Gość: pinga.pinga IP: *.kras.hr / 217.14.219.* 06.12.04, 22:49 Jaka jest różnica w silnikach opla 1.7 CDTI. Jeden ma 80 a drugi 100 KM. Czy jest to tylko kwestią chipu sterującego , czy może jakieś części mechaniczne są różne ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Mar turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.skorosze.2a.pl 06.12.04, 23:43 Tak przynajmniej jest w Fiatach. Silniki 1.9 mają moc 60 KM (bez turbiny), 80 KM (zwykła turbina), 115 KM (turbina ze zmienną geometrią), 140 KM (turbina ze zmienną geomatrią i wielopunktowy wtrysk) Link Zgłoś
Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.gazeta.pl / 200.68.102.* 07.12.04, 00:14 No nie odpowiedziałeś na moje pytanie i dodatkowo popełniłes błedy. W fiatach róznica międzi 115 i 140 KM lezy w iloślci zaworów a nie w common rail. Obydwa są CR Link Zgłoś
Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.1.rev.fr.colt.net 07.12.04, 00:20 No i te silniki w fiatach to sie czipem oczywiście także różnią. Ale wracając do turbiny w oplach. Czy można to sparawdzic jakiś odnośnik może do katalogu części opla albo coś może mógłbyś podać. Link Zgłoś
Gość: Gacek Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 00:25 Gość portalu: pinga.pinga napisał(a): > No nie odpowiedziałeś na moje pytanie i dodatkowo popełniłes błedy. > W fiatach róznica międzi 115 i 140 KM lezy w iloślci zaworów a nie w common > rail. Obydwa są CR Na pytanie może i nie odpowiedział, ale błędu w charakterystyce fiatowskich diesli nie popełnił. jedno co można dodać, to silnik o mocy 140KM wyposazony jest w wielofazowy wtrysk paliwa - stąd zresztą nazwa Multijet. Natomiast cała reszta się zgadza. I nie bardzo wiem, w którym miejscu zanegował obecność zasilania typu Common Rail w dieslach Fiata. Link Zgłoś
Gość: Gacek Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 00:28 Oczywiście 115KM i 140KM różnią się i liczbą zaworów 8V i 16V. Link Zgłoś
Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: 62.39.107.* 07.12.04, 00:42 >140 KM (turbina ze >zmienną geomatrią i wielopunktowy wtrysk) Tak to dokładnie brzmiało w jesgo wypowiedzi. WIELOPUNKTOWY WTRYSK Podstawowa różnica tych silników jest chyba w głowicy i chipie sterującym Link Zgłoś
Gość: Mar przepraszam, więcej się nie odezwę IP: *.skorosze.2a.pl 07.12.04, 01:17 Chciałm dobrze, a zostałem opierniczony. Faktycznie chodziło o wielozaworową głowicę, a nie wielopunktowy wtrysk w 1.9 140 KM. Niemniej jednak starałem się zwrócić uwagę, że nie tylko "cip" ale i inne rozwiązaia wpływają na moc silnika o danej pojemnosci. Nie wiem jak w oplach, ale uznałem, że informacj ao fiatach może być pewną wskazówką. Myślę, że pingpong jest nauczycielem z komplekesm pedagogicznym. Niewykluczone że uczy "przysposobienia obronnego" albo "zajęć praktyczno-technicznych". Sam amiałem takich nauczycieli, któyz czepiali się jak ktopś powiedział "maska gazowa" a nie "przeciwgazowa" albo "drut" zamiast "kabel". Z tego co wiem, te ciołki, które wowczas miały koło 30 lat tak jak ja teraz, dziś mają po 40-45 i dalej uczą w tych swoich szkółkach za pensję równą czeterm tankowaniom do pełna... Link Zgłoś
Gość: pinga.pinga Re: przepraszam, więcej się nie odezwę IP: 203.190.254.* 07.12.04, 10:06 Ja wierze w szczerość twoich intencji. Wcale nie zostałeś opieprzony. Czy to że zwróciłem twoją uwagę że silniki fiata 115 i 140 KM różnią się głowicą ,uznajesz za opiepszenie ? Mylić sie jest rzeczą ludzką. Błędów nie robią tylko ci którzy nic nie robią. Ale wracając do tematu. Ja także przypuszczałem że nie chodziło ci napewno o wtrysk wielopunktowy. Sądziłem że masz na myśli CR. Tak więc jedank widac że takie czepianie się słówek moze jest wkurzające, ale gdybyśmy mówili ścisle, to nie było by tych nieporozumień. :) Gość Gacek ochrzanil mnie że sie czepiam. > Gość Gacek napisał >Na pytanie może i nie odpowiedział, ale błędu w charakterystyce fiatowskich >diesli nie popełnił. jedno co można dodać, to >silnik o mocy 140KM wyposazony jest w wielofazowy wtrysk paliwa - stąd zresztą >nazwa Multijet. >Natomiast cała reszta się zgadza. I nie bardzo wiem, w którym miejscu zanegował >obecność zasilania typu Common Rail w >dieslach Fiata. To dotyczyło twojej wypowiedzi. Tyle że Ty nie negowałeś istnienia CR w tych silnikach. Nieściśłość jakiej się dopuściłeś była innego rodzaju. Odpowiedz gościa Gacek nie dotyczyla chyba twojego postu. Za to imputował mi że ja źle przeczytałem twoją wypowidź , i ona jest w prawdziwa. No ale koniec z tym , wracajmy do tematu. Co do tego że nie tylko chip decyduje o mocy i charakterystyce to wiem i dlatego moje pytanie dotyczyło tego czy różnica w silnikach opla to tylko kwestia chipu czy chipu i czegoś jeszcze? Podejrzewam że moze tu być kwestia turbiny , ewentualnie głowicy chaociaż głowica to mało prawdopodobne. Dlatego zadałem pytanie. Dlaczego sie mnie czepiasz? Co to za rozważania kim jestem z zawodu co? Argumentów zaczyna ci brakować , że sie ludzi czepiasz? Gdybyśmy używali ścisłych pojęć a nie skrótów myślowych nie było by tego zamieszania. Najlepiej przeczytaj jeszcze raz cały wątek , to zobaczysz że ja sie Ciebi nie czepiałem , ani nie ochrzaniłem cie. Link Zgłoś
Gość: max Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.irom.uw.edu.pl 07.12.04, 03:05 jeśli znasz lepszą odpowiedź na swoje pytanie to - GO NIE ZADAWAJ .. Proste .. Poza tym CR =! CR tak jak JTD =! HDI =! dCi Link Zgłoś
Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: 194.213.41.* 07.12.04, 09:28 No odpowiedzi nie znam i dlatego pytam. A co dostaje , nieprawdziwe informacje nie dotyczące zadanego przeze mnie pytania. > Poza tym CR =! CR tak jak JTD =! HDI =! dCi A czy ktoś w to wątpił , bo ja nie wyczytałem tego w postach. Co do odpowiedzi na moje pytanie to jej nie otrzymałem jeszcze. Może ktoś z jednak wie jaka jest faktycznie różnica między tymi silnikami. Ponieważ silniki opla mają taka samą ilość zaworów to ja podejrzewam - różnice w turosprężarce i chipie - różnice w chipie Może ktoś wie jaka jest prawda. Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 07.12.04, 09:57 www.samar.pl/index.html?__action=sec,39&configurations=16520,16521 Jak widac inny wtrysk. Ale stawiam tez na turbine o zmiennej geometri, co objawia sie max momentem na nizszych obrotach silnika. Pozdrawiam Piotr Astra klekot Link Zgłoś
Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: 194.213.41.* 07.12.04, 10:37 Obydwa są common rail. To chyba tylko kwestia polskiej nazwy i niekonsewencji w nazewnictwie na tej stronie? www9.nowe.mojeauto.pl/index2.php?marka=Opel&model=Astra+III&klasa=Kompakt&wersja=1.7+CDTI+100+KM+Sport&rodzaj=Osobowy&nadwozie=5+dr. www.autocentrum.pl/go/367__autosalon_oferta_Opel_Astra_Classic_II__1916__0__1__2__20.html?marka=Opel&model=Astra%20Classic%20II&klasa=-1&cenafrom=0&cenato=101&wyszukaj=1 i to samo Cyba wtrysk bezpośredni i common rail to jedno Link Zgłoś
robox Re: turbina o zmiennej geometrii łopat 07.12.04, 10:45 Nie jest wszystko jedno, jest mocne uogólnienie. Link Zgłoś
Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: 194.213.41.* 07.12.04, 10:56 Ok może jest jakas różnica. Wszystkie silniki wysokopreżne mają wtrysk bezpośredni , a tylko niektóre wtrysk typu common rail Common rail jest metoda realizowani wtrysku bezpośredniego jak rozumiem ? Wychodzi jednam na to ze obydwa te silniki opla mają wtrysk common rail lub wtrysk bezposredni. Zależy na która strone WWW się zajrzy. :) Nadal jednak nie wiem w czym tkwi przyczyna różnicy w osiągach tych silników. ta sama pojemność , takie same obroty , taki sam teoretyczny stopień sprężania , taka sama liczba zaworów w głowicy , a osiągi różne. Link Zgłoś
niknejm Re: turbina o zmiennej geometrii łopat 07.12.04, 12:25 Gość portalu: pinga.pinga napisał(a): > Ok może jest jakas różnica. > Wszystkie silniki wysokopreżne mają wtrysk bezpośredni Niekoniecznie, choć w ostatnich czasach jest to niemal prawda, choć jeździ jeszcze po ulicach sporo diesli z komorą wstępną. > Common rail jest metoda realizowani wtrysku bezpośredniego jak rozumiem ? Tak. Z popularnych są jeszcze pompowtryskiwacze. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Silniki w oplach IP: 217.8.186.* 07.12.04, 11:04 Stawiam na intercooler - chyba w wersji s`labszej go nie ma. Link Zgłoś