Dodaj do ulubionych

tdi dymia w dol

09.01.05, 21:11
ostatnio zwrocilem uwage na to ze wiekszosc samochodow tdi/hdi czy cdi i temu podobne (rozne
marki) ma wydech skierowany w dol. czy to jakis przepis, z tego powodu ze z pojazdow tych
wydobywa sie siwy dym na potege? a jezeli tak to dlaczego bmw ma ciagle ledny prosty wydech, w
swoich dizlach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Albercik Re: tdi dymia w dol IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:34
      dobrze popatrz kolego na wydech BMW , on tez ma w dol.pozdrawiam
      • vafancullo Re: tdi dymia w dol 09.01.05, 21:40
        Gość portalu: Albercik napisał(a):

> dobrze popatrz kolego na wydech BMW , on tez ma w dol.pozdrawiam
        330 i 320 nie ma. 330 ma nawet ladny chromowany.

a tak ciagle a propos - to dlaczego rura zgieta w dol?
        • Gość: marley Re: tdi dymia w dol IP: *.crowley.pl 09.01.05, 21:46
          zeby zderzak po miesiacu nie byl czarny.
          • Gość: Albercik Re: tdi dymia w dol IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:52
            moze i tak kolego chociaz widzialem lagune , MBML i mialy czarny zderzak, to chyba nie oto chodzi .pozdrawiam
            • Gość: Marley Re: tdi dymia w dol IP: *.crowley.pl 09.01.05, 21:58
              gdy sa zgiete to zderzak jest czarny po 3 miesiacach.
              ot 2 m-ce spokoju :)
        • Gość: Albercik Re: tdi dymia w dol IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:47
          moze i tak ale nowa 5 tka ma w dol, no i kazdy inny nowszy diesel TDI HDI TDCI DCI CRDI CTDI itd . pozdrawiam . dlaczego w dol sam chcialbym wiedziec ale jak sie jutro dowiem to dam znac .
          • vafancullo Re: tdi dymia w dol 10.01.05, 20:23
            Gość portalu: Albercik napisał(a):

> moze i tak ale nowa 5 tka ma w dol, no i kazdy inny nowszy diesel TDI HDI TDCI
            > DCI CRDI CTDI itd . pozdrawiam . dlaczego w dol sam chcialbym wiedziec ale jak
            > sie jutro dowiem to dam znac .

odwoluje stwierdzenie dot bmki. sprawdzilem u kolegi - on ma 330d... i tez ma 'w dol' ;-(
            co nie zmienia faktu ze ciagle nie wiem czemu
    • Gość: dziadzia Re: tdi dymia w dol IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:53
      Ano po to żeby sadze wbijać w asfalt, a nie rozdmuchiwać na ludzi.
    • kollector Re: tdi dymia w dol 10.01.05, 01:36
      no i pamietaj ze diesle mają wydechy po lewej stronie (nie pamietam zebym
      widział jakiegos diesla z rurą wydechową po prawej stronie, no ale ja za bardzo
      sie nie przyglądam tyłom samochodów - wole oglądać ich przody.... w lusterku
      wstecznym)
      • Gość: Milos Re: tdi dymia w dol IP: *.jjs.pl 10.01.05, 02:34
        kollector napisał:

> no i pamietaj ze diesle mają wydechy po lewej stronie (nie pamietam zebym
        > widział jakiegos diesla z rurą wydechową po prawej stronie, no ale ja za bardzo
        > sie nie przyglądam tyłom samochodów - wole oglądać ich przody.... w lusterku
        > wstecznym)

Wszystkie japońskie mają po prawej stronie - przeciwnej niż wlew paliwa. Poza
        tym to diesle mają wydech po tej samej stronie co benzynowce w danym modelu.
        Przecież nie jest zmieniane położenie wydechu i układu paliwowego zależnie od
        silnika.
    • Gość: Mar o rurach... IP: *.skorosze.2a.pl 10.01.05, 05:46
      Z moich obserwacji wynika, że nie tylko dyzle, ale i benzynowce mają rury w dół
      i to do tego schowane pod zderzakiem i praktycznie niewidoczne (np. punto,
      stilo, megane). Nawet pie..nez w ostatniej fazie swojego nędznego żywota
      miał rurę w dół. Natomiast co do miejsca wydechu (lewa czy prawa strona),
      zauwazyłem, że z lewej strony mają auta europejskie, a z prawej japońskie. Jak
      wiadomo poprzednia fiesta była bliźniakiem mazdy 121 i choć była europejska, to
      też miała rurę "po japońsku". Rurę z prawej miały też co prawda fiaty 125,
      pie..nezy i łady fiatopodobne, ale z pewnoscią nie dlatego że miały coś w
      spólnego z Japonią...
      • Gość: Milos Re: o rurach... IP: *.crowley.pl 10.01.05, 10:01
        W Japonii jest ruch lewostronny, a producenci starają się żeby wydech było od
        strony jezdni, nie chodnika...

Pzdr
        • Gość: Doki Re: o rurach... IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 10.01.05, 11:30
          Zwroc uwage, ze ogromna wiekszosc japonczykow ma wlew paliwa po lewej stronie, a
          wiekszosc marek europejskich po prawej (wyjatek- Volvo).
          • Gość: Milos Re: o rurach... IP: *.crowley.pl 10.01.05, 11:56
            Gość portalu: Doki napisał(a):

> Zwroc uwage, ze ogromna wiekszosc japonczykow ma wlew paliwa po lewej
            stronie,
            > a
            > wiekszosc marek europejskich po prawej (wyjatek- Volvo).

No oczywiście, pisałem o tym. Przepisy mówią że wlew ma być po przeciwnej
            stronie niż wydech. A myślę że to położenie wydechu jest tu sprawą decydującą,
            wlew po prostu walą po przeciwnej...
    • Gość: tataglia Re: tdi dymia w dol IP: 194.150.250.* 10.01.05, 11:27
      Ja mam Xsarę HDi i rury w dół wygiętej nie ma a tłumnik jest jeszcze oryginalny.
      • kollector Re: tdi dymia w dol 10.01.05, 11:41
        Gość portalu: tataglia napisał(a):

> Ja mam Xsarę HDi i rury w dół wygiętej nie ma a tłumnik jest jeszcze oryginalny
        > .

bo bita była
        (żart ;-D )
      • Gość: Albercik Re: tdi dymia w dol IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:29
        witam , moj kangoo ma wydech po prawej stronie 1.9 dti , a co do Xsary to masz racje jest ona prosta tak jak i w c15 . pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka