Dodaj do ulubionych

Kia Picanto czy Fiat Panda

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:00
Witam !
Szukam drugiego autka do domu. Z braku gotówki raczej nowe na kredyt.
Jeżdziłem Kia, bardzo fajnie. Ceny około 30 tyś. Jest jeszcze Matiz w wersji
limitowanej za 28 tys ?
Jesli możecie mi cos doradzic, z góry dziekuję.
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.uwm.edu.pl 12.01.05, 13:47
      Fiat ma tansze czesci, Panda jest zgrabniejsza. Z uwag na forum wiem, ze serwis
      Fiata jest podobno kiepski, a Kia bardziej dba o kientow. Z wlasnych
      niewielkich doswiadczen wiem, ze Kia wydaje sie NIE BYC zainteresowana
      klientem. Zamierzalam kupic ich samochod, pozostawilam telefon,aby dali znac
      jak beda promocje (byly planowane), nikt nie zadzwonil. Z pewnoscia wszystko
      zalezy od dealera, ale mnie skutecznie zrazono.Fiat jest krytykowany na tym
      forum do granic mozliwosci. Moi znajomi jezdza fiatem bez zadnych problemow i
      sa zadowoleni, a inni jezdza i nie sa zadowoleni. Stad wniosek, ze kazdy wyraza
      subiektywne opinie opierajac sie na tym jaki egzemplarz komu trafil.Na hondy
      tez niektorzy narzekaja, a podobno sa takie super. Przy kupnie trzeba sie
      kierowac wlasnym gustem i jesli nie choruje sie na "przerost wlasnego ja" brac
      samochod , ktory spelnia racjonalne oczekiwania. No, chyba ze chce sie
      zablysnac w TOWARZYSTWIE, to proponuje ponizej Focusa nie schodzic.Jako drugi
      samochod w domu seicento za 24000PLN zupelnie wystarczy.
      • Gość: lewy Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 12:57
        Dzieki za opinie.
        Mam podobne zdanie, byłem na jazdach próbnych, lepiej obsłuzył mnie dieler
        Fiata, ale lepiej jeżdziło mi się KIA. We fiacie trochę głośno i tłucze sie
        zawieszenie, ale do jazdy po miescie oba autka są ok. Dla mnie wieksze
        znaczenia ma koszt serwisowania. Kia daje gwarance na 3 lata ale czesci ma na
        pewno droższe.Auto musi miec 4 drzwi !
        Pozdr serecznie.
        • Gość: Flyer Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 13:18
          Ja odniosłem odmienne wrażenia -silnik pandy chodzi ciszej i jego pomruk jest
          subtelniejszy :) Ale to może kwestia silnika (w pandzie są 1.1 i 1.2 a w kia 1.0
          i 1.3).
          Co do gwarancji - mechaniczna na pewno na + dla kia, ale perforacji nadwozia
          (kia tylko 3 lata, gdzie polonez miał 2 a jak rdzewiał to szkoda gadać) to juz
          duży minus... Europa daje tutaj min 6-8 lat...
          Trochę bałbym się co sie stanie z karoserią po 3 -4 latach jeżdżenia na naszych
          solonych drogach.
          • Gość: Kokeeno Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 14.01.05, 13:40
            To nie trzeba oszczędzać na myjni... W zimie odwiedzam myjnię co najmniej raz na
            dwa tygodnie - bo szkoda auta...
    • Gość: Flyer Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 13:22
      Sorka, picanto miało być w silnikach 1.0 i 1.1 :)
    • Gość: WK Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.ig.pwr.wroc.pl 14.01.05, 13:53
      Jeżeli brak gotówki to po co kupować drugie auto nowe?
      Proponuję 3-4 letniego Matiza. Cena poniżej 50% nowej Pandy; równie pojemne
      wnętrze, bezawaryjny a w razie czego tańsze są części.
      [Nowego bym nie polecał bo nie wiadomo czy gwarancja będzie długo ważna.]
    • Gość: wojtek Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 14:30
      panda ma moze tansze czesci ale serwis cholernie drogi pozatym moj tata ma
      firmowe seicento 1.1 od nowosci wycieki wycieki i jeszce wycieki
      spasowanie i wyglad deski w picanto o wiele leprze niz w fiacie spalanie takze
      p ponad litr mniejsze silniczki mocniejsze i bardziej zrywne to co fiat podaje
      to bajka i nigdy takiego przyspieszenia nieuzyskasz.
      matiz jest OK dziadki maja a ja mam TICO 270 tyś przebiegu i praktycznie to
      tylko hamulce sie robi od czasu do czasu
      sam tez bede w tym kwartale kupowal samochod narazie stoje przy picanto ale w
      maju ma byc nowy matiz ogladalem zdiecia (fajne autko zrobili).
      • ksp_100 Re: Kia Picanto czy Fiat Panda 14.01.05, 15:42
        Gość portalu: wojtek napisał(a):

>spasowanie i wyglad deski w picanto o wiele leprze niz w fiacie

To bardzo ciekawe. Opinie brytyjskiej prasy motoryzacyjnej nt deski
        rozdzielczej Pandy:
        Autocar z 17/02/2004, test Fiat Panda 1.2 Eleganza
        "The dashboard is well laid out, built from good plastics and tightly screwed
        together."
        Również Autocar, z dnia 28/09/2004, test Fiata Panda 1.2 4x4
        "The dash and centre console are screwed together with Bavarian diligence and
        the styling department hasn’t overdone it with the body cladding."
        "What Car?"
        "Most of the plastics and fabrics used in the interior are of reasonable
        quality and appear well put together."
        4car
        "On initial impressions, the Panda looks well screwed-together and constructed
        to a decent standard for a cheap car. It certainly feels more solid than Far
        Eastern rivals in the same price bracket. "

Są dwie możliwości: albo Kia ma wnętrze jak BMW7 lub Mercedes S-Klasse, albo
        oczekiwania właściciela tico z przebiegiem 270 000 są zdecydowanie wyższe od
        tego, co zadowala pismaków z Wielkiej Brytanii i innych krajów Trzeciego Świata.

Dodam, że deskę rozdzielczą do Pandy (kompletnie zmontowaną) dostarcza Denso
        (koncern Toyota). To dobra rekomendacja. Żeby było weselej deskę do Yarisa
        produkowanego we Francji dostarcza Faurecia, która jest częścią koncernu
        Peugeot. To się nazywa globalizacja.

matiz jest OK dziadki maja a ja mam TICO 270 tyś przebiegu i praktycznie to
        > tylko hamulce sie robi od czasu do czasu
        > sam tez bede w tym kwartale kupowal samochod narazie stoje przy picanto ale w
        > maju ma byc nowy matiz ogladalem zdiecia (fajne autko zrobili).
        • Gość: Zjak Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 18:30
          W tym tygodniu w "Auto świat" jest opis porównawczy Logana,Pandy,Picanto
          i Aveo. Ciekawe rzeczy piszą, zwracam uwagę na parametry silnika.
          I miejsce - Logan!
          • wojtekg1981 Re: Kia Picanto czy Fiat Panda 25.01.05, 12:24
            tylko mnie dziwi ze robia test i wygrywa logan
            a dwa numery wczesniej w tescie pandy i logana wygrywa panda

lepiej zobaczyc i przejechac sie osobiscie
        • Gość: wojtek Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 22:56
          idz i zobacz a potem napisz ja ogladale i jezdzilem osobiscie bo jestem
          zainteresowany kupnem a to co pisza (na to trzeba patrzec przez palce) bo niby
          dlaczego w gazecie auto swiat zawsze musi wygrac niemieckie auto ( zastanow sie
          i dopiero napisz cos)!!!
    • Gość: MAXX Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.01.05, 12:23
      Mam Pande 1.1 w podst.wyposażeniu od 1,5 roku jako 2-ie auto i dotychczas jest
      wszystko OK( ma 9 tys. przebiegu) Awarii zero , koszty to tylko przeglad po
      roku ok. 200 zl - ostatnio bardzo lekko zaczyna coś postukiwać w tylnym
      zawieszeniu - ale jest jeszcze gwarancja.....Reasumując : Panda jako drugie
      auto - POLECAM.
      • Gość: wojtek Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 15:03
        reasumujac 9 tyś i cos podstukuje to chyba nieswiadczy najlepiej
      • Gość: wojtek Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 15:05
        ps to jest przeglad darmo gdzie wymieniaja tylko olej zapytaj sie ile kosztuja
        nastepne
        moj tata w seicento 1.1 ostatno z wymiane dwoch uszczelek zaplacil 470 zł w aso
        fiata i dalej jeszce cos cienie (znowu)
        • Gość: MAXX Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.01.05, 20:54
          Wiesz - chyba masz racje- też wolalbym kupić żonie nowego np:YARISA ale mnie
          nie stać , a poza tym aby dojechać do pracy i na zakupy to niekoniecznie trzeba
          wydać 50 000 zl. - ja za Pande dalem 26 900 i uważam, że w tej klasie i za te
          pieniądze to jest DOBRY samochód - ale nie twierdze ,że to najlepszy samochód
          miejski na świecie ........I chce dodać ,że kupuje tylko nowe auta ,żeby mi
          ktoś nie wyjechal z jakimś 2-3 latkiem klasy B z zachodu.....
          • Gość: wojtek Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 00:44
            niby tak tylko teraz ceny sa porownywalne nawet takie same a wyposazenie leprze
            w kia a za 43tys jest klima el.szyby i lusterka, podgrzewane siedzenia, abs,
            tarczowki przod i tyl, automat, i pare innych fajnych drobiazgow
            panda z tymi dodatkami kosztuje juz 55tys
    • Gość: Polak Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: 81.190.172.* 15.01.05, 15:15
      Nawet się nie zastanawiaj i bierz fiata, w końcu zostawiasz miejsca pracy dla
      wielu osób produkujących to auto i części do niego u nas a nie gdzieś za
      granicą.
      • Gość: DOn Carlos Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 17:59
        przejedź sie GETZEM większy a cena po uwzględnieniu rabatu podobna
    • Gość: lew Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 12:18
      Jeszcze raz dzieki za opinie. Po namysle jesnak mysle ze wybiore opcje 4 latka -
      pewnie jakis fiacik. Zdecydowała kasa i moje możliwosci finansowe, mozna wziąsc
      ktredyt na 15 000 zl na uzywane autko i wcale nie jestduzo droższy niz kredyt
      zalatwiany w salonie na nowe autko.
      Pozdr
      • wojtekg1981 Re: Kia Picanto czy Fiat Panda 25.01.05, 12:26
        to fakt ale lepiej wez matiza a nie seicento zreszta
        przejedz sie jednym i drugim to zobaczysz
      • wojtekg1981 Re: Kia Picanto czy Fiat Panda 25.01.05, 12:32
        poprostu poruwnaj
        www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=73
        www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=65
        www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=7
      • Gość: WK Re: Kia Picanto czy Fiat Panda IP: *.ig.pwr.wroc.pl 25.01.05, 12:47
        Akurat w Polsce zdecydowanie warto kupić kilkuletniego Matiza (nie SC), który
        kosztuje tu tyle samo co SC. Np. w Anglii czteroletni Matiz jest już dwa razy
        droższy od SC (a nowy kosztuje nieco więcej od Pandy!).
        Oprócz wyższego bezpieczeństwa biernego Matiz góruje nad SC pojemnością
        wnętrza, 5-drzwiowym nadwoziem (a to akurat w mieście jest bardzo ważne),
        niezawodnością, trwałością zawieszenia i nawet kosztem części zamiennych.
        • wojtekg1981 Re: Kia Picanto czy Fiat Panda 25.01.05, 12:52
          i duzo tanszym serwisem

a pozatym sprobuj w sc wcisnac tylko hamulec (w normalnych butach nie da sie)
          matiz bardziej elastyczny i bardziej cichy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka