Dodaj do ulubionych

GAZ - zwykły czy wtrysk - pomocy!!!!!!!!!!!!

15.05.02, 09:46
Chcę założyć gaz do swojego samochodu. Od jakiegoś czasu są instalacje na
wtrysku . Czy ma to jakieś znaczenie? Może jednak założyć tańszą tradycyjną?
Jakie znaczenie ma to czy kolektor jest plastikowy czy aluminiowy?
Proszę o poradę , ew. o wyjaśnienie różnicy. Może ktoś ma doświadczenie w tym
względzie.
POZDR!
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: GAZ - zwykły czy wtrysk - pomocy!!!!!!!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.pg.com 15.05.02, 11:20
      Z gazem na wtrysku generalnie jest zazwyczaj mniej problemów, typu zapalanie
      się 'check engine', jako, że instalacje takie mają zwykle własną elektronikę.
      Poza tym stosowanie klasycznych instalacji przy plastikowych kolektorach jest
      niezbyt bezpieczne - czasami płomień potrafi cofnąć się do kolektora, a przy
      odrobinie pecha plastikowy kolektor idzie w drobny mak. Instalacje klasyczne
      powinno się montować w zasadzie tylko przy metalowych kolektorach dolotowych.
      Wtrysk daje też zazwyczaj mniejsze zużycie paliwa, nie traci się (lub traci się
      mniej) na osiągach, itd. Jest tylko jedna wada instalacji wtryskowych - cena.
      Są około 2-3 razy droższe niż instalacje klasyczne.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • waldek.s Re: GAZ - zwykły czy wtrysk - pomocy!!!!!!!!!!!! 15.05.02, 11:57
        Mam Nissana Terrano II , kolektor jest aluminiowy , firma ABART z Wrocławia
        zaproponowała mi instalację firmy BRC za 3.500zł. Dzwoniłem też do innych i
        chcieli w granicach 4.500 zł . Nie wiem o co chodzi. Może urządzenia BRC są nic
        nie warte? Ciągle waham się czy instalować.
        Pozdr.
        • Gość: Niknejm Re: GAZ - zwykły czy wtrysk - pomocy!!!!!!!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.pg.com 15.05.02, 13:41
          To jest instalacja wtryskowa, czy zwykła? Bo cena taka jakaś 'pośrednia'. Nie
          znam tej firmy, jeśli chodzi o instalacje gazowe. W PL króluje Lovato.

Ja bym założył taką z wtryskiem. Przy Nissanie Terrano i tak się szybko zwróci,
          a bezpieczeństwo i jakość wyższe.

Pozdrawiam,
          Niknejm
      • Gość: Darr Re: GAZ - zwykły czy wtrysk - pomocy!!!!!!!!!!!! IP: *.spinet.com.pl / 1.1.1.* 17.05.02, 14:01
        Gość portalu: Niknejm napisał(a):
        > Z gazem na wtrysku generalnie jest zazwyczaj mniej problemów, typu zapalanie
        > się 'check engine'
        Co to znaczy ?

> Poza tym stosowanie klasycznych instalacji przy plastikowych kolektorach jest
        > niezbyt bezpieczne - czasami płomień potrafi cofnąć się do kolektora, a przy
        > odrobinie pecha plastikowy kolektor idzie w drobny mak.
        Jak często wybucha w kolektorze dolotowym ? Mam rozumieć , że wybuch w kolektorze
        metalowym nigdy nie jest groźny ?
        Myślę o kupnie Daewoo Espero z gazem . Od jednej stacji instalatorskiej (na
        Śląsku) dowiedziałem się , że gaz w Espero zainstalować mogą za 2500-2600zł . Jak
        to się ma do cen tu podawanych .
        • Gość: Niknejm Re: GAZ - zwykły czy wtrysk - pomocy!!!!!!!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.pg.com 17.05.02, 14:14
          Gość portalu: Darr napisał(a):

> Gość portalu: Niknejm napisał(a):
          > > Z gazem na wtrysku generalnie jest zazwyczaj mniej problemów, typu zapalan
          > ie
          > > się 'check engine'
          > Co to znaczy ?

Przy zasilaniu gazowym bez wtrysku gazu (a co za tym idzie, bez odpowiedniej
          elektroniki) odczyty standardowej sondy lambda są interpretowane przez komputer
          sterujący silnikiem jako nieprawidłowe. W efekcie silnik przechodzi na 'tryb
          bezpieczny pracy' - i spadają osiągi. Niektórzy instalatorzy klasycznych
          instalacji obchodzą ten problem odłączając sondę lambda lub
          podłączając 'oszukiwajki', ale szczegółów nie znam. Instalacje z wtryskiem mają
          moduły elektroniczne, które dokłądają 'tryb pracy na gazie' lub... po prostu
          oszukują komputer główny.

> > Poza tym stosowanie klasycznych instalacji przy plastikowych kolektorach j
          > est
          > > niezbyt bezpieczne - czasami płomień potrafi cofnąć się do kolektora, a pr
          > zy
          > > odrobinie pecha plastikowy kolektor idzie w drobny mak.
          > Jak często wybucha w kolektorze dolotowym ? Mam rozumieć , że wybuch w kolektor
          > ze
          > metalowym nigdy nie jest groźny ?

W kolektorach metalowych montuje się 'wastegate' - zawór upustowy, który nie
          pozwala na rozsadzenie kolektora. Do kolektorów plastikowych czegoś takiego się
          nie montuje z przyczyn technicznych (może dlatego, że już stosunkowo niewielki
          wzrost ciśnienia może taki kolektor rozsadzić, a metalowy jeszcze wytrzyma
          ciśnienie podwyższone, a część ciśnienia i tak pójdzie przez zawór upustowy). Ale
          znów - dokładnych szczegółów nie znam.

> Myślę o kupnie Daewoo Espero z gazem . Od jednej stacji instalatorskiej (na
          > Śląsku) dowiedziałem się , że gaz w Espero zainstalować mogą za 2500-2600zł . J
          > ak
          > to się ma do cen tu podawanych .

Jest to dość drogo jak na instalację bez wtrysku (tu ceny wahają się właśnie w
          granicach 1500-2500 w zależności od jakości instalacji i warsztatu), a zbyt tanio
          jak na instalację z wtryskiem (która kosztuje zazwyczaj powyżej 4500zł).

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: Darr Re: GAZ - zwykły czy wtrysk IP: *.spinet.com.pl / 1.1.1.* 20.05.02, 08:07
            Niknejm , dzięki za informacje .

Do tej pory jeżdżę dieslem i dochodzę do wniosku , że moja wiedza odnośnie
            współczesnych silników iskrowych jest niewystarczająca .
            Może teoretyzuję , ale małe pytanie natury technicznej .
            Gość portalu: Niknejm napisał(a):
            > Przy zasilaniu gazowym bez wtrysku gazu (a co za tym idzie, bez odpowiedniej
            >elektroniki) odczyty standardowej sondy lambda są interpretowane przez komputer
            > sterujący silnikiem jako nieprawidłowe. W efekcie silnik przechodzi na 'tryb
            > bezpieczny pracy' - i spadają osiągi.
            Instalacje gazowe bez wtrysku , rozumiem(?) , podają stały strumień gazu zależny
            tylko od wciśnięcia pedału gazu ?
            Czy w obecnych silnikach iskrowych jest jeszcze przepustnica do sterownia
            przepływem powietrza ?
            Czy mam rozumieć , że komputerowe przechodzenie w 'tryb bezpieczny pracy' odbywa
            się wyłącznie przez opóźnienie kąta zapłonu i całe sterowanie 'trybami' sprowadza
            się do ustawienia kąta zapłonu ?

> Jest to dość drogo jak na instalację bez wtrysku (tu ceny wahają się właśnie w
            > granicach 1500-2500 w zależności od jakości instalacji i warsztatu), a zbyt tan
            > io
            > jak na instalację z wtryskiem (która kosztuje zazwyczaj powyżej 4500zł).
            Pytanie , czy wtrysk rzeczywiście tak dużo daje , jeśli chodzi o parametry
            silnika ?

Pozdrawiam
            Darr
            • Gość: Niknejm Re: GAZ - zwykły czy wtrysk IP: 5.1R2D* / *.pg.com 20.05.02, 10:01
              Gość portalu: Darr napisał(a):

> > Instalacje gazowe bez wtrysku , rozumiem(?) , podają stały strumień gazu
              zależn
              > y
              > tylko od wciśnięcia pedału gazu ?

Takie instalacje podają przez tzw. mieszacz strumień gazu do powietrza zasysanego
              potem do cylindrów - jeszcze przed wtryskiwaczami benzyny (oczywiście wtrysk
              benzyny jest przy pracy na gazie wyłączany). Jak dokładnie jest to sterowane -
              nie wiem.

> Czy w obecnych silnikach iskrowych jest jeszcze przepustnica do sterownia
              > przepływem powietrza ?

Na ogół tak. Ostatnio BMW pokazało silnik bez przepustnicy, z zaawansowanym
              sterowaniem zaworami.

> Czy mam rozumieć , że komputerowe przechodzenie w 'tryb bezpieczny pracy' odbyw
              > a
              > się wyłącznie przez opóźnienie kąta zapłonu i całe sterowanie 'trybami' sprowad
              > za
              > się do ustawienia kąta zapłonu ?

Nie całkiem, ale to zależy od auta. Np. w Hondach z VTEC przestaje się załączać
              tryb 'sportowy', obniża się też punkt odcięcia zapłonu na wysokich obrotach.

> Pytanie , czy wtrysk rzeczywiście tak dużo daje , jeśli chodzi o parametry
              > silnika ?

Na pewno tak. Inaczej wszyscy producenci dalej stosowaliby gaźniki zamiast
              wtrysku paliwa.
              Z doświadczeń znajomych wiem, że wtrysk daje minimalnie lepsze osiągi i/lub
              mniejsze spalanie niż instalacja bez wtrysku, choć różnica spalania zazwyczaj nie
              pokrywa różnicy w cenie instalacji w rozsądnym horyzoncie czasowym. Ale do aut z
              kolektorami plastikowymi raczej nikt nie podejmuje się założenia klasycznej
              instalacji, choć w niektórych przypadkach byłoby to możliwe po przerzuceniu
              kolektora metalowego (np. Honda stosowała plastik/metal wymiennie w niektórych
              seriach silników).

Pozdrawiam,
              Niknejm
    • Gość: mietek Re: GAZ - zwykły czy wtrysk - pomocy!!!!!!!!!!!! IP: *.duna.pl / 192.168.1.* 17.05.02, 09:27
      No wlasnie, w jakiej cenie sa instalacje do zasilania gazem na wtrysku? i czy
      posiadanie kolektora z tworzywa sztucznego jest rownoznaczne z koniecznoscia
      stosowania instalacji na wtrysku? pytanie pojawilo sie z tad, iz roznica w
      cenie pomiedzy zalozeniem instalacji w aucie posiadajacym kolektor plastikowy
      i nie jest znaczna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka