Gość: Nemo Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 195.136.25.129, 213.186.68.* 14.03.01, 11:40 Zdecydowanie Almera. Silniki w Vectrach V16 mają kiepskie osiągi pozatym występują problemy z korozją. Almera jest o niebo lepsza! Link Zgłoś
Gość: kwiatek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 10.1.125.37, 10.1.10.* 14.03.01, 12:17 A co z awaryjnoscia? Link Zgłoś
Gość: BARY Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 213.77.91.* 14.03.01, 12:54 W moje firmie mamy całą gamę Opli - Astra II ma wyraźne kłopoty z ekeltryką. Link Zgłoś
Gość: senny Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 195.41.66.* 14.03.01, 16:18 Tylko Almera! Co za pytanie. Kolega wyjechal z salonu nowa Astra II i jak nam pokazywal silnik to potem nie mogl zamknac klapy. Probowalismy z roznych wysokosci i nic. Musial jechac do serwisu! Co z awaryjnoscia? Moja stara Almera ma 120 tys i nic, kompletnie nic. Nawet zaden plastik nie zaskrzypi. Olej wymienia sie co 15 000 i bez dolewania jego poziom jest caly czas posrodku dzialki, tak jak naleja w serwisie. Cicho i malo pali. Zreszta, po co to gadanie. Kupowac i juz! Pozdrowienia. Link Zgłoś
Gość: Hugo Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.proxy.aol.com 27.03.01, 16:35 Gość portalu: Nemo napisał(a): > Zdecydowanie Almera. Silniki w Vectrach V16 mają kiepskie osiągi pozatym > występują problemy z korozją. Almera jest o niebo lepsza! Nemo, mowimy o Astrze ty wylatujesz z Vectra. I do tego jaka, rany julek, 16 cylindrow chyba zapewnia takiej Vectrze przyspieszenie godne F-16 na dopalaczach Link Zgłoś
Gość: kwiatek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 10.1.125.37, 10.1.10.* 14.03.01, 16:50 Nie mam bladego pojecia, jak wyglada sprawa bezpieczenstwa. Poprzednia almera miala fatalne wyniki w testach zderzeniowych, w ktorych astra wypadala fenomenalnie. Inna sprawa, ze almera byla wtedy (testy robiono w 1999 r.) nieco nieswieza konstrukcja... Link Zgłoś
Gość: Witek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 10.1.125.37, 10.1.10.* 14.03.01, 22:21 Astra moze i ladna, i bardziej przestronna, ale to ganze niemieckie auto. Brakuje mu polotu. Nowa Almera, mimo ze ma mniejszy bagaznik etc. etc. Jest wypasiona. Skrzynia chodzi jak zloto, silnik 1.8 zaspokoi kazdego. Link Zgłoś
Gość: megane Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 195.205.114.* 12.04.01, 10:18 Gościu z księżyca spadłeś, a może nie słyszałeś o Renault Megane albo Fordzie Focusie to są auta a nie jakieś niemieckie szajse ( Astra II ) albo auta składane przez żółtków w Wielkiej Brytani ( Almera ). No ale jak masz wybierac z tych imitacji to wolałbym Almere ( lepsza stylistyka i ekstra wnętrze , w Astrze siedzenia są dosłownie do d... ) Megane Link Zgłoś
Gość: pepe Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.eck-sa.krakow.pl 15.03.01, 12:20 astrą II combi 1.6 16V jeździmy od 2 lat, 65 tys km - żadnych kłopotów, wizyty w serwisie tylko na przeglądy dla niektórych 100kM to może za mało, ale wg mnie da się tym już jeździć Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.artcom.pl 15.03.01, 19:55 Pomijając niedzisiejsze przednie światła Almery (brak wspólnego klosza dla świateł i kierunkowskazów) zdecydowanie Almera. pozdro Link Zgłoś
Gość: Marek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.01, 20:16 Ja jeżdżę Astra II 4 miesiące i serwis odiwedziłem juz 4 razy. Do tego ci panowie od Opla na niewielu rzeczach sie znają. Link Zgłoś
Gość: paolo Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.chello.pl 01.04.01, 20:44 Gość portalu: Marek napisał(a): > Ja jeżdżę Astra II 4 miesiące i serwis odiwedziłem juz 4 razy. Do tego ci > panowie od Opla na niewielu rzeczach sie znają. Ja przejechałem Almerą już 32 tyś. km (w rok) i serwis odwiedzałem na przeglądy + montaż halogenów. Link Zgłoś
Gość: MONK Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.01, 22:03 Tylko almera; jezdze nia pol roku i jest super. Wczesniej mialem golfa z tym samym silnikiem (1.8) . Almera bije go na glowe. Skrzynia biegow chodzi jak bajka, samochod przyspiesza bardzo plynnie; nawet nie trzeba za czesto redukowac przy wyprzedzaniu. Wydaje mie sie ze wyglada lepiej od Astry; ale to kwestia gustu. NIektore wersje maja 4 poduszki; aktywne zaglowki, abs bezpieczny samochod. Link Zgłoś
Gość: kris Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.eti.pg.gda.pl 20.03.01, 10:16 Ale bagazniczek ma niewielki. Ile litrow? Astra II ma 450 - dla mnie to wazne. pozdro Link Zgłoś
Gość: PiotrR Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.01, 10:35 Almera - 355l (bagażnik) Weź pod uwagę ergonomię i "przyjazność" dla użytkownika - w bagażniku siatki na zakupy lub pojedyńcze przedmioty (aby nie walały się na zakrętach), w kabinie pasażerskiej - haczyk na torbę z zakupami, 5 zamykanych schowków!!! wygodna kierownica, dobrej jakości wykończenia (standard). W wersjach lepiej wyposażonych - schowek na okulary przeciwsłoneczne, uchwyt na parasol i teczkę- aktówkę. To może "pierdoły" ale jak ułatwiają życie!!! Myślę, że podwzględem "przyjazności" Almera nie ma sobie równych w segmencie C. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.artcom.pl 27.03.01, 11:13 Gość portalu: kris napisał(a): > Astra II ma 450 Myślałem,że porównujecie hatchbacki? 450 litrów ma ale astra sedan, almery sedan wcale nie ma :) powadzenia Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!! IP: *.eti.pg.gda.pl 28.03.01, 13:14 Ale czy z nowym silnikiem QG15 lub 18? I czy jest sprzedawana w polsce? Link Zgłoś
Gość: zuzu Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!! IP: *.chello.at 28.03.01, 19:05 sedan ma trzy silniki: 1,5-90PS , 1,8-114PS i 2,2DI-110PS .A czy jest w Polsce niewiem bo w niej nie mieszkam , ale jak masz $ to dostaniesz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!!(do zulu) IP: *.artcom.pl 28.03.01, 20:47 Gość portalu: zuzu napisał(a): Wybacz stary ale co mnie obchodzi almera sedan gdzieś tam za wielką wodą,a tym bardziej osobę która rozpoczęła temat-mowa o polskich realiach :) pozdro Link Zgłoś
Gość: zuzu Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!!(do zulu) IP: *.chello.at 29.03.01, 09:59 jak Odra to dla ciebi "wielka woda" poddaje sie. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Slawek almara sedan istnieje !!!!!!!(do zulu) IP: *.artcom.pl 29.03.01, 10:05 Gość portalu: zuzu napisał(a): jak za Odrą walutą narodową jest $ to ja się poddaje > jak Odra to dla ciebi "wielka woda" poddaje sie. Link Zgłoś
Gość: hocest Re: Nissan Almera sedan w Polsce !!!! IP: *.bbnplanet.com 11.04.01, 17:05 Panowie !!!!!!! sedanik będzie w Polsze już w maju. wygląda ładnie i dużo lepiej niż poporzednia wersja. to jednak nie jest już ta sportowa sylwetka co 3d. no ale w końcu jest limuzyną z ogromnym bagażnikiem. Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.miasto.szczecin.pl 27.03.01, 09:54 Tluczone szklo, czy bujany fotel? Almera koles, tylko Almera. Astry - skladane w Polsce - sypia sie po wyjezdzie z salony, a serwis? lepiej nie pisac. A tu masz Nissana, Trzy lata gwarancji. Nawet nissany skladane w Wielkiej Brytanii sa wzorem jakosci. A serwis? Ja bym tam na weekendy jezdzil tylko po to aby popatrzec na naladowac sie "pozytywnymi wibracjami". Przyklad: Kumpel kupil spbie trzyletnia Micre. Zablokowala mu sie otwierana szybka w dzwaich kierowcy. Gdy probowaj ja recznie domknac rozsypala sie w proszek. Jedzie do swerwisu Nissana (przypominam auto nie jest na gwarancji). Zostawia samochodzik. Na drugi dzien bierze osiem stow (czesci do japonczykow sa drogie). Widzi swoj samochodzik. Szybka jest. Samochodzik umyty, odkurzony wypachniony. Idzie do pracownika - ile place? - nie rozumiem. - no, za wstawienie szybki. - prosze Pana. W naszym samochodzie nie ma prawa sie szybka zablokowac. Oczywiscie nic Pan nie placi i przepraszamy za klopot. To nie byl piekny sen. To rzeczywistosc. Link Zgłoś
Gość: PiotrR Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.ipartners.pl 27.03.01, 10:10 Jeśli chodzi o serwis nissana to odniosłem również dobre wrażenia. Tylko wrażenia bo nie miałem jeszcze żadnego problemu. Serwis Niscar Łomianki ul. Brukowa 42/44 (należy do Ballauna) - założyli mi niefirmowe radio gratis, zapłaciłem tylko za części (przejściówki itp.) mam nową Almerę 1,8l i zapewniam, że nie jest to rzecz łatwa. Czy Astry II są już składane w Polsce ??? Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.miasto.szczecin.pl 27.03.01, 11:40 Moj blad. W Polsce skladane sa Astry Classic Link Zgłoś
Gość: Mar Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.ipan.lublin.pl 18.05.01, 12:13 Jeżdżę Astrą Classic dwa lata i tylko na przeglądy . Tankuję i jadę jest bardzo dobra .A serwis ostatnio lepszy w Lublinie cześć.... Link Zgłoś
Gość: Marek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.01, 20:18 Zgadzam się że serwis Opla to lepiej nie pisać bo zabraknie nawet cyberprzestrzeni. Przynierzam się do Almery. Link Zgłoś
Gość: macgra Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.softbank.pl 28.03.01, 15:31 niedawno tez wybierałem samochód w tym segmencie. Oglądałem Astre II 1.6 i Almere 1.8. Astra za droga, Almera za niska i wykończenie w środku pozostawia wiele do życzenia (typowy japoniec). Polecam wszystkim Forda Focus 1.8 lub 1.6 bardzo dobry i wygodny samochód a porównywalny cenowo z Almerą Link Zgłoś
Gość: senny do macgra IP: 195.41.66.* 28.03.01, 16:43 No, macgra, napisales, co wiedziales a teraz pora bys poczytal sobie, co pisza o Fordzie focusie w odpowiednim dziale. O takich problemach jakimi dziela sie posiadacze fordow wlasciciele Almer nawet nie wiedza. A wykonczenie almery - napisz wprost, podaj jakis przykalad bo tak palnac z cienkiej rury to kazdy potrafi. Samochod jest tak zrobiony, ze nawet sie nie mysli o tym jak trzyma sie tapicerka, plastiki, uszczelki. Wszystko jest niewidoczne i perfekcyjnie wykonane tak ze zaden klips nie wyleci nawet po latach. Nic nie trzeszczy a samochod milo jest dotknac w kazdym miejscu, byle nie perwersyjnie bo mozna sie oparzyc. (:-) Zycze zdrowia bo masz forda! Link Zgłoś
Gość: Sławek Re:do macgra: IP: *.artcom.pl 28.03.01, 20:49 Gość portalu: macgra napisał(a): Szanuje twój wybór ale Almrera jest dla mnie lepsza pozdro > niedawno tez wybierałem samochód w tym segmencie. Oglądałem Astre II 1.6 i > Almere 1.8. Astra za droga, Almera za niska i wykończenie w środku pozostawia > wiele do życzenia (typowy japoniec). Polecam wszystkim Forda Focus 1.8 lub 1.6 > bardzo dobry i wygodny samochód a porównywalny cenowo z Almerą Link Zgłoś
Gość: senny do macgra: IP: 195.41.66.* 29.03.01, 11:49 To ze Almera jest nizsza od fokusa to nieprawda: Focus - 1430 mm Almera - 1442 mm To tylko Focus wydaje sie taki klocowaty a Almera taka zgrabna i niska :-) Pozdrowko! Link Zgłoś
Gość: PiotrR Re: do macgra: IP: *.ipartners.pl 29.03.01, 12:28 Gwoli scislosci podaje pozostale wymiary (wersje 5dr.): Długość nadwozia [mm] (Almera) 4184 (Focus) 4152 (Astra II) 4110 Szerokość nadwozia [mm] (Almera) 1706 (Focus) 1699 (Astra II) 1709 Wysokość nadwozia [mm] (Almera) 1442 (Focus) 1430 (Astra II) 1425 Pojemność bagażnika [l] (Almera) 355 (Focus) 350 (Astra II) 370 Ładowność [kg] (Almera) 530 (Focus) 521 (Astra II) 520 Ach ta mała Almerka!! ;-)) (zrodlo: www.mojeauto.pl) Link Zgłoś
Gość: kris Re: do macgra: IP: *.eti.pg.gda.pl 30.03.01, 11:00 > Gwoli scislosci podaje pozostale wymiary (wersje 5dr.): > > Pojemność bagażnika [l] (Almera) 355 (Focus) 350 (Astra II) 370 Ale astra II ma wersje 4d z bagaznikiem 450! Co na to nowa almera? pozdro > Link Zgłoś
Gość: PiotrR Re: do macgra: IP: *.ipartners.pl 30.03.01, 11:25 Podobno latem ma byc na rynku (Polska czy Europa ??) nowa almera 4d. Pozyjemy - porownamy ;-)) Link Zgłoś
Gość: paolo Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.chello.pl 29.03.01, 23:19 Jezdze od roku starą almerą. Miałem wybór. Astra -almera. Wnętrze kwestia gustu. W nowej almerze (oglądałem ) wszystko jest bardziej "europejskie" niż w starej. Ale ja wolę ten prosty spokojny styl starej almery od opla, a tym bardziej focusa. Ostatecznie nie tylko "kasa" się liczy Link Zgłoś
Gość: And Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 62.233.128.* 09.04.01, 21:10 Gość portalu: paolo napisał(a): > Jezdze od roku starą almerą. Miałem wybór. wszyscy pisza o estetyce i tam takich....a ja cenie sobie najbardziej w tym samochodzie zawieszenie.....ciekawe bo nikt o tym nie wspominal ale to auto trzyma sie drogi znakomicie!!. Ostanio zajechal mi droge wielki TIR....nie patrzyl w lusterko tylko zmienil pas.....to co zrobilem z tym autem by uniknac wypadku przy 90km/h to bylo niesamowite.....ale po przemysleniu calej sytuacji doszedlem do wniosku ze mialem Szczescie i Super Zawieszenie :-) Polecam Nissana, Astra by sie wywrocila. Link Zgłoś
Gość: PiotrR Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.ipartners.pl 10.04.01, 11:17 > a ja cenie sobie najbardziej w tym samochodzie zawieszenie.....to auto > trzyma sie drogi znakomicie!!. Potwierdzam, mam Almerę II (pisałeś o I czy II ??) i jedzie jak po szynach, nie myszkuje, nie przechyla się ani nie wysuwa się z zakrętów, trochę twarde ale nie tak jak w Astrze II - nie mialem okazji sprawdzic tego w tak ekstremalnych warunkach ;-))) Dodam jeszcze, że hamulce – po prostu "staje dęba" (standardowo 4 tarczowe). W lepiej wyposażonych wersjach (nie mam tego) jest 4 kanałowy ABS z rozdzielaczem siły hamowania i wspomaganiem hamulca (Brake Assist) - wciskasz pedał, a system wciska go dwa razy mocniej. Link Zgłoś
Gość: tomek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.01, 22:47 Ja posiadam almerke od 2 lat i jestem zadowolony.Swietne zawieszenie,dynamiczny silnik 1.4.Do serwisu jezdze co rok - na przeglad. Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.01, 13:02 Jedno plastikowe badziewie i drugie też plastikowe badziewie. Nic dodać nic ująć. Link Zgłoś
Gość: Mars Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 195.136.25.129, 213.186.68.* 10.04.01, 13:46 Gość portalu: Pawel napisał(a): > Jedno plastikowe badziewie i drugie też plastikowe badziewie. Nic dodać nic > ująć. Gościu!!! Ciekawe czym Ty jeździsz. Chyba Jaguarem albo czymś podobnym skoro nie pasują Ci takie (moim zdaniem bardzo dobre)auta. Plastikiem można nazwać trabanta ale nie astrę II. Przemyśl to. Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: TYLKO NIE FORD FOCUS ! IP: 193.59.192.* 10.04.01, 14:18 Panowie ! Nie nerwowo ! Wkurzyć może tylko polecanie FORDA FOCUSA. Mam pisac dlaczego ??? To już lepiej polecić Fiata BRAV-ę lub Cytrynę Xarę. Link Zgłoś
Gość: kwiatek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 10.1.125.37, 10.1.10.* 10.04.01, 14:39 Jako ze zaczalem ten watek (dosc dawno temu), garsc obserwacji. Almera nieporownywalnie zaawansowana technicznie, ale - tylko za duzymi doplatami, reklamowane aktywne zaglowki i rozdzial sily hamowania maja tez wybrane wersje, nie mowie o bocznych poduszkach. Zenujaco slaba jakosc plastikow wewnatrz i mniejszy od Astry II bagaznik, za to wiekszy niemal o 10 l zbiornik paliwa. Hamulce jak zyletki, ale moc silnika w wersji 1.8 kiepsciutka. Na plus: niesamowity wyglad. Za kazdy detal jednak slone doplaty. Dobra skrzynia biegow. Reklamowanie auta za blisko 60 tys. haslem, ze ma mnostwo schowkow, to kpina. Astra II czyli juz podstarzaly Niemiec bez polotu, w ktorym wszystko na swoim miejscu. Jednak gama silnikow i wyposazenia deklasuje Almere. Nie bez znaczenia sa znizki: ja dostalem blisko 13 tys. i tutaj Nissan sie chowa. To przewazylo. W sumie za 50 tys. moge kupic pieciodrzwiowa astre II comfort, silnik 1.6 100 KM. Jest lzejsza, osiagi oba auta maja podobne. Wiekszy bagaznik - na plus. Tyle. Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: NOWA ALMERA IP: 193.59.192.* 10.04.01, 14:51 Mama nadzieję, że te 13 tys. wystarczy Ci na ewentualne naprawy pogwarancyjne. Powodzenia ! Link Zgłoś
Gość: Pepe Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.po.opole.pl 10.04.01, 15:51 i na gwarancyjne tez. tlumiki leca jeden po drugim a nie sa objete gwarancja jak w nissanie Link Zgłoś
Gość: harry Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.wroc.gazeta.pl 10.04.01, 16:27 Czy na Almery są (były) jakieś promocje na rok produkcji 2000 ? Jeśli tak to jakie (upust, ubezpieczenie)? Zawsze to miło pare zł zatrzymac w kieszeni, a z tego co piszecie, wynika że autko warte jest zainteresowania. Pozdrowienia dla Almerowców i Astrzaków Link Zgłoś
Gość: Mars Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 195.136.25.* 11.04.01, 06:40 A czy zastanawialiście się kiedykolwiek dlaczego właśnie Opel ma takie głośno ogłaszane promocje, upusty, bonusy, zniżki itp. Koncerny japońskie wogóle nie stosują promocji a sprzedaż ich samochodów w Polsce i tak wzrasta (!).Myślę że lepiej wydać trochę więcej kasy i mieć porządny samochód z 3-letnią gwarancją i assistance (np. Toyota) niż napalać się na promocje aut które stoją całymi miesiącami na placach. Link Zgłoś
Gość: Kamel Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.proxy.aol.com 11.04.01, 17:03 Gość portalu: Mars napisał(a): > A czy zastanawialiście się kiedykolwiek dlaczego właśnie Opel ma takie głośno > ogłaszane promocje, upusty, bonusy, zniżki itp. Koncerny japońskie wogóle nie > stosują promocji a sprzedaż ich samochodów w Polsce i tak wzrasta (!).Myślę że > lepiej wydać trochę więcej kasy i mieć porządny samochód z 3-letnią gwarancją i > > assistance (np. Toyota) niż napalać się na promocje aut które stoją całymi > miesiącami na placach. W Polsce moze i sprzedaz wzrasta, w innych krajach nie zawsze. Auta niemieckie sprzedaja sie w Europie Zach. i Ameryce Pln. tak dobrze jak nigdy. Nawet najdrozsze marki jak Porsche czy Mercedes-Benz notuja rekordowa sprzedaz za oceanem. Niemcy tez inaczej traktuja amerykanski rynek. W USA te auta objete sa min. 24 mies. gwarancja. Wiele z nich nawet 48 mies. Europejski rynek Niemcy traktuja raczej po "macoszemu". Na najwiekszym rynku Europejskim (czytaj w RFN) samochody niemieckie i tak sprzedaja sie dobrze mimo tylko 1-rocznej gwarancji. Mozna by powiedziec ze Niemcy kupuja niemieckie. Jest to po czesci prawda. Ale sa one tez kupowane bo jakosciowo niemieckie auta w ostatnich latach poprawily sie o "niebo". Takze jezeli chodzi o wyposazenie. Pozatym nikt nie wydaje niemalych w sumie pieniedzy na kupowanie aut technicznie kiepskich. A w sprawach bezpieczesnstwa pasazerow uwazam auta niemieckie za wzorowe. Auta zachodnie idace na polski rynek sa tez (niestety) ubozej wyposazane. Smiac sie mozna czytaj texty typu : "tylko teraz ABS i airbag pasazera gratis". Nie zawsze teksty promocyjne tego typu dotycza aut niemieckich. W Europie Zach. czy USA taki slogan moglby tylko spowodowac salwe smiechu. W Polsce jest niestety realnoscia. Jednym z powodow na to ze auta japonskie sprzedaja sie w Polsce lepiej niz np. niemieckie jest ich nizsza cena i bogatsze wyposazenie wnetrza w standardzie. Ludzie po prostu kupuja je bo nie stac ich na kupowanie drogich niemieckich aut. Ciekawi mnie jedna rzecz, ilu z "zatwardzialych" kierowcow aut japonskich przesiadlo by sie na Volkswagena, BMW czy Mercedesa gdyby pozwalaly im na to srodki finansowe. Podejrzewam ze bardzo wielu. Ilu majac wybor: w pelni wyposazony (a pelne wyposazenie jest po prostu wysmienite i zaspokaja wszystkie zyczenia) VW Passat z supernowoczesnym silnikiem TDI a ilu wybralo by porownywalna Mazde 626 z silnikiem Diesla? Link Zgłoś
Gość: PiotrR Re: ASTRA II CZY... do Kamel IP: *.ipartners.pl 12.04.01, 11:45 Wydaje mi się, że Twoja wypowiedź bardziej pasuje do wątku "japoński czy niemiecki" ;-)) Link Zgłoś
Gość: Kamel Re: ASTRA II CZY... do Piotra IP: *.proxy.aol.com 13.04.01, 00:19 Gość portalu: PiotrR napisał(a): > Wydaje mi się, że Twoja wypowiedź bardziej pasuje do > wątku "japoński czy niemiecki" ;-)) Piotrek, masz calkowita racje. Rozpisalem sie i odeszlem od rzeczywistego tematu. Przepraszam wszystkich czytelnikow forum Link Zgłoś
Gość: pepe Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.po.opole.pl 11.04.01, 12:45 Z tego co wiem to Almera z roku 2000 jest po prostu juz nie osiagalna Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 217.8.176.* 18.05.01, 12:49 Rzeczywiście może tak być. Ja to przerabiałem 2 miesiące temu. Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 217.8.176.* 18.05.01, 12:47 Za ok. 54- 55.000 możesz kupić wypchaną po uszy Almerę 1,5 z 2000r. Klima, ABS, pełna elektryka, centralny zamek itd. Robiłem 2 miesiące temu porównanie : Astra II, Almera, Honda Civic, Skoda Fabia, Toyota Corolla, Citroen Xsara i VW Golf. Almera pod względem jakości i nowoczesności wypadła w moim teście zdecydowanie najlepiej ale ostatecznie trafiło na Hondę z 2000 r. bo bardziej podobała się mojej zonie (jest w niej rzeczywiście coś rasowego). Silnikowo też całkiem przyzwoite autko choć już troszkę przestarzała konstrukcja (no i tylko 90KM ) Almera mimo wszystko zdecydowanie TAK! Powodzenia. Link Zgłoś
Gość: Alfista Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 213.25.112.* 18.05.01, 15:23 A co sądzicie o porównaniu Almera II a Alfa147? Autko tez wypakowane po uszy i ma duszę! Dzięki wszystkim za prawdę o AstrzeII. Ja znam z autopsji Omege 3MV, moja staruszka Alfa 155 psuje sie średnio raz na 2 awarje Omegi. Link Zgłoś
Gość: 4422181 polecam Renault Megane IP: *.shell.nl 12.04.01, 10:29 za te same pieniadze dostaniesz auto bezpieczniejsze i znacznie lepiej wyposazone niz Astra i Almera - polecam Meganke, zwlaszcza sedana. Do Almery przegrywa tylko silnikiem - choc tez ma dosc nowoczesny, natomiast Astre bije pod kazdym wzgledem. Link Zgłoś
Gość: tatko Re: polecam Renault Megane IP: 195.41.66.* 23.05.01, 07:14 Ale zes sie wynurzyl! To jak kucykiem podjechac pod 'konie do wynajecia'. Gdzie renault do nissana?! pzdr Link Zgłoś
Gość: frijk Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 130.230.12.* 12.04.01, 10:40 Mam wyniki wszechstronnych testow zimowych w Finlandii, m.in. zachowanie w ciezkim sniegu i na lodzie. Sposrod 20 marek na pierwszym miejscu nowe Audi A4 (wyposazone w automatyczna stabliziacje ESP) 9.2p na 10, potem Saab 9-3 8.7p, Almera 8.6p i Volvo S40 8.6p . Poniewaz pozostale auta sa znacznie drozsze wiec Almera jest uznana za najlepsze auto w swojej klasie i daleko wyprzedza inne. Link Zgłoś
Gość: frijk Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: 130.230.12.* 12.04.01, 10:41 Mam wyniki wszechstronnych testow zimowych w Finlandii, m.in. zachowanie w ciezkim sniegu i na lodzie. Sposrod 20 marek na pierwszym miejscu nowe Audi A4 (wyposazone w automatyczna stabliziacje ESP) 9.2p na 10, potem Saab 9-3 8.7p, Almera 8.6p iVolvo S40 8.6p . Poniewaz pozostale auta sa znacznie drozsze wiec Almera jest uznana za najlepsze auto w swojej klasie i daleko wyprzedza inne. Link Zgłoś
Gość: bonet Re: ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.gazeta.pl 22.05.01, 15:55 Bede niepopularny i nieobiektywny opowiadajac sie ZA ASTRA II . Dlaczego nieobiektywny? Bo juz trzeci rok katuje Astre II sport - jedna z pierwszych, jakie sprowadzono do Polski. By byc w pelni obiektywny musialbym rownie intensywnie jezdzic Almera, a ta przejechalem raptem 200 km. Uwazam, ze i Astra i Almera to udane konstrukcje. Co do Astry - niestety nie moge zgodzic sie z wiekszoscia glosow prezentowanych na forum: ad Nemo - ?Silniki w Vectrach V16 mają kiepskie osiągi...? odp: Astra II 2.0 ma fabrycznie 136 KM, setke osiaga po 9 sek., a V max to 208 km/godz. To ostatnie w naprawde dobrym stylu. Najsilniejsza almera - odpowiednio: 114, 10.9, 185. ad Nemo - ?...poza tym występują problemy z korozją? - odp: Gwarancja perforacyjna na korozje - 12 lat. ad Witek - ?nowa Almera jest wypasiona? - odp: w standardzie mialem w Oplu elektryke lusterek, szyb, ABS, 2 airbagi, halogeny, przyciemniane szyby, sportowa skrzynie biegow, sportowe fotele, skorzana kierownice ze sterowaniem radiem, radio, 6 glosnikow, 16-calowe alufelgi. Dobralem tylko komputer pokladowy. Brakowalo tylko klimy, spryskiwaczy reflektorow, podgrzewanych siedzen i odsuwanego dachu. To bylo w '99 r. Teraz dozucaja klime za pol ceny lub nawet darmo. ad Megane - ?w Astrze siedzenia są dosłownie do d...? - odp: w pewnym sensie tak. Procz tego maja swietne trzymanie boczne, regulowane wysklepienie czescie ledzwiowej oparcia i - co rzadkie - regulowana podporke podudzi (wersja sport). ad Grogreg - ? Astry - skladane w Polsce - sypia sie po wyjezdzie z salony...? -odp: a ja musialem czekac przeszlo 2 mies., bo byla motowana w Niemczech (potwierdzaja to szwabskie dokumenty graniczne) ad Gregor - ?a serwis? lepiej nie pisac?. - odp. polecam dwa warszawskie: Abexim na Polczynskiej i Nivette na Rudnickiego - jestem bardzo zadowolony, choc nie mieli tam ze mna wiele do roboty. Odradzam Auto-Pol-Service na Mangalii. ad Gregor - ?A serwis Nissana? Ja bym tam na weekendy jezdzil tylko po to aby popatrzec na naladowac sie "pozytywnymi wibracjami". - odp. moi jezdzacy Nissanami znajomi narzekali na o wiele wyzsze ceny przegladow i napraw (40-60 proc. drozej niz w Oplu). Jesli mialbym wymieniac wady Astry II to: nietrafiony, pudelkowaty wyglad wersji kombii, brak pasow spinajacych bagaz w kufrze oraz zbyt niski profil opon 205/50/16 cali w wersji sport oraz - dla niektorych zbyt twarde zawieszenie. A zalety? duzy wybor silnikow, w tym dynamiczne 1.8 i 2.0 oraz rewelacyjny, w pelni aluminiowy 2.2 (147 KM), duza kultura pracy (walki wyrownazajace w wiekszych jednostkach), duze bagaznik (370 litrow to najwiecej w klasie wsrod hatchbackow - zmiesci sie skrzynia basowa i trzy walizy), spokoj w kabinie i dobre trzymanie drogi przy szybkosciach nawet powyzej 180 km/godz. Po 40 tys. przebiegu jestem b. zadowolony (wymienialem tylko zarowke podswietlania przycisku ogrzewania tylnej szyby) i ubozszy o plik mandatow za przekroczenoie predkosci. Sorry, ze tak dlugo Pozdrawiam fanow obu marek. bonet Link Zgłoś
Gość: bonet ASTRA II CZY NOWA ALMERA? IP: *.gazeta.pl 22.05.01, 15:59 Bede niepopularny i nieobiektywny opowiadajac sie ZA ASTRA II . Dlaczego nieobiektywny? Bo juz trzeci rok katuje Astre II sport - jedna z pierwszych, jakie sprowadzono do Polski. By byc w pelni obiektywny musialbym rownie intensywnie jezdzic Almera, a ta przejechalem raptem 200 km. Uwazam, ze i Astra i Almera to udane konstrukcje. Co do Astry - niestety nie moge zgodzic sie z wiekszoscia glosow prezentowanych na forum: ad Nemo - ?Silniki w Vectrach V16 mają kiepskie osiągi...? odp: Astra II 2.0 ma fabrycznie 136 KM, setke osiaga po 9 sek., a V max to 208 km/godz. To ostatnie w naprawde dobrym stylu. Najsilniejsza almera - odpowiednio: 114, 10.9, 185. ad Nemo - ?...poza tym występują problemy z korozją? - odp: Gwarancja perforacyjna na korozje - 12 lat. ad Witek - ?nowa Almera jest wypasiona? - odp: w standardzie mialem w Oplu elektryke lusterek, szyb, ABS, 2 airbagi, halogeny, przyciemniane szyby, sportowa skrzynie biegow, sportowe fotele, skorzana kierownice ze sterowaniem radiem, radio, 6 glosnikow, 16-calowe alufelgi. Dobralem tylko komputer pokladowy. Brakowalo tylko klimy, spryskiwaczy reflektorow, podgrzewanych siedzen i odsuwanego dachu. To bylo w '99 r. Teraz dozucaja klime za pol ceny lub nawet darmo. ad Megane - ?w Astrze siedzenia są dosłownie do d...? - odp: w pewnym sensie tak. Procz tego maja swietne trzymanie boczne, regulowane wysklepienie czescie ledzwiowej oparcia i - co rzadkie - regulowana podporke podudzi (wersja sport). ad Grogreg - ? Astry - skladane w Polsce - sypia sie po wyjezdzie z salony...? -odp: a ja musialem czekac przeszlo 2 mies., bo byla motowana w Niemczech (potwierdzaja to szwabskie dokumenty graniczne) ad Gregor - ?a serwis? lepiej nie pisac?. - odp. polecam dwa warszawskie: Abexim na Polczynskiej i Nivette na Rudnickiego - jestem bardzo zadowolony, choc nie mieli tam ze mna wiele do roboty. Odradzam Auto-Pol-Service na Mangalii. ad Gregor - ?A serwis Nissana? Ja bym tam na weekendy jezdzil tylko po to aby popatrzec na naladowac sie "pozytywnymi wibracjami". - odp. moi jezdzacy Nissanami znajomi narzekali na o wiele wyzsze ceny przegladow i napraw (40-60 proc. drozej niz w Oplu). Jesli mialbym wymieniac wady Astry II to: nietrafiony, pudelkowaty wyglad wersji kombii, brak pasow spinajacych bagaz w kufrze oraz zbyt niski profil opon 205/50/16 cali w wersji sport oraz - dla niektorych zbyt twarde zawieszenie. A zalety? duzy wybor silnikow, w tym dynamiczne 1.8 i 2.0 oraz rewelacyjny, w pelni aluminiowy 2.2 (147 KM), duza kultura pracy (walki wyrownazajace w wiekszych jednostkach), duze bagaznik (370 litrow to najwiecej w klasie wsrod hatchbackow - zmiesci sie skrzynia basowa i trzy walizy), spokoj w kabinie i dobre trzymanie drogi przy szybkosciach nawet powyzej 180 km/godz. Po 40 tys. przebiegu jestem b. zadowolony (wymienialem tylko zarowke podswietlania przycisku ogrzewania tylnej szyby) i ubozszy o plik mandatow za przekroczenoie predkosci. Sorry, ze tak dlugo Pozdrawiam fanow obu marek. bonet Link Zgłoś