Dodaj do ulubionych

Czeki dla engina

26.04.26, 01:20
Ja ostatni raz uzylem pare czekow American Express jakos w Polsce w 1994 roku. PKO BP w tych latach jeszcze cos tam mial wspolnego z czekami, ale w sklepie, czy w hotelach - nigdy.

od tej pory, nigdy nie widzialem w europie zadnych czekow. jakbym dzisiaj w europie poszedl z jakims czekiem, to sie na mnie beda dziwnie patrzyc i serdecznie podziekuja.

w wypozyczalniach samochodow to nawet tylko karty kredytowe, na lotniskach - jak przyjde z 5000 euro w kieszeni, to mozliwosc kupienia biletu jest rowna zero. no dobra moze znajdzie pare linii lotniczych, ale przeplace 3-krotnie.

z twoimi czekami to se mozesz w europie dupe podtrzec.
Obserwuj wątek
    • bunkum Re: Czeki dla engina 26.04.26, 13:14
      Ty jestes pie...iety.
      • marekggg Re: Czeki dla engina 26.04.26, 14:18
        jest to bardzo mozliwe :-)
    • boggi_dan Re: Czeki dla engina 26.04.26, 15:47
      No Marek to nie byłeś biednym człowiekiem. "Karty American Express były traktowane jako produkty elitarne, luksusowe, symbol statusu materialnego, znacznie mniej powszechne niż Visa czy Mastercard.
      • marekggg Re: Czeki dla engina 26.04.26, 16:07
        Ja mowilem o tzw. American Express Travellers Cheques. A nie kacie American Express. Z drugiej strony, zapie...lem juz od 14 lat, wiec moglem sobie pozwolic na rozne rzeczy. a przy tym caly czas sie uczylem czy to w liceum, pozniej podczas studium na uniwerku.
        • boggi_dan Re: Czeki dla engina 26.04.26, 16:38
          No nie napisałeś w początkowym poście. Po to się robi, żeby później korzystać i wydawać. Ja 16 roku życia. Ale one nie mają chyba terminu ważności?
          • marekggg Re: Czeki dla engina 26.04.26, 17:02
            dzizas, przeczytaj jeszcze raz pierwsze zdanie mojego poczatkowego postu.
        • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 18:46
          marekggg napisał:

> Ja mowilem o tzw. American Express Travellers Cheques. A nie kacie American Exp
          > ress. Z drugiej strony, zapie...lem juz od 14 lat, wiec moglem sobie pozwolic n
          > a rozne rzeczy. a przy tym caly czas sie uczylem czy to w liceum, pozniej podcz
          > as studium na uniwerku.

A te nie maja nic wspolnego z czekami personalnymi.
          • marekggg Re: Czeki dla engina 26.04.26, 18:59
            Oczywiscie ze nie, bo tsie wykupuje w banku a potem zamienia w innym banku w innym kraju. i wtedy to bylo po strasznie kijowym kursie. No ale to jeszcvze byly stare zlotowki wiec za jadan czek dostalem pare nascie milionow chyba zlotych chyba
            • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:20
              marekggg napisał:

> Oczywiscie ze nie, bo tsie wykupuje w banku a potem zamienia w innym banku w in
              > nym kraju. i wtedy to bylo po strasznie kijowym kursie. No ale to jeszcvze byly
              > stare zlotowki wiec za jadan czek dostalem pare nascie milionow chyba zlotych
              > chyba

Te czeki to nic innego jak gotowka potwierdzna przez bank tylko ze bezpieczniejsza i mniej papieru ale troch zachody aby to znow wymienic na normalne pieniadze. Kiedys to bylo popularne - pamietam ze mi firma dawala na podroz sluzbowa, ale chyba juz zupelnie zdechlo - nawet nie wiem dlaczego.
              • vogon.jeltz Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:25
                > ale chyba juz zupelnie zdechlo - nawet nie wiem dlaczego.

Z tego samego powodu co telefony stacjonarne: jest przestarzałe i nikomu do niczego niepotrzebne. Jak masz plastik i łączność ze swoim bankiem w kilka sekund z dowolnego miejsca na świecie, to po co ci jakiś papierze który wymaga dodatkowego j#bania się i w dodatku jesteś stratny na kursie wymiany?
                • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 20:01
                  vogon.jeltz napisał:

> > ale chyba juz zupelnie zdechlo - nawet nie wiem dlaczego.
                  >
                  > Z tego samego powodu co telefony stacjonarne: jest przestarzałe i nikomu do nic
                  > zego niepotrzebne. Jak masz plastik i łączność ze swoim bankiem w kilka sekund
                  > z dowolnego miejsca na świecie, to po co ci jakiś papierze który wymaga dodatko
                  > wego j#bania się i w dodatku jesteś stratny na kursie wymiany?

Znowu sie popisujesz swoja glupota porownujac Travelers cheques do telefono stacjinarnych?
                  Taka "logika" wszystko mozesz wytlumaczyc.
                  • vogon.jeltz Re: Czeki dla engina 26.04.26, 20:05
                    > porownujac Travelers cheques do telefono stacjinarnych?

Bo to jest to samo: relikt minionej epoki. Jak kaseta magnetofonowa.
              • marekggg Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:25
                z prostego powodu - musiales najpierw znalezc bank, ktory je akceptuje, do tego ch...owy kurs i prowizja chyba z 15%
            • jackk3 Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:56
              marekggg napisał:

> Oczywiscie ze nie, bo tsie wykupuje w banku a potem zamienia w innym banku w in
              > nym kraju. i wtedy to bylo po strasznie kijowym kursie. No ale to jeszcvze byly
              > stare zlotowki wiec za jadan czek dostalem pare nascie milionow chyba zlotych
              > chyba
              A pamiętasz jak w latach 90-tych wyglądała wymiana w Polsce np dolarów na złotówki bo ja tak…
              • vogon.jeltz Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:57
                > A pamiętasz jak w latach 90-tych wyglądała wymiana w Polsce np dolarów na złotówki bo ja tak…

W sensie: gotówki? No, szło się do kantoru.
                • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 20:01
                  vogon.jeltz napisał:

> > A pamiętasz jak w latach 90-tych wyglądała wymiana w Polsce np dolarów na
                  > złotówki bo ja tak…
                  >
                  > W sensie: gotówki? No, szło się do kantoru.

Czyli sie nic nie zmienilo? LOL
                  • vogon.jeltz Re: Czeki dla engina 26.04.26, 20:03
                    > Czyli sie nic nie zmienilo? LOL

Skąd ten debilny wniosek?
              • marekggg Re: Czeki dla engina 26.04.26, 20:02
                pamietam...i rowniez pamietam jak wszyscy wszystko przeliczali (no prawie wszystko) na dolary. Za moje pierwsze pare wynajetych mieszkan wlasciciel nie chcial zlotowki ale dolary.

kantory, cinkciarze, widzialem wszystko. a jak w 1987 bylem pierwszy raz w polsce to nawet korony czechoslowackie schodzily na pniu.
      • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 18:47
        boggi_dan napisał:

> No Marek to nie byłeś biednym człowiekiem. "Karty American Express były traktow
        > ane jako produkty elitarne, luksusowe, symbol statusu materialnego, znacznie mn
        > iej powszechne niż Visa czy Mastercard.

Karty i czeki american Express to zuplenie dwie rozne rzeczy.
    • wislok1 Re: Czeki dla engina 26.04.26, 18:09
      Czekow to ja tez od wielu lat nie widzialem....

W USA jeszcze sa ?
      • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 18:49
        wislok1 napisał:

> Czekow to ja tez od wielu lat nie widzialem....
        >
        > W USA jeszcze sa ?

Z tego co slysze to mam podejrzenia ze wielu ni ema ppojecia co to sa i jak wygladaj i jak pracuja czeki roznego rodzaju wiec moze badz bardziej specyficzny jakich to czekow nie wiedziales a jakie widziales?
        • wislok1 Re: Czeki dla engina 26.04.26, 20:53
          Zadnych czekow nie widzialem od wielu lat w Europie
          • trypel Re: Czeki dla engina 26.04.26, 21:37
            wislok1 napisał:

> Zadnych czekow nie widzialem od wielu lat w Europie

2001 albo 2002, moj w tych latach bank Pekao SA przestał wydawać książeczki czekowe i zaproponował kartę jako jedyne rozwiązanie. 25 lat.
            • marekggg Re: Czeki dla engina 26.04.26, 21:45
              PKO BP to byl najgorszy bank w jakim sie w zyciu spotkalem w 1995 roku. I taki zostal przez kolejne 10 lat. Teraz mi to juz zwisa.
              • trypel Re: Czeki dla engina 26.04.26, 21:47
                Dlatego wolałem pekao SA.
                Do BP do dzisiaj mam uraz.
                A rok temu wróciłem po 20 latach przerwy do SA i wziąłem tam kartę kredytową i bardzo sobie chwale
    • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 18:45
      Jak wytrzezwiejsz albo przestaniesz brat ten shit (bo ostatniom jakos mi sie wydaje ze cos ci sie spied pod dachem) to napisz cos rozsadniej ba na razie pieprzysz jakbys mial 5 lat albo Ty wogole nie masz pojecia o tym jakie sa i jakie finkcje pelnia czeki.
      • marekggg Re: Czeki dla engina maly research 26.04.26, 19:05
        engine8t napisał:

to napisz cos rozsadniej ba na razie piepr
        > zysz jakbys mial 5 lat albo Ty wogole nie masz pojecia o tym jakie sa i jakie f
        > inkcje pelnia czeki.

OK, wiec zrobilem maly research po europie:
        - od srednich hoteli - cena za noc okolo 200-250 dolcow - amerykanskie czeki nikogo nie interesuja. albo cash, albo karta kredytowa
        - drozsze hotele - okolo 400-450 dolcow za noc - to samo co wyzej
        - naprawde drogie hotele, czyli 600 dolcow i wiecej za noc - to samo co wyzej.

mysle ze to ci wystaczy.

dzwonilem do hoteli w Brukseli, Monachium, Paryzu.

wiec, co mi na to odpowiesz, ile sa warte w europie te twoje czeki? Jeszcze moge zadzownic do super drogich hoteli w Londynie, gdzie cena jest okolo 1000 funtow za noc, ale nie wiele to zmieni.
        • engine8t Re: Czeki dla engina maly research 26.04.26, 19:27
          marekggg napisał:

>
          > OK, wiec zrobilem maly research po europie:
          > - od srednich hoteli - cena za noc okolo 200-250 dolcow - amerykanskie czeki ni
          > kogo nie interesuja. albo cash, albo karta kredytowa

Widac ze ni emasz pojecia wiec ci wyloze...

Nikt ni eplacil i ni eplaci czekami w hotelach. Od 50 lat ludzi wszedzie placa kartami kredytowymi. I niks nie placze ze mu kase na karcie klofuja bo mamy duze limity.
          Czeki osobiste byly uzywane do loklanych tranzakcij. W sklepach, po miedzy ludzmi , kupno samochoduy etc.

> - drozsze hotele - okolo 400-450 dolcow za noc - to samo co wyzej
          > - naprawde drogie hotele, czyli 600 dolcow i wiecej za noc - to samo co wyzej.
          >
          > mysle ze to ci wystaczy.
          >
          > dzwonilem do hoteli w Brukseli, Monachium, Paryzu.
          >
          > wiec, co mi na to odpowiesz, ile sa warte w europie te twoje czeki? Jeszcze mog
          > e zadzownic do super drogich hoteli w Londynie, gdzie cena jest okolo 1000 funt
          > ow za noc, ale nie wiele to zmieni.

Moje czeki sa warte tyle ile na nich napiesze i jesli odbiorca je przyjmie.
          A wiec pojechales po bandzie weryfikujac czy paryskie chotels biroa amerykanskie czeki..

Zapmaietaj ze my tu placimy karami i w naszym jezyku placeni karta to placeni karta kredytowa bo to wygoda i zarobek.
          A czeki osobiste sa w uzyciu bo obecnie maja wersje elektoniczna a ze wiele firm - np instytucje rzadowe dolicza np 2 czy 3% jak placisz karta kredytowa wiec zamiast karty podaje im dane z czeku i to jest za darmo dla mnie. Im zajmuje dzien czy 2 zanim dostane kase na ich konto ale preferuja ta opcje wiec nie ma sprawy.
          • marekggg Re: Czeki dla engina maly research 26.04.26, 19:55
            engine8t napisał:

> marekggg napisał:

> Widac ze ni emasz pojecia wiec ci wyloze...
            >
            > Nikt ni eplacil i ni eplaci czekami w hotelach. Od 50 lat ludzi wszedzie placa
            > kartami kredytowymi. I niks nie placze ze mu kase na karcie klofuja bo mamy duz
            > e limity.
            > Czeki osobiste byly uzywane do loklanych tranzakcij. W sklepach, po miedzy ludz
            > mi , kupno samochoduy etc.
            >
            > Moje czeki sa warte tyle ile na nich napiesze i jesli odbiorca je przyjmie.
            > A wiec pojechales po bandzie weryfikujac czy paryskie chotels biroa amerykanski
            > e czeki..

Nie pojechalem. tylko ci mowie ze w europie twoje czeki osobiste sa absolutnie bezwartosciowe. Karty kredytowe i owszem, ale tez musisz uwazac, bo taki Diners Club, czy Amex albo JCB nie wszedzie sa przyjmowane. Bo sa po prostu za drogie prowizje.

> Zapmaietaj ze my tu placimy karami i w naszym jezyku placeni karta to placeni k
            > arta kredytowa bo to wygoda i zarobek.

a czym place ja? czasami tak czasami inaczej. ale papierowe czeki poprostu nie istnieja.

> A czeki osobiste sa w uzyciu bo obecnie maja wersje elektoniczna a ze wiele f
            > irm - np instytucje rzadowe dolicza np 2 czy 3% jak placisz karta kredytowa wie
            > c zamiast karty podaje im dane z czeku i to jest za darmo dla mnie. Im zajmuje
            > dzien czy 2 zanim dostane kase na ich konto ale preferuja ta opcje wiec nie ma
            > sprawy.

tutaj zadne firmy rzadowe wlasnie z powodu tych 2-3% prowizji przyjmuja tylko zaplate karta debetowa, albo przelewem
            • engine8t Re: Czeki dla engina maly research 26.04.26, 20:12
              marekggg napisał:

> Nie pojechalem. tylko ci mowie ze w europie twoje czeki osobiste sa absolutnie
              > bezwartosciowe.

Nie, nie sa.

Wrzucilem na google i masz:

Some international banks may accept American checks, but you should check in advance for their policies. Examples include:
              - Lloyd’s Bank (UK)
              - Bank of Scotland (UK)
              - NatWest (UK)
              - Barclays (UK)
              - HSBC (International)
              - DKB (Germany)
              - Sparda Bank (Germany)
              - UBS (Switzerland)
              - Credit Suisse (Switzerland)
              - Crédit Agricole (France)

Ale:
              High Fees: Banks may charge significant fees (up to 12.5% or more) for processing American checks.

Processing Time: It can take several weeks for checks to clear, as they often need to be sent back to the USA for processing.

>Karty kredytowe i owszem, ale tez musisz uwazac, bo taki Diners
              > Club, czy Amex albo JCB nie wszedzie sa przyjmowane. Bo sa po prostu za drogie
              > prowizje.

Diversyfication my friend:

Mam i Discover (to samo co Diners Vlub) i Amex , MC i Vise

Jedna firma wynajmujaca samochody w Polsce nie chciala Amex ale wziela Discover.
              Szpital wzial Discover.
              Za wynajem aut place Amex poniewaz ten mi daje darmwe ubezpieczenie na wszytko lacznie z kradzieza i jest to tzw "primary" w odroznzieniu np od Visy ktora aferuje secondary czy najpier placi twoje ubezpieczenie samocodowe a doieor jak nie to oni a amex a nic ni epyat ttlko placi. I Visa/MC daj to ubezpoieczenie na mx 30 dnia a Amex na 42.
              Jak mi w Pl odmowili wziecia amex to porosilem aby zamiast jedengo kontraktu na 40 dni zribili dwa jeden na 30 a drugi na 12.. Kresili sie ze wtedy to dwa wynajmy i musze worcic- oddac auto i znow wypzyczyc ale jak poiedzilaem ze w takim razi nie to zrobili bez koniecznosci wracania do firmy.

> > Zapmaietaj ze my tu placimy karami i w naszym jezyku placeni karta to pla
              > ceni k
              > > arta kredytowa bo to wygoda i zarobek.
              >
              > a czym place ja? czasami tak czasami inaczej. ale papierowe czeki poprostu nie
              > istnieja.
              >
              > > A czeki osobiste sa w uzyciu bo obecnie maja wersje elektoniczna a ze wi
              > ele f
              > > irm - np instytucje rzadowe dolicza np 2 czy 3% jak placisz karta kredyto
              > wa wie
              > > c zamiast karty podaje im dane z czeku i to jest za darmo dla mnie. Im za
              > jmuje
              > > dzien czy 2 zanim dostane kase na ich konto ale preferuja ta opcje wiec n
              > ie ma
              > > sprawy.
              >
              > tutaj zadne firmy rzadowe wlasnie z powodu tych 2-3% prowizji przyjmuja tylko z
              > aplate karta debetowa, albo przelewem
              • marekggg Re: Czeki dla engina maly research 26.04.26, 20:37
                No wlasnie, w sklepie czekami nie zaplacisz, ale musisz leciec do jakiegos banku, ktory cie skasuje na 12% (do tego roznice w kursach w bankach). wiec rzeczywiscie, uzywac mozesz, tylko czy ma to sens ekonomiczny.

Some international banks /i]may accept American checks, but you should check in advance for their policies. Examples include:

W normalnych miejscach nie zaplacisz nimi w ogole. Wiec moze zrozumiales w koncu o co mi chodzilo.

oczywiscie ze gdzies na swiecie wymienisz jakies ruble czy inne waluty z trzeciego swiata, ale z takim discountem, ze to sie nie oplaca.
          • trypel Re: Czeki dla engina maly research 26.04.26, 20:45
            O co chodzi z tymi instytucjami rządowymi i extra prowizja?
            Wczoraj jak zamawiałem PJ to po prostu w okienku na koniec babka podsunęła mi terminal i zaplacilem pierwsza karta jaka sie pojawiła. Akurat kredytowa. Dlaczego miałbym płacić wiecej prowizji?
            • vogon.jeltz Re: Czeki dla engina maly research 26.04.26, 20:54
              > Dlaczego miałbym płacić wiecej prowizji?

Bo pewnie oni w tej Ameryce jak zwykle niczego nie regulują, tylko liczą, że zrobi to slow market. No i zamiast płacić jakiś ustanowiony przez regulatora ułamek procenta prowizji od transakcji kartą płacą kilka procent, bo się oligopol sam "uregulował". A do tego muszą się zastanawiac, której karty akurat użyć, żeby zdarli mniej. Wiesz, wygoda.
            • marekggg Re: Czeki dla engina maly research 26.04.26, 20:56
              w praktyce to przyjmujacy platnosc placi prowizje, w zaleznosci od rodzaju karty. Kazda ma inna, choc po ostatnim casie przed trybunalem pierwsej instancji w Luxemburgu VISA i Mastercard musieli obnizyc marze.
      • vogon.jeltz Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:15
        > Jak wytrzezwiejsz albo przestaniesz brat ten shit

LOL, i kto to mówi?
      • boggi_dan Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:46
        engine8t napisał:

> Jak wytrzezwiejsz albo przestaniesz brat ten shit (bo ostatniom jakos mi sie wy
        > daje ze cos ci sie spied pod dachem) to napisz cos rozsadniej ba na razie piepr
        > zysz jakbys mial 5 lat albo Ty wogole nie masz pojecia o tym jakie sa i jakie f
        > inkcje pelnia czeki.
        No grubo. Skąd to agresja. Założył wątek i zaraz bęcki. No siara. Wiesz, że mi się nie podoba takie pisanie.
        • marekggg Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:58
          eee tam spoko.
    • klemensiarz Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:12
      Ja ostatnio czeku BLIK użyłem.
      • marekggg Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:26
        BLIK dziala tylko i wylacznie w polsce. Moj belgijski bank nie ma pojecia o tym ze cos jak blik gdzies tam istnieje. i to jest ING, czyli nie jakis lokalny maly bank.
        • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:43
          marekggg napisał:

> BLIK dziala tylko i wylacznie w polsce. Moj belgijski bank nie ma pojecia o tym
          > ze cos jak blik gdzies tam istnieje. i to jest ING, czyli nie jakis lokalny ma
          > ly bank.

I pokazywalem kilka razy ze szybciej, wygodniej i taniej zaplacic po prostu zwykla karta kredytowa - "zywa" albo w aplikacji telfonicznej.

Glownym argumentem bywalca na uzywanie Blika a nie debetowki to to ze mozesz koledze wyslac kase w pare minut. Bo BLIK wymaga kilku krokow aby zrealizowac tranzakcje co zajmuje dluzej nik walnieci etelfonem o terminal.
          Ja moge tez placic np Paypalem na adres emailowy tylko ze ja w ciagu calego pobytu tuaj czylo ponad 40 lat nie wiem czy komukolwiek oddawalem czy pozyczalem czy placilem a wiec ta opcja tu niepotrzebna.. Nie wiem z czym jest zwiazane to placenie komus w Polsce a nieplacenie tutaj? Jak ktos zaplaci gdzies - nie wiem dlaczego nie moglbym tego zrobic sam ale jak to mu daje kase przy okazji. A jak mi sie kiedys zdarzylo ze majster bez grosza poszedl do sklepu kupic deski czy co tam jeszcze i jak przyszlo do placenia to dal kasjerowi moj numer a kasjer zadzwonil na moj telefon i podalem mu numery swojej karty i zaplacone wiec nie bylo potrzeby ze ktos cos dla mnie kupowal a ja mu oddawalem.
      • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:31
        klemensiarz napisał:

> Ja ostatnio czeku BLIK użyłem.

No wlasnie.. I w momwnci ekiedy uzyles BLIK to kasa "myk" z twojego konta.
        A ja place albo karta kredytowa albo PayPal - a do PyaPal tez mam dolczona niekarte bankow ale karte kredytowa.
        A jakie sa benefity placenia karta kredytowa i przewage tego na kazda tranzakcja debetowa z banku to pisalem 100x.
        • marekggg Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:45
          widzisz engine, zyjemy w dwoch roznych systemach bankowych i robimy to samo. akurat ze ja nie uzywam karty kredytowej do placenia rachunkow za energie, czy inne pierdoly, ale karte kredytowa mam tez podlaczona do PayPala i stamtad ida male wydatki na miesieczne abonamenty i inne pierdoly. a na koncie mam wystarczajaco kasy, zeby placic zwykla karta debetowa/karta debetowa w aplikacji bankowej za pomoca QR kodu. i wszystko gra.
          • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 20:22
            marekggg napisał:

> widzisz engine, zyjemy w dwoch roznych systemach bankowych i robimy to samo. ak
            > urat ze ja nie uzywam karty kredytowej do placenia rachunkow za energie, czy in
            > ne pierdoly, ale karte kredytowa mam tez podlaczona do PayPala i stamtad ida ma
            > le wydatki na miesieczne abonamenty i inne pierdoly. a na koncie mam wystarczaj
            > aco kasy, zeby placic zwykla karta debetowa/karta debetowa w aplikacji bankowej
            > za pomoca QR kodu. i wszystko gra.

Ja podlac zam i place karta kredytowa wszedzie gdzie to mozliwe i ma sens.. Lacznie z racunkami ze media i inne sewrisy. I dzieki temu co rk tak na oko dostaje chyba ponad $1k wrotu w postaci devidendow.. A to juz "zarobek" nie wspominajc ze za kazdz tranzakcja ktoa placi mi bank - oni stoja i oni rozwiazuje problemy i zwykle - praktycznie zawsze, na mmoja strone poniewaz maj polise ze klient ma byc zadowolony z tranzakcji a wiec wustarczy moje niezadowolenie i kasa wraca. Tk z eplaceni ekarta kredytowa jest o wiel bezpieczniejsze od debetu.
            O np ostatnio zaplacilem $25k za remont - karta, i kasa z mojego konta na konto karty poszla dopiera za 6 tygodni od zaplaty a ze na koncie mam 5% odsetek to tym zarobilem ponad $150 na tym ze kasa siedziala na koncie poltora miesiaca.
            Do tego dojdzie 1% czyli $250 od banku/karty za uzycie.. a wiec $400 tylko za to ze pozwolilem bankowi zaplacic moj rachunek.....
    • fornittta Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:34
      OT- cwiczenie dla engina: szydelkowanie. Ewentualnie, na keyboardzie graj, tylko moze lepiej bez dzwieku ;) Na ten twoj reumatyzm. Jak sprobujesz, podziekujesz, to dziala, tylko nie tak hop-siup od razu.
      • jeepster Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:44
        fornittta napisała:

> OT- cwiczenie dla engina: szydelkowanie. Ewentualnie, na keyboardzie graj, tylk
        > o moze lepiej bez dzwieku ;) Na ten twoj reumatyzm. Jak sprobujesz, podziekujes
        > z, to dziala, tylko nie tak hop-siup od razu.

Przyganiał kocioł garnkowi. Czy wiesz, że od wielu, wielu lat polskie znaki diakrytyczne są dostępne na komputerach, tabletach czy telefonach? Jak masz problemy z ich ustawieniem, to podrzuć informację jaki system operacyjny używasz, to podeślę instrukcję jak to się robi.

• fornittta Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:52
          Odjebaj sie. Na innym forum pisal, ze ma problem. A akurat mam to samo w rodzinie, wiec troche wiem, co moze pomoc. Ja sie nie bawie w glupie dosrywajki, kretynie.
          A twoje polskie znaki mam w dupie!
          • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:56
            fornittta napisała:

> Odjebaj sie. Na innym forum pisal, ze ma problem. A akurat mam to samo w rodzin
            > ie, wiec troche wiem, co moze pomoc. Ja sie nie bawie w glupie dosrywajki, kret
            > ynie.
            > A twoje polskie znaki mam w dupie!

Bo co mialem im pisac? LOL
            • fornittta Re: Czeki dla engina 26.04.26, 20:00
              engine8t napisał:

> Bo co mialem im pisac? LOL
              To ty IM piszesz a JA sie potem MARTWIE o ciebie. A idz w pizdu!
        • fornittta Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:54
          *JAKIEGO systemu operacyjnego uzywasz. Nie "jaki system uzywasz". Do jasnej ku... panny
      • engine8t Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:55
        fornittta napisała:

> OT- cwiczenie dla engina: szydelkowanie. Ewentualnie, na keyboardzie graj, tylk
        > o moze lepiej bez dzwieku ;) Na ten twoj reumatyzm. Jak sprobujesz, podziekujes
        > z, to dziala, tylko nie tak hop-siup od razu.

Thanks but no thanks

Czyli "forget it" :)
        • fornittta Re: Czeki dla engina 26.04.26, 19:58
          I chciej tu czlowieku dobrze dla chlopa... Ehhh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka