Dodaj do ulubionych

DAWOO - czy warto???

20.09.02, 19:28
Jestem na etapie kupna samochodu używanego 4-6 letniego. Zastanawiam się na
Daewoo: Lanos, Nubira lub Nexia. Chciałbym zapytać użytkowników tych modeli w
tych rocznikach czy są zadowoleni ze swoich pojazdów? Co zaczyna się dziać w
tym wieku? Czy generalnie warto się wiązać z tą marką. Dotąd znam opinie
ludzi, którzy nie jeżdzą Daewoo dlatego będę wdzięczny za szczeree komentarze
włascicieli. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: LOCKHEED Re: DAWOO - czy warto??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 20:09
      Mogą szwankować podnośniki szyb, radio ( tzn. bezpiecznik z radia ), stuki w
      zawieszeniu, ale bez wpływu na jazdę, może być zardzewiały tłumik i może
      odlecieć.
      Poza tym Lanos jest OK.
    • Gość: noras Re: DAWOO - czy warto??? IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 20.09.02, 20:29
      Mam Espero `97 90tys. km i jest ok. Podobno linia Lanos-Nubira-Leganza jako
      skonstruowana po rozstaniu z GM jest technologicznie kroczkiem wstecz.
      Espero jest fajnym autkiem (szczególnie z LPG) - a do tego w rewelacyjnej
      cenie - polecam.
      • darr.darek Re: DAWOO - czy warto??? 23.09.02, 10:09
        Gość portalu: noras napisał(a):
        > Mam Espero `97 90tys. km i jest ok. Podobno linia Lanos-Nubira-Leganza jako
        > skonstruowana po rozstaniu z GM jest technologicznie kroczkiem wstecz.
        > Espero jest fajnym autkiem (szczególnie z LPG) - a do tego w rewelacyjnej
        > cenie - polecam.

Potwierdzam , mam Espero'96 2000ccm z klimą 170tys. km i też jestem
        zadowolony . Nie spodziewam się , że będzie miało jakość toyoty , ale opinia
        mówi , że jest bezawaryjne . Do tego tanie elementy w sklepie firmowym
        (porównuję z wcześniejszymi wizytami w skepie toyoty) .
        Za inne auto porównywalnej klasy (wielkość , liczba bajerów , ładna sylwetka)
        musiałbym zapłacić dużo , dużo więcej kasy .
        Instalacja LPG z tych najtańszych (metalowy kolektor dolot.) .
    • Gość: radioaktywny Re: DAWOO - czy warto??? IP: *.Astral.Lodz.pl / 212.191.134.* 20.09.02, 22:35
      Przez 2 lata jezdzilem Nexia 1,5,pozniej 2 lata Nubira 1,6,a teraz od 2 lat
      jezdze Leganza 2,0.Nie moge zlego slowa powiedziec o jakosci tych
      samochodow.Przy prawidlowej eksploatacji i wykonywanych planowo przegladach nic
      nie bedzie sie dzialo.Czesci sa i beda-nikt przy zdrowych zmyslach nie
      zrezygnuje z serwisu ponad 600.000 samochodow tej marki jezdzacych po
      kraju.Ceny czesci wbrew obiegowym opiniom sa stosunkowo takie.Cena samych
      samochodow-zwlaszcza uzywanych nie do przebicia.Jeden warunek-jesli zdecydujesz
      sie na zakup zrob to w komisie prowadzonym przez dealera Daewoo,mozesz wtedy
      miec kilkumiesieczna gwarancje,a poza tym rzetelne sprawdzenie stanu pojazdu
      bez zadnej sciemy,jest to moze pare zlotych drozsze,ale zapewnia ci spokoj na
      dluzszy czas.Pozdrawiam
    • Gość: woj Re: DAWOO - czy warto??? IP: *.radio.com.pl 21.09.02, 09:54
      Jeżdżę lanosem 1.5 rocznik '99. Przejechałem prawie 75 tys. kilometrów. Na
      wiosnę tego roku wymieniałem tłumik, a w lato zepsuła się regulacja wysokości
      świateł (okazało się, że zardzewiał jakiś element mechaniczny przy prawym
      reflektorze). Poza tym (też w lato), musiałem dokręcić śrubkę mocującą wjązkę
      przewodów elektrycznych bo brzęczało, a teraz zaczął "szurać" wentylator.
      Skrzypiącą tylną kanapę trzeba co jakiś czas przesmarować (mocowania i zawiasy
      oczywiście). Jeśli chodzi o karoserję, to rdzy nie widać, ale podwozie niy
      gląda już tak bobrze. Jeśli chodzi o silnik i o zawieszenie, to spisują się
      bezawaryjnie. W razie czego, pozostaje niedrogi serwis. Podrawiam.
    • Gość: nubira Re: DAWOO - czy warto??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.09.02, 12:41
      Nubira 1.6 dobry, dość dynamiczny silnik, niestety fatalne zawieszenie.
    • tomii1 Re: DAWOO - czy warto??? 21.09.02, 17:27
      tomii1 napisał:

> Jestem na etapie kupna samochodu używanego 4-6 letniego. Zastanawiam się na
      > Daewoo: Lanos, Nubira lub Nexia. Chciałbym zapytać użytkowników tych modeli w
      > tych rocznikach czy są zadowoleni ze swoich pojazdów? Co zaczyna się dziać w
      > tym wieku? Czy generalnie warto się wiązać z tą marką. Dotąd znam opinie
      > ludzi, którzy nie jeżdzą Daewoo dlatego będę wdzięczny za szczeree komentarze
      > włascicieli. Pozdrawiam

A jak się ma faktyczne zużycie paliwa do opisów przedstawianych przez Dawoo???
      • Gość: radioaktywny Re: DAWOO - czy warto??? IP: *.Astral.Lodz.pl / 212.191.134.* 21.09.02, 20:23
        Nie pamietam w tej chwili ile palila mi nexia,ale na pewno mniej niz nubira 1,6
        ktora srednio palila mi okolo 7,5-8,0 litrow na 100 km.Srednia Leganzy z
        biezacego roku /notuje sobie systematycznie/wynosi 8,45/100 km.W lipcu bylem
        Leganza na Sycylii,przez 3 tygodnie przejechalem 6104 km,srednie spalanie to
        7,84 l/100 km i to przy szybkiej jezdzie i non stop wlaczonej klimatyzacji.
        Ogolnie nie taki diabel straszny jak go maluja-spalanie tych samochodow przy
        spokojnej,bez szalenstw jezdzie jest duzo nizsze niz podaje fabryka-
        przynajmniej w moim przypadku.Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: radioaktywny Re: DAWOO - czy warto??? IP: *.Astral.Lodz.pl / 212.191.134.* 21.09.02, 20:34
          Zapomnialbym - wczoraj bylem na przegladzie po 45.000 km.Wmieniono olej,filtr
          oleju,filtr paliwa,plyn w ukladzie chlodzenia,przesmarowanie zamkow,swiatla i
          takie tam inne duperele,ogolny koszt wyniosl 0 zl :-).Auto w grudniu bedzie
          mialo 2 lata i ma jeszcze ponad rok tej wlasnie gwarancji i bezkosztowych
          przegladow.Pozdrawiam
          • tomii1 Re: DAWOO - czy warto??? 22.09.02, 16:31
            gratulacje !!!
          • wrc1 Re: DAWOO - czy warto??? 22.09.02, 16:39
            Fakt, DU Nubira 1600 nawet z klimą i przy ostrej "depie" pali cos ok. 8-9
            litrów w mieście.
            Ale co z tego? Auto jest niewygodne, nieergonomiczne i z niebezpiecznym
            zawie4szeniem. Daj sobie spokój.Miałem i powiedziałem: Dziękujkę, mimo ze nawet
            się nie psuła.
    • Gość: Michał Re: DAWOO - czy warto??? IP: 213.17.161.* 23.09.02, 15:34
      Lanos 1.5 SE DOHC, 146900 km, 1999
      Do końca darmowych przeglądów wymienili tylko silnik
      krokowy niskich obrotów (przy ok 100 000 km).
      Potem przy 134 000 km remont silnika (uszczelka pod
      głowicą) i zmiana łożyskowania w skrzyni i mechaniźmie
      różnicowym.
      Teraz coś mi strzeliło w okolicach
      półoś-różnicowy-skrzynia biegów (prawdop łośkowaniwe osi).

Autem nie jeździłem od nowości, ale jestem zdania że
      gdyby poprzedni użytkownik nie zazynał auta sportową
      jazdą po wybojach, to nie byłoby problemów z mechanizmem
      róźnicowym i półośkami. A tak... co chwilia coś idzie do
      wymiany.

Osobiście uważam, że auto jest bardzo dobre i kupując
      nowe auto źle nie trafisz.
      Pali niezbyt dużo poza miastem pod warunkiem że nie
      przekraczasz 3500 obr/min (zużycie ok 7-8 l/100km). W
      mieście w korku nawet 10l/100km (to może byc wada).

Problemem są stacje serwisujące auto - trzeba trafić na
      dobrą bo inaczej będzie "zabawa".

Michał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka