adamp54 23.08.05, 12:14 Pytanko do posiadaczy Yarisa. Czy ten samochód zdaje egzamin przy przewożeniu wózka dzieciecego ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
fitit Re: yaris a wózek dziecięcy 23.08.05, 12:22 Miałem Van - bez problemu, nie tylko spacerówka. Link Zgłoś
fitit Re: yaris a wózek dziecięcy 23.08.05, 12:42 Będzie cięzko, chyba ,że kupisz jakiś mocno wypasiony (wózek). Link Zgłoś
1adarek Re: yaris a wózek dziecięcy 23.08.05, 13:43 Moja zona chciala sobie go (w AU nazywa sie ECHO) kupic bo jej pasowal wielkoscia, ale pierwsza proba u dealera (czy zmiesci sie wozek) -niestety nie zmiescil sie i po ptakach Link Zgłoś
niknejm Re: yaris a wózek dziecięcy 26.08.05, 18:16 Echo to sedan, a Yaris to hatchback z przesuwaną kanapą i elastyczną tylną półką (welurową). W dziedzinie bagażnika - dwa zupełnie różne samochody. Co do Yarisa - to zależy od wózka i stopnia przesunięcia tylnej kanapy. Sugeruję wycieczkę do dealera i test na konkretnym wózku. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
wojtek33 Re: yaris a wózek dziecięcy 23.08.05, 14:10 adamp54 napisał: > Pytanko do posiadaczy Yarisa. Czy ten samochód zdaje egzamin przy przewożeniu > wózka dzieciecego ? Może gdy zainstalujesz hak holowniczy? Do 100kg chyba może pociągnąć. Link Zgłoś
adamp54 Re: yaris a wózek dziecięcy 23.08.05, 14:55 czyli co Yaris jest do d.. jeśli chodzi o wożenie bobasa? Link Zgłoś
janusz_kluczyk Re: yaris a wózek dziecięcy 23.08.05, 15:35 moja siostra ma yariske i "zwykly" wozek jesli chodzi o wymiar raczej nie zmiesci sie do bagaznika - chyba ze zlozysz tylna kanape ;] ale na tylka kanape powinien wejsc - zajmujac jedno miejsce... a yariske polecam tak btw Link Zgłoś
janusz_kluczyk Re: yaris a wózek dziecięcy 23.08.05, 15:36 p.s. mozna tez dosunac tylna kanape maksymalnie do przecnich foteli wtedy wozek sie zmiesci ale nie bedzie chyba miejsca na fotelik z tylu - ani na nic innego ;] Link Zgłoś
pocieszne Re: yaris a wózek dziecięcy 23.08.05, 18:55 janusz_kluczyk napisał: > p.s. mozna tez dosunac tylna kanape maksymalnie do przecnich foteli wtedy > wozek sie zmiesci ale nie bedzie chyba miejsca na fotelik z tylu - ani na nic > innego Tylna kanapa przy przesunieciu max. do przodu wcale nie opiera sie o przednie fotele ,co by sugerowala ta wypowiedz.Fotelik normalnie sie wtedy miesci na swoim miejscu. Bagaznik ma wtedy 306 l (rosnie o 100 l ) i przecietny wozek zmiesci sie w nim. Nieraz jechalem - z max.przesunieta kanapa - z dzieckiem 6-letnim na podstawce i miejsce na nogi mialo w normie. Nawet dorosly "wejdzie" wtedy do tylu ,ale to juz meczarnia - musi siedziec z rozkroczonymi nogami,obejmujac nimi przedni fotel :-)) Link Zgłoś
remo29 Re: yaris a wózek dziecięcy 24.08.05, 11:41 Temat powinien brzmieć "yaris ALBO wózek dziecięcy" :) Link Zgłoś
remo29 Re: yaris a wózek dziecięcy 24.08.05, 11:47 Najmniejszy wózek jaki znalazłem (miałem wtedy swifta 3d - bagażnik coś koło 300 litrów) to maxi cosi. Składał się prawie jak scyzoryk MacGuyvera a i tak wchodził "na styk" - nic więcej poza drobnymi rzeczami nie wchodziło. Do yarisa nie byłoby szans, chyba że wyjąć tylną półkę i postawić złożony wózek na sztorc. Link Zgłoś
pocieszne Re: yaris a wózek dziecięcy 24.08.05, 16:38 remo29 napisał: > Najmniejszy wózek jaki znalazłem (miałem wtedy swifta 3d - bagażnik coś koło > 300 litrów) to maxi cosi. Składał się prawie jak scyzoryk MacGuyvera a i tak > wchodził "na styk" - nic więcej poza drobnymi rzeczami nie wchodziło. > Do yarisa nie byłoby szans, chyba że wyjąć tylną półkę i postawić złożony > wózek na sztorc. To ciekawe,zwazywszy ze szerokosc : Swift - nie przekracza 160cm (rozne modele) Yaris - 166cm bagaznik : Swift - max.290 l Yaris - max.306 l wiec ,dlaczego "Do yarisa nie byłoby szans" jak wszedl do Swifta ?? Mniejszy moze wiecej :-)) www.swift.crime.one.pl/index.php?menu=swift&sID=15 Link Zgłoś
odin-2 Re: yaris a wózek dziecięcy 24.08.05, 16:41 adamp54 napisał: > Pytanko do posiadaczy Yarisa. Czy ten samochód zdaje egzamin przy przewożeniu > wózka dzieciecego ? .. aa po jakiego Diabla Ci dziececy wózek skoro masz Yaris´a? ,-nie wystarczy jeden wózek ?. Pzdr. Link Zgłoś
w_r_e_d_n_y ODKRYWCZE 24.08.05, 19:06 odin-2 napisał: > .. aa po jakiego Diabla Ci dziececy wózek skoro masz Yaris´a? ,-nie wystarczy > jeden wózek ?. chlopie ,to sie nie tylko tematu nie trzyma ,ale i ....KUPY Link Zgłoś
lewarek5 Re: ODKRYWCZE 25.08.05, 08:08 Autor: w_r_e_d_n_y Data: 24.08.2005 19:06 Hi mój sublime przyjacielu , kupy sie nie trzyma ?,byc moze-w tym "urok" tego forum , czy widzisz sens wozenia wózka w wózku ? ,-text ponizej . Pzdr. Autor: adamp54 Data: 23.08.2005 12:14 Pytanko do posiadaczy Yarisa. Czy ten samochód zdaje egzamin przy przewożeniu wózka dzieciecego ? fotnot: na tzw."zapadzie" jewropy , Yaris uzywaja równiez rodzice z malenkimi dziecmi,- nosza dzieciatka w spec."torbach-lózeczkach (ladnie to wyglada)- te ustroistwa mozna przypiac pasem bespieczenstwa,w niektórych krajach równiez na przednim fotelu lecz glówka dp przodu - to b.bespieczne rozwiazanie dla mobilnych rodziców noworodków i do "-go roky dzieci. Yaris uwaza sie za auto dla dwojga + malenkie dziecko. Link Zgłoś
tomeeeek Re: ODKRYWCZE 25.08.05, 09:16 lewarek5 napisał: > na tzw."zapadzie" jewropy , Yaris uzywaja równiez rodzice z malenkimi dziecmi,- > nosza dzieciatka w spec."torbach-lózeczkach (ladnie to wyglada)- te ustroistwa > mozna przypiac pasem bespieczenstwa,w niektórych krajach równiez na przednim > fotelu lecz glówka dp przodu - to b.bespieczne rozwiazanie dla mobilnych > rodziców noworodków i do "-go roky dzieci. > > Yaris uwaza sie za auto dla dwojga + malenkie dziecko. I to jest właśnie straszna porażka toyoty, która nie przewidziała odłączania przedniej poduszki w celu wsadzenia tegoż fotelika na przednie siedzenie. Dla mnie to niemal dyskwalifikuje ten samochód. Zrobili go dla określonego odbiorcy nie dając mu podstawowej dla tego odbiorcy funkcjonalności. Link Zgłoś
lewarek5 Re: ODKRYWCZE 25.08.05, 09:55 tomeeeek napisał: > lewarek5 napisał: > > > na tzw."zapadzie" jewropy , Yaris uzywaja równiez rodzice z malenkimi dzi > ecmi,- > > nosza dzieciatka w spec."torbach-lózeczkach (ladnie to wyglada)- te ustro > istwa > > mozna przypiac pasem bespieczenstwa,w niektórych krajach równiez na przed > nim > > fotelu lecz glówka dp przodu - to b.bespieczne rozwiazanie dla mobilnych > > rodziców noworodków i do "-go roky dzieci. > > > > Yaris uwaza sie za auto dla dwojga + malenkie dziecko. > > I to jest właśnie straszna porażka toyoty, która nie przewidziała odłączania > przedniej poduszki w celu wsadzenia tegoż fotelika na przednie siedzenie. Dla > mnie to niemal dyskwalifikuje ten samochód. Zrobili go dla określonego odbiorcy > nie dając mu podstawowej dla tego odbiorcy funkcjonalności. .. alez mozna przedni air bag odlaczyc,lecz na stale w warsztacie Toyoty - za darmo tez tego nie robia - lobuzy . Link Zgłoś
tomeeeek Re: ODKRYWCZE 25.08.05, 10:02 lewarek5 napisał: > .. alez mozna przedni air bag odlaczyc,lecz na stale w warsztacie Toyoty - za > darmo tez tego nie robia - lobuzy . Przednie air bagi tak. Ale przedni air bag - nie. Nie klepię tego co mi ślina na język przyniesie. Sprawdzałem w niejednym warsztacie. Więc to co powiedziałem wcześniej jest jak najbardziej aktualne. Link Zgłoś
lewarek5 Re: ODKRYWCZE 25.08.05, 10:40 tomeeeek napisał: > lewarek5 napisał: > > > .. alez mozna przedni air bag odlaczyc,lecz na stale w warsztacie Toyoty > - za > > darmo tez tego nie robia - lobuzy . > > Przednie air bagi tak. Ale przedni air bag - nie. Nie klepię tego co mi ślina n > a > język przyniesie. Sprawdzałem w niejednym warsztacie. Więc to co powiedziałem > wcześniej jest jak najbardziej aktualne. > Tomku , ja tez jestem pewien tego co pisze, wielu z moich sasiad´w kupilo swym zonom male autka typ Yaris na zakupy etc. pare z nich wozi na przednim fotelu pasazera odwracane "barn korg" (nosidla/foteliki dla malych dzieci),nie moge sobie uzmyslowic jak by to bylo mozliwe ,ze w pod wzgledem bezpieczenstwa fanatycznego spoleczenstwa szwedzkiego ,ryzykowac zycie przewozonych dzieci . W STV programach dot.automobilizmu stwierdzono juz wielokrotnie,ze WSZYSTKIE sprzedawane w kraju modele aut MUSZA miec mozliwosc wylaczenia poduszki pasazera z przodu gdyz w szwcji wolno na prawym przednim fotelu przewozic male dzieci jezeli sa zwrócone plecami do kierunku jazdy i w spec.fotelikach/lezakach Zadales mi "klina" , o 12:00 ide z Pieskiem na spacer i spytam sie którejs z sasiadek czy to mozliwe,ze nie da sie w Yarisie prawej przedniej poduszki/poduszek wylaczyc na stale . Pzdr. Link Zgłoś
tomeeeek Re: ODKRYWCZE 25.08.05, 12:04 lewarek5 napisał: > Zadales mi "klina" , o 12:00 ide z Pieskiem na spacer i spytam sie którejs z > sasiadek czy to mozliwe,ze nie da sie w Yarisie prawej przedniej > poduszki/poduszek wylaczyc na stale . Pzdr. Zapytaj. Może znajdziesz jakiś bardziej sprytny serwis. Ja pytałem w 3 ASO w W-wie. Wszędzie mi powiedzieli, że można wyłączyć, ale WSZYSTKIE poduszki na raz. Jednej się nie da. Link Zgłoś
lewarek5 Re: ODKRYWCZE 25.08.05, 13:19 tomeeeek napisał: > lewarek5 napisał: > > > Zadales mi "klina" , o 12:00 ide z Pieskiem na spacer i spytam sie której > s z > > sasiadek czy to mozliwe,ze nie da sie w Yarisie prawej przedniej > > poduszki/poduszek wylaczyc na stale . Pzdr. > > Zapytaj. Może znajdziesz jakiś bardziej sprytny serwis. Ja pytałem w 3 ASO w > W-wie. Wszędzie mi powiedzieli, że można wyłączyć, ale WSZYSTKIE poduszki na > raz. Jednej się nie da. .. juz zpowrotem,nie spotkalem zadnej sasiadki z Yarisami,spotkalem jednak policjanta który mieszka w tej samej dzielnicy,tez byl na wybiegu z Pieskiem, dowiedzialem sie od niego,ze wszystkie marki i modele aut sprzedawane w szwecji musza swiadczyc usluge wylaczenia przedniej prawej "poduchy" ,nie tylko ze wzglegu na male dzieci,lecz równiez na pasazerów bedacych po duzych "turax" operacjach gdy ich klatki piersiowe trzymaja sie tylko na tytanowych drutach (tego nie wiedzialem) , w zasadzie wiekszosc markowych salonów z warsztatami odlacza poduchy na zyczenie klienta i bezplatnie,jednak niektórzy biara za to zaplate-to nich nalezy TOYOTA , niestety. Link Zgłoś
tomeeeek Re: ODKRYWCZE 25.08.05, 13:53 lewarek5 napisał: > .. juz zpowrotem,nie spotkalem zadnej sasiadki z Yarisami,spotkalem jednak > policjanta który mieszka w tej samej dzielnicy,tez byl na wybiegu z Pieskiem, > dowiedzialem sie od niego,ze wszystkie marki i modele aut sprzedawane w szwecji > > musza swiadczyc usluge wylaczenia przedniej prawej "poduchy" ,nie tylko ze > wzglegu na male dzieci,lecz równiez na pasazerów bedacych po duzych "turax" > operacjach gdy ich klatki piersiowe trzymaja sie tylko na tytanowych drutach > (tego nie wiedzialem) , w zasadzie wiekszosc markowych salonów z warsztatami > odlacza poduchy na zyczenie klienta i bezplatnie,jednak niektórzy biara za to > zaplate-to nich nalezy TOYOTA , niestety. A więc albo mamy w polsce inne serwisy, albo inne wersje toyot. Obstawiam to drugie. Link Zgłoś
kierowiec1 Re: ODKRYWCZE 25.08.05, 13:58 tomeeeek napisał: > lewarek5 napisał: > > dowiedzialem sie od niego,ze wszystkie marki i modele aut sprzedawane w s > > zwecji > > A więc albo mamy w polsce inne serwisy, albo inne wersje toyot. Obstawiam to > drugie. Jest jeszcze trzecie wyjscie - bujna fantazja naszych szwedzkich forumowiczow. Ktora demonstruja przy kazdej okazji. To nie pierwszy raz, ze lewarek opowiada o nieistniejacych normach. Pozdr. K. Link Zgłoś
odin-2 Re: ODKRYWCZE 25.08.05, 16:04 kierowiec1 napisał: > tomeeeek napisał: > > > lewarek5 napisał: > > > dowiedzialem sie od niego,ze wszystkie marki i modele aut sprzedawa > ne w s > > > zwecji > > > > A więc albo mamy w polsce inne serwisy, albo inne wersje toyot. Obstawiam > to > > drugie. > > Jest jeszcze trzecie wyjscie - bujna fantazja naszych szwedzkich forumowiczow. > Ktora demonstruja przy kazdej okazji. > > To nie pierwszy raz, ze lewarek opowiada o nieistniejacych normach. > > Pozdr. > > K. ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Problemem "lewarka" jest mala znajomosc jezyka polskiego,móglby wkleic orginalny text på szwedzku ,ale co by to dalo ? Pisalem ongis,ze sa rózne rynki dla producentów aut,na kazdy rynek producent musi sie dostosowac albo Goodbye , jak narazie rynek polski jest rynkiem mlodym-malo wymagajacym,niestety . Pzdr. Link Zgłoś
niknejm Re: ODKRYWCZE 26.08.05, 18:22 Dżizas... Co za problem odłączyć prawą przednią poduchę i podłączyć mały układzik elektroniczny symulujący, że poducha jest podpięta (coby komp SRS nie zasygnalizował błędu i nie odłączył wszystkich poduszek)? Jak znam życie, to właśnie tak to robią w Szwecji. W PL robią tak oszuści maskujący 'wystrzelone' poduszki. Być może w PL dealerom się nie chce, choć żadnego dealera o to nie pytałem. Zapytam przy okazji. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
pocieszne Re: ODKRYWCZE 26.08.05, 01:03 lewarek5 napisał: > .. alez mozna przedni air bag odlaczyc,lecz na stale w warsztacie Toyoty - za > darmo tez tego nie robia - lobuzy . zadzwonilem do ASO Toyoty w Katowicach - mozna odlaczyc wszystkie poduchy ,nie ma mozliwosci odlaczenia tylko jednej. Link Zgłoś
lewarek5 Re: ODKRYWCZE 26.08.05, 07:40 pocieszne napisał: ( ... )zadzwonilem do ASO Toyoty w Katowicach - mozna odlaczyc wszystkie poduchy ,nie ma mozliwosci odlaczenia tylko jednej. To straszne,albo Was Toyota w bambosz robi,albo nasze Toyota Aut.Verksäder robi naszych klientów w poduche,twierdzac ze tylko jedna - prawa poduche odlanczaja. Tak czy owak,pozwolilem sobie skontaktowac Toyota-Auto Sweden i przeslac im Twój wpis , dziekuje za informacje . Pzdr. www.toyota.se rasmus.nilsson@toyota.se Fax: 044-12 97 60 Tel: 044-12 90 60 Link Zgłoś
tomeeeek Zapomnij o yarisie i dziecku!!! 24.08.05, 21:30 adamp54 napisał: > Pytanko do posiadaczy Yarisa. Czy ten samochód zdaje egzamin przy przewożeniu > wózka dzieciecego ? 1. Wózek da się przewieźć jeśli złożysz tylną kanapę 2. W przypadku złożenia tylnej kanapy nie przewieziesz dziecka, bo ten wynalazek nie ma możliwości odłączenia poduszki powietrznej nawet w serwisie (sic!). Auto miejskie dla kobiet, a nikt nie przewidział przewożenia dzieci. Żenada. Link Zgłoś
sakura7 Re: Zapomnij o yarisie i dziecku!!! 25.08.05, 10:16 skąd wiesz ? próbowałeś zapakować się do yarisa ? Moi sasiedzi jakos daja sobie rade - mieszcza i dziecko i wozek (nie wiem jaki model, ale widac dobrze sie składa) i nie slyszalam zeby narzekali. Wystarczy chyba wyjaz pólkę i przesunac kanape do przodu, jak juz pisal ktos po przesunieciu max do przodu nie dotyka przednich foteli. Link Zgłoś
tomeeeek Re: Zapomnij o yarisie i dziecku!!! 25.08.05, 11:59 sakura7 napisała: > skąd wiesz ? próbowałeś zapakować się do yarisa ? > Moi sasiedzi jakos daja sobie rade - mieszcza i dziecko i wozek (nie wiem jaki > > model, ale widac dobrze sie składa) i nie slyszalam zeby narzekali. Wystarczy > chyba wyjaz pólkę i przesunac kanape do przodu, jak juz pisal ktos po > przesunieciu max do przodu nie dotyka przednich foteli. Mam yarisa i 3 dzieci, więc ćwiczyłem jeżdżenie z maluchem i wózkiem. Jeśli mają wózek z gondolą, to musi być niezły "czterdziestolatek" jak się do yarisa pakują. Co innego wózek-parasolka. Ten się mieści. Ale chyba nie o to chodzi. Z całą stanowczością uważam yarisa za nieudane auto w kontekście przewożenia dzieci jakkolwiek. Link Zgłoś
sakura7 Re: Zapomnij o yarisie i dziecku!!! 26.08.05, 07:31 Wiec kupiles zly samochod - na trójkę dzieci jest lepsze spore kombi albo van. W takich wypadlach yaris sie nie sprawdzi. Ale dla rodziny z jednym dzieckiem jest OK. Chociaz skojarzenie z Czterdziestolatkiem jak najbardziej na miejscu - widzialam jak wyjezdzali niedawno do Szwecji - do samochodu nie mozna bylo wcisnac nawet karty bankomatowej. Niemniej caly czas uwazam ze przy jedym dziecku i odpowiednim wozku (na pewno nie maja gondoli, ale nie jest to tez mala spacerowka) yaris im sie sprawdza na codzień. A wyjazd na wakacje jest tylko raz w roku. Link Zgłoś
tomeeeek Re: Zapomnij o yarisie i dziecku!!! 27.08.05, 09:08 sakura7 napisała: > Wiec kupiles zly samochod - na trójkę dzieci jest lepsze spore kombi albo van. > Spoko. Mam też duże kombi. A yaris był kupiony właśnie dla żony, która czasem gdzieś zawozi dziecko (lub dzieci). Niestety, nie przyszło nam do głowy żeby zapytać o poduszkę. Teraz najmłodsze jest już na tyle duże, że jeździ z tyłu na normalnym foteliku. Ale przez pewien czas niemożność wyłączenia poduchy była bardzo dużym ograniczeniem. Link Zgłoś
uasiczka Re: yaris a wózek dziecięcy 25.08.05, 11:13 na siłę zmieścisz - ale raczej nie do bagaznika nawet po przesunięciu kanapy do przodu - no owszem "nawet dorosły wejdzie" ale co to za jazda wstrętnie nie wygodnie - wózek wsadzisz jak bardzo musisz Link Zgłoś
greenblack Re: yaris a wózek dziecięcy 25.08.05, 14:05 Samochody bez bagażnika nie mają też tylnej strefy zgniotu. Link Zgłoś
9ton ibiza a wózek dziecięcy 26.08.05, 09:37 ja mam ibize. pojamnosc bagaznika to chyba 250l. jedyny wozek ktory mi sie miesci to Maxi Cosi - model City Taxi(czy jakos tak) sklada sie doslownie jak scyzoryk "makgajwera" i po wlozeniu do bagaznika zajmuje ok 1/3 pojemnosci (jak zdejme siedzisko z wozka to jeszcze mniej). Dodatkowo zmieszcze jeszcze dwie duze torby z naszymi bagazami i nocnik. za wozek dalem cos kolo 1000 pln. jak widzicie da sie przewozic wózek wózkiem... Link Zgłoś
odin-2 Re: ibiza a wózek dziecięcy 26.08.05, 11:40 9ton napisał: > ja mam ibize. pojamnosc bagaznika to chyba 250l. jedyny wozek ktory mi sie > miesci to Maxi Cosi - model City Taxi(czy jakos tak) sklada sie doslownie jak > scyzoryk "makgajwera" i po wlozeniu do bagaznika zajmuje ok 1/3 pojemnosci (jak > > zdejme siedzisko z wozka to jeszcze mniej). Dodatkowo zmieszcze jeszcze dwie > duze torby z naszymi bagazami i nocnik. za wozek dalem cos kolo 1000 pln. > jak widzicie da sie przewozic wózek wózkiem... Jestes Wspanialy,podaj mi na priva Twoje dane,jestem w komitecie Rekordów Guinessa - masz szanse na nagrode,ja tez chyba cos z tego bede miau ? Link Zgłoś
kasiapro1 Re: ibiza a wózek dziecięcy 26.08.05, 20:29 Mam Yaris wersja luna,wozilam tam duza emaljuge na pompowanych kolach-do bagaznika,gondola skladana na plasko na miejsce pasaze z tylu,z przodu klatka z kotami,dziecko oczywiscie, torba z pieluchami,ciasno,lae dawam rade.Wchodzi tez bez problemu:PP3,BC ALLEGRA. Przesuwana kanapa bardzo pamaga,teraz jak dziecko ma 2lata jest nam bardzo ciasno,bo babcia juz sie nie miesci jak wracamy z zakupow,jutro kupuje honde cr- v..... Link Zgłoś