Dodaj do ulubionych

ASTRA II CZY NOWA ALMERA?

IP: 10.1.125.37, 10.1.10.* 13.03.01, 17:15
Obserwuj wątek
    • Gość: Nemo Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 195.136.25.129, 213.186.68.* 14.03.01, 11:40
      Zdecydowanie Almera. Silniki w Vectrach V16 mają kiepskie osiągi pozatym
      występują problemy z korozją. Almera jest o niebo lepsza!
      • Gość: kwiatek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 10.1.125.37, 10.1.10.* 14.03.01, 12:17
        A co z awaryjnoscia?
        • Gość: BARY Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 213.77.91.* 14.03.01, 12:54
          W moje firmie mamy całą gamę Opli - Astra II ma wyraźne kłopoty z ekeltryką.
          • Gość: senny Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 195.41.66.* 14.03.01, 16:18
            Tylko Almera! Co za pytanie. Kolega wyjechal z salonu nowa Astra II i jak nam
            pokazywal silnik to potem nie mogl zamknac klapy. Probowalismy z roznych
            wysokosci i nic. Musial jechac do serwisu!
            Co z awaryjnoscia? Moja stara Almera ma 120 tys i nic, kompletnie nic. Nawet
            zaden plastik nie zaskrzypi. Olej wymienia sie co 15 000 i bez dolewania jego
            poziom jest caly czas posrodku dzialki, tak jak naleja w serwisie. Cicho i malo
            pali. Zreszta, po co to gadanie. Kupowac i juz!
            Pozdrowienia.
      • Gość: Hugo Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.proxy.aol.com 27.03.01, 16:35
        Gość portalu: Nemo napisał(a):

&#62 Zdecydowanie Almera. Silniki w Vectrach V16 mają kiepskie osiągi pozatym
        &#62 występują problemy z korozją. Almera jest o niebo lepsza!

Nemo, mowimy o Astrze ty wylatujesz z Vectra. I do tego jaka, rany julek, 16
        cylindrow chyba zapewnia takiej Vectrze przyspieszenie godne F-16 na dopalaczach

• Gość: kwiatek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 10.1.125.37, 10.1.10.* 14.03.01, 16:50
      Nie mam bladego pojecia, jak wyglada sprawa bezpieczenstwa. Poprzednia almera
      miala fatalne wyniki w testach zderzeniowych, w ktorych astra wypadala
      fenomenalnie. Inna sprawa, ze almera byla wtedy (testy robiono w 1999 r.) nieco
      nieswieza konstrukcja...
    • Gość: Witek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 10.1.125.37, 10.1.10.* 14.03.01, 22:21
      Astra moze i ladna, i bardziej przestronna, ale to ganze niemieckie auto.
      Brakuje mu polotu. Nowa Almera, mimo ze ma mniejszy bagaznik etc. etc. Jest
      wypasiona. Skrzynia chodzi jak zloto, silnik 1.8 zaspokoi kazdego.
      • Gość: megane Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 195.205.114.* 12.04.01, 10:18
        Gościu z księżyca spadłeś, a może nie słyszałeś o Renault Megane albo Fordzie
        Focusie to są auta a nie jakieś niemieckie szajse ( Astra II ) albo auta
        składane przez żółtków w Wielkiej Brytani ( Almera ). No ale jak masz wybierac
        z tych imitacji to wolałbym Almere ( lepsza stylistyka i ekstra wnętrze , w
        Astrze siedzenia są dosłownie do d... ) Megane
    • Gość: pepe Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.eck-sa.krakow.pl 15.03.01, 12:20
      astrą II combi 1.6 16V jeździmy od 2 lat, 65 tys km - żadnych kłopotów, wizyty w serwisie tylko na
      przeglądy
      dla niektórych 100kM to może za mało, ale wg mnie da się tym już jeździć
      • Gość: Sławek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.artcom.pl 15.03.01, 19:55
        Pomijając niedzisiejsze przednie światła Almery (brak wspólnego klosza dla
        świateł i kierunkowskazów) zdecydowanie Almera.
        pozdro
      • Gość: Marek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.01, 20:16
        Ja jeżdżę Astra II 4 miesiące i serwis odiwedziłem juz 4 razy. Do tego ci
        panowie od Opla na niewielu rzeczach sie znają.
        • Gość: paolo Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.chello.pl 01.04.01, 20:44
          Gość portalu: Marek napisał(a):

&#62 Ja jeżdżę Astra II 4 miesiące i serwis odiwedziłem juz 4 razy. Do tego ci
          &#62 panowie od Opla na niewielu rzeczach sie znają.
          Ja przejechałem Almerą już 32 tyś. km (w rok) i serwis odwiedzałem na przeglądy +
          montaż halogenów.

• Gość: MONK Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.01, 22:03
      Tylko almera; jezdze nia pol roku i jest super. Wczesniej mialem golfa z tym
      samym silnikiem (1.8) . Almera bije go na glowe. Skrzynia biegow chodzi jak
      bajka, samochod przyspiesza bardzo plynnie; nawet nie trzeba za czesto
      redukowac przy wyprzedzaniu. Wydaje mie sie ze wyglada lepiej od Astry; ale to
      kwestia gustu. NIektore wersje maja 4 poduszki; aktywne zaglowki, abs
      bezpieczny samochod.
      • Gość: kris Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.eti.pg.gda.pl 20.03.01, 10:16
        Ale bagazniczek ma niewielki. Ile litrow? Astra II ma 450 - dla mnie to wazne.
        pozdro
        • Gość: PiotrR Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.01, 10:35
          Almera - 355l (bagażnik)
          Weź pod uwagę ergonomię i "przyjazność" dla użytkownika - w bagażniku siatki na
          zakupy lub pojedyńcze przedmioty (aby nie walały się na zakrętach), w kabinie
          pasażerskiej - haczyk na torbę z zakupami, 5 zamykanych schowków!!! wygodna
          kierownica, dobrej jakości wykończenia (standard). W wersjach lepiej
          wyposażonych - schowek na okulary przeciwsłoneczne, uchwyt na parasol i teczkę-
          aktówkę. To może "pierdoły" ale jak ułatwiają życie!!!
          Myślę, że podwzględem "przyjazności" Almera nie ma sobie równych w segmencie C.

• Gość: Sławek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.artcom.pl 27.03.01, 11:13
          Gość portalu: kris napisał(a):

&#62 Astra II ma 450

Myślałem,że porównujecie hatchbacki? 450 litrów ma ale astra sedan,
          almery sedan wcale nie ma :)
          powadzenia

• Gość: zuzu Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!! IP: *.chello.at 27.03.01, 19:58
            • Gość: Kris Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!! IP: *.eti.pg.gda.pl 28.03.01, 13:14
              Ale czy z nowym silnikiem QG15 lub 18? I czy jest sprzedawana w polsce?

• Gość: zuzu Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!! IP: *.chello.at 28.03.01, 19:05
                sedan ma trzy silniki: 1,5-90PS , 1,8-114PS i 2,2DI-110PS .A czy jest w Polsce
                niewiem bo w niej nie mieszkam , ale jak masz $ to dostaniesz
            • Gość: Sławek Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!!(do zulu) IP: *.artcom.pl 28.03.01, 20:47
              Gość portalu: zuzu napisał(a):

Wybacz stary ale co mnie obchodzi almera sedan gdzieś tam za wielką wodą,a tym
              bardziej osobę która rozpoczęła temat-mowa o polskich realiach :)
              pozdro
              • Gość: zuzu Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!!(do zulu) IP: *.chello.at 29.03.01, 09:59
                jak Odra to dla ciebi "wielka woda" poddaje sie.
                • Gość: Sławek Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!!(do zulu) IP: *.artcom.pl 29.03.01, 10:05
                  Gość portalu: zuzu napisał(a):

jak za Odrą walutą narodową jest $ to ja się poddaje

&#62 jak Odra to dla ciebi "wielka woda" poddaje sie.

• Gość: hocest Re: Nissan Almera sedan w Polsce !!!! IP: *.bbnplanet.com 11.04.01, 17:05
                    Panowie !!!!!!!

sedanik będzie w Polsze już w maju.

wygląda ładnie i dużo lepiej niż poporzednia wersja.
                    to jednak nie jest już ta sportowa sylwetka co 3d.
                    no ale w końcu jest limuzyną z ogromnym bagażnikiem.

• Gość: grogreg Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.miasto.szczecin.pl 27.03.01, 09:54
      Tluczone szklo, czy bujany fotel?

Almera koles, tylko Almera.
      Astry - skladane w Polsce - sypia sie po wyjezdzie z salony, a serwis? lepiej
      nie pisac.
      A tu masz Nissana, Trzy lata gwarancji. Nawet nissany skladane w Wielkiej
      Brytanii sa wzorem jakosci. A serwis? Ja bym tam na weekendy jezdzil tylko po
      to aby popatrzec na naladowac sie "pozytywnymi wibracjami".

Przyklad:

Kumpel kupil spbie trzyletnia Micre. Zablokowala mu sie otwierana szybka w
      dzwaich kierowcy. Gdy probowaj ja recznie domknac rozsypala sie w proszek.
      Jedzie do swerwisu Nissana (przypominam auto nie jest na gwarancji). Zostawia
      samochodzik. Na drugi dzien bierze osiem stow (czesci do japonczykow sa
      drogie). Widzi swoj samochodzik. Szybka jest. Samochodzik umyty, odkurzony
      wypachniony. Idzie do pracownika
      - ile place?
      - nie rozumiem.
      - no, za wstawienie szybki.
      - prosze Pana. W naszym samochodzie nie ma prawa sie szybka zablokowac.
      Oczywiscie nic Pan nie placi i przepraszamy za klopot.

To nie byl piekny sen. To rzeczywistosc.
      • Gość: PiotrR Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.ipartners.pl 27.03.01, 10:10
        Jeśli chodzi o serwis nissana to odniosłem również dobre wrażenia. Tylko
        wrażenia bo nie miałem jeszcze żadnego problemu.
        Serwis Niscar Łomianki ul. Brukowa 42/44 (należy do Ballauna) - założyli mi
        niefirmowe radio gratis, zapłaciłem tylko za części (przejściówki itp.) mam
        nową Almerę 1,8l i zapewniam, że nie jest to rzecz łatwa.

Czy Astry II są już składane w Polsce ???
        • Gość: grogreg Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.miasto.szczecin.pl 27.03.01, 11:40
          Moj blad. W Polsce skladane sa Astry Classic
          • Gość: Mar Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.ipan.lublin.pl 18.05.01, 12:13
            Jeżdżę Astrą Classic dwa lata i tylko na przeglądy . Tankuję i jadę jest bardzo dobra .A serwis ostatnio lepszy w
            Lublinie cześć....
      • Gość: Marek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.01, 20:18
        Zgadzam się że serwis Opla to lepiej nie pisać bo zabraknie nawet
        cyberprzestrzeni. Przynierzam się do Almery.
    • Gość: macgra Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.softbank.pl 28.03.01, 15:31
      niedawno tez wybierałem samochód w tym segmencie. Oglądałem Astre II 1.6 i
      Almere 1.8. Astra za droga, Almera za niska i wykończenie w środku pozostawia
      wiele do życzenia (typowy japoniec). Polecam wszystkim Forda Focus 1.8 lub 1.6
      bardzo dobry i wygodny samochód a porównywalny cenowo z Almerą
      • Gość: senny do macgra IP: 195.41.66.* 28.03.01, 16:43
        No, macgra, napisales, co wiedziales a teraz pora bys poczytal sobie, co pisza
        o Fordzie focusie w odpowiednim dziale. O takich problemach jakimi dziela sie
        posiadacze fordow wlasciciele Almer nawet nie wiedza.
        A wykonczenie almery - napisz wprost, podaj jakis przykalad bo tak palnac z
        cienkiej rury to kazdy potrafi. Samochod jest tak zrobiony, ze nawet sie nie
        mysli o tym jak trzyma sie tapicerka, plastiki, uszczelki. Wszystko jest
        niewidoczne i perfekcyjnie wykonane tak ze zaden klips nie wyleci nawet po
        latach. Nic nie trzeszczy a samochod milo jest dotknac w kazdym miejscu, byle
        nie perwersyjnie bo mozna sie oparzyc. (:-)

Zycze zdrowia bo masz forda!
      • Gość: Sławek Re:do macgra: IP: *.artcom.pl 28.03.01, 20:49
        Gość portalu: macgra napisał(a):

Szanuje twój wybór ale Almrera jest dla mnie lepsza
        pozdro

&#62 niedawno tez wybierałem samochód w tym segmencie.
        Oglądałem Astre II 1.6 i
        &#62 Almere 1.8. Astra za droga, Almera za niska i
        wykończenie w środku pozostawia
        &#62 wiele do życzenia (typowy japoniec). Polecam wszystkim
        Forda Focus 1.8 lub 1.6
        &#62 bardzo dobry i wygodny samochód a porównywalny cenowo
        z Almerą

• Gość: senny do macgra: IP: 195.41.66.* 29.03.01, 11:49
          To ze Almera jest nizsza od fokusa to nieprawda:
          Focus - 1430 mm
          Almera - 1442 mm
          To tylko Focus wydaje sie taki klocowaty a Almera taka zgrabna i niska :-)

Pozdrowko!
          • Gość: PiotrR Re: do macgra: IP: *.ipartners.pl 29.03.01, 12:28
            Gwoli scislosci podaje pozostale wymiary (wersje 5dr.):

Długość nadwozia [mm] (Almera) 4184 (Focus) 4152 (Astra II) 4110
            Szerokość nadwozia [mm] (Almera) 1706 (Focus) 1699 (Astra II) 1709
            Wysokość nadwozia [mm] (Almera) 1442 (Focus) 1430 (Astra II) 1425
            Pojemność bagażnika [l] (Almera) 355 (Focus) 350 (Astra II) 370
            Ładowność [kg] (Almera) 530 (Focus) 521 (Astra II) 520

Ach ta mała Almerka!! ;-))

(zrodlo: www.mojeauto.pl)

• Gość: kris Re: do macgra: IP: *.eti.pg.gda.pl 30.03.01, 11:00

&#62 Gwoli scislosci podaje pozostale wymiary (wersje 5dr.):
              &#62
              &#62 Pojemność bagażnika [l] (Almera) 355 (Focus) 350 (Astra II) 370

Ale astra II ma wersje 4d z bagaznikiem 450!
              Co na to nowa almera?

pozdro

&#62
              • Gość: PiotrR Re: do macgra: IP: *.ipartners.pl 30.03.01, 11:25
                Podobno latem ma byc na rynku (Polska czy Europa ??) nowa almera 4d.
                Pozyjemy - porownamy ;-))
      • Gość: paolo Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.chello.pl 29.03.01, 23:19
        Jezdze od roku starą almerą. Miałem wybór. Astra -almera. Wnętrze kwestia
        gustu. W nowej almerze (oglądałem ) wszystko jest bardziej "europejskie" niż w
        starej. Ale ja wolę ten prosty spokojny styl starej almery od opla, a tym
        bardziej focusa. Ostatecznie nie tylko "kasa" się liczy
        • Gość: And Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 62.233.128.* 09.04.01, 21:10
          Gość portalu: paolo napisał(a):

&#62 Jezdze od roku starą almerą. Miałem wybór.
          wszyscy pisza o estetyce i tam takich....a ja cenie sobie najbardziej w tym
          samochodzie zawieszenie.....ciekawe bo nikt o tym nie wspominal ale to auto
          trzyma sie drogi znakomicie!!. Ostanio zajechal mi droge wielki TIR....nie
          patrzyl w lusterko tylko zmienil pas.....to co zrobilem z tym autem by uniknac
          wypadku przy 90km/h to bylo niesamowite.....ale po przemysleniu calej sytuacji
          doszedlem do wniosku ze mialem Szczescie i Super Zawieszenie :-)
          Polecam Nissana, Astra by sie wywrocila.
          • Gość: PiotrR Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.ipartners.pl 10.04.01, 11:17
            &#62 a ja cenie sobie najbardziej w tym samochodzie zawieszenie.....to auto
            &#62 trzyma sie drogi znakomicie!!.

Potwierdzam, mam Almerę II (pisałeś o I czy II ??) i jedzie jak po szynach, nie
            myszkuje, nie przechyla się ani nie wysuwa się z zakrętów, trochę twarde ale nie
            tak jak w Astrze II - nie mialem okazji sprawdzic tego w tak ekstremalnych
            warunkach ;-)))

Dodam jeszcze, że hamulce – po prostu "staje dęba" (standardowo 4 tarczowe).

W lepiej wyposażonych wersjach (nie mam tego) jest 4 kanałowy ABS z rozdzielaczem
            siły hamowania i wspomaganiem hamulca (Brake Assist) - wciskasz pedał, a system
            wciska go dwa razy mocniej.

• Gość: tomek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.01, 22:47
            Ja posiadam almerke od 2 lat i jestem zadowolony.Swietne zawieszenie,dynamiczny
            silnik 1.4.Do serwisu jezdze co rok - na przeglad.
    • Gość: Pawel Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.01, 13:02
      Jedno plastikowe badziewie i drugie też plastikowe badziewie. Nic dodać nic
      ująć.
      • Gość: Mars Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 195.136.25.129, 213.186.68.* 10.04.01, 13:46
        Gość portalu: Pawel napisał(a):

&#62 Jedno plastikowe badziewie i drugie też plastikowe badziewie. Nic dodać nic
        &#62 ująć.

Gościu!!! Ciekawe czym Ty jeździsz. Chyba Jaguarem albo czymś podobnym skoro nie
        pasują Ci takie (moim zdaniem bardzo dobre)auta. Plastikiem można nazwać trabanta
        ale nie astrę II. Przemyśl to.
        • Gość: Tomasz Re: TYLKO NIE FORD FOCUS ! IP: 193.59.192.* 10.04.01, 14:18
          Panowie ! Nie nerwowo !
          Wkurzyć może tylko polecanie FORDA FOCUSA.
          Mam pisac dlaczego ???
          To już lepiej polecić Fiata BRAV-ę lub Cytrynę Xarę.
        • Gość: kwiatek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 10.1.125.37, 10.1.10.* 10.04.01, 14:39
          Jako ze zaczalem ten watek (dosc dawno temu), garsc obserwacji.

Almera nieporownywalnie zaawansowana technicznie, ale - tylko za duzymi
          doplatami, reklamowane aktywne zaglowki i rozdzial sily hamowania maja tez
          wybrane wersje, nie mowie o bocznych poduszkach. Zenujaco slaba jakosc
          plastikow wewnatrz i mniejszy od Astry II bagaznik, za to wiekszy niemal o 10 l
          zbiornik paliwa. Hamulce jak zyletki, ale moc silnika w wersji 1.8 kiepsciutka.
          Na plus: niesamowity wyglad. Za kazdy detal jednak slone doplaty. Dobra
          skrzynia biegow. Reklamowanie auta za blisko 60 tys. haslem, ze ma mnostwo
          schowkow, to kpina.

Astra II czyli juz podstarzaly Niemiec bez polotu, w ktorym wszystko na swoim
          miejscu. Jednak gama silnikow i wyposazenia deklasuje Almere. Nie bez znaczenia
          sa znizki: ja dostalem blisko 13 tys. i tutaj Nissan sie chowa. To przewazylo.
          W sumie za 50 tys. moge kupic pieciodrzwiowa astre II comfort, silnik 1.6 100
          KM. Jest lzejsza, osiagi oba auta maja podobne. Wiekszy bagaznik - na plus.

Tyle.
          • Gość: Tomasz Re: NOWA ALMERA IP: 193.59.192.* 10.04.01, 14:51
            Mama nadzieję, że te 13 tys. wystarczy Ci na ewentualne naprawy pogwarancyjne.
            Powodzenia !
          • Gość: Pepe Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.po.opole.pl 10.04.01, 15:51
            i na gwarancyjne tez.
            tlumiki leca jeden po drugim a nie sa objete gwarancja
            jak w nissanie
            • Gość: harry Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.wroc.gazeta.pl 10.04.01, 16:27
              Czy na Almery są (były) jakieś promocje na rok produkcji 2000 ? Jeśli tak to
              jakie (upust, ubezpieczenie)?
              Zawsze to miło pare zł zatrzymac w kieszeni, a z tego co piszecie, wynika że
              autko warte jest zainteresowania.
              Pozdrowienia dla Almerowców i Astrzaków
              • Gość: Mars Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 195.136.25.* 11.04.01, 06:40
                A czy zastanawialiście się kiedykolwiek dlaczego właśnie Opel ma takie głośno
                ogłaszane promocje, upusty, bonusy, zniżki itp. Koncerny japońskie wogóle nie
                stosują promocji a sprzedaż ich samochodów w Polsce i tak wzrasta (!).Myślę że
                lepiej wydać trochę więcej kasy i mieć porządny samochód z 3-letnią gwarancją i
                assistance (np. Toyota) niż napalać się na promocje aut które stoją całymi
                miesiącami na placach.
                • Gość: Kamel Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.proxy.aol.com 11.04.01, 17:03
                  Gość portalu: Mars napisał(a):

&#62 A czy zastanawialiście się kiedykolwiek dlaczego
                  właśnie Opel ma takie głośno
                  &#62 ogłaszane promocje, upusty, bonusy, zniżki itp.
                  Koncerny japońskie wogóle nie
                  &#62 stosują promocji a sprzedaż ich samochodów w Polsce i
                  tak wzrasta (!).Myślę że
                  &#62 lepiej wydać trochę więcej kasy i mieć porządny
                  samochód z 3-letnią gwarancją i
                  &#62
                  &#62 assistance (np. Toyota) niż napalać się na promocje
                  aut które stoją całymi
                  &#62 miesiącami na placach.

W Polsce moze i sprzedaz wzrasta, w innych krajach nie
                  zawsze. Auta niemieckie sprzedaja sie w Europie Zach. i
                  Ameryce Pln. tak dobrze jak nigdy. Nawet najdrozsze
                  marki jak Porsche czy Mercedes-Benz notuja rekordowa
                  sprzedaz za oceanem. Niemcy tez inaczej traktuja
                  amerykanski rynek. W USA te auta objete sa min. 24 mies.
                  gwarancja. Wiele z nich nawet 48 mies. Europejski rynek
                  Niemcy traktuja raczej po "macoszemu". Na najwiekszym
                  rynku Europejskim (czytaj w RFN) samochody niemieckie i
                  tak sprzedaja sie dobrze mimo tylko 1-rocznej gwarancji.
                  Mozna by powiedziec ze Niemcy kupuja niemieckie. Jest to
                  po czesci prawda. Ale sa one tez kupowane bo jakosciowo
                  niemieckie auta w ostatnich latach poprawily sie
                  o "niebo". Takze jezeli chodzi o wyposazenie. Pozatym
                  nikt nie wydaje niemalych w sumie pieniedzy na kupowanie
                  aut technicznie kiepskich. A w sprawach bezpieczesnstwa
                  pasazerow uwazam auta niemieckie za wzorowe.

Auta zachodnie idace na polski rynek sa tez (niestety)
                  ubozej wyposazane. Smiac sie mozna czytaj texty
                  typu : "tylko teraz ABS i airbag pasazera gratis". Nie
                  zawsze teksty promocyjne tego typu dotycza aut
                  niemieckich. W Europie Zach. czy USA taki slogan moglby
                  tylko spowodowac salwe smiechu. W Polsce jest niestety
                  realnoscia. Jednym z powodow na to ze auta japonskie
                  sprzedaja sie w Polsce lepiej niz np. niemieckie jest
                  ich nizsza cena i bogatsze wyposazenie wnetrza w
                  standardzie. Ludzie po prostu kupuja je bo nie stac ich
                  na kupowanie drogich niemieckich aut. Ciekawi mnie jedna
                  rzecz, ilu z "zatwardzialych" kierowcow aut japonskich
                  przesiadlo by sie na Volkswagena, BMW czy Mercedesa
                  gdyby pozwalaly im na to srodki finansowe. Podejrzewam
                  ze bardzo wielu. Ilu majac wybor: w pelni wyposazony (a
                  pelne wyposazenie jest po prostu wysmienite i zaspokaja
                  wszystkie zyczenia) VW Passat z supernowoczesnym
                  silnikiem TDI a ilu wybralo by porownywalna Mazde 626 z
                  silnikiem Diesla?
                  • Gość: PiotrR Re: ASTRA II CZY... do Kamel IP: *.ipartners.pl 12.04.01, 11:45
                    Wydaje mi się, że Twoja wypowiedź bardziej pasuje do
                    wątku "japoński czy niemiecki" ;-))
                    • Gość: Kamel Re: ASTRA II CZY... do Piotra IP: *.proxy.aol.com 13.04.01, 00:19
                      Gość portalu: PiotrR napisał(a):

&#62 Wydaje mi się, że Twoja wypowiedź bardziej pasuje do
                      &#62 wątku "japoński czy niemiecki" ;-))

Piotrek, masz calkowita racje. Rozpisalem sie i odeszlem od rzeczywistego tematu.
                      Przepraszam wszystkich czytelnikow forum
              • Gość: pepe Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.po.opole.pl 11.04.01, 12:45
                Z tego co wiem to Almera z roku 2000 jest po prostu juz nie osiagalna
                • Gość: Heniek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 217.8.176.* 18.05.01, 12:49
                  Rzeczywiście może tak być. Ja to przerabiałem 2
                  miesiące temu.
              • Gość: Heniek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 217.8.176.* 18.05.01, 12:47
                Za ok. 54- 55.000 możesz kupić wypchaną po uszy Almerę 1,5 z 2000r. Klima, ABS,
                pełna elektryka, centralny zamek itd.
                Robiłem 2 miesiące temu porównanie : Astra II, Almera, Honda Civic, Skoda
                Fabia, Toyota Corolla, Citroen Xsara i VW Golf. Almera pod względem jakości i
                nowoczesności wypadła w moim teście zdecydowanie najlepiej ale ostatecznie
                trafiło na Hondę z 2000 r. bo bardziej podobała się mojej zonie (jest w niej
                rzeczywiście coś rasowego). Silnikowo też całkiem przyzwoite autko choć już
                troszkę przestarzała konstrukcja (no i tylko 90KM )
                Almera mimo wszystko zdecydowanie TAK! Powodzenia.
                • Gość: Alfista Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 213.25.112.* 18.05.01, 15:23
                  A co sądzicie o porównaniu Almera II a Alfa147? Autko tez wypakowane po uszy i
                  ma duszę! Dzięki wszystkim za prawdę o AstrzeII. Ja znam z autopsji Omege 3MV,
                  moja staruszka Alfa 155 psuje sie średnio raz na 2 awarje Omegi.
    • Gość: 4422181 polecam Renault Megane IP: *.shell.nl 12.04.01, 10:29
      za te same pieniadze dostaniesz auto bezpieczniejsze i znacznie lepiej
      wyposazone niz Astra i Almera - polecam Meganke, zwlaszcza sedana. Do Almery
      przegrywa tylko silnikiem - choc tez ma dosc nowoczesny, natomiast Astre bije
      pod kazdym wzgledem.
      • Gość: tatko Re: polecam Renault Megane IP: 195.41.66.* 23.05.01, 07:14
        Ale zes sie wynurzyl! To jak kucykiem podjechac pod 'konie do wynajecia'. Gdzie
        renault do nissana?!

pzdr

• Gość: frijk Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 130.230.12.* 12.04.01, 10:40

Mam wyniki wszechstronnych testow zimowych w Finlandii, m.in.
      zachowanie w ciezkim sniegu i na lodzie. Sposrod 20 marek na pierwszym
      miejscu nowe Audi A4 (wyposazone w automatyczna stabliziacje ESP)
      9.2p na 10, potem Saab 9-3 8.7p, Almera 8.6p i Volvo S40 8.6p .
      Poniewaz pozostale auta sa znacznie drozsze wiec Almera jest uznana za
      najlepsze auto w swojej klasie i daleko wyprzedza inne.
    • Gość: frijk Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 130.230.12.* 12.04.01, 10:41

Mam wyniki wszechstronnych testow zimowych w Finlandii, m.in.
      zachowanie w ciezkim sniegu i na lodzie. Sposrod 20 marek na pierwszym
      miejscu nowe Audi A4 (wyposazone w automatyczna stabliziacje ESP)
      9.2p na 10, potem Saab 9-3 8.7p, Almera 8.6p iVolvo S40 8.6p .
      Poniewaz pozostale auta sa znacznie drozsze wiec Almera jest uznana za
      najlepsze auto w swojej klasie i daleko wyprzedza inne.
    • Gość: bonet Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.gazeta.pl 22.05.01, 15:55
      Bede niepopularny i nieobiektywny opowiadajac sie ZA ASTRA II . Dlaczego nieobiektywny? Bo juz
      trzeci rok katuje Astre II sport - jedna z pierwszych, jakie sprowadzono do Polski. By byc w pelni
      obiektywny musialbym rownie intensywnie jezdzic Almera, a ta przejechalem raptem 200 km.
      Uwazam, ze i Astra i Almera to udane konstrukcje.
      Co do Astry - niestety nie moge zgodzic sie z wiekszoscia glosow prezentowanych na forum:
      ad Nemo - ?Silniki w Vectrach V16 mają kiepskie osiągi...?
      odp: Astra II 2.0 ma fabrycznie 136 KM, setke osiaga po 9 sek., a V max to 208 km/godz. To ostatnie
      w naprawde dobrym stylu.
      Najsilniejsza almera - odpowiednio: 114, 10.9, 185.
      ad Nemo - ?...poza tym występują problemy z korozją?
      - odp: Gwarancja perforacyjna na korozje - 12 lat.
      ad Witek - ?nowa Almera jest wypasiona?
      - odp: w standardzie mialem w Oplu elektryke lusterek, szyb, ABS, 2 airbagi, halogeny, przyciemniane
      szyby, sportowa skrzynie biegow, sportowe fotele, skorzana kierownice ze sterowaniem radiem,
      radio, 6 glosnikow, 16-calowe alufelgi. Dobralem tylko komputer pokladowy. Brakowalo tylko klimy,
      spryskiwaczy reflektorow, podgrzewanych siedzen i odsuwanego dachu. To bylo w '99 r. Teraz
      dozucaja klime za pol ceny lub nawet darmo.
      ad Megane - ?w Astrze siedzenia są dosłownie do d...?
      - odp: w pewnym sensie tak. Procz tego maja swietne trzymanie boczne, regulowane wysklepienie
      czescie ledzwiowej oparcia i - co rzadkie - regulowana podporke podudzi (wersja sport).
      ad Grogreg - ? Astry - skladane w Polsce - sypia sie po wyjezdzie z salony...?
      -odp: a ja musialem czekac przeszlo 2 mies., bo byla motowana w Niemczech (potwierdzaja to
      szwabskie dokumenty graniczne)
      ad Gregor - ?a serwis? lepiej nie pisac?.
      - odp. polecam dwa warszawskie: Abexim na Polczynskiej i Nivette na Rudnickiego - jestem bardzo
      zadowolony, choc nie mieli tam ze mna wiele do roboty. Odradzam Auto-Pol-Service na Mangalii.
      ad Gregor - ?A serwis Nissana? Ja bym tam na weekendy jezdzil tylko po to aby popatrzec na
      naladowac sie "pozytywnymi wibracjami".
      - odp. moi jezdzacy Nissanami znajomi narzekali na o wiele wyzsze ceny przegladow i napraw (40-60
      proc. drozej niz w Oplu).
      Jesli mialbym wymieniac wady Astry II to: nietrafiony, pudelkowaty wyglad wersji kombii, brak pasow
      spinajacych bagaz w kufrze oraz zbyt niski profil opon 205/50/16 cali w wersji sport oraz - dla
      niektorych zbyt twarde zawieszenie.
      A zalety? duzy wybor silnikow, w tym dynamiczne 1.8 i 2.0 oraz rewelacyjny, w pelni aluminiowy 2.2
      (147 KM), duza kultura pracy (walki wyrownazajace w wiekszych jednostkach), duze bagaznik (370
      litrow to najwiecej w klasie wsrod hatchbackow - zmiesci sie skrzynia basowa i trzy walizy), spokoj w
      kabinie i dobre trzymanie drogi przy szybkosciach nawet powyzej 180 km/godz.
      Po 40 tys. przebiegu jestem b. zadowolony (wymienialem tylko zarowke podswietlania przycisku
      ogrzewania tylnej szyby) i ubozszy o plik mandatow za przekroczenoie predkosci.
      Sorry, ze tak dlugo
      Pozdrawiam fanow obu marek.
      bonet
    • Gość: bonet ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.gazeta.pl 22.05.01, 15:59
      Bede niepopularny i nieobiektywny opowiadajac sie ZA ASTRA II . Dlaczego nieobiektywny? Bo juz trzeci
      rok katuje Astre II sport - jedna z pierwszych, jakie sprowadzono do Polski. By byc w pelni obiektywny
      musialbym rownie intensywnie jezdzic Almera, a ta przejechalem raptem 200 km.
      Uwazam, ze i Astra i Almera to udane konstrukcje.
      Co do Astry - niestety nie moge zgodzic sie z wiekszoscia glosow prezentowanych na forum:
      ad Nemo - ?Silniki w Vectrach V16 mają kiepskie osiągi...?
      odp: Astra II 2.0 ma fabrycznie 136 KM, setke osiaga po 9 sek., a V max to 208 km/godz. To ostatnie w
      naprawde dobrym stylu.
      Najsilniejsza almera - odpowiednio: 114, 10.9, 185.
      ad Nemo - ?...poza tym występują problemy z korozją?
      - odp: Gwarancja perforacyjna na korozje - 12 lat.
      ad Witek - ?nowa Almera jest wypasiona?
      - odp: w standardzie mialem w Oplu elektryke lusterek, szyb, ABS, 2 airbagi, halogeny, przyciemniane
      szyby, sportowa skrzynie biegow, sportowe fotele, skorzana kierownice ze sterowaniem radiem, radio, 6
      glosnikow, 16-calowe alufelgi. Dobralem tylko komputer pokladowy. Brakowalo tylko klimy, spryskiwaczy
      reflektorow, podgrzewanych siedzen i odsuwanego dachu. To bylo w '99 r. Teraz dozucaja klime za pol
      ceny lub nawet darmo.
      ad Megane - ?w Astrze siedzenia są dosłownie do d...?
      - odp: w pewnym sensie tak. Procz tego maja swietne trzymanie boczne, regulowane wysklepienie
      czescie ledzwiowej oparcia i - co rzadkie - regulowana podporke podudzi (wersja sport).
      ad Grogreg - ? Astry - skladane w Polsce - sypia sie po wyjezdzie z salony...?
      -odp: a ja musialem czekac przeszlo 2 mies., bo byla motowana w Niemczech (potwierdzaja to
      szwabskie dokumenty graniczne)
      ad Gregor - ?a serwis? lepiej nie pisac?.
      - odp. polecam dwa warszawskie: Abexim na Polczynskiej i Nivette na Rudnickiego - jestem bardzo
      zadowolony, choc nie mieli tam ze mna wiele do roboty. Odradzam Auto-Pol-Service na Mangalii.
      ad Gregor - ?A serwis Nissana? Ja bym tam na weekendy jezdzil tylko po to aby popatrzec na naladowac
      sie "pozytywnymi wibracjami".
      - odp. moi jezdzacy Nissanami znajomi narzekali na o wiele wyzsze ceny przegladow i napraw (40-60
      proc. drozej niz w Oplu).
      Jesli mialbym wymieniac wady Astry II to: nietrafiony, pudelkowaty wyglad wersji kombii, brak pasow
      spinajacych bagaz w kufrze oraz zbyt niski profil opon 205/50/16 cali w wersji sport oraz - dla niektorych
      zbyt twarde zawieszenie.
      A zalety? duzy wybor silnikow, w tym dynamiczne 1.8 i 2.0 oraz rewelacyjny, w pelni aluminiowy 2.2 (147
      KM), duza kultura pracy (walki wyrownazajace w wiekszych jednostkach), duze bagaznik (370 litrow to
      najwiecej w klasie wsrod hatchbackow - zmiesci sie skrzynia basowa i trzy walizy), spokoj w kabinie i
      dobre trzymanie drogi przy szybkosciach nawet powyzej 180 km/godz.
      Po 40 tys. przebiegu jestem b. zadowolony (wymienialem tylko zarowke podswietlania przycisku
      ogrzewania tylnej szyby) i ubozszy o plik mandatow za przekroczenoie predkosci.
      Sorry, ze tak dlugo
      Pozdrawiam fanow obu marek.
      bonet

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka