Dodaj do ulubionych

Silniki w oplach

IP: *.kras.hr / 217.14.219.* 06.12.04, 22:49
Jaka jest różnica w silnikach opla 1.7 CDTI. Jeden ma 80 a drugi 100 KM. Czy
jest to tylko kwestią chipu sterującego , czy może jakieś części mechaniczne
są różne ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.skorosze.2a.pl 06.12.04, 23:43
      Tak przynajmniej jest w Fiatach. Silniki 1.9 mają moc 60 KM (bez turbiny), 80
      KM (zwykła turbina), 115 KM (turbina ze zmienną geometrią), 140 KM (turbina ze
      zmienną geomatrią i wielopunktowy wtrysk)
      • Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.gazeta.pl / 200.68.102.* 07.12.04, 00:14
        No nie odpowiedziałeś na moje pytanie i dodatkowo popełniłes błedy.
        W fiatach róznica międzi 115 i 140 KM lezy w iloślci zaworów a nie w common
        rail. Obydwa są CR
        • Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.1.rev.fr.colt.net 07.12.04, 00:20
          No i te silniki w fiatach to sie czipem oczywiście także różnią.
          Ale wracając do turbiny w oplach. Czy można to sparawdzic jakiś odnośnik może
          do katalogu części opla albo coś może mógłbyś podać.
        • Gość: Gacek Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 00:25
          Gość portalu: pinga.pinga napisał(a):

> No nie odpowiedziałeś na moje pytanie i dodatkowo popełniłes błedy.
          > W fiatach róznica międzi 115 i 140 KM lezy w iloślci zaworów a nie w common
          > rail. Obydwa są CR

Na pytanie może i nie odpowiedział, ale błędu w charakterystyce fiatowskich diesli nie popełnił. jedno co można dodać, to silnik o mocy 140KM wyposazony jest w wielofazowy wtrysk paliwa - stąd zresztą nazwa Multijet.
          Natomiast cała reszta się zgadza. I nie bardzo wiem, w którym miejscu zanegował obecność zasilania typu Common Rail w dieslach Fiata.
          • Gość: Gacek Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 00:28
            Oczywiście 115KM i 140KM różnią się i liczbą zaworów 8V i 16V.
            • Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: 62.39.107.* 07.12.04, 00:42
              >140 KM (turbina ze
              >zmienną geomatrią i wielopunktowy wtrysk)

Tak to dokładnie brzmiało w jesgo wypowiedzi. WIELOPUNKTOWY WTRYSK
              Podstawowa różnica tych silników jest chyba w głowicy i chipie sterującym
              • Gość: Mar przepraszam, więcej się nie odezwę IP: *.skorosze.2a.pl 07.12.04, 01:17
                Chciałm dobrze, a zostałem opierniczony. Faktycznie chodziło o wielozaworową
                głowicę, a nie wielopunktowy wtrysk w 1.9 140 KM. Niemniej jednak starałem się
                zwrócić uwagę, że nie tylko "cip" ale i inne rozwiązaia wpływają na moc silnika
                o danej pojemnosci. Nie wiem jak w oplach, ale uznałem, że informacj ao fiatach
                może być pewną wskazówką.

Myślę, że pingpong jest nauczycielem z komplekesm pedagogicznym. Niewykluczone
                że uczy "przysposobienia obronnego" albo "zajęć praktyczno-technicznych". Sam
                amiałem takich nauczycieli, któyz czepiali się jak ktopś powiedział "maska
                gazowa" a nie "przeciwgazowa" albo "drut" zamiast "kabel". Z tego co wiem, te
                ciołki, które wowczas miały koło 30 lat tak jak ja teraz, dziś mają po 40-45 i
                dalej uczą w tych swoich szkółkach za pensję równą czeterm tankowaniom do
                pełna...
                • Gość: pinga.pinga Re: przepraszam, więcej się nie odezwę IP: 203.190.254.* 07.12.04, 10:06
                  Ja wierze w szczerość twoich intencji. Wcale nie zostałeś opieprzony. Czy to że
                  zwróciłem twoją uwagę że silniki fiata 115 i 140 KM różnią się głowicą ,uznajesz
                  za opiepszenie ?
                  Mylić sie jest rzeczą ludzką. Błędów nie robią tylko ci którzy nic nie robią.

Ale wracając do tematu. Ja także przypuszczałem że nie chodziło ci napewno o
                  wtrysk wielopunktowy. Sądziłem że masz na myśli CR. Tak więc jedank widac że
                  takie czepianie się słówek moze jest wkurzające, ale gdybyśmy mówili ścisle, to
                  nie było by tych nieporozumień. :)

Gość Gacek ochrzanil mnie że sie czepiam.
                  > Gość Gacek napisał
                  >Na pytanie może i nie odpowiedział, ale błędu w charakterystyce fiatowskich
                  >diesli nie popełnił. jedno co można dodać, to
                  >silnik o mocy 140KM wyposazony jest w wielofazowy wtrysk paliwa - stąd zresztą
                  >nazwa Multijet.
                  >Natomiast cała reszta się zgadza. I nie bardzo wiem, w którym miejscu zanegował
                  >obecność zasilania typu Common Rail w
                  >dieslach Fiata.

To dotyczyło twojej wypowiedzi. Tyle że Ty nie negowałeś istnienia CR w tych
                  silnikach. Nieściśłość jakiej się dopuściłeś była innego rodzaju. Odpowiedz
                  gościa Gacek nie dotyczyla chyba twojego postu. Za to imputował mi że ja źle
                  przeczytałem twoją wypowidź , i ona jest w prawdziwa.

No ale koniec z tym , wracajmy do tematu.
                  Co do tego że nie tylko chip decyduje o mocy i charakterystyce to wiem i dlatego
                  moje pytanie dotyczyło tego czy różnica w silnikach opla to tylko kwestia chipu
                  czy chipu i czegoś jeszcze? Podejrzewam że moze tu być kwestia turbiny ,
                  ewentualnie głowicy chaociaż głowica to mało prawdopodobne.
                  Dlatego zadałem pytanie.

Dlaczego sie mnie czepiasz? Co to za rozważania kim jestem z zawodu co?
                  Argumentów zaczyna ci brakować , że sie ludzi czepiasz?
                  Gdybyśmy używali ścisłych pojęć a nie skrótów myślowych nie było by tego
                  zamieszania.

Najlepiej przeczytaj jeszcze raz cały wątek , to zobaczysz że ja sie Ciebi nie
                  czepiałem , ani nie ochrzaniłem cie.
        • Gość: max Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.irom.uw.edu.pl 07.12.04, 03:05
          jeśli znasz lepszą odpowiedź na swoje pytanie to - GO NIE ZADAWAJ .. Proste ..
          Poza tym CR =! CR tak jak JTD =! HDI =! dCi
          • Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: 194.213.41.* 07.12.04, 09:28
            No odpowiedzi nie znam i dlatego pytam. A co dostaje , nieprawdziwe informacje
            nie dotyczące zadanego przeze mnie pytania.
            > Poza tym CR =! CR tak jak JTD =! HDI =! dCi
            A czy ktoś w to wątpił , bo ja nie wyczytałem tego w postach.
            Co do odpowiedzi na moje pytanie to jej nie otrzymałem jeszcze.
            Może ktoś z jednak wie jaka jest faktycznie różnica między tymi silnikami.
            Ponieważ silniki opla mają taka samą ilość zaworów to ja podejrzewam
            - różnice w turosprężarce i chipie
            - różnice w chipie
            Może ktoś wie jaka jest prawda.

• Gość: Piotr Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 07.12.04, 09:57
              www.samar.pl/index.html?__action=sec,39&configurations=16520,16521
              Jak widac inny wtrysk.
              Ale stawiam tez na turbine o zmiennej geometri, co objawia sie max momentem na
              nizszych obrotach silnika.

Pozdrawiam
              Piotr
              Astra klekot
              • Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: 194.213.41.* 07.12.04, 10:37
                Obydwa są common rail. To chyba tylko kwestia polskiej nazwy i niekonsewencji w
                nazewnictwie na tej stronie?
                www9.nowe.mojeauto.pl/index2.php?marka=Opel&model=Astra+III&klasa=Kompakt&wersja=1.7+CDTI+100+KM+Sport&rodzaj=Osobowy&nadwozie=5+dr.
                www.autocentrum.pl/go/367__autosalon_oferta_Opel_Astra_Classic_II__1916__0__1__2__20.html?marka=Opel&model=Astra%20Classic%20II&klasa=-1&cenafrom=0&cenato=101&wyszukaj=1
                i to samo Cyba wtrysk bezpośredni i common rail to jedno
                • robox Re: turbina o zmiennej geometrii łopat 07.12.04, 10:45
                  Nie jest wszystko jedno, jest mocne uogólnienie.
                  • Gość: pinga.pinga Re: turbina o zmiennej geometrii łopat IP: 194.213.41.* 07.12.04, 10:56
                    Ok może jest jakas różnica.
                    Wszystkie silniki wysokopreżne mają wtrysk bezpośredni , a tylko niektóre wtrysk
                    typu common rail
                    Common rail jest metoda realizowani wtrysku bezpośredniego jak rozumiem ?

Wychodzi jednam na to ze obydwa te silniki opla mają wtrysk common rail lub
                    wtrysk bezposredni. Zależy na która strone WWW się zajrzy. :)

Nadal jednak nie wiem w czym tkwi przyczyna różnicy w osiągach tych silników.
                    ta sama pojemność , takie same obroty , taki sam teoretyczny stopień sprężania ,
                    taka sama liczba zaworów w głowicy , a osiągi różne.

• niknejm Re: turbina o zmiennej geometrii łopat 07.12.04, 12:25
                      Gość portalu: pinga.pinga napisał(a):

> Ok może jest jakas różnica.
                      > Wszystkie silniki wysokopreżne mają wtrysk bezpośredni

Niekoniecznie, choć w ostatnich czasach jest to niemal prawda, choć jeździ
                      jeszcze po ulicach sporo diesli z komorą wstępną.

> Common rail jest metoda realizowani wtrysku bezpośredniego jak rozumiem ?

Tak. Z popularnych są jeszcze pompowtryskiwacze.

Pzdr
                      Niknejm
    • Gość: Jarek Re: Silniki w oplach IP: 217.8.186.* 07.12.04, 11:04
      Stawiam na intercooler - chyba w wersji s`labszej go nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka