Dodaj do ulubionych

Ciekawostka Audi

22.09.05, 14:19
auto.gazeta.pl/wysokieobroty/1,49504,2916155.html
Zauważyliście jaki zakres momentu obrotowego bliskiego maksymalnemu ma to
Audi? Jak w Hondach z VTEC/i-VTEC DOHC. Ciekawe czy siedzi tam mechanizm
zmiennych faz rozrządu? Czy też jest to efekt jakichś innych sztuczek? Nie
sądzę, żeby był to skutek wprowadzenia wtrysku bezpośredniego do tego silnika.

Tak czy tak - czapki z głów.
BTW, początkowe problemy z wyciekami oleju w S4 już chyba rozwiązali?

Pzdr
Niknejm
Obserwuj wątek
    • cc_2004 Re: no, no - niedługo audi dorośnie do pięt hondzi 22.09.05, 14:29
      oczywiście jest to czysta prowokacja, więc proszę nie odpowiadać na ten post :)
      • waskes29 Re: no, no - niedługo audi dorośnie do pięt hondz 22.09.05, 14:35
        cc_2004 napisał:

> oczywiście jest to czysta prowokacja, więc proszę nie odpowiadać na ten

Hondz to chyba jednak nie dorasta ale mam pytanie Ty sie urodziles w 2004 roku?
        Czy to rocznik i marka samochodu rodzicow ?
        Blysnales ta prowokacja prawie tak samo jak z tymi niemcami
        • cc_2004 Re: no, no - niedługo audi dorośnie do pięt hondz 22.09.05, 14:39
          JEEZu! Skąd wiedziałeś że mam Cinquecento rocznik 2004?
          Mam też Trabanta rocznik 2005, ze stycznia. Świetna bryka, NIEMIECKA :))
      • ml_500 Re: no, no - niedługo audi dorośnie do pięt hondz 22.09.05, 15:07
        chlopaki dajcie sobie luzu troche. przeciez nie zamierzacie chyba gonic sie przez wszystkie fora i sobie nawzajem dogryzac:/
        • waskes29 Re: no, no - niedługo audi dorośnie do pięt hondz 22.09.05, 15:17
          ml_500 napisał:

> chlopaki dajcie sobie luzu troche. przeciez nie zamierzacie chyba gonic sie
          prz
          > ez wszystkie fora i sobie nawzajem dogryzac:/

A bo jak bym wiedzial gdzie mieszka wzial bym pasa zlal zlal i spokoj.
          Ja to traktuje jako zarty, osobiscie przeciez nic do niego nie mam, ot takie
          droczenie sie choc wydaje mi sie ze On bardziej ambicjonalnie podchodzi do tego.
          • hauabaua Re: no, no - niedługo audi dorośnie do pięt hondz 22.09.05, 15:21
            ml_500 napisał:
            > chlopaki dajcie sobie luzu troche

A ja bym zostawił, jak jest.
            Będą forumową parą w stylu Tango & Cash (albo Flip i Flap). ;-)
            .
        • cc_2004 Re: no, bo widzicie 22.09.05, 15:35
          Chłopak tak się zawziął, że mnie w sygnaturce umieścił, a od tego czasu rzuca
          się na każdą prawie moją wypowiedź jak pies na swoją starą skarpetę.

I od czasu do czasu popisuje się swoją ortografią ("golfuw"), i inteligencją
          (cc_2004 to wg niego cinquecento rocznik 2004), co w kontekście moich 75%
          nabiera innego wymiaru.

Dopóki nie usunie tej sygnaturki, legenda będzie rosnąć ;-)
          Hough!
          • waga71 Re: no, bo widzicie 23.09.05, 22:06
            ponoć w Indiach Zachodnich mówili: HOWGH!
    • niknejm A na temat nikt nic nie ma do powiedzenia? 22.09.05, 15:22
      A konkretnie chodzi mi o to, jakimi metodami uzyskano ten dość niezwykły
      przebieg momentu obrotowego.
      Bo jak to robi Honda, to wiem.

Pzdr
      Niknejm
      • habudzik Re: A na temat nikt nic nie ma do powiedzenia? 22.09.05, 16:11
        A co w tym niezwykłego?
        • cc_2004 Re: A na temat nikt nic nie ma do powiedzenia? 22.09.05, 16:13
          a prosiłem, żeby nie odpisywać :(((
          • habudzik Re: A na temat nikt nic nie ma do powiedzenia? 22.09.05, 16:18
            cc_2004 napisał:

> a prosiłem, żeby nie odpisywać :(((

Przepraszam.
            • cc_2004 Re: A na temat nikt nic nie ma do powiedzenia? 22.09.05, 16:20
              a nie ma nie za co.

...żeby nie odpisywać nie na temat, nie?
      • waskes29 Re: A na temat nikt nic nie ma do powiedzenia? 22.09.05, 16:31
        niknejm napisał:

> A konkretnie chodzi mi o to, jakimi metodami uzyskano ten dość niezwykły
        > przebieg momentu obrotowego.
        > Bo jak to robi Honda, to wiem.
        >
        > Pzdr
        > Niknejm
        Z pojemnosci zwykly silnik 4.2tez ma nisko dostepny duzy moment obr.
      • typson Re: A na temat nikt nic nie ma do powiedzenia? 22.09.05, 17:29
        to jest chyba zaleta fsi. Wydaje mi sie, ze przebieg momentow przy niskich
        obrotach we wsztkich ostatnio zaistnialych fsi sie poprawil
    • greenblack W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat, tyl 22.09.05, 17:24
      ko oczywiście Audi to poważna marka i nie musi się obnosić z czymś takim.
      Zreztą w innyh silnikach też są zmienne fazy. Audi tandeciarstwo zostawia
      pośledniejszym markom typu Honda. Wyobrażasz sobie A8 z białym napisem VTEC na
      szybie?
      • cc_2004 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat? 22.09.05, 17:36
        VVT Implementations:

BMW VANOS
        Ford Variable Cam Timing
        GM DCVCP
        Honda VTEC, Honda i-VTEC
        Hyundai/Kia CVTT
        Mazda S-VT
        Mitsubishi MIVEC
        Nissan VVL
        Porsche VarioCam / VarioCam Plus
        Rover VVC
        Suzuki VVT
        Subaru AVCS
        Toyota VVT-i / Toyota VVTL-i

Audi, where are you???

Greenblack, domagam się dowodów!
        • cc_2004 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 17:42
          Zapomniałem o Alfie Romeo (te internetowe źródła jakieś takie niepełne...).
        • greenblack Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 17:43
          Pierwsze lepsze wyniki z wyszukiwarki:

www.audiusa.com/features_specifications/0,3523,bodyStyleId-7_contentType-26,00.html?bodystyle=a8sedan&tab=specifications

www.audi.co.za/news/archive.php?articleID=568
          www.prnewswire.com/cgi-bin/stories.pl?ACCT=104&STORY=/www/story/01-04-2003/0001865704&EDATE=
          www.germancarfans.com/news.cfm/newsid/2020903.001/page/4/audi/1.html
          • cc_2004 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 17:48
            No, widać że ma, ale gdzie tu jest, że od co najmniej 7 lat?
            To, że nie piszą na szybie, to jasne. W pewnych samochodach nie pisze się, że
            mają ABS ;-)
            • greenblack Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 17:51
              > No, widać że ma, ale gdzie tu jest, że od co najmniej 7 lat?

Ku.., człowieku, przecież wiem, czym jeżdżę.

www.audiworld.com/news/99/iaa/audipress/iaa_a8_long.shtml
              • cc_2004 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:12
                WOW
                Jesteś szoferem? :-O
                • greenblack Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:14
                  Jako dowód wyślę ci 75% mojej czapki szoferskiej.
                  • typson Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:16
                    lepiej 75% palcow prawej dloni - dla rownego rachunku ;)
                  • cc_2004 Re: e tam, spaliłeś dowcip 22.09.05, 18:20
                    albo nie załapałeś tamtego żartu.
        • waskes29 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 17:58
          cc_2004 napisał:

> VVT Implementations:
          >
          > BMW VANOS
          > Ford Variable Cam Timing
          > GM DCVCP
          > Honda VTEC, Honda i-VTEC
          > Hyundai/Kia CVTT
          > Mazda S-VT
          > Mitsubishi MIVEC
          > Nissan VVL
          > Porsche VarioCam / VarioCam Plus
          > Rover VVC
          > Suzuki VVT
          > Subaru AVCS
          > Toyota VVT-i / Toyota VVTL-i
          >
          > Audi, where are you???
          >
          > Greenblack, domagam się dowodów!
          >
          prosze:
          www.chiptronic.com.pl/openStream.php?marka=and&id=329
          a z tego co doczytalem to alfa juz w 80r stosowala zmienne fazy
          • cc_2004 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:11
            Chiptronic diesel tuning?
            A co to ma do rzeczy?
            • waskes29 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:19
              cc_2004 napisał:

> Chiptronic diesel tuning?
              > A co to ma do rzeczy?
              Sprawdz sobie ile silnikow diesla w audi ma zmienne fazy
              • cc_2004 Re: TDI 22.09.05, 18:25
                cała masa, ale nie będę liczył, bo umiem dopiero od 5 wzwyż.

A jak to jest, że żaden VW nie ma tych z.f.r. na tej liście?
                • waskes29 Re: TDI 22.09.05, 18:29
                  cc_2004 napisał:

> cała masa, ale nie będę liczył, bo umiem dopiero od 5 wzwyż.
                  >
                  > A jak to jest, że żaden VW nie ma tych z.f.r. na tej liście?

Bo nie wszystkie silniki audi byly w vw .
                  Za to wszystkie silniki fsi maja znienne fazy wiec nawet w skodzie jest taka
                  technologia.
                  A przypuszczam ze w takim silniku jak W12 jest wiecej nowoczesnych rozwiazan
                  niz wszystkich hondach razem wzietych-oczywiscie przesadzam ale jak by wylaczyc
                  silnik hondy z F1 to kto wie
                  • cc_2004 Re: TDI 22.09.05, 18:36
                    No, dobra - policzyłem i wyszło, że JEDEN (2.5 TDI/163).
                    • waskes29 Re: TDI 22.09.05, 18:43
                      cc_2004 napisał:

> No, dobra - policzyłem i wyszło, że JEDEN (2.5 TDI/163).

Lepiej juz Tobie wychodzi liczenie % z niemcow {czy jak wolisz niemcuw]bo tam
                      sa przynajmniej dwa ale jeszcze inne dwa nowsze ktorych tam nie a tez maja.
                      • cc_2004 Re: TDI 22.09.05, 18:47
                        2.5 do Allroada?
                        A różni się czymś poza mocą, żeby go nazwać innym silnikiem?
      • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 17:40
        greenblack napisał:

> ko oczywiście Audi to poważna marka i nie musi się obnosić z czymś takim.
        > Zreztą w innyh silnikach też są zmienne fazy.

Znawco GB, zatem proszę przestać uprawiać demagogię i powiedzieć wprost - z
        czego to wynika? Z mechanizmu zmiennych faz/zmiennego wzniosu? Ze zmiennej
        geometrii dolotu? Z wtrysku bezpośredniego?
        Ja nie wiem, ale chętnie się od Ciebie dowiem, o znawco.

> Audi tandeciarstwo zostawia
        > pośledniejszym markom typu Honda. Wyobrażasz sobie A8 z białym napisem VTEC
        > na szybie?

Nie, bo Audi tej technologii nie stosuje ;-)
        Za to na starszych Audi były naklejki informujące o zastosowanych systemach
        bezpieczeństwa (z tego co pamiętam - SIPS i inne takie). Ale to raczej
        nieistotne.

Inni twierdzili, że to z pojemności - nie wydaje mi się. Wystarczy spojrzeć na
        parametry innych wolnossących silników V8. I wcale nie są takie dobre,
        zwłaszcza jeśli chodzi o przebieg momentu na wysokich obrotach (powyżej
        6000obr/min).

Pzdr
        Niknejm
        • greenblack Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 17:45
          niknejm napisał:

>
          > Znawco GB, zatem proszę przestać uprawiać demagogię i powiedzieć wprost - z
          > czego to wynika? Z mechanizmu zmiennych faz/zmiennego wzniosu? Ze zmiennej
          > geometrii dolotu? Z wtrysku bezpośredniego?

Może wszystko po trochu? A może Audi potrafi robić dobre silniki?
        • greenblack Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 17:49
          niknejm napisał:

> Nie, bo Audi tej technologii nie stosuje ;-)

Może jednak pozostań przy Hondzie i nie wypowiadaj się na temat poważnych
          samochodów, bo się ośmieszasz:

www.audiusa.com/features_specifications/0,3523,bodyStyleId-4_contentType-26,00.html?bodystyle=a6sedan&tab=specifications

www.audiusa.com/features_specifications/0,3523,bodyStyleId-1_contentType-26,00.html?bodystyle=a4sedan&tab=specifications

• niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:05
            greenblack napisał:

> > niknejm napisał:
            > > Nie, bo Audi tej technologii nie stosuje ;-)
            >
            > Może jednak pozostań przy Hondzie i nie wypowiadaj się na temat poważnych
            > samochodów, bo się ośmieszasz:

Fajnie. Zmiennego wzniosu zaworów co prawda w tym silniku nie ma, nie ma też
            ani zmiennych faz ani regulowanego wzniosu na zaworach wylotowych (co stosuje
            Honda w połączeniu z dodatkową płynną regulacją faz jak w i-VTECach), ale Ty i
            tak pewnie nie widzisz różnicy między tymi technologiami :-)

Niemniej dzięki za linki. Sporo wyjaśniły - zmienna geometria dolotu i fazy
            rozrządu zaworów dolotowych. Plus (może) FSI.

Pzdr
            Niknejm
            • greenblack Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:09
              A po co się brandzlować tymi wszystkimi skrótami skoro pomimo ich braku efekt
              jest i tak lepszy?
              • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:27
                greenblack napisał:

> A po co się brandzlować tymi wszystkimi skrótami skoro pomimo ich braku efekt
                > jest i tak lepszy?

Np. NSX ma powyżej 85% momentu max w zakresie 2500-7800obr/min. Źle?

Co do tego silnika Audi - to rzeczywiście bardzo dobra konstrukcja.
                Podejrzewam, że regulacja wzniosu zaworów (na doloccie i wylocie) jeszcze by
                parametry poprawiła.

Pzdr
                Niknejm
                • radomir996 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:42
                  > Np. NSX ma powyżej 85% momentu max w zakresie 2500-7800obr/min. Źle?

I co z tego jak na 0-60 i cwierc mili dostaje w dupe od starego poczciwego
                  mustanga V8 (mowie o starym modelu, ktory ma chyba nawet 2 zawory na cylinder i
                  jeden walek w glowice) z silnikiem prostym jak budowa cepa. Ze nie wspomne o
                  takiej o polowe tanszej Corvecie ktora dyma NSXa jack chce od czasu C5 z
                  silnikiem OHV 2 zawory i rozrzad na popychaczach hahaha.
                  Tak dlugo jak honda sie bedzie upierac przy silnikach od kosiarek to bedzie
                  musiala je faszerowac cudami na kiju zeby to wogole chcialo z miejsca ruszyc
                  hehehehe. Ze nie wspomne o takiej o polowe tanszej Corvecie ktora dyma NSXa
                  jack chce od czasu C5 z silnikiem OHV 2 zawory i rozrzad na popychaczach hahaha.
                  • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:44
                    radomir996 napisał:

> > Np. NSX ma powyżej 85% momentu max w zakresie 2500-7800obr/min. Źle?
                    >
                    > I co z tego jak na 0-60 i cwierc mili dostaje w dupe od starego poczciwego
                    > mustanga V8 (mowie o starym modelu, ktory ma chyba nawet 2 zawory na cylinder
                    > i jeden walek w glowice) z silnikiem prostym jak budowa cepa.

...i dwa razy większą pojemność skokową oraz 3 razy większe spalanie ;-))
                    I dobrze że napisałeś, że na prostej :-))

Pzdr
                    Niknejm
                    • cc_2004 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:46
                      2.5 TDI do Allroada
                      A różni się czymś poza mocą?
                      • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:47
                        cc_2004 napisał:

> 2.5 TDI do Allroada
                        > A różni się czymś poza mocą?

Chyba straciłem wątek ;-))

Pzdr
                        Niknejm
                        • cc_2004 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:50
                          nie w tym oknie posłałem, sorry!!
                    • radomir996 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:54
                      niknejm napisał:

> ...i dwa razy większą pojemność skokową oraz 3 razy większe spalanie ;-))
                      > I dobrze że napisałeś, że na prostej :-))

4.6l to akurat jest 50% wiecej a nie 2x poza tym na czyms trzeba bylo
                      przyoszczedzic skoro sprzet kosztuje 25% NSXa, ale taka o polowe tansza Vetta
                      juz pali mniej niz NSX, demoluje go na prostej a w zakretach bynajmniej jakos
                      specjalnie nie odstaje.
                      • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 23.09.05, 13:25
                        radomir996 napisał:

> niknejm napisał:
                        >
                        > > ...i dwa razy większą pojemność skokową oraz 3 razy większe spalanie ;-))
                        > > I dobrze że napisałeś, że na prostej :-))
                        >
                        > 4.6l to akurat jest 50% wiecej a nie 2x poza tym na czyms trzeba bylo
                        > przyoszczedzic skoro sprzet kosztuje 25% NSXa, ale taka o polowe tansza Vetta
                        > juz pali mniej niz NSX, demoluje go na prostej a w zakretach bynajmniej jakos
                        > specjalnie nie odstaje.

Jesteś pewien, że mustang kosztuje 1/4 NSXa, a a Vette pali mniej niż NSX?
                        Sugerowałbym sprawdzić. :-)

Pzdr
                        Niknejm
                        • radomir996 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 23.09.05, 13:47
                          NSX
                          Recommended Fuel - Premium Unleaded; 91 octane
                          EPA estimated fuel mileage (city/highway) 17/24*
                          6-speed manual - 17/24
                          4-speed Automatic - 17/24

MSRP 89765$

Mustang GT

MSRP 24370$

Przepraszam, NSX nie jest 4 razy drozszy tylko 3.7

Corvette:

This aluminum–block powerplant, standard in Corvette coupe and convertible,
                          produces 400 horsepower @ 6000 rpm and 400 lb.–ft. of torque @ 4400 rpm. Yet
                          the LS2 engine achieves a remarkable MPG 18 city and 28 highway

C5 w 1999 roku wg EPA city 18 highway 28

> Jesteś pewien, że mustang kosztuje 1/4 NSXa, a a Vette pali mniej niż NSX?
                          > Sugerowałbym sprawdzić. :-)

wiec tak, jestem pewny a ty sam sprawdz nastepnym razem zanim zaczniesz jakies
                          watpliwosci zglaszac.

• niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 23.09.05, 13:54
                            radomir996 napisał:

> wiec tak, jestem pewny

Troszkę się pomyliołeś, ale generalnie przyznaję Ci rację. Niemniej pozostaje
                            zachowanie (i spalanie przy maksymalnym obciążeniu) na torze.

Pzdr
                            Niknejm
                            • radomir996 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 23.09.05, 14:16
                              niknejm napisał:

> Troszkę się pomyliołeś, ale generalnie przyznaję Ci rację. Niemniej pozostaje

Nie no prosze, rzucam z pamieci i pomylilem sie o 10%, poza tym jestem pewien
                              ze te 10% na mustangu w salonie utargujesz bo amerykanskie firmy samochodowe
                              non stop jakies promocje i rabaty robia. Ostatnio byla na przyklad taka
                              promocja ze sie kupowalo auto w cenie jaka dostaja pracownicy koncernu i wtedy
                              taki Mustang kosztowal mniej niz 1/4 ceny NSXa.

> zachowanie (i spalanie przy maksymalnym obciążeniu) na torze.

Tego sie pewnie nigdy nie dowiemy, wiec pozostanmy przy badaniach EPA ktore
                              jednak sa jakos porownywalne (moze nie z rzeczywistoscia ale miedzy roznymi
                              samochodami)
                  • cc_2004 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:44
                    > Tak dlugo jak honda sie bedzie upierac przy silnikach od kosiarek to bedzie
                    > musiala je faszerowac cudami na kiju zeby to wogole chcialo z miejsca ruszyc
                    aj lajk it :)
                    Mogę to wstawić do sygnaturki zamiast tego, przykurzonego waskesa?
                    • radomir996 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:57
                      cc_2004 napisał:

> Mogę to wstawić do sygnaturki zamiast tego, przykurzonego waskesa?

Wspanialomyslnie zezwalam pod warunkiem ze za kazde uzycie wplacisz zlotowke na
                      ofiary marketingu uondy.
                • habudzik Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:43
                  niknejm napisał:

>
                  > Np. NSX ma powyżej 85% momentu max w zakresie 2500-7800obr/min. Źle?

Nie spełniając norm czystości spalin na XXI wiek to nie rewelacja.
              • radomir996 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:31
                Greenblack to twoje A8 ma 75koni z lytra? Co to wogole ma byc, wez tego pascia
                sprzedaj i kup sobie civica 1,4 sedan z vivitititaj czy jak tam sie ten hitech
                uondy nazywa.
                • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:36
                  radomir996 napisał:

> Greenblack to twoje A8 ma 75koni z lytra? Co to wogole ma byc, wez tego
                  > pascia
                  > sprzedaj i kup sobie civica 1,4 sedan z vivitititaj czy jak tam sie ten
                  > hitech uondy nazywa.

Cóż, ignorancja nie boli :-)
                  Silnik z nowego RS4 ma 'VTECową' charakterystykę (100KM z litra bez turbo,
                  przebieg momentu). Ale to pewnie wada ;-))
                  Powtarzam - dobry silnik, wiem juz skąd wzięła sie jego charakterystyka
                  momentu. Czyli osiągnąłem swój cel.

Pzdr
                  Niknejm
                  • radomir996 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:52
                    niknejm napisał:

> radomir996 napisał:
                    >
                    > > Greenblack to twoje A8 ma 75koni z lytra? Co to wogole ma byc, wez tego
                    > > pascia
                    > > sprzedaj i kup sobie civica 1,4 sedan z vivitititaj czy jak tam sie ten
                    > > hitech uondy nazywa.
                    >
                    > Cóż, ignorancja nie boli :-)

Znaczy niby 7 letnie A8 nie ma 75km z litra?

> Silnik z nowego RS4 ma 'VTECową' charakterystykę (100KM z litra bez turbo,
                    > przebieg momentu). Ale to pewnie wada ;-))

Mnie to akurat pika, moj silnik ma 55km z litra, w moim poprzednim aucie bylo
                    50km z litra i wszystkie civiki z pryszczatymi nastolatkami dostawaly spod
                    swiatel w dupe (z CTRem sie nie scigalem bo nie bylo zadnego w okolicy)
                    A z uondom jest tak ze ma te swoje 99% maks momentu przy 99% obrotow silnika,
                    tylko co z tego jak ten plaski moment jest wszedzie tak niski ze i tak trzeba
                    silnik krecic w okolicahc czerwonego pola zeby to chcialo jechac.

> Powtarzam - dobry silnik, wiem juz skąd wzięła sie jego charakterystyka
                    > momentu. Czyli osiągnąłem swój cel.

Kolejny orgazm po masturbacji nad glowica z civica? heheheh
                    • radomir996 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:59
                      Aha, zeby jeszcze bylo smieszniej tam gdzie rywalizacja ile koni z litra akurat
                      ma miejsce to uonda dostaje w dupe jak maly mis, patrz motocykle sportowe
                      1000ccm i uonda CBR1000RR na szarym koncu.
                    • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 23.09.05, 13:42
                      radomir996 napisał:

> niknejm napisał:
                      >
                      > > > radomir996 napisał:
                      > > > Greenblack to twoje A8 ma 75koni z lytra? Co to wogole ma byc, wez
                      > > > tego pascia
                      > > > sprzedaj i kup sobie civica 1,4 sedan z vivitititaj czy jak tam sie
                      > > > ten hitech uondy nazywa.
                      > >
                      > > Cóż, ignorancja nie boli :-)
                      >
                      > Znaczy niby 7 letnie A8 nie ma 75km z litra?

Znaczy, że nie wiesz, co tkwi pod maską Civica 1.4. Masz oczywiście prawo tego
                      nie wiedzieć, ale nie pisz głupot.

> > Silnik z nowego RS4 ma 'VTECową' charakterystykę (100KM z litra bez turbo
                      > > , przebieg momentu). Ale to pewnie wada ;-))
                      >
                      > Mnie to akurat pika, moj silnik ma 55km z litra, w moim poprzednim aucie bylo
                      > 50km z litra i wszystkie civiki z pryszczatymi nastolatkami dostawaly spod
                      > swiatel w dupe (z CTRem sie nie scigalem bo nie bylo zadnego w okolicy)
                      > A z uondom jest tak ze ma te swoje 99% maks momentu przy 99% obrotow silnika,
                      > tylko co z tego jak ten plaski moment jest wszedzie tak niski ze i tak trzeba
                      > silnik krecic w okolicahc czerwonego pola zeby to chcialo jechac.

Jednakowóż topowe silniki Hondy w swoich kategoriach pojemnościowych są w
                      czołówce, co pozwala im na konkurowanie z samochodami o nieco większych
                      pojemnościach skokowych. Natomiast jeśli postawisz obok siebie Civica 1.6VTi i
                      Corvette Z06, to oznacza, że masz niesamowicie wysoki (choć 'nieco' przesadny)
                      szacunek dla technologii Hondy. :-))

> > Powtarzam - dobry silnik, wiem juz skąd wzięła sie jego charakterystyka
                      > > momentu. Czyli osiągnąłem swój cel.
                      >
                      > Kolejny orgazm po masturbacji nad glowica z civica? heheheh

IMHO dość żałosna i ordynarna uwaga.

Pzdr
                      Niknejm
                      • radomir996 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 23.09.05, 14:12
                        niknejm napisał:
                        > Znaczy, że nie wiesz, co tkwi pod maską Civica 1.4. Masz oczywiście prawo
                        tego
                        > nie wiedzieć, ale nie pisz głupot.

znaczy chodzi ci o "vivitititaj"??????
                        ROTFL

> Jednakowóż topowe silniki Hondy w swoich kategoriach pojemnościowych są w
                        > czołówce, co pozwala im na konkurowanie z samochodami o nieco większych
                        > pojemnościach skokowych. Natomiast jeśli postawisz obok siebie Civica 1.6VTi
                        i

Jasne tylko nie kazdy lubi jezdzic na odkurzaczu. Po co mi 1.6l z moca X ktory
                        trzeba krecic az sie plomby luzuja w zebach jak moge miec 2l z ta sama moca ale
                        przyjemniej chodzacy.

> Corvette Z06, to oznacza, że masz niesamowicie wysoki (choć 'nieco'
                        przesadny)
                        > szacunek dla technologii Hondy. :-))

Corvette to ja akurat porownuje z NSX, i za pol ceny NSXa Corvetta oferuje
                        jednak troche wiecej pod kazdym wzgledem. A to ze ma 2x wiekszy silnik o 3x
                        prostrzej konstrukcji? I co z tego? Pali mniej, jezdzi lepiej i to sie liczy a
                        nie ilosc mocy z litra. Swego czasu, konkretnie jakies 40 lat temu, ferrari sie
                        masturbowalo ile to osiagaja mocy z litra w swoich sportowych bolidach
                        rzadzacych na trasach enduracne, wtedy Ford zrobil GT40, wsadzil wiekszy silnik
                        niz to co mialo Ferrari i zdominowal wyscigi endurance na kolejne kilka lat.

> > Kolejny orgazm po masturbacji nad glowica z civica? heheheh
                        >
                        > IMHO dość żałosna i ordynarna uwaga.

Uderz w stol a nozyce sie odezwa. Znamienne jest jak nerwowo zareagowales na
                        ten niewinny dowcip.
                        • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 23.09.05, 14:51
                          radomir996 napisał:

> > > Kolejny orgazm po masturbacji nad glowica z civica? heheheh
                          > >
                          > > IMHO dość żałosna i ordynarna uwaga.
                          >
                          > Uderz w stol a nozyce sie odezwa. Znamienne jest jak nerwowo zareagowales na
                          > ten niewinny dowcip.

Po prostu uważam, że ludzie na poziomie podobnych tekstów nie wygłaszają. Ale
                          może jestem staroświecki.

Pzdr
                          Niknejm
                          • radomir996 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 23.09.05, 18:46
                            > Po prostu uważam, że ludzie na poziomie podobnych tekstów nie wygłaszają. Ale
                            > może jestem staroświecki.

Przepraszam jesli urazilem.
            • waskes29 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:18
              niknejm napisał:

> greenblack napisał:
              >
              > > > niknejm napisał:
              > > > Nie, bo Audi tej technologii nie stosuje ;-)
              > >
              > > Może jednak pozostań przy Hondzie i nie wypowiadaj się na temat poważnych
              >
              > > samochodów, bo się ośmieszasz:
              >
              > Fajnie. Zmiennego wzniosu zaworów co prawda w tym silniku nie ma, nie ma też
              > ani zmiennych faz ani regulowanego wzniosu na zaworach wylotowych (co stosuje
              > Honda w połączeniu z dodatkową płynną regulacją faz jak w i-VTECach), ale Ty
              i
              > tak pewnie nie widzisz różnicy między tymi technologiami :-)
              >
              > Niemniej dzięki za linki. Sporo wyjaśniły - zmienna geometria dolotu i fazy
              > rozrządu zaworów dolotowych. Plus (może) FSI.
              >
              > Pzdr
              > Niknejm

Podalem wczesniej link dla audi 2.5 tdi a tu masz silnik vw
              motobiznes.o2.pl/?s=1026&t=2269
              • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:32
                > Podalem wczesniej link dla audi 2.5 tdi a tu masz silnik vw
                > motobiznes.o2.pl/?s=1026&t=2269

Fajnie, ale czego to dowodzi? Bo nie załapałem.

Pzdr
                Niknejm
                • waskes29 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:35
                  niknejm napisał:

> > Podalem wczesniej link dla audi 2.5 tdi a tu masz silnik vw
                  > > motobiznes.o2.pl/?s=1026&t=2269
                  >
                  > Fajnie, ale czego to dowodzi? Bo nie załapałem.
                  >
                  > Pzdr
                  > Niknejm

Pisales ze Audi nie stosuje zmiennych faz rozrzadu wiec podalem przyklady ze
                  jest to nawet w skodzie tylko tam tym sie nie chwala napisami na szybie jest i
                  juz
                  • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:37
                    waskes29 napisał:

> niknejm napisał:
                    >
                    > > > Podalem wczesniej link dla audi 2.5 tdi a tu masz silnik vw
                    > > > motobiznes.o2.pl/?s=1026&t=2269
                    > >
                    > > Fajnie, ale czego to dowodzi? Bo nie załapałem.
                    > >
                    > > Pzdr
                    > > Niknejm
                    >
                    > Pisales ze Audi nie stosuje zmiennych faz rozrzadu

Nie. Wróć i przeczytaj ponownie.

Pzdr
                    Niknejm
        • habudzik Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:16
          niknejm napisał:

> Za to na starszych Audi były naklejki informujące o zastosowanych systemach
          > bezpieczeństwa (z tego co pamiętam - SIPS i inne takie). Ale to raczej
          > nieistotne.

Side Impact Protectiom System to akurat WOLWO i bardzo istotne.
          • greenblack Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:19
            Niknejmowi już się z podniecenia skróry popie..ły. Na Audi było PROCONTEN.
            • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:38
              greenblack napisał:

> Niknejmowi już się z podniecenia skróry popie..ły. Na Audi było PROCONTEN.

Cóż, Audi do0tychczas niezbyt się interesowałem... Zaraz - czyżby GB przyznał,
              że Audi NAKLEJAŁO BURACKIE NAKLEJKI NA SWOJE SAMOCHODY?

Jestem w szoku ;-))

Pzdr
              Niknejm
              • waskes29 Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:48
                niknejm napisał:

> greenblack napisał:
                >
                > > Niknejmowi już się z podniecenia skróry popie..ły. Na Audi było PROCONTEN
                > .
                >
                > Cóż, Audi do0tychczas niezbyt się interesowałem... Zaraz - czyżby GB
                przyznał,
                > że Audi NAKLEJAŁO BURACKIE NAKLEJKI NA SWOJE SAMOCHODY?
                >
                > Jestem w szoku ;-))
                >
                > Pzdr
                > Niknejm

No taki napis byl chyba od 89roku ale to wtedy byl pierwszy taki system
                ochrony kierowcy ktory napinal pasy i wciagal kierownice przy wypadku .
                Rozbieralem swoje audi kiedys to widzialem jak to jest zrobione niezly patent.
                Pozniej tez audi naklejalo chyba naklejke dotyczaca gwarancji na nadwozie bo
                bylo calkowicie ocynkowane.
                • niknejm Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:50
                  waskes29 napisał:

> No taki napis byl chyba od 89roku ale to wtedy byl pierwszy taki system
                  > ochrony kierowcy ktory napinal pasy i wciagal kierownice przy wypadku .
                  > Rozbieralem swoje audi kiedys to widzialem jak to jest zrobione niezly patent.
                  > Pozniej tez audi naklejalo chyba naklejke dotyczaca gwarancji na nadwozie bo
                  > bylo calkowicie ocynkowane.

No straszne po prostu ;-)))
                  Mi tam osobiście naklejki nie przeszkadzają. Poza tym zawsze można je zdjąć ;-))

Pzdr
                  Niknejm
                  • cc_2004 Re: naklejki 22.09.05, 18:52
                    ale przyznaj, że matiz z napisem ABS DUAL AIRBAG robi się jakiś taki
                    poważniejszy ;-)
                    • niknejm Re: naklejki 23.09.05, 13:43
                      cc_2004 napisał:

> ale przyznaj, że matiz z napisem ABS DUAL AIRBAG robi się jakiś taki
                      > poważniejszy ;-)

I dodaje z 15KM pod maskę ;-))

Pzdr
                      Niknejm
            • habudzik Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:39
              Czy przypadkiem w skład tego Porocon-Ten nie wchodziło odsuwanie koła kierownicy
              w kierunku deski podczas kolizji czołowej? Tak coś mi sie kojarzy.
              • greenblack Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:42
                To właśnie było coś takiego, wynalazek ery przedpoduszkowej.
          • kszyrztow Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 18:55
            habudzik napisał:

> niknejm napisał:
            >
            >
            > > Za to na starszych Audi były naklejki informujące o zastosowanych systema
            > ch
            > > bezpieczeństwa (z tego co pamiętam - SIPS i inne takie). Ale to raczej
            > > nieistotne.
            >
            > Side Impact Protectiom System to akurat WOLWO i bardzo istotne.
            >

Jak już jesteście tacy drobiazgowi, to wam powiem: audi na szybach
            pisało: "procon ten"
            • habudzik Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 19:00
              Przecie tak napisałem tylko lterówke dałem
              • kszyrztow Re: W 4.2 V8 zmienne fazy są co najmniej od 7 lat 22.09.05, 19:01
                habudzik napisał:

> Przecie tak napisałem tylko lterówke dałem

Tera to już wiem, nie nadąrzyłem czytać tak popier.dalali :)
      • cc_2004 Re: Fiat ma zmienne fazy od 35 lat :P 22.09.05, 18:32
        "The first functional variable valve timing system, including variable lift,
        was developed at Fiat. Developed by Giovanni Torazza in the 1970's, the system
        used hydraulic pressure to vary the fulcrum of the cam followers. The hydraulic
        pressure changed according to engine speed and intake pressure. The typical
        opening variation was 37%."

Wszystko na to wskazuje, że aktualnie system ten jest w 1.8 HGT.
        I jakoś się nikt tym nie branzluje (?)
        • niknejm Re: Fiat ma zmienne fazy od 35 lat :P 22.09.05, 18:39
          cc_2004 napisał:

> I jakoś się nikt tym nie branzluje (?)

Branzluje, branzluje. Trąbią o tym :-)
          Ale zmiennego wzniosu zaworów nie zastosowali.

Pzdr
          Niknejm
          • radomir996 Re: Fiat ma zmienne fazy od 35 lat :P 22.09.05, 19:06
            niknejm napisał:

> cc_2004 napisał:
            >
            > > I jakoś się nikt tym nie branzluje (?)
            >
            > Branzluje, branzluje. Trąbią o tym :-)
            > Ale zmiennego wzniosu zaworów nie zastosowali.

No super za to uonda w 1970 roku to budowala takie bolidy:
            www.channel4.com/4car/feature/topten/jap-classics/jap-classics-9.html
            silnik 350 ccm chlodzony powietrzem ROTFL.
            >
            > Pzdr
            > Niknejm
            • waskes29 Re: Fiat ma zmienne fazy od 35 lat :P 22.09.05, 19:23
              radomir996 napisał:

> niknejm napisał:
              >
              > > cc_2004 napisał:
              > >
              > > > I jakoś się nikt tym nie branzluje (?)
              > >
              > > Branzluje, branzluje. Trąbią o tym :-)
              > > Ale zmiennego wzniosu zaworów nie zastosowali.
              >
              > No super za to uonda w 1970 roku to budowala takie bolidy:
              > www.channel4.com/4car/feature/topten/jap-classics/jap-classics-9.html
              > silnik 350 ccm chlodzony powietrzem ROTFL.
              > >
              > > Pzdr
              > > Niknejm
              To i 10 lat pozniej nie bylo duzo lepiej nasz polonez chyba bil ich na leb
              • fru.fru Re: no jakie jeszcze firm stosuja pałteki? 22.09.05, 19:57
                honda@
                fiat and consorties(np. alfa)
                mitsu->mivec afair
                nissan, renault, mazda
                toyota @
                znaczek@ symbolizuje firmy kladace maksymalny nacisk na umieszczanei
                brandzloznaczkow na masce, odpowiednio pałtek i fifitiaj
                ;->
              • niknejm Re: Fiat ma zmienne fazy od 35 lat :P 23.09.05, 13:45
                waskes29 napisał:

> > No super za to uonda w 1970 roku to budowala takie bolidy:

Budowała i kosiarki do trawy i kupę innych silników. I co? Ma się to nijak do
                tematu wątku.

Pzdr
                Niknejm
    • habudzik Re: Ciekawostka Audi 22.09.05, 18:54
      Qrwa nie nadążam czytać. Wolniej!!!!!
    • kszyrztow Re: Ciekawostka Audi 22.09.05, 19:06
      No i poglądy wymienione i teraz nastał spokój, a było gorąco :)
      • cc_2004 Re: nastał spokój 22.09.05, 20:51
        nie, byłem coś zjeść
        :D
    • ml_500 Re: Ciekawostka Audi 22.09.05, 21:27
      czlowiek na chwile z domu wyjdzie a tu taka zawierucha:))))))))
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Ciekawostka Audi 22.09.05, 21:33
        Ja się nie dziwię, Niknejm potrafiłby swoją retoryką rozsierdzić forum dla zakonnic.
        • ml_500 Re: Ciekawostka Audi 22.09.05, 21:37
          ja niknejma cenie bo jestem na forum od lat i byl 1 osoba jaka tu spotkalem i wciaz tu jest:)jego bezgraniczna i czasami slepa milosc do hondy mozna wybaczyc:)
          a greenblacka lubie bo lubie osobowosci. czasami jego 2 slowa potrafia przeciwnika zmiesc z powierzchni.
          fajne to forum mamy:)
          • ml_500 Re: Ciekawostka Audi 22.09.05, 21:38
            tylko szymiego tu brakowalo i dzieki temu nic o BMW sie nie dowiedzialem:)
            • szymizalogowany Re: Ciekawostka Audi 22.09.05, 21:55

> tylko szymiego tu brakowalo i dzieki temu nic o BMW sie nie dowiedzialem:)

Ja to się w durne dyskusje nie wcinam.
              Każda firma dobra jak chce to potrafi zrobić 100 KM z litra pojemności. Zależy
              to tylko od aktualnej strategi.

Honda za bardzo uczyniła z tego jakąś pseudo-przewagę.

Audi poprzednio miało turbo teraz wiertarkę. AMG na odwrót. Ja tam wole turbo
              albo pojemnosć.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Ciekawostka Audi 22.09.05, 21:48
            Fajne, fajne, w gruncie rzeczy wszyscy się tu pewnie lubimy, a każdemu zdarza
            się pobredzić :-) Ale o Audi miało być, wg mnie duża elastyczność to w dużej
            mierze zasługa FSI w tym wypadku nastawionego na osiągi, w końcu a LeMans Audi
            zmiata wszystkich od kilku lat pojazdem z silnikiem FSI (mają chyba nawet z tyłu
            wielką nalepkę ;-))
        • habudzik Re: Ciekawostka Audi 22.09.05, 21:39
          duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Ja się nie dziwię, Niknejm potrafiłby swoją retoryką rozsierdzić forum dla zako
          > nnic.

Eeeetam . Mi się wydaje całkowicie nieszkodliwy , nawet go na zielono zaznaczyłem.
          • cc_2004 Re: a nie wiecie ludzie 22.09.05, 21:45
            gdzie można nalepkę VTEC kupić?
            • ml_500 Re: a nie wiecie ludzie 22.09.05, 21:49
              ssl.allegro.pl/show_item.php?item=63515088
              • duze_a_male_d_duze_m Re: a nie wiecie ludzie 22.09.05, 21:52
                ml_500 napisał:

> ssl.allegro.pl/show_item.php?item=63515088

O, to jest zaje.ista sygnaturka!
              • cc_2004 Re: a nie wiecie ludzie 22.09.05, 21:52
                motyla noga, zakończona :(
                ale będę śledził allegro, kupię i przykleję greenblackowi na jego audi :D
                • wujaszek_joe Re: a nie wiecie ludzie 22.09.05, 22:15
                  > Silnik z nowego RS4 ma 'VTECową' charakterystykę (100KM z litra bez turbo,
                  > przebieg momentu). Ale to pewnie wada ;-))

>Mnie to akurat pika, moj silnik ma 55km z litra, w moim poprzednim aucie bylo
                  >50km z litra i wszystkie civiki z pryszczatymi nastolatkami dostawaly spod
                  >swiatel w dupe
                  kurna felek, w corsie ledwo panuję nad mocą 45horse power z 1.2 to ile to moze
                  byc na jednego litra..
                  dobrze że mam naklejke city, skrót od czegos niewiarygodnie zaawansowanego
                  • radomir996 Re: a nie wiecie ludzie 22.09.05, 23:41
                    > kurna felek, w corsie ledwo panuję nad mocą 45horse power z 1.2 to ile to
                    moze
                    > byc na jednego litra

Wychodzi 37.5 km z litra.

• niknejm Re: a nie wiecie ludzie 23.09.05, 13:57
                      radomir996 napisał:

> Wychodzi 37.5 km z litra.

Mało... Nie wróżę sukcesów na torze w wyścigach samochodów turystycznych ;-))

Pzdr
                      Niknejm
                      • radomir996 Re: a nie wiecie ludzie 23.09.05, 14:18
                        niknejm napisał:

> radomir996 napisał:
                        >
                        >
                        > > Wychodzi 37.5 km z litra.
                        >
                        > Mało... Nie wróżę sukcesów na torze w wyścigach samochodów turystycznych ;-))

Nie da sie ukryc ze samochod z silnikiem o mocy 45 km to nie bylby szczyt moich
                        marzen.
                        • wujaszek_joe Re: a nie wiecie ludzie 23.09.05, 14:29
                          moich też nie:)
                          rok się przemęcze, potem kupie auto
                          • radomir996 Re: a nie wiecie ludzie 23.09.05, 18:46
                            wujaszek_joe napisał:

> moich też nie:)
                            > rok się przemęcze, potem kupie auto

Zaloz gaz, tylko NOS a nie LPG hehehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka