davout_ 09.08.02, 08:50 Przymierzam się do kupna Forda Mondeo . Czy jest ktoś kto eksploatuje to auto ? Jakie opinie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jako Tako Re: Ford Mondeo IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 14:58 Zrobilem Mondeo dotychczas 10 tys. kilometrow. Swietne zawieszenie i duzo miejsca w srodku ale tragiczny silnik TDDI. Link Zgłoś
Gość: dodi Re: Ford Mondeo IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 23:17 Gość portalu: Jako Tako napisał(a): > Zrobilem Mondeo dotychczas 10 tys. kilometrow. Swietne zawieszenie i duzo > miejsca w srodku ale tragiczny silnik TDDI. Może silnik TDDI jest tragiczny, ale nie ma się czym martwić przy kupnie nowego Mondeo bo tego silnika już nie sprzedają, jest za to nowy- TDCI (naprawdę super) Link Zgłoś
dyplomata Re: Ford Mondeo 09.08.02, 20:33 Mam swiezy, dopiero 400 km. Bardzo pozytywne pierwwsze wrazenia. Polecam wersje 5-drzwiowa. Silnik 1.8 calkiem wystarczy, moim zdaniem lepiej kupic z tym silnikiem plus full wypas niz goly z dwulitrowym. W bardzo wielu testach ´w roznych krajach Mondeo byl na pierwszej pozycji, wszedzie podkreslaja znakomite prowadzenie i uklad kierowniczy. Wady to nieco wyzszy poziom halasu. ALe Mondeo ma lancuch rozrzadu a nie pasek klinowy. Link Zgłoś
Gość: A Re: Ford Mondeo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 21:06 Co prawda jeszcze nim nie jeżdżę ale zamówiłem wersje 1.8 125KM 5 drzwi. Miałem jazdę próbną takim samym fordem oraz dla porównania Hondą Accord 1.8. Wybierałem między tymi modelami i wybrałem Forda. Jeśli chodzi o silnik to wrażenia są podobne a nawet ze wskazaniem na Forda, mimo, że Accord ma 136KM. Ford jest za to wyraźnie głośniejszy, szczególnie na dużych obrotach. Prowadzenie i układ kierowniczy są lepsze w fordzie. Jednocześnie zawieszenie jest też bardziej komfortowe. Ford ma też bardzo dużo miejsca w środku i bardzo wygodne fotele, również tylne. W Hondzie z przodu jest co najmniej równie dobrze ale z tyłu już jest gorzej. Ford w wersji 5-cio drzwiowej jest bardzo praktycznym samochodem ze względu na dostęp do bagażnika. Porównywałem też koszty użytkowania. W Fordzie przeglądy są co 20tys km a w Hondzie co 15tys. Poza tym części są tańsze w fordzie. Doszedłem do wniosku, że nawet gdyby mi się coś popsuło albo miałbym stłuczkę to ford jest bardziej opłacalny mimo niezawodności Hondy. Kupuję najtańszą wersję tzn Ambiente X. Jednak wyposażenie tej wersji jest praktycznie bardziej niż kompletne. Praktycznie nie ma nic co bym chciał dodatkowo mieć. No może wymienię radio na lepsze od tego podstawowego ale to jest koszt kilkaset złotych. Ford ma najbardziej konkurencyjną cenę na rynku. Za te pieniądze nie da się kupić innego samochodu tej klasy z porównywalnym wyposażeniem. Mało tego nawet Toyota Corolla z podobnym wyposażeniem kosztuje tyle samo. Gdyby nie korzystna cena to nie kupiłbym tego forda mimo jego zalet ale co miałem zrobić. Jak mam wybierać między Toyotą Corollą, Hondą Civic, Nissanem Almera, Volkswagenem Golf/Bora, czy nawet Skodą Fabią lub Octavią TDi, które to wszystkie samochody kosztują ponad 60 tys z przyzwoitym wyposażeniem to już wole Forda Mondeo za tą samą cenę. A Mondeo to naprawdę kawał samochodu. Jest większy i wygodniejszy np. od Leganzy, która wydaje się być dużym samochodem i kosztuje nawet więcej od Forda mimo, że to ostatni szajs (Leganza). Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: maciek Dobra rada .... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 21:53 Dobra rada - jezeli jeszcze nie odebrales ambiente X to zmien go na trend x (na pewno nie bedzie z tym problemu) ... Inaczej oszczedzisz z 3 tys. zl, a jednak w trend masz m.in.: - alufelgi - fotele z przedluzonymi siedziskami - regulacje ledzw. dla pasazera - znacznie ladniejsze wnetrze (aluminium) - skore na kierown. i biegach - elektr. z tylu - podlokoietnik z tylu - super automatyczna klimatyz. (nastawiasz zadana temp. eleganckimi przyciskami zamiast krecic bialymi galkami) Nie masz kurtyn ... ale i tak pewnie nigdy (odpukac) nie beda odpalone. Link Zgłoś
Gość: A Re: Dobra rada .... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 02:43 Wybrałem Ambiente celowo. W Trendzie nie ma kurtyn i radia. Klimatyzacja jest automatyczna ale mnie wystarczy manualna a radio raczej jest mi potrzebne. W Trendzie jest kilka dodatków ale w większości są to mało użyteczne bajery. Jeśli mam wybierać między alufelgami a kurtynami powietrznymi to wolę kurtyny. Właściwie w Trendzie jednym dobrym dodatkiem jak dla mnie jest skórzana kierownica ale bez takiej też mogę żyć. Przy okazji kilka tysięcy zostaje w kieszeni. Oczywiście to tylko moja opinia. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Dobra rada .... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.08.02, 10:47 Trudno o jednoznacznie celny wybor, ja jednak polecalbym trenda x (ma boczne poduszki, prawdopodobienskto odpalenia kurtyn male) ... i z tego co wiem wiekszosc kupuje trendy. Moja rada jest zla, w razie wypadku gdzie kurtyny bylyby przydatne. To co jest sczegolnie dobre w trend to fotele (wzbogacone o przedluzone siedziska z przodu i regulacje ledzwiow. dla pazazera, a z tylu ergonomiczny podlokietnik). Poza tym aluminiowa deska, z przyciskami bez pokretel stwarza wrazenie wyzszej klasy. To wrazenie poteguje skora na kier. i dzwigni (choc moze ta skora to obeiktywnie nia taka wazna). Felgi tez nie wazne (latwiej skrzywic, a jak ktos chce to moze dokupic pozniej). Radio - ostatnio dealerzy sklonni sa dawac do trenda 6000 gratis + alaram. No i automatyczna kilmatyzacja - jednak jest to bardzo dobre gdy nastawiasz sobie 22 st. i wiesz ze przez cala droge bedzie ona utrzymywana. A o oszczednosci 3 tys. szybko sie zapomina. Co do silnika - 1.8 125 km to optimum. Nie jest zbyt cichy (choc nieco cichszy od 2.0) ale latwo wchodzi na obroty, malo pali, jest super wykonany i dobrze rokuje co do trwalosci. Podusmowujac - zmienic zdanie mozesz nawet kilka dni przed odbiorem (moze tylko kosztem koloru) i wziasc trenda. Choc Ambiente ma te kurtyny, wiec ... trudna dectzja. Gość portalu: A napisał(a): > Wybrałem Ambiente celowo. W Trendzie nie ma kurtyn i radia. Klimatyzacja jest > automatyczna ale mnie wystarczy manualna a radio raczej jest mi potrzebne. > W Trendzie jest kilka dodatków ale w większości są to mało użyteczne bajery. > Jeśli mam wybierać między alufelgami a kurtynami powietrznymi to wolę kurtyny. > Właściwie w Trendzie jednym dobrym dodatkiem jak dla mnie jest skórzana > kierownica ale bez takiej też mogę żyć. > Przy okazji kilka tysięcy zostaje w kieszeni. Oczywiście to tylko moja opinia. > > Pozdrawiam Link Zgłoś
pakuz Re: Dobra rada .... 10.08.02, 15:16 czesc mam mondeo 2,0 tdi (115km) kombi - przebieg 30.000 zalety: auto potezne i pakowne super trzyma sie drogi i na trasie jest rewelacyjny mam wersie ghia , wiec wszystkie potrzebne bajery sa wady: 1. silnik: dobry powyzej 2500 obrotow , ponizej straszny mul duzo pali skurczybyk : miasto 8,5 , trasa spokojnie 6,5 , trasa troche szybciej i z bagaznikiem na dachu 9,5 jesli chcesz oszczedzac na trasie , nie mozesz przekroczyc 3000 obrotow bo zaczynaja sie robic wiry w baku :( 2.ergonomia: jesli jestes palacy , dokup sobie popielniczke , bo ta co jest umiejscowiona jest kretynsko , to samo miejsce na kubek dla kierowcy - katastrofa fotele rozkladaja sie prawie na plasko , ale trzeba sie nakrecic i brak pamieci ustawienia fotela 3.bagaznik: ogromny , ale nie ma schowkow, gasnice,trojkat i podstawowe narzedzia trzeba wozic luzem (ja woze w plastikowej skrzyneczce) 4.firmowe radio forda z cd - calkiem do dupy i nawet wymienic ciezko bo jest niewymiarowe 5.elektryka: czesto wariuje system alarmu ,trzeba kilka razy kliknac otwieranie/zamykanie ,zeby zaskoczyl glupi system automatycznego zamykania drzwi , trzeba uwazac zeby nie zatrzasnac kluczykow w bagazniku (system nie rozpoznaje ,ze otworzyles bagaznik i po 20 sek zamyka caly samochod, trasniesz klapa i po zawodach) ogolnie auto b/dobre , ale szczegoly niedopracowane jak na razie zadnych problemow nie mialem pozdro Link Zgłoś
Gość: JA Re: Dobra rada .... IP: 213.77.10.* 12.08.02, 12:45 Ma takie sam silnik ale wersja 5-cio drzwiowa. Mój już od 2000 obrotów (od włączenia turbiny) zaczyna dobrze ciągnąć, a co do spalania to średnia (pół na pół miasto, trasa) jest w granicach 6,5 (przy raczej spokojnej "turystycznej" jeździe, ale od czasu do czasu to ja prowadzę cały "peleton" ;-)). Link Zgłoś