Gość: tencoszukawsieci
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
05.12.04, 00:33
Ponieważ nie wiem czy Admini czytają wątki na które już odpowiedzieli to pozwolę sobie na założenie nowego wątku...
Re: chamstwo na forum
yaa napisał:
> Też, delikatnie mówiąc, nie jestem zachwycony poziomem tego forum. Ale, o ile
> posty wulgarne są kasowane, to ciężko ciąć wszystkie posty czy wątki mające na
> celu kogoś urazić czy sprowokować. Jeśli nie naruszają prawa i netykiety, są
> zostawiane a ich autorzy najczęściej żywią się reakcją tych, którzy zostali
> sprowokowani.
> Najlepszym rozwiązaniem jest ignorowanie takich wątków. A w przypadku naruszeń
> netykiety kliknięcie w przycisk "usuń".
> Pozdrawiam
> Yaa
W związku z tą odpowiedzią miałbym parę pytań:
Jest taki punkt w Netykiecie,
cytuję: " Ignoruj trolle - użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie i krytykowanie. Twoje odpowiedzi na ich posty tylko ich zachęcą do dalszej działalności. Wystarczy, że zgłosisz ich działalność administracji."
to ja pytam: Po co zgłaszać administracji? Zeby się pośmiali? Nic z tym nie robią. A może mylę się i jestem bardzo niesprawiedliwy? Jeśli tak jest to poproszę o przykłady. Z chęcią podam kontrargumenty.
kolejny cytat: " Uważaj z humorem i ironią! Mogą być niezrozumiałe albo obraźliwe. Możesz używać "smileyów", czyli symboli oznaczających uczucia. Odczytuj je przechylając głowę w lewo - uśmiech możesz przekazać jako :-) a "z przymrużeniem oka" jako ;-)"
i tu kolejne pytanko: Większość wątków o fabii ( i jeszcze parę innych np.: o srebrnych yaris, fiat i f... to gó.., o skodzie) ma na celu jedynie pisanie obraźliwych słów pod adresem posiadaczy tych pojazdów. Tylko i wyłącznie OBRAŻANIE. Czy były JAKIEKOLWIEK skargi na wątek pt. kawały o skodzie??? Wydaje mi się że nikt się nie skarżył.Odpowiednia formuła pozwala na wiele.
i kolejny cytat:
" Zanim założysz wątek sprawdź, czy temat już nie był omawiany. Użyj wyszukiwarki."
oraz:
" Postaraj się, by tytuł wątku, który zakładasz był czytelny i zrozumiały."
oraz:
"Nie podszywaj się pod innych."
a okazuje się że pewne wątki notorycznie powracają.Coraz to nowe.I pod różnymi dziwnymi nikami/adresami. Czy naprawdę Administracja forum jest BEZRADNA !?!. Czy nie potraficie namierzyć autorów tych wątków i wystawić im rachunek za pracę administratorów??? Jeśli nie można ich namierzyć to można wystawić rachunek firmom udostępniającym internet( niech sami sobie poszukają kto z ich zasobów wypisuje takie głupoty). Nie prowadzicie współpracy z dostawcami internetu??? Czy naprawdę jest to takie trudne???
W normalnym forum administratorzy dbają o niedublowanie wątków; jeśli takowe nastąpi to przenoszą je pod jeden wspólny wątek.Pewne bzdurne wątki są po prostu zamykane ( w teorii na tym forum służy do tego tzw. "ośla ławka" ale TYLKO W TEORII). Myślę że pora teraz na ruch ze strony opiekunów forum. Należy wprowadzić logowanie, poważnie przeredagować Netykietę. To do czego doprowadzono skutkuje "rozlewaniem się" troli na coraz więcej części forum. Ta bezkarność potęguje takie zachowania. Gdyby Administracja forum dołożyła NALEŻYTCH STARAŃ nie byłoby obecnie tylu wątków o głupotach i nadmiarze pracy dla opiekunów forum.
Myślę że pora przyznać wprost: Jesteśmy bezradni.I podjąć odpowiednie środki aby takich sytuacji uniknąć na przyszłość.Proszę poszukać sobie w internecie jak forum robione społecznie jest PROFESJONALNIE PROWADZONE ( np na tematy motoryzacyjne). Osoby które je nadzorują robią to tylko i wyłącznie z własnej chęci ale potrafią zadbać o właściwy poziom forum.Jeśli tego nie zrobicie to za kilka miesięcy okaże się że spora część forum umrze śmiercią naturalną.Jeśli nie całe. Pierwszym tego przykładem jest forum skoda. Na koniec jeszcze jedno: myślę że forum skoda należy zlikwidować a wątki włączyć w strukturę forum auto-moto ( oczywiście po skasowaniu większości wątków obraźliwych) Okaże się że forum skoda da się odchudzić o ponad 60%.
Myślę również że najwyższa pora na poważną dyskusję w gronie Administratorów Forum "gazeta.pl" nad postacią i kierunkami rozwoju całego forum.
Czego życzę.