Dodaj do ulubionych

OT - Wołyń pamiętamy?

26.06.26, 17:35
A rzeź w więzieniach Lwowa, Łucka, Stanisławowa, Pińska i innych miast zachodniej Ukrainy i Białorusi pamiętamy?

85 lat temu, w związku z gwałtownym cofaniem się niezwyciężonej Armii Czerwonej przyszedł z Moskwy jasny rozkaz dla miejscowych oddziałów NKWD - "politycznych nie wypuszczać, nie zostawiać".
W ciągu tygodnia zginęło około 40 tysięcy więźniów politycznych, z czego przynajmniej 3/4 to Polacy (głównie inteligencja, której nie dało się zaszczepić czerwonej zarazy).
Naboi często nie marnowano, w ruch szły pałki, benzyna, granaty.
Niektórzy badacze mówią nawet o 100 tysiącach ofiar.

No, ale "Wołyń Pamiętamy"... bo to na rękę kacapom.
Tego co się działo raptem dwa lata wcześniej już nie pamiętamy.
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 17:56
      Do tego jeszcze dochodzi mord profesorów lwowskich.
    • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 18:11
      A ja nie wiedzialem o tym wcale. A warto. Dzieki qqbek.
      Na pewno szerzenie tej informacji nie jest ruskim na reke
      • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 19:05
        trypel napisał:

> A ja nie wiedzialem o tym wcale. A warto. Dzieki qqbek.
        > Na pewno szerzenie tej informacji nie jest ruskim na reke
        >

Ale przecież masz Wikipedię!
        pl.wikipedia.org/wiki/Masakry_wi%C4%99zienne_NKWD_w_1941_roku
        • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 20:05
          Sorry ze sie powtarzam ale tamten wątek ma mnóstwo wpisów i nie każdy śledzi.
          Pan historyk Nawrocki będąc u Erdogana mógł poruszyć kwestie prawdy historycznej w aspekcie rzezi Ormian.
          • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 20:15
            Dlaczego?
            • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 20:28
              trypel napisał:

> Dlaczego?
              >
              A w imię prawdy.
              W imię wartości.
              W imię zasad.
              • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 20:40
                dodekanezowiec napisał:

> trypel napisał:
                >
                > > Dlaczego?
                > >
                > A w imię prawdy.
                > W imię wartości.
                > W imię zasad.

Tego w polityce jeszcze nie grali
                • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 22:19
                  @trypel
                  Ziemia Obiecana
                  A: Teraz sa dobre czasy dla przedsiębiorczych!
                  B: Tylko kiedy będą dla uczciwych?
                  A: Uczciwi? Oni mają niebo!
                  • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 23:08
                    dodekanezowiec napisał:

> @trypel
                    > Ziemia Obiecana
                    > A: Teraz sa dobre czasy dla przedsiębiorczych!
                    > B: Tylko kiedy będą dla uczciwych?
                    > A: Uczciwi? Oni mają niebo!
                    Ty to zawsze musisz zamydlić każdy wątek polityczny? Dmytro Klaczkiwski ps. „Kłym Sawur to był Kawał gnata. Urodził się w Zbarażu. Ukończył prawo na Uniwersytecie Lwowskim i służył w Wojsku Polskim. W latach 30. wstąpił do Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN). Główny architekt ludobójstwa Polaków na Wołyniu w latach 1943–1944. przystanekhistoria.pl/pa2/teksty/77491,Dmytro-Klaczkiwski-Klym-Sawur-glowny-sprawca-ludobojstwa-wolynskiego.html
                • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 22:44
                  trypel napisał:

> Tego w polityce jeszcze nie grali

No ale dlaczego w polskiej polityce PiS gra ruską kartą (bo dlaczego robi to Konfa to raczej jasne)?
                  Skoro jest tyle zbrodni na narodzie polskim, które wymagałyby dokładniejszego wyjaśnienia i rozliczenia, a myśmy się czepili tego nieszczęsnego Wołynia?
                  Wołyń w radio, Wołyń w telewizji, strach lodówkę otworzyć.
                  A o "dzieciach Zamojszczyzny" słyszał?
                  Ponad 100 000 wysiedlonych Polaków, wojnę przeżyło 25-30 tysięcy.
                  Z tego 30 000 wysiedlonych to dzieci - je czekała selekcja - te, które "przejawiały cechy germańskie" szły do adopcji do "rasowych Niemców"... reszta, te "nierasowe" szła do Auschwitz. Wróciła garstka z tych 30 tysięcy.

Moja babcia pochodziła z Zamościa właśnie, samego Zamościa akcja nie dotknęła, ale wszyscy wiedzieli, wszyscy znali osoby, których to wszystko dotknęło.
                  • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 05:46
                    To juz chyba pisałem ( nie majac monopolu na prawde) ruskich i tak nie znosimy i jestesmy o nich najgorszego zdania - jak widać- nie bez podstaw. Ale ubierają nas w wielka przyjaźń z Ukraina podczas gdy tu tych podstaw tez nie ma. Jest racja stanu. Jest interes. Ale nie udawajmy ze smrodu nie ma i ze sie kochamy bo zanim zapomnimy to jeszcze ze 2 pokolenia minąć muszą.
                    • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 05:54
                      Tak naprawde najlepsza odpowiedzia na numer zelenskiego byloby poluzowanie procedury przyznawania obywatelstwa ukraincom i skrócenie czasu do np roku przy zdaniu egzaminu z jezyka i stabilnej pracy. To bylby taki kop w jaja ukraińskich politykow ze zabieranie medalu byloby niczym. A dla nas byloby to mocno korzystne.
                    • ta Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 17:19
                      trypel napisał:

> Ale nie udawajmy ze smrodu nie ma i ze sie kochamy bo
                      > zanim zapomnimy to jeszcze ze 2 pokolenia minąć muszą.

Nie trzeba zapominać, żeby racjonalnie myśleć.

Nikt chyba nie zaprzeczy, że Japończycy mają o czym pamiętać
                      po Hiroszimie i Nagasaki.
                      Jednak bez podsycania nienawiści, mądrze i patrząc do przodu
                      już 10 latach po tych wydarzeniach zawiązali sojusz i ścisłą współpracę ze Stanami
                      stając się potężną gospodarką z zamożnymi obywatelami.
                      Pamięć i pragmatyzm, w Polsce niemożliwe.

Za to kabaretowo: Jarosław Niemądry oddaje order Jarosława Mądrego.
                      Suuusznie, z założenia mu się nie należał :)

• qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 18:30
                        ta napisała:

> Pamięć i pragmatyzm, w Polsce niemożliwe.
                        >
                        > Za to kabaretowo: Jarosław Niemądry oddaje order Jarosława Mądrego.
                        > Suuusznie, z założenia mu się nie należał :)
                        >
                        >

Chcesz kabaretu?
                        W lubelskim (powiat Świdnik) dziś małorolni zablokowali drogę krajową (DK12, zaraz za końcem obwodnicy Lublina).
                        To kluczowa droga dla ruchu wschód-zachód, a zwłaszcza dla zaopatrzenia Ukrainy.
                        Wiesz co jest tutaj tak śmieszne, że jak ktoś w Polsce mieszka, ten w cyrku się nie śmieje?
                        Protestowali przeciwko turbinom wiatrowym.
                        W całym powiecie nie ma ani jednej (geograficznie to lekki "dołek" na wschód od Płaskowyżu Świdnickiego) turbiny wiatrowej, na pewno też nikt nie będzie ich stawiał w miejscu, w którym protestowano.
                        Za to zaraz po zjeździe z obwodnicy, po lewej stronie DK12 widać olbrzymią kopalnię węgla kamiennego (LW "Bogdanka").
                        To już protesty przeciwko masztom 5G w Kraśniku wydają się przy tym bardziej "uzasadnione" 🤣

Setki osób przyszły w 34-35 stopniowy upał blokować krajówkę przeciwko czemuś, co nie ma racji bytu tam powstać.
                      • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 18:52
                        ta napisała:

> trypel napisał:
                        >
                        > > Ale nie udawajmy ze smrodu nie ma i ze sie kochamy bo
                        > > zanim zapomnimy to jeszcze ze 2 pokolenia minąć muszą.
                        >
                        > Nie trzeba zapominać, żeby racjonalnie myśleć.
                        >
                        > Nikt chyba nie zaprzeczy, że Japończycy mają o czym pamiętać
                        > po Hiroszimie i Nagasaki.
                        > Jednak bez podsycania nienawiści, mądrze i patrząc do przodu
                        > już 10 latach po tych wydarzeniach zawiązali sojusz i ścisłą współpracę ze Stan
                        > ami
                        > stając się potężną gospodarką z zamożnymi obywatelami.
                        > Pamięć i pragmatyzm, w Polsce niemożliwe.
                        >
                        > Za to kabaretowo: Jarosław Niemądry oddaje order Jarosława Mądrego.
                        > Suuusznie, z założenia mu się nie należał :)
                        >
                        >

Czyli za 10 lat po skończeniu aktualnej wojny Ukraina powinna racjonalnie zawiązać sojusz i ścisła współpracę z Rosją i stac sie potężna gospodarka. EU wczesniej czy pozniej? Chyba wczesniej? Za 5 lat? Za rok?
                        • ta Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 21:55
                          A to twoje wyobrażenie niemniej i takie „ czyli” także może się zdarzyć.
                          I będziesz musiał z tym żyć.
                          • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 22:34
                            Miedzy moze sie zdarzyć a powinno sie zdarzyć jest drobna różnica
                            • ta Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 13:45
                              trypel napisał:

> Miedzy moze sie zdarzyć a powinno sie zdarzyć jest drobna różnica

Piękne salto.
                              To nie ja wymyśliłam ten scenariusz „ czyli” itd, który nakreśliłeś TY.
                              Więc dlaczego przypisujesz mi coś, czego nie tylko nie napisałam, ale i nie sugerowałam?

Przykład ogromnych strat, jakie zadało USA Japonii, niewyobrażalnej tragedii na już i na dziesiątki lat potem i mimo wszystko możliwej i bardzo owocnej współpracy między tymi państwami po kilku już latach od armagedonu przywołałam ( nie wymyśliłam !, to są fakty), by pokazać, że jest to mozliwe, gdy nie czyni się z polityki aktów posypywania ran solą.

Przykłady korzystnej współpracy mimo bardzo bolesnych zaszłości między narodami poszukaj sobie w Europie i odpowiedz sobie na pytanie, czy dobrze na tym wyszły.
                            • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 19:43
                              trypel napisał:

> Miedzy moze sie zdarzyć a powinno sie zdarzyć jest drobna różnica
                              >
                              Ona się przyczepiła do ciebie bo masz inne pojęcie o tej zbrodni.
                              • ta Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 19:47
                                O taniuszyna!

Gorąco c’nie?
                                • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 19:56
                                  Sawietskaja taniusza! Czyli autor slow "trzymaj sie bigi" adresowanych do przestępcy popierajacego wojnę napastnicza popłuczyn związku sowieckiego.
                  • bunkum Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 03:16
                    Zmyslasz, rezunie. Tam zamordowaliscie sasiadow, cywili, widlami, nozami, siekierami, wlasnymi cywilnymi rekami, i nie sto tys. obywateli polskich, ale nie mniej niz 500, 000.
                    • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 13:48
                      bunkum napisała:

> Zmyslasz, rezunie. Tam zamordowaliscie sasiadow, cywili, widlami, nozami, sieki
                      > erami, wlasnymi cywilnymi rekami, i nie sto tys. obywateli polskich, ale nie mn
                      > iej niz 500, 000.

Nuuuu
                      Wyszoł iz nory pisajet trjetja w nocy.
                      Nie odpowiedziałeś nadal czy jeździsz moskwiczem czy żiguli
                      • vogon.jeltz Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 13:53
                        Wow, idziemy na miliard! Za chwilę będzie to największa zbrodnia w historii ludzkości.
                        • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 14:06
                          @vogon
                          A w Tworkach chyba radzą jeden drugiemu- idz na Auto Moto forum.
                          Taki "bunkum" posłuchał i raz na 3 miesiące od czapy napisze w najmniej spodziewanym momencie.
          • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 20:18
            I coś dla ciebie.
            Jestem w grecji. SAMOLOTEM :)
            Śmiejemy sie z naszej parawanozy nad Bałtykiem a jak nazwać to na zdjęciu?
            Dobrze ze służbowo i tylko na 2 noce
            Urlop w takim miejscu to za karę. I to co najmniej za ludobójstwo
            • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 20:27
              @trypel
              Ale Grecja zakazała takiego zajmowania zbyt dużej powierzchni na plaży. Od 2 lat tak.
              • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 20:37
                To zdjęcie z dzisiaj. Juz wieczorem jak zamkneli parasole. Teraz zobacz z wczesniej około 16
                Moze oni sie tak stosują do tego przepisu jak wlosi do braku coperto co wislok mowi ze zabronione a kazda knajpa ma
                • marekggg Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 21:07
                  moze pod tymi parasolami jakies owoce choduja...
                • jackk3 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 21:26
                  Parodia wakacji czy nawet wypoczynku…
                • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 22:20
                  @trypel
                  Gdzie indziej bywa lepiej z tym w Grecji
                  Kreta, Kos
                  • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 05:43
                    Byłem w tym samym miejscu w lutym i tez bylo super. Ale teraz nie do wytrzymania i dobrze ze Zofii nie ciągnąłem. Ide zaraz popływać poki stonka nie ruszy leżaków zajmować
                    • agios_pneumatos Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 08:36
                      trypel napisał:

> Byłem w tym samym miejscu w lutym i tez bylo super. Ale teraz nie do wytrzymani
                      > a i dobrze ze Zofii nie ciągnąłem. Ide zaraz popływać poki stonka nie ruszy leż
                      > aków zajmować
                      >

To raz jeszcze: gdzie dokładnie jest ten kombinat?
                      • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 08:44
                        Paralia. Dzisiaj startuje obok Olympus Marathon. Zrobiłem 4 km w szybkim tempie wzdłuż plazy i ledwo żyję.

Juz tez odkryłem tajemnice tych tłumów- to jest miejsce dla zwolenników chowu klatkowego. Taki gisc zaczyna sie czuc nieswojo jak w promieniu metra nie ma co najmniej 10 przedstawicieli tego samego gatunku, najlepiej jak 5 z nich ma włączony telefon ze swoją lokalna muzyka co od razu jasno przyporządkowuje go do określonej grupy. Rano z dołu juz na granicy miejscowości wyglada to tak jak nizej.
                        Ale wystarczy przejść jeszcze 1 km i juz jest jak na kolejnym zdjęciu. I jeszcze żółwie w Smrodce wpadającej do morza :)
                        • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 14:54
                          A woda w greckim Bałtyq jusz ciepła?
                          • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 15:08
                            Jak zupa. Wlazłem wczoraj przed robotą na pół godziny. Pewnie ze 24-25 miala ale tam tez jest plytko wiec sie szybko grzeje.
                            • nousecomplaining Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 16:44
                              > Jak zupa. Wlazłem wczoraj przed robotą na pół godziny. Pewnie ze 24-25 miala ale tam tez jest plytko wiec sie szybko grzeje.
                              Fuj. W Bałtyku pewnie jak dla mnie ok. Dawno nie moczyłem się w naszym morzu, ale pamiętam, że mimo upału woda potrafiła być qrewsko zimna, tak że jajca odpadały.
                              BTW, w domu mam 27 stopni (klimy brak), ja prdle, już dosyć. Przez dwa dni było w miarę w środku, ale najwyraźniej już się mury nagrzały i oddają do wewnątrz. Niefajnie.
                              • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 17:32
                                Jak ja sie ciesze ze zamontowałem rok temu. Na dole mam chłodno ale na górze bez klimy pewnie byloby cos kolo tego co u ciebie
                                • nousecomplaining Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 17:41
                                  Jakoś co rok mówię, że trzeba, a potem jakoś decyzji brak, robi się chłodno i tak do następnego roku. Ja tak mam na dole. Na górę w ogóle nie wchodzę bez potrzeby.
                                  • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 17:51
                                    I w aucie pokazuje 41.
                                  • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 18:01
                                    nousecomplaining napisał:

> Jakoś co rok mówię, że trzeba, a potem jakoś decyzji brak, robi się chłodno i t
                                    > ak do następnego roku. Ja tak mam na dole. Na górę w ogóle nie wchodzę bez potr
                                    > zeby.

U mnie w piwnicy przeleżała 3 lata :)
                                    Przed montażem
                                    • nousecomplaining Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 18:30
                                      > U mnie w piwnicy przeleżała 3 lata :)
                                      U mnie niestety nie leży : )
                                      A ile masz tych ustrojstw zamontowanych?
                                      • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 18:34
                                        Jedno. 600W SOP chyba 5 wiec 3000W mocy chłodzenia. Dzisiaj Zofia mowi ze przy zamkniętych żaluzjach bez problemu trzyma 23 stopnie na ok 60 m kw
                                        • nousecomplaining Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 18:40
                                          Aha, czyli masz tylko na górze. Tylko jest jeszcze kwestia rozkładu pomieszczeń, bo u mnie niekoniecznie wszystkie mogą być otwarte cały czas.
                                        • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 18:44
                                          trypel napisał:

> Jedno. 600W SOP chyba 5 wiec 3000W mocy chłodzenia. Dzisiaj Zofia mowi ze przy
                                          > zamkniętych żaluzjach bez problemu trzyma 23 stopnie na ok 60 m kw
                                          >

Muszę Zofię przekonać w końcu (bo to ona stawia nadal zdecydowany opór).
                                          Jeden unit by wystarczył, może dwa.
                                          Przecież teraz to jest groszowa sprawa.
                                          • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 19:09
                                            @qqbek
                                            Skoro u Ciebie nie lubi sie ciepłych krajów, ba - alergicznie i z uporem maniaka, to chyba logiczne ze powinno sie lubić zimno i klimę.
                                            Daj taki argument.
                                            "Na forum jest taki jeden cudak którego pieprzenie osiągnęło taki poziom, iz jest w nim nawet pewna logika" - tak mozna ugryźć problem.
                                          • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 19:14
                                            Plus u ciebie eksploatacja za free i poza chłodzeniem dogrzewanie w okresach przejściowych na podobnym COP
                                    • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 18:33
                                      trypel napisał:

>
                                      > U mnie w piwnicy przeleżała 3 lata :)
                                      > Przed montażem
                                      >
                                      >
                                      Twoja stara piła leżała w piwnicy :)
          • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 01:53
            Ale rzeź Ormian w Turczech jest mało popularna. A w Ukrainie nie chcą uznać UPA za banderowców.
    • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 18:24
      Możliwe, źe Krwawa Niedziela ma związek z faktem ówczesnej zmiany polityki aliantów wobec tematu wschodnich granic Polski po wojnie. Zaledwie tydzień wcześniej też w niedzielę, 4 lipca ginie na Gibraltarze Sikorski, więc przeszkoda w układaniu się ze Stalinem na zasadzie przewagi etnicznej na tamtych terenach przestała istnieć. Skoro tak bandersyny postanowiły przyspieszyć "ukrainizację" w celu zyskania potem ewentualnej państwowości, no bo skoro oni by tam tylko zostali? Najbliższym dogodnym terminem była niedziela 11 lipca, Polacy gromadzący się w kościołach. Nie ma ludzi, nie ma problemu. www.salon24.pl/newsroom/notka-komentarze/1388071,tragiczna-rocznica-11-lipca-1943-roku-ukraincy-dokonali-wielkiej-rzezi-na-polakach
    • bywalec.hoteli Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 18:56
      Dzięki że informujesz
      NKWD i jego następcy w tym KGB i FSB to jedna z najkrwawszych, najbardziej zbrodniczych organizacji terroru dla żartu nazwanej służba bezpieczeństwa.
      Bloki w Moskwie z ludźmi też wysadzali
    • carnivore69x Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 23:13
      A tak w bardzo luźnym związku z tematem, relacja z 50. rocznicy wydarzeń radomskich chyba tylko w nieszczęsnej Republice się pojawiła (bo skoro pojawił się tam Nawrocki, dla TVP/TVN tematu nie było).
      • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 26.06.26, 23:28
        carnivore69x napisał(a):

> A tak w bardzo luźnym związku z tematem, relacja z 50. rocznicy wydarzeń radoms
        > kich chyba tylko w nieszczęsnej Republice się pojawiła (bo skoro pojawił się ta
        > m Nawrocki, dla TVP/TVN tematu nie było).

Gdyby nie było Radomia, to by nie było KOR, a gdyby nie było KOR, to to samo stałoby się ze strajkami w 1980 - wpierw w lipcu w Lublinie i Świdniku, potem w sierpniu na Wybrzeżu. Lipiec działacze przespali, w sierpniu zady ruszyli.
        Wspomnieli coś o KOR w tej Republice? 😉

Strajki w Radomiu wybuchły po podwyżce cen mięsa.
        Strajki w Lublinie i Świdniku wybuchły... po podwyżce cen mięsa, ale tutaj utworzono chociaż MKS i czegoś więcej niż cofnięcia podwyżki się zaczęto domagać.
        Strajki na Wybrzeżu wybuchły... no zgadnij. Ale tutaj bardzo szybko powstał MKS i z postulatów "ad hoc" zrobiono słynne "21" (czytali te 21 postulatów w Republice? Łezka w oku się kręci, jak przeczytasz po tych latach - pierwsze 5 postulatów owszem, słusznych, szósty to postulat "głasnosti", ale pozostałe 15?).
        • carnivore69x Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 17:17
          qqbek napisał:
          > Wspomnieli coś o KOR w tej Republice? 😉

Chyba nikt by o to Republiki nie podejrzewał. Ale sam relacji nie oglądałem, wiec niczego nie gwarantuję 😉
          >
          Łezka w oku się kręci, jak przeczytasz po tych latach - pierwsze 5 postul
          > atów owszem, słusznych, szósty to postulat "głasnosti", ale pozostałe 15?)
          >
          Te inne były “aspirational”. Czyli tak zarządzajcie krajem, żeby postulowane parametry z tego dobrego zarządzania po prostu same wyniknęły 🤣

Powinienem też chyba zwrócić honor TVN, bo wg doniesień z PL w tv śniadaniowej w sobotę było o Radomiu jednak sporo.
    • engine8t Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 01:15
      Moja rodzina pochodzi z okolic Sambora i tam zginal wujek -posel na Sejm. Jego brat przezyl wlasnie w tej grypie ktorej sie udalo wydostac.

"Masakra w więzieniu w Samborze była jedną z najbardziej brutalnych zbrodni ewakuacyjnych NKWD na Kresach Wschodnich. Przetrzymywano tam w nieludzkich warunkach Polaków oraz Ukraińców, w większości uznanych za „element kontrrewolucyjny” (m.in. działaczy społecznych, młodzież patriotyczną, nauczycieli i rolników). Według ustaleń historyków i Instytutu Pamięci Narodowej (IPN), w dniach 22–29 czerwca 1941 roku funkcjonariusze NKWD zamordowali od 500 do 800 więźniów.Przebieg tej tragedii dzieli się na kilka kluczowych i dramatycznych etapów:1. Pierwsza faza likwidacji (22–25 czerwca)Natychmiast po niemieckim ataku na ZSRR (22 czerwca) w więzieniu wstrzymano przesłuchania i przystąpiono do realizacji tajnego dekretu o likwidacji więźniów politycznych.Egzekucje w piwnicach: Pierwszej nocy enkawudyści zamordowali około 300 osób. Ofiary sprowadzano partiami (po 5–10 osób) do piwnic budynku.Metoda: Więźniów zabijano strzałem w tył głowy. Ciała układano w pryzmy, szczelnie zapełniając kolejne pomieszczenia piwniczne.Zacieranie śladów: Na dziedzińcu więzienia nieustannie pracowały silniki ciężarówek oraz traktorów, aby ryk maszyn zagłuszał odgłosy strzałów i krzyki mordowanych.2. Masowa rzeź na dziedzińcu (26–27 czerwca)Gdy front niemiecki zaczął gwałtownie się zbliżać, a piwnice były już całkowicie przepełnione ciałami, NKWD porzuciło pozory dyskrecji. Przejście do masowego mordu opisał m.in. świadek Stefan Duda, któremu udało się przeżyć katastrofę:Ostrzał z karabinów i granaty: Więźniów zaczęto wyprowadzać masowo (grupami po 50 i więcej osób) na jeden z wewnętrznych placów.Strażnicy rozlokowani w oknach na wyższych piętrach otworzyli do stłoczonych ludzi ogień z karabinów maszynowych i zaczęli rzucać w tłum granaty obronne.3. Bunt więźniów i ucieczkaCzęść osadzonych, słysząc co dzieje się na dziedzińcu i w sąsiednich celach, zrozumiała, że nie ma nic do stracenia. W kilku celach wybuchł rozpaczliwy bunt. Więźniowie wyłamali drzwi, zabarykadowali korytarze i zorganizowali obronę przed oprawcami. Sowieci, podpalani paniką przed nadchodzącymi wojskami niemieckimi i słowackimi, nie podjęli próby zdobywania zbuntowanych cel. W nocy z 28 na 29 czerwca ostatni funkcjonariusze NKWD uciekli z Sambora. Dzięki temu około kilkuset więźniów zdołało ocaleć i wydostać się na wolność.4. Odkrycie zbrodni i konsekwencjeGdy 29 czerwca mieszkańcy Sambora oraz wkraczające oddziały niemieckie weszły na teren opuszczonego więzienia, zastały przerażający widok.Stan ciał: Dziedziniec był usłany zmasakrowanymi zwłokami. Z piwnic wydobywał się potworny fetor rozkładu. Wiele ciał nosiło ślady brutalnych tortur (m.in. połamane kończyny, ślady kłute).Wykorzystanie propagandowe: Niemcy natychmiast wykorzystali tę tragedię propagandowo. Otworzyli bramy więzienia dla rodzin, które w rozpaczy próbowały identyfikować swoich bliskich.Pogrom: Podsycona przez niemiecką propagandę wściekłość lokalnej ludności ukraińskiej obróciła się przeciwko społeczności żydowskiej. Oskarżono Żydów o masową współpracę z NKWD, co doprowadziło do krwawego pogromu w mieście tuż po wkroczeniu Wehrmachtu."
      • bywalec.hoteli Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 01:42
        Poruszające, naprawdę
        • engine8t Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 01:57
          Ten ktory sie wydostal dokladnie to tak opisywal... ale nie wytrzymal dlugo - moze 5 lat. Psychicznie byl zniszczony do zera. i sie w koncu powiesil.
          A ze Policja i NKWD byla pelna - zwlaszcza na gorze, zydow to prawda. Rodzice mowili ze nie wszyscy byli zli wielu z nich probowalo pomoc wycigac z wiezen ale nic ni emogli zrobic. A ze braali lapowki to nie zalezalo od naacji. Co do wuja posla to powiedzieli ze winy mu nie znajda ale wypuscic nie wypuszcza.
          • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 00:09
            engine8t napisał:

> Ten ktory sie wydostal dokladnie to tak opisywal... ale nie wytrzymal dlugo - m
            > oze 5 lat. Psychicznie byl zniszczony do zera. i sie w koncu powiesil.
            > A ze Policja i NKWD byla pelna - zwlaszcza na gorze, zydow to prawda. Rodzice
            > mowili ze nie wszyscy byli zli wielu z nich probowalo pomoc wycigac z wiezen a
            > le nic ni emogli zrobic. A ze braali lapowki to nie zalezalo od naacji. Co do
            > wuja posla to powiedzieli ze winy mu nie znajda ale wypuscic nie wypuszcza.
            Wołyń nie będzie zapomniany. Także stan wojenny Jaruzela. Kiedyś z kolesiem z Krakowa walczyliśmy, by Ślepca wywalić z Powązek. Nie udało się.
            • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 10:07
              W stanie wojennym Jaruzelski wybrał się na Powązki i chciałeś go z kolegą wywalić stamtąd?
              • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 11:37
                tbernard napisał:

> W stanie wojennym Jaruzelski wybrał się na Powązki i chciałeś go z kolegą wywal
                > ić stamtąd?
                Z tobą coś nie jest hallo. Zupełnie mierne masz pojęcie o historii związanej ze stanem wojennym. Także o ukraińskich oprawcach.
                • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 14:52
                  boggi_dan napisał:

> Z tobą coś nie jest hallo.

Na ogół wtedy gdy nie prowadzę rozmowy z telefonem.

> Zupełnie mierne masz pojęcie o historii związanej ze stanem wojennym. Także o ukraińskich oprawcach.

O stanie wojennym wiem więcej niż ci się wydaje. Jaruzelski był zwyczajnym gangsterem pochodzącym ze szlachty który postanowił kolaborować z kacapskim okupantem aby zachować profity jakie miał za czasów pańszczyzny. Te całe gadki, że on to dla ratowania ojczyzny robił to bullshit do potęgi i tylko debile wierzą (lub udają, że wierzą) w ten bullshit. Nie zdziwiłbym się, gdyby kacapy przeprowadzili na nim wcześniej test lojalnościowy dając do ręki pistolet i jakiegoś "wroga ludu" (np. kogoś o podobnym pochodzeniu, kto podobny test przeszedł negatywnie) aby pokazał jak bardzo pokochał socjalizm radziecki. Po takim teście nie sposób nie "pokochać" socjalizmu kacapskiego na całe życie.
            • vogon.jeltz Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 10:19
              Co masz do stanu wojennego?
              • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 10:31
                vogon.jeltz napisał:

> Co masz do stanu wojennego?

Poza tym, że bandyccy kolaboranci z sowieckim okupantem narzucili go bezprawnie Polakom co o dekadę całkowicie zatrzymało rozwój kraju doprowadzając do ruiny to właściwie nic złego się nie stało. Pomijając ileś trupów za które bandyta nie poniósł konsekwencji.
                • klemensiarz Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 17:06
                  tbernard napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                  >
                  > > Co masz do stanu wojennego?
                  >
                  > Poza tym, że bandyccy kolaboranci z sowieckim okupantem narzucili go bezprawnie
                  > Polakom co o dekadę całkowicie zatrzymało rozwój kraju doprowadzając do ruiny
                  > to właściwie nic złego się nie stało. Pomijając ileś trupów za które bandyta ni
                  > e poniósł konsekwencji.

A zdajesz sobie sprawę, jaka była alternatywa?

• tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 13:28
                    klemensiarz napisał:

> A zdajesz sobie sprawę, jaka była alternatywa?

Pamiętam, że były Alternatywy 4 :)
          • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 10:25
            Żydzi potrafili ustawić się wiedząc z kim gnębić kogo jest najkorzystniej. W czasach szlacheckich pomagali prowadzić biznes niewolniczy. Gdy czerwona sowiecka zaraza wlazła, to łatwo im było uznać nową czerwoną szlachtę i z nimi się ustawić. Można domniemywać, że chętnie z hitlerowcami podjęliby współpracę ale druga strona była bardzo niechętna. A nawet bardziej niż bardzo.
            • vogon.jeltz Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 11:18
              > Gdy czerwona sowiecka zaraza wlazła, to łatwo im było uznać nową czerwoną szlachtę i z nimi się ustawić.

Jakbym był Żydem na terenach, przez które przechodzili i Niemcy, i Sowieci, to sam pewnie wstąpiłbym do NKWD. Skoro goje znowu postanowili urządzić sobie wyrzynanko na masową skalę, to z oczywistych powodów lepiej być po stronie mordujących niż mordowanych. To jakby zwiększa szanse przeżycia.
              • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 14:40
                vogon.jeltz napisał:

> Jakbym był Żydem na terenach, przez które przechodzili i Niemcy, i Sowieci, to
                > sam pewnie wstąpiłbym do NKWD. Skoro goje znowu postanowili urządzić sobie wyrz
                > ynanko na masową skalę, to z oczywistych powodów lepiej być po stronie mordując
                > ych niż mordowanych. To jakby zwiększa szanse przeżycia.

Mowa o terenach gdzie najpierw kacapstwo wlazło a nie Niemcy. Przy okazji były to tereny o bardzo dużym odsetku ludności żydowskiej w porównaniu do innych miejsc w Europie. To by raczej przeczyło aby wcześniej dochodziło tu do pogromów a raczej świadczyło, że mieli tu o wiele lepsze warunki niż gdzie indziej. To była pozostałość po czasach niewolniczych gdzie biedota która odziedziczyła nędze po niewolnictwie dobrze pamiętała jaką rolę Żydzi pełnili w tym barbarzyńskim procederze i co było powodem tego rzekomego wysysania antysemityzmu z mlekiem matki. To nie było to samo, co Żydzi funkcyjni w gettach, którzy współpracując z Niemcami w ten sposób chcieli kupić sobie i rodzinie więcej czasu przed transportem do obozu masowej zagłady a być może doczekać sposobności aby uniknąć śmierci.
                • vogon.jeltz Re: OT - Wołyń pamiętamy? 29.06.26, 12:21
                  To przecież nie było tak, że ci wszyscy Żydzi to byli bankierzy, przemysłowcy, landlordzi czy choćby sklepikarze. Większość na tych terenach "z dużym odestkiem ludności żydowskiej" to była biedota totalna, która właśnie dlatego była biedotą, że nie uczestniczyła była w żadnym "procederze". A obrywała dokładnie tak samo jak inni - tzn. jak inni Żydzi i dużo bardziej od pozostałych nacji.
                  • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 30.06.26, 21:45
                    Moj dziadek walczyl na froncie z bolszwikami w latach 1919-1921 i bieda na terenach kolo Lwowa byla STRASZNA

Polacy sie podniecaja, ze Lwow polskie miasto, tyle zabytkow polskosci, to jest prawda...
                    Ale to byla polska wyspa w ukrainskim morzu i zaraz za Lwowem byly tereny, gdzie Polakow bylo na wsiach moze 20 procent...

W miastach i miasteczkach Polacy razem z Zydami stanowili wiekszosc, ale wtedy ludzie glownie zyli na wsi...

Generalnie na terenach obecnie ukrainskich z Lwowem w 1939 bylo 30 procent Polakow, 10 procent Zydow i 60 procent Ukraincow...

Polacy obiecali LIdze Narodow AUTONOIMIE dla tych terenow i tego nie zrobili....

Clay czas usilowano przymusowo zpolonizowac Ukraincow, tak jak wczesniej NIemcy usilowali przymusowo zgermanizowac Polakow w zaborze pruskim...
                    Metody byly bardzo podobne...

Swiety by nie wytrzymal takiej polityki, wiec Polacy w zaborze pruskim si ebuntowali ( Wrzesnia, Drzymala , itp, )
                    ALe juz protesty Ukraincow Polacy stanowczo mieli w d..., tak jak NIemcy protesty Polakow przed 1918

Historia jest totalnie popier....

Ukrainscy i polscy nacjonalisci powinni spusci z tonu, caly ten absurdalny konflikt wyciszyc i uznac wspolnie, zw wrogiem jest fiutin i Rosja ( pisze science fiction )
            • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 11:44
              tbernard napisał:

> Żydzi potrafili ustawić się wiedząc z kim gnębić kogo jest najkorzystniej. W cz
              > asach szlacheckich pomagali prowadzić biznes niewolniczy. Gdy czerwona sowiecka
              > zaraza wlazła, to łatwo im było uznać nową czerwoną szlachtę i z nimi się usta
              > wić. Można domniemywać, że chętnie z hitlerowcami podjęliby współpracę ale drug
              > a strona była bardzo niechętna. A nawet bardziej niż bardzo.
              Żydzi chętnie służyli w radzieckiej bezpiece i szczególnie się wyróżniali bezwzględnym zabijaniem ludzi.
              • marekggg Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 16:41
                boggi_dan napisał:

> Żydzi chętnie służyli w radzieckiej bezpiece i szczególnie się wyróżniali bezwz
                > ględnym zabijaniem ludzi.

dokladnie tak samo jak polacy
                • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 18:09
                  marekggg napisał:

> boggi_dan napisał:
                  >
                  > > Żydzi chętnie służyli w radzieckiej bezpiece i szczególnie się wyróżniali
                  > bezwz
                  > > ględnym zabijaniem ludzi.
                  >
                  > dokladnie tak samo jak polacy

Masz rację. Jaruzelski był Polakiem.
                  • dodekanezowiec Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 18:25

>
                    > > boggi_dan napisał:
                    > >

Nieważne co napisał.
                    To jest diablli_dan
                  • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 19:45
                    tbernard napisał:

> marekggg napisał:
                    >
                    > > boggi_dan napisał:
                    > >
                    > > > Żydzi chętnie służyli w radzieckiej bezpiece i szczególnie się wyró
                    > żniali
                    > > bezwz
                    > > > ględnym zabijaniem ludzi.
                    > >
                    > > dokladnie tak samo jak polacy
                    >
                    > Masz rację. Jaruzelski był Polakiem.
                    Tak jak Gierek Francuzem. A dalej go chwalą. Tylko nie wiem za co?
                    • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 30.06.26, 23:08
                      boggi_dan napisał:

> Tak jak Gierek Francuzem. A dalej go chwalą. Tylko nie wiem za co?

Gierek był Francuzem jak Feliks Dzierżyński Rosjaninem 🤣
                      Spuść z tonu bałwanie, bo to robi się już śmieszne.
    • bolo2002 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 08:01
      Czy ciagłe rozpamietywanie o Wołyniu i demonstrowanie poskiego nacjonalizmu ma sens? Trwa to juz bardzo długo i przy różnych okazjach Polska ten temat wyciaga. Psuje sie relacje z Ukraina i to na mniej oczekiwanych miejscach.
      Od Wołynia mineły 83 lata- to ile jeszcze lat rózne gremia polskie bedą to rozpamietywały. Wołyn był ludobójstwem tak jak i Bandera ludobójcą i to sa fakty. Ale trzeba z tym zyc i coś zrobić w sprawie pojednania z Ukrainą, bo w przeciwnym razie Polska doczeka sie problemów o ogromnej skali.
      • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 27.06.26, 16:32
        bolo2002 napisał:

> Czy ciagłe rozpamietywanie o Wołyniu i demonstrowanie poskiego nacjonalizmu ma
        > sens? Trwa to juz bardzo długo i przy różnych okazjach Polska ten temat wyciaga
        > . Psuje sie relacje z Ukraina i to na mniej oczekiwanych miejscach.
        > Od Wołynia mineły 83 lata- to ile jeszcze lat rózne gremia polskie bedą to rozp
        > amietywały. Wołyn był ludobójstwem tak jak i Bandera ludobójcą i to sa fakty. A
        > le trzeba z tym zyc i coś zrobić w sprawie pojednania z Ukrainą, bo w przeciwn
        > ym razie Polska doczeka sie problemów o ogromnej skali.
        Tak warto boluś i nic więcej nie napiszę. A dlaczego sam się domyśl.
        • bolo2002 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 08:25
          Jest coraz wiecej głosów , by przestać sie na siebie gniewać-bo to prowadzi tylko do nienawiści i polowania na czarownice/ Ukraińców w Polsce-np/. Rozpetał tę fale nienawisci oczywiscie kibol z Belwederu- bo jest bezmózgowcem-prymitywnym facetem, któremu nawet słoma z butów nie wystaje! Wszystkim tym , którzy dalej , latami zamierzaja rozpamietywac o Wołyniu przypominam, że zbliża sie ogromna odbudowa Ukrainy po wojnie i polskie firmy, z ogromnym potencjałem budowlanym- mogą nie dostać nic- własnie przez tę głupia nienawiśc. Moge policzyc- jakie to beda straty- albo brak zysków-jak kto woli.
          • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 08:49
            Brak godnych pochówków zamordowanych. W tym większości starców, kobiet i dzieci. To plama w relacji polsko-ukraińskiej. Prawda jest taka, że najgorszy element wyemigrował sobie po wojnie spokojnie do Kanady, dzięki gen. Andersowi, który poświadczył dla aliantów polskie obywatelstwo tych zwyroli. Oczywiście sporo ich potomków żyje w Małopolsce Wschodniej gdzie banderyzm niestety jest popularny.
            • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 18:19
              To wszystko przez pańszczyznę, czyli niewolnictwo.
            • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 20:11
              No tak, Anders powinien wydac Ukraincow ruskim, zeby ci ich wszystkich zamordowali...
              Stalin MASOWO mordujacy Ukrainow to IDOL polskich nacjonalistow

Tak skonczyli Kozacy

Rocky, konfa, brazowy bija brawo Stalinow za masowe mordy ...
              Za Katyn tez za chwile beda bic
              • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 28.06.26, 20:15
                W 1945 roku wojska ukrainskie sprzymierzone z III Rzesza byly dowodzone przez generala Szandruka, ktory nic nie mial wspolnego ze zbrodniami UPA, a 90 procent ich skladu to byli dawni jency sowieccy--.
                Do tych jencow dolaczono RESZTKI SS Galizien....
                Zolnierzom towarzyszly tysiace kobiet i dzieci...

Nacjonalisci w PL sa oburzeni, ze ich nie wydano Stalinowi i nie wymorodowano do sztuki...
                Anders zauwazyl slusznie, ze WSZYSCY mieli polskie obywatelstwola to wykluczalo deportacje do sowietow
    • wislok1 Wolyn jest medialny 27.06.26, 13:49
      Teraz jest taka moda atakowac non stop Ukraincow i robic z nich potwory...
      Nacjonalisci zyja z tego, ruscy ich nie obchodza, bo ich w PL prawie nie ma, a Ukraincow sa setki tysiecy i na szerzeniu nienawisci do nich mozna politycznie zyskac
      Z drugiej strony Zelenki i wielu Ukraincow robia z UPA bohaterow zeyb zyskac poparcie ludzi...
      A protesty w Polsce maja jednoczyc narod ukrainski..

A na Kremlu sa zachwyceni
      • boggi_dan [...] 27.06.26, 16:30
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • tbernard Re: Wolyn jest medialny 28.06.26, 18:28
        Gdyby Ukraińcy przyznali, że UPA to byli banderowcy, to można by im przebaczyć. Tak samo jak polscy rycerze, co po bandycku im przez wieki odbierali wolność aby przerobić na niewolników pańszczyźnianych. Oni by mogli to Polakom przebaczyć, zwłaszcza że teraz większość Polaków to także potomkowie niewolników.
        • boggi_dan Re: Wolyn jest medialny 28.06.26, 19:49
          tbernard napisał:

> Gdyby Ukraińcy przyznali, że UPA to byli banderowcy, to można by im przebaczyć.
          > Tak samo jak polscy rycerze, co po bandycku im przez wieki odbierali wolność a
          > by przerobić na niewolników pańszczyźnianych. Oni by mogli to Polakom przebaczy
          > ć, zwłaszcza że teraz większość Polaków to także potomkowie niewolników.
          Ale jest inaczej. Żeleński się zrobił hardy. Dostał orła od Dudy, tylko nie wiem za co.
          • wislok1 Re: Wolyn jest medialny 28.06.26, 20:06
            Dudus twoj wrog, niesamowite

MOze za tol ze BOHATERSKO broni Ukrainy przed ruskimi, a jak Ukraina padnie, to ruscy napadna na PL...

Ale polskich wrogow Ukrainy jest to za trudne do ogarniecia, albo dostaja kase z Kremla
            • boggi_dan Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 00:06
              wislok1 napisał:

> Dudus twoj wrog, niesamowite
              >
              > MOze za tol ze BOHATERSKO broni Ukrainy przed ruskimi, a jak Ukraina padnie, to
              > ruscy napadna na PL...
              >
              > Ale polskich wrogow Ukrainy jest to za trudne do ogarniecia, albo dostaja kase
              > z Kremla
              Ja nie mam wrogów, raczej nieprzyjaciół. Tu masz swojego bohatera. Ukraiński przywódca oficjalnie poinformował o wniesieniu pod obrady parlamentu projektu powołującego Panteon Narodowy. Zgodnie z wniesionym przez prezydenta dokumentem, głównym celem inicjatywy ma być zinstytucjonalizowane upamiętnienie osób. Chodzi o tych, którzy walczyli o wolność i niepodległość Ukrainy na przestrzeni różnych epok historycznych. Prace nad nowym miejscem pamięci nabierają tempa w momencie trwającego kryzysu w relacjach dyplomatycznych z Warszawą. Prezydent Ukrainy, odnosząc się do narastającego sporu, podkreślił w czerwcu, że państwo zamierza samodzielnie decydować o swoim panteonie zasłużonych. W reakcji na płynącą z Polski krytykę dotyczącą honorowania Ukraińskiej Powstańczej Armii (UPA), zabrał głos w sposób kategoryczny i niepozostawiający pola do interpretacji. – Nikt nie będzie nakazywał Ukrainie, jakich bohaterów szanować – oświadczył Zełenski.
              • boggi_dan Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 00:08
                Jeszcze się okaże, że nakaże sprzyjającym mu elytom polskim budowę pomników UPA w Polsce.No i oczywiście upomni się o większe wsparcie finansowe do rozparcelowania przez skorumpowane ukraińskie władze.

• wislok1 Re: Wolyn jest medialny 30.06.26, 18:33
                TO jest ich historia, ich panteon i my mozemy w rewanzu blokowac ich wejscie do UE....
                Bez histerii i bez odsylania orderow, ale konsekwentnie to robic
        • wislok1 Re: Wolyn jest medialny 28.06.26, 20:04
          Alez oni przyznaja, ze UPA to banderowcy, wrecz sie z tego chwala

Twierdza jedynie, ze UPA nie organizowala rzezi na Wolyniu...

Kto organizowal ? Nie wiedza

Ich zdaniem po OBU stronach wymordowano po kilka tysiecy ludzi, po obu stronach spontanicznie i rachunki sa wyrownane

Liczba wymordowanych przez AK sie zgadza, swoja liczbe ofiar podzielili przez 10...

Rocky, kofa, Braun
          mowia o minimum 100 000 zamordowanych Polakow, co jest przegieciem w druga strone
          • tbernard Re: Wolyn jest medialny 28.06.26, 22:19
            No a ile przez wieki rycerze polscy lub spolonizowani jak Wiśniowiecki nabili na pal ludności która nie chciała być ich niewolnikami? Co ciekawe ludność ta to w dużej części Polacy którzy uciekli przed niewolnictwem i po jakimś czasie wtopili się w tamtą kulturę, język, religię.
            Pomijanie lub udawanie, że rzeź wołyńska nie miała nic wspólnego z wyrównywaniem rachunków za tamto bestialstwo pańszczyźniane skutkuje tym, że Ukraińcy nie będą za nic przepraszać, bo w ich uważaniu nie mają za co.
            • qqbek Re: Wolyn jest medialny 28.06.26, 22:36
              tbernard napisał:

> Pomijanie lub udawanie, że rzeź wołyńska nie miała nic wspólnego z wyrównywanie
              > m rachunków za tamto bestialstwo pańszczyźniane skutkuje tym, że Ukraińcy nie b
              > ędą za nic przepraszać, bo w ich uważaniu nie mają za co.

Od samego początku na to wskazuję.
              Nie tylko pańszczyzna, ale kolonializm II "rzepy" z jego zapędami do niszczenia jakichkolwiek rusińskich tradycji i jakichkolwiek przejawów kultury ukraińskiej leży u przyczyn tego, co stało się na Wołyniu w 1943 roku.
              Że już o haniebnej zdradzie ukraińskich sojuszników w Rydze, w 1921, nie wspomnę.

My mamy Wóz Drzymały, powstania, AK, BCh, oni mają UPA. Mordowania Polaków w całej karcie bojowej UPA będzie pewnie sporo mniej, niż samych Żydów wydanych przez Polaków Niemcom na śmierć (albo ludzi, którzy im pomagali - jak mój pradziadek) w Generalnym Gubernatorstwie.
              A UPA walczyła przede wszystkim z sowietami. Od lutego 1944 do połowy 1946 zlikwidowała 12000 sowieckich oficerów! Chruszow do zwalczania ukraińskiej partyzantki musiał skierować... 20 dywizji!
              Do zabicia Szuchewycza we Lwowie (w roku 1950!) kacapy naprawdę bały się "reakcji".
            • trypel Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 06:58
              tbernard napisał:

> No a ile przez wieki rycerze polscy lub spolonizowani jak Wiśniowiecki nabili n
              > a pal ludności która nie chciała być ich niewolnikami? Co ciekawe ludność ta to
              > w dużej części Polacy którzy uciekli przed niewolnictwem i po jakimś czasie wt
              > opili się w tamtą kulturę, język, religię.
              > Pomijanie lub udawanie, że rzeź wołyńska nie miała nic wspólnego z wyrównywanie
              > m rachunków za tamto bestialstwo pańszczyźniane skutkuje tym, że Ukraińcy nie b
              > ędą za nic przepraszać, bo w ich uważaniu nie mają za co.

Czy to w jakikolwiek sposob usprawiedliwia zbrodniarzy którzy dokonali rzezi?
              • boggi_dan Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 09:27
                Wystarczy zakręcić kurek z darmowymi pieniędzmi a szybciutko zmienią się ukraińskie szykany. I przestanie prezydencik skakać. W sumie już dawno nie powinien tej funkcji pełnić.
              • tbernard Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 09:59
                trypel napisał:

> Czy to w jakikolwiek sposob usprawiedliwia zbrodniarzy którzy dokonali rzezi?

Tych co na pal nabijali nie dających się zniewolić jakoś nie osądzono czyli w istocie usprawiedliwiono. Całkiem dobrze ma się kult Jeremiego Wiśniowieckiego w Polsce jaki to dzielny wódz. Za to, że utopił we krwi Ukrainę i przy okazji popchnął Polskę na równię pochyłą zmierzająca do całkowitego upadku. Za niewolnictwo nasze i wasze.
                • trypel Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 10:10
                  Czyli jesli u mnie na ulicy mam parę ukraińskich rodzin, jedna do mnie dzisiaj wpada zeby ogarnąć cos przy pomocy karty kredytowej bo nie maja, z inną sie codziennie widzimy w sklepie, a ja pewnego dnia przy pomocy wideł ( nie mam) albo siekiery (mam) zarąbał paru z nich to byłbym usprawiedliwiony? Bo nie rozumiem twojej pokrętnej odpowiedzi na proste pytanie.
                  • dodekanezowiec Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 10:16
                    @trypel
                    Ty piszesz w sposob niezrozumialy.
                    Kto i co "ogarnia" (jak ja nie lubie tego słowa) karta kredytowa?
                    Myśmy kiedykolwiek w Polsce zrobili rachunek z traktowania ludzi np.wlasnie w wiekach XVII-XIX?
                    Nie usprawiedliwia to, fakt, rzezi wołyńskiej.
                    Ale czy ktos ją neguje?
                    • trypel Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 10:23
                      Wyjeżdżają na urlop. Do pewnych rezerwacji wymagana jest karta. Oni nie maja. Zarabiają niezle ale wciaz bezbankowo. Dlatego prosza mnie o przysługę a ja nie widze powodu zeby odmówić.

Chodzi o to ze jakos częściej szukamy usprawiedliwienia dla nich - biedni zrobili rzeź bo myśmy ich do tego doprowadzili, niż usprawiedliwienia dla tego ze my ich mamy prawo nie lubić bo zrobili rzez.

Rozumiesz? Zestawiamy 2 nieporownywalne rzeczy.
                      Przykład- sasiad zabił moja babcie 80 lat temu, teraz ja go nie lubie. Bo byl morderca i sqrwysynem. A ludzie wokol mnie zaczynają 3.14dolic ze on ja zabił bo jej prababka wykorzystywała go w polu. I mial prawo. A ja nie mam prawa go nie lubić? Mam. Nawet jak przyznaje jasno ze polska racja stanu to pomaganie ukrainie w celu osłabienia ruskich to wcale nie znaczy ze mam ich lubic ani nawet szanowac.
                      • dodekanezowiec Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 10:44
                        @trypel
                        No wlasnie, nie mozna kogoś lubić czy nie lubić za zaslugi czy bledy przodków.
                        • trypel Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 10:48
                          Ale oni mogli nas za błędy przodków wyrżnac?
                          • dodekanezowiec Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 11:05
                            Nikt o tym nie mowi. Ale nadal brniesz w to.
                            • trypel Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 11:21
                              dodekanezowiec napisał:

> Nikt o tym nie mowi. Ale nadal brniesz w to.

Ty to nie wszyscy.
                            • boggi_dan Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 23:20
                              dodekanezowiec napisał:

> Nikt o tym nie mowi. Ale nadal brniesz w to.
                              Ale w czym masz problem. Zawsze możesz wstąpić do Międzynarodowego Legionu Obrony Terytorialnej Ukrainy. Jakieś nie widać byś bardzo negował Wołyń.
                          • tbernard Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 11:11
                            trypel napisał:

> Ale oni mogli nas za błędy przodków wyrżnac?

Moi przodkowie to w zdecydowanej większości niewolnicy pańszczyźniani z bardzo niewielką domieszką zubożałej szlachty. Podejrzewam, że zdecydowana większość Polaków oscyluje w podobnych proporcjach. Ale w internecie cała masa potomków "naszej" dzielnej husarii.
                            A tak wracając do rzezi wołyńskiej czym innym jest usprawiedliwianie a czym innym zrozumienie mechanizmu, który do tego doprowadził. Wydajesz się nieco utożsamiać te pojęcia. Polecam ciekawe (moim zdaniem) wypowiedzi Zychowicza w tej kwestii.
                            • trypel Re: Wolyn jest medialny 29.06.26, 11:23
                              No wiec zrozumienie powinno dotyczyć obydwu stron. A nie jednej.
                              • boggi_dan [...] 29.06.26, 17:28
                                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                              • boggi_dan Re: Wolyn jest medialny 09.07.26, 12:08
                                Administrator 😉 usunął wpis z uwagą, że jak długo Polska, będzie swymi zasobami, za darmo, wspierać Ukrainę, to tak długo Ukraińcy będą nas lekceważyć. Następny Lwów co chce upamiętnić zbrodniarza wołyńskiego. Mer Lwowa od dawna prowadzi politykę antypolską.
                                • wislok1 Re: Wolyn jest medialny 09.07.26, 20:39
                                  Wez, ku.wa wyluzuj, bo cie inaczej uznaja za ruskiego szpiega i zamkna do pierdla
                                  • boggi_dan Re: Wolyn jest medialny 10.07.26, 10:49
                                    wislok1 napisał:

> Wez, ku.wa wyluzuj, bo cie inaczej uznaja za ruskiego szpiega i zamkna do pierd
                                    > la
                                    No chyba żartujesz wislok. Co do szwędania się tu nawiedzonej aseki. To do meritum sprawy. Trzeba jasno. Jak my się mamy bronić przed Ruskimi jak Ukraince ciągle wybijają jak nóż w plecy. Bo wideł na razie nie używają.. A co powiesz o przywróceniu Rosjan do siatkówki . Też onuce z FIVB. Nigdy się nie zgodzę by ta zbrodnia na Wołyniu była zapomniana. Jutro jest uroczystość na Jasnej Górze o 11 za ofiary tej zbrodni.eurosport.tvn24.pl/siatkowka/rosja-wraca-do-siatkowki.-prezes-pzps-sebastian-swiderski-reaguje-po-decyzji-fivb-i-pisze-do-federacji_sto23317885/story.shtml
                                    • wislok1 Re: Wolyn jest medialny 11.07.26, 19:44
                                      Ciagle wbijaja noz w plecy, dalej nie chce mi sie czytac....

Rece opadaja

Oni maja prawo do wlasnej intertpetacji historii i ich nie zmusisz na chama, zeby to zmienili..

Mozna ich w rewanuz nie przajac do UE, bo odbieranie orderow to jest dziecinada..
    • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 08.07.26, 18:04
      A tu sie okazalo ze 90% PE jest na pasku placowym Fiutina..oczywiście biorąc pod uwage to co czytam tu na forum :)
      www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/parlament-europejski-zdecydowal-w-sprawie-zelenskiego-i-bohaterow-upa/62mvxnt,79cfc278
      • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 08.07.26, 19:30
        Nie od dzisiaj wiadomo, że muszą być skorumpowani.
      • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 08.07.26, 19:44
        Rezolucja jest OK, nikt tu na forum nie broni UPA i zbrodni na Wolyniu..

Kazdy to krytykuje...

Jedynie zwraca sie uwage na to, ze nei nalezy ekslowac konfliktu i dazyc do wspolpracy z Ukraina pomimo tego
        • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 08.07.26, 20:00
          To dlaczego PE eskaluje konflikt i obarcza wina za jego wywołanie Zelenskiego a nie Nawrockiego jak tutaj niektórzy pieprzyli?
          • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 12:15
            Polacy będą nadal dojeni finansowo na dziesiątki sposobów, z podatków utrzymywali obywateli Załenskiego, ale nie będą partycypować przy stole korzyści podczas odbudowy bo tort jest już dawno podzielony. Należy podziękować geniuszom politycznym w PL, którzy ciągle wmawiają ludziom bajki że to dla ich dobra.Właśnie czytam że jakiś polityk koalicji także zwraca order prezydentowi bo się solidaryzuje z Zełenskim i jego decyzją o nazwaniu oddziału imieniem bohaterów upa.
            Jak można tak nisko upaść.
          • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 20:38
            PE jedynie zwrocil uwage na to, ze poczynania Zelenskiego nie byly OK

W rezolucji nie ma slowa o tym, kto wywolal konflikt Polski i Ukrainy o Lwow i tereny obok...
            • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 20:40
              No czyli narozrabiał Zelenski a nie Nawrocki. Przekaz jest jasny. I wg tutejszych teorii z d*py dziala na korzysc fiutina.
              • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 20:57
                Przekaz jest taki, ze Zelenski przegial, ale parlament UE sie nie zajal odebraniem tego orderu...
                W zasadzie odbieranie orderow to bylo dzialanie SKUTKOWE...

Mozna to roznie oceniac, ale parlament UE POTEPIL gloryfikacje UPA

Co do odebrania orderu, to jest to decyzja prezydenta RP i parlament UE nie moze w to ingerowac.....

Czyli przyznal racje PL, ze zaprotestowala przeciwko decyzji Zelenskiego z tymi bohaterami UPA...

Ale tez parlament UE nie poparl Nawrockiego z tym orderem...
                • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 21:03
                  Wystarczyło zupełnie to:
                  Parlament Europejski wyraził ubolewanie „nad niedawną niepotrzebną i niesprowokowaną eskalacją spowodowaną przez prezydenta Wołodymyra Zełenskiego polegającą na nadaniu elitarnej jednostce Sił Zbrojnych Ukrainy imienia Bohaterów UPA”.
                  Co pokazało kto zaczal i kto narozrabiał, czyli nie nawrocki ale zelenski. CBDU
                  • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 21:28
                    Ale to nie ani slowa o tm, ze parlament UE poparl odebranie tego orderu
            • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 20:44
              Konflikt sie zaczal w 1918 roku i w sumie trwa do dzisiaj dzieki nacjonalistom po obu stronach.......

PE nie zalal stanowiska w sprawie odebrania orderu Zelenskiemu
              To byl idiotyzm w druga strone...

Rezulucja PE pokazuje jednak, ze Zelenski nie moze liczyc na poblazilwosc UE i ze UE nie jest za traktowaniem UPA jako bohaterow....
              W sumie byli to nazisci i tak samo sa traktowani w UE nazisci z Litwy, Lotwy, Estonii i innych sojusznikow III Rzeszy
              Czyli sa potepiani
              • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 20:49
                Paradoksalnie najbardziej ulgowo sa traktowani SS-mani z Lotwy i Estonii, bo tam ogloszono PZRYMUSOWY pobor do wojska i WSZYSCY Lotysze i Estonczycy trafiali potem do jednostek SS

NIkt sie ich nie pytal o opinie, czy im sie to podoba

Wiec generalnie ich sie uznaje za niewinnych SS-manow

Natomiast ukrainskie, bialoruskie, litewskie, oddzialy kolaborantow byl ochotnicze ....
                • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 20:50
                  No i rosyjskie ROA Wlasowa i RONA Kaminskiego, plus legiony Azerow, Gruzinow, Tatarow, i tak dalej
              • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 20:52
                A kto mowi o odebraniu medalu? Ważne ze zelenski dostal jasny sygnał ze to on narozrabiał i moze to wpłynąć na jego relacje z UE. I teraz zobaczymy czy zrozumie czy bedzie probowal dalej brnąć w to goowno.
                Ale wtedy mam nadzieje dostanie bardziej po lbie
                • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 21:01
                  Sygnal dostal jasny

Ale tez nie ma co dalej eskalowac sporu, to Ukraina chce wejsc do UE m nie Polska...
                  A PL moze to zablokowac
                  WIec moze ktos tam uzan, ze nie ma sensu daljej sie klocic z PL--
                  • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 21:04
                    Oby zmądrzeli. A jak nie to mam nadzieje ze bedziemy stanowczy niezaleznie od rzadu
                    • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 10:59
                      Nie może tak być, że im pomagamy, a za to mamy place i ulice UPA. Ta wojna nie ma szans na takie zakończenie. Spodziewam się co najwyżej wycofania się Rosji do punktu sprzed pełnoskalowego konfliktu. Punkt trzeci nie wchodzi w grę. To mogłoby się stać tylko gdyby Moskwa została zdobyta na wzór Berlina, a to niemożliwe. Punkt drugi tylko w jakiś okrężny sposób, który nie zmusza Rosji do płacenia wprost,na przykład Zachód zdejmuje sankcje, co jest Rosji bardzo potrzebne, Rosja w zamian pompuje tanio surowce na Zachód, a ten pompuje część tych środków na odbudowę Ukrainy. Czyli punkt drugi tylko w sposób nieformalny, transakcyjny, w każdym razie bez czynienia Rosji formalnym przegranym.
                    • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 21:33
                      Order Zelenskiemu dal Dudus, w czasach rzadu kaczej partii pomoc dla UKrainy byla najwieksza...

PL i Ukraina powinny STATEGICZNIE wspolpracowac przeciwko ruskim, co nie oznacza zgody na rozne rzeczy, typu gloryfikowanie UPA

W polityce liczy sie skutecznosc, czyli jak oni nie wejda do UE z powodu UPA, to bedzoe na ich wlasne zyczenie...
                      Odbieranie orderu akurat bardzo im spasilo, bo zjednoczylo Ukraincow , ze taka biedna ofiara Zaelnski, order mu zabrali
                      • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 03:45
                        wislok1 napisał:

> Order Zelenskiemu dal Dudus, w czasach rzadu kaczej partii pomoc dla UKrainy by
                        > la najwieksza...
                        >
                        > PL i Ukraina powinny STATEGICZNIE wspolpracowac przeciwko ruskim, co nie oznacz
                        > a zgody na rozne rzeczy, typu gloryfikowanie UPA
                        >
                        > W polityce liczy sie skutecznosc, czyli jak oni nie wejda do UE z powodu UPA, t
                        > o bedzoe na ich wlasne zyczenie...
                        > Odbieranie orderu akurat bardzo im spasilo, bo zjednoczylo Ukraincow , ze taka
                        > biedna ofiara Zaelnski, order mu zabrali
                        No i ?
                        Wcześniej Kaczyński Lech. A co to ma do rzeczy. Czy to człowieku tak tego bronisz. Nie należysz do żadnej organizacji, nie udzielasz się nigdzie oprócz tego forum. Żeleński jedzie na nacjonalizmie bo mi się koło tyłka pali. Już dawno nie powinien być prezydentem Ukrainy. Cicho jest i mało się mówi o korupcji w tym rządzie. Ukraina nigdy nie była naszym przyjacielem. A Orła Białego to na wyrost im dawali. Nie Ukraina nas broni przed Ruskimi. Musimy sami się bronić.Jutro na Jasnej Górze o 11 msza za ofiary Wołynia.

• wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 19:47
                          Trzeba reagowac spokojnie i z wycziciem, nie dawac sie sprowokowac
    • bolo2002 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 11:36
      Jak możesz pamietac Wołyń? Musiałbyś mieć ca 101 lat. Może kilka osób żyje -co miało wtedy kilka lat. A Wy to możecie pamietać tylko z publikacji. Sa oczywiscie w necie wywiady z tymi-którym udało sie wtedy uciec.
      • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 12:02
        bolo2002 napisał:

> Jak możesz pamietac Wołyń? Musiałbyś mieć ca 101 lat. Może kilka osób żyje -co
        > miało wtedy kilka lat. A Wy to możecie pamietać tylko z publikacji. Sa oczywisc
        > ie w necie wywiady z tymi-którym udało sie wtedy uciec.
        Wystarczy znać historię Polski i wiedzieć co jest dobre i złe. Ty jak jak tu większość dyskredytować Polaków, a chwalić Żeleńskiego, któremu się kończy kadencja. Za co oni nas tak nienawidzą?
        • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 14:01
          W historii Polski złe było niewolnictwo, które poskutkowało ciągiem krwawych i nieszczęśliwych zdarzeń doprowadzając do upadku państwa. Po odzyskaniu niepodległości niewolnictwa już nie dało się ponownie wprowadzić ale bardzo starano się utrwalać i pogłębiać podziały mające swoje źródło z tamtych barbarzyńskich czasów. A na tamtych terenach potomkami panów byli Polacy (gwoli ścisłości sporo z nich to spolonizowana elita ruska jak Wiśniowiecki) katolicy a potomkami niewolników ludność prawosławna lub unicka z językiem brzmiącym jak ruski (chociaż nie rosyjski z Moskwy). Postawiono tamtejszą ludność przed wyborem, że albo będą się polonizować i katolicyzować albo rząd polski postara się wszelkimi metodami utrudnić im awans społeczny aby tkwili w nędzy na wieki odziedziczonej po niewolnictwie.
          • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 15:39
            Polacy zawsze walczyli o wolność naszą i waszą. Takie promowanie UPA, doprowadzi do tego. Że znowu wyciągną te swoje gospodarskie narzędzia, ze stodoły.
            • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 21:02
              Wyluzuj
            • marekggg Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 01:39
              to twoje "zawsze" jest smieszne az smutne.
            • tbernard Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 13:43
              boggi_dan napisał:

> Polacy zawsze walczyli o wolność naszą i waszą.

Zapewne gwałcąc Hiszpanki w 'Popiołach' polskie żołdactwo kierowało się zasadami o których piszesz.
              • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 21:06
                Dobre

Hiszpanie zapamietali generala Chlopickiego...
                Koles mial ksywe general Polacco i byl znany z tego, ze jencow nie bral...
                PO prostu mordowal cale wioski, lacznie z kobietami dziecmi, wyrzynal, do tego zolnierze mogli rabowac, co chcieli, no i gwallcic ( przed zabiciem kobitek )..
                Metody byl dosc kontrowersyjne nawet jak na te czasy, ale general Polacco powodowal, ze w promieniu 50 kilometrow od bazy jego dywizji partyznatki nie bylo..
                Dostal za to od Napoleona tytul barona cesarstwa i bardzo wysoka pensje do tego...

Jak wrocil do PL , to opie.dolil jak psa samego brata cara, wielkiego ksiecia Konstantego i go wywalili z wojska,..
                MIal to w d.., bo zyl z tej francuskiej kasy... na emeryturze...
                W powstaniu listopadowym najpierw chcial jakos sie dogadac z carem i go zakonczyc..ale jak car Mikolaj odmowil, to walczyl bardzo dzielnie pod Grochowem...
                I zostal ciezko ranny

Byl to niewatpliwie zbrodniarz wojenny, ale dzielny dowodca, prywatnie totalnie arogancki buc i cham
                • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 21:17
                  Przy okazjiu mieszkal w Warszawie po 1815 roku razem z kolega, wszyscy mowili, ze to geje...

Jak wybuchlo powstanie, to akurat byl w teatrze razem z partnerem zyciowym...

Zje.al jak psa mlodych powstancow i odmowil dowodztwa nad walka przecieko ruskim...

Generalnie koles lubil opier.alac innych, dlatego buci i cham...

Zrobil to dopiero po kilku dniach, za namowa ksiecia Czarotyskiego...

W bitwie pod Grochowem dowodzil siwetnie i majac 2 razy mniej wojska zatrzymal atak na Warszawe, to byl jego koniec jako dowodcy, bo wiele miesiecy sie leczyl po ciezkiej ranie..
                  Rezste zycia spedzil w Krakowie, w Palacu pod Baranami, jako gosc rodziny Potockich
          • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 09.07.26, 22:15
            Poczytaj sobie o tzw. "Powstaniu Leskim" z 1932 roku.
            Zginęło w nim więcej Łemków, niż Polaków w Stanie Wojennym, a jednak ten drugi pamiętamy, a tego pierwszego już nie.
            • marekggg Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 01:42
              no i tutaj jest wielki problem polakow - pamiec wybiorcza, ale to nie tylko w polsce. kazdy pamieta to co chce i uwaza za dobre o ile mu do jakiejs szufladki pasuje.
              • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 21:10
                Dokladnie wlasnie tak to jest i mnie po prostu smiesza hasla nacjonalistow, ze nas narod byl zawsze OK, a te inne, sasiedzi, to zawsze sku.wysyny...
                • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 21:36
                  wislok1 napisał:

> Dokladnie wlasnie tak to jest i mnie po prostu smiesza hasla nacjonalistow, ze
                  > nas narod byl zawsze OK, a te inne, sasiedzi, to zawsze sku.wysyny...
                  Ciebie co polskie zawsze śmieszy. Taki obczyźnany Polak. Kiedy minister Kuleba [...] zrównywał akcje Wisła z udobójstwem wołyńskim, twierdził, że województwo lubelskie, Podkarpacie to były ziemie ukraińskie [...] to pan Sikorski wtedy się uśmiechał, nic nie mówił. W zasadzie była fajna rubaszna atmosfera na Campusie Polska”.
                  To nie wszystko. Kiedy ukraińskiej jednostce wojskowej nadano imię bohatera z UPA, Sikorski zamiast wystosować twardy protest, wręczył swojemu ukraińskiemu odpowiednikowi... książkę.
                  O antypolskim zacietrzewieniu części obecnego obozu władzy świadczy również stosunek do budowy Muzeum Pamięci Ofiar Rzezi Wołyńskiej w Chełmie. Politycy Koalicji Obywatelskiej po przejęciu władzy uznali ten projekt za „przedwczesny i nieprzemyślany”, po czym po prostu odebrali środki na jego realizację.

Sytuację musiał ratować chełmski samorząd, a wsparcia inwestycji, jako jedyny przedstawiciel instytucji państwowych na tamtym etapie, udzielił prezydent Nawrocki, a z czasem zaangażowało się również Ministerstwo Obrony Narodowej. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://wpolsce24.tv/polska/romozmowa-wikly-ukraincy-wiedza-jak-boli-nas-wolyn,212404&ved=2ahUKEwj74dOZ68iVAxVvh_0HHUECKOEQFnoECEMQAQ&sqi=2&usg=AOvVaw362cDSuJnNuEUHiDGc5zMD
                  • wislok1 Ku,wa wyluzuj 10.07.26, 21:48
                    To jest ABSOLUTNA ZENADA

PO obu stronach byli zbrodniarze, UPA popelnila moze 90 procent zbrodni, al eAK tez mial kilka tysiecy ofiar rzezi na koncie...

Zbrodnie UPA nalezy stanowczo potepic, ale to nie oznacza , ze Ukraina to WROG

Dla ciebie Ukraina to wrog, Rosja to SOJUSZNIK I PRZYJACIEL

Mozesz sie nakrecac , ale to tylko sluzy Putinowi
    • hukers Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 10:54
      O co chodzi z tą promocją Upa w ostatnim czasie przez Zielińskiego i Lwów.
      Ktoś się orientuje może?
      • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 11:28
        We Lwowie chcą uczcić Romana Szuchewycza i UPA
        Propozycję przedstawiono 6 lipca podczas posiedzenia komisji ds. kultury, polityki informacyjnej i promocji Lwowskiej Rady Obwodowej. Radni chcą, aby rok 2027 został oficjalnie poświęcony Romanowi Szuchewyczowi, Ołehowi Olżyczowi oraz Ukraińskiej Powstańczej Armii.

Powodem są przypadające w 2027 roku okrągłe rocznice. Minie wówczas 120 lat od urodzin Romana Szuchewycza i Ołeha Olżycza, a także 85 lat od powstania UPA.

Propozycja będzie teraz przedmiotem dalszych prac samorządu obwodu lwowskiego. www.wprost.pl/kraj/12381585/lwow-chce-uczcic-dowodce-upa-w-polsce-nie-kryja-oburzenia.html

Kim był Roman Szuchewycz?
        Roman Szuchewycz był od 1943 roku głównym dowódcą Ukraińskiej Powstańczej Armii. W Polsce jest uznawany za jednego z głównych odpowiedzialnych za zbrodnie dokonane przez UPA na ludności polskiej podczas rzezi wołyńskiej i czystek etnicznych w Galicji Wschodniej. Takie stanowisko od lat prezentuje również Instytut Pamięci Narodowej.
        Historycy przypominają także, że wcześniej Szuchewycz służył w formacjach współpracujących z III Rzeszą, m.in. w batalionie „Nachtigall” oraz policyjnym batalionie Schutzmannschaft.
      • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 11:33
        Kurcza im sie zasoby ludzkie. Przez wywołanie nacjonalizmu chcą ściągnąć mlodych z powrotem do kraju.
        • hukers Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 15:08
          trypel napisał:

> Kurcza im sie zasoby ludzkie. Przez wywołanie nacjonalizmu chcą ściągnąć mlodyc
          > h z powrotem do kraju.
          >

Na to nie wpadłem.
        • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 21:53
          Teraz to mnie zabiles smiechem , to totalna abstrakcja.....

Jestes calkowicie oderwany od realnego zycia...
          Zyjesz w wirtualnym swiecie..

ANI JEDEN Ukrainiec w NIemczech nie wroci do Ukrainy z powodu UPA, wszyscy maja to totalnie w d....
          Nie przyjada, bo jak pojada na front, to zgina...

Chcialbys zginac na wojnie zarabiajac wczesniej kilka tysiaecy euro bez ryzyka utraty zycia ?
          • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 22:09
            Zmyliło mnie ze jakis debil tu na forum pisał jakies 2 tyg temu ze po tej awanturze ukraincy zaczna masowo wyjeżdżać z polski.
            A w Polsce dalej jest ich najwięcej.
            Widac zelenski tez debil bo na to liczyl
            • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 12.07.26, 17:36
              Ukraiński przywódca zaznaczył, że trudna przeszłość nie może rzucać cienia na dzisiejsze relacje w obliczu toczącej się wojny. "Nie wolno nam też zapominać, że obecnie, w naszych czasach, Ukraina i Polska stoją w obliczu jednego wspólnego zagrożenia" - napisał Zełenski. Dodał, że zagrożenie to ma swoją nazwę: Rosja." Trochę późno sobie przypomniał o tych zagrożeniach.Widać w wielkiej potrzebie bo zabrakło kolejnego polskiego sprzętu i kolejnego haraczu z Polski. No i Unia się oddala.
              • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 12.07.26, 17:49
                Co do Jedwabnego to warto sobie poczytać co za ludność tam mieszkała. Jaka wersja bez ekshumacji? Że zbrodni w Jedwabnem dokonało einsatzkommando Zichenau - Schrottesburg pod dowództwem SS - haupsturmfuehrera Hermana Schapera.10 lipca 1941 roku w Jedwabnem można dość dokładnie odtworzyć nie tylko na podstawie relacji świadków, akt procesowych i materiałów z archiwów niemieckich, ale także dzięki porównaniu ze znacznie lepiej udokumentowanymi relacjami z wydarzeń, które rozegrały się trzy dni wcześniej w odległym o kilkanaście kilometrów Radziłowie. Obie zbrodnie przebiegały bowiem według dokładnie tego samego schematu. Były niemal modelowym wypełnieniem instrukcji Reinhardta Heydricha z 29 czerwca 1941 roku. W przesłanych dalekopisem wytycznych szef Głównego Urzędu Bezpieczeństwa Rzeszy pouczał swych podkomendnych:

„W nawiązaniu do już ustnie udzielonych 17 VI w Berlinie wskazówek przypominam co następuje:

Nie należy stawiać przeszkód dążeniom do samooczyszczenia występującym w antykomunistycznych i antyżydowskich kręgach na nowo zajętych obszarach. Przeciwnie, należy je wywoływać, nie pozostawiając śladów, intensyfikować, jeśli to potrzebne, oraz kierować na odpowiednie tory…” pl.wikipedia.org/wiki/Pogrom_w_Jedwabnem
    • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 10.07.26, 23:40
      Tak przypominam.
      Dzisiaj okrągła, 85 rocznica zbrodni w Jedwabnem, gdzie 40 Polaków zamordowało ponad 360 Żydów.
      IPN będzie twierdził, że to z "pobudek antykomunistycznych", ale nie po to furmankami morderców zwożono do Jedwabnego, żeby z komuną się rozprawiać, a po to, żeby Żydów, parchów, te istoty niegodne handlowania z aryjskimi mieszkańcami wytępić.
      Część Żydów z Jedwabnego ocalała, dlatego tylko, że za sąsiadów mieli ludzi, a nie rasistowskie pomioty. Ostrzegli ich, że zbliża się pogrom, że zorganizowano dowóz siepaczy z okolicznych wsi, że będzie źle...

Ale my kurła cały czas Wołyń, zamiast się za tych prymitywów z Jedwabnego w piersi bić. A to byli nasi rodacy, wolacy patolicy.
      • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 04:03
        Co to ma zbrodni na Wołyniu twoja wrzuta o Jedwabnym? To następny wątek. Informuję, że zbrodni w Jedwabnem dokonało einsatzkommando Zichenau - Schrottesburg pod dowództwem SS - haupsturmfuehrera Hermana Schapera. Podobnie jak w kilku sąsiednich miejscowościach powiatu łomżyńskiego. Można jeszcze napisać o Białym Jarze.
        • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 12.07.26, 16:25
          Zbrodni dokonali mieszkancy Jedwabnego i okolic przy aprobacie SS, ale Niemcy sie do samego mordowania nie mieszali, takie mieli rozkazy, zeby wszystko zrobili Polacy
      • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 06:08
        To moze powinnismy jakiejs jednostce wojskowej nadać imię Walecznych Mieszkańców Jedwabnego Walczących z Żydokomuna?
        Co prawda nie ta skala co Wołyń ale nikt nam nie moze narzucać panteonu bohaterów. Prawda?
        • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 12:02
          trypel napisał:

> To moze powinnismy jakiejs jednostce wojskowej nadać imię Walecznych Mieszkańcó
          > w Jedwabnego Walczących z Żydokomuna?
          > Co prawda nie ta skala co Wołyń ale nikt nam nie moze narzucać panteonu bohater
          > ów. Prawda?
          >

Co do skali, to bym dyskutował.
          Tylko na ziemiach zachodniej Ukrainy w pogromach zorganizowanych przez miejscową ludność zginęło ponad 25 tysięcy Żydów (20-24 tysiące to raportowane przez SS ofiary 30 największych pogromów, ale "oczyszczanie" szło pełną parą też i w małych miasteczkach i wsiach).
          Skierowana na te ziemie Einsatzgruppe C była najmniejsza (jedynie 700 funkcjonariuszy SS) i właściwie nie miała co robić, raportowała tylko Himmlerowi o "samorzutnym samooczyszczeniu się na zajętych ziemiach". W samym Lwowie zabito kilka tysięcy, zanim miejscowy Wehrmacht sprowadził posiłki, żeby zaprowadzić porządek w mieście (swoją drogą to ciekawie to wyglądało - SS podjudzało, zapewniało o bezkarności i przymykało oko na istnienie polskich i ukraińskich uzbrojonych band, które dopuszczały się zorganizowanych mordów - bo to nie było tak, że był to klasyczny pogrom - około połowę ofiar spędzono do dawnych lwowskich więzień i tam dopiero systematycznie wymordowano, poza wzrokiem pozostałych mieszkańców; a dowódca Wehrmachtu nie był w stanie na to patrzeć i ściągnął do miasta posiłki, żeby falę zbrodni ukrócić).

Równie masowo co Polacy wymordowali Żydów chyba tylko Litwini.
          • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 12:27
            A odkąd to na ziemiach zachodniej Ukrainy (tereny wiejskie - bo tam też rzeczy sie dzialy) Polacy stanowili większość? To co piszesz to raczej potwierdzenie morderczych zapędów ukraincow stamtąd. Mi tego pisać nie musisz. Wiem o tym.
            • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 12:39
              Polacy byli w mniejszości na terenach wiejskich, Lwów był polsko-żydowski (Polacy stanowili około 55%, Żydzi trochę ponad 30%, Ukraińców było około 10%).
              Zresztą większość miast była polsko-żydowska, a Żydów we wschodnich województwach drugiej rzepy było najwięcej spośród wszystkich regionów.
              Ukraińcy stanowili przeważającą większość na terenach wiejskich (zwłaszcza na Wołyniu, gdzie wsie lokowane przez rząd w ramach akcji kolonizacyjnej były właściwie "wysepkami polskości na rusińskim morzu").
              • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 12:55
                Cytat " w samym Lwowie zabito kilka tysiecy".
                To co? Promujemy teraz tych bojowników co ich zabili i nazywamy ich imieniem jakieś brygadę?
                • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 15:32
                  trypel napisał:

> To co? Promujemy teraz tych bojowników co ich zabili i nazywamy ich imieniem ja
                  > kieś brygadę?

A po co?
                  Mamy sporo walecznych formacji, których szlak bojowy jest solą w oku Ukraińców, nie trzeba szukać jakichś bojowników.
                  Kiedy w 1918 roku, zgodnie z prawem międzynarodowym i za zgodą Austrii ukonstytuowało się pierwsze ukraińskie państwo (jako autonomia w ramach cesarstwa Austro-Węgier) ze stolicą we Lwowie, to Polacy je Ukraińcom wyrwali z rąk.
                  Dziś czcimy ich w niezliczonych miejscach, w nazwach szkół, placów, ulic.
                  To "Orlęta Lwowskie".

Co do samej Zbrodni Wołyńskiej, to zapominamy, że zginęło na Wołyniu nie tylko 35-40 tysięcy Polaków, ale też 7-8 tysięcy ukraińskiej ludności cywilnej, w tzw. "akcjach odwetowych" i "pacyfikacjach" prowadzonych przez AK, BCh i siły polskiej samoobrony, które to akcje nie różniły się niczym od rzezi przeprowadzanych przez OUN-UPA.

A już czepianie się nazwiska Bandery to typowy wynalazek kacapskiej propagandy.
                  Jak miała miejsce rzeź na Wołyniu, to Bandera siedział od kilku lat w Sachsenhausen, w specjalnym oddziale "dla VIP-ów" (zresztą razem ze Stefanem "Grotem" Roweckim i byłym premierem Francji Dalladierem - tym samym, który tak się cieszył po podpisaniu Układu Monachijskiego). Roweckiego Niemcy rozwalili na rozkaz Himmlera, za wzniecenie Powstania Warszawskiego, ale spora część "VIP-ów" z Sachsenhausen przeżyła wojnę.
                  • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 17:44
                    Nie wiem co się ostatnio odwala Ukraińcom. Nie jest to normalne. Zachowanie i słowa Sadowego są dla mnie co najmniej niezrozumiałe w świetle jego wcześniejszych słów i decyzji, choćby o odsłonięciu słynnych lwów na Cmentarzu Łyczakowskim. Z jednej strony gest pojednania a teraz ogromne faux pas. A może zamierzone działanie ? Tym gorzej dla Sadowego. Wstyd.
                  • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 19:55
                    Dokladnie wlasnie tak to bylo, nie ma co udawac, ze bylo inaczej...

Bandera zaraz po 1945 znalazl sie pod opieka USA, niedaleko Monachium baly kwatera Bandery i kolegow, w tym zamku

Szkolili ich Amerykanie, oczywiscie w celach dywersji przeciwko ruskim..

de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Hirschberg_am_Haarsee

Oficjalnie funkcjonpwalo to jako ukrainskie seminarium grecko-katolickie...
                    CIA miala poczucie humoru
                    • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 21:20
                      Gorsi od Bandery to byli ci dwaj- Dmytro Kłaczkiwski ps. „Kłym Sawur” – dowódca UPA na Wołyniu. To on w połowie 1943 roku podjął decyzję o rozpoczęciu eksterminacji i wydał tajny rozkaz nakazujący fizyczną likwidację całej polskiej ludności.Roman Szuchewycz ps. „Taras Czuprynka” – głównodowodzący UPA i członek ścisłego kierownictwa OUN. Przekształcił UPA w regularną partyzantkę i zaaprobował trwające czystki etniczne, rozszerzając je w 1944 roku na tereny Małopolski Wschodniej. I tu ciekawostka- W roku 2010 Stepan Bandera otrzymał pośmiertnie tytuł Bohatera Ukrainy. Nadał mu go specjalnym dekretem ustępujący wówczas prezydent Wiktor Juszczenko. Dekret ostatecznie został uchylony przez sąd. Przyznanie Banderze tytułu Bohatera Ukrainy wywołało sprzeciw w Rosji oraz w Polsce.
                      • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 12.07.26, 16:26
                        Musisz jescze zerwac sojusz PL z USA; bo Bandere po 1945 chronilo CIA
                  • trypel Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 21:16
                    Nie wiem qqbek czy zauwazyles ale ani razu nigdy nie użyłem słowa banderowcy.
                    I mam wrażenie ze uciekasz od sedna tematu.
                    To co zlego przez kilkadziesiąt lat zrobiła wybiórcza to nauczyła nas latwo wpędzać sie w poczucie winy. Usprawiedliwiamy latwo innych ( bo okoliczności byly takie, bo Polacy 200 lat wczesniej byli tacy, bo do szkoły mieli pod gorke) ale jakos nie robimy tego samego w stosunku do samych siebie. A moze tez mieliśmy powody?
                    I jeszcze raz zapytam- jaka mogłaby być reakcja Izreala i npUE jakbyśmy zaczęli wychwalać mieszkańców jedwabnego ze wyzwolili lokalsow z żydowskiej kieszeni bo mieli powód - ich byly kamienice.. wyobrazasz sobie ten koniec swiata co by po tym nastąpił? I co? Innym wolno? Tylko my mamy morde w kubeł i byc delikatni? No ja mam inne zdanie.
                    • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 21:29
                      trypel napisał:

> Nie wiem qqbek czy zauwazyles ale ani razu nigdy nie użyłem słowa banderowcy.
                      > I mam wrażenie ze uciekasz od sedna tematu.
                      > To co zlego przez kilkadziesiąt lat zrobiła wybiórcza to nauczyła nas latwo wpę
                      > dzać sie w poczucie winy. Usprawiedliwiamy latwo innych ( bo okoliczności byly
                      > takie, bo Polacy 200 lat wczesniej byli tacy, bo do szkoły mieli pod gorke) ale
                      > jakos nie robimy tego samego w stosunku do samych siebie. A moze tez mieliśmy
                      > powody?
                      > I jeszcze raz zapytam- jaka mogłaby być reakcja Izreala i npUE jakbyśmy zaczęli
                      > wychwalać mieszkańców jedwabnego ze wyzwolili lokalsow z żydowskiej kieszeni b
                      > o mieli powód - ich byly kamienice.. wyobrazasz sobie ten koniec swiata co by p
                      > o tym nastąpił? I co? Innym wolno? Tylko my mamy morde w kubeł i byc delikatni
                      > ? No ja mam inne zdanie.
                      >
                      Szkoda, że nie używasz. Mało jest na tym forum ludzi co stwierdzają inaczej. Historia i mity greckie to moje oczko w głowie. Porównajmy dzisiejsze przemówienie naszego prezydenta Nawrockiego celne, pełne sensu i prawdy, dużej wiedzy historycznej, z kulturą słowną i humanizmem do tego co słyszymy z ust premiera. Niebo, a ziemia.
                    • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 23:55
                      trypel napisał:

> Nie wiem qqbek czy zauwazyles ale ani razu nigdy nie użyłem słowa banderowcy.
                      > I mam wrażenie ze uciekasz od sedna tematu.

Ja? Nigdy!

> To co zlego przez kilkadziesiąt lat zrobiła wybiórcza to nauczyła nas latwo wpę
                      > dzać sie w poczucie winy. Usprawiedliwiamy latwo innych ( bo okoliczności byly
                      > takie, bo Polacy 200 lat wczesniej byli tacy, bo do szkoły mieli pod gorke) ale
                      > jakos nie robimy tego samego w stosunku do samych siebie. A moze tez mieliśmy
                      > powody?

Na Wołyniu?
                      Owszem, były powody.
                      W 1918?
                      Nie, nie było powodów, poza chorymi ambicjami.
                      Piłsudski obiecał Ukraińcom własną państwowość, a potem Polska zdradziła Ukrainę w Rydze.
                      To było zarzewie tego, co stało się później.
                      20 lat "wolnej Polski" i zniewolonej pod polskim butem Ukrainy.
                      Skończyło się, jak się skończyć musiało - poluzowano kontrolę, bo Niemcy byli już bardzo słabi, a wtedy wybiło szambo i ćwierć wieku krzywd niektórzy orczykami, siekierami i naftą postanowili sobie powetować.
                      Ty masz "historię rodzinną", więc rozumiem twoje racje.
                      Ale gdyby wszystko obiektywnie rozważyć, tośmy sobie sami takich terrorystów jak Bandera wyhodowali.
                      Bo Bandera był terrorystą i zbrodniarzem, a do tego agentem niemieckiej Abwehry.
                      Ale to, że stał się tym, kim się stał, to już nasza, polska w tym zasługa.

> I jeszcze raz zapytam- jaka mogłaby być reakcja Izreala i npUE jakbyśmy zaczęli
                      > wychwalać mieszkańców jedwabnego ze wyzwolili lokalsow z żydowskiej kieszeni b
                      > o mieli powód - ich byly kamienice.. wyobrazasz sobie ten koniec swiata co by p
                      > o tym nastąpił? I co? Innym wolno? Tylko my mamy morde w kubeł i byc delikatni
                      > ? No ja mam inne zdanie.

Ja uważam, że każda zbrodnia zasługuje na potępienie.
                      Tylko akurat z UPA jest tak, że oni nawet w tych zbrodniach na Wołyniu to uczestniczyli bardziej jako prowodyrzy, niż kaci. Siekierami, widłami i motykami sąsiadów zabijali sąsiedzi najczęściej, dzieci żywcem na płoty nabijali jedni drugim. UPA jedynie zapewniała bezkarność i ochronę przed odwetem. To ludzie, w poczuciu krzywdy, równali rachunki. Czy to w Jedwabnem, czy na Wołyniu.
                      AK ma chwalebną kartę w Polsce, ale dużo mniej chwalebną na kresach wschodnich, gdzie (ku swojej zagładzie - ale tego nie przewidziało dowództwo) w 1944 otwarcie kolaborowała z Armią Czerwoną, która wykorzystywała zapoznane ze specyfiką lokalną oddziały AK do niszczenia wszelkiego rodzaju zbrojnej opozycji ze strony "lokalesów". Było tak na wileńszczyźnie, było tak na Ukrainie. Armia Czerwona zaopatrywała oddziały AK w broń, dane wywiadowcze ze zwiadu lotniczego, we wszystko czego ta potrzebowała do walki z Ukraińcami. Tego nie pamiętamy. Pamiętamy jedynie, jak kacapstan potraktował AK, po tym jak przestała mu być już potrzebna. Mało który uczestnik akcji "Burza" na kresach wschodnich, który był wtedy w randze oficera, powrócił do Polski - za to walczył wcześniej bardziej z Ukraińcami, Łotyszami i Litwinami, niż z kacapami, czy Niemcami. Tak było.

My nie pamiętamy tego, Ukraińcy nie pamiętają Wołynia.
                      A mordowaliśmy się obopólnie, masowo i za przyzwoleniem "silniejszych" wtedy.
                      UPA miała wsparcie części wojsk niemieckich, AK, BCh i przede wszystkim AL cieszyły się, przynajmniej do połowy 1944 roku, bezgranicznym wprost wsparciem ze strony ZSRR - dopóki ich oddziały robiły "brudną robotę" za nieznających warunków lokalnych czerwonoarmistów.

Zamiast powiedzieć sobie "xuj z tym, to było 80 lat temu" obie strony próbują jątrzyć rany... nie widząc przy tym "szerszego kontekstu".
                      Ukraińcy poczuli się silni, to podskakują... ale przesadna reakcja ze strony Polski nie służy niczemu, a już na pewno nie zabliźnieniu tych ran - bo my nadal możemy dużo zarzucić Ukraińcom, ale oni równie dużo nam.
                      • wislok1 Re: OT - Wołyń pamiętamy? 12.07.26, 16:29
                        Dokladnie wlasnie tak

Obie strony powinny wyluzowac i uswiadomic sobie ze dalsze nakrecanie sporu sluzy tylko Rosji
                        • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 12.07.26, 17:31
                          wislok1 napisał:

> Dokladnie wlasnie tak
                          >
                          > Obie strony powinny wyluzowac i uswiadomic sobie ze dalsze nakrecanie sporu slu
                          > zy tylko Rosji
                          Ty dalej będziesz się utwierdzał. Polska ma prawo decydować, co dalej w sprawie Ukrainy w Unii, a inni - nie mamy na to wpływu bez względu, czy nas zapewnią teraz na tak, czy na nie.
                          Ja w ogóle nie widzę Ukrainy z tyloma milionami Rosjan i pseudo-Ukraińców z ukraińskimi paszportami w Unii Europejskiej. IPN złożył w 2025 roku 26 wniosków dotyczących prac poszukiwawczych lub ekshumacyjnych na Ukrainie. Trzy z nich zaakceptowano, dziewięć rozpatrzono negatywnie, a na piętnaście nie udzielono odpowiedzi.

tysol.pl/opinie/przelom-ws-ekshumacji-na-wolyniu-ukraina-przyjela-tylko-3-z-26-wnioskow,186385#goog_rewarded
                          • qqbek Re: OT - Wołyń pamiętamy? 12.07.26, 17:51
                            boggi_dan napisał:

> Polska ma prawo decydować, co dalej w sprawie
                            > Ukrainy w Unii, a inni - nie mamy na to wpływu bez względu, czy nas zapewnią t
                            > eraz na tak, czy na nie.

Polska powinna się domagać odszkodowań!
                            Od Danii za rajdy Wikingów aż po XI wiek!
                            Od Czech za złupienie Poznania, Gniezna i Ostrowa Lednickiego w 1038 i za zajęcie Zaolzia po I WŚ!
                            Od Słowacji za wrzesień 1939!
                            Od Mongolii za cały XIII wiek!
                            Od Szwecji za Potop i Wojny Północne!
                            Od Turcji za Władysława III (i wszystko złe co po 1444 roku)!
                            Od Austrii za rozbiory i tego nieszczęsnego kaprala-akwarelistę!
                            Od Litwy za Radziwiłłów!
                            Od Niemiec i Rosji za "całokształt".
    • boggi_dan Re: OT - Wołyń pamiętamy? 11.07.26, 12:46
      Podczas apogeum tragicznych wydarzeń na Wołyniu, na tamtejszych polach kwitł len. Z tego powodu błękitny kwiat lnu stał się symbolicznym upamiętnieniem ofiar ludobójstwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka