Gość: gigi IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 18:27 chce kupic mercedesa 190 D.chcialbym sie dowiedziec paru rzeczy na jego temat.ile pali,jaki jest dostep do uzywanych czesci.nie wiem czy nie lepiej kupic O.astre. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: tomek194 Re: mercedes 190 2.0D IP: *.gwarant.bytom.pl 23.08.02, 00:17 ja mam takie auto od 2 miesiecy. na razie zlego slowa nie moge powiedziec. po miescie pali 7.5 litra, na trasie przy jezdzie do 140 nie przekroczyl 6 litrow. jak na diesla ma bardzo dobre osiagi. ja mam bude z 1985 roku i w kilku miejscach pojawila sie rdza ale jak na 17 lat jest tego niewiele. silnik jest naprawde dobry, mimo, ze mam skrzynie 4 biegowa jechalem nim 170km/h. troche denerwujacy jest brak miejsca z tylu kiedy przesuniesz fotele przednie mocno do tylu, jak na mercedesa powinno byc to lepiej rozwiazane, ale nie wymagajmy od niego zbyt wiele w koncu ta konstrukcja ma 20 lat. czesci latwo kupisz na gieldzie samochodowej. u nas na slasku dostaniesz tam prawie wszystko. ceny nie sa wygorowane. oryginalne czesci w sklepach sa niestety drogie ale coz to w koncu mercedes. niektorzy okreslaja 190-tke mianem BABY- MERCEDES bo przed klasa A byl takim mini Mercedesem, ale prowadzac auto z dluga maska i celownikiem na jej koncu nie musisz sie niczego wstydzic. podsumowujac bralbym takie auto, tylko zalezy za jak cene. ja dalem za 1985 rok 8500 zeta, i auto jest w tym roku zprowadzone z niemiec wiec zawieszenie i amrtyzatory jeszcze nie zostaly powybijane przez polskie drogi. POLECAM bo to w koncu prawdziwe auto, przede wszystkim bezpieczniejsze, od wielu innych. Link Zgłoś
Gość: darekk Re: mercedes 190 2.0D IP: 217.153.15.* 23.08.02, 12:30 bierz astre. jezdzilem i tym i tym, choc mercem z silnikiem 2,5d. 190-tka to historia. wielkosc wnetrza porownywalna z kompaktowym oplem - powaznie! - a z tylu lepiej wypada astra. silnik 2,0d w mercu to rozpacz. realne przyspieszenie to 20sek do setki, choc w roznych publikacjach pojawialo sie czasem 18 sek. pali wiecej od wspolczesnych diesli, gorzej odpala w zime i bardzo lubi zadymic. te 170 km/h to chyba tylko efekt kiepskiego licznika. astra bedzie i dynamiczniejsza i cichsza. znajdz mi 190-tke diesel z malym przebiegiem - bedziesz niezly gosc. to wszystko ma po 300-400 tys km przebiegu, albo i lepiej. a jeszcze lepiej znajdz bezwypadkowa. do obu aut czesci jest w brud, wiec tym nie mozesz sie kierowac. Link Zgłoś
Gość: paulus Re: mercedes 190 2.0D IP: 194.204.190.* 23.08.02, 14:21 Jaaaaasne astra to faktycznie cud techniki. Koleś porównaj zawieszenie opelka ze 190 to może zmienisz zdanie. A jak nie wierzysz w prędkość max to proponuję mały test na jakiejś dwupasmówce i zobaczymy ile twoja astra przekłamie na liczniku (o ile nie wyląduje w rowie jak zawieje z boku). z tym miejscem w środku to przesadzasz. W astrze zamiast podłokietnika środkowego sa po prostu prawe drzwi. Jest wąska jak tyłek niemowlaka. Mam obecnie dwa Mesie (w tym 190d) miałem i astrę 17d i twierdzę że jeśli chodzi o przyspieszenie nie ma żadnej róznicy, a wśrodku o wiele ciszej jest w mesiu. Podejrzewam że jeździłeś mesiem po niezłym dzwonie skoro mówisz że był głośny. Poza tym części do astry są o wiele droższe niż do mesia ( i nie mówię tu o jakichś parszywych podróbkach) Dla porównania podam ci cenę spręzyny przedniej oryg. 98 zł. Sprawdź ile to kosztuje do astry. Spalanie jest identyczne jak w astrze, własności jezdne w mesiu są o niebo lepsze. Z czystym sumieniem polecam 190. Do gigi: Jeśli chcesz mogę podzielić się doświadczeniami z mercami (podaj tylko emila) PZDR Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: mercedes 190 2.0D IP: *.aries.com.pl 23.08.02, 16:58 Potwierdzam dane 190 D.Jechałem tym kiedyś z przebiegiem 350 tyś km.Na autostradzie w 4 osoby bez problemu 160 km/h,a przyznam,że jak na takiego kanta z 4 biegową skrzynią to byłem mile zaskoczony.Przy tej prędkości urzekła mnie cisza oraz fakt,że silnik nie sprawiał wrażenia zmęczonego.350 tyś km,a wnetzre robiło wrażenie igły (oprócz tradycyjnie dla strego mesia nieczytejnymi zegarami -bardzo słabe podświetlenie).Astra 1.7 d (wraz z Vectrą) to NAJWOLNIEJSZE samochody świata!!! 57 KM czyli tyle ile o tone lżejszy Citroen AX 1.5 D!Przyspieszenie do setki w tych autkach (Astra i Vectra)jeśli jest w ogóle osiągalne to mierzymy za pomocą KALENDARZA,a nie stopera... Aha i diesle Mercedesa wraz z dieslami PSA to najlepsze diesle świata -czego nie można powiedzieć o olejozernych dieslach Opla zamykających światową stawke... pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: POOL Re: mercedes 190 2.0D IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.02, 21:01 Samochód rewelacja. Jeżdziłem autem z 1988 roku 2.0 D, przebieg 250 kkm. Cichy , ekonomiczny, dynamika jak w Polonezie. A alufelgi 16' na drogi z koleinami są niebezpieczne. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: mercedes 190 2.0D IP: *.telia.com 25.08.02, 21:42 Napewno przezyje fabrycznie nowa Astre.No i wrazie zderzenia napewno nie ucierpisz tak jak w Astrze. Naucz sie sam dokonywac serwisow i bedzie to tanie auto w eksploatacji.Dla przypomnienia zobacz jaki tam jest lancuch rozrzadu,pojedynczy wymieniac co 100kkm a jezeli podwojny to co 200kkm.Sama operacja dziecinnie latwa,bedziesz chcial robic dasj znac i powiem jak sie tego dokonuje.Uwazjcie po tym przebiegu lancuchy strzelaja.Spustoszenie bywa rozne najgorsze kiedy rozwalaja wszytko. Pamietajcie czesta wymiana oleju co 5kkm lub 7kkm nie jezdzic wiecej.Po dluzszym przebiegu kontrolowac stan lozyska srodkowego na kardanie oraz zamocowania gumowego.Nie zapominac o wymianmie oleju w skrzyni biegow co 40kkm i tylnim moscie rowniez co 40kkm.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: math Re: mercedes 190 2.0D IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 25.08.02, 23:23 wszystkiego o MB dowiesz sie na www.mercedes.supermedia.pl Link Zgłoś
Gość: daniel Re: mercedes 190 2.0D IP: *.mega / 192.168.1.* 26.08.02, 07:25 Wczoraj oglądałem MB 190E 1.8 benzynka z 91 roku gość chciał 18 tyś może ktoś z was podzieli się info na temat tego silnika... dzięki i pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: paulus Re: mercedes 190 2.0D IP: 194.204.190.* 26.08.02, 09:15 silnik spoko ale nie spodziewaj się rewelacyjnych osiąów. Po mieście może spokojnię spalić do 12 litrów. V max to około 185 km/h. warto założyć gaz Pzdr Link Zgłoś
Gość: Egon Re: mercedes 190 2.0D IP: 150.254.96.* 27.08.02, 12:03 No kurczę ja też myślę o takim samochodzie. W Poznaniu Mesie 190 i 124 to obok Passatów najczęściej wykorzystywane auta na Taxi. Myślę, że w innych miastach też. Rozmawiałem sporo z taksówkarzami. Bili pianę z zachwytu. Znajomy mojej ciotki, też taryfiarz, polecał gorąco. Teraz myślę o starszym Passacie lub 190 2.0D. Jest tylko pewien problem. Czy nie ukradną mi tego Mietka ? Względnie, czy przed blokiem lub w mieście nie zrobią mu liftingu znacznie wcześniej niż samochodom innych marek ? Ile kosztuje OC i AC dla takiego Mietka, rocznik 90-92? Będę wdzięczny za wszelkie informacje ! Pozdrawiam Link Zgłoś