Dodaj do ulubionych

2 komplet felg na zimówki ?

25.10.05, 16:07
Witam szanowne grono

Prosze o rade. Czy wg Was zasadnym jest zaopatrzenie sie w drugi komplet felg
(aby letnie i zimowe byly na stale na swoich felgach). Mój znajomy twierdzi
że opony bardzo się niszczą kiedy zakładamy/zdejmujemy je z felgi. Co
więcej, twierdzi ze takie opony wplywają niekorzystanie na bezpieczeństwo
jazdy.

ukłony
--
zmorak
Obserwuj wątek
    • fazi_ze_sztazi Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 16:10
      ja tak robie i sobie chwale:
      -zwrot kosztow po 2 sezonach;
      -dogodnosc, zmieniam kiedy chce bez koniecznosci stania w kolejkach jak spadnie
      pierwszy snieg.

pzdr.
      • typson j.w. /bt 25.10.05, 16:12
    • 01boryna Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 17:35
      Kazdy komplet powinien miec swoje felgi.
      • skyddad Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 17:51
        Tak samo myslalem i tak mialem do momentu jak jezdze Camra.Teraz te ostanie
        7lat mam jeden komplet felg i co stwierdzilem;
        1 po kazdej zmianie jest odrazu balansowanie
        2 felga jest dokladnie pozdjeciu opony obejrzana i w razie czego jest okazja do
        pomalowania
        3 jest lepsza kontrola opony,zawsze pozdjeciu letnmiej ogladam wewnatrz te
        zimowa ,czy nie siedzi jakis gwozdz czy niemna przeciec,dawniej to pach na
        swoje miejsce i kontrola cisnienia ,potenm sie stwierdzalo a zly balans to
        trzeba zrobic i juz koniec zimy i odnowa to samo.
        Zmiana czesta opony niema wplywu zadnego na bezpieczenstwo o ile uzywa sie
        wlasciwych narzedzi i wlasciwie przeszkolony pracownik.Mnie wyszkolila fabryka
        w Gislaved i pozniej wyszkolilem dziesiatki mlodych przekazujac wszystkie
        tajniki jakie kryja sie w oponie.Sztuka jest balansowanie gdzie mozna
        blyskawicznie wykonywac te operacje i bardzo dokladnie.
        Maszyny do zdejmowanmia opon jezeli pracuja duzo to sie uzywa okolo 5 lat i
        wyrzuca,zadnej renowacji zadnych napraw,gdyz nowe typy sa bardziej
        przystosowane do obslugi.
        Pamietajcie opona jest to guma ,kord, stalowa siatka.Ona ma tolerancje gdzie
        mozna wiele razy w pewnych miejscach na pewna odleglosc rozciagac oczywiscie
        uzywajac medium poslizgowego,to miejsce nazywa sie "klincz"
        Pzdr.Sky.
        • 01boryna Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 18:12
          Bede polemizowal.
          Nie zmieniam opon sam ani w swoim aucie ani zony. Jezdzimy do service gdzie
          opony przy zmianie sa zawsze kontrolowane i wywazane.
          Kiedys przekladalem opony zimowe i letnie na te same felgi dopoki powiedziano mi
          dwa razy (w tym w service Fulda) ze jest to szkodliwe dla opon.
          Opony na Felgach jest latwiej przechowywac. Po dwoch-trzech sezonach koszty sie
          wyrownuja.
          • m.malew1 Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 18:44
            O co chodzi z tym wyrównywaniem kosztów?
            • typson Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 18:52
              chodzi o to, ze gdy masz dwa komplety felg to placisz tylko za wywazenie tego,
              ktory montujesz. I placisz tak dwa razy w roku. Cos 2x40pln przy alufelgach. Gdy
              chcesz jeszcze przekladac opony to placisz okolo 100 pln (przynajmniej w
              warszawie w sezonie). 2x60 pln roznicy to roczna oszczednosc 120 pln. W trzy
              lata masz zwrot kosztow zakupu dwoch felg. chyba chodzi m/w o to
        • typson Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 18:54
          zgadzam sie z tym, co wyzej napisal boryna.

> 2 felga jest dokladnie pozdjeciu opony obejrzana i w razie czego jest okazja do
          > pomalowania

Powiedz mi, jak chcesz oddac chocby dwie felgi do malowania, skoro nie masz nic
          na zapas?
          • androx Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 19:11
            Też mam dwa komplety w starym wozie.
            Do nowego właśnie kupuję komplet z zimówkami.
            Szczególnie, że letnie mam na alusach.
            • typson Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 19:16
              alusy sa grubo lakierowane i powinny lepiej wytrzymac zimowe warunki niz
              stalowki powleczone byle jak czarna farba. Jedyny problem to to, ze moga sie
              pokrzywic. Choc i tak to w duzej mierze zalezy od rodzaju felgi. Kolega ma takie
              borbety, ze dwa razy pocial opony (raz na wielkiej wyrwie a raz na wysepce dla
              pieszych). Felga byla nienaruszona
          • skyddad Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 19:16
            W mojej sytuacji jest mozliwe,gdyz po podniesieniu przodu duzym lewarem mam
            dwie felgi do dyspozycji.Szybkie mycie pod cisnieniem suszenie czyszczenie i
            malowanie.Te wszystkie operacje wykonuje sam.Mimo ze jestem juz na emeryturze
            to zawsze mam wejscie do firmy i robie co chce.Wiem ze to jest niemozliwe dla
            prawie kazdego z Was, ale ta forma eksploatacji wszystkich rodzinnych pojazdow
            jest bardzo tania,plus znajomosci prawie we wszystkjich firmach innych napewno
            nie utrudnia zycia.Kiedy jeszcze pracowalem na zlomie to pamietam przychodzili
            ludzie starsi ktorzy cale zycie przepracowali u Mercedesa ,OPla,Forda,Volva
            prosili o pomoc zawsze sie pomoglo i nigdy grosza nie wzialem,To taka jest
            tutaj wspolnota samochodowa,to samo jest z kolegami teraz ja choidze to nigdzie
            za male rzeczy nie chca brac ani ciut ciut.Oczywiscie w autoryzowanych to
            trzeba za czesci placic ale sie ma warsztatowa znizke.Lubie te stosunki
            szwedzkie.Nigdy nie przypuszczalem ze w firmach nowych jest duzo ludzi mlodych
            i jak sie wejdzie cos pogada zamowi to wiedza kim bylem i niemusze nigdy prosic
            o znizki. To jest fajne.
            Pzdr.Sky.
            • typson Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 19:22
              > Mimo ze jestem juz na emeryturze

heh, natchnelo mnie to do rozmyslan o tym, jak ja bede zyl na emeryturze w
              Polandzie...

Coz, narazie wyglada to troche kulawo ;/
              • skyddad Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 19:34
                Kaczory zrobia porzadek a druga polowa pieniadze i sie wszystko ustabilizuje.
                Bedziecie normalnym krajem.Wierze w to.
                Pzdr.Sky.
                • typson Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 22:04
                  ja nie potrafie pokladac nadziei calego narodu w drobiu
              • mobile5 Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 19:40
                typson napisał:

> > Mimo ze jestem juz na emeryturze
                >
                > heh, natchnelo mnie to do rozmyslan o tym, jak ja bede zyl na emeryturze w
                > Polandzie...
                >
                > Coz, narazie wyglada to troche kulawo ;/
                Po skończeniu 65 mają nie leczyć, więc może być szybki odjazd.
        • greenblack Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 19:37
          Drugi komplet felg pewnie wiecej by kosztował niż ta twoja Camra.
          • skyddad Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 20:24
            Nie jest tak zle Greenblack.Moja stara Camra w tym stanie co jest teraz
            zatrzymala sie w cenie.Bez wzgledu na przebieg kosztuja okolo 30kksek.
            Ciezko jest te roczniki kupic.Miedzy 92-96.Pozniejsze jest latwiej 97-99 a juz
            najlatwiej 2001-2003 pozniej juz niema gdzyzostala w Europie wycoifana ze
            sprzedazy z powodu niezaspokojenia rynku amerykanskiego.Europa musi sie
            zadowolic najwiekszym luksusem z dolnej polki to Avensisem:Gorna polka Lexus
            jest w sprzedazy ale mocno okrojony.
            Tych starych ludzie sie nie pozbywaja gdyz sa bezproblemowe.Wystarczy wymienic
            wszystkie paski iamortyzatory i jazda na 7lat bez problemu.Blachy sie trzymaja.
            Unas niema tego pedu ze najnowsze i tylko nowe musi byc.Jezdzi sie tym, co sie
            ma.
            Komplet nowych felg kosztuje okolo 2000sek a uzywane jak zlapiesz top 800sek.
            Pzdr.Sky.
            • skyddad Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 20:32
              Panowie z tym leczeniem to prawda.jeszcze pare lat temu bylem w naszej tutaj
              przychodni i lekarka mierzac mi cisnienia nachylkila sie i powiedziala tak,
              "Mikael tak zyj zebys nigdy tutaj wiecej nie musial nas odwiedzac,zapytalem a
              jak bede potrzebowal pomoc? pamietaj leczy sie do 65 roku zycia takie sa
              zalecenia swiatowej organiozacji zdrowia" Wieciue przestraszylem sie jak Wy.
              Bylem u Nowaka w Podkowie lesnej na ladowaniu akumulatorow zyciowych.Schudlem
              doprowadzilem sie do normalnej sylwetki no i faktycznie zajalem sie medycyna
              chinska.na wszytko co potrzeba znajdziesz na polu.Oczywiscie to przenosnia ale
              naprawde jak sie jest zdrowym totalnie i sa tylko male dolegliwosci to uzywac
              medycyne alternatywna czyli naturalna.Na te moje zdrowie to zapracowalo
              zlomowisko 8godzin dziennie caly rok na powietrzu.A w Polsce powietrze z
              Geofizyki.
              Pzdr.Sky.
          • 01boryna [...] 25.10.05, 20:46
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • skyddad Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 20:49
              Daj mu spokoj ON tak ma.
              Pzdr.Sky.
              • 01boryna Re: 2 komplet felg na zimówki ? 25.10.05, 20:53
                skyddad napisał:

> Daj mu spokoj ON tak ma.
                > Pzdr.Sky.

Nie uwierzysz Skayddad, ale on kiedys byl calkiem normalny. Mam jeszcze jego e-
                maile ktore do mnie pisal....

• 01boryna usuniety wpis 25.10.05, 23:29
              W usunietym wpisie stwierdzilem ze Greenblack jest chamem i prostakiem obrazajac
              w niewybredny sposob Skyddada.
    • zmorak1 Re: 2 komplet felg na zimówki ? 26.10.05, 09:55
      Wielkie Dzięki za Wasze uwagi !

pozdrawiam

zmorak

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka