Dodaj do ulubionych

Co wybrac: Punto I vs. Saxo

IP: DMZSV* / 195.127.57.* 20.05.02, 14:21
Prosze o opinie i uwagi (najlepiej poparte wlasnym doswiadczeniem) nt.
awaryjnosci i eksploatacji Fiata Punto i Citroena Saxo rocznik '98 lub '99

dziekuje za rzeczowe i pozbawione zlosliwosci uwagi

Mirek
Obserwuj wątek
    • Gość: uf Re: Co wybrac: Punto I vs. Saxo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.02, 14:58
      Miałem przez kilka lat Punto I. I mimo wad, nie zamieniłbym go na Saxo z kilku
      powodów:

- saxo ma zdecydowanie za miękkie zawieszenie
      - ciasne wnętrze
      - bagażnik z nadkolami z gołej blachy (oszczędność na wykładzinie)!
      - saxo trudniej będzie ci odsprzedać

uf
      • Gość: Mirek C Re: Co wybrac: Punto I vs. Saxo IP: DMZSV* / 195.127.57.* 20.05.02, 15:25
        Jakie wady wg Ciebie mialo Punto, jaki model eksploatowales i jak zachowywal
        sie wraz z uplywem czasu ?

dzieki

Mirek
        • Gość: uf Re: Co wybrac: Punto I vs. Saxo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.02, 10:25
          Do ok. 100 000 km wszystko było OK. Musiałem wymienić:
          - sprzęgło
          - tylną wycieraczkę (błąd konstrukcyjny - rdzewieje po kilku latch)
          - amortyzatory przednie (oryginalne włoskie zamarzły którejś zimy, teraz mam
          Sachsa)
          - akumulator
          - 1 x tlumiki
          - alternator (wada konstrukcyjna - pęka obudowa)

uf

• Gość: qocur Re: Co wybrac: Punto I vs. Saxo IP: 194.181.188.* 21.05.02, 10:51
            Niedługo po 100kkm dojdą jeszcze wahacze. Ale ja też nie zamieniłbym puntka na
            saxo ;-)
    • Gość: sen Re: Co wybrac: Punto I vs. Saxo IP: *.combidata.com.pl 20.05.02, 15:18
      Ja bym wybral Fabie :-)
      • Gość: Mirek C Re: Co wybrac: Punto I vs. Saxo IP: DMZSV* / 195.127.57.* 20.05.02, 15:23
        Prosilem u rzeczowe uwagi.
        Jezeli chodzi o fabie, to juz mam i nie uwazam tego faktu za rzecz ktorej mam
        sie wstydzic czy oglaszac go wszem i wobec.

Mirek
        • Gość: X Re: Co wybrac: Punto I vs. Saxo IP: *.terminus.pl 21.05.02, 10:38
          Kazde z tych aut ma wady i zalety. Punto jest wieksze i na zewnatrz i w srodku.
          Wiec generalnie ma gorsza dynamike i weksze spalanie, jesli masz rodzine bedzie
          ci w nim wygodnie. Punto jest nieco bardziej awaryjne,wybijajace sie
          zawieszenie, sypiacy sie alternator to norma, ale i tak jest niezle (lepsze np.
          od Corsy), w Saxo tlumik szybko sie wypala.
          • Gość: DD Re: Co wybrac: Punto I vs. Saxo IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.05.02, 11:11
            Punto 75SX - dynamika 0-100km/h: 12sekund / V max = 170km/h. Silnik
            ośmiozaworowy 1248cm o mocy 75KM. Średnie spalanie ok. 7 l. Mój czteroipółletni
            samochód (45tys.km) ma robione przeglądy coroczne w ASO. Do tej pory
            wymieniałem klocki, żarówkę tylniej lampy, akumulator, poprawiano hamulec
            ręczny i prowadzenie elektrycznych szyb.
            Nie sądzę, aby Saxo miał lepszą dynamikę (musiałbyś kupić ew. Saxo 1.6), a i
            miejsca w nim mniej od Punto, tak jakby to był samochód z niższej klasy.
    • Gość: ja Re: Co wybrac: Punto I vs. Saxo IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 13:36
      Nie wiem jak cytrynka, ale właśnie jeżdże punto I z 99 roku z motorkiem 1,1
      litra. Ma przebiegu ok. 42tkm, jęczy mi alternator - pewnie łożysko, ale jak
      byłem w aso to powiedzieli, że to podobno pompa wodna - zobaczymy, podczas
      hamowania wydobywa się dziwny dźwięk jak przy zużytych klockach - poświęciłem
      się i zdjąłem koła i okazało się, że są klocki, a tarcze równo biorą. To tyle z
      usterkowości na razie.
      Dla mnie osobiście mimo dobrej widoczności wysoko się siedzi, strasznie kołysze
      jakby miał się zaraz przewrócić na bok, brak elastyki motorka, głośny powyżej
      setki, zużycie paliwa jest duże jak na takie autko 6-10 litrów. Tandetny
      plastik deski rozdzielczej. Zaczyna wszystko powoli skrzypieć.
      Samochód nie jest zbyt mocno ekspolatowany, raczej spokojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka