Dodaj do ulubionych

OT card-to-card

13.08.26, 15:15
Pierwszy raz w zyciu hotel wysłał do mnie zdjecie karty kredytowej (z pełnym numerem i imieniem i nazwiskiem) i poprosił o przelanie zaliczki na kartę.
I zglupialem bo pierwszy raz slysze o takim serwisie. Wie ktos cos? Jak to ogarnąć?
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: OT card-to-card 13.08.26, 15:20
      Ale że jak? Twojej karty zdjęcie?
      • trypel Re: OT card-to-card 13.08.26, 15:28
        Nie dostałem zdjecie karty na dłoni goscia. Z numerem i nazwiskiem:) i powiedział zebym mu przelal 60 usd jako zaliczkę
        Zaraz zamaze dane i wkleję bo mnie to rozbawiło
        • trypel Re: OT card-to-card 13.08.26, 15:31
          O tak. I mam mu przelać. I nawet chętnie to zrobię ale jak?
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT card-to-card 13.08.26, 15:32
      Pierwsze słyszę. Ale czytam, że taki revolut to bez problemu ogarnia.
      • trypel Re: OT card-to-card 13.08.26, 15:34
        I mądrego milo poczytać. Bo sprawdziłem pierwsze tam gdzie mam kredytowe i nie ma. Juz sprawdzam revoluta.
      • trypel Re: OT card-to-card 13.08.26, 15:38
        Revolut ma opcje przelewu na kartę kredytową. Czlowiek sie całe zycie uczy.
        Dzieki za podpowiedź. Ogarnięte.
    • marekggg Re: OT card-to-card 13.08.26, 15:33
      Ja bym to olal, zadzwonil do hotelu i po sprawie. ewewntualnie inny hotel.

dlatego wole sieciowki. wiedza kim jestem itp.
      • trypel Re: OT card-to-card 13.08.26, 15:37
        Zależy nam na miejscu bo jest idealnie położony i ma basen. :) zrobilem 2 noce przez booking ale chciałem dobić 2 kolejne i wlasnie tak to chcieli zalatwic.
        • engine8t Re: OT card-to-card 13.08.26, 19:14
          trypel napisał:

> Zależy nam na miejscu bo jest idealnie położony i ma basen. :) zrobilem 2 noce
          > przez booking ale chciałem dobić 2 kolejne i wlasnie tak to chcieli zalatwic.
          >

A to jest kart kredytowa czy debetowa? bo u nas to chyba nawet niemozliwe aby komus wyslac kase na karte kredytowa.
          U nas to sie nazywa Monkey business.
          • trypel Re: OT card-to-card 13.08.26, 20:11
            To akurat jest bez roznicy. Widziałeś zdjecie. Nie wiem jaka. Chodzi o samą zasadę ktorej wczesniej nie znałem czyli przelew na kartę a nie na konto.
            • engine8t Re: OT card-to-card 13.08.26, 21:27
              trypel napisał:

> To akurat jest bez roznicy. Widziałeś zdjecie. Nie wiem jaka. Chodzi o samą zas
              > adę ktorej wczesniej nie znałem czyli przelew na kartę a nie na konto.
              >

Alez na karte niczego nie mozna przelac bo tam jest tylko plaastik, troche metslu i moze jakie bity?
              Mozna jedynie prelc na konto ktore reprezentuje dana karta?.
              Ja wlasnie puscilem jedna karte prze niszczarke a z konta jakie widnieje na tej karcie nie zniknal nawet cent.
              • trypel Re: OT card-to-card 13.08.26, 21:34
                Rany
                Nastepny co sie czepia
                Na rachunek karty.
                Tyle ze normalnie rachunek karty to konto do niej przypisane. A tu się okazuje ze sam numer karty tez moze byc celem zasilenia. Niezależnie jaka to karta
                • engine8t Re: OT card-to-card 14.08.26, 01:34
                  trypel napisał:

> Rany
                  > Nastepny co sie czepia
                  > Na rachunek karty.
                  > Tyle ze normalnie rachunek karty to konto do niej przypisane. A tu się okazuje
                  > ze sam numer karty tez moze byc celem zasilenia. Niezależnie jaka to karta
                  >

No jak moglem sobie takie cos odpuscic.... LOL
          • marekggg Re: OT card-to-card 14.08.26, 06:49
            ja mam na karcie debetowej nawet numer konta. ale oczywiscie nie jest to to samo co numer konta.
    • engine8t Re: OT card-to-card 13.08.26, 19:08
      potraktowalbym to jako pishing. I na pewno nie przelalbym nic bez uprzedniego zadzwonienie i upew nienia sie ze to praawda.
      • trypel Re: OT card-to-card 13.08.26, 19:11
        Jaki phishing jak to jego karta a nie moja?
        • jackk3 Re: OT card-to-card 13.08.26, 19:41
          Uchyl rąbka tajemnicy i powiedz gdzie się to dzieje? Bo o czymś takim to jeszcze nie słyszałem…
          • trypel Re: OT card-to-card 13.08.26, 20:06
            No ja tez. Bliska azja. Tzn bliska dla mnie a nie dla Ciebie :)
            Ale skoro revolut to proponuję to ludzie widac korzystają.
            • engine8t Re: OT card-to-card 13.08.26, 22:55
              trypel napisał:

> No ja tez. Bliska azja. Tzn bliska dla mnie a nie dla Ciebie :)
              > Ale skoro revolut to proponuję to ludzie widac korzystają.
              >

Ale w razie draki to taka tranzakcja wyglada jak tranzakcja "pod stolem"... Bo niby dlaczego nie zrobic tego tak samo formalnie jak poprzednio? Jak cos wyglada podejrzenie prosto i atrakcyjnie to zwykle jest.
              • trypel Re: OT card-to-card 14.08.26, 07:19
                Poprzednia byla przez booking a tu dal mi extra cenę poza, 100 usd w dol to bedzie ze 3 kolacje :)
                Juz ogarnięte. Wysłałem revolutem. Potwierdził.
        • engine8t Re: OT card-to-card 13.08.26, 22:52
          trypel napisał:

> Jaki phishing jak to jego karta a nie moja?
          >

Nie slyszales o tych z Afryki co nic od ciebiebie chca tylko opcje aby ci kase przeslac na twoje konto?
          On zobaczy Twoje konto i skora kasa kasa przeszla raz od ciebie do niego to poprosi o wiecej - jak bedziesz spal?
          Nie wim jaak to pracuje ale pomiedzy kontami tego typy nie potrzeb zwykle potwierdzenia albo pozwolenia.
          Bo ja tak mam z kontami ze moge z jednego wyslac na drugie albo z tego drugiego "wyciagnac kase z pierwszego - najwazniejsze aby te konta "sparowac" i aby mogly sie "kontaktowac".
      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT card-to-card 14.08.26, 05:40
        Ech, Dziadki z Ameryki :) Visa Direct lub Mastercard MoneySend. Nawet nie wiecie, że macie Blika od dawna. Statler i Waldorf
        • engine8t Re: OT card-to-card 14.08.26, 20:37
          duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Ech, Dziadki z Ameryki :) Visa Direct lub Mastercard MoneySend. Nawet nie wieci
          > e, że macie Blika od dawna. Statler i Waldorf
          >

Sprawdz i powiedz mi jak mozna ot tak po prostu uzyc Visadirect i wyslac komus kase bez posrednika na jego konto karty kredytowej (nie debetowej). Mozna wyslac komus usywajac Western Unin, Paypal czy innych serwisow - a takich jest mnostwo. Ale kasa bedzie do odebrania za 2 minuty na poczcie czy moze byc przekazan na kont bankowe ale nie na konto karty kredytowe. Podobno bizney maja takie opcje ale nie slyszalem o tym abym ja mogl bez uzywania posrednikow i rejestacji u nich to robic
          • duze_a_male_d_duze_m Re: OT card-to-card 14.08.26, 21:47
            Podeślij mi nr swojej karty to wyślę testowo dolara.
            • engine8t Re: OT card-to-card 14.08.26, 22:00

> Podeślij mi nr swojej karty to wyślę testowo dolara.
              >

You wish :)
              • duze_a_male_d_duze_m Re: OT card-to-card 14.08.26, 22:11
                Kurczak. W apce bankowej mam możliwość wysłania kasy na kartę, potrzebny jest nr, nazwisko i imiona. Na debetową, kredytową, wirtualną, jednorazową.
                • engine8t Re: OT card-to-card 14.08.26, 22:26

> Kurczak. W apce bankowej mam możliwość wysłania kasy na kartę, potrzebny jest n
                  > r, nazwisko i imiona. Na debetową, kredytową, wirtualną, jednorazową.
                  >

Byc moze.

JA gdybym cos takiego potrzebowal - na co sie na razie nie zanosi poniewaz to co ma pewne i bezpieczne wystarcza, to zapytam tych nielegalnych i biednych obcokrajowcow co tu pracuja i muszs szukac jak najtanszych opcji newet ryzykownych bo nie maja wyjscia i rodzini emusza cos wyslac..
                  Oni wiedza jak sie to u nas robi :)
                  • duze_a_male_d_duze_m Re: OT card-to-card 14.08.26, 22:37
                    Ci najbiedniejsi używają crypto, też widzę że mogę wysłać.
                    • engine8t Re: OT card-to-card 15.08.26, 00:10

> Ci najbiedniejsi używają crypto, też widzę że mogę wysłać.
                      >

Jakie tam krypto... Moze wasi bo wy progresywni i macie mase systemow platnosci jak ci z Afryki ale nasi Meksykanie i inni z pd Ameryki , Filipinczycy czy Hindusi to najchetniej by przesylali jak ja na pocztku pobytu tuaj - wtedy mozna bylo wyslac dolary a ze nie bylo systemow platnosci to i rodzina dostawala do domu dolary - przeszyte nitka dla bezpieczenstwa :) . Stoja w Walmarcie i wysylaja do domu dulary bo Walmart ma jakas swoja wersje systemu Moneygram.
                      • jackk3 Re: OT card-to-card 15.08.26, 07:27
                        Nie wiem czy to do mnie? Ryzyka dla ciebie jeśli chodzi o twoje konto nie ma żadnego, najwyżej stracisz 60$.
                        No ale sposób w jaki ten gość prowadzi byznes jest bardzo ‘cyfrowy’ ze tak powiem.
                        • trypel Re: OT card-to-card 15.08.26, 08:42
                          Jakie jest ryzyko w podawaniu ludziom numeru karty bez reszty szczegółów?
                          Gosc prowadzi biznes jak wszyscy wokol. Z tego co wyguglowalem to standardowa usługa w bankach tam
                          • engine8t Re: OT card-to-card 15.08.26, 18:40
                            trypel napisał:

> Jakie jest ryzyko w podawaniu ludziom numeru karty bez reszty szczegółów?
                            > Gosc prowadzi biznes jak wszyscy wokol. Z tego co wyguglowalem to standardowa u
                            > sługa w bankach tam
                            >

Tzn mowiles ze zaplacilec karta Revolut.
                            Moze sie myle ale Revolut to nie jest karta kredytowa a nawet chyba nie debetowa - w sensie podlaczenia do konta bankowego ale musisz miec na tym koncie deposit (tzn Revolut to chyba jest tylko aplikacja gdzie wydaja ci karte pltnicza a ty musisz na miec wlasny deposit na tym koncie/aplikacji? )
                            Tzn ryzyko jest w 100% po twojej stronie bo placisz w zasadzie tak samo jak gotowka czy kart debetowa - "z wlasnje kieszeni " i w razie draki nikt za Toba tak naprzede nie stoi? A Revolut jest zawsze gotow pomoc w sensie przyjecia zgloszenia o oszystwie i probe "pomocy" w odzyskaniu" kasy. Tylko co on moze zrobic komus gzies tam. Bo jak przlewasz z revoluta na revoluta to co innego ale jak na inna karte to Revolut moze powiedziec jedynie "sorry" ?
              • jackk3 Re: OT card-to-card 14.08.26, 23:14
                engine8t napisał:

> duze_a_male_d_duze_m napisał:
                >
                > > Podeślij mi nr swojej karty to wyślę testowo dolara.
                > >
                >
                > You wish :)

Jeszcze mu wyślij te 3 cyferki z tyłu karty , che che…
                • trypel Re: OT card-to-card 15.08.26, 06:27
                  Ale jakie jest ryzyko? Dostałem od tego gościa numer jego karty. Imię i nazwisko na karcie. I co moge z tym zrobić? Nic. Dokładnie nic bez reszty danych.
                  Poza tym ze mogłem mu wysłać 60 usd.
                  • jackk3 Re: OT card-to-card 15.08.26, 19:45
                    trypel napisał:

> Ale jakie jest ryzyko? Dostałem od tego gościa numer jego karty. Imię i nazwisk
                    > o na karcie. I co moge z tym zrobić? Nic. Dokładnie nic bez reszty danych.
                    > Poza tym ze mogłem mu wysłać 60 usd.
                    >
                    No dobra, to tylko 60$ ale czy tak samo byś mu wysłał np 6000$ za całe wakacje?
                    • trypel Re: OT card-to-card 15.08.26, 20:40
                      6000 nie wysłał bym mu za nic. Tak samo jak nie zrobiłbym tego przez booking. Przez check24 czy nawet na oficjalnej stronie accoru
                      Chodzi mi to jakim ryzykiem jest podanie numeru swojej karty bez szczegolow typu 3 cyfrowy kod.
                      Oczywiście moge tez w revolucie stworzyć jednorazowy numer karty i go podać dla jednorazowej transakcji. Tylko znow. Chodziło o przelew do niego a nie umożliwienie mu obciążenia mojej karty (co np standardowo robimy przez booking.com)
                      A tak wiedzi to AI

Takie przelewy „card-to-card” (C2C/P2P) — gdzie podajesz 16-cyfrowy numer karty odbiorcy zamiast IBAN/numeru rachunku — są szczególnie popularne w kilku regionach.
                      Najbardziej charakterystyczne są:
                      🇺🇦 Ukraina — bardzo popularne. „Przelej na kartę” jest praktycznie codziennym sposobem rozliczeń między osobami.
                      🇺🇿 Uzbekistan — bardzo popularne, szczególnie w systemach Uzcard i Humo. Numer karty często pełni dla użytkownika rolę prostego identyfikatora do przelewu.
                      🇰🇿 Kazachstan — bardzo rozwinięte przelewy P2P; przelewy na kartę i przez aplikacje bankowe są powszechne.
                      🇬🇪 Gruzja — przelewy między kartami są stosunkowo popularne.
                      🇦🇲 Armenia — podobnie; lokalne banki i systemy płatnicze oferują C2C.
                      🇰🇬 Kirgistan — popularne przelewy między kartami, szczególnie lokalnymi.
                      🇹🇯 Tadżykistan — również funkcjonują i są szeroko używane.
                      🇦🇿 Azerbejdżan — banki powszechnie oferują transfery card-to-card.
                      🇹🇷 Turcja — są dostępne transfery powiązane z kartami, choć klasyczne przelewy na rachunek i przelewy po numerze telefonu są również bardzo popularne.
                      Europa Zachodnia i Polska działają trochę inaczej. U nas podstawowym identyfikatorem jest numer rachunku/IBAN, a uproszczeniem stał się BLIK na telefon. W Niemczech, Francji, Włoszech czy Hiszpanii również dużo częściej przelew jest technicznie przelewem rachunek→rachunek, nawet jeśli użytkownik widzi tylko numer telefonu.
                      Dlatego ta sytuacja, z którą spotkałeś się przy hotelu w Uzbekistanie — „wyślij 60 USD na numer karty Visa” — jest tam znacznie mniej egzotyczna niż brzmiałaby w Polsce. W Azji Centralnej i części krajów postsowieckich podanie numeru karty zamiast numeru konta jest zupełnie normalnym sposobem przyjmowania pieniędzy.
    • humorysta Re: OT card-to-card 14.08.26, 07:44
      To niedopuszczalne- nie reaguj. To podstęp na bank.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka