atlantide 09.01.05, 21:25 Chce zmienic samochod (jezdze Matizem).Jezdze glownie po miescie, dluzsze trasy w weekendy. Mysle o Toyocie Yaris lub Peugeot 206 ? Co radzicie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Albercik Re: Yaris czy 206-tka IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:37 206 tka ladniejsza ale bardziej awaryna niz Yaris . Yaris bardzie ekonomiczna .pozdrawiamj Link Zgłoś
Gość: pawlos Re: Yaris czy 206-tka IP: 195.47.201.* 10.01.05, 08:52 Mimo tego że po 206 można się spodziewać wyższej awaryjności to z tych dwóch wolałbym właśnie 206. Peugot świetnie trzyma się drogi ma spoko osiągi przy rozsądnym spalaniu. Wady to delikatne na nasze drogi zawieszenie oraz problemy z elektroniką a zwłaszcza z komputerem. Link Zgłoś
Gość: użytkownik Re: Yaris czy 206-tka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 09:00 polecam Yaris 1300, ponieważ jeżdżę takim od 3 lat, doskonałe osiągi i niskie spalanie i zero awaryjności, wspaniały serwis żadnych kłopotów Link Zgłoś
mwaldiim Re: Yaris czy 206-tka 10.01.05, 09:12 Osobiscie wybrałbym Yarisa. Bezawaryjność, dobre silniki, rozsądne koszty eksploatacji. Jeżeli decydujesz się na 206 to zapomnij o wersji 1.1 to całkowite nieporozumienie. Dodatkowo skrzynia biegów w wersji z tym silnikiem pracuje karygodnie. Pzdr Link Zgłoś
Gość: moon Re: Yaris czy 206-tka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 09:46 Jak najdalej od 206.Piękny,to prawda.Przez 3 lata (od nowości)poznałem dokładnie serwis (przebieg 80.000,kupa drobnych ale upierdliwych wad w stylu : nie zamykająca się szyba,włączajaca się bez powodu kontrola airbag (szczególnie w trakcie upałów:),czujnik świateł stop, hałasujący zawór kalnistra itp.). Zawieszenie po ok.20000 było już "słychać".Zaleta-dobry silnik 1.4.Generalnie jednak,jak masz dużo czasu (i kasy)na jeżdżenie po serwisach,warto kupić:) Link Zgłoś
Gość: ewcia Re: Yaris czy 206-tka IP: 217.153.194.* 15.01.05, 22:09 Polecam Yarisa z silnikiem 1,3. Bezawaryjny ( 2 lata , 30.000 km). Ekonomiczny: średnie spalanie w cyklu mieszanym 5,7 latem (6,2 zimą). 206 uznawane sa za usterkowe i coś w tym jest. Znajomy po przejechaniu 100km miał problemy z cewką zapłonu. Link Zgłoś
Gość: XXSW Re: Yaris czy 206-tka IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 15.01.05, 23:27 Oczywiście bezdyskusyjniue Yaris- wsiądź do niego na miejsce kierowcy popatrz na przestrzeń wokół - przenieś się do puszki od konserw czyli Peugeota 206 i porównaj. Wiem że zdecydujesz się na Yarisa. Totalnie bezawaryjne, oszczędne jeżdżenie, moim zdaniem najlepszy miejski samochód od kilku lat. Link Zgłoś
Gość: daro Re: Yaris czy 206-tka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:51 yaris 1,0:bardzo dobry i co ciekawe dynamiczny silnik,dobre zawieszenie(nic nie tłucze i nie dobija),trochę trzeszczy,ale nie zawiedziesz się.ps w spalanie 5,5 nie wierz bo;trzeba naprawdę bardzo delikatnie jeździć,a pomiary z komputera są zafałszowane o około 0,5 litra(mowa o mieście).prędkościomierz też kłamie więc nie pojedzie 180(choć tyle mialem na "szfie")jakbyś chciał więcej detali daj znać Link Zgłoś
Gość: baton Re: Yaris czy 206-tka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:55 Nie jeździłem ani jednym ani drugim ale gdybym ja wybierał to postawiłbym na Yarisa. Nie ufam francuskim samochodom a pozatym są (wg mnie oczywiście) brzydsze od pozostałych na rynku. Pozdr Link Zgłoś
Gość: NO PROBLEM Re: Yaris czy 206-tka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 03:16 Gość portalu: daro napisał(a): > ...prędkościomierz też kłamie > więc nie pojedzie 180(choć tyle mialem na "szfie") Wg.testow (chyba AŚ) kilkudziesieciu samochodow tylko Yaris i jakis BMW nie zawyzaly wskazan - Yaris nawet lekko zanizal. > ..w spalanie 5,5 > nie wierz bo;trzeba naprawdę bardzo delikatnie jeździć Przejechalem ponad 60tys ,jazda raczej normalna z malymi dodatkami "szalenstw" i w lecie nigdy nie dosieglo 6 l/100 km ,w zimie ok 6.2-6.5 Najczesciej bylo jak w instrukcji ok 5.6 Najmniej 3.8 l/100 km , trasa tylko 20 km ( start z zimnego silnika)ale tego juz jazda nazwac nie mozna - max 80 km/h i strasznie delikatne operowanie gazem. Link Zgłoś
Gość: daro Re: Yaris czy 206-tka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 10:26 spotkałem się z takimi opiniami yarisowców,a moje "osiągnięcia" tylko mnie upewniły,ale jeżeli się mylę to to auto nieźle śmiga.co do spalania w mieście delikatnie jeżdżąc komputer pokazuje teraz 5,5 po podliczedniu na stacji około 6-6,2(nie potrafię nalać pod korek,pistolet wybija i zajęło by mi to chyba dobę więc pomiar jest"na oko")pozdrawiam i dziękuję za rzeczowe poglądy,bo często brakuje tego na forum.ps.poprzednio powinno być "na szafie",a nie "na szfie"moja niedbałość Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Yaris czy 206-tka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 00:19 Polecam Yarisa 1,4 d4d Link Zgłoś
Gość: gaugan Re: Yaris czy 206-tka IP: *.lot.pl 16.01.05, 11:31 przez 2 lata jezdzilem 206 1.4 8V 75KM. mily samochod, ale bardzo awaryjny, dosyc ekonomiczny i wystarczajaco dynamiczny. przesiadlem sie pozniej na YARISA 1.3vvt-i 86KM i po prostu inna bajka. miejska torpeda, totalnie bezawaryjny, komfortowy, troche mniej ekonomiczny (7,3 w miescie, 6,5 po trasie). zamknalem nim szafe czyli 199km/h;-) polecam ZDECYDOWANIE yarisa 1.3. przez 2 lata kiedy go mialem nie wymienilem nic. pzdr Link Zgłoś
gruman Re: Yaris czy 206-tka 16.01.05, 11:51 Myślę, że po Matizie lepszy będzie Yaris,podobna filozofia tzn samochodzik do którego się wsiada a nie wślizguje. Moja Toyota nie jest tak jak kolegów bezawaryjna, ale wszystko można usunąć w serwisie podczas trzech lat gwarancji. Serwis jest umiarkowanie drogi Przeglądy: około I 450, II 680, III - 500. Poważna wada do fatalne wygłuszenie nadkoli, jeśli przejedzież po żwirku to usłyszysz każde ziarenko. Silnik OK. Plastiki łatwe do zarysowania nawet paznokciem. Ponadto jeżeli chcesz kupić nową, to za niecały roczek będziesz mieć już starą - zmiana modelu pod koniec tego roku na początku przyszłego. Natomiast jeżeli to ma być używany to lepiej po modernizacji 2003 lub nowszy. Pozdr Link Zgłoś