14.02.05, 11:54
mam okazję kupić BMW 316i compakt z 1994 140tys. przejechane za ok/ 13 tys
złotych. Napiszcie mi czy warto. może ktoś wie ile to pali i czy coś takiego
jest bardzo awaryjne!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • pavulon78 Re: BMW 316i 14.02.05, 11:58
      140 tys. km w 11 letnim BMW powiadasz? Czy może 340 tys.?
      • wujaszek_joe Re: BMW 316i 14.02.05, 12:02
        coś. mały ten przebieg. 10litrów musi palić. jezdziłem tym autem. słaby jest,
        fajnie przyspiesza od 5tyś obortów, wczesniej nic. BMW jest chyba najdroższym
        autem w naprawach a nie jest tak niezawodny jak mercedes czy japończyki. musisz
        bardzo chciec bmw żeby sie w to ładować.
        • bestfeler Re: BMW 316i 14.02.05, 14:14
          Servisowanie czterocylindrowej beemki nie odbiega w kosztach od innych
          niemieckich samochodów.
          • michall2 Re: BMW 316i 14.02.05, 14:16
            ...typu mercedes. tylko że znacznie cześciej
            • bestfeler Re: BMW 316i 14.02.05, 15:46
              michall2 napisał:

> ...typu mercedes. tylko że znacznie cześciej

Nie wiem jak często i drogo jest w przypadku mercedesa, ale w przypadku BMW,
              nie jest na pewno częściej niż w przypadku VW, opla, Forda. Co do cen części to
              są one na średnim poziomie. Np. do Forda jest drożej.
              • konrad.boryczko Re: BMW 316i 15.02.05, 08:41
                Ktos napisal:
                "Co do cen części to> są one na średnim poziomie. Np. do Forda jest drożej."

Jak ja kocham takie teksty:)))
                Ostatnio musialem w swoim mondeo wymienic lacznik stabilizatora i wahacz (oba
                przod prawy). I teraz uwaga:
                - Lacznik. Cena czesci (w zaleznosci od producenta, a takze warsztatu, sklepu,
                hurtowni) wynosila od 20 kilku zlotych do 300 zlotych. Koszt wymiany (w
                zaleznosci od warsztatu) to 30-80 zlotych. Zatem koszt calej przyjemnosci to od
                40 kilku do prawie 400 zl. Roznica 10 krotna. Co prawda balbym sie jezdzic z
                wloskim lacznikiem za 25 zl., ale niektorzy pewnie nie.
                - Wahacz. Teoretycznie wymienia sie caly. Koszt 300-400 zl. Koszt wymiany to 40-
                100zl. Ale moj mechanik stwierdzil, ze wahacz jest OK, a mozna kupic same gumy
                za 40 zl. Tak tez zrobilem. Zatem koszt tej operacji moze wynosic 80-500zl.
                Roznica 6 krotna.
                I jak tu mowic o poziomie cen forda, skoro za wymiane tych dwoch podstawowych
                przeciez elementow zawieszenia mozna zaplacic od 120 do 900 zl. I to oczywiscie
                poza ASO, ktore pewnie wzieloby jeszcze wiecej.
                Ale to tak na marginesie tego watku.
                Pzdr.
                konrad
                • bestfeler Re: BMW 316i 15.02.05, 08:56
                  W ten sposób podważysz każdą wypowiedź dotyczącą cen części.
                  Użytkowałem mondeo przez nieco ponad trzy lata i w tym samym czasie mój brat
                  uzytkował BMW 316 kompakt. Przy porównaniu cen części, mi zawsze wychodziło
                  drożej.
                  • konrad.boryczko Re: BMW 316i 15.02.05, 09:03
                    Podalem tylko przyklad. Zapewne mozna i w druga strone. Np. kompletne sprzeglo
                    do mondeo to wydatek 1200zl. (hydraulika), a betka pewnie ma "na sznurek" i
                    jest taniej. Np. amorki do mondka w najtanszej opcji to ponad 1000 zl. Itd.
                    Chodzi mi tylko o to, ze mowienie o "srednim poziomie cen czesci" jest nieco
                    smieszne. Wszystko zalezy od tego, co trzeba wymienic. Czyli w praktyce od
                    konkretnego egzemplarza. I na co wymienic. Na zlom czy na przyzwoita czesc:)
                    Pzdr.
                    • bestfeler Re: BMW 316i 15.02.05, 10:12
                      Masz rację. Mi chodziło tylko o to, że drogie serwisowanie BMW to mit,
                      przynajmniej w przypadku tych czterocylindrowych.
    • n0ras Re: BMW 316i 14.02.05, 13:33
      Za tą cenę - chyba warto. Pali ok. 12-13. Jeśli chodzi o awaryjnośc w tym wieku
      wychodzą pierdoły typu wężyki, plastikowe rurki - drobiazgi ale uprzykrzające życie.
      • bestfeler Re: BMW 316i 14.02.05, 14:13
        Pali 8-10/100
        • br0war Re: BMW 316i 14.02.05, 21:39
          Co do ceny częsci, koszt większy od OPLA o 20-30zł, Co do spalania, nie mogę
          sie jeszcze wypowiedzieć bo jeszcze nie nabyłem AUTKA typu BMW, lecz już w
          niedługim czasie.
          Myślę że są to auta niezawodne i trwałe.
          Pozdrówko...;-)))
          • csi Re: BMW 316i 15.02.05, 08:48
            Nie słuchaj kartofli którzy nigdy bmw nie mieli

Przebieg jest mało prawdopodobny, ale nie niemożliwy, należy sprawdzić /ja mam
            17 letnie bmw i ma oryg. 134 kkm/

Ceny części do bmw są na średnim poziomie, porównywalne do innych
            zachodnich /316 to nie mpower/

Awaryjność bmw jest na średnim poziomie, przy czym b.mało prawdopodobne jest,
            że bawara stanie w polu i nie zapalisz, a takie awarie są zmorą współczesnych
            aut...

316 pali w mieście ok 10-11L przy normalnej jeździe

Tylny napęd rulezzz :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka