Dodaj do ulubionych

Temat "ocynku" na blachach karoserii

24.07.02, 12:17
Jak to z tym jest ?

Kupiłem używane Espero i jednym z czynników dużego spadku ceny jest brak
ocynkowanych blach (na pewno ?) .
Na pewno są marki , które wszystko cynkują (Toyota) .
Czy są marki , które różnicują : do tego modelu puszczamy ocynkowane nadwozie
a do tego nie ?
Może jakaś krótka statystyka :popularne marki,modele + info ocynk/bez ocynku.

A może trwałość karoserii to dużo większa liczba istotnych czynników : stopy
stali "półszlachetnej" ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Homer Re: Temat 'ocynku' na blachach karoserii IP: *.pkobp.pl 24.07.02, 14:45
      Ale skomplikowałeś!

Ogólnie jest tak, że niektóre firmy daja 100% ocynk i stąd wynika 12 lat
      gwarancji na nadwozie; niektóre firmy dają częściowy ocynk i gwarancja jest
      krótsza. Jest zatem tak, że wszystko zależy od wybranego modelu - np AstraII ma
      12 lat gwarancji a AstraI tylko 6, bo ma ocynkowane tylko drzwi i coś tam
      jeszcze.
      • Gość: Michal Re: Temat 'ocynku' na blachach karoserii IP: *.telia.com 24.07.02, 15:28
        Cynk cynkowi nie rowny.Pewne modele 945 mialy cynkowane nadwozie.Niesamowicioe
        gruba warstwa.Po paru latach lakier zlazil jak z starego trupa.Galwanizacja
        ulegala oksydacji i tez byly dziury.Takie cos pierwszy raz w zyciu widzialem.
        W tylniej klapie bez rdzy dziury w cynku.Pzdr.Michal
    • Gość: noras Re: Temat 'ocynku' na blachach karoserii IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 24.07.02, 19:15
      akurat w espero blacha jest ocynkowana, z tym że to ocynk koreański, a więc nie
      za solidny.
      • Gość: Michal Re: Temat 'ocynku' na blachach karoserii IP: *.telia.com 24.07.02, 19:29
        Ten co opisuje to bylo Volvo 945 pierwsze modele z lat dizewiedziesiatych.Cynk
        byl wydaje sie szwedzki,ale byla rowniez sol szwedzka i wlasciciel co sie
        chwalil , ze nigdy auta nie umyl.Natura utrzynywala czystosc.Pzdr.Michal
      • kozik2 Re: Temat 'ocynku' na blachach karoserii 26.07.02, 12:50
        Gość portalu: noras napisał(a):
        > akurat w espero blacha jest ocynkowana, z tym że to ocynk koreański, a więc
        > nie za solidny.

Trochę mnie zaskoczyłeś i pocieszyłeś tym ocynkiem w Espero . Chyba muszę
        przejrzeć dokumentację samochodu , może jest to gdzieś napisane . Faktem jest ,
        że w kilku paroletnich Espero oglądanych wcześniej zdołałem zauważyć jakieś
        bąble , stąd przyswoiłem zasłyszaną gdzieś opinię .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka