Dodaj do ulubionych

Bravo/Brava

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:48
Co sądzicie o tych modelach. Znalazłem Bravo z '97 1,6 z gazem, za 12 tys.
Ładnie wyglądają, ale z drugiej strony jakość średnia, no i fatalnie w crash-
testach wychodzą. Jakie jest Wasze zdanie.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • b12 Re: Bravo/Brava 08.02.05, 15:59
      Daj sobie spokój z tym chłamem. Kup coś bardziej długowiecznego np. Corolla,
      323, czy poczciwy Golf. Za taką sumę można dostać już coś znacznie lepszego:)
      • Gość: Slawek Re: Bravo/Brava IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:08
        Spodziewałem sie takiej odpowiedzi, co jeszcze proponujecie w takiej cenie?
      • Gość: Sławek Re: Bravo/Brava IP: 195.136.186.* 08.02.05, 16:19
        Golf z tego okresu czyli III generacja to najbardziej awaryjna seria w histori
        tego popularnego modelu.
        Brava bije go na głowe objetoscia kabiny oraz bagaznika,a o wygladzie nadwozia
        i wnętrza nawet nie wspominajac.
        Bravo/Brava nie sa jakoś sensacyjnie awaryjne - to zwyczajne auta które
        posiadają pewne drobne usterki typowe dla Fiata.
        Przy odrobinie szczęścia kompromisowy (spełniający swoje zadanie z nawiązką)
        silnik 1.6 16V 103 KM przy regularnej wymianie oleju oraz paska rozrządu "robi"
        do naprawy głównej nawet 500-600 tyś km co nie jest niczym oczywistym wsród
        małych benzynikaów.
        323 oraz Corolla z połowy lat `90 -tych tez na kolana z technicznego punktu
        widzenia nie rzucają - Corolla wyjatkowo mało urodziwa oraz ciasna - Mazda
        znacznie lepsza.
        Wiekszość Mazd 323 na polskim rynku z tych lat jest po ciężkich naprawach
        blacharskich i niezindentyfikowanym przebiegu ,a Corolla cierpi na brak
        wyposazenia i silników (zwłaszcza diesla) - dostepny jest praktycznie tylko
        jeden 1.4 (czasem 1.6)

pozdr
        • b12 Re: Bravo/Brava 08.02.05, 17:02
          2004 Top Gear Survey - the Last 10:
          1. Najgorsze samochody:

133: Fiat Stilo - 73.7
          134: Renault Megane - 73.6
          135: Citroen Xsara - 73.5
          136: Peugeot 206 - 73.5
          137: Citroen Saxo - 73.4
          138: Fiat Bravo - 70.7
          139: Renault Espace - 70.6
          140: Renault Laguna - 70.3
          141: Peugeot 307 - 69.8
          142: Mercedes M-Class - 69.8

2. Czy kupiłbyś ten samochód jeszcze raz (ostatnia dziesiątka)
          Bottom 10 about which people said 'Yes, I'd buy this car again.'
          Rover 25 (59%)
          Fiat Punto (59%)
          Fiat Stilo (59%)
          Peugeot 206 (58%)
          MG TF (56%)
          Renault Laguna (55%)
          MGF (53%)
          Peugeot 307 (53%)
          Fiat Bravo (48%)
          Citroen Saxo (43%)

We wszystkich kategoriach najwyższe lokaty okupują japończyki, ostatnie wozy
          włoskie i francuskie. Jakiego jeszcze potrzebujesz argumentu?
          • Gość: Sławek Re: Bravo/Brava IP: 195.136.186.* 08.02.05, 20:32
            Argumentu na papierze?
            Stary ja miałem Brave od nowości przez 4 lata i przejechałem około 90 000 km
            więc wiem o czym mowa. Znajomy ma Brave 1.6 od 5 lat,a drugą 1.2 od roku i
            jakos nic sie nie dzieje. Widocznie ja i mój znajomy mamy szczęście i tyle.
            Nie twierdze,ze Brava/o to ósmy cud świata ale samochód większy i
            nowocześniejszy od Golfa III w wiekszości zakupiony w Polsce i bezwypadkowy
            czego nie powiesz o Golfie i Mazdzie.
            Skoro o jakiś statystykach czy innych zestawieniach mowa to wg DEKRY (chyba z
            1997 czy 1998 roku) Brava to najmniej zawodny samchód z wszystkich które
            przeszły przez ich ręce (było o tym kiedys na tym forum).
            Jak już wsześniej napisałem ma swoje słabości,usterki i niedociagnięcia
            podobnie jak osławiony Golf czy inna rdzewiejaca Astra I czy Almera od 2000 ->

pozdr
            • Gość: Kris Kelvin Re: Bravo/Brava IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 20:43
              Golf III jest awaryjny i to bardzo. Wolalbym zdecydowanie Bravo/brave. Czesci
              tansze, auto ladniejsze i lepiej w srodku wykonczone.
      • Gość: Eks-Braviarz Re: Bravo/Brava IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 21:43
        Trudno trafić na gorszy chłam niż Golf. Jeździłem pięć lat Fiatem Brava. Zero
        problemów.
    • gaziarz Re: Bravo/Brava 08.02.05, 20:48
      mialem brave z 97 roku kiedys- 1.6 z gazem.

Autko bardzo, bardzo mile.
      ale przebieg 200kkm to max
      potem sie wszystko drobne zaczyna psuc.

czesci sa drogie, podrobki bardzo kiepskie.
      Co do bezpieczenstwa- rozbilem ja przy maks predkosci. Bylo ok.

tak naprawde bardzo milo wspominam to auto.
      Jesli szukasz przyjemnosci- kupuj, jesli czegos bezawaryjnego, poszukaj co
      innego
    • Gość: Lupus Re: Bravo/Brava IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 21:07
      NIe jest tak strasznie jak piszą inni. Auto nie jest dość starannie wykonane, przestronne i jeśli regularnie serwisowanie nie powinno sprawiać kłopotu. W silnikach 1600 fiata mechanicy radza wymiane paska co 60 a nie 120 tys km jak podaje fabryka, pozatym lubi sie popsuć alternator co wiąże sie z wydatkiem ok 500 zł (regenerowany, od nowego różni sie tylo tym że trzeba oddać stary:). ceny części ne są powalające, wiec jak już coś sie stanie nie zbankrutujesz jak w przypadku np mazdy albo toyoty(chyba że kupisz od złodzieja, wtedy fakt, japońce bedą tańsze w obsłusdze). Powinieneś być zadowlony
      • Gość: Slawek Re: Bravo/Brava IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 22:14
        Aktualnie mam Polo '93, poprzedni też był Polo i w sumie lubie Vw. Co do Golfa
        III to wiem że zdania są podzielone. "Dwójka" była dobra to więc uważa się że
        następca też musi być dobry. Zresztą patrząc na jakość nowych Vw to coraz mniej
        podobają mi się te samochody. Poza tym Golf za te pieniądze będzie jakieś 5 lat
        starszy, Bravka '97 też ma swoje lata, ale jednk 5 lat w przypadku samochodu to
        dużo.
        A co myslicie o Lagunie i Mondeo '93-'94.
        • Gość: Slawek A jak Laguna/Mondeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 11:24
          '93-'94
          co powiecie o tych modelach?
    • Gość: Piotr Re: Bravo/Brava IP: *.chello.pl 09.02.05, 15:33
      Witam.
      Jeżdzę Fiatem Brava 1.4 12V od listopada 1997r. Mam przejechane 116tyś km i
      (odpukać)nic większego się nie popsuło. Regularnie wymieniam olej co 12-13 tyś.
      Na gazie jeżdzę od 4 lat (było przejechane 30tyś. km jak założyłem gaz).
      Większość km przebyłem po mieście w dojazdach do pracy. Samochód sympatyczny i
      polecam. Aha zapomniałem o najważniejszym przy 80tyś. musiałem wymienić
      silentblocki wachaczy i amortyzatory (przód tył).
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka