niki27 Re: C-MAX czy MERIWA 02.12.04, 17:48 To są różne samochody. C-Max to jest Focus przerobiony na minivana. Słyszałem same dobre rzeczy o tym autku, ale nic więcej powiedzieć nie mogę, bo nie jechałem (ale zawieszenia ma pewnie jedno z lepszych w klasie) Meriva to taka rozbudowana Corsa. Rok temu ją rozważałem, wziąłem na jazdę próbną. O ile nie zmienili silników, to 1.6 Opla jest strasznie mułowate. ZEEERO przyspieszenia. Po stronie zalet: bardzo dobrze przemyślane ułożenie/składanie foteli. Łatwiej złożyć i robić prostą podłogę niż w C-Max. Aha. C-Max jest spooro droższy. Link Zgłoś
Gość: Milan Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 17:55 rzeczywiscie Focus CMax i same dobre opinie ? chyba nie lales/lalas rano to faktyvcznie dwa rozna auta Focus jest kiepsko zmontowany skrzypi i trzeszczy na dziurach o solidnosci swiadcza baaaardzo precyzyjne spawy / w tylnej czesci dachu pod klapa bagaznika/ Link Zgłoś
niki27 Re: C-MAX czy MERIWA 02.12.04, 17:57 Gość portalu: Milan napisał(a): > chyba nie lales/lalas rano No, z kulturą za pan brat widzę > to faktyvcznie dwa rozna auta > Focus jest kiepsko zmontowany > skrzypi i trzeszczy na dziurach Wyrażnie napisałem, że C-Maxem nie jechałem. > o solidnosci swiadcza baaaardzo precyzyjne spawy / w tylnej czesci dachu pod > klapa bagaznika/ Zupełnie, ale to zupełnie nie znam się na spawach. Jak odróżnić precyzyjny, od nieprecyzyjnego? Rozumiem, że w grę wchodzi prześwietlenie rezonansem magnetycznym... Niech się wypowiedzą użytkownicy w/w autek. Ja, gdym miał kupować jedno z dwojga, to kupiłbym C-Maxa. Większy. Link Zgłoś
Gość: Poll Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 16:11 Wiekszy? Może , a raczej napewno, z zewnątrz. W środku CMax jest wiekszy nad deską rozdzielczą , bedzie problem z sięgnięciem po bilet parkingowy zalegający na podzybiu. Z tylca jednak wygodniej w Merivie. Można założyć noge na nogę bez dopłaty. Link Zgłoś
Gość: zygfryd Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.aster.pl 05.12.04, 01:21 Gość portalu: Poll napisał(a): > na podzybiu. Z tylca jednak wygodniej w Merivie. Można założyć noge na nogę bez > dopłaty. Musiałeś dopłacać za nogi ? Pewnie wersja podstawowa to był sam kadłubek... Link Zgłoś
Gość: Poll Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 01:37 Ha . Ha . Ha !!! Ubawiłem się jak na procesie norymberskim. Giet lost-jak mawiaja starożytni rosjanie Link Zgłoś
tohk tylko nie C-MAX !! 04.12.04, 17:34 koszmarna jakość montażu. Trzeszczy i skrzypi wszystko co tylko może. Byłoby lepiej gdyby nie cholernie twarde zawieszenie - czasem mam wrażenie, że nie zamontowano amortyzatorów. Stuka, puka, rozłazi się na naszych drogach. Konstrucja wycieraczek robi wrażenie, jakby ich nie testowano przed wdrożeniem do produkcji. Tego, kto na to pozwolił powinni wywalić z roboty. Słowem - nigdy więcej forda, choćby miał z niego tylko "znaczek", I tak by pewnie odpadł. Chociaż to 2.0 litrowy turbo diesel to nawet silnik nie jest w stanie zatrzeć ogólnie badziewiastego wrażenia. Szkoda pieniędzy. Wiem cos o tym, cholera. Link Zgłoś
Gość: Mondaś Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.telsten.com / 213.25.33.* 04.12.04, 16:43 Iloma autami jezdziles, ile klilometrow robisz miesiecznie i ile zrobiles ich wzyciu? Link Zgłoś
Gość: Mondas Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.telsten.com / 213.25.33.* 04.12.04, 16:51 pewnie sam jezdzisz mercedesem s 600? Link Zgłoś
Gość: trug Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.cs.bialystok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 02:20 Wpisałem w www.mojeauto.pl w celu porównania oba wózki i c-max nie jest droższy. Wziąłem pod uwagę 1,6 najtańsze z tym motorem. Oba około 63 tys i porównywalny wypas. Oba bez klimy w tej cenie. Nie porównywałem upustów. Moim zdaniem c-max wypda lepiej i gdybym lubił mini vany to wybor padłby na fordowskiego. Link Zgłoś
Gość: Albercik Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 02.12.04, 20:23 a rodzinka jest, bo jak tak to bralbym C-maxa Link Zgłoś
Gość: Woman28 Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 21:03 Jeździłam C-maxem 1,6, autko calkiem fajne (choc ja preferuje nieco inne samochody),zrywne, silnik ok, zawieszenie tez niczego sobie.Jedyny mankament-wg mnie przy wiekszych predkosciach malo stabilnie trzyma sie drogi. Link Zgłoś
dr.verte Re: C-MAX czy MERIWA 02.12.04, 21:35 jest cos czym nie jezdzilas w kazdym poscie pisze ze tym jezdzilas nawet konia zaliczylas ty dziwko Link Zgłoś
radioaktywny Re: C-MAX czy MERIWA 02.12.04, 21:47 Pomijajac chamskie odzywki frustratow jakich pelno na tym forum prosze sprawdzic zuzycie benzyny, wynika z niego ,ze niewielka w sumie Meriva spala mase paliwa. c-Max tez nie jest mistrzem oszczednosci, ale przynajniej ma sporo miejsca we wnetrzu, a i prowadzenie jest przyjemnoscia dla kierowcy. Pozdrawiam :-) Link Zgłoś
Gość: mort_subite Re: C-MAX czy MERIVA IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.12.04, 21:56 IIRC Opel zmienił ostatnio gamę silników w Merivie - m.in. wycofano starą, ośmiozaworową jednostkę 1.6 i wprowadzono na jej miejsce mocniejszą wersję 1.6 16V znaną np. z Astry II. Może więc "nowa" Meriva będzie nieco oszczędniejsza... PZDR Link Zgłoś
fru.fru Re: C-MAX czy MERIWA 03.12.04, 09:06 poniewaz tez zastanawiam sie nad zakupem jednego z serri "rodzinnych", poszedlem sobie z zona obejrzec c-maxa, niestety dlugo nie poogladalem, jak zona zobaczyla ten smutek w srodku to stracila zainteresowanie. A samo autko imho jest ok, choc tu i owdzie slychac glosy, ze calosc trzeszczy i skrzeczy..ale nie wiem ile w tym prawdy a na ile jest to jedna z urban legends. Link Zgłoś
Gość: mort_subite Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.12.04, 13:11 W Oplu tez nie jest "wesoło" - taka sama szarzyzna. Tylko plastiki jakościowo gorsze (twarde). O precyzji montażu się nie wypowiadam - "na oko" trudno ocenić... Link Zgłoś
Gość: Woman28 Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 21:54 No to sie kultura popisales.Tak jezdzilam, akurat sie sklada ze lista aut ktorymi jezdzilam jest dluga, a tobie chyba zal 4 litery sciska , nic na to nie poradze.Wspolczuje skoro w twoim swiatopogladzie miejsce kobiety jest w kuchni, bo moje akurat za kolkiem. Link Zgłoś
radioaktywny Re: C-MAX czy MERIWA 02.12.04, 21:59 Przepraszam jesli kol. Woman poczula sie urazona. Nie mialem na mysli inny post bedacy osobista wycieczka, a nie rzeczowym ustosunkowaniem sie do pytania. Dopoki nie bedzie przymusowego logowania sie na forum, tak dlugo bedzie dochodzic do nieporozumien. Aha....nic mi 4 liter nie sciska bo z natury nie jestem zazdrosnym ciemniakiem. Link Zgłoś
Gość: Woman28 Re: C-MAX czy MERIWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:06 Radioaktywny, Ty mnie w niczym nie uraziles, to dr.verte mnie zwyzywal:-(i do niego byl tamten post o 4 literach:-) akurat czesc aut ktorymi jezdzilam pochodza z rent a car-taka specyfika firmy w ktorej pracuej, ze jade takim autem, jakie akurat stoi pod biurem :-).pozdrawiam. Link Zgłoś
radioaktywny Re: C-MAX czy MERIWA 02.12.04, 22:46 Post factum domyslilem sie, ze nie bylo to skierowane do mnie :-) ale dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie :-) Link Zgłoś
Gość: mlk Re: C-MAX czy MERIWA IP: 83.136.227.* 02.12.04, 23:52 czesc, od roku mam merive 1.6 16v. samochód nie pali znowu aż tyle. ok. 7,5l/100. wcale nie jest mułowaty. fakt, że lubie depnąć i czasami mniejszymi autkami wyprzedzałem wypasione bryki, ale na merive nie narzekam. autkiem jeździ głównie moja żonka i ona sobie bardzo chwali. jest wygodny i przestronny dla wszystkich pasażerów. z tyłu miejsca full. może troche mały bagażnik. no i nie jestem przyzwyczajony do siedzenia tak "wysoko". to jednak standart w minivanie. nie mam porównania do c-maxa, ale w mojej merivie NIC się jak na razie ani nie zepsuło, ani nawet mi nie podpadło. bardzo dobrze trzyma się na zakrętach. o niebo lepiej niż mitsubishi sw, który jest porównywalny i którym też jeździłem. generalnie do polecenia, zwłaszcza, że jest tańsza. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: RF Re: C-MAX czy MERIWA IP: 57.66.193.* 03.12.04, 13:03 1.6 w Fordzie to zdecydowanie za mało! Sam jeżdżę Scenikiem 2,0 140 KM i to jest w sam raz na taką masę i gabaryty. Niestety silnik 2.0 jest niedostępny w ofercie Forda pozostaje więc diesel ale będzie dużo droższy. O Merivie nie wiem za wiele więc się nie wypowiadam. Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: C-MAX czy MERIVA 05.12.04, 10:09 Zupełnie inna klasa (powiedzmy B+ i C+). To tak jakby porównać Corsę do Focusa, samochody dla różnych klientów, jeżeli wystarcza Ci tańszy to bierz. Link Zgłoś