Gość: koala IP: *.tpnet.pl / *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 18:06 Pakiet dla "przedsiębiorczych" ........szczęść boże Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: milutki Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.cip.uni-regensburg.de 25.09.02, 22:04 .... nastepny podatek na utrzymanie ciplych stolkow wladzy!!! Dlaczego znow ja??? Dlaczego znow mam za to placic? Nie, jak to wprowadza, to wybywam z tego kraju, ktory tak przeze mnie kochany, jest przez rzadzacych okradany.... . Nie moge juz na to patrzec.... :-(((( Link Zgłoś
Gość: Pjoter Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 29.09.02, 17:51 mam 40 lat. Kiedy moi licealni koledzy w latach 80-tych wyjezdzali do Niemiec, Austrii a nawet Kanady i Australii, ja bylem dumny z siebie, ze tu zostalem i ze lza w oku sluchalem piosenki 'Ale kilku z nas zostanie, ktos tu musi zbierac chleb'... eh!!! teraz najchetniej zdjalbym sobie twarz, zeby w nia napluc... Dobrze ze glupota nie boli, bobym musial wyc ja potepieniec!!! Ludzie, kto tylko moze: UCIEKAJCIE STAD!!! Link Zgłoś
Gość: Winetu Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 22:26 Proponuję "olać" te winiety Pola i jeździć bocznymi drogami. Czerwoni chcą zabezpieczyć sobie "dopływ" do i tak szerokiego już koryta. Ilość planowanych kilometrów do wybudawania jest pobożnym życzeniem tak jak ten ich zasrany budżet, którego nie można zrównoważyć inaczej jak przez szukanie coraz to nowych podatków. Ludzie gdzie my żyjemy? To jest nie do pomyślenia aby taki "kundel" wprowadzał jakiś haracz za coś czego nie ma i aby płacić za coś nawet 3 razy! Link Zgłoś
Gość: Wiesiek Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.chello.pl 26.09.02, 00:33 Glosowaliscie na Millera i jego bande, to macie! Link Zgłoś
Gość: Slav Re: Bzdury ustawy o winietach IP: 213.77.14.* 26.09.02, 08:29 Gość portalu: Wiesiek napisał(a): > Glosowaliscie na Millera i jego bande, to macie! Zaraz mnie zlinczujecie, ale ja też cholera głosowałem... (ale to bardziej było przeciw solidaruchom niż na czerwonych) A w sprawie winiet, to jestem skłonny zaakceptować pod warunkiem: 1. rząd pobiera te 180 PLN za autko rocznie 2. w tej samej ustawie na rząd zostanie nałożone zobowiązanie wybudowania - powiedzmy - 3000 km autostrad za jakiś (rozsądny) okres 3. w przypadku gdy w/w zobowiązanie nie zostanie spełnione, np wybudują O JEDEN KILOMETR mniej niż deklarowano, to zwracają nam kasę za WSZYSTKIE wykupione winietki wraz z ustawowymi odsetkami. W ten sposób usunięte zostaanie niebezpieczeństwo że przesrają nasze pieniądze np. na marmurowe kible, Link Zgłoś
Gość: Pitz Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.u.mcnet.pl 26.09.02, 09:01 Gość portalu: Slav napisał(a): > Gość portalu: Wiesiek napisał(a): > > > Glosowaliscie na Millera i jego bande, to macie! > > Zaraz mnie zlinczujecie, ale ja też cholera głosowałem... > (ale to bardziej było przeciw solidaruchom niż na czerwonych) > A w sprawie winiet, to jestem skłonny zaakceptować pod warunkiem: > 1. rząd pobiera te 180 PLN za autko rocznie > 2. w tej samej ustawie na rząd zostanie nałożone zobowiązanie wybudowania - > powiedzmy - 3000 km autostrad za jakiś (rozsądny) okres > 3. w przypadku gdy w/w zobowiązanie nie zostanie spełnione, np wybudują O JEDEN > > KILOMETR mniej niż deklarowano, to zwracają nam kasę za WSZYSTKIE wykupione > winietki wraz z ustawowymi odsetkami. W ten sposób usunięte zostaanie > niebezpieczeństwo że przesrają nasze pieniądze np. na marmurowe kible, Nie boj sie, oni wyjda z zalozenia, ze np. za 4 lata to i tak opozycja bedzie u wladzy i to oni beda musieli oddac :-) Link Zgłoś
Gość: WRONA Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.pl 27.09.02, 00:22 Gość portalu: Slav napisał(a): > A w sprawie winiet, to jestem skłonny zaakceptować pod warunkiem: > 1. rząd pobiera te 180 PLN za autko rocznie > 2. w tej samej ustawie na rząd zostanie nałożone zobowiązanie wybudowania - > powiedzmy - 3000 km autostrad za jakiś (rozsądny) okres > 3. w przypadku gdy w/w zobowiązanie nie zostanie spełnione, np wybudują O JEDEN > > KILOMETR mniej niż deklarowano, to zwracają nam kasę za WSZYSTKIE wykupione > winietki wraz z ustawowymi odsetkami. W ten sposób usunięte zostaanie > niebezpieczeństwo że przesrają nasze pieniądze np. na marmurowe kible, Takie bzdury i utopię może prezentować jedynie członek elektoratu SLD. Link Zgłoś
Gość: karbol Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 19:32 Gość portalu: Slav napisał(a): > Gość portalu: Wiesiek napisał(a): > > > Glosowaliscie na Millera i jego bande, to macie! > > Zaraz mnie zlinczujecie, ale ja też cholera głosowałem... > (ale to bardziej było przeciw solidaruchom niż na czerwonych) > A w sprawie winiet, to jestem skłonny zaakceptować pod warunkiem: > 1. rząd pobiera te 180 PLN za autko rocznie > 2. w tej samej ustawie na rząd zostanie nałożone zobowiązanie wybudowania - > powiedzmy - 3000 km autostrad za jakiś (rozsądny) okres > 3. w przypadku gdy w/w zobowiązanie nie zostanie spełnione, np wybudują O JEDEN > > KILOMETR mniej niż deklarowano, to zwracają nam kasę za WSZYSTKIE wykupione > winietki wraz z ustawowymi odsetkami. W ten sposób usunięte zostaanie > niebezpieczeństwo że przesrają nasze pieniądze np. na marmurowe kible, Ale ty Slav naiwny żeś jest. Rząd Ci coś odda??? Hahahaha. Link Zgłoś
remo29 Re: Bzdury ustawy o winietach 26.09.02, 14:46 Gość portalu: Winetu napisał(a): > Proponuję "olać" te winiety Pola i jeździć bocznymi drogami. [...] Ja proponuję, aby pójść dalej - nie płacić w ogóle. Złapia cię, dostaniesz mandat na kredyt. Nie zapłacisz, sprawa trafi do kolegium (sądu?). A wymiar sprawiedliwości jest zasypany po dach pierdołami, więc tego typu sprawy będą kierowane do umorzenia ze względu na znikomą szkodliwość społeczną czynu. A biorąc jeszcze pod uwagę nieuniknione niedoróbki ustawodawcze egzekwowanie kar będzie niewykonalne. Po roku ustawa umrze śmiercią naturalną. Link Zgłoś
Gość: karbol Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 19:35 remo29 napisał: > Gość portalu: Winetu napisał(a): > > > Proponuję "olać" te winiety Pola i jeździć bocznymi drogami. [...] > > Ja proponuję, aby pójść dalej - nie płacić w ogóle. Złapia cię, dostaniesz > mandat na kredyt. Nie zapłacisz, sprawa trafi do kolegium (sądu?). A wymiar > sprawiedliwości jest zasypany po dach pierdołami, więc tego typu sprawy będą > kierowane do umorzenia ze względu na znikomą szkodliwość społeczną czynu. A > biorąc jeszcze pod uwagę nieuniknione niedoróbki ustawodawcze egzekwowanie kar > będzie niewykonalne. Po roku ustawa umrze śmiercią naturalną. Następny naiwny. Link Zgłoś
remo29 Re: Bzdury ustawy o winietach 30.09.02, 11:12 Gość portalu: karbol napisał(a): > Następny naiwny. Naiwny? Przez lata wszyscy grzecznie płacili za parkowanie w mieście (Katowice). I nagle się okazało, że pobieranie opłat jest bezpodstawne. Jeden gość sądził się z miastem i wygrał. Możesz nazywać to naiwnością, a autobus zwać tramwajem. Link Zgłoś
Gość: gonzoR Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 15:39 remo29 napisał: > Gość portalu: Winetu napisał(a): > > > Proponuję "olać" te winiety Pola i jeździć bocznymi drogami. [...] > > Ja proponuję, aby pójść dalej - nie płacić w ogóle. Złapia cię, dostaniesz > mandat na kredyt. Nie zapłacisz, sprawa trafi do kolegium (sądu?). A wymiar > sprawiedliwości jest zasypany po dach pierdołami, więc tego typu sprawy będą > kierowane do umorzenia ze względu na znikomą szkodliwość społeczną czynu. A > biorąc jeszcze pod uwagę nieuniknione niedoróbki ustawodawcze egzekwowanie kar > będzie niewykonalne. Po roku ustawa umrze śmiercią naturalną. jeśli będziesz miał nadpłatę w podatku to nie dostaniesz jej bo Skarbowy ściągnie pieniądze za mandat, jak to już praktykuje teraz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.waw.cdp.pl 26.09.02, 14:47 Własnie zastanawiam sie jak dotrzeć Z Gdańska do Elbląga, nie płacąc winietki. Patrząc na mapę to wychodzi mi jedynie, mozliwość jechania prawdopodobnie po polnych drogach. Innych mozliwość nie widze a i tak nie jestem pewny czy tymi polnymi drogami da sie przejechać nie jadąc nawet prze chwile jakąs drogą płatną. To jest zwykłe kurestwo! Moze ktoś ma inna drogą? Czy jak bede jechał polną drogą, czyli alternatywną to Pol zwróci ma za np. urwany resor? Link Zgłoś
Gość: marcio Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.nfosigw.gov.pl / 192.168.1.* 26.09.02, 10:12 Mysle ze dokladnie przeczytalem tekst artykłu, jest on oczywiście oparty na przemysleniach autora po czytaniu projektu ustawy. Widze podstawowy blad ustawodawcy, nie wiem czy jest to celowe, czy tylko swiadczy o nieznajomosci innych ustaw. SDamochody nie sa rejestrowane na terenie gminiy, lecz na terenie powiatu, rejstracji dokonuje wiec wydziałł komunikacji starostwa powiatowego. Absurdem wiec wydaje sie by samochody bez winietek mogly poruszac sie tylko po terenie jednej gminy. (chyba Ministrowi (ustawodawcy) chodzilo o jeden powiat. Link Zgłoś
mindo Re: Bzdury ustawy o winietach 26.09.02, 10:31 Masz rację w 100%. Ale największa głupota to okazywanie paragonu czy inego dowodu kupna winietki (!). Czyli sama winietka nie wystarczy! Co prawda dotyczy to tylko winietki za 180 zł (na cały rok) ale przepis jest bez sensu! Widac że autorzy tego złodzijskiego programu opdatkowania kierujących pogubili się we własnej głupocie. Żeby udowodnić, że samochód np. o wartości 80.000 zł jest mój przedstawiam TYLKO dowód rejestracyjny i nie trzeba żadnej faktury mieć przy sobie. Natomiast na winietkę wartości 180 zł trzeba mieć jeszcze dodatkowo dowód jej zakupu. Gdzie tu logika? Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.datastar.pl 01.10.02, 07:08 Zeby mieć pewność że nie kupisz lewizny :)) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Bzdury ustawy o winietach IP: 213.77.14.* 26.09.02, 13:10 Gość portalu: marcio napisał(a): > Mysle ze dokladnie przeczytalem tekst artykłu, jest on > oczywiście oparty na przemysleniach autora po czytaniu projektu > ustawy. > Widze podstawowy blad ustawodawcy, nie wiem czy jest to celowe, > czy tylko swiadczy o nieznajomosci innych ustaw. > SDamochody nie sa rejestrowane na terenie gminiy, lecz na > terenie powiatu, rejstracji dokonuje wiec wydziałł komunikacji > starostwa powiatowego. Absurdem wiec wydaje sie by samochody bez > winietek mogly poruszac sie tylko po terenie jednej gminy. > (chyba Ministrowi (ustawodawcy) chodzilo o jeden powiat. Nie zmienia to mojej sytuacji: mieszkam w mieście którego gmina jest powiatem miejskim. K... żeby choć można było po województwie..... Szkoda że zamiast liści nie zawiśli swego czasu komuniści.... teraz trzeba by wieszać ich z całymi rodzinami i sympatykami. Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.imgw.pl 26.09.02, 10:33 W Europie platne sa jedynie autostrady, ale rownolegle do takich platnych odcinkow drog zawsze sa drogi bezplatne, aby taki np. francuzki Kowalski, co nie ma zbyt wiele Euro w kieszeni, mogl dotrzec do celu (tego samego co autostrada) nie narazajac swojego portwela na uszczuplenie. Czy taka ewentualnosc przewiduja rowniez polscy rzadzacy? Jezeli tak, moze to oznaczac, ze za oplaty z winiet trzeba bedzie budowac nie tylko drogi expresowe ale rowniez drogi dla "plebsu"... Link Zgłoś
Gość: asd Re: Bzdury ustawy o winietach IP: 193.0.236.* 26.09.02, 17:32 pobieraniem nowego podatku nazwanego winiety nic nie da a autostrad jak nie bylo tak nie bedzie (BO DO CHOL... DLACZEGO MAJA BYC JAK !!!!WSZYSTKIE!!!! DOTYCHCZASOWE OBIETNICE SOCJALISTOW SIE NIE SPRAWDZILY!!!!!!! JAK KTOS NIE WIERZY TO NIECH SPOJRZY NA SWOJ PASEK PENSJI: JAK ZARABIA 4000 PLN NA NIESIAC TO 2000 PLN ODDAJE PANSTWU!!! inny przyklad, 70% ceny benzyny to podatki. w woj. mazowieckim jest zarejestrowanych 1 000 000 samochodow. powiedzmy ze polowa z nich jezdzi czesto (nie za bardzo) powiedzmy 1000 KM na miesiac. powiedzmy tez ze srednio zuzywa 10 litrow paliwa na 100 KM czyli 100 litrow na miesiac. powiedzmy rowniez ze srednio placi po 3 PLN za litr. to jest 3 PLN x 100 litrow * 500 000 pojazdow = 150 000 000 PLN na miesiac * 70 % = powiedzmy 100 000 000 PLN na miesiac. x 12 miesiecy = 1 200 000 000 PLN x powiedzmy 5 lat = 6 000 000 000 PLN. wszystkie wskazniki specjalnie zanizylem wiec bedzie pewnie tego sadze ze dwa razy tyle. TO JEST NA WOJEWODZTWO MAZOWIECKIE!!!! GDZIE SA TE PIENIADZE????????????? gdzie sa drogi na mazowszu warte 6 000 000 000 PLN?????????? GDZIE SA PIENIADZE Z BENZYNY OD CIEZAROWEK KTORE PLACA WINIETY I KTORE JEZDZA NIE TYLE CO ZALOZYLEM TYLKO 10 000 KM NA MIESIAC??? Link Zgłoś
Gość: SMAUG Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.09.02, 18:54 Ludzie, przecież ten koleś od infrastruktury to jest zwykły lewak! Nawet nazywa się jakoś tak dziwnie... Pot... Pol... aha, Pol Pot!... Link Zgłoś
letalin Re: Bzdury ustawy o winietach 26.09.02, 19:21 Gość portalu: SMAUG napisał(a): > Ludzie, przecież ten koleś od infrastruktury to jest zwykły > lewak! Nawet nazywa się jakoś tak dziwnie... Pot... Pol... aha, > Pol Pot!... Od razu od morderców wyzywać to nieładnie. Pol jest zdaniem światłych ludzi "postacią archetypiczną z filmów Bareji"(tak twiedzi poeta Świetlicki) w rządzie "przerośniętego krasnoluda" ( to opinia mojego 5 letniego syna). Tylko to qrna ani komedia ani bajka. To zwykłe złodziejstwo jest i spowoduje tylko jeszcze większą demoralizację naszego społeczeństwa, bo kto zdrowy nie zgodzi się z tezą , że produkcja fałszywych winietek to uczciwe zajęcie? Link Zgłoś
Gość: Klod Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.02, 23:47 Mieszkając na północnym-wschodzie leję na autostrady, które powstaną tylko na południu kraju. Może niech chłopcy ze Śląska, Krakowa, Dolnego Śl., no i Wwy zapłacą po 180 a my z dala od jakichkolwiek inwestycji po 10 zł. Link Zgłoś
Gość: SMAUG Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.09.02, 09:38 Popieram. Link Zgłoś
Gość: Jorn Jeszcze jedna bzdura.... IP: 217.11.141.* 27.09.02, 19:40 ... której jak dotąd nikt nie zauważył: czy MI wzięło pod uwagę fakt, że wprowadzenie winiet spowoduje kompletne zakorkowanie większości dużych miast - kierowcy jeżdżący pomiędzy dzielnicami, albo pomiędzy różnymi miejscowościami w ramach aglomeracji (np. z Gdyni do Gdańska) zrezygnują w korzystania z obwodnic znajdujących się poza terenem zabudowanym wybierając raczej zwolnienie z podatku i jazdę przez miasto. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Jeszcze jedna bzdura....to taki geobank IP: *.telia.com 27.09.02, 20:42 Obejrzalem Ekstradycje i tak naszlo.Po co sie wysilac ludzi zabijac jak mozna calkiem oficjalnie i imieniu prawa,walic wszystkich po lbie. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Andrew R. Grenvill Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.02, 16:46 Kiedy parę lat temu zrezygnowano z podatku drogowego i zamiast niego wprowadzono akcyzę na paliwo, bardzo się ucieszyłem, że ktoś nareszcie ruszył mądrze głową. W końcu akcyza nie jest co prawda niczym innym jak nowym podatkiem drogowym, ale ma on jedną wielką zaletę - jego wysokość uzależniona jest od czasu przebywania pojazdu mechanicznego na drodze. Im dłużej on ją niszczy, tym więcej musi zapłacić jego właściciel. Wydaje mi się jednak, że w całym tym zamieszaniu dotyczącym winiet, zapomniano o jednej bardzo ważnej rzeczy. Przecież w ubiegłym roku, kierowcy wpłacili tytułem akcyzy na paliwa (czytaj podatku drogowego) niebagatelną kwotę 13,2 Miliarda złotych, a według prognoz na ten rok, kierowcy zapłacą na budowę i naprawę dróg blisko 15 Miliardów złotych. Gdzie się podziewają te pieniądze???? Minister Pol w sejmie wspomniał coś u ustawie, która tym razem zabezpieczy pieniądze kierowców, aby się nie rozeszły na jakiś inny cel. Zamiast jednak tego projektu, warto by się chyba zastanowić najpierw na wydaniem ustawy zabezpieczającej dotychczasowe wpłaty użytkowników dróg, aby nie były one defraudowane jak dotychczas. To się po prostu w głowie nie mieści, jak nam rząd próbuje robić wodę z mózgu i projektuje płacenie dwa razy na ten cel, po pierwszy podatek rozszedł się na inne cele za przyzwoleniem rządu. Obawiam się że jak dalej tak pójdzie, to rząd gotowy jest jeszcze wprowadzić nam nowe winiety na budowę chodników, przejść i kładek dla pieszych. Po prostu wprowadzi nowy podatek od każdej zakupionej pary butów w formie przyszywanej do niego winietki, której cena będzie tym wyższa im cięższy jest posiadacz obuwia. Z poważaniem Andrew R. Grenville Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Bzdury ustawy o winietach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 00:47 Mimo wszystko mam jakiś szacunek do pana Pola, że w takim państwie jak Polska, odważył się ogłosić zamiar wprowadzenia winiet. Przecież on chyba z tego nic nie będzie miał, a musi znosić pod swoim imieniem najgorsze obelgi. Link Zgłoś
Gość: goscportalu jak to we Francji bywalo z winietami IP: *.abo.wanadoo.fr 29.09.02, 12:13 gdzies w latach 60tych wprowadzono na 'kilka lat' winiety samochodowe by wspomoc kase ubezpieczeniowa emerytow. Winiety laskawie zniesiono w roku 2001. Z autostradami jest jeszcze gorzej - mialy byc platne dopoki nie zwroci sie koszt ich budowy. W 1999 zostaly splacone ostatnie kredyty ... a autostrady nadal sa platne i coraz drozsze. Link Zgłoś
remo29 Re: Bzdury ustawy o winietach 30.09.02, 11:18 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Mimo wszystko mam jakiś szacunek do pana Pola, że w takim państwie jak Polska, > odważył się ogłosić zamiar wprowadzenia winiet. Przecież on chyba z tego nic > nie będzie miał, a musi znosić pod swoim imieniem najgorsze obelgi. No, nie przy jedzeniu, na miłość boską! Aż monitor oplułem ze śmiechu! Link Zgłoś
ckdezerter Re: Bzdury ustawy o winietach 02.10.02, 13:19 W centrum Warszawy facet stoi w olbrzymim korku juz dobre pól godziny. Kolejka wcale sie nie przesuwa. Widzac za oknem przechodzacego policjanta otwiera okno i pyta: - Co sie stalo, dlaczego tak dlugo stoimy bez ruchu? - Na srodku skrzyzowania usiadl minister Marek Pol i powiedzial, ze jesli kazdy kierowca nie zaplaci 180 zlotych za winietke, to on obleje sie benzyna i podpali, a ja wlasnie zbieram skladke. - I ile juz pan uzbieral? .. .. .. .. .. .. .. .. - Jakies piec litrów... Link Zgłoś