Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie tylnej szyby

13.03.05, 21:45
Mój facet maniakalnie wyłącza mi ogrzewanie tylnej szyby, twierdząc, że to
zużywa bardzo dużo energii! Czy to nie paranoja?? Przecież chyba samochód sam
produkuje prąd, przez sam fakt jechania, czy mi się wydaje?
Czy ogrzewanie tylnej szyby w czasie jazdy przekłada się w jakikolwiek
znaczący sposób na zużycie paliwa?
Obserwuj wątek
    • black.iron Re: Ogrzewanie tylnej szyby 13.03.05, 21:49
      mysle, ze z wlaczonym ogrzewaniem spala tyle samo wiecej, co spala jadac
      obciazony dodatkowo Twoim facetem:)
      • madame.chauchat Re: Ogrzewanie tylnej szyby 13.03.05, 22:27
        Dzięki Hans za trafne spostrzeżenie, nie omieszkam mu tego uprzytomnić przy
        najbliższej odpowiedniej okazji! ;)
    • black.iron Re: Ogrzewanie tylnej szyby 13.03.05, 21:50
      zapomnialem sie podpisac: Hans Castorp:)
    • kierowiec1 Re: Ogrzewanie tylnej szyby 13.03.05, 22:47
      madame.chauchat napisała:

> Mój facet maniakalnie wyłącza mi ogrzewanie tylnej szyby, twierdząc, że to
      > zużywa bardzo dużo energii! Czy to nie paranoja?? Przecież chyba samochód sam
      > produkuje prąd, przez sam fakt jechania, czy mi się wydaje?

Produkuje prad przez fakt pracy silnika, od ktorego napedzany jest alternator
      (pradnica pradu zmiennego trojfazowego). Ale poniewaz perpetuum mobile nie
      istnieje, wiec energia potrzebna na produkcje pradu czerpana jest z zbiornika
      paliwa.

Aby na szybie wydzielila sie moc ok. 300 W, silnik samochodu musi dac ok. 1 KM
      wiecej ponad to, co potrzebuje do jazdy i napedu innych odbiornikow.

> Czy ogrzewanie tylnej szyby w czasie jazdy przekłada się w jakikolwiek
      > znaczący sposób na zużycie paliwa?

Ten 1 kon mechaniczny wiecej podczas stalej jazdy na trasie zwiekszy zuzycie
      paliwa o powiedzmy 1/20 .. 1/30 (czyli 3,3..5 %). Przy jezdzie powolnej (np.
      miejskiej) zwiekszenie zuzycia bedzie tym proporcjonalnie wieksze, im mniejsza
      bedzie srednia predkosc samochodu.

Pozdr.

K.
    • grogreg Re: Ogrzewanie tylnej szyby 14.03.05, 10:13
      Tak, pali wiecej. Tyle ze ogrzewania tylniej szyby uzywa sie tylko i wylacznie
      gdy jest to konieczne. Czyli gdy osiada nie niej para, lub niechcialo sie ci
      zaskrobac lodu. W innych wypadkach jest to zbedne, a nawt szkodliwe, bo predzej
      czy pozniej doprowadzi do przepalenia instalacji grzewczej.
      • madame.chauchat Re: Ogrzewanie tylnej szyby 14.03.05, 15:32
        Dzięki za wyjaśnienia. Czyli mój facet ma znowu rację... Ech, życie.
        Jednakowoż jestem głęboko rozczarowana. Sądziłam, że po to jest w samochodzie
        ładujący się ciągle akumulator, żeby magazynować energię, której nadwyżki
        zużywa się np. na takie rzeczy jak ogrzewanie szyby, bez dodatkowego wysiłku
        silnika. Jednak całe to ustrojstwo nie jest wcale takie zmyślne.
        ;)
        Oczywiście włączam to ogrzewanie tylko po to, żeby pozbyć się zaparowania, a
        nie jako dodatkowe źródło ciepła.
        • levy I tak wyłącza się automatycznie.... 14.03.05, 15:42
          Przynajmniej w moim samochodzie (Nexia). Jeśli zapomni się wyłączyć to po 10
          minutach zostanie automatycznie wyłączone. W instrukcji napisali, że dzieje się
          tak właśnie ze względu "na zwiększone zużycie paliwa" i "możliwość uszkodzenia
          instalacji".
          Zresztą nie przypominam sobie bym potrzebował go na dłużej niż 10 minut.
        • niknejm Re: Ogrzewanie tylnej szyby 14.03.05, 15:44
          madame.chauchat napisała:

> Oczywiście włączam to ogrzewanie tylko po to, żeby pozbyć się zaparowania, a
          > nie jako dodatkowe źródło ciepła.

Jeśli zaparowuje Ci tylna szyba, to może zainteresuj się, czy nie należałoby
          wymienić filtra przeciwpyłkowego (kabinowego). Ew. wyłącz obieg wewnętrzny :-)

Chyba, że to Opel Astra albo Honda Concerto - ten typ tak ma niestety.

Pzdr
          Niknejm
          • madame.chauchat Re: Ogrzewanie tylnej szyby 14.03.05, 15:53
            O Boże, Boże, a gdzie jest ten filtr i jak się go wymienia??

Mój samochód to Ford Fiesta, i chyba też "tak" ma. Chyba że zaparowuje z
            wrażenia, jak do niego wsiadam. ;)
            • niknejm Re: Ogrzewanie tylnej szyby 14.03.05, 16:04
              Zajrzyj do instrukcji obsługi. Ten filtr bywa w różnych miejsach, czasami za
              schowkiem pasażera, czasami na podszybiu - zależy od modelu auta. Albo zapytaj
              w serwisie.
              Zakładam, że nie jeździsz non-stop na wewnętrznym obiegu powietrza? ;-))

Pzdr
              Niknejm
              • madame.chauchat Re: Ogrzewanie tylnej szyby 14.03.05, 23:14
                Nie posiadam instrukcji obsługi, więc pozostaje mi serwis, gdzie pewnie wszyscy
                panowie będą patrzyć na mnie z politowaniem... I co, mam im powiedzieć,
                że "ale za to mam doktorat"? :))

> Zakładam, że nie jeździsz non-stop na wewnętrznym obiegu powietrza? ;-))
                >

Ja też! (bo prawdę mówiąc nie jestem pewna, co to znaczy... Czy to takie
                położenie nawiewu, gdzie narysowany jest samochodzik ze strzałką zawiniętą do
                środka?)
                Też pozdrawiam i bardzo dziękuję za cierpliwość.

• konrad.boryczko Re: Ogrzewanie tylnej szyby 15.03.05, 08:40
                  Nie wiem jak w fiescie, ale w mondeo i escorcie wewnetrzny obieg byl oznaczony
                  jako dwie strzalki zwiniete jak w kolko. Polozenie pokretla nawiewu w ta
                  pozycje sprawia, ze masz tzw. recyrkulacje. Tzn. powietrze nie jest pobierane z
                  zewnatrz samochodu, tylko caly czas filtrowane to, ktore jest juz w srodku.
                  Idealna sprawa jak stoisz kolo jelcza, albo przejezdzasz przez wioche, gdzie
                  wlasnie przerzucaja obornik. Ale dluzej niz przez 5 minut jechac tak sie nie da
                  (klimy pewnie nie masz).
                  Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka