alabamaboy 09.05.05, 10:02 Za 9 letni samochód (Opel Astra) 1,3 tys PLN na rok ? Czy to nie skandal ? kradną wogóle takie samochody ? Co byście zrobili ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
tjaktoj Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 10:15 Możesz ubezpieczyć tylko od kradzieży, albo minicasco od zniszczeń. Link Zgłoś
swoboda_t Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 10:31 A które TU oferuje ubezpieczenie tylko od kradzieży?? Bo ja nie znam takiego w Polsce :( Czekam na info. Link Zgłoś
tjaktoj Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 10:44 www.pzu.pl/?nodeid=150&group_id=35&category_id=63&_aph_main_content_stage=show_product&prod_ id=1711&show=details Od czego zależy wysokość składki ubezpieczeniowej Wysokość składki uzależniona jest od: sumy ubezpieczenia pojazdu, która powinna odpowiadać wartości rynkowej pojazdu miejsca zamieszkania (siedziby) właściciela pojazdu marki pojazdu ( w zakresie ,, kradzież’’) ------------------------------------------------------------------- zakresu ubezpieczenia ( ,,ruch i postój” ,,kradzież’’) ------------------------------------------------------------------- wieku właściciela pojazdu formy opłacenia składki (jednorazowa lub 2 raty). Z tego można wyciągnąć wniosek, że można tylko od kradzieży Link Zgłoś
swoboda_t Faktycznie, ale..... 09.05.05, 14:47 Ograniczenie wieku(max.8lat)i wartości(min.10kPLN)zawęża znacznie grupę potencjalnych klientów. Omawiana Astra już się nie załapie. Link Zgłoś
pawlos17 Re: Faktycznie, ale..... 09.05.05, 15:16 Nie wiem jak jest z tym ograniczeniem wartościowym, ale jeśli chodzi o wiek to w PZU i w Warcie bez problemu mogłem wykupić AC na auto starsze niż 8 lat. Link Zgłoś
swoboda_t Re: Faktycznie, ale..... 09.05.05, 16:03 Jasne, ale mowa tu o minicasco (szkoda całkowita w dwóch wariantach: kradzież, kradzież+ruch i postój), a nie zwykłym AC. Link Zgłoś
typson Re: Faktycznie, ale..... 09.05.05, 18:40 zalezy to od dobrej woli agenta. Jak agent jest kumaty to i 30 letnia syrenke ubezpieczysz. 8 lat - kiedys bylo teoretycznie 10 ale ostatnio kolega ubezpieczyl 17go nissana sprowadzonego z zachodu. Sporo towarzystw porobilo limity wiekowe dla aut sprowadzonych, bo byly przewalki Link Zgłoś
kbart Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 18:34 nie ma samego ubezpieczenia od kradzieży, niestey, to samo chciałam Link Zgłoś
etom Re: AC- opłaca się opłacać ? 10.05.05, 02:24 kbart napisał: > nie ma samego ubezpieczenia od kradzieży, niestey.. Jest taka forma ubezpieczenia ,np. w PZU Link Zgłoś
hondziarz Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 10:54 aż tyle? nie masz zadnych zniżek? Ja zawsze płaciłem AC i miałem spokój. Fakt, mam garaż pod domem, wiec samochodu mi nie walną w ten sposób. Ale mogą to zrobić jak gdzieś wyjadę i postawię gdziekolwiek indziej. To samo przy wypadku. Co do twojej astry, ostatnio kradnie się głównie starsze samochody. Ludność kupiła pół miliona samochodów powyżej 10 lat, wiec czymś je trzeba naprawiać, co nakręca pobyt na części. Link Zgłoś
alabamaboy Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 10:57 Mam zniżki od drugiego właściciela 60% na OC i 20% na AC ale równocześnie mam zwyżki za wiek 50% na AC i 30 % na OC - wyliczenia dotyczą Link4 i Samopomocy - cena jest mniej więcej ta sama. za OC+AC ok 1650 PLN a za samo AC ok 1300 PLN Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 14:50 może lepiej zainwestować 500zł w zabezpieczenie tego ayuta i nie płacić? Link Zgłoś
dr.rocco Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 15:56 No mi obecnie zostala alfa romeo 145 , ma 10 lat wiec w tym roku zrezygnowalem z AC na to auto , jest juz stara , no i ta marka to raczej sie nie cieszy powodzeniem u zlodzieji , wiec w tym roku juz nie bralem AC , i mysle , ze na taka astre tez bym nie bral AC. Link Zgłoś
swoboda_t Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 16:04 A ja myślę, ze te kilkaset złotych za bądź co bądź niemałej wartości auto (zarówno Astra jak i Alfa) watro jednak przeznaczyć. Śpisz i jeździsz spokojnie. Link Zgłoś
iberia29 Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 18:10 i jestes pewien, ze z garazu Ci twojej bryki nie ukrdna? no tak zapomnniala tY masz super hiper opozniony immobilizer...jak maja ukrasc to ukradna chocbys mial x zabezpieczen. Link Zgłoś
iberia29 Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 18:12 tak skandal, ja za mojego 7 latka OC+AC+Nw zaplacilam w Allainzie 2500 zl i to byla najutansza oferta na rynku, mimo, ze auto w nocy stoi na strzezonym, pod biurem tez na strzezonym to nie wyobrazam sobie nie miec AC, stac Cie na konia to i na bat. Link Zgłoś
anmar123 Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 20:18 Ja za 96 r. Ac+OC+NW w Compensie zapłaciłem 435PLN. Samochód - Skoda Felicja 1,3. I śpię spokojnie. Link Zgłoś
iberia29 Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 21:28 zapomnialam dodac, ze nie mialam znizek ;-)i tez spie spokojnie ;-) Link Zgłoś
alabamaboy Re: AC- opłaca się opłacać ? 10.05.05, 01:40 No tak tylko że ja bym musiał zapłacić 1300 PLN za samo AC , w dodatku jak buchną to i tak niewiadoma z wypłatą, mam już blokade skrzyni + alarm, założę chyba jeszcze jakieś "domowej roboty" ocięcie zapłonu albo coś i chyba wystarczy bo płacic bandytom haracz w tej wysokości to skandal Link Zgłoś
aswywiadu007 Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 20:46 odpowiem tutaj, równocześnie dla swobody i kbarta: sama kradzież jest w PZU. u nich składkę wylicza się z dwóch wskaźników: jeden to ruch i postój, drugi to kradzież. jesli ubezpieczasz sama kradzież, to ten wskaźnik podwyższany jest o 66%. oczywiście w kradzieży nie ma zniżek za bezszkodowość, co się wiąże z tym, że nie wypracowujesz sobie tych zniżek. Link Zgłoś
j55555 Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 21:30 W PZU rzeczywiscie mozna ubezpieczyc tylko od kradziezy ale jesli posiada sie u nich ubezpieczenie OC. W momencie gdy chcialem ubezpieczyc od kradziezy nie mialem juz u nich OC i mi nie ubezpieczyli, twierdzac ze za duze ryzyko. Pozdrawiam Link Zgłoś
swoboda_t Re: AC- opłaca się opłacać ? 09.05.05, 22:35 A "na zachodzie" nie ma problemu z ubezpieczeniem od kradzieży/wandalizmu nawet starego samochodu o nikłej wartości. Składka niewiele większa niż samego OC. A My jak zwykle-trzeci świat. Link Zgłoś