Dodaj do ulubionych

Pytanie o OC

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 20:43
Witam, mam następujące pytanie.

Mam uszkodzony i unieruchomiony samochód, który chcę naprawić i sprzedać. OC
skończyło mi się 31.12.2004. Czy muszę wykupić koniecznie OC na 2005, czy
jeżeli samochód stoi w garażu i nie jeżdzi i nie mam zamiaru nim jeżdzić,
tylko po naprawieniu go sprzedać, to musze mieć koniecznie wykupione OC na
2005 czy nie?

Czytałem o tych wszystkich karach za brak OC, ale nie wiem czy są one tylko w
przypadku gdybym został zatrzymany do kontroli podczas jazdy samochodem bez
OC, czy dotyczy to także mojej sytuacji, kiedy auto mam uszkodzone i
unieruchomiony, nie jeżdżę im i mam go zamiar za 2-3 tygodnie sprzedać.

pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Pytanie o OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 21:12
      Z tego co wiem to z obowiązku posiadania OC zwalnia dopiero wyrejestrowanie
      samochodu. Tak jest np. w przypadku kradzieży lub rozbicia auta - dopiero po
      wyrejestrowaniu można nie mieć OC lub wystąpić o zwrot (jeśli zostało opłacone
      na dłuższy czas). Tak więc musisz zapłacić, niezależnie od tego czy samochód
      jest na chodzie czy nie.
      • Gość: marcinc3 Re: Pytanie o OC IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.05, 21:15
        slusznie
    • Gość: Kokeeno Re: Pytanie o OC IP: *.sie.siemens.at / *.siemens.at 06.01.05, 08:22
      OC jest wznawiane automatycznie, jeśli nie wypowiedziałeś umowy co najmniej
      miesiąc przed końcem terminu. Jeśli nie zapłaciłeś to masz dług i z każdym dniem
      naliczane są odsetki... Reszta - jak w postach niżej...
      • kollector Re: Pytanie o OC 06.01.05, 12:02
        Gość portalu: Kokeeno napisał(a):

> OC jest wznawiane automatycznie, jeśli nie wypowiedziałeś umowy co najmniej
        > miesiąc przed końcem terminu. Jeśli nie zapłaciłeś to masz dług i z każdym dnie
        > m
        > naliczane są odsetki... Reszta - jak w postach niżej...

nie miesiąc!
        wystaczy dzień, a w zasadzie do czasu, gdy OC sie automatycznie nie wznowi
        ja wypowiedziałemswoje OC ostatniego dnia okresu ubezpieczeniowego
        pan poinformował mnie że troche za późno się obudziłem, ale sprawdził coś w
        komputerze i powiedział że OC sie nie wznowiło, więc nie będzie problemu
    • uasiczka Re: Pytanie o OC 06.01.05, 08:43
      zdecydowanie musisz zapłacić - pamiętam jak kupowałam samochód: najperw trzeba
      zapłacić, potem zarejestrować itp itd zanim się odbierze i powiedziano mi, że
      oc muszę wykupić w dniu rejestracji - nawet jeśli odbieram samochód za kilka
      dni - bo jeśli nie będzie się zgadzać data rejestracji z datą na polisie to
      mandacik murowany - to w przypadku 1 polisy nowego samochodu ale coś w tym jest
      • Gość: Kokeeno Re: Pytanie o OC IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 06.01.05, 13:06
        Hmm, dziwne, ja najpierw zarejestrowałem nowy samochód, pojechałem do salonu,
        tam z właściwielem pojechałem po drodze do PZU (składka w sumie była już
        wcześniej zapłacona w salonie, bo tego wymagał bank, natomiast sama polisa jest
        wystawiona już po kupnie samochodu). W DE jest chyba odwrotnie (najpierw polisa,
        potem można zarejestrować). Kara w przypadku spóźnienia się z polisą w przypadku
        nowego samochodu wynosi ponad 3000 PLN...

U mnie w umowie był miesiąc wypowiedzenia, może coś się zmieniło, nieważne - w
        każdym razie polisa jest wznawiana automatycznie, zapłata może być później (ale
        już z odsetkami)...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka