Dodaj do ulubionych

Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;>

IP: 80.48.147.* 01.01.05, 13:41
Chciałbym kupic nową Skode Octavię Kombi w wersji Tour Plus. Mam do wyboru
wersje 1.8 T (150 km) 4x4 i 1.9 TDi (101 km) też 4x4. Obie w tych samych
cenach około 74k zł. Jeśli możecie to napiszcie swoje opinie na temat tego
samochodu. Czy warto dopłacać 12k. za 4x4. Zaznaczam że nie mieszkam w górach,
ani na żadnych trudno dostępnych terenach. Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: marcellus Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 14:48
      jesli jezdzisz bardzo duzo to diesel. Jesli nie to 1.8T.
      Auto z napedem 4x4 o wiele lepiej sie prowadzi zwlaszcza na sliskim (roznice
      widac w zimie). Czy doplata 12 tys. jest tego warta? Jest to dyskusyjne. Jesli
      dla twych finansow jest to obojetne to bierz. Jesli ma to cie szarpnać w jakis
      sposob to chyba nie warto jednak.
      • Gość: majk Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 15:33
        nie warto.4x4 w octawii jest to jest vw synchro.Nie ma miedzyosiowego mechanizmu
        różnicowego jak audi
        • Gość: Michu Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 18:41
          No i 4x4 na razie nie dają do nowej Octavi,ta w salonach jest "stara", traci
          trochę na osiągach i wielkości bagażnika do przednionapędówki, a co do 4x4 to
          ogólnie jest to rewelacja i jeśli kasa pozwala to warto (niech choć raz się to
          w zimie przyda i już się kasa zwraca z nawiązką). Przestawiłem się teraz na
          auto 4X4 i różnica w jeździe po śliskiej nawierzchni jest duża, też trakcja
          auta w zakrętach jest znacznie lepsza.Wydatek jednak większy, coś za coś.
    • Gość: asd Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> IP: *.chello.pl 01.01.05, 19:46
      bierz tdi. lekko dłubniesz i masz 200koni z takim momentem , że można pole orać.

pzdr
      • wernes Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> 01.01.05, 19:52
        ...i stracisz gwarancje..
      • Gość: Woj Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> IP: 62.29.254.* 02.01.05, 13:56
        TDI w Octavii 4x4 to ATD -> 101 KM i 240 Nm. 200 koni tak latwo nie osiagniesz
        (niezbedne modyfikacje mechaniczne), a jak juz too dbije sie to drastycznie na
        trwalosci. Rozsadna granica to 140 KM i 340 Nm - samym softem.
      • greenblack Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> 04.01.05, 16:17
        HAHAHAHA.
    • Gość: Michu Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 10:32
      Co do silników to tym 1,8T jeździłem(Passat)-świetny ale paliwożerny, 1.9TDI
      jeździłem właśnie Octavią-bardzo ekonomiczny ale dla mnie nieco za głośny(tylko
      nieco)i czasem przeszkadza tzw "turbodziura" ale ogólnie też ok,samo auto ma
      taki mankament, że ma mały rozstaw osi i nie najlepsze zawieszenie co jest
      odczuwalne np. w jeżdzie po koleinach (zwłaszcza mokrych) a przy zmianie pasa
      ruchu na dużej prędkości bywa dokuczliwe,dla mnie jest takie troche niepewne.
      Nie wiem na ile te mankamenty likwiduje 4x4
      • Gość: Kris Kelvin Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 11:55
        Gość portalu: Michu napisał(a):
        > taki mankament, że ma mały rozstaw osi i nie najlepsze zawieszenie co jest
        > odczuwalne np. w jeżdzie po koleinach (zwłaszcza mokrych) a przy zmianie pasa

niestety kiepskie zawieszenie to slaby punkt Octawi. wynika z malego rozstawu
        osi w stosunku do dlugosci calkowitej a co za tym idzie duzych zwisow. Do tego
        dosc miekkie ustawienie sprezyn. Ale wersja 4x4 ma z tylu uklad wahaczy a nie
        belke powinna lepiej sie prowadzic aczkolwiek nie zniweluje to zupelnie malego
        rozstawu osi.
    • niknejm Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> 03.01.05, 09:52
      4X4 w Octavii jest kiepskie, to nie jest 'prawdziwe' 4X4 takie jak w Subaru,
      Audi czy Mitsu Lancerze Evo. 12kPLN jest IMHO za dużą dopłatą za ten system.
      Już raczej wybrałbym lepsze wyposażenie lub lepszy silnik. Przynajmniej do
      niedawna była w ofercie Ovtavia RS 180KM (też 1.8T). Może dołóż do takiej
      wersji? Choć jest to niestety stary model (Octavia I).

Pzdr
      Niknejm
      • x-darekk-x Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> 05.01.05, 15:48
        te octavie 4x4 tour, o ktorych mowa to tez poprzednia generacja...
        • niknejm Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> 07.01.05, 13:27
          x-darekk-x napisał:

> te octavie 4x4 tour, o ktorych mowa to tez poprzednia generacja...

I owszem.

Pzdr
          Niknejm
    • Gość: K Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> IP: *.foke.pl / *.foke.pl 05.01.05, 19:04
      Ja rozumiem gusta ale nie rozumiem ludzi ktorzy kupuja to cos zwane samochodem
      z wielkim hamskim znaczkiem skody na kierownicy?????!!!
    • sven_b Re: Octavia 4x4 jaki silnik wybrać ;> 07.01.05, 13:57
      Mala dygresja: tylny tlumik do Octavii Kombii TDi kosztuje chore pieniadze. To
      chyba najdrozszy tlumik sposrod wiekszosci marek.
    • Gość: Junkier TDI IP: 195.117.157.* 07.01.05, 17:05
      Tu nie ma co kombinowac, chyba ze masz nadwyzki pieniedzy na benzyne.
      Jezdzilem "cywilna" Octavia 1,9 TDI 110 KM, silnik wart kazde pieniadze,
      sznakomite osiagi i bajecznie niskie NIEOSZUKANE spalanie. Chyba ze masz
      nadwyzki pieniedzy i nie zal ci kasy na benzyne.
      Dodatkowy plus : tdi latwiej sprzedac i mniej traci na wartosci. Ja bym sie nie
      zastanawial.
      • Gość: heh Re: TDI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 17:14
        110 KM zankomite osiągi!?? haha, ja mam benzynowca o mocy przekraczjącej 200KM,
        7,5s do 100km/h i brakuje mi często! Ile masz lat kierowco?

pozdrawiam
        • Gość: Woj Re: TDI IP: 62.29.254.* 07.01.05, 20:26
          > 110 KM zankomite osiągi!??

101 KM. Silnik ATD.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka