Dodaj do ulubionych

nowy diesel

IP: 195.79.29.* 25.09.01, 07:57
jestem nowym użytkownikiem VW polo 1,9 SDI (rok 97); po raz pierwszy zakupiłem
diesla tylko ze względu na spalanie (4 l/100km w trasie do 120km/godz);
niestety nie wiem jak należy dbać o taki silnik i jak go eksploatować; proszę o
specjalistów o porady; dodatkowo po zderzeniu z zającem nawaliło mi wspomaganie
kierownicy - pomocy (chyba nie ukręce).
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: nowy diesel IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 25.09.01, 08:26
      Czesc Krzysztof,

witam w klubie "oleju napedowego". Dbanie o Twoj silniczek sprowadza sie w
      zasadzie do dbania o jakosc dozowanego paliwa. Ropa zlej jakosci to smierc dla
      Twojej pompy. A wiec korzystaj z renomowanych stacji benzynowych, na ktorych
      nie powinno byc ropy o podejrzanym pochodzeniu (czasami slychac o mozliwosci
      zakupu w dystrybutorze oleju opalowego - wlos na glowie staje deba). Raz na
      jakis czas dodaj uszlachetniacza do zbiornika paliwa w celu przeczyszczenia
      ukladu. W zime pamietaj o paliwie tzw. "zimowym" (zmienione parametry w
      zakresie wytracania sie parafiny). Wtedy takze pamietaj (raz na jakis czas) o
      dodatku "zimowym" do paliwa - na pewno nie zaszkodzi. Uszlachetniacze i dodatki
      dostepne sa na kazdej stacji benzynowej (he, he "benzynowej", a dla czego
      nie "ropowej"?).

Pozdr ;-)
      • Gość: Ryszard Re: nowy diesel IP: *.abo.wanadoo.fr 25.09.01, 08:46
        Jedna dobra rada - nigdy nie gazuj na zimnym silniku. Daj mu troche popracowac
        na malych obrotach az dojdzie do temperatury. Jest to silnik bez turbo ale po
        dluzszej trasie przed wylaczeniem silnika tez mozesz mu dac troche popracowac
        na luzie. Wymieniaj za kazdym razem wraz z olejemm filtr olejowy i jak jest zle
        paliwo to co dwie wymiany oleju filtr paliwa. pamietaj ze ropniaki nie lubia
        krotkich tras po miescie bo oznaczaja one zazwyczaj jazde na zimnym silniku.
        pozdr. R

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka