w bezpośrednim sąsiedztwie toru.
        > Miasto obiecało nowy tor.
        > Kilkanaście lat mija, nowego toru nie ma.
        >

A legalnie i uczciwue to powinno byc tak
        - Tor byl tam wczesniej i byl legalny wiec nie rozumiem jak miasto moglo nagle zabronic mu istniec - chyba ze nalezal do miasta?
        - Developer mogl sobie kupic tereny ale kupujac wiedzial co i gdzi kupuje i aby dostac pozwolenie na budowe osiedla to miast powinno mu nakazac aby najpierw wykupil tor i zlikwidowal zrodlo halasow albo sprzedawal domy/mieszkania "z halasem" - jesli ten byl tylko upierdliwy a nie szkodliwy dla zdrowia. U nas sprzedjcy musi jedynie poinformowac potencjalnego kupujacego o wszytkich upierdliwosciach i ten sam decyduje cz i za il edom/mieszkanie kupic.
        - A wiec nie wiem na jakiej podstawie miasto moglo kogos wykopac i zamknac mu biznes bez rekompensaty ? To przeciez developer powinie ten tor przeniesc - tzn zaplacic wlasicielowi tyle aby wlascicile mogl go wybudowc gdzies indziej. ? Ale jak widac nie wszyscy maja w Polsce rowne prawa?

• only_the_godfather Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 06:10
        Właśnie tak się zastanawiam, jestem na etapie załatwiania formalności z zakupem nowego mieszkania i człowiek to chyba głupi jest. Bo zamiast kupować drożej w dobrze skomunikowane okolicy z szkołami, paskami itd , mogłem kupić i 100 000 taniej na wygwizdowie np Kochanówce obok szpitala psychiatrycznego albo na Lublinku obok lotniska. Najwyżej potem zabrałbym grupę sąsiadów i zaczęlibysmy "walczyć", ze a to szpital albo lotnisko nam przeszkadza, że dojazd zły itd.
        • qqbek Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 09:54

> Właśnie tak się zastanawiam, jestem na etapie załatwiania formalności z zakupem
          > nowego mieszkania i człowiek to chyba głupi jest. Bo zamiast kupować drożej w
          > dobrze skomunikowane okolicy z szkołami, paskami itd , mogłem kupić i 100 000
          > taniej na wygwizdowie np Kochanówce obok szpitala psychiatrycznego albo na Lubl
          > inku obok lotniska. Najwyżej potem zabrałbym grupę sąsiadów i zaczęlibysmy "wal
          > czyć", ze a to szpital albo lotnisko nam przeszkadza, że dojazd zły itd.

NIMBA fighters FTW!
          Jeszcze lepsi są ci, którzy kupują najtańsze działki, 15 kilometrów za miastem, a potem protestują, bo sąsiad prace polowe prowadzi (oprysków sadu nie da się przykładowo zrobić za dnia, bo byś pszczoły wytłukł; obornika nie da się po polu rozrzucić tak, żeby chwilę nie "pachniał", zboża nie da się zebrać tak, żeby się nie pyliło).
          Im to najlepiej by było fermę drobiu postawić przy płocie... albo dwie, po dwóch stronach, żeby choć z jednej strony zawsze zawiewało.

Jak się 5 lat temu przeprowadziłem, to tam gdzie teraz jest już druga ulica "dalej" od mojego domu były jeszcze pola uprawne (choć w MPZP były "handel i usługi nieuciążliwe" już), chłop rzepak siał. Jak zbierał, to z młodym chodziliśmy patrzeć, jak kombajn w polu pracuje. Że czasem nawozem zawiało, też nikomu nie przeszkadzało - powiem tyle, teraz połowa leży odłogiem (pewnie czeka na kupca, albo kupiec czeka na pozwolenie), a drugą połowę wykupiła gmina i zrobiła spory parking, plac i wielgachny trawnik obsadzony dookoła drzewkami i nawet mi żal tego "klimatu, który już nie wróci".
          • trypel Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 18:35
            No to trzymaj kciuki za inicjatywę dotyczaca wiedzy o uciążliwej ale w pełni legalnej dzielności rolniczej. Jak kazdy nabywający ziemie u notariusza się podpisze ze wie to potem nie bedzie walki z rolnikami.
            U mnie tez protesty na ulicy byly jak sie okazało ze gosc na końcu ma jeszcze krowy i gęsi i uprawia pole
            • qqbek Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 22:24
              trypel napisał:

> No to trzymaj kciuki za inicjatywę dotyczaca wiedzy o uciążliwej ale w pełni l
              > egalnej dzielności rolniczej. Jak kazdy nabywający ziemie u notariusza się podp
              > isze ze wie to potem nie bedzie walki z rolnikami.

Ja zawsze trzymam kciuki za korzystanie ze zdrowego rozsądku.
              Średnio mi się podoba wpisywanie zdrowego rozsądku w akty notarialne, ale skoro inaczej się nie da, to może trzeba.
              Dla mnie rolnik jeżdżący kombajnem 3 rzędy domów za moim był po prostu "dodatkową atrakcją".

> U mnie tez protesty na ulicy byly jak sie okazało ze gosc na końcu ma jeszcze k
              > rowy i gęsi i uprawia pole

No u mnie niestety, te dwie ulice dalej, mam teraz chaszcze i koszony regularnie trawniczek (plus dwa spore parkingi wiejskie). Wolałem rzepak.
              Działki pod "mieszkaniową jednorodzinną" ktoś w ubiegłym roku wykosił, więc pewnie też będę miał, za 2-3 lata, nowych sąsiadów (widać rolnik od rzepaku będzie teraz bogaty, bo z tego pola, poza tym wiejskim trawnikiem z drzewkami, parkingami i 30a pod "handel", w MPZP wycięto też z 10 działek budowlanych). Bardziej czekam na ten "handel i usługi nieuciążliwe", bo jak do przystanku MPK mam trochę ponad 200 metrów, tak do najbliższego sklepu kilometr.
    • jeepster Re: Tor Poznań zamknięty 14.04.26, 22:41
      W promieniu jakichś 10 kilometrów od torontońskiego lotniska, gdy tylko zaczyna się budowa domów, pojawiają się tabliczki informujące o hałasie przelatujących samolotów. Nie chodzi tutaj o jakieś specjalne ostrzeżenia, tylko o zabezpieczenie się przed procesowaniem. Że właściciel/mieszkaniec domu, nie wiedział, że jest głośno, więc należy mu się odszkodowanie. Może gdyby takie ostrzeżenia pojawiły się koło tego toru, to właściciele domów nie mieli by argumentów dla jego zamknięcia. W końcu zostali by ostrzeżeni, że jest głośno i albo by z tym żyli, albo kupili dom gdzie indziej. Tor był tam dużo wcześniej niż ich domy.
      • qqbek Re: Tor Poznań zamknięty 14.04.26, 22:47
        Ale i w Lublinie i w Poznaniu tory były na totalnych zapupiach.
        Ludzie kupujący mieszkania w tamtej okolicy musieli sobie zdawać sprawę z sąsiedztwa (ja kupując dom przestudiowałem dokładnie Geoportal i MPZP)... a jak sobie nie zdawali z tego sprawy, to kij im w oko i kotwica w plecy.
        Zarówno tor w Poznaniu, jak i w Lublinie, zbudowano w latach 70-tych.
        Osiedla mieszkaniowe podciągnięto pod nie dopiero w okolicach 2000 roku.
        Widziały gały co brały.
        • jeepster Re: Tor Poznań zamknięty 14.04.26, 23:23
          qqbek napisał:

> Zarówno tor w Poznaniu, jak i w Lublinie, zbudowano w latach 70-tych.
          > Osiedla mieszkaniowe podciągnięto pod nie dopiero w okolicach 2000 roku.
          > Widziały gały co brały.
          >
          Dobry prawnik zawsze może powiedzieć, że nie było ostrzeżenia o hałasie i tyle. Gdyby pojawiły się jakieś tablice czy inne informacje to nie byłoby dyskusji. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

• trypel Re: Tor Poznań zamknięty 14.04.26, 23:01
        Lepiej pozno nic wcale ale i nas wreszcie pojawia sie podobna inicjatywa dotyczące zakupów ziemi i domów na wsi, nabywcy beda musieli potwierdzic u notariusza ze sa swiadomi ze sąsiedztwie może być prowadzona "uciążliwa, ale w pełni legalna działalność rolnicza". Oczywiście jak to inicjatywa przejdzie.. trzymam kciuki
    • boggi_dan Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 04:05

> Od dziś Tor Poznań, jedyny tor w Polsce , homologacją FIA na którym mogły odbyw
      > ać międzynarodowe imprezy został zamknięty, bo przeszkadzał. Przeszkadzał tym k
      > tórzy tanio kupili domy czy mieszkania a potem było im za głośno. Za chwilę pod
      > obny los spotka tor w Toruniu i Łodzi. Jak to jest, chcesz się wyszaleć jedź na
      > tor, a nie na publiczną drogę. Na który tor?niewiem, nieobchodzi mnie to.
      >
      > Co się dziwisz. Powinni się ścigać na rowerach wedle pasji Jaceka Jaśkowiaka. Cicho i ekologicznie.
    • j_malec Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 09:11
      Ale przecież to nie jest problem, tylko miejsc takich jak tor wyścigowy, czy lotnisko, które znajdowały się na długo przed zakupem dziełek przez prywatne osoby, czy tam developerów.

Dokładnie ten sam problem jest z budowaniem się na terenach np. zalewowych. Czy na terenach na których w planach jest budowa drogi. Każdy jest mądry bo kupił 'taniej' działkę, często z pełną świadomością że może być z nią w przyszłości problem. Nawet jak prawo zabrania budowy, to wynajdują kruczki prawne, żeby dostać pozwolenie na budowę, a później obarczanie wszystkich winą, bo okazuje się że są w czarnej dudzie.
    • bywalec.hoteli Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 12:45
      skandal !!!
      • tesla3 Re: Tor Poznań zamknięty 15.04.26, 23:35
        A jednak. Tor pozostanie otwarty. Hurra

www.google.com/amp/s/sport.tvp.pl/92646516/tor-poznan-znow-otwarty-decyzja-gios-wstrzymana/amp
        • tesla3 Re: Tor Poznań zamknięty 16.04.26, 08:28
          Po co dublujesz wątek?
          • boggi_dan Re: Tor Poznań zamknięty 16.04.26, 18:06
            tesla3 napisał(a):

> Po co dublujesz wątek?
            Jednak można to zrobić. Szum medialny zrobił swoje. gloswielkopolski.pl/tor-poznan-ocalony-glowny-inspektorat-ochrony-srodowiska-wlasnie-wstrzymal-wykonalnosc-decyzji-o-zamknieciu-toru/ar/c1p2-28913743
        • bywalec.hoteli Re: Tor Poznań zamknięty 16.04.26, 08:40
          Cieszę się Misiu i koledzy! W Poznaniu ten Tor to jakiś symbol, ikona motorsportu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka