andy26 02.07.02, 11:23 Zamierzam kupić bagażnik rowerowy na dach i zastanawiam się czy kupić jakiś tani w supermarkecie czy lepszy, aczkolwiek drogi (Thule). Czym się sugerować przy wyborze? Czekam na Wasze sugestie. Pozdrawiam Andrzej Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: PUK Re: Bagażniki rowerowe IP: 10.9.33.* 03.07.02, 19:10 A może na hak holowniczy, albo inne ustrojstwo z tyłu? Niedawno na RTL2 pokazywano co dzieje się z rowerami na dachach samochodów, które w coś stukną (prędkość testowa 30 km/h). ŻADEN nie utrzymał się na dachu!!. Łapy do bezrynienkowych wyginały dach i leciały do przodu. Rynienkowe podobnie, a najlepiej wyglądały belki na relingach, sunące wdłuż dachu jak po szynach i odpadające z rowerami gdy relingi się kończyły. Efektem było skasowanie i samochodu i rowerów. Bagażniki trzymające się z tyłu auta przynajmniej zachowywały rowery w całości. Do przemyślenia. PZDR Link Zgłoś
Gość: soktom Re: Bagażniki rowerowe IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 20:20 Właśnie wróciłem z wakacji - ok. 3.5 tys. km - z rowerami na dachu. Absolutnie polecam coś solidnego (np. Thule po ok. 150 zł szt.). Jakoś pewniej się czułem jadąc na autostradzie 130km/h. Chociaż uczciwue trzeba powiedzieć że znajomi pokonali ten sam dystans z uchwytami po ok. 50 zł za szt. Na pewno nie warto kupować w hipermarketach, a raczej w sklepach specjalizujących się w bagażnikach. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: anthon Re: Bagażniki rowerowe IP: 2.4.STABLE* / 192.168.3.* 04.07.02, 09:19 Uwazam ze kompromisem pomiędzy jakością i ceną jest oferta firmy InterPack. Mam juz trzeci bagażnik tej firmy na trzecim saochodzie. Na każdym z nich woziłem do 4 rowerów (uchwyty na rowery również tej firmy) i wszystko bylo ok. Na pewno odradzam bagażniki i uchwyty typu "no name" oferowane za grosze w hipermarketach. Bagazniki bo z reguły są uniwersalne (pasują do kilku, kilkunastu typów samochodów), a wychodzę z założenia, że jeżeli coś jest do wszytskiego to znaczy, że jest do niczego. Uchwyty, ponieważ przy większych prędkościach potrafią się wyginać. Nie muszę pisać, czym to się może skończyć... Link Zgłoś