Dodaj do ulubionych

Leasing samochodu dla klienta indywidualnego?

• paul_78 Re: Leasing samochodu dla klienta indywidualnego? 19.05.05, 14:21
      pracuj napisał:

> Warto?

Co rozumiesz przez "indywidualnego"? Nie prowadzącego działalności gospodarczej?
      IMO nie warto - tzn. nie ma chyba jakiś specjalnych korzyści przemawiających za
      wzięciem samochodu w leasing zamiast na kredyt...
      • pracuj Re: Leasing samochodu dla klienta indywidualnego? 19.05.05, 14:29
        Tak chodzi zwyklego klienta, ktory nie prowadzi dzialalnosci gospodarczej.
        Moze to sie jednak oplaca?
        Placi sie raty leasingowe, auto ma na poczatek konkretny rabat, no i wydaje sie
        ze jest to tansze w porownaniu z zakupem na raty.
        EFL wprowadzil teraz program auto za auto - wydaje sie to interesujace...
        • turecki4 Re: Leasing samochodu dla klienta indywidualnego? 19.05.05, 14:38
          Szczerze? Jedyna Twoja korzyść (jeśli nie jesteś przedsiębiorcą i nie
          odliczasz) to upusty firmy leasingowej, ale upusty możesz mieć i bez leasingu.
          Inaczej płacisz jak za kredyt, a do tego masz słabą opcję wykupu - przy
          kredycie jesteś od razu właścicielem. Nie opłaca się.
          • goldeneye Re: Leasing samochodu dla klienta indywidualnego? 19.05.05, 21:25
            Upusty, które mogą uzyskać firmy leasingowe są większe od tych, które
            przysługują klientom indywidualnym, poza tym leasing w tej chwili nie jest
            droższy od kredytu, ale szczegółów leasingu dla osób indywidualnych niestety
            nie znam
            • andy1976 Re: Leasing samochodu dla klienta indywidualnego? 20.05.05, 14:00
              to najpierw się doucz kolego a potem wysuwaj tezy, ze leasing nie jest droższy
              od kredytu. Nie jestem pewny czy ty na pewno wiesz co to jest leasing ?? Już
              samo oprocentowanie leasingu jest generalnie wyższe od kredytu. Dodatkowo w
              kredycie płacisz odsetki tylko od kwoty kredytu (jeśli np. auto kosztuje 100 a
              twoja wpłata własna wynosi 20 to odsetki tylko od 80) natomiast przy leasingu
              podstawą jest wartość przedmiotu leasingu czyli faktura zakupu. Konkludując (
              bo czasu nie mam) w kredycie wysokość rat zależy od wartośći kredytu, okresu
              umowy no i oczywiście oprocentowania (zakładam walutę PLN) nie wspominam o
              prowizjach bankowych które są zawsze. Auto jest od początku Twoją własnością i
              ewentualne zawirowania w banku nie odbiorą ci twojego autka. Musisz tylko
              przestrzegać warunków umowy i spłacać na czas.
              Przy leasingu wysokość rat zależy od wartości, oprocentowania, okresu ale też
              od tzw. pierwszej wpłaty i ewentualnej raty wykupowej. Dodatkowo nie masz
              gwarancji, ze kiedykolwiek będziesz mógł wykupić autko, bo przykład CLIF
              pokazuje, ze czasami przestrzeganie warunków umowy i regularne spłaty nie
              wystarczą. Ktoś kto prowadzi działalność te wysokie koszty i niepewność
              rekompensuje sobie poprzez wrzucanie w koszty faktur za raty leasingowe a osoba
              fizyczne...?? DUPA>>
              • onnanohito Re: Leasing samochodu dla klienta indywidualnego? 20.05.05, 15:25
                Jaki przykład CLIF - czy mógłbys przybliżyć? Jak to - człowiek nie ma gwaracji,
                że wykupisz auto???

No bo ja właśnie mam w leasingu :-)
                Czytałam umowę, czytałam - i mam gwarancję ....

Miałam ofertę i na kredyt i na leasing - leasing wyszedł tańszy o kilka
                tysięcy - oprocentowanie kredytu jest wyższe. W moim planie spłat i przy mojej
                wpłacie - razem z prowizjami i wszystkimi duperelami kosztowymi - przepłacam o
                16% przez 3 lata - no to chyba się opłaca?
                Jedyna korzyść kredytu jest taka, że gdy masz większy zastrzyk gotówki (i masz
                taką opcję w umowie) możesz spłacić więcej kasy na raz. W leasingu aż do końca
                masz sztywne raty ...
              • kapitankloss1 Re: Leasing samochodu dla klienta indywidualnego? 20.05.05, 16:04
                Andy1976 co ty?!? Chyba ze lasing w Polsce jest czyms zupelnie innym niz poza
                Polska ?!?! Podam wam przyklad na podstawie Kanady...

> twoja wpłata własna wynosi 20 to odsetki tylko od 80) natomiast przy leasingu
                > podstawą jest wartość przedmiotu leasingu czyli faktura zakupu
                > Przy leasingu wysokość rat zależy od wartości,

Bzdura! W Leasingu, tak jak i w kredycie placisz od koncowej kwoty (100-20)=80
                to znaczy od 80 a nie od 100.

Przyklad:

Samochod $30,000
                Oprocentowanie 6%....powiedzmy ze takie same (kredyt/lease)
                Podatek 10%
                Wplata $5000
                Wartosc Samochodu po 4 latach 40%

KREDYT:

Placisz oprocentowanie na (30,000-5,000)*1.1 (podatek) =27,500 plus te 27,500.

4 lata = $645.84 na miesiac
                5 lat = $531.65 na miesiac

LEASE:

Placisz oprocentowanie na (30,000-5,000) = 25,000 plus (25,000 - 30,000*40%) =
                13,000

4 lata = $$363.49 + podatek $36.35 = $399.84

Plusy/Minusy zaleza od twojego przystosowania do zycia. Jesli chcesz szperac w
                samochodzie lub nim jezdzic przez wiele lat....to absolutnie kredyt jest gora.

Jesli chcesz czyms nowym zawsze jezdzic i placic tak jakby za uzytek to leasing
                jest lepszy...koszty beda po prostu miesiecznym "czynszem".

Na dluga mete kredyt jest tanszy...ale IMHO zaoszczedzenie przez 5 lat ma u
                mnie mniej wagi niz miesieczny Cash Flow.

PLUSY LEASINGU
                Tansze raty miesieczne.
                Przesiadanie sie na nowy samochod co powiedzmy 4 lata (kupiony samochod na
                kredyt tez mozesz sprzedac...wlasciwie).
                Tansze raty powoduja ze mozna sobie drozszym samochodem jezdzic.

MINUSY LEASINGU
                Nie ma sie wlasnosci wiec nie mozna tuningowac, lub zmieniac.
                Sa limity kilometrow....IMHO to jest najwiekszy minus.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka