Dodaj do ulubionych

Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ?

30.07.05, 21:05
Przyładowo Dodge Charger od 25 tyś $,tyle to ja dałem za swoją Octavię,a
przecież przy tym Dodgu Octavia to furmanka.Dalej Ford Mustang za 20 tysiaków
i łzy mi stają w oczach.Normalnie rozdają tam fury za półdarmo,.A dziwiłem się
dlaczego w stanach nie kupują europejskich samochodów.Przecież amerykański
robotnik zarabia niewiele mniej od np Niemieckiego(tak mi się wydaje).W ogóle
zobaczcie sobie sami.

www.ford.com/en/default.htm
Obserwuj wątek
    • hmp_inc Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 30.07.05, 21:52
      To jedz do US raju... heheehe.... a przkonasz sie jak wszystko jest za darmo i
      ile sie trzeba naza.... na tego dodga z wnetrzem z butelek po recyklingu;]
    • primerasri Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 30.07.05, 22:35
      To lepiej nie sprawdzaj cen w Kanadzie - ceny podobne do USA ale dolar
      kanadyjski ma o wiele mniejsza wartosc od amerykanskiego. No i autka sa troszke
      ubozsze. A nawet auta europejskie w USA kosztuja duzo mniej niz na kontynencie
      (np VW Jetta "pelen wypas" kosztuje w USA tyle samo co w PL najtansza "Bora"
      czyli ten sam samochod)
      soot napisał:

> Przyładowo Dodge Charger od 25 tyś $,tyle to ja dałem za swoją Octavię,a
      > przecież przy tym Dodgu Octavia to furmanka.Dalej Ford Mustang za 20 tysiaków
      > i łzy mi stają w oczach.Normalnie rozdają tam fury za półdarmo,.A dziwiłem się
      > dlaczego w stanach nie kupują europejskich samochodów.Przecież amerykański
      > robotnik zarabia niewiele mniej od np Niemieckiego(tak mi się wydaje).W ogóle
      > zobaczcie sobie sami.
      >
      > www.ford.com/en/default.htm
      • mar_elx odpowiedź 30.07.05, 22:53
        Bo w cenie auta europejskiego jest:

VAT (22%)
        Akcyza (kilka-kilkanaście%)
        Koszty ubezpieczenia społecznego dla robotników (45% pensji)
        Kilkudziesięcioprocentowa marża dealera i zysk producenta (łącznie) - bo u nas
        na samochód za 50-70 tys. złotych trzeba czekać 2 miesiące, a w USA są gotowe
        do odbioru na placu. Bo zysk robi się na ilości, a nie tylko na marży.

Mimo to Europejsczycy kochają swój socjalizm.... ciekawe jeszcze jak długo.
        • primerasri błedna odpowiedź!!! 30.07.05, 23:11
          Skad ludzie wymyslaja te kilkudziesiecioprocentowe marze? Prawda jest taka, ze
          jak dealer ma 10% to duzo. A wez pod uwage, ze trzeba oplacic salon,
          sprzedawcow, waleterow (moze palnalem gafe - nie wiem jak sie po polsku nazywa
          taki facet co czysci samochody). Jak sprzedajesz samochod to trzeba go dac na
          warsztat i przygotowac do sprzedazy i potem umyc itd a to kosztuje i to
          wszystko zjada zysk. Trzeba zaplacic sprzedawcy itp. Reklama, itp i kolo sie
          zamyka. Branza motoryzacyjna nie ma sie za dobrze - marza nie jest wystarczajaca
          A na marginesie to vat zalezy od kraju, np w UK jest 17,5%
          Pozdr

mar_elx napisał:

> Bo w cenie auta europejskiego jest:
          >
          Kilkudziesięcioprocentowa marża dealera i zysk producenta (łącznie) - bo u nas
          > na samochód za 50-70 tys. złotych trzeba czekać 2 miesiące, a w USA są gotowe
          > do odbioru na placu. Bo zysk robi się na ilości, a nie tylko na marży.
          >
          > Mimo to Europejsczycy kochają swój socjalizm.... ciekawe jeszcze jak długo.
          • mar_elx a jednak ja mam rację! = czytaj ze zrozumieniem. 30.07.05, 23:19
            primerasri napisał:

> Skad ludzie wymyslaja te kilkudziesiecioprocentowe marze? Prawda jest taka,
            ze
            > jak dealer ma 10% to duzo.

Napisałem KILADZIESIĄT ŁĄCZNIE - dealer i producent! 30% to już jest
            KILKADZIESIĄT

A wez pod uwage, ze trzeba oplacic salon,
            > sprzedawcow, waleterow (moze palnalem gafe - nie wiem jak sie po polsku
            nazywa
            > taki facet co czysci samochody). Jak sprzedajesz samochod to trzeba go dac na
            > warsztat i przygotowac do sprzedazy i potem umyc itd a to kosztuje i to
            > wszystko zjada zysk. Trzeba zaplacic sprzedawcy itp.

No właśnie. I za każdego takiego pracownika trzeba zapłacić ubezpieczenie
            społeczne i podatek...

> Reklama, itp i kolo sie

No właśnie - reklaama. W Polsce lecą reklamy różnych samochodów, ale jak
            przyjdziesz do dealera i powiesz: poproszę trzydrzwiowego focusa w ciemnym
            kolorze i silnikiem 1.6. To ci odpowie, że możesz dostać, ale ZA DWA MIESIĄCE.

> zamyka. Branza motoryzacyjna nie ma sie za dobrze - marza nie jest
            wystarczajac
            > a
            > A na marginesie to vat zalezy od kraju, np w UK jest 17,5%

No to od samochodu za 50 tysięcy PLN (czyli od Punto Corsy itp. w realiach
            brytyjskich) trzeba zapłacić złodziejskiemu państwu prawie DZIEWIĘĆ TYSIĘCY
            ZŁOTYCH!

>
            > mar_elx napisał:
            >
            > > Bo w cenie auta europejskiego jest:
            > >
            > Kilkudziesięcioprocentowa marża dealera i zysk producenta (łącznie) - bo u
            nas
            > > na samochód za 50-70 tys. złotych trzeba czekać 2 miesiące, a w USA są go
            > towe
            > > do odbioru na placu. Bo zysk robi się na ilości, a nie tylko na marży.
            > >
            > > Mimo to Europejsczycy kochają swój socjalizm.... ciekawe jeszcze jak dług
            > o.
            • primerasri Re: a jednak ja mam rację! = czytaj ze zrozumieni 31.07.05, 10:21
              Z ta marza tez jest roznie. Producentowi od marzy odpada cala masa kosztow a do
              tego nikt nie produkuje czesci sam tylko zleca podwykonawcom. Ale na upartego
              pewnie sie uzbiera to kilkadziesiat procent po drodze.
              Z podatkami to wiadomo, ubezpieczenie itp tez podbijaja cene.

Tutaj nie mozna sobie pozwolic na taki dlugi czas oczekiwania - klient chce
              miec auto najdalej za tydzien.
    • szymizalogowany Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 30.07.05, 23:44
      To jedz do tej Ameryki, zobaczysz jak tam jest fajnie jak dostaniesz zapalenia
      wyrostka robaczkowego i jesli nie zarabiasz min. 100 000 USD to zginiesz na
      ulicy i zaden szpital cie nie przyjmie tylko cie jeszcze wysmieja.

A ten najwiekszy terrorysta swiata Bush i jego sepy specjalnie dotuja ceny
      samochodow oraz paliw zeby ludzie nie uciekli z USA.

Juz dawno powienien byc tam wprowadzony VAT i podniesione skladki na
      ubezpieczenia a takze ten Terrorysta Bush przez ktorego dzieci z glodu placza
      pownien zgodzic sie na wprowadzenie swiatowego podatku Tobina aby wreszcie
      rowniez malwersanci robiacy machloje na rynku finansowym podzielili sie z
      innymi tym co maja.

A jeszcze co do cen to jak ktos ma pieniadze na samochod to znaczy ze ma tez
      aby sie podzielic z biedniejszymi wiec niech placi podatki a jak mu sie nie
      podoba to moze nie kupowac.

Przez USA gloduja dzieci w Afryce oraz topnieja lody na biegunie, mogli by na
      poczatek przestac dotowac ceny paliw tak aby byly one w normalnej rynkowej
      cenie czyli 1,5 EURO za litr, wtedy moze ci glupi (glupsi 100 razy od Polakow)
      Amerykanie by zaczeli wreszcie kupowac 1.9 TDI.

Przez te ich dotowanie cen samochodow to jezdzi sobie taki durny amerykanin
      beznynowa szostka a lodowce gina. I mewy nie maja sledzi do jedzenia.
      • szymizalogowany Zapomnialem jeszcze... 30.07.05, 23:47
        Jedz tam do nich jedz do tego USA... hehe wiesz ze w USA ludzie z tytulem
        doktora sa na poziomie naszego liceum. Amerykanie sa strasznie glupi,
        nieporownywalnie glupsi niz my, do tego wszyscy sa grubi bo jedza w McDonald's.

I jeszcze wybieraja sobie na prezydenta najwiekszego terroryste przez ktorego
        dzieci gloduja w Afryce, a my bedziemy mieli Cimoszenke czlowieka z klasa.
        • zaq26 Re: Zapomnialem jeszcze... 31.07.05, 00:03
          tu już się z Szymim zgadzam :)
      • zaq26 Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 00:01
        szymizalogowany napisał:

> A jeszcze co do cen to jak ktos ma pieniadze na samochod to znaczy ze ma tez
        > aby sie podzielic z biedniejszymi wiec niech placi podatki a jak mu sie nie
        > podoba to moze nie kupowac.

podobny tok rozumowania mają menele żebrzący na dworcu pod kasami - jak ktoś ma
        na bilet to niech się podzieli, bo na flaszkę brakuje :)))
        • devote Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 00:20
          hehe wszyscy w polsce mysla ze w USA dolary rosna na drzewach i tylko sie je
          zbiera
          • szymizalogowany Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 00:24
            devote napisał:

> hehe wszyscy w polsce mysla ze w USA dolary rosna na drzewach i tylko sie je
            > zbiera

Skoro w USA jest tak ciezko to po co tam pojechales zamaist sie dorabiac w
            Polsce?
            • devote Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 14:31
              szymizalogowany napisał:

> devote napisał:
              >
              > > hehe wszyscy w polsce mysla ze w USA dolary rosna na drzewach i tylko sie
              > je
              > > zbiera
              >
              >
              > Skoro w USA jest tak ciezko to po co tam pojechales zamaist sie dorabiac w
              > Polsce?

nie przyjechalem tutaj sie dorabiac tylko normalnie zyc
              nie jestem tutaj "na zarobku"

chodzilo mi o to ze patrzenie na ameryke przez pryzmat tanich samochodow i
              benzyny to nie jest calkowite oblicze tego kraju
              • szymizalogowany Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 14:39
                > nie przyjechalem tutaj sie dorabiac tylko normalnie zyc
                > nie jestem tutaj "na zarobku"

Tak jasne. Pewnie miales 10 mln USD i po prostu spodobalo ci sie w californi i
                zdecydowales sie kupic rezydencje w Beverly Hills i tam pomieszkac.

Prawda jest taka ze ty albo twoi rodzice wyniesliscie sie z Polski do USA za
                lepszym zyciem i zebys chociaz mial tego marnego VW Jette czy cos tam a nie
                popylal maluchem placac za paliwo 4.30.

i zreszta nie masz sie co wstydzic tego, ja tez tak zrobie chyba.

> chodzilo mi o to ze patrzenie na ameryke przez pryzmat tanich samochodow i
                > benzyny to nie jest calkowite oblicze tego kraju

Jasne ze nie. Ale to jest forum auto moto a te dwie sprawuy ukazuja ze w USA
                czlowiek tyle samo pracujacy co w Polsce moze miec 5 razy lepszy samochod i
                miec gdzies ceny benzyny a instalacji gazowych nie znac nawet z opowiesci (no
                chyba ze odwiedza polskie forum auto moto)

Prawa o USA jest taka ze ciezko pracujac tam po jakims czasie sie posiada to i
                owo z dobr doczesnych a w Polsce pracujac tak samo ciezko po takim samym czasie
                dorobisz sie ale 10 razy mniej niz w USA.
                • fazi_ze_sztazi Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 16:47
                  widze szymi ze wsrod wielu niecelnych spostrzezen na temat USA, pojawiaja sie
                  jakies celne uwagi, oby tak dalej
    • danny1975 Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 03:11
      mozecie mi powiedziec skad tyle wiecie o stanach? O systemie opieki zdrowtnej? O
      cenach samochodow? O zarobkach??

Jestem ciekaw kto z Was tu byl??

Dla wyjasnienia. Cena samochody na stronie jest cena NETTO! Do tej ceny dodajesz
      VAT, plus pozostale podatki i oplaty. Do tych 25tys$ musisz dodac kolejne 2-2,3
      tys na oplaty i podatki.

No i teraz trzeba ubezpieczyc samochod.... i tu sie zaczyna najciekawsza czesc.
      Pelne ubezpieczenie na w miare rozsadne kwoty to rocznie okolo 1,5-2,0tys $. Jak
      chcesz miec dobre ubezpieczenie to zaplacisz 500-600$ rocznie wiecej.

Nie zmienia to faktu ze ceny samochodow sa tutaj dosc mocno przystepne :)Kredyty
      mozesz miec nawet za 0% na 5 lat.

Pamietajcie jednak ze... w stanach samochod (moze z pominieciem Nowego Jorku) ma
      kazdy. czasem nawet dwa... i pozniej dopiero zaczyna sie zarobek... SERWIS.
      Godzina pracy kosztuje do 70-80 do 120 w drogich serwisach. Wymiana oleju w
      Saabie kosztuje 180$.
      Wiec tu sie zaczynaja prawdziwe zarobki dealerow.
      • edytkus Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 06:38
        danny1975 napisał:

> Pamietajcie jednak ze... w stanach samochod (moze z pominieciem Nowego Jorku) m
        > a
        > kazdy. czasem nawet dwa... i pozniej dopiero zaczyna sie zarobek... SERWIS.
        > Godzina pracy kosztuje do 70-80 do 120 w drogich serwisach. Wymiana oleju w
        > Saabie kosztuje 180$.
        > Wiec tu sie zaczynaja prawdziwe zarobki dealerow.

Nie w przypadku aut na gwarancji, a gwarancje mozna miec na ladnych pare lat.
        Oprocz tego co podales odnosnie nizszych cen aut dochodzi jeszcze duzy wybor a co za tym idzie
        wysoka konkurencja. A jak inaczej zachecic kogos do kupna jesli nie przez atrakcyjna cene?
      • szymizalogowany Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 10:25
        danny1975 napisał:

> mozecie mi powiedziec skad tyle wiecie o stanach? O systemie opieki
        zdrowtnej?
        > O
        > cenach samochodow? O zarobkach??
        >
        > Jestem ciekaw kto z Was tu byl??
        >
        > Dla wyjasnienia. Cena samochody na stronie jest cena NETTO! Do tej ceny
        dodajes
        > z
        > VAT,

Ale bredzisz hehehe. W USA VAT hehehhe. Tak na marginesie value added tax to
        wymysl zabojadow i znany w zasadzie tylko w Europie hehe.
      • devote Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 14:32
        danny1975 napisał:

> mozecie mi powiedziec skad tyle wiecie o stanach? O systemie opieki
        zdrowtnej?
        > O
        > cenach samochodow? O zarobkach??
        >
        > Jestem ciekaw kto z Was tu byl??

ja tu mieszkam od 13 lat
      • fazi_ze_sztazi Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 16:48
        danny1975 napisał:
        dodajes
        > z
        > VAT, plus pozostale podatki i oplaty. Do tych 25tys$ musisz dodac kolejne 2-
        2,3
        > tys na oplaty i podatki.

w jakim stanie / county placisz VAT ?
        • devote Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 17:54
          a sales tax?
        • danny1975 Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 20:46
          VAT z pnktu widzenia finansowego to to samo co sales tax

uzylem zlej nazwy ale chodzi o to samo
          • szymizalogowany Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 22:05
            > VAT z pnktu widzenia finansowego to to samo co sales tax
            >
            > uzylem zlej nazwy ale chodzi o to samo

hehehe taaa, to samo he

poducz sie troche ekonomii, VAT to naliczanie na wszystkich poziomach
            poczynajac od huty i walcowni gdzie robia te blachy poprzez fabryke az po salon

VAT to setki urzedasow, odliczenia, zwroty podatku, skomplikowane prawo
            podatkowe itd.

sales tax w USA to zupelnioe cos innego, placi go tylko klient koncowy
            • fazi_ze_sztazi Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 23:11
              szymizalogowany napisał:
              > VAT to setki urzedasow, odliczenia, zwroty podatku, skomplikowane prawo
              > podatkowe itd.
              >
              >
              > sales tax w USA to zupelnioe cos innego, placi go tylko klient koncowy

dodam tylko gwoli scislosci, z VAT jest dla danego panstwa i grupy produktow
              staly (np w polsce moze to byc az 22%), natomiast sales tax w USA inny jest w
              kazdym county (gmina) i moze byc od 1.5% do 9% (chicago)
              • radomir996 Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 01.08.05, 00:01
                > kazdym county (gmina) i moze byc od 1.5% do 9% (chicago)

W calym stanie Maryland jest z tego co pamietam 0%.
              • devote Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 01.08.05, 02:00
                fazi_ze_sztazi napisała:

>natomiast sales tax w USA inny jest w
                > kazdym county (gmina) i moze byc od 1.5% do 9% (chicago)

sales tax jest taki sam na caly stan (wszystkie gminy)
                bo to stanowe prawo
            • danny1975 Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 01.08.05, 01:49
              ja ekonimii a ty ksiegowosci
              slyszales o tym ze VAT sie odlicza?? defakto placi go klient koncowy a firmy
              miedzy soba go odliczaja
              poczytaj gazety... i przealnalizuj gdzie mozna zrobic (i gdzie sie robi
              najwieksze przekrety... wlasnie na naliczaniu i odliczaniu fikcyjnego VATu ktory
              jest potem zwracany przez Panstwo firmie!!!
      • mar_elx Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 23:26
        danny1975 napisał:

dodajes
        > z
        > VAT, plus pozostale podatki i oplaty. Do tych 25tys$ musisz dodac kolejne 2-
        2,3
        > tys na oplaty i podatki.

Niech będzie. Przecież podatków to się chyba tylko w Monaco nie płaci. Ale: w
        Polsce do ceny netto 25 tys. USD trzebaby dodać 5500 samego VAT, do tego
        akcyza - nie wiem ile, ale myślę, że kolejny tysiąc albo dwa by się uzbirrało.

>
        > No i teraz trzeba ubezpieczyc samochod.... i tu sie zaczyna najciekawsza
        czesc.
        > Pelne ubezpieczenie na w miare rozsadne kwoty to rocznie okolo 1,5-2,0tys $.

W POlsce pakiet pełnego ubezpieczenia od 25.000 USD to od 6 do 10 %, czyli od
        1500 do 2500 USD - więc porównywalnie, albo i drozej.

> SERWIS.
        > Godzina pracy kosztuje do 70-80 do 120 w drogich serwisach.

Godzina pracy serwisana w ASO w Warszawie to nawet ponad 200 złotych. i to w
        popularnych markach.

> Saabie kosztuje 180$.

ale z olejem czy bez?

• lewarek5 Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 08:28
      soot napisał:

> Przyładowo Dodge Charger od 25 tyś $,tyle to ja dałem za swoją Octavię,a
      > przecież przy tym Dodgu Octavia to furmanka.Dalej Ford Mustang za 20 tysiaków
      > i łzy mi stają w oczach.Normalnie rozdają tam fury za półdarmo,.A dziwiłem się
      > dlaczego w stanach nie kupują europejskich samochodów.Przecież amerykański
      > robotnik zarabia niewiele mniej od np Niemieckiego(tak mi się wydaje).W ogóle
      > zobaczcie sobie sami.
      >
      > www.ford.com/en/default.htm

.. to nie auta sa tanie,to podatki(acciss&VAT)-sa duzo nizsze niz w europie.
    • soot Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 19:24
      Dzięki za odpowiedzi.Mam jeszcze jedno pytanie,ile pali silnik 3,5 w Dodgu
      Chargerze ?
      • devote Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 20:20
        a moze bys tak poszukal sobie tej informacji w necie
        LENIU !
        • soot Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 20:37
          Znalzałem coś takiego i nic z tego nie rozumiem.

Fuel Economy - Highway [mpg] 27.0 25.0 27.0 25.0
          Fuel Economy - City [mpg] 19.0
          • marekatlanta71 Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 22:26
            Oznacza to ze jak bedziesz jechal delikatnie po miescie to co 19 mil ci 1 galon
            zuzyje. Aha - jak przycisniesz (a przycisniesz, bo ten 3.5 jest za maly do
            takiego samochodu) to oczekuj ze galon poleci co 15-16 mil.

1 galon na 16 mil = 3.8 litra na 27 km = 14 litrow na setke.

Mam nadzieje ze to w miare lopatologicznie wytlumaczylem?
            • fazi_ze_sztazi Re: Dlaczego Amerykańskie auta są takie tanie ? 31.07.05, 23:14
              aby przliczyc mpg na litry/100km, dzielisz 216 przez wartosc mpg
              przyklad:
              30 mpg
              216/30 = 7.2 l/100km

p.s. 19mpg w 3.5 litra silniku w miescie (automat/klima) to wynik malo realny,
              choc mozliwy. realne spalanie zamknie sie pewnie na poziomie 15 mpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka