Dodaj do ulubionych

Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny?

IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 13.09.01, 12:36
Czy warto kupić nowego Suzuki Swift 1,0 za niecałe 27 tys.zł, i czy faktycznie
te samochody są tak bezawaryjne jak ukazują rankingi?
Obserwuj wątek
    • Gość: bObO Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 212.244.192.* 13.09.01, 15:07
      Był dłuuugi wątek nt. Swifta i to całkiem niedawno - poszperaj w archiwum.

P.S. Podobno dobry :)
      • Gość: Michal Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.telia.com 13.09.01, 20:51
        Mozesz smialo kupowac bedziesz jezdzil za pol darmo,tylko do wypadku ,potem
        moze byc dlugie leczenie..Pzdr Michal
        • Gość: niezdecy Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 14.09.01, 07:41
          Gość portalu: Michal napisał(a):

>tylko do wypadku ,potem
          > moze byc dlugie leczenie..Pzdr Michal

Dzięki za odzew. Trochę mnie zastanowiło to długie leczenie, czy mógłbyś napisać
          więcej na temat leczenia (mnie czy samochodu?).
        • Gość: moty;l Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.elektrimmotor.com.pl 14.09.01, 12:37
          kup go. ja przejechałem 45 tys km jest prymitywny ale nie zawodny (kszty to
          swiece tylko NGK , filtr oleju trzy razy olej i klocki podrobki za 100 zł w
          serwise 450. jedyny problem to beznadziejne serwisy .jeśli jestes z warszawy
          polecam serwis GADIMEX jest ok. a co do ksztów "leczenia" to już trochę
          stereotyp , bo mozna kupic
          sporo podrubek ktore sa owiele tańsze a blachę to naj lepiej ubezpiczyc
          (szczegolnie ze suzuki ma bardzo ciekawy pakiet w Allianz i to na trzy lata
          calkowity pakiet tzn AC OC NW wyniesie cie ok 1100 pln)
          poz.

• Gość: moty;l Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.elektrimmotor.com.pl 14.09.01, 13:20
          poz.

• Gość: moty;l Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.elektrimmotor.com.pl 14.09.01, 13:20
          poz.

• Gość: grogreg Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 213.76.59.* 13.09.01, 22:17
      Jest jak M4 Sherman. Prosty, niewyszukany, i chodzi jak szwajcarski zegarek.
      Jest tez tandetny w srodku, ale za ta cene nic lepszego nie znajdziej.

Aha, przy 53KM i doskonalej skrzyni biegow pali mniej niz Kaszlak. Jezdze min
      juz pol roku (12kkm), tankuje zawsze po 600km i nigdy jeszcze nie wlalem 30
      litrow. Zawze mniej.
      • Gość: niezdecy Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 14.09.01, 07:56
        Gość portalu: grogreg napisał(a):

> Aha, przy 53KM i doskonalej skrzyni biegow pali mniej niz Kaszlak. Jezdze min
        > juz pol roku (12kkm), tankuje zawsze po 600km i nigdy jeszcze nie wlalem 30
        > litrow. Zawze mniej.

Cześć grogreg. Dięki za informacje. Ja aktualnie jeżdżę KASZLAKIEM i przy dobrych
        układach na traskach ok 70km w tym 60% przez tereny zabudowane udało się zejść do
        4,3/100km, ale mniejsza z tym. Z tego co napisałeś wynika, że kupiłeś nowego
        Swifta z węgierskiej montowni. Czy masz jakieś zastrzeżenia do ich roboty, bo ja
        słyszałem, że niezbyt się starają. Napisz coś o zaletach i wadach wadach Twojego
        autka, myślę, że po 12tysiącach powinny powyłazić i jedne i drugie.
        Pozdrowienia.
        • Gość: Greg Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.polkomtel.com.pl 14.09.01, 15:18
          Pewnie jest bezawaryjny, ale znajomy ma rocznego Swifta i Uwaga !
          przy przednej szybie na słupku wystąpiły bąble świadczące o korozji
          i są kłopoty z gwarancją !
          P.S. Będąc latem na Węgrzech widziałem zdrowo skorodowany egzemplarz ( przedni
          błotnik )
          w kolorze białym , który chyba nie był starszy niz 4 lata (sic ! )
          • Gość: grogreg Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.s.univ.szczecin.pl 14.09.01, 17:29
            Dobrze kolega pisze.
            Problemy z nadwoziem sa. Gwarancja na perforacje obejmuje 6 lat.
            Jak napisalem wczesniej, wnetrze jest tandetnie wykonane. Brak jakichkolwiek
            obic, i plastiki ktore, w zaleznosci od egzemplarze, piszcza gdy jest cieplo,
            lub gdy jest zimno.

poza tym jest ok.
          • Gość: cc Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 11:20
            Gość portalu: Greg napisał(a):

> Pewnie jest bezawaryjny, ale znajomy ma rocznego Swifta i Uwaga !
            > przy przednej szybie na słupku wystąpiły bąble świadczące o korozji
            > i są kłopoty z gwarancją !
            > P.S. Będąc latem na Węgrzech widziałem zdrowo skorodowany egzemplarz ( przedni
            >
            > błotnik )
            > w kolorze białym , który chyba nie był starszy niz 4 lata (sic ! )

Mialem kiedyś SWIFTA (made in Japan, 1994). Obecnie 4-ty wlasciciel ma ok.
            125,000 km na liczniku i ZERO rdzy na karoserii (jedynie na rurze wydech. pod
            autem i ogolnie w tych miejscach podwozia, gdzie wszystkie auta w tym wieku maja
            rdze powierzchniowa), wiec uwazam ze to niedoróbki węgierskie.
      • Gość: nunu Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.twins.pk.edu.pl 09.11.01, 12:40
        hej grogreg,
        czy twoj swift w dalszym ciagu spala tak malo? Naszym
        swiftem (1.0) przejezdzalismy na poczatku po 650km na
        33l, teraz nasz samochod ma 1.5 roku, przejechalismy
        41tys km i od pewnego czasu spala nawet 6l/100km!!
        • Gość: Remo Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 192.168.0.* 09.11.01, 15:13
          Hm, że się wtrącę między wódke a zakąskę. Mój ma 3,5 roku i po 7 tys jakie nim
          zrobiłem przez ostatnie 3 miesiące mogę powiedzieć tak:
          - miasto - zjada trochę ponad 6,0 l/100km
          - trasa - jazda emeryta max 90km/h - jakieś 5,5
          - autostrada (za)Gliwice - Wrocław - 130-160km/h* 6,5 l
          Jakby się tak skupić na spokojnej jeździe, łagodnym ruszaniu to można utrzymać
          5 l.

*nie jest to ciąg dalszy wątku "W 80 minut dookoła Polski"
          • Gość: nunu Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.twins.pk.edu.pl 09.11.01, 15:31
            Dzieki za Twoje uwagi. Tylko jak w Krakowie jezdzic
            spokojnie :)?
          • Gość: nunu Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.twins.pk.edu.pl 09.11.01, 15:33
            Jeszcze jedno; 160 km/h przy silniku 1.0??? Jak to
            robisz?
            • Gość: Remo Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 192.168.0.* 12.11.01, 08:25
              Gość portalu: nunu napisał(a):

> Jeszcze jedno; 160 km/h przy silniku 1.0??? Jak to
              > robisz?

Sam w to nie mogłem uwierzyć :) Przepis jest taki: lekki stok, brak wiatru
              czołowego, brak pasażerów, gaz do dechy i cierpliwość :))
              • Gość: nunu Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.twins.pk.edu.pl 12.11.01, 09:49
                Aaaa, tak to tez potrafie :) chociaz do tej pory tylko
                155 km/h. Myslalam, ze rozwijasz taka predkosc w
                'normalnych' warunkach :)
    • Gość: niezdecy Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 17.09.01, 07:53
      Dziękuję wszystkim za informacje. Z ilości odpowiedzi wnioskuję, że w kraju nie
      jeździ jednak zbyt wiele aut tej marki.PZDR
      • Gość: Remo Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 17.09.01, 09:06
        Gość portalu: niezdecy napisał(a):

> Z ilości odpowiedzi wnioskuję, że w kraju nie
        > jeździ jednak zbyt wiele aut tej marki.PZDR

O i to błąd! Sam tak kiedyś myślałem, do momentu kiedy nie stałem się
        użytkownikiem tegoż. Swiftów jeździ za trzęsienie i nie słyszałem jeszcze by
        któryś z jego użytkowników narzekał :) No, tandetne wykonanie wnętrza to prawda,
        ale za te pieniądze nawet mercedes trzeszczałby deską rozdzielczą...
        • Gość: Andrzej Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 17.09.01, 14:27
          Wcześniej już było trochę o tym aucie.
          Napiszę w zasadzie to samo co zawsze.
          Swiftów miałem 2 (drugim jeżdze do dziś) abydwa 3d. piewrszy wersja podstawow
          drugi GLS+ABS - kosztował 34kPLN (dostałem rabat za to że jest to drugi oraz
          tydzień spóźnili się z dostawą)
          1 Swift ok 27kkm - posiadanie 10 miesięcy
          naprawy - lekko postrzępoiony pas bezpieczeństwa od strony pasażera -
          oczekiwnaie 14 dni na część z Japonii bo to się podobno nie psuje ale ja mam
          szczęście do dziwnych napraw (zabaczycie dalej)
          - podklejenie uszczelek drzwi przednich w okolicach końca przedniego słupka
          rozwlano na katowickiej o barierkę przy około 60km/h - samochód do kasacji ja
          bez draśnięcia

2 Swift 50 kkm - posiadanie około 3 lat ale jesze na gwarancji
          naprawy - wymiana przekładni kieorwniczej - serwis zauważył na przeglądzie po
          15kkm wycieki oleju z przekładni - oczekiwanie około 1 tygodnia ale jeździłem
          samochodem
          - wymiana zbiornika paliwa bo coś w nim stukało (dziwne prawda)
          - dołożenie podkładek gumowych pod tylne sprężyny
          - ostatnio uszczelniali mi wlot powietrza bo okazała się, że przy dużcyh
          ulewach coś przeciekało

UWAGI:
          - za tą cenę bardzo fajny samochód
          - nie ma samochodów, które się nie psują
          - mało pali mi od 4,5 w trasie sam przciętnie 5 do 7 w mieście zima krótkie
          przejazdy
          - przeglądy od 300 do 600 PLN
          - świece tylko NGK
          - dobry serwis w Warszawie - Gadimex
          - dobry serwiis blacharski - ALKO Jagiellońska
    • Gość: niezdecy Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 17.09.01, 15:54
      Podziękowania za informacje, a teraz porcja pytań.Czy to prawda,że od 2003 roku
      mają zaprzestać produkcji Swifta. A jak się przedstawia sytuacja z częściami,
      czy można je kupić tylko u dealerów Suzuki, czy są jakieś specjalistyczne
      sklepy?PZDR
      • Gość: cc Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.01, 20:09
        Swift w wersji dostępnej w Europie i produkowanej na Węgrzech nie jest
        produkowany w Japonii od 1999 roku. Z początku 2000 zastąpił go model o nazwie
        SWIFT, w Europie Zachodniej znany jako IGNIS. Węgrzy będą go produkować jak
        długo będzie popyt, ale pewnie też najwyżej 2-3 lata.
        W Japonii SWIFT model 2000 (czyli IGNIS) kosztuje tyle samo co poprzednik,
        zwany tam Cultus M. W ogóle nazwy w Japonii są popieprzone i wprowadzają zamęt,
        ale to temat na inny wątek;-)
        Spodziewany jest jakiś model pomiędzy ALTO a IGNISEM, ale SUZUKI zwykle jest
        oszczędne w zapowiedziach i jak już pokaże jakiś nowy model na targach, to w
        tym samym roku wchodzi do produkcji, zaskakując wszystkich (patrz: LIANA/AERIO,
        czy KEI - maluch z silnikiem 1.0 i napędem na cztery koła!).
        W Polsce SWIFT 1.0 GL 3d kosztuje teraz ok. 25,000 zł, co odpowiada jego
        wartości, w przeciwieństwie do np. Seicento czy Matiza w podobnej cenie.
        SWIFT, to dobre auto do miasta - b. tanie w eksploatacji i niezawodne
        technicznie. Do tego zawraca na dwukierunkowej jezdni bez wjeżdżania na
        krawężniki;-)
        • Gość: grogreg Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 212.160.165.* 18.09.01, 07:38
          Czy Ingis/Swift 2000 ma jakies elementy "starego" Swifta, tak ja ma to miejsce
          w Wagon R i Alto?
          I moze wiesz dlaczego Alto tylko "blysnal" na naszym rynku?
    • Gość: niezdecy Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 18.09.01, 10:56
      Nowy SWIFT/IGNIS może w Japoni jest w tej samej cenie co stary, ale u nas
      kosztuje (www.auto-kras-suzuki.com.pl) 64tys.PLN to dwa razy tyle co
      Swift1,3GLX. Nie dość, że drogi to pali w mieście 9litrów/100km a silnik ma
      chyba ten sam co w starym swifcie 1,3 83 konie(6,5litra/100). Wygląda na to, że
      Ignis nie jest chyba konkurencyjny przynajmniej pod względem ceny i zużycia
      paliwa dla starego swifta.
      • Gość: cc Re: Czy warto kupić nowego SUZUKI SWIFT i czy jest bezawaryjny? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.01, 22:01

> Nowy SWIFT/IGNIS może w Japoni jest w tej samej cenie co stary, ale u nas
        > kosztuje (www.auto-kras-suzuki.com.pl) 64tys.PLN to dwa razy tyle co
        > Swift1,3GLX. Nie dość, że drogi to pali w mieście 9litrów/100km a silnik ma
        > chyba ten sam co w starym swifcie 1,3 83 konie(6,5litra/100). Wygląda na to, że
        >
        > Ignis nie jest chyba konkurencyjny przynajmniej pod względem ceny i zużycia
        > paliwa dla starego swifta.

Jak dodasz do ceny SWIFTA japońskiego (IGNIS) 30% cła i wyposażenie (ABS, 2
        poduszki) i weźmiesz pod uwagę, że IGNIS produkowany jest w Japonii (=jakość) ma
        napęd 4WD, to cena 64,000 zł nie będzie się wydawać juz taka astronomiczna. Kto
        oferuje tej klasy auto z napędem 4x4?
        Po drugie, silnik jest podobny, ale te 6,5 litra w mieście, to chyba
        przesadziłeś. Zużycie wg normy EU (mieszane) wynosi 6,9 l i jest to
        najoszczędniejszy, obok SAMURAIA benzynowy samochód z napędem 4x4 na rynku.
        Nie twierdzę, że to alternatywa wobec SWIFTA made in Hungary (bo nie jest).
        Uważam, że to ciekawa propozycja niszowa.

Co do pytania GROGREGa o wspólne elementy, to raczej jest on spokrewniony z WAGON
        R+.

Ciekawi mnie natomiast dlaczego w Polsce nie ma w sprzedaży BALENO 4WD, a jest
        np. w Estonii! Oraz czy wprowadzą do oferty LIANĘ 4WD. Polityka Suzuki Motor
        Poland jest dla mnie zagadką od wielu lat i uważam osobiście, że chyba trzeba by
        zwolnić cały zarząd i wymienić go na skuteczniejszy. Podobnie jak większość
        serwisów SUZUKI, z którymi miałem doświadczenia ze Swiftem.
        • Gość: niezdecy Re: polemika z cc IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 19.09.01, 11:47
          Gość portalu: cc napisał(a):

> Gość portalu: niezdecy napisał(a):
          >
          > > Nowy SWIFT/IGNIS może w Japoni jest w tej samej cenie co stary, ale u nas
          > > kosztuje (www.auto-kras-suzuki.com.pl) 64tys.PLN to dwa razy tyle co
          > > Swift1,3GLX. Nie dość, że drogi to pali w mieście 9litrów/100km a silnik m
          > a
          > > chyba ten sam co w starym swifcie 1,3 83 konie(6,5litra/100). Wygląda na t
          > o, że
          > >
          > > Ignis nie jest chyba konkurencyjny przynajmniej pod względem ceny i zużyci
          > a
          > > paliwa dla starego swifta.
          >
          > Jak dodasz do ceny SWIFTA japońskiego (IGNIS) 30% cła i wyposażenie (ABS, 2
          > poduszki) i weźmiesz pod uwagę, że IGNIS produkowany jest w Japonii (=jakość) m
          > a
          > napęd 4WD, to cena 64,000 zł nie będzie się wydawać juz taka astronomiczna. Kto
          >
          > oferuje tej klasy auto z napędem 4x4?
          > Po drugie, silnik jest podobny, ale te 6,5 litra w mieście, to chyba
          > przesadziłeś. Zużycie wg normy EU (mieszane) wynosi 6,9 l i jest to
          > najoszczędniejszy, obok SAMURAIA benzynowy samochód z napędem 4x4 na rynku.
          > Nie twierdzę, że to alternatywa wobec SWIFTA made in Hungary (bo nie jest).
          > Uważam, że to ciekawa propozycja niszowa.
          >
          > Co do pytania GROGREGa o wspólne elementy, to raczej jest on spokrewniony z WAG
          > ON
          > R+.
          >
          > Ciekawi mnie natomiast dlaczego w Polsce nie ma w sprzedaży BALENO 4WD, a jest
          > np. w Estonii! Oraz czy wprowadzą do oferty LIANĘ 4WD. Polityka Suzuki Motor
          > Poland jest dla mnie zagadką od wielu lat i uważam osobiście, że chyba trzeba b
          > y
          > zwolnić cały zarząd i wymienić go na skuteczniejszy. Podobnie jak większość
          > serwisów SUZUKI, z którymi miałem doświadczenia ze Swiftem.

Cześć cc. Co do zużycia paliwa przez Swifta 1,3 to masz racje, wg normy w
          mieście pali 7,3. Faktem jest też to, że po dodaniu cła i bajerów cena IGNISA
          staje się bardziej realna, ale i tak jest on droższy od Swifta sedana z
          wyposażeniem o 28tys.PLN!!!. Jeśli chodzi o napęd 4x4 to nie mam w tym temacie
          doświadczenia i nie za wiele mogę powiedzieć ale wydaje mi się, że być może napęd
          4x4 poprawia właściwości trakcyjne lecz w terenie i tak nim nie powojujesz z
          powodu niskiego prześwitu i braku reduktora. Myślę że za 64tys.PLN można by kupić
          jakiegoś kiepskiego terenowca lub całkiem przyzwoitą osobówkę oczywiście
          Japończyka.
          *Jeśli chodzi o jakość madziarskich Swiftów to ciekawe czy ich gorsza jakość
          wynika tylko z niedbałego montażu czy także części i podzespoły są ich produkcji?
          *Jak wyliczana jest europejska norma zużycia paliwa bo nie jest to chyba średnia
          (miasto, poza miastem 90km/h, poza miastem 120km/h, dzielone przez 3)?
          *W salonie powiedziano mi,że Swifty mają cynkowaną blachę, jak więc możliwe jest,
          że już roczne Swifty mają strupy?
          * Czy ktoś miał do czynienia z serwisami Suzuki w Rzeszowie lub Stalowej Woli?PZDR

• Gość: cc Re: polemika z niezdecy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.01, 22:36

> Co do zużycia paliwa przez Swifta 1,3 to masz racje, wg normy w
            > mieście pali 7,3. Faktem jest też to, że po dodaniu cła i bajerów cena IGNISA
            > staje się bardziej realna, ale i tak jest on droższy od Swifta sedana z
            > wyposażeniem o 28tys.PLN!!!
            > Wierzę ci na słowo.
            Jeśli chodzi o napęd 4x4 to nie mam w tym temacie
            > doświadczenia i nie za wiele mogę powiedzieć ale wydaje mi się, że być może nap
            > ęd
            > 4x4 poprawia właściwości trakcyjne lecz w terenie i tak nim nie powojujesz z
            > powodu niskiego prześwitu i braku reduktora. Myślę że za 64tys.PLN można by kup
            > ić
            > jakiegoś kiepskiego terenowca lub całkiem przyzwoitą osobówkę oczywiście
            > Japończyka.
            > Zgoda.
            > *Jeśli chodzi o jakość madziarskich Swiftów to ciekawe czy ich gorsza jakość
            > wynika tylko z niedbałego montażu czy także części i podzespoły są ich produkc
            > ji?
            > To drugie. Nadzór SMC jest ciągły, choć pewnie trochę pobłażliwy.
            > *Jak wyliczana jest europejska norma zużycia paliwa bo nie jest to chyba średni
            > a
            > (miasto, poza miastem 90km/h, poza miastem 120km/h, dzielone przez 3)?
            > Nie wiem, ale wg. EU wszystkie auta palą więcej niż wg. EWG i norm
            producenta, przez to zbliża się to do realnego spalania. Uważam, że średnio 6,9
            na 100 przy napędzie na 4 koła i silniku 1.3/83 KM nie jest dużą wartością.
            > *W salonie powiedziano mi,że Swifty mają cynkowaną blachę, jak więc możliwe jes
            > t,
            > że już roczne Swifty mają strupy?
            > Bardzo mnie to dziwi. Rzadko widuję Swifty (nawet z r. 91) z rdzą na
            blachacz. Mój stary SWIFT '94 nie ma ani śladu, choć przez 1,5 rok stał pod
            chmurką.
            > * Czy ktoś miał do czynienia z serwisami Suzuki w Rzeszowie lub Stalowej Woli?P
            > ZDR
            >
            > W Toruniu jest różnie. Raz dobrze, raz źle (zależy na kogo trafisz). W
            Białych Błotach robili mi takie hece, że uciekłem do Torunia.
            • Gość: niezdecy do cc i innych IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 20.09.01, 08:57
              Gość portalu: cc napisał(a):

> > *Jeśli chodzi o jakość madziarskich Swiftów to ciekawe czy ich gorsza jako
              > ść
              > > wynika tylko z niedbałego montażu czy także części i podzespoły są ich pr
              > odukcji?
              > > To drugie. Nadzór SMC jest ciągły, choć pewnie trochę pobłażliwy.

-Ciekawe czy węgrzy produkują tylko jakieś nieistotne duperele a silnik, skrzynia
              i inne ważne elementy są japońskie? Jeśli chodzi o nadzór to czy SMC nie zależy
              na dobrej opini o marce? Choć podobno wszystkie japończyki produkowane w europie
              są gorszej jakości niż oryginały.

> > *W salonie powiedziano mi,że Swifty mają cynkowaną blachę, jak więc możliw
              > e jest, że już roczne Swifty mają strupy?
              > > Bardzo mnie to dziwi. Rzadko widuję Swifty (nawet z r. 91) z rdzą na
              > blachacz. Mój stary SWIFT '94 nie ma ani śladu, choć przez 1,5 rok stał pod
              > chmurką.
              - ale twój jest chyba prod. made in Japan, a o rdzy pisali goście w tym wątku
              tylko we wcześniejszych postach. Cenę sedana mam na ulotce z salonu 36tysPLN.
              PZDR
              • Gość: szymi Swift a SMP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 08:30
                Samochód-cacy SMP-be kupując auto rok temu miałem mieć przes 3 lata pakiet
                4.9%, po roku okazuje się że stawka wynosi już 7.5% sic!
                Właśnie wruciłem z objazdu po Chorwacji 5kkm bez zarzutu - 1.0
                Co do gołych boczków w wersji GL mam plan obić je czarnym skajem i dać
                kieszenie od malucha, czy wie ktoś może jak taki boczek się demontuje??
                • Gość: niezdecy Re: Swift a SMP IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 25.09.01, 09:44
                  Cześć szymi. Boczki są pewnie na zatrzaskach lub przykręcane (dobrze popatrz po
                  plastikach czy nie ma jakichś zaślepek na wkręty)

Jęśli możesz to napisz coś więcej o swoim autku (wady, zalety, wrażenia).

Z góry dziękuję. PZDR
                  • Gość: szymi Re: Swift a SMP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 10:35
                    Witam pisałem o moim autku jakiś czas temu, szpernij sobie po historii,pokrótce:
                    Wady: drgania pkrzekazywane od silnika (moim zdaniem największa wada) w wersji
                    1.0 - bardzo irytujące na światłach czy w korku np... ,słaby lakier
                    Zalety: cena zakupu, niskie zużycie paliwa - po dotarciu (i zmiany stacji z
                    auchan na jet) 5.35 - 5.5 (1/3 miasto reszta trasa do 120 km/h), wygodne
                    siedzenia, no i oczywiście niska awaryjność.
                  • Gość: szymi Re: Swift a SMP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 10:37
                    Witam pisałem o moim autku jakiś czas temu, szpernij sobie po historii,pokrótce:
                  • Gość: szymi Re: Swift a SMP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 10:38
                    • Gość: niezdecy Re: Swift a SMP IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 25.09.01, 12:07
                      Hej szymi. Znalazłem wątek o suzuki w którym pisałeś. Była w nim mowa o słabym
                      lakierze tylko nie wiadomo jakimasz ten lakier zwykły czy metalik bo ten jest
                      podobno trwalszy.
                      Ile przejechałeś już tym samochodem?.
                      Czy drgania są naprawdę duże (np jak w maluchu)?
                      Czy biegi pomimo tego że lewarek "lata jak głupi" wchodzą precyzyjnie?
                      I najważniejsze - czy gdybyś dzisiaj miał kupić nowe auto - kupiłbyś swifta?
                      PZDR
                      • Gość: szymi Re: Swift a SMP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 12:37
                        Lakier mam metalik, przejechane 28kkm, wstyd się przyznać ale nigdy nie dane mi
                        było jeżdzić "historią polskiej motoryzacji" wię porównania nie mam.Najlepiej
                        pojechać do dealera i samemu wypróbować
                        Dysponując taką kwotą bez wahania kupiłbym ponownie.
                        P.S. sorki za powtórki, nie wiem czy to u mnie coś się powaliło czy na serw.
                        gazety, w innych wątkach widziałem też kilka powtórek w okolicy tej godzinki.
                        Pozdr.
                        • Gość: niezdecy Re: Swift a SMP IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 25.09.01, 13:06
                          Dzięki za szybki odzew.
                          28kkm i ani jednej awarii???(szwagier kupił AstręII i po 200km serwis - wadliwa
                          seria!!!)
                          Na początku miałem kompleksy bo w koło same bryki (wiocha to wiocha - jeden
                          przebija drugiego a jeździ 5000rocznie ale po wysłuchaniu tylu pochlebnych
                          opini o Swifcie zaczynam się z tych kompleksów leczyć. Zaczęło się jak jeden
                          kupił Polo, następny Astrę, inni 2x Polo Clasik, nastepny Corolla, Cordoba.....
                          itp,itd.
                          Teraz jeżdżą raz na tydzień do kościoła bo utrzymanie kosztuje a paliwo drogie.

Przed chwilą dzwoniłem do dealera Suzuki.
                          Swift 5dr. metalik 27tys.zł - straszą że od października podwyżka.
                          Pakiet ubezpieczeniowy 4,5% w "Dełu", w PZU 5,4%. Pakiet można przedłużyć do 3
                          lat ze stawką 4,5% pod warunkiem bezwypadkowej jazdy w pierwszym roku (co do
                          Twojej podwyżki to może miałeś stłuczkę?)
                          Kredyt w markach 8,9%.
                          Brać?
                          PZDR
                          • Gość: szymi Re: Swift a SMP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 13:45
                            Dobre z tą wiochą, osobiście mam do pracy 30 km średnio w mies. robię 2-2.5kkm,
                            i auto traktuje jak narzędzie, ma jeźcić i nie robić przykrych niespodzianek,
                            no i pracować na samochód też jakoś tak głupio...
                            Co do pakietu to mnie zaskoczyłeś (iskierka nadziei), jeszcze przed chwilą
                            dzwoniłem do dwóch dealerów i mniej niż 7.5% nie ma szans, napisz proszę jakieś
                            adresy, telefony z góry dzięki.
                            BYE
                            • Gość: niezdecy Re: Swift a SMP IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 25.09.01, 14:02
                              Z tą wiochą to niestety prawda. Auto kupują po to aby sąsiadów w oczy kłuło.
                              Ja myślę podobnie jak Ty, auto ma służyć do jazdy a nie do szpanu. Do pracy mam
                              tylko 3km, po drodze zabieram dzieci do szkoły. Myślę, że przy tych układach
                              nie zrobię w ciągu roku więcej jak 10-12kkm.
                              Dzwoniłem do firmy "Auto Jakubowscy" w Rzeszowie nr tel. (010XX17)8526363.
                              Mam nadzieję, że baba nie robiła mnie w konia.
                              PZDR
                              • Gość: szymi Re: Swift a SMP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 14:49
                                Dzięki zadzwoniłem, niestety kobiety od ub. już nie było, ale zadzwoniłem do
                                Radomia jest 5.4% do wzięcia, czyli co miasto to obyczaj UFFFF, co do kredyty
                                ja wziołem w DM na 6 lat i nie nażekam, jak brałem DM była po 2.06 potem na
                                szczęście spadała, wybrałem ofertę dealera bo była w banku w którym mam konto,
                                PKOSA, zlecenie stałe 1pln,i komfort znaczny.
                                pozdrawiam
                              • Gość: grogreg Re: Swift a SMP IP: *.r.univ.szczecin.pl 25.09.01, 16:15
                                No, dal sie przekonac.

Uwazaj na posrednikow kredytowych wspolpracujacych z dealerem. Moj nie potrafil
                                zalatwic kredytu. Wziolem sprawe "w swoje rece" w ciagu 30 minut mialem kredyt,
                                zeby bylo zabawniej w tym samym banku. W odwecie dealer odmowil mi honorowania
                                promesy kredytowej i wydania ksiazki pojazdu przed przelaniem pieniedzy. Bank
                                oczywiscie nie przeleje pieniedzy dopoki nie zarejestruje samochodu.
                                Sprawe zalatwilem w Warszawie w Suzuki Motors Polska w ciagu 15 minut rozmowy.
                                Zeby bylo zabawniej dealer nie przelal wplaconej przezemnie dwa tygodnie
                                wczesniej zaliczki (55% wartosci wozu).

Zycze Ci abys trafil na uczciwego dealera i posrednika. (sprawdzaj jednak
                                wszystko sam)

• Gość: niezdecy Re: Swift a SMP IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 26.09.01, 07:11
                                  Jeśli w Radomiu jest 5,4% to może jest i 4,5% tylko u innego ubezpieczyciela.
                                  Jak z tego wszystkiego wynika na rynku ubezpieczeń panuje wolna amerykanka.
                                  Kobieta, z którą rozmawiałem w salonie nie jest pośrednikiem tylko pracownikiem
                                  salonu. Prawdopodobnie żona właściciela.
                                  Napiszcie czy mieliście problemy z odpaleniem Swifta na mrozie (np po nocy pod
                                  gołym niebem)?
                                  Jeśli chodzi o jakość lakieru to jest on objęto roczną gwarancją, czy te
                                  odpryski i inne rysy nie kwalifikują się do reklamacji?
                                  PZDR
                                  • Gość: james Re: Swift a SMP IP: *.man.poznan.pl 26.09.01, 08:46
                                    Ja w Poznaniu placilem w PZU 3% za pelen pakiet. Widac nie ma ogolnokrajowego
                                    pakietu na Suzuki. Co do mrozu to w moim nigdy mi sie zadne problemy nie zdarzyly
                                    ale fakt ze przezyl dopiero 1 zime.
                                    Jesli zas chodzi o rysy i odpryski to oczywiscie w gwarancji jest odpowiednie
                                    haslo ze sie nie kwalifikuja. A tak przy okazji - zima bylem nim w Tatrach na
                                    Slowacji - a tam drogi sa wysypane grysem - po powrocie odkrylem calkiem sporo
                                    malych odpryskow tak ze lakier jest faktycznie niezbyt.
                                  • Gość: james Re: Swift a SMP IP: *.man.poznan.pl 26.09.01, 10:25
                                    Ja w Poznaniu placilem w PZU 3% za pelen pakiet. Widac nie ma ogolnokrajowego
                                    pakietu na Suzuki. Co do mrozu to w moim nigdy mi sie zadne problemy nie zdarzyly
                                    ale fakt ze przezyl dopiero 1 zime.
                                    Jesli zas chodzi o rysy i odpryski to oczywiscie w gwarancji jest odpowiednie
                                    haslo ze sie nie kwalifikuja. A tak przy okazji - zima bylem nim w Tatrach na
                                    Slowacji - a tam drogi sa wysypane grysem - po powrocie odkrylem calkiem sporo
                                    malych odpryskow tak ze lakier jest faktycznie niezbyt.
                                    • Gość: Andrzej Re: Swift a SMP IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 26.09.01, 10:38
                                      Zimą odpala bez problemu niezaleznie od termperatury zewnętrznej i długości
                                      postoju.
                                      Co do drążka zmiany biegów to na postoju (na wolnych obrotoach) rzeczywiście
                                      trochę drży, ale nie jest to tak że drążek biega po całym samochodzie,
                                      bynajmniej nnie to nie denerwuje. biegi wchodzą bardzo pięknie i precyzyjnie
                                      bez żadnych problemów.
                                      • Gość: niezdecy Re: Swift a SMP IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 26.09.01, 11:24
                                        No to super. Chyba naprawdę go kupię.PZDR
                                        • Gość: niezdecy Re: Pakiet ubezpieczeniowy IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 27.09.01, 14:33
                                          Hej szymi. Dzisiaj rozmawiałem z agentem Warty.
                                          Facet zaproponował mi pakiet 4,2%.
                                          tel.(017)2428442
                                          PZDR
                                          • Gość: szymi Re: Pakiet ubezpieczeniowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.09.01, 14:46
                                            Dzięki za info, 017 to byłby Rzeszów, daleczko troszke od Warszawy,
                                            zdecydowałem się na Radom 5.4% również Warta, 4.2% to faktycznie za półdarmo,
                                            jak rozumiem jest to pakiet Suzuki ale załatwiany poza dealerem ??
                                            pozdr
                                            • Gość: Andrzej Re: Pakiet ubezpieczeniowy IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 27.09.01, 14:54
                                              Ja mam pakiet w Allianz 3,8% pakiety są od 3 do 8% OC AC NW.
                                              Allianz (022) 529 40 00
                                              Agent VOGEN (022)649 30 35.
                                              Jest to pakiem oferowany przez SMP w porozumieniu z Allianz (dane marzec 2001)
                                              więc powinien być on aktualny w całej Polsce.
                                              Jak ma samochód co roku ubezpieczany w iinej firmie. Dlaczego? Bo pod koniec
                                              ubezpieczenia szukam wśród ubezpieczycieli kto ma najbardziej atraklcyjny
                                              pakiet i co moge mieć i za ile.
                                              • Gość: Remo Re: Pakiet ubezpieczeniowy IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 29.09.01, 00:30
                                                Ja płaciłem za pakiet w Warcie dokładnie 1270 PLN, że się wtrącę między wódkę a
                                                zakąskę... :)))
                                                • Gość: niezdecy Re: No i stało się IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 05.10.01, 07:06
                                                  No i stało się!
                                                  KUPIŁEM Swifta!
                                                  Więcej informacji później, teraz nie mam czasu.PZDR
                                                  • Gość: cc Re: No i stało się IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.01, 16:00
                                                    Gratulacje (mam nadzieje)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka