Dodaj do ulubionych

pytanie o przewóz dziecka

18.04.05, 11:52
Od jakiego momentu można dzieci przewozić na podstawkach podwyższających
zamiast w fotelikach? Czy jest tu jakaś granica wiekowa, a może wagi lub
wzrostu...?
Obserwuj wątek
    • kali.gulla Re: pytanie o przewóz dziecka 18.04.05, 14:04
      od czasu jak ci wyrośnie z fotelika po prostu
      fotelik znacznie lepiej trzyma dziecko (szelki) niż podkładka (pas 3 punktowy,
      dziecko może się kręcić i przesuwać), więc woź dzieciaka w foteliku aż do
      momentu kiedy waga dziecka będzie równa wadze dopuszczalnemu obciążeniu
      fotelika (zawsze na foteliku jest to gdzieś wytłoczone).

czasami dziecko nie chce jeździć w foteliku, ale można go do tego jakoś
      przekonać (ja przekonałem:)), a jeszcze jak mu dajesz dobry przykład i sam
      zapinasz pasy to jest OK.
      Mój syn (aktualnie 8 lat) pierwsze co robi po wejściu do samochodu to zapina
      pasy i jeździ w zapiętych choćby w drugi koniec Polski (albo na sąsiedniąulicę)
      Jak zaczniesz robić wyjątki (a to tylko 100 metrów) to jesteś przegrany.

A dla wrogów zapinania pasów (szczególnie u dzieci) polecam obejżenie crasch
      testów z udziałem manekina dziecka nie zapiętego i siedzącego na środku tylnej
      kanapy. Masakra.
      • ant777 Re: pytanie o przewóz dziecka 18.04.05, 14:27
        z moim dzieckiem jest to samo. muszę go zapiąć nawet jak chcę przestawić
        samochód o pare metrów. A foteliki są produkowane do 46 kg więc do takiej wagi
        dziecko będzie jeździć w siedzisku albo gdy osiągnie 150 cm wzrostu.
        • des4 Re: pytanie o przewóz dziecka 19.04.05, 08:06
          Tu nie chodzi o to, że nie chcę dziecka wozić w foteliku. Fotelik mamy i mały
          jest do niego przyzwyczajony, więc nie ma tu żadnego problemu. Chodzi o to, że
          żeno zawozi go do przedszkola, a odbierają go dziadkowie i przywożą do nas jak
          już wrócimy z pracy. Dystans ok. 2 km po spokojnych osiedlowych uliczkach.
          Młody ma 4 lata i jest dosyć wyrośnięty, więc zastanawiamy się czy do samochodu
          dziadków nie wystarczy siedzisko....
          • domino74 Re: pytanie o przewóz dziecka 19.04.05, 08:36
            Jeżeli siedzi wystarczająco wysoko by pasy
            się dobrze układały. To na takie trasy spokjnie
            wystarczy. Ale gdzieś dalej bierz fotelik
            bo jest wygodniejszy.
            • kali.gulla Re: pytanie o przewóz dziecka 19.04.05, 08:53
              Jeżeli jest na tyle wyrośnięty, żeby pasy nie przechodziły przez szyję, ale
              przez bark, obojczyk i są to naprawdę krótkie trasy po osiedlowych uliczkach to
              powinno wystarczyć. Oczywiście o ile dziecko jest na tyle zdyscyplinowane, żeby
              nie wyłazić z pod pasów, nie wychylać się na boki i co tam jeszcze pomysłowość
              ludzika w takim wieku mu do głowy przyniesie (a potrafi wiele :) coś o tym wiem
              hehe)
              • des4 Re: pytanie o przewóz dziecka 19.04.05, 09:03
                Dzięki za rady, trzeba się więc przejść do sklepu i sprawdzić czy młody pasuje
                do siedziska...:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka