Dodaj do ulubionych

sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu

06.10.05, 13:43
Witam

Interesuje mnie sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu uwzgledniajacy
wszystkie mozliwe skladowe. Wiadomo, ze bedzie to jedynie koszt orientacyjny.
Zalozmy ze: samochod jest nowy, do codziennej jazdy po miescie - praca,
zakupy etc., silnik 1.6 benzyna.

Pozdr
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 06.10.05, 13:47
      musisz dokladnie okreslic ilosc km przejezdzanych powiedzmy dziennie czy w
      tygodniu (bo w weekend mozna jezdzic mniej lub wiecej niz w dni powszednie). Mi
      do jazdy po miescie i do pracy starcza teraz 10 km/dzien, ale we wczesniejszej
      pracy robilem dziennie 70km i wszystko praktycznie w obrebie jednego miasta..
      Pozdrawiam
      • polokokt i jescze jedno 06.10.05, 13:54
        w jak duzym miescie mieszkasz, ile masz lat, czy masz jakies znizki na OC. To
        jest potrzebne do podania chociaz orietacvyjnej kwoty ubezpieczenia (czy ma byc
        samo OC czy pakiet AC). Pakiet AC jest od wartosci samochodu. Kupujac samochod
        w salonie taki pakiet to chyba okolo 5-8% wartosci samochodu bez wzgledu na
        eentualne zwyzki ubezpieczenia.
        Pozdrawiam
        • kangi1 Re: i jescze jedno 06.10.05, 14:05
          ok postaram sie doprecyzowac
          wiek 27 lat
          brak znizek oc
          ubezpieczenie ac i oc /wartosc samochodu ok 30 tys zl/
          eksploatacja: ok 30 km/dzien

dzieki, pozdrawiam
          • polokokt Re: i jescze jedno 06.10.05, 14:10
            samochod kupisz nowy w salonie?
            Pozdrawiam
            • polokokt Re: i jescze jedno 06.10.05, 14:24
              to tak orietacyjnie:

czyli 11000 km / rok

srednie spalanie samochodu powiedzmy 8 litrow/100km co daje roczny koszt
              benzyny rzedu okolo 3800 PLN
              do tego dochodzi jeden przegladzik (filtry, oleje, jakies duperele typu
              wycieraczki, zmiana opon z letnich na zimowe i odwrotnie) Mysle ze przy nowym,
              lub prawie nowym samochodzie koszt nie wiekszy jak 1000-1200 PLN/rok (chyba
              nawet z malym zapasem)
              Mamy juz 5000 PLN/rok
              Do tego dochodzi ubezpieczenie na rok (AC + OC).
              Jesli kupisz samochod nowy w salonie to zaplacisz powiedzmy 6% wartosci czyli
              1800 PLN, jesli zas samochod jest uzywany to pakiet w PZU to cos okolo chyba
              11% wartosci czyli 3300 PLN

Wiec mamy juz kwote albo 6800 albo 8300 PLN/rok

Co daje odpowiedni miesieczny koszt na poziomie 570 PLN lub 690 PLN
              Oczywiscie jak widzisz niektore wydatki ponosi sie raz w roku a niektore sa
              ciagle. Wiec moze sie zdazyc ze w jednym miesiacu wydasz 300 PLN a w nastepnym
              z racji ze np wypada przeglad lub ubezpieczenie wyjdzie 1000 PLN

Pozdrawiam

PS.
              Zalozenie gazu spowoduje wzrost chwilowego wydatku o powiedzmy 2000 PLN (w
              przypadku zwyklej instalacji), lub jakies 3500-4000 PLN (w przypadku
              sekwencji). Ale miesiaczny koszt gazu(zamiast benzyny) bedzie mniej wiecej
              wynosil jakies 55% kosztow wyliczonych dla benzyny (czyli powienien sie
              zmiescic w 2000 PLN/rok). Ale dla takiego przebiegu chyba sie nie oplaca.
              • polokokt Re: i jescze jedno 06.10.05, 14:29
                jeszcze jedno co moznaby wliczyc jako jednorazowy zakup na powiedzmy 4 lata
                uzytkowania to komplet opon np. zimowych. Najtansze to jakies 1200 PLN.
                pozdrawiam
                • klemens1 Re: i jescze jedno 07.10.05, 08:29
                  > jeszcze jedno co moznaby wliczyc jako jednorazowy zakup na powiedzmy 4 lata
                  > uzytkowania to komplet opon np. zimowych. Najtansze to jakies 1200 PLN.

Bardzo dobre opony zimowe można kupić za 1000 PLN - rozmiar 195/65 R 15.
                  Jeżeli gostek chce nowy samochód za 30tys., to pewnie ma mniejsze felgi, więc
                  wyniesie go to jeszcze taniej.
                  • polokokt Re: i jescze jedno 07.10.05, 10:19
                    racja, cos mnie zacmilo i nie wiem czemu pomyslalem ze najtansze Stomili czy
                    Debica sa po 300 PLN/sztuka a przeciez kosztuja sporo mniej niz 200 PLN.
                    Pozdrawiam
              • pavulon78 Re: i jescze jedno 26.06.14, 12:48
                Ja za pakiet OC+AC za nowy samochód wartości 35000 zł płaciłem 1150 zł.
        • des4 Re: ubezpieczenie 06.10.05, 14:21
          Błąd, kupując auto (silnik)1,6, średniej wielkości miasto wojewódzkie) z salonu
          ubezpieczenie (AC, OC, NW, assistance) oferowane jest obecnie przez dilera w
          granicach 3,6%-3,9% wartości auta nie licząc ewentualnych posiadanych zniżek....
          • kszyrztow Re: ubezpieczenie 06.10.05, 14:22
            des4 napisał:

> Błąd, kupując auto (silnik)1,6, średniej wielkości miasto wojewódzkie) z
            salonu
            >
            > ubezpieczenie (AC, OC, NW, assistance) oferowane jest obecnie przez dilera w
            > granicach 3,6%-3,9% wartości auta nie licząc ewentualnych posiadanych
            zniżek...
            > .

przepraszam, że spytam: Skąd te dane??
            • histe Re: ubezpieczenie 06.10.05, 14:29
              pakiety zależą od marki i miasta, ale poniżej 4% to nie spotkałem sie w
              życiu...własnie skąd te dane????
            • des4 Re: ubezpieczenie 06.10.05, 14:45
              Od dealerów, latem przmierzałem się do zakupu nowego samochodu i zwiedziłem
              parę salonów...Citroen C4 - 3,6%, Ford Focus - 3,9%, Honda Civic - 3,9%, Toyota
              Corolla - 3,7%, Chevrolet Lacetti - 3,6%, Seat Altea - 3,9%...
              • des4 Re: ubezpieczenie 06.10.05, 14:45
                Dane z Rzeszowa...
                • polokokt Re: ubezpieczenie 06.10.05, 14:47
                  a wlasnie, bo w wawie ponizej tych 5-6% ciezko cos znalezc.
                  Pozdrawiam
              • witeq123 Re: ubezpieczenie 07.10.05, 11:14
                Ubezpieczenie nowej Fabii w salonie to koszt 1250 pln za pełny pakiet roczny.
                Obowiązuje w całej sieci dealerkiej.
                Pozdrawiam
    • fazi_ze_sztazi Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 06.10.05, 14:35
      www.edmunds.com/apps/cto/CTOintroController?tid=edmunds.h..edmundsonly..1.*
    • kr1600 Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 07.10.05, 08:20
      Jesli to nowy samochód i z takim silnikiem to koszt utrzymania takiego, nawet bez wyjeżdzania z garazu to wielkość rzedu min400 zł/miesiąc,(zależne od marki jesli to ROLLS to wiele wiecej) a z wyjeżdzaniem z garazu dodatkowe 1,4 zł za kazdy km, przelicz sobie to przekonasz sie ze to fakty! utrata wartości, koszty ubezpieczenia, koszty rejestracji, przeglądów nawet jak robisz sam (wymiana oleju i filtry) nie w serwisie, zmiana kół na zimowe, mycie, itp, itd. NIC ZA DARMO Pozdrawiam,
    • xystos Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 07.10.05, 09:14

.. poprzednie auto,Pgt.307 SW 2,0 lt.

paliwo - 1100 sek

ubezp.+ podatek drg. - 375 sek

mycie i wosk - ~ 350 sek

summa = 1825 sek : 2,5 = 730 pln

kurs: 1 pln ~2,5 sek
    • bert.d.s a amortyzacja? 07.10.05, 09:28
      A dlaczego nie policzyliscie amortyzacji samego auta? Powiedzmy, ze samochod
      posluzy 8 lat, a jego wartosc przy odsprzedazy bedzie mniej wiecej rowna
      odsetkom za 8 lat od ceny zakupu (30000 zl) to musimy jeszcze doliczyc ok 300 zl
      miesiecznie.
      • xystos Re: a amortyzacja? 07.10.05, 12:17
        bert.d.s napisała:

A dlaczego nie policzyliscie amortyzacji samego auta? Powiedzmy, ze samochod
        posluzy 8 lat, a jego wartosc przy odsprzedazy bedzie mniej wiecej rowna
        odsetkom za 8 lat od ceny zakupu (30000 zl) to musimy jeszcze doliczyc ok 300
        zl. miesiecznie.

... sa jeszcze na swiecie "dinozaury" które na samochód oszczedzaja , po
        zakupie oszczedzaja ( to tez pieniadze) auto by na dlugo starczylo ,
        nie ma amortyzacji i odsetek lecz jest inflacja,niestety .Pzdr.
        • bert.d.s Re: a amortyzacja? 07.10.05, 12:36
          > ... sa jeszcze na swiecie "dinozaury" które na samochód oszczedzaja

Z calym szacunkiem, ale co to ma do rzeczy? Niewazne czy pieniadze na zakup
          samochodu wyjmujesz z kieszonki na drobne, czy z kredytu, czy z oszczednosci
          polowy zycia. Te pieniadze trzeba wydac i to nalezy wliczyc po stronie kosztow.
          Jak widac, dla nieduzego auta amortyzacja moze miec znaczenie... Samochod to nie
          inwestycja, samochod to dobro uzytkowe, ktore sie zuzywa, starzeje i ktore
          trzeba regularnie wymieniac.

> nie ma amortyzacji i odsetek lecz jest inflacja,niestety

To rowniez nie ma znaczenia. Inflacja zjada pieniadze niezaleznie od tego, czy
          leza w skarpecie, czy sa na koncie, czy zostaly utopione w samochodzie.
          • xystos Re: a amortyzacja? 07.10.05, 12:55
            bert.d.s napisała:

nie ma amortyzacji i odsetek lecz jest inflacja,niestety

To rowniez nie ma znaczenia. Inflacja zjada pieniadze niezaleznie od tego, czy
            leza w skarpecie, czy sa na koncie, czy zostaly utopione w samochodzie.

.. sa sposoby by inflacje oszukac, kup nieuzytki (maly podatek) nastepnie
            zalesl go - po paru latach sprzedasz jako las - duzy zarobek .

Pierwszy raz kupilem w 1977 roku - mam do dzisiaj , zbudowalem na tym terenie
            dom,-poniewaz daleko od glównej szosy i miasta = niski podatek od nieruchomosci
            i wspaniale miejsce do mieszkania.
            W sierpniu br.roku kupilem 19 ha mokradel - nikt pozamna ich nie chcial , cena:
            smieszna summa - bedzie na tym las energetyczny , juz pertraktuje z Kommun´a
            (gmina) o sadzonki i przyszle ceny ekopaliwa do kotlowni.

Pozatem masz racje , samochód to najgorsza "inwestycja" - nic nie traci na
            wartosci równie szybko jak samochód , dlatego trzeba o ayto dbac by na dlugo
            starczylo,by nie robic nastepnej "inwestycji" zbyt szybko. Pzdr.
    • rabidurbian Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 07.10.05, 11:43
      Witam.
      U mnie, Fiat Seicento z silnikiem 900, miesięczny koszt utrzymania (dane są
      dokładne, bo wszystko notuję) wychodzi 345,1 złotego. W tej kwocie jest
      wszystko, paliwo, myjnie, mechanik, przeglądy, ubezpieczenie, parkingi...etc.
      Pozdrawiam.
      • kangi1 Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 07.10.05, 13:40
        witam ponownie

dzieki wszystkim za info
        uwzgledniajac dotychczasowe posty zakladam, ze bardzo zaokraglony sredni koszt
        utrzymania samochodu wyniesie jakies 500-600 zl/mies
        trzeba przyznac, ze to spora czesc sredniej krajowej

pozdrawiam
    • tubu5000 Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 07.10.05, 15:18
      koszt jest duzy, nieobliczalny. wszelkie obliczenia sa niedoszacowane, mowi sie
      ze samochod koszt porownywalny do dziecka w rodzinie. jest cala masa oplat,
      dziwnych wydatkow, o ktorych bys nigdy nie pomyslal. jezeli jestes typem
      czlowieka, ktory liczy kase - samochod sie w ogole nie oplaca - obawiam sie, ze
      taniej wyjdzie jezdzenie taksowkami, serio :)
      • polokokt Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 07.10.05, 16:06
        liczylem i niestety nawet jesli policzymy ze rocznie na samochod wydamy 7 tys
        PLN to daje nam 58 tys PLN po 4 latach posiadania samochodu. Kiometr taksowkami
        kosztuje jakies 2,5 (taryfa dzienna 2 nocna 3 PLN, wiec usredniajac ten koszt).
        To daje nam możliwosc przejechania za 58 tys PLN około 23 tys km co daje jakieś
        dwa lata przy przebiegu rocznym 11 tyś km. I po tym czasie nie mamy ani gotowki
        ani samochodu. A samochod po 4 latach sprzedajemy (no i jezdzilismy 4 lata a
        nie 2), nawet za grosze, ale zawsze te grosze wracaja nam do kieszeni. Wiec
        nawet zakładając jakiś błąd obliczeń po 3 latach jazdy taksówkami wydamy calą
        gotówke potrzebną na jazdę samochodem przez 4 lata i na koniec dostaniemy jakiś
        mały procent zwrotu gotówki zainwestowanej w kupno auta poprzez jego sprzedaż.
        Pozdrawiam
        • entry Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 07.10.05, 16:54
          dolicz jeszcze utratę wartości, rocznie ok. 10%, przy czym pierwszy rok to
          utrata 25-30 %, następny 15-20, a dalej już mniej, czyli kupując nowe auto za
          np. 40 tys (co wcale nie jest wygórowaną sumą), przez cztery lata jesteśmy w
          plecy 10+6+3+2 razem przez cztery lata dodatkowe 21 tys. i przewaga w stronę
          Taxi wzrosła.
          a doliczmy jeszcze stłuczkę, wzrost opłat za ubezpieczenie, nie daj boże
          kradzież...
          • gozin Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 07.10.05, 20:03
            No to od kradzieży jest ubezpieczenie
            • entry Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 07.10.05, 20:06
              ale co kupisz za te pieniądze? zresztą w czasie w którym będziesz oczekiwał na
              pieniądze będziesz jeździł... taxi ;), ponadto gotówka tylko za auto, wszelkie
              koszta dodatkowe z własnej kieszeni. a stres i nerwy?

PS nie jestem taksiarzem ;))
    • macio666 Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 07.10.05, 22:13
      Nie ma czegoś takiego jak średni miesięczny koszt utrzymania samochodu.
      Mogę natomiast przedstawić Ci przybliżony miesięczny koszt utrzymania
      popularnego auta, które sprzedałem w ubiegłym miesiącu. No to zaczynamy...

dane samochodu: Honda Civic 1.4 iS, rok produkcji 2001

data zakupu - luty 2002
      data sprzedaży - wrzesień 2005
      czas użytkowania - circa 43 miesiące
      koszt zakupu - 56 000 PLN
      cena sprzedaży - 27 500 PLN
      koszt amortyzacji - 28 500 PLN
      miesięczny koszt amortyzacji - 663 PLN

Auto było użytkowane w celach służbowych, otrzymywałem kilometrówkę.
      Tego nie liczę. Biorę pod uwagę tylko wykorzystanie w celach prywatnych.

Szacuję z przebiegu 80 000 km połowa wykorzystywana w celach prywatnych.
      40 000 km, średnie spalanie 8 l, średnia cena benzyny 95 (aktualna) 4,2 PLN.

Koszt benzyny - 13 440 PLN
      Miesięczny koszt benzyny - 313 PLN

Przeglądy - 4 razy
      Średni koszt przeglądu - 700 PLN
      Miesięczny koszt przeglądu - 65 PLN

Po okresie gwarancji auto zaczyna się sypać - są wydatki.
      Tego nie uwzględniam.

Ubezpieczenie: 4 lata pakiet (szacunek)
      1 rok - około 5 proc. od 56000 = 2800 PLN
      2 rok - około 5 proc. od 42000 = 2100 PLN
      3 rok - około 5 proc. od 40000 = 2000 PLN
      4 rok - około 5 proc. od 38000 = 1900 PLN
      zwrot za niewykorzystane 5 mies. bez OC = circa 500 PLN
      razem ubezpieczenie = 8300 PLN
      miesięczny koszt ubezpieczenia = 193 PLN

1 x nowe opony, koszt około 1500 PLN
      miesięczny koszt opon = 35 PLN

A więc miesięczny koszt użytkowania popularnego auta (Honda Civic 2001)
      w czasie trwania gwarancji plus kilka miesięcy dla przebiegu nieco
      poniżej 1 000 km miesięcznie wynosi około

663 + 313 + 65 + 193 + 35 = 1269 PLN

Doliczając jakieś duperele typu myjnia, płyn do spryskiwaczy, itp.
      wyjdzie około 1300 PLN miesięcznie i to jest prawdopodobna kwota.

pozdr
      M

• xystos Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 08.10.05, 08:53

macio666 napisała:

A więc miesięczny koszt użytkowania popularnego auta (Honda Civic 2001)
        w czasie trwania gwarancji plus kilka miesięcy dla przebiegu nieco
        poniżej 1 000 km miesięcznie wynosi około

663 + 313 + 65 + 193 + 35 = 1269 PLN

Doliczając jakieś duperele typu myjnia, płyn do spryskiwaczy, itp.
        wyjdzie około 1300 PLN miesięcznie i to jest prawdopodobna kwota.

.. wezmy ekologiczna alternatywe do samochodu ;

jeden kun + brycka = jakie miesieczne koszta ?
      • paulina4565 Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 25.06.14, 14:42
        Witaj,
        macio666 bardzo fajnie to opisał.
        Jeśli zabieracie się do szczegółowych obliczeń to gotowa lista jest dostępna na
        niekrecone.pl/jak-ocenic-koszty-utrzymania-auta/
        łącznie z wycieraczkami, więc dość szczegółowo.
        Polecam
        Paulina
        • loyezoo Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 25.06.14, 15:16
          Super to opisał,masz rację.Tyle,że on napisał to jakieś 9 lat temu.Więc NIE POLECAM rel="nofollow">niekrecone.pl/jak-ocenic-koszty-utrzymania-auta/
        • xvqqvx Nie polecam niekrecone.pl 26.06.14, 11:59
          Nie polecam niekrecone.pl - skoro zatrudniają takich głupich spamerów, jak paulina4565, to muszą być niekompetentni.
    • boorza Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 08.10.05, 10:04
      Przebieg roczny - około 20000km.
      Średnie spalanie - 7 litrów benzyny.
      Cena benzyny - niech będzie 4,20zł/l
      Koszt paliwa roczny - 7350zł
      Przeglądy (1 rocznie) - 450zł
      Płyny do spryskiwaczy, zapachy itp. - 200zł
      Ubezpieczenie - pakiet - 1200zł
      Naprawy (w tym roku było to 1000zł)- samochód ma 2 lata - średnio 500zł rocznie
      Sumujemy i dzielimy. 9650zł/rok
      804zł/mc
      No i utrata wartości ;-(
      W 2003 roku samochód kosztował ~38000zł
      W tym momencie realna cena przy odsprzedaży - 25000zł... Brrr 6500zł/rok
      Z utratą wartości - 1346zł/mc
      Masakra ;-).
      Mam nadzieję, że utrata wartości w kolejnych latach nie będzie taka duża.
    • oixio Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 25.06.14, 15:16
      Teraz można wykorzystać kalkulator :
      Kalkulator kosztów eksploatacji pojazdu

• mariusz-ef Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 26.06.14, 10:05
        ...oczywiście wiesz, że odpowiadasz na temat sprzed 9 lat?!
        aż się łezka pojawiła jak zobaczyłem nick polokokta....
      • ppachu Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 14.08.14, 11:12
        Także jak dokłądnie widać wydatki związane z samochodem wcale nie końvzą się na ejgo kupnie :0 Wtedy dopiero się zaczynają :p
    • schweppes1 Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 10:12
      Przy założeniu 70 000 za nowy samochód i 5-letnie użytkowanie przy 20 000 km rocznie i sprzedaży po tym okresie.
      • nieznajacy_sie Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 10:29
        Nie wiem jak nowy (bo nigdy nie miałem), ale policzyłem sobie z ciekawości samochód który ostatnio sprzedawałem. I wyszło mi, że używany przez 4 lata diesel (francuz) i przejechaniu ok. 60 kkm w tym czasie kosztował miesięcznie ok. 1150-1200 zł. W tym jest paliwo, naprawy (ominęło mnie naprawianie turbiny, dwumasu, wytrysków, sprzęgła), ubezpieczenie i utrata wartości. Nie uwzględniłem wartości pieniądza w czasie, ale paliwo liczyłem w bieżących cenach. Więc chyba nie jest to mało jak za auto kompaktowe.
        • misiaczek1281 Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 11:02
          nieznajacy_sie napisał(a):

> Nie wiem jak nowy (bo nigdy nie miałem), ale policzyłem sobie z ciekawości samo
          > chód który ostatnio sprzedawałem. I wyszło mi, że używany przez 4 lata diesel (
          > francuz) i przejechaniu ok. 60 kkm w tym czasie kosztował miesięcznie ok. 1150-
          > 1200 zł. W tym jest paliwo, naprawy (ominęło mnie naprawianie turbiny, dwumasu,
          > wytrysków, sprzęgła), ubezpieczenie i utrata wartości. Nie uwzględniłem wartoś
          > ci pieniądza w czasie, ale paliwo liczyłem w bieżących cenach. Więc chyba nie j
          > est to mało jak za auto kompaktowe.

150-200 zł miesięcznie paliwo...raz na rok ubezpieczenie OC 330zł i 100 zł przegląd.
          W pierwszym roku naprawy około 700 zł(wymiana tłumika,oleju, rozrządu) ....w drugim roku tylko wymiana oleju za 100zł.
          Tanio...nawet LPG się nie opłaca zakładać :)

• nieznajacy_sie Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 11:27
            No widzisz, jak by Ci tu odpowiedzieć.
            Może Cię to zdziwi ale są tacy co kupują również AC do samochodu i nie wiedzieć czemu przy mojej jeździe podobno oszczędny silnik hdi spalał średnio 7 l ON - tak pokazywał komputer i mniej więcej to się zgadzało. Poza tym niektórzy kupują auta co mają większa utratę wartości (nowsze). W końcu kto bogatemu zabroni.
            • misiaczek1281 Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 11:40
              nieznajacy_sie napisał(a):

> No widzisz, jak by Ci tu odpowiedzieć.
              > Może Cię to zdziwi ale są tacy co kupują również AC do samochodu i nie wiedzieć
              > czemu przy mojej jeździe podobno oszczędny silnik hdi spalał średnio 7 l ON -
              > tak pokazywał komputer i mniej więcej to się zgadzało. Poza tym niektórzy kupuj
              > ą auta co mają większa utratę wartości (nowsze). W końcu kto bogatemu zabroni.

Masz rację. Bogatemu frajerowi nikt nie zabroni wyrzucać kasy w błoto....to jego kasa więc nie robi co chce:)
              Mój znajomy też się kiedyś chwalił że kupił nowego Diesla żeby oszczędzać...przytaknąłem mu przez grzeczność , ale prawda jest taka że jego Diesel pali w mieście 6-7 litrów czyli tylko litr mniej niż benzydnówka, ale jak mu padnie turbo,DPF, dwumasa czy wtryski to 3 letnie oszczędności na paliwie pójdą w las...o utracie wartości 50% w 4 lata już nie mówię:) ...ale nic mu nie mówiłem - niech się chłopak cieszy....niech żyje w radosnym przekonaniu że "oszczędza" i że dzięki temu jest "bogaty":)

• gzesiolek Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 12:26
                A gdzie Twoja oslawiona kultura?

Jak ktos jest bogaty i chce nowe auto to nie jest "frajerem"...

Frajerem predzej moze byc taki gosc ktory cos w glowie ma, ma 2 rece i 2 nogi i nie potrafi/nie chce mu sie zarobic wystarczajacej kasy aby go bylo stac na wydatek rzedu 1tys miesiecznie na auto...
                • misiaczek1281 Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 20:06
                  gzesiolek napisał:

> A gdzie Twoja oslawiona kultura?
                  >
                  > Jak ktos jest bogaty i chce nowe auto to nie jest "frajerem"...
                  >
                  > Frajerem predzej moze byc taki gosc ktory cos w glowie ma, ma 2 rece i 2 nogi i
                  > nie potrafi/nie chce mu sie zarobic wystarczajacej kasy aby go bylo stac na wy
                  > datek rzedu 1tys miesiecznie na auto...

1. Moja kultura polega na tym że nie nazywam frajerem i nie obrażam konkretnego człowieka tylko opisuję teoretycznego "ktosia" - pokazuję zjawisko społeczne :)
                  2. Tracenie 50% wartości w 4 lata gdy auto osiągnęło stopień zużycia 15% w 4 lata jest frajerstwem:) Stopień zużycia 4 letniego auta jest zazwyczaj niewspółmiernie mały w stosunku do utraty jego wartości rozumiesz?:)
                  3. Oprócz tych niezaradnych życiowo których nie stać na nowe auto są także Ci których stać na nowe auto , ale są sprytni i zaradni życiowo bo nie chcą topić większości swoich oszczędności w nową blachę która straci 50%...chcą mieć dobre niezawodne używane auto za dobrą cenę:)...ja należę do tych drugich :)

• nieznajacy_sie Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 13:00
                Misiaczek kiedy wreszcie zrozumiesz, że każdy chce jeździć starym polo? Był czas kiedy jeździłem samochodami klasy B - ale wtedy nie miałem rodziny i jeździłem zwykle po mieście. Teraz inaczej jeżdżę ale też mam i inne potrzeby. Lubie jechać w miarę wygodnie w miarę komfortowo. Niestety dla Ciebie to co pisze jest zupełnie obce. Bo uważasz, że każdy powinien jeździć starym małym polo. A ja teraz jak wejdę do auta segmentu B to mam wrażenie, że zawali się na mnie to wszystko i zgniecie - tam nie ma przestrzeni. Oczywiście jakbym mógł wydać na samochód max 500 na miesiąc to pewnie też bym wychwalał polo czy inne wozidło. Ale na chwilę obecną stać mnie na coś innego to jeżdżę czymś innym.
              • klemens1 Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 14:28
                misiaczek1281 napisał:

> o utracie wartości 50% w 4 lata już nie mówię

Bo jej nie ma. Jest 20% w 8 lat.
                • misiaczek1281 Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 20:10
                  klemens1 napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                  >
                  > > o utracie wartości 50% w 4 lata już nie mówię
                  >
                  > Bo jej nie ma. Jest 20% w 8 lat.

no dobra....niech będzie nie 50% tylko 20-30% w 2-3 lata - i tak dużo:)
                  w 8 lat to jest nie 20 ale 60% :)

• klemens1 Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 27.06.14, 10:34
                    misiaczek1281 napisał:

> > Bo jej nie ma. Jest 20% w 8 lat.
                    >
                    > no dobra....niech będzie nie 50% tylko 20-30% w 2-3 lata - i tak dużo:)
                    > w 8 lat to jest nie 20 ale 60%

Ale dlaczego "no dobra" i "niech będzie".
                    Matematyka jest jednoznaczna.
                    Kupując nowy, traci się 20% w ciągu 8 lat. I sam to przyznałeś.

• schweppes1 Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 14:45
                Frajerstwem jest przepłacanie za Polo.
              • schweppes1 Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 14:48
                Misiaczek, musisz wreszcie uświadomić sobie, że mało kto chce jeździć starym Polo, którym podróż dłużej niż kwadrans to prawdziwa udręka (ból pleców, karku i dupy). Jazda Polówką to coś mniej więcej jak praca na kopalni.
          • schweppes1 Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 14:44
            Ale tu mowa o nowym kompakcie, a nie o starej mikro-taczce.
            • misiaczek1281 Re: Na dzień dzisiejszy - ok. 1500 zł miesięcznie 26.06.14, 20:11
              schweppes1 napisał:

> Ale tu mowa o nowym kompakcie, a nie o starej mikro-taczce.

nowy kompakt też traci dużo na wartości :)
    • ppachu Re: sredni miesieczny koszt utrzymania samochodu 04.07.14, 16:10
      Najlepiej to posprawdzać sobie na stronach spalanie konkretnych marek o konkretnych silnikach, bo tak to się nie utrafi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka