Dodaj do ulubionych

Warunki poruszania sie po PL na tablicach celnych

21.09.05, 21:03
Mam pytanie ktore mi spedza sen z powiek od wczoraj, panie w Urzedzie Miasta
twierdza ze nie moge jezdzic samochodem sprowadzonym pomimo posiadania Briefu,
umowy,waznego OC - musze jechac nabic nr silnika i wg nich powinienem to
zrobic wiozac samochod na lawecie.Czy moze mi ktos dokladnie opisac co
potrzebuje w razie kontroli drogowki, i jakie warunki musze spelniac aby sie
poruszac na tablicach celnych, jak dlugo moge jezdzic na nich.Dobrze by bylo
jakby ktos podal odpowiednie paragrafy albo cus to bym jutro te babeczki
wyprowadzil z bledu bo dzis drugi dzien sie ze mnie smieja ze jezdze samochodem.
Obserwuj wątek
    • gniewko_syn_ryba Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:17
      Nabij im numer silnika na czołach... ;))) Z jakiej paki wyskoczyły z tym skoro
      nawet w polskim dowodzie rejestracyjnym już się go nie wpisuje... (?)

Jeśli auto z Niemiec (tak się domyślam z treści), to na tablicach (z czerwonym
      paskiem ?) masz nabity termin ich ważności (zresztą taki sam jak ubezpieczenia)
      i tak długo możesz na nich jeździć. No chyba, że chcesz przerejestrować samochód
      wcześniej...
      • crabro1 Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:30
        nom ale co musze miec przy sobie w razie kontroli, na podstawie jakich papierow
        mam sie okazac przed panami niebieskimi ze furka jest moja, a tak wogole to OC
        wykupione mam w PL na te blachy, tak ze waznosc ich sie wydluza? czy jezdze
        nielegalnie z legalnym OC.?
        • crabro1 Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:34
          a co do nr silnika to nie dokladnie sie wyrazilem, musze nabic bo rdza zezarla
          oryginalne :] dostane jutro decyzje z UM ze moge to zrobic, i wlasnie na moje
          pytania jak wg nich mam jechac nabic skoro nie moge jezdzic panie mi
          odpowiedzialy ze moge sie starac o jakies pozwolenie albo na lawecie :>
          • crannmer Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:38
            crabro1 napisał:

> odpowiedzialy ze moge sie starac o jakies pozwolenie albo na lawecie :>

I maja racje. Albo polskie tablice tymczasowe, albo transport transporterem.

MfG

C.
        • crannmer Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:37
          crabro1 napisał:

> wykupione mam w PL na te blachy, tak ze waznosc ich sie wydluza? czy jezdze
          > nielegalnie z legalnym OC.?

Waznosc sie nie wydluza. Waznosc tych tablic zostala raz na zawsze wyznaczona
          przy wystawianiu.

Jedziesz ubezpieczonym, ale niezarejestrowanym samochodem.

MfG

C.
          • crabro1 Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:40
            ok, dzieki to zostal tylko problem tego co ze soba musze wozic :] do konca
            terminu waznosci tablic.
            • crabro1 Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:44
              kurcze czy tu jest edycja postow ???

Rzecz w tym, jezeli chodzi o cala sprawe - ze panie w urzedzie miasta sa
              przekonane ze na czerwonych tablicach mozna dojechac tylko do granicy, pozniej
              jedynie na lawecie, bo nie mamy dowodu rejestracyjnego - moje tlumaczenie ze
              kazdy dojezdza na tych tablicach, wprawdzie nie wiem na jakiej podstawie, ale
              dojedza do miejsca docelowego w PL i jakos nikt nie mowi ze to jest nielegalne,
              wogole pan nie przekonalo.
              • gniewko_syn_ryba Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:52
                Nie robisz se jaj ?... ;))) A samochodem na polskich numerach możesz też
                dojechać tylko do polskiej granicy, a dalej to już musisz sobie załatwić tablice
                kraju, do którego wjeżdżasz ???... ;))))))))))))) No chyba, że jakims cudem
                udało ci się przejechać na tablicach z żółtym paskiem - wtedy panie mają rację.
                • crabro1 Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 22:08
                  gniewko_syn_ryba napisał:

> Nie robisz se jaj ?... ;))) A samochodem na polskich numerach możesz też
                  > dojechać tylko do polskiej granicy, a dalej to już musisz sobie załatwić tablic
                  > e
                  > kraju, do którego wjeżdżasz ???... ;))))))))))))) No chyba, że jakims cudem
                  > udało ci się przejechać na tablicach z żółtym paskiem - wtedy panie mają rację.

nie robie sobie jaj, tablice mam czerwone i zielona ksiazeczke mam tzn
                  Fahrzeugbrief z ucietym robiem i jakis dokument Abmeldebescheinigung fur den
                  Fahrzeughalter, a panie sie upieraja ze skoro nie ma dowodu rejestracyjnego to u
                  nas jezdzic nie wolno bo prawo wymaga dowodu a Fahrzeugbrief dowodem nie jest.
                  • gniewko_syn_ryba Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 23:14
                    Sprawdź czy masz zieloną książęczkę pt. "Internationaler Zulassungsschein" -
                    jeśli nie, to rzeczywiście nie możesz jeździć, bo bez dowodu rejestracyjnego nie
                    wolno, a ta książeczka to własnie tymczasowy dowód rejestracyjny. Zapytaj o to
                    osobę, która przywiozła to auto z Niemiec.
        • gniewko_syn_ryba Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:46
          crabro1 napisał:

> nom ale co musze miec przy sobie w razie kontroli, na podstawie jakich papierow
          > mam sie okazac przed panami niebieskimi ze furka jest moja,

To co zwykle: prawo jazdy, dowód rejestracyjny (taka zielona książęczka
          "Internationaler Zulassungsschein" - chyba dostałeś ?...) i OC.

> a tak wogole to OC
          > wykupione mam w PL na te blachy, tak ze waznosc ich sie wydluza? czy jezdze
          > nielegalnie z legalnym OC.?

To chyba wyrzuciłeś kasę w błoto... :( Bo co z tego, że masz OC jak nie masz
          ważnego dowodu rejetracyjnego (jeśli już przekroczyłeś termin ważności tablic i
          tegoż dowodu) ?...
          • crabro1 Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:51
            jak moge miec dowod rejestracyjny skoro samochod zostal wyrejestrowany, chyba ze
            na te czerwone dostaje sie osobny, jezeli sie myle to prosze o sprostowanie -
            samochodu ja sam nie sprowadzalem, mam go jedynie teraz zarejestrowac i rzecz w
            tym czy moge sobie jezdzic i zalatwiac wszystko swoim samochodem czy musze
            prosic kogos o przysluge.
            • gniewko_syn_ryba Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 21.09.05, 21:59
              No to bez dowodu rejestracyjnego nie możesz jeździć - to chyba oczywiste. Ale
              czy nie dostałeś zielonej książeczki, o której pisałem w poprzednim poście ?...
            • crannmer Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 22.09.05, 07:55
              crabro1 napisał:

> jak moge miec dowod rejestracyjny skoro samochod zostal wyrejestrowany, chyba
              > ze na te czerwone dostaje sie osobny, jezeli sie myle to prosze o sprostowanie

Do tablic tymczasowych nalezy odpowiedni rejestracyjny dowod tymczasowy. Jedno
              nie jest wazne bez drugiego. Jesli nie masz tego dowodu, to masz
              niezarejestrowany samochod. Czyli nie mozesz nim jezdzic. Kropka.

MfG

C.
    • marcinc3 jest tak 22.09.05, 09:30
      jezeli chodzi o tablice z data weaznosci np niemieckie z czerwonym paskiem to
      sa one wazne jask i ubezpieczenie do saty na tablicach samo wykupienie oc nie
      zalatwia sprawy trzeba zrobic przeglad i to jest rownoznaczne z dopuszczeniem
      go na obszarv polski ale twa sytuacja jest inna bo ty chcesz dojechac zapewne
      na nabicie numerow bo bez nr silnika nikt ci nie zrobi przegladu prawnie
      wyglada to tak pobierasz probne numery lub laweta ale jak masz oc to i na
      tych pojedeziesz chyba ze bedzie upierdliwy pies
      • gniewko_syn_ryba Re: jest tak 22.09.05, 12:21
        Twoja odpowiedź nie do końca jest prawdziwa bo aby otrzymać tablice z czerwonym
        paskiem samochód musi mieć ważny niemiecki przegląd techniczny TUV, dlatego NIE
        TRZEBA robić przeglądu w Polsce, żeby móc tu jeździć - wystarczy, że ma się
        ważny tymczasowy dowód, ubezpieczenie i tablice. Zrobienie polskiego przeglądu
        jest konieczne dopiero przy rejestrowaniu auta w naszym kraju (władza wyszła z
        założenia, że niemieckie przeglądy są nierzetelne i muszą być zweryfikowane
        przez naszych "fachowców"... ;))))) ). Dlatego nie widzę przeszkód, żeby nie
        można było dojechać takim autem do nabicia numeru silnika... Swoją drogą, nie
        mogę się nadziwić, że gość mając niemieckie ubezpieczenie (ważne także w Polsce
        !) kupuje polskie OC !!!... Chba ma za dużo kasy... ;)))
        • marcinc3 Re: jest tak 22.09.05, 13:40
          mysle ze mu sie skonczylo juz te ubezpieczenie i waznosc tablic dlatego musi
          zrobic przeglad albo on nie ma celnych tylko stare niemieckie albo dorobione na
          te ostatnie z brifu bo jak nie to nie rozumiem jego pytanie juz wcale wtedy to
          jest bez sensu
          • crabro1 Re: jest tak 22.09.05, 22:18
            juz prawie wszystko wiem, dzis pan przyjmujacy wnioski w wydziale komunikacji
            uswiadomil mnie ze wszystko zalezy od policji, jezeli mam oc to moje szanse na
            pozytywne rozpatrzenie sprawy przez drogowke jest bardzo duze (oczywiscie pewnie
            w jakims stopniu wspolmierne do jakosci flaszki ;) ).A moja sytuacja jest taka,
            dzis sprawdzilem, tablice mialem do 27.08.05,oc mam wykupione na komis
            samochodowy do 11 pazdziernika od 12 wrzesnia.Mam od dzis wazny przeglad, jutro
            skladam wniosek o rejestracje i chyba do czasu otrzymania tablic PL bede sobie
            jezdzil.Dzis spotkalem goscia podczas nabijania nr, ktory tez mial taka sytuacje
            jak ja, data waznosci 08.09.05, pytam go czy jezdzi, on mowi: kupilem OC i
            jezdze, a co mam zrobic.Tak ze widac prawo prawem a rzeczywistosc
            rzeczywistoscia, zreszta sam gosc w um proponujac mi tablice za 50zl na dojazd
            do stacji diagnostycznej mowil ze nikt tego nie kupuje, wiekszosc mowi mu zeby
            sie nie interesowal jak dojada, albo ze pojada na lawecie, to i ja mu
            powiedzialem z usmiechem na ustach ze podjade na lawecie.Tyle moich zmagan, jak
            dobrze pojdzie jutro bede mial polskie blachy i moje watpliwosci sie
            skoncza.Dzieki wszystkim za podpowiedz.
    • loyezoo Re: Warunki poruszania sie po PL na tablicach cel 22.09.05, 22:36
      Co do OC drodzy moi to w tej chwili nie zarejestrujesz auta bez wcześniejszego
      wykupienia OC.Mozna to zrobic na podstawie umowy kupna-sprzedaży i Briefu od
      razu na cały rok a po przerejestrowaniu zmieniają tylko w polisie numer
      rejestracyjny.Więc nie ma mowy o wydawaniu bezsensownym kasy bo taki jest mus:))
      Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka