Dodaj do ulubionych

Jaki olej wybrać ?

08.07.02, 13:47
Mam pytanie. Znawcy pewnie się oburzą, że nie wiem takich rzeczy, ale poza
oburzeniem proszę o rzetelną odpowiedź.
Chodzi o to, że nie wiem jaki olej do autka wybrać. Jeżdżę 7 letnim punto 75
ELX z silnikiem MPI z przebiegiem ok. 70 tyś. Dotychczas lałem tam Elf
Competition 10W/40 ale mechanik poradził mi przejście na tańszy semisyntetik -
np. Lotos.
Co Wy na to ? Czy ten lotos to dobry olej czy raczej nie ?
Pozdrawiam
Yaa
Obserwuj wątek
    • Gość: orion Re: Jaki olej wybrać ? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.07.02, 14:45
      miałem podobny dylemat niedawno i wypytywałem co zrobić. Nie zdrzyło mi się
      usłyszeć że Lotos jest do niczego. Raczej opinie były pozytywne. Zmieniłem więc
      na Lotosa i jestem zadowolony. Ważne jest by go tylko odpowiednio dobrać a więc
      jak sądzę semisyntetic np 5W40 i będzie ok. Lecz nie traktuj tego jako pewnika
      tylko zapytaj w jakimś punkcie wymiany oleju (ważne aby to był dobry i długo
      działający serwis bo też liczy się doświadczenie a nie tylko wiedza
      teoretyczna). Sądzę jednak że będziesz zadowolony i osobiście polecam bo to i
      dla kieszeni lżej (w moim przypadku ok 30 zł przy wymianie która wypada mi co
      jakieś 7 tyś km w starym dieslu) i dostępność większa.
      Pozdrawiam
    • Gość: Robo Re: Jaki olej wybrać ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 14:46
      Jeżeli przebieg jest autentyczny to szkoda lać gorszy olej, lej lepszy np.
      mobil, castrol, a nie gorszy taki jak np. lotos. Swoją drogą jaka argumentacja
      była tego mechanika. Nie słuchaj go i zalej silnik lepszym olejem to i dla
      silnika lepej i dla spalania itd... aha i ta sama lepkość bo przy tym przebiegu
      przejscie na np. 0w40 może się źle skończyć.

Pzdr
      • Gość: Ali Re: Jaki olej wybrać ? IP: 217.153.102.* 09.07.02, 17:22
        Gość portalu: Robo napisał(a):

> Jeżeli przebieg jest autentyczny to szkoda lać gorszy olej, lej lepszy np.
        > mobil, castrol, a nie gorszy taki jak np. lotos. Swoją drogą jaka argumentacja
        > była tego mechanika. Nie słuchaj go i zalej silnik lepszym olejem to i dla
        > silnika lepej i dla spalania itd... aha i ta sama lepkość bo przy tym przebiegu
        >
        > przejscie na np. 0w40 może się źle skończyć.
        >
        > Pzdr

A niby w czym mobil czy castrol jest lepszy? W parametrach na pewno są gorsze od
        lotosa i droższe. Może lepsze jedynie w nachalności reklamy.
    • yaa Re: Jaki olej wybrać ? 08.07.02, 15:30
      No tak. Typowe Dwie odpowiedzi, każda inna. I bądź tu człowieku mądry.
      Pozdrawiam
      Yaa
      • Gość: crespo Re: Jaki olej wybrać ? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 08.07.02, 15:33
        tez kiedys chcialem przy wymianie zeby mechanik zalal mi punto jakims lepszym
        olejem np. castrolem, na co mechanik rzekl, ze to nie ma sensu i ze wystarczy w
        zupelnosci lotos. no to jezdze na lotosie.
        • Gość: Robo Re: Jaki olej wybrać ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 15:37
          Dlaczego nie ma sensu?, kondycja silnika, jego czystość, żywotność, spalanie,
          smarowanie w czasie rozruchu nie ma sensu? To są istotne parametry a mechanik
          który tak gada jest mechanikiem od siedmiu boleści.
        • Gość: Casey Re: Jaki olej wybrać ? IP: *.symboliczna.net / 192.168.1.* 11.07.02, 01:22
          > tez kiedys chcialem przy wymianie zeby mechanik zalal mi punto jakims lepszym
          > olejem np. castrolem, na co mechanik rzekl, ze to nie ma sensu i ze wystarczy w
          >
          > zupelnosci lotos. no to jezdze na lotosie.

A ja w Volvo 340 1.4 wlałem Castrola Magnateca i czuć było różnicę.
          Przebieg 120 tyś. km, auto 13 lat, ani kropelki nie uronił,
          za to zaczął ciszej i równiej pracować.

Casey
    • Gość: alek Re: Jaki olej wybrać ? IP: 195.136.36.* 08.07.02, 18:15
      Panowie, nikt z Was nie wspomniał, że olej oprócz nazwy firmy która go
      wyprodukowała, rodzaju i klasy lepkości, o której co niektórzy wspominają,
      charakteryzuje się przede wszystkim klasą jakości.
      Jest ona oznaczana albo dwiema literkami (pierwsza z nich to "S" - dla benzyny
      lub "C" dla diesla, druga oznacza klasę jakości od "A" najgorszej do "J" dla
      benzyny i do "F" dla diesla), albo literą ("A" - benzyna, "B" - diesel) i cyfrą
      (od najgorszego "1" do najlepszego "3").
      Tak więc najlepszy olej to "SJ/CF" lub "A3/B3" do benzyny i diesla.
      Przy zmianie oleju na inny, zupełnie drugorzędne znaczenie (nie dla snobów) ma
      producent oleju.
      Klasa lepkości ma znaczenie dla określonych warunków klimatycznych (moim
      zdaniem, w naszych warunkach nie ma potrzeby przepłacać za 0W40, kiedy 10W40 w
      zupełności się sprawdza jako olej wielosezonowy).

Przy zmianie oleju na inny należy przestrzegać pewnych zasad :

- klasa jakości oleju - taka jaką zaleca producent auta (w nowoczesnych
      silnikach, szczególnie turbodoładowanych zwykle "SJ/CF"), nie należy lać oleju
      niższej klasy, niż ten na którym dotychczas silnik pracował,

- rodzaj oleju - jeśli chcemy oszczędzać (?) możemy lać mineralny zamiast pół-
      lub pełnego syntetyka (osobiście nie popieram, ale można na upartego), nie
      wolno natomiast lać syntetyka do silnika, który wcześniej pracował na
      mineralnym (wypłukanie zanieczyszczeń i rozszczelnienie murowane), najlepiej
      lać ten sam rodzaj oleju na którym się jeździło dotychczas i finał,

- producent - najlepiej znany (z polskich to "Orlen" i "Lotos").

Na koniec moje własne zdanie na ten temat.
      Wolę lać polski olej, który sporo taniej wychodzi niż tej samej klasy i rodzaju
      olej zachodni (Orlen Semisyntetic 10W40, SJ/CF - ok. 60-70 zł/5 ltr.), ale
      robić to częściej (w moim dTI co 8-9 kkm).
      I obowiązkowo za każdym razem filtr oleju.

Pozdrowienia, alek
      • Gość: gregor Re: Jaki olej wybrać ? IP: 212.244.27.* 08.07.02, 19:46
        Alek masz rację. "Producentów" jest na rynku dużo, którzy kupują olej (z
        rafinerii) w bekach ileś tam litrowych. Następnie dodają tylko uszlachetniacze i
        stąd się bierze jakość. Producentów uszlachetniaczy jest dosłownie kilku na
        świecie. Tak naprawdę te oleje niczym się nie różnią (mowa o takich samych
        symbolach).
        Panowie nie dajmy się zwariować. Dlaczego na rynku słyszymy Mobil, Lotos, Elf
        itd? Bo są reklamowane. Ale czy one się różnią? Badając skład, to niczym.
        Np. taka firma, która ma dystrybucję na Polskę np. oleju Mobil wrzuca do
        warsztatów np. podnośniki. Ale wymaga przez kilka lat sprzedaży, wymiany w
        robionych wózkach ich olejów. To samo jest z większością tych firm.
        • Gość: Marek Re: Jaki olej wybrać ? IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 08.07.02, 19:52
          Wlasnie te dodatki powoduja ze albo silnik wytrzymuje kilkaset tys. km albo
          tylko kilkadziesiat. A koszt wymiany oleju jest tak drobnym elementem
          utrzymania samochodu ze nie ma sie co cyckac i lepiej lac najlepszy jaki jest
          na rynku a oszczedzac na np. benzynie.
    • Gość: Dosia Kujawski - z pierwszego tłoczenia! IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.07.02, 18:31
      • Gość: Michal Mobil-1- z pierwszego tłoczenia! IP: *.telia.com 08.07.02, 20:13
        Jest aktualnie najlepszym olejem.Ja na Twoim miejscu pozostal bym na tym samym
        oleju.Pzdr.Michal
    • Gość: Andre Re: Jaki olej wybrać ? IP: *.pcplus.com.pl 08.07.02, 20:55
      yaa napisał(a):

> Mam pytanie. Znawcy pewnie się oburzą, że nie wiem takich rzeczy, ale poza
      > oburzeniem proszę o rzetelną odpowiedź.
      > Chodzi o to, że nie wiem jaki olej do autka wybrać. Jeżdżę 7 letnim punto 75
      > ELX z silnikiem MPI z przebiegiem ok. 70 tyś. Dotychczas lałem tam Elf
      > Competition 10W/40 ale mechanik poradził mi przejście na tańszy semisyntetik -
      > np. Lotos.
      > Co Wy na to ? Czy ten lotos to dobry olej czy raczej nie ?
      > Pozdrawiam
      > Yaa

Lej nadal 10W40 (producent mało istotny)
      Gdy silnik zacznie się pocić albo co gorsze będzie brł olej , przejdź na 15W40
      jak nie pomoże wlej doktora i sprzedaj.
      POWODZENIA.
      • Gość: eres Re: Jaki olej wybrać ? IP: *.zetokat.com.pl / 192.168.0.* 09.07.02, 09:16
        Witam

> jak nie pomoże wlej doktora i sprzedaj.

Co to jest ten "doktor" ?
        • yaa Re: Jaki olej wybrać ? 09.07.02, 15:56

Doktor to taki specyfik do silników np. Motor treatment czy motor regenerator.
          A co do oleju Lotos to wysłałem emalię do producenta. Zobaczymy co i czy odpisze.
          Pozdrawiam
          Yaa
          • Gość: Blad Re: Jaki olej wybrać ? IP: *.sgh.waw.pl 09.07.02, 16:03
            Przeciez jesli auto ma 7 lat i 75 tys przebiegu to wymieniasz olej tylko raz w
            roku. Co to za roznica, czy zaplacisz za to 100, czy 120PLN? Lej lepszy olej, to
            sie bedziesz mial czym pochwalic przy sprzedazy auta i moze ktos chetniej je kupi.
            • Gość: cezar Re: Jaki olej wybrać ? IP: *.dami.pl / 192.168.0.* 09.07.02, 20:44
              Moje auto ma 30 lat 240000km.Chodzi na Lotosie semi 10W/40 i zero problemu.
              • ja_nek Re: Jaki olej wybrać ? 09.07.02, 21:28
                Ja wybrałem Quaker State 5W40, z wysoką normą API SL, który wlewali w Carmanie
                niemal za friko (promocja - wejście na rynek). Sprzedawany w przezroczystych
                buteleczkach, wiadomo co się kupuje. Ale mam sporo młodsze auto.
                Autorowi wątku polecałbym pozostanie na takim samym oleju, na jakim jeździł
                dotychczas. A odpowiedź na Twoją emalię do producenta Lotosa na pewno otrzymasz.
                Powaznie do tego podchodzą.

Pozdrawiam
                Janek
                • Gość: cezar Re: Wzrokowiec IP: *.dami.pl / 192.168.0.* 10.07.02, 20:16
                  ja_nek napisał(a):

> Ja wybrałem Quaker State 5W40, z wysoką normą API SL, który wlewali w Carmanie
                  > niemal za friko (promocja - wejście na rynek). Sprzedawany w przezroczystych
                  > buteleczkach, wiadomo co się kupuje

Dobry jesteś jak rozpoznajesz olej po kolorze.Ja tak nie umiem i dlatego kupuje
                  olej w nieprzezroczystych "buteleczkach".
                  A wiesz co oznacza 5W/40?
    • wk112 Re: Jaki olej wybrać ? 09.07.02, 22:45
      nie czytalem calego watku wiec prosze nie krzyczec jak juz ktos zwrocil uwage
      na to ze przewznie 10W40 to sa olej semisyntetyki i mechanik robi Ciebie w
      balona,a albo sam nie wie co gada.
      jezeli samochod bez problemu jezdzi na tym oleju lej ta klase oleju
      oczywiscie ze mozna lac cos tanszego ale poda warunkie ze w tej samej klasie
      co zaleca producent samochodu.
      Acha przy tym przebiegu spokojnie mozesz przejsc nawet na syntetyczny olej i
      nic sie nie stanie silnikowy - syntetyk ma lepsze wlasciwosci myjace i duzo
      mniejsza lepkosc co znacznie moze wplynac na obnizenie zurzycia paliwa (tak
      ktos reklamowal olej).
      ja leje mobila1 bo okok Schela obecnie na rynku polskim ma najlepsze parametry
      (tzn. liczba lepkosciowa, temp. krzepniecia i liczba KOH)
      pzdr
      WK
      • ja_nek Re: Jaki olej wybrać ? 11.07.02, 11:37
        Cezar Twoja ironia nie jest potrzebna.
        Olej w butelce jest synonimem czystości i oto właśnie producentowi chodzi.
        Nie jestem mechanikiem, ale zanim coś wleję do swego auta, to dobrze się najpierw
        zastanawiam, porównuję i czytam.
        Myślę, że wybrałem całkiem dobrze. Surowiec, z którego się robi Quaker State
        należy do najlepszych w świecie, a na rynku amerykańskim ten olej zbiera bardzo
        pozytywne opinie. Zresztą na tym właśnie forum, był kiedyś link, który to
        potwierdzał przy okazji dyskusji o nowym Mobilu.
        Rozpoznaję olej po tym, co producent napisze na butelce, lub pojemniku. Poza tym,
        nie ulegam tak po prostu kolejnej reklamie tylko staram się myśleć w miarę
        niezależnie po przeczytaniu i porównaniu tekstów.

Pozdrawiam bez ironii
        Janek
        • Gość: cezar Re: Do ja-nka IP: *.dami.pl / 192.168.0.* 11.07.02, 18:05
          Sorry,to oczywiście były żarty.Chodziło mi o to,że gdy kupuje markowy olej nie
          zwracam uwagi na butle.Byle była oginalnie zamknięta.To tyle.Chyba się nie
          pogniewałeś?
        • wk112 Re: Jaki olej wybrać ? 11.07.02, 18:21
          tak tak
          ja musze powiedziec ze na mobil1 zdecydowalem sie po analizie jego parametrow i
          po opiniach nie tylko uzytkownikow ale i mechanikow ktoryz mieli okazje orzbierac
          silniki po tym oleju, i w sumie to byl jeden mechanik, ale stwierdzil ze nie
          wiele widac tak czystych silnikow, po tak duzym przebiegu jak te zalewane
          mobilem1. dodam tylko ze nic go nie laczy z ta marka.
    • yaa Mail do RG w sprawie Lotos-a 12.07.02, 14:10
      Niestety, nie otrzymałem odpowiedzi na e-maila do Raf. Gdańskiej w sprawie oleju.
      Chyba jednak ich przeceniłem, o klienta nie dbają.
      Pozdrawiam
      Yaa
      • ja_nek Re: Mail do RG w sprawie Lotos-a 12.07.02, 15:52
        yaa napisał:

> Niestety, nie otrzymałem odpowiedzi na e-maila do Raf. Gdańskiej w sprawie olej
        > u.
        > Chyba jednak ich przeceniłem, o klienta nie dbają.
        > Pozdrawiam
        > Yaa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka